Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce se întâmplă după ce murim? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19719)

Sebastian_Stefan 02.04.2022 17:44:15

Ce se intampla dupa ce murim?

La aceasta intrebare eu am gasit 3 variante de raspuns:

a. Nimic
b. Te duci in Rai, Purgatoriu sau Iad (in functie de pacatele dvs)
c. Te reincarnezi si revi aici sau pleci intr-o alta civilizatie (tot in functie de pacate)

Daca e varianta c cred ca cest pamant este iadul la cat de rai sunt oamenii de pe el.

Seraphim7 03.04.2022 10:41:31

Citat:

În prealabil postat de Sebastian_Stefan (Post 670770)

a. Nimic
c. Te reincarnezi si revi aici sau pleci intr-o alta civilizatie (tot in functie de pacate)

Daca e varianta c cred ca cest pamant este iadul la cat de rai sunt oamenii de pe el.

Foarte buna întrebarea,deși clasică, însă mereu actuală,și din punct de vedere ortodox, tratată destul de vag și cu aceleași trimiteri la clasicele episoade experimentate de unii părinți.

Însă indiferent de cultura, religia sau credințele oamenilor același lucru se întâmplă tuturor,doar că fiecare vede sau își explică asta prin filtrul credințelor sau experiențelor avute.

La întrebarea afirmația "Nu s-au întors nimeni sa ne spună cum este dincolo",as veni cu afirmația"Toți venim de dincolo,doar că majoritatea am uitat".

Orice religie,orice curent spiritual se fundamentează pe ideea că suntem spirite/suflete și că acest corp, înveliș material este doar o "haină",doar o etapă temporară,și că prin moartea acestui trup nu se sfârșește viața sufletească.

Adică se repetă de atâtea ori chiar și în biserica ortodoxă nemurirea sufletului,și viața de dincolo,și că aici totul este temporar și etc.Dar toate acestea parcă sunt așa niște afirmații care nu mai au ecou în mintea nimănui,au devenit așa texte ritualice lipsite de o semnificație reală pentru multi.Iar asta se întâmplă cam in toate religiile, întrucât informații de interes,au fost transformate în doctrine,in ritual,duse într-o zonă de sacru,mit, fără însă a le duce în zona de cercetare,experimental etc.

Asta este oarecum greșeala religiei,a bisericii, fiindcă majoritatea afirmațiilor sale,a doctrinelor, rămân așa de nestins,de necercetat, trebuie doar crezute și atât.Fiindca refuza oarecum sa intre în zona de experiment, cercetate tocmai din frica de a nu fi demitizate aceste credințe, întrucât ieșind din zona de sacru cu ele,și făcândule accesibile oricui, practic toți am conștientiza că nu mai ai nevoie de religie, biserica in forma asta actuală.

Revenind la interpretarea morții, respectiv a ce se întâmplă după moartea corpului...

Sa intrăm puțin în zona de Rai/Iad/Purgatoriu/Vami, după care cireașa de pe tort.... Reincarnarea...și Nimicul...

Toate variantele sunt corecte...De ce?

Păi există așa-numitele "ceruri", pomenea și Pavel sau limburi cum le numea Dante in Divina comedie,sau "locașuri"cum spunea și Iisus.

Adică sunt atâtea teritorii doar pe Pământ,și o vastitate de spațiu in univers.Ia gândiți-va că după ce ieșim din corp limitările materiale nu mai există,și spațiul și timpul se vor manifesta diferit în noua dimensiune in care vom intra după moartea trupului.

Așa,deci sa le luăm așa pe rând.Stratificarea dimensiunilor incepe de jos,care ar fi cea mai grosieră,cea mai "rea",fundul sau talpa iadului și se sfârșește la cealaltă extremă unde este puritatea absolută, respectiv ceeece noi numim Dumnezeu.

Fiecare planetă,de fapt sa ne raportam doar la pământ deocamdată,are așa numitele orașe sau așezări astrale, comunități de spirite,zone de purgatoriu sau vămi cum le numește biserica,in care sufletul se duce după moarte,fiind așteptat de ghidul sau ghizii sa spirituali,sau înger păzitori cum le spune biserica.

Acuma se ne raportăm puțin și la zona de iad, suferință,care este deasemenea o realitate, mărturisită atât de sfinți,cât și de alții care au experimentat morți clinice, viziuni etc.Logic că spiritul va sta in suferință,izolare,chinuri dacă a săvârșit anumite acțiuni,sau a avut anumite vicii etc.

Însă aici este deja alt subiect,legat de starea sufletelor după moarte, deocamdată discutăm despre situația lor.

Mai exista așa numita categoria a "fantomelor"sau a spiritelor rătăcitoare sau care au rămas pe pământ legate de anumite locuri sau persoane,sau care produce fenomene de tip poltergeist (zgomote, mișcări, lovituri,etc),sau case locurile bântuite.

Cât despre reincarnare...Pai hai sa o luăm așa o logică simplă...Oare daca suntem nemuritori,de ce o etapă atât de minusculă că o viață pe pământ,uneori doar de câțiva ani,sau chiar luni sa ne decidă eternitatea?Adică ce scop poate fi acesta de a fi nemuritor,de a te naște și a trăi câțiva ani,și după in funcție de asta sa petreci eternitatea într-un loc anume așa în fericire sau suferință?

Nu prea are sens.... Tocmai aici intervine reîncarnarea,și revolva aceasta problema..Cum?

Păi tocmai,că prin reîncarnări succesive suflet are mereu șansa de a continua procesul de evoluție,plus că pedeapsa pentru păcatele sale dintr-o viață anterioară le plătește tot prin încarnare, întrucât aici are șansa de a-și ispăși prin anumite suferințe, lecții etc.Tocmai de asta multi vedeam că au vieți foarte grele,ghinion constant și alte forme de boli, handicap,accidente, morți premature etc Toate acesta sunt destinul ales și știut dinainte de suflet, necesar pt evoluția sa și a celor rămași în viață.Tot acest proces face parte din pronia dumnezeiască.

Însă, există și posibilitatea "nimicului",dacă sufletul nu mai dorește să facă nimic,el dispare in neant.Tocmai aici este și liberul arbitru.

Omul este polarizat atât pozitiv cât și negativ.Sufletul, universul și întreaga umanitate și ființare cosmică este un echilibru dintre + și- , respectiv bine și rău.Tocmai de asta evoluția trebuie dusă în ambele aspecte.

Divinitatea se manifestă atât că distrugere cat și că creație.Avem genii ale râului,ale haosului cât și sfinții care iubesc și vindecă.

Tocmai de asta pentru a evolua că spirite,vom manifesta bivalența și forme atât ale Binelui cât și ale Raului.

Stagnarea , decadența, ignoranța ,viciul și alte asemenea stări sunt printre factorii care ne împiedică să evoluăm.

Da,o sa mai revin cu detalii mai concrete despre acest subiect, destul de puțin tratat în zona de ortodoxie.Acuma varinta ortodoxă cam știe toată lumea,mai ales prin cărțile lui Serafim Rose,și alte povestiri patristice readuse în actualitate de părinți clasici că și Cleopa,Arsenie sau alți părinți atoniti.

Indiferent de interpretări sau doctrina,chiar daca ortodoxia respinge reîncărcare, purgatoriu și alte asemenea... Toți suntem de acord cu in aspect....

Viața continuă după moartea...

Sebastian_Stefan 03.04.2022 11:18:13

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 670775)
Foarte buna întrebarea,deși clasică, însă mereu actuală,și din punct de vedere ortodox, tratată destul de vag și cu aceleași trimiteri la clasicele episoade experimentate de unii părinți.

Însă indiferent de cultura, religia sau credințele oamenilor același lucru se întâmplă tuturor,doar că fiecare vede sau își explică asta prin filtrul credințelor sau experiențelor avute.

La întrebarea afirmația "Nu s-au întors nimeni sa ne spună cum este dincolo",as veni cu afirmația"Toți venim de dincolo,doar că majoritatea am uitat".

Orice religie,orice curent spiritual se fundamentează pe ideea că suntem spirite/suflete și că acest corp, înveliș material este doar o "haină",doar o etapă temporară,și că prin moartea acestui trup nu se sfârșește viața sufletească.

Adică se repetă de atâtea ori chiar și în biserica ortodoxă nemurirea sufletului,și viața de dincolo,și că aici totul este temporar și etc.Dar toate acestea parcă sunt așa niște afirmații care nu mai au ecou în mintea nimănui,au devenit așa texte ritualice lipsite de o semnificație reală pentru multi.Iar asta se întâmplă cam in toate religiile, întrucât informații de interes,au fost transformate în doctrine,in ritual,duse într-o zonă de sacru,mit, fără însă a le duce în zona de cercetare,experimental etc.

Asta este oarecum greșeala religiei,a bisericii, fiindcă majoritatea afirmațiilor sale,a doctrinelor, rămân așa de nestins,de necercetat, trebuie doar crezute și atât.Fiindca refuza oarecum sa intre în zona de experiment, cercetate tocmai din frica de a nu fi demitizate aceste credințe, întrucât ieșind din zona de sacru cu ele,și făcândule accesibile oricui, practic toți am conștientiza că nu mai ai nevoie de religie, biserica in forma asta actuală.

Revenind la interpretarea morții, respectiv a ce se întâmplă după moartea corpului...

Sa intrăm puțin în zona de Rai/Iad/Purgatoriu/Vami, după care cireașa de pe tort.... Reincarnarea...și Nimicul...

Toate variantele sunt corecte...De ce?

Păi există așa-numitele "ceruri", pomenea și Pavel sau limburi cum le numea Dante in Divina comedie,sau "locașuri"cum spunea și Iisus.

Adică sunt atâtea teritorii doar pe Pământ,și o vastitate de spațiu in univers.Ia gândiți-va că după ce ieșim din corp limitările materiale nu mai există,și spațiul și timpul se vor manifesta diferit în noua dimensiune in care vom intra după moartea trupului.

Așa,deci sa le luăm așa pe rând.Stratificarea dimensiunilor incepe de jos,care ar fi cea mai grosieră,cea mai "rea",fundul sau talpa iadului și se sfârșește la cealaltă extremă unde este puritatea absolută, respectiv ceeece noi numim Dumnezeu.

Fiecare planetă,de fapt sa ne raportam doar la pământ deocamdată,are așa numitele orașe sau așezări astrale, comunități de spirite,zone de purgatoriu sau vămi cum le numește biserica,in care sufletul se duce după moarte,fiind așteptat de ghidul sau ghizii sa spirituali,sau înger păzitori cum le spune biserica.

Acuma se ne raportăm puțin și la zona de iad, suferință,care este deasemenea o realitate, mărturisită atât de sfinți,cât și de alții care au experimentat morți clinice, viziuni etc.Logic că spiritul va sta in suferință,izolare,chinuri dacă a săvârșit anumite acțiuni,sau a avut anumite vicii etc.

Însă aici este deja alt subiect,legat de starea sufletelor după moarte, deocamdată discutăm despre situația lor.

Mai exista așa numita categoria a "fantomelor"sau a spiritelor rătăcitoare sau care au rămas pe pământ legate de anumite locuri sau persoane,sau care produce fenomene de tip poltergeist (zgomote, mișcări, lovituri,etc),sau case locurile bântuite.

Cât despre reincarnare...Pai hai sa o luăm așa o logică simplă...Oare daca suntem nemuritori,de ce o etapă atât de minusculă că o viață pe pământ,uneori doar de câțiva ani,sau chiar luni sa ne decidă eternitatea?Adică ce scop poate fi acesta de a fi nemuritor,de a te naște și a trăi câțiva ani,și după in funcție de asta sa petreci eternitatea într-un loc anume așa în fericire sau suferință?

Nu prea are sens.... Tocmai aici intervine reîncarnarea,și revolva aceasta problema..Cum?

Păi tocmai,că prin reîncarnări succesive suflet are mereu șansa de a continua procesul de evoluție,plus că pedeapsa pentru păcatele sale dintr-o viață anterioară le plătește tot prin încarnare, întrucât aici are șansa de a-și ispăși prin anumite suferințe, lecții etc.Tocmai de asta multi vedeam că au vieți foarte grele,ghinion constant și alte forme de boli, handicap,accidente, morți premature etc Toate acesta sunt destinul ales și știut dinainte de suflet, necesar pt evoluția sa și a celor rămași în viață.Tot acest proces face parte din pronia dumnezeiască.

Însă, există și posibilitatea "nimicului",dacă sufletul nu mai dorește să facă nimic,el dispare in neant.Tocmai aici este și liberul arbitru.

Omul este polarizat atât pozitiv cât și negativ.Sufletul, universul și întreaga umanitate și ființare cosmică este un echilibru dintre + și- , respectiv bine și rău.Tocmai de asta evoluția trebuie dusă în ambele aspecte.

Divinitatea se manifestă atât că distrugere cat și că creație.Avem genii ale râului,ale haosului cât și sfinții care iubesc și vindecă.

Tocmai de asta pentru a evolua că spirite,vom manifesta bivalența și forme atât ale Binelui cât și ale Raului.

Stagnarea , decadența, ignoranța ,viciul și alte asemenea stări sunt printre factorii care ne împiedică să evoluăm.

Da,o sa mai revin cu detalii mai concrete despre acest subiect, destul de puțin tratat în zona de ortodoxie.Acuma varinta ortodoxă cam știe toată lumea,mai ales prin cărțile lui Serafim Rose,și alte povestiri patristice readuse în actualitate de părinți clasici că și Cleopa,Arsenie sau alți părinți atoniti.

Indiferent de interpretări sau doctrina,chiar daca ortodoxia respinge reîncărcare, purgatoriu și alte asemenea... Toți suntem de acord cu in aspect....

Viața continuă după moartea...

Se poate afla varianta corecta citind niste rugaciuni care ne descopera.

Mie mi s-a aratat ca ar fi varianta a. Nimic.
Acum nu stiu sigur daca e cu adevarat asta.

Seraphim7 03.04.2022 12:11:11

Da,uite este o noutate pentru mine,că după ce citești rugăciuni ajungi la concluzia că nu este nimic după moarte...

Eu ajungeam la asemenea concluzii după ce lecturam Nitzche, Sartre,Camus,Cioran....

gpalama 03.04.2022 12:59:17

Citat:

În prealabil postat de Sebastian_Stefan (Post 670776)

Daca citesti rugaciuni ar trebui sa ajungi la o cu totul alta concluzie, net superioara celei cu nimic.

Ti s-a aratat de cine, cand, cum unde. De unde stii ca „ti s-a aratat” e ceva autentic sau e doar o perceptie proprie. Vezi ca multi se inseala cu diferite „aratari”. Azi toti au aratari. Altii au aratari despre Nirvana unii despre planete extraterestre, si e un sir lung de aratari. Tu de unde stii ca aratarile tale sunt ... aratari adevarate?

Du-te la Biserica, pune-ti viata in ordine si lasa experimentarea asta mistica gresita. Tot in rugaciune o sa gasesti toate raspunsurile sa stii.

Sebastian_Stefan 03.04.2022 19:56:54

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 670778)
Daca citesti rugaciuni ar trebui sa ajungi la o cu totul alta concluzie, net superioara celei cu nimic.

Ti s-a aratat de cine, cand, cum unde. De unde stii ca „ti s-a aratat” e ceva autentic sau e doar o perceptie proprie. Vezi ca multi se inseala cu diferite „aratari”. Azi toti au aratari. Altii au aratari despre Nirvana unii despre planete extraterestre, si e un sir lung de aratari. Tu de unde stii ca aratarile tale sunt ... aratari adevarate?

Du-te la Biserica, pune-ti viata in ordine si lasa experimentarea asta mistica gresita. Tot in rugaciune o sa gasesti toate raspunsurile sa stii.

Biserica iti spune ca te duci in Rai sau in Iad dupa viata aceasta, in functie de pacate. Sunt putin sceptic, poate e alta varianta.

Referitor la acele rugaciuni ma refeream sa fie citite pentru a ti se descoperi care e varianta corecta dintre a, b si c.

Daca ma iau dupa ce spune biserica clar e varianta b doar ca eu vreau sa aflu adevarul.

cristiboss56 04.04.2022 01:24:16

Citat:

În prealabil postat de Sebastian_Stefan (Post 670780)

doar ca eu vreau sa aflu adevarul.

Adevărul îl ai în Sfânta Evanghelie a lui Ioan cap. 14 :

1.Să nu se tulbure inima voastră; credeți în Dumnezeu, credeți și în Mine.2.În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu, v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.3.Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu.4.Și unde Mă duc Eu, voi știți și știți și calea.5.Toma i-a zis: Doamne, nu știm unde Te duci; și cum putem ști calea?6.Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.7.Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut.8.Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns.9.Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?10.Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui.11.Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl întru Mine, iar de nu, credeți-Mă pentru lucrările acestea.12.Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.13.Și orice veți cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul.14.Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face.15.De Mă iubiți, păziți poruncile Mele.16.Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac,17.Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi!18.Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi.19.Încă puțin timp și lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veți vedea, pentru că Eu sunt viu și voi veți fi vii.20.În ziua aceea veți cunoaște că Eu sunt întru Tatăl Meu și voi în Mine și Eu în voi.21.Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui.22.I-a zis Iuda, nu Iscarioteanul: Doamne, ce este că ai să Te arăți nouă, și nu lumii?23.Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.24.Cel ce nu Mă iubește nu păzește cuvintele Mele. Dar cuvântul pe care îl auziți nu este al Meu, ci al Tatălui care M-a trimis.25.Acestea vi le-am spus, fiind cu voi;26.Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.27.Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoșeze.28.Ați auzit că v-am spus: Mă duc și voi veni la voi. De M-ați iubi v-ați bucura că Mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât Mine.29.Și acum v-am spus acestea înainte de a se întâmpla, ca să credeți când se vor întâmpla.30.Nu voi mai vorbi multe cu voi, căci vine stăpânitorul acestei lumi și el nu are nimic în Mine;31.Dar ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl și precum Tatăl Mi-a poruncit așa fac. Sculați-vă, să mergem de aici.

gpalama 04.04.2022 11:07:34

Citat:

În prealabil postat de Sebastian_Stefan (Post 670780)
Biserica iti spune ca te duci in Rai sau in Iad dupa viata aceasta, in functie de pacate. Sunt putin sceptic, poate e alta varianta.

Referitor la acele rugaciuni ma refeream sa fie citite pentru a ti se descoperi care e varianta corecta dintre a, b si c.

Daca ma iau dupa ce spune biserica clar e varianta b doar ca eu vreau sa aflu adevarul.

Draga Stefan, roaga-te un timp si o sa vezi si ce e dupa.

Dumnezeu nu minte.

Putina rabdare si ti le arata pe toate.

Seraphim7 04.04.2022 14:37:06

Cu tot respectul pentru membrii vechi ai forumului...

Dar nu putem sugera mereu și la orice problema soluția rugăciunii și citate din Biblie...

Adică suntem înzestrați cu rațiune,cu logică, discernământ, conștiința etc.

Adică degeaba am scris "5 metri" de text,pe subiectul propus...

Inloc sa dezbatem subiectul într-un mod mai "stiintific",cu dovezi, cercetări,puncte de vedere...Ne rezumăm mereu la clasicul roagă te și citește bibila...

Hai sa ieșim puțin din obscurantismul acesta închistat și limitat....Dacă se poate, dacă nu iertare:))

gpalama 04.04.2022 17:21:06

Hm, pentru cei care nu stiu ce e rugaciunea ce spun eu este doar retorica fumata slaba desueta.

Dar pentru cei care stiu cum e rugaciunea, asta e calea.

Nu e deloc un slogan "sloganul rugaciunii", este chiar o solutie la ce vrei tu...

Pacat ca problema nu e in ce ti se spune, ci in abordarea ta.

Mai bine ai intelege ce ti se spune si ce trebuie sa faci.

Seraphim7 04.04.2022 19:52:09

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 670787)
Hm, pentru cei care nu stiu ce e rugaciunea ce spun eu este doar retorica fumata slaba desueta.

Dar pentru cei care stiu cum e rugaciunea, asta e calea.

Nu e deloc un slogan "sloganul rugaciunii", este chiar o solutie la ce vrei tu...

Pacat ca problema nu e in ce ti se spune, ci in abordarea ta.

Mai bine ai intelege ce ti se spune si ce trebuie sa faci.

N-am contestat eficacitatea rugăciunii,și sfera de aplicabilitate.Bun,este un fel de aspirină duhovnicească, bună la toate...

Doar am provocat, întrucât mi se pare un subiect prea puțin atac, atât în general,cât și aici...

Prin urmare,am sugerat sa ieșim din zona de recomandări generale (rugăciune, Biblie).

Deci,hai sa atacăm subiectul, fiindcă e extrem de ofertant.Nu sa ne "atacăm"între noi:))

Iorest 04.04.2022 22:18:40

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 670786)
us...

In loc sa dezbatem subiectul într-un mod mai "stiintific",cu dovezi, cercetări,puncte de vedere...Ne rezumăm mereu la clasicul roagă te și citește bibila...

Hai sa ieșim puțin din obscurantismul acesta închistat și limitat....Dacă se poate, dacă nu iertare:))

Unii nu ar crede nici dacă înviază din morți cineva:

Luca cap 20

30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi.
31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți.

Dacă oamenii pot învia există viață după moarte, dacă viața s-ar termina la groapă de unde ar mai putea învia :

Sfânta Evanghelie după Luca
cap 20.

35. Iar cei ce se vor învrednici să dobândească veacul acela și învierea cea din morți, nici nu se însoară, nici nu se mărită.
36. Căci nici să moară nu mai pot, căci sunt la fel cu îngerii și sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii.
37. Iar că morții înviază a arătat chiar Moise la rug, când numește Domn pe Dumnezeul lui Avraam, și Dumnezeul lui Isaac, și Dumnezeul lui Iacov.
38. Dumnezeu deci nu este Dumnezeu al morților, ci al viilor, căci toți trăiesc în El.

Seraphim7 04.04.2022 22:48:38

O sa vin cu niste fragmente din cartea Nosso Lar , scrisă de mediumul brazilian Chico Xavier

"Am înțeles în cele din urmă că eram într-un alt plan al vieții, provenit din emanații ale Pământului.însă era prea târziu.Angoasa îmi cuprinsese mintea și, când am început să fac planuri de acțiune, apăreau numeroase incidente care mă atrăgeau pe cărările înșelătoare ale gândurilor.Niciodată nu mi se păruse atât de important să îmi pun întrebări cu privire la religie ca acum.
Principiile pur politice, filozofice și științifice mi se păreau acum de o importanță secundarăvpentru viața umană. Deși acestea erau achiziții valoroase pe Pământ, trebuia să recunosc că omenirea nu era alcătuită din generații trecătoare, ci din suflete nemuritoare ce se află în ascensiune către o destinație glorioasă.începeam să conștientizez existența unei prezențe ce este deasupra a tot ceea ce este material sau intelectual:Credința - o manifestare divină la om. Totuși, o asemenea analiză a fost cam târzie. E adevărat că aveam o oarecare cunoaștere a Vechiului Testament și adesea citisem din Evanghelii. Dar trebuie să recunosc că nu am cercetat niciodată scrierile sacre cu lumina inimii mele.Acceptasem interpretări ale unor scriitori care nu erau deschiși spre a simți și conștientiza Adevărul și uneori chiar erau în dezacord cu adevărurile fundamentale. Cu alte ocazii, îmi însușisem un punct de vedere ecleziastic, intrând de bunăvoie într-un cerc de contradicții."

"Era imposibil de spus. Tot ce știu e că râuri de lacrimi îmi șiroiau pe obraji și întreaga-mi ființă părea să se fi amalgamat într-o rugă chinuitoare.Fusesem cu totul abandonat?Nu eram și eu un copil al lui Dumnezeu,deși, prins în vâltoarea vanităților pământești,nu mă gândisem deloc la lucrarea Sa divină? Știam că Tatăl Etern mă va ierta cu siguranță. Grija Lui iubitoare nu înglobează oare și păsările văzduhului și florile câmpului?
Ah! Omul trebuie să sufere mult pentru a putea înțelege misterioasa frumusețe a rugăciunii. Trebuie să cunoască remușcarea, umilirea și mizeria deplină pentru a aprecia în totalitate gustul dulce și sublim al Speranței! Acela a fost momentul în care densa ceață din jur s-a limpezit și cineva a venit spre mine. Un trimis din Rai. Era un om în vârstă ce s-a aplecat deasupra mea și s-a uitat atent la fața mea cu ochii săi mari și curați. Cu un zâmbet binevoitor mi-a spus:
- Curaj, fiule! Domnul Dumnezeu nu te-a uitat!
Lacrimi sincere păreau că îmi inundă sufletul. Am încercat să-mi exprim ușurarea plină de recunoștință,să-i mulțumesc pentru consolarea pe care mi-o adusese, dar nu am avut putere decât să îl întreb:
- Cine ești, mesager generos al lui Dumnezeu?
Binefăcătorul meu neașteptat a zâmbit cu blândețe și mi-a răspuns:
- Numele meu e Clarence. Sunt doar un frate.
Observând cât sunt de obosit, a adăugat:
- Trebuie să rămâi tăcut și liniștit. Trebuie să te odihnești pentru a-ți recăpăta forțele.
Apoi a chemat două persoane care așteptau cu atenție și le-a spus:
- Haideți, să-i acordăm primul ajutor prietenului nostru!
Au întins pe sol o pânză albă și, folosind-o ca targă de urgenț ă, s-au pregătit să mă transporte.M-au ridicat cu blândețe.
Apoi Clarence le-a spus asistenților săi:
,- Haideți, să pornim fără întârziere! Trebuie să ajungem în Orașul Astral cât mai repede cu putință."

Iorest 05.04.2022 01:59:12

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 670775)

Reîncarnarea și sufletul nu fac parte din aceleași categorii, adică ce suflet are o plantă, un animal, o vietate, dacă au suflet ar trebui să poată fi botezați și să li se aplice toate tainele și ierurgiile Bisericii, ori n-au.

Învierea contrazice conceptul de reîncarnare, în ce ipostas înviază cineva dacă a fost în mai multe vieți șoarece, viezure, plantă, copac, furnică, om de 7 ani, om de 90 șamd mi se pare o aberație.

Dacă sfinții s-ar fi încarnat nu s-ar fi putut arăta pe Tabor Ilie și Moise în același ipostas.

Reîncarnarea e chiar un concept care facilitează ideea de a trăi fără prea mare bătaie de cap că oricum plătești în altă viață deci e convenabil într-una să te distrezi să-ți bați joc.

Reîncarnarea și sinuciderea se contrazic, omul nu știe ce alte vieți are, dar poate opri un ciclu chipurile de ispășire totuși, adică nu e ceva implacabil sau poate ucide un ciclu de încarnare ?

Oamenii au crescut la vreo 8 miliarde pe glob, dacă exista reîncarnare nr rămânea constant din preistorie, nu se puteau reîncarna decât un anumit nr cu condiția ca viața anterioară să dispară, de unde au ieșit sufletele în plus ?

Reîncarnarea și posedarea par că se exclud, ori trăiești altă viață, ori o entitate posedă un corp străin și-i paralizează voința și gândirea, de ce există duhuri care ies și omul râmâne în viață, dacă există doar reîncarnare în altă formă de viață ?

Reîncarnarea pare că condamnă oamenii virtuoși să repete vieți mizerabile, dacă un om a trăit deja o viață plină de ispită, de ce ar mai fi condamnat să o repete de vreo x ori, răul ar deveni etern prin reîncarnare.

Cine hotărește că nu pot fi două reîncarnări succesive de vieți negative, la niște oameni care au trăit deja virtuos în privațiuni și că un individ care a trăit destructiv față de alții nu poate relua din nou o viață risipită ? Asta cu +/- e o învățătură gândită din nevoia de echitate.

Seraphim7 05.04.2022 05:06:05

Păi,o să-ți aduc niște texte de la sfinți și părinți bisericești,că sa vezi că nu erau străini de această doctrină,la fel cum nici Hristos sau apostolii sau iudeii nu erau....

Sf Grigorie de Nisa,In Marele cuvânt catehetic:
„Este absolut necesar pentru suflete să fie vindecate și purificate, și dacă asta nu se face in timpul vieții lui pe Pământ, trebuie să se realizeze în viețile lui viitoare.”

Iustin Martirul și filozoful
„Unele suflete care se cred nedemne să-L vadă pe Dumnezeu ca urmare a acțiunilor lor în timpul reîncarnărilor pământești, își vor lua trupurile înapoi”

Zic să dăm cuvântul maestrului Origen:))
"...înainte de crearea lumii de către Creator, care, a creat un mare număr de inteligențe spirituale. La început devotate contemplării și iubirii creatorului lor, aproape toate aceste inteligențe au început să se îndepărteze de contemplarea Creatorului, și iubirea lor a început și ea să se racească. Cei a căror iubire a scăzut cel mai mult au devenit demoni. Cei a căror iubire a scăzut moderat au devenit suflete de oameni care eventual s-au încarnat în trupuri. Cei a căror iubire a scăzut cel mai puțin au devenit îngeri. Unul, totuși, care a rămas devotat perfect lui Dumnezeu a devenit prin iubirea lui pentru Creator, unul cu Cuvântul (Logos) lui Dumnezeu. Logos-ul s-a încarnat și s-a născut devenind Iisus Christos. Condițiile diverse în care se nasc ființele umane depind de ce au făcut sufletele lor înainte. Așa că, ceea ce pare nedrept, unii născuți săraci și alții bogați, unii bolnavi și alții sănătoși, și așa mai departe, este de fapt, un produs secundar al liberei voințe a oamenilor. Astfel, creația materială este cel puțin implicit de o categorie ontologică inferioară decât cea imaterială sau spirituală, și trupurile materiale pe care omul le asumă după cădere vor fi eventual aruncate."

Și totuși,nici Biblia nu infirmă,ba chiar confirmă...Hai sa spunem că nu este clară în această privință...

Însă din unele texte reiese destul de clar această idee....
Aici vedem planificare divină a unei încarnări mai speciale
„Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte și te făcusem prooroc al neamurilor.” (Ieremia 1:5)

„Celui ce va birui îl voi face un stâlp în templul Dumnezeului meu, și el nu va mai pleca afară”. (Apocalipsa 3:12)
Nu va mai pleca afara,adică în trup

Acum intrăm în mult discutatul subiect cu Ilie,respectiv încarnarea lui în Ioan Botezătorul... Respectiv intenția divină de a-l trimite pe Ilie,și mai jos vom vedea cum Iisus confirmă asta

„Iată, vă voi trimite pe profetul Ilie, înainte ca ziua cea mare și înfricoșată a Domnului să vină” (Maleahi 4:5)

„Dar îngerul i-a zis: „nu te teme, Zaharia; [...] Nevasta ta Elisabeta îți va naște un fiu, căruia îi vei pune numele Ioan[...] Va merge înaintea Domnului, în duhul și puterea lui Ilie[...] ca să pregătească poporul pentru venirea Domnului.” (Luca 1:13,17)

Avem și o confirmare a lui Iisus
„Dar vă spun, că Ilie a venit, si ei i-au făcut ce au vrut, după cum este scris despre el.” (Marcu 9:13)

Chiar 2
„Căci până la Ioan au prorocit toți prorocii și Legea. Și dacă vreți să înțelegeți, el este Ilie, care trebuia să vină.” (Matei 11:13-14)
Sau 3
„Dar vă spun că Ilie a și venit, și ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el ce au vrut.[...] Ucenicii au ințeles atunci că le vorbise despre Ioan Botezătorul.” (Matei 17:12-13)

Aici vedem că și între apostoli,și iudei se punea probleme că Iisus sa fie încarnarea unui profet sau chiar spiritual înviat al lui Ioan Botezătorul,recent decedat

„Și a ieșit Iisus și ucenicii Lui prin satele din preajma Cezareei lui Filip. Și pe drum întreba pe ucenicii Săi zicându-le: Cine zic oamenii că sunt? Ei au răspuns Lui, zicând: Unii spun că ești Ioan Botezătorul , iar alții că ești Ilie, iar alții că ești unul dintre prooroci. Și El i-a întrebat: Dar voi cine ziceți că sunt Eu? Răspunzând, Petru a zis Lui: Tu ești Cristos“ (Marcu 8:27-28).

Practic,logica reîncarnărilor,scopul acestora este purificarea și aproprierea de Dumnezeu,sau după cum am văzut, încarnarea unor spirite superioare,pentru a ajuta omenirea sa evolueze.

Subiectul este vast,și greu de înțeles și acceptat pentru majoritatea,însă a fost scos din doctrina creștină,și pus în sertarul ereziilor,la fel că multe alte concepte care au deranjat...

Întrucât cei care l-au răstignit pe Hristos,sunt cei care au format și Biserica,și încă o conduc în numele Lui...

Iorest 05.04.2022 13:11:00

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 670793)
Acum intrăm în mult discutatul subiect cu Ilie,respectiv încarnarea lui în Ioan Botezătorul... Respectiv intenția divină de a-l trimite pe Ilie,și mai jos vom vedea cum Iisus confirmă asta

„Iată, vă voi trimite pe profetul Ilie, înainte ca ziua cea mare și înfricoșată a Domnului să vină” (Maleahi 4:5)

„Dar îngerul i-a zis: „nu te teme, Zaharia; [...] Nevasta ta Elisabeta îți va naște un fiu, căruia îi vei pune numele Ioan[...] Va merge înaintea Domnului, în duhul și puterea lui Ilie[...] ca să pregătească poporul pentru venirea Domnului.” (Luca 1:13,17)

Avem și o confirmare a lui Iisus
„Dar vă spun, că Ilie a venit, si ei i-au făcut ce au vrut, după cum este scris despre el.” (Marcu 9:13)

Chiar 2
„Căci până la Ioan au prorocit toți prorocii și Legea. Și dacă vreți să înțelegeți, el este Ilie, care trebuia să vină.” (Matei 11:13-14)
Sau 3
„Dar vă spun că Ilie a și venit, și ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el ce au vrut.[...] Ucenicii au ințeles atunci că le vorbise despre Ioan Botezătorul.” (Matei 17:12-13)

Aici vedem că și între apostoli,și iudei se punea probleme că Iisus sa fie încarnarea unui profet sau chiar spiritual înviat al lui Ioan Botezătorul,recent decedat

Despre Ilie și Ioan Botezătorul e clară treaba, Ioan Botezătorul avea duhul profetic al lui Ilie la fel cum și Elisei avea duhul lui Ilie:

Cartea a patra a Regilor, Capitolul 2

9. Iar după ce au trecut, a zis Ilie către Elisei: "Cere ce să-ți fac, înainte de a fi luat de la tine". Iar Elisei a zis: "Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!"
10. Răspuns-a Ilie: "Greu lucru ceri! Dar de mă vei vedea când voi fi luat de la tine, va fi așa; iar de nu mă vei vedea, nu va fi".
11. Pe când mergeau ei așa pe drum și grăiau, deodată s-a ivit un car și cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer.
12. Iar Elisei se uita și striga: "Părinte, părinte, carul lui Israel și caii lui!" Și apoi nu l-a mai văzut. Și apucându-și hainele le-a sfâșiat în două.
13. Apoi, apucând mantia lui Ilie, care căzuse de la acesta, s-a întors înapoi și s-a oprit pe malul Iordanului.
14. Și a luat mantia lui Ilie care căzuse de la acesta și a lovit apa cu ea, zicând: "Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Și lovind, apa s-a tras la dreapta și la stânga și a trecut Elisei.
15. Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, văzându-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Și au ieșit înaintea lui și i s-au plecat până la pământ, zicându-i:

- deci ce deducem de aici - una e duhul profetic care poate fi peste mai mulți, alta e încarnarea,
- Ilie a fost ridicat cu tot cu trup la cer, se va întoarce tot cu aceeași vârstă la vremea cuvenită - Ioan Botezătorul a trecut prin travaliul nașterii, a început cursul firesc de la concepție este clar un alt suflet.
-Ioan Botezătorul s-a născut la Ein Kerim, Profetul Ilie s-a născut în localitatea Tesva din Galad sunt vreo 100 de km distanță și câteva secole în timp, în secolul 9 înainte de Hristos se consideră că a trăit Ilie, Ioan Botezătorul e contemporan cu Iisus.
- sunt date diferite de prăznuire în calendarul Bisericii pt cei doi, Ioan Botezătorul a fost ucis, Ilie nu.
- nu am citit nicăieri că Dumnezeu trimite același prooroc în mai multe perioade istorice să fie chinuit mucenicește de 2 ori, e un om - un chin - un suflet.

A doua venire a lui Hristos nu va mai fi în chipul blând în care a venit ci pentru judecată.

Nietzsche 05.04.2022 14:59:57

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670792)
Reîncarnarea și sufletul nu fac parte din aceleași categorii, adică ce suflet are o plantă, un animal, o vietate, dacă au suflet ar trebui să poată fi botezați și să li se aplice toate tainele și ierurgiile Bisericii, ori n-au.

Învierea contrazice conceptul de reîncarnare, în ce ipostas înviază cineva dacă a fost în mai multe vieți șoarece, viezure, plantă, copac, furnică, om de 7 ani, om de 90 șamd mi se pare o aberație.

Prin simplul fapt că accentuezi divinitatea sufletului uman îl faci nemuritor și deci una din caracteristicile nemuririi este abilitatea ca după moarte să revină la viață, evident o viață umană. Este greșit pusă problema reincarnarii sufletului uman în altă formă de existența în afară de cea umană pt că asta ar implica limitarea capacităților epistemice, ca de exemplu vorbire, rațiune și implicit forma cognitivă influențată afectiv vis-a-vis de iubire, adică empatie sau mai bine zis testul suprem al divinității.

Citat:

Reîncarnarea e chiar un concept care facilitează ideea de a trăi fără prea mare bătaie de cap că oricum plătești în altă viață deci e convenabil într-una să te distrezi să-ți bați joc.

Reîncarnarea și sinuciderea se contrazic, omul nu știe ce alte vieți are, dar poate opri un ciclu chipurile de ispășire totuși, adică nu e ceva implacabil sau poate ucide un ciclu de încarnare ?

Dar exista o finalitate a acestor reincarnări. Sufletul caută viața iar singurul care poate să oprească acest "chin" al reincarnării este Cristos. Fie prin iertarea sufletului și oferirea vieții veșnice în trup pe pământ sau prin uciderea trupului la acel moment în timp al acelei reincarnări și aruncarea sufletului în foc(gheena). Prin aruncarea sufletului în foc nu mai are posibilitatea să revină la viață, oficial s-a terminat orice fel de posibilitate de viață.:(

Capitolul 12
4.Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă.5.Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: Temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena; da, vă zic vouă, de acela să vă temeți.

Citat:

Oamenii au crescut la vreo 8 miliarde pe glob, dacă exista reîncarnare nr rămânea constant din preistorie, nu se puteau reîncarna decât un anumit nr cu condiția ca viața anterioară să dispară, de unde au ieșit sufletele în plus ?

Eu ca filozof trebuie să pun totul la îndoială, inclusiv istoria. Nu am cum să stiu cu adevărat ce a fost în trecut, pot sa citesc dar oare nu este o propagandă a guvernelor? Singurul lucru pentru care sunt cât de cât sigur este prezentul. Cât despre suflete posibil să fie o ordine a reincarnării bazată pe aură și karma. Zic posibil pt că nu știu, presupun.

Citat:

Reîncarnarea pare că condamnă oamenii virtuoși să repete vieți mizerabile, dacă un om a trăit deja o viață plină de ispită, de ce ar mai fi condamnat să o repete de vreo x ori, răul ar deveni etern prin reîncarnare.

Cine hotărește că nu pot fi două reîncarnări succesive de vieți negative, la niște oameni care au trăit deja virtuos în privațiuni și că un individ care a trăit destructiv față de alții nu poate relua din nou o viață risipită ? Asta cu +/- e o învățătură gândită din nevoia de echitate.

Legea karmei preschimbată de Dumnezeu să fie contrară pozitivismului social adică dacă faci bine și te aștepți că acest bine să ți se întoarcă să rămâi complet dezamăgit, primind de fapt opusul și anume răul. Astfel demonstrezi divinității iubirea ta necondiționată lipsită de interes, sau cum învață Iisus "dacă cineva îți dă o palmă întoarce și celălalt obraz". La polul opus se află cei care aleg răul, mânați de intelect prin observații logice că această cale duce la prosperitate evitând cu dispreț faptele bune ce duc la o slăbiciune a moralității și implicit la eșec.
Și ca să-ți răspund la întrebarea: de ce mai multe vieți? Datorită unor consecințe arbitrare, pt că e posibil ca în viață să ai parte de o doză mare de noroc și să treci testele divinității prin circumstanțe atenuante ce nu te-au pus pe deplin la încercare. Dacă ai parte de mai multe vieți implicit ai parte și de mai multe ispite și așa îți arăți cu adevărat natura caracterului tău. :)

Psalm 23 05.04.2022 16:17:33

Citat:

a. Nimic

După ce îți va veni timpul hotărât de Dumnezeu sa părăsești aceasta viata cel mai important lucru care ți-se va intimpla este ca vei sta fata în fata cu Domnul și vei primi, pentru veșnicie, ce este drept sa primesti pentru tot ce ai făcut, crezut și spus în aceasta viata.

Iorest 05.04.2022 16:39:33

Citat:

Păi,o să-ți aduc niște texte de la sfinți și părinți bisericești,că sa vezi că nu erau străini de această doctrină,la fel cum nici Hristos sau apostolii sau iudeii nu erau....

Unii Părinți Bisericești sunt doar un fel de eseiști, nu tot ce au scris e receptat de Biserica fiind întru credință.

Citat:

Sf Grigorie de Nisa,In Marele cuvânt catehetic:
„Este absolut necesar pentru suflete să fie vindecate și purificate, și dacă asta nu se face in timpul vieții lui pe Pământ, trebuie să se realizeze în viețile lui viitoare.”

Păi și de ce nu s-ar referi la purificarea care se face până la judecata finală, la Duminica înfricoșătoarei judecăți.
1. viața biologică 2. primele 40 de zile de la ieșirea din trup 3 judecata particulară a sufletului până la înfricoșătoarea judecată când Hristos va veni 4. momentul după înfricoșătoarea judecată care e definitiv.

Din ce înțeleg între momentele 3 și 4 unii oameni pot fi scoși din Iad sau se pot curăți prin parastase, pomeniri șamd fără însă să fie într-un fel de purgatoriu.

Nu există purgatoriu din moment ce la pilda bogatului nemilostiv, acesta deja se chinuia într-un loc de netrecut din partea cealaltă dinspre sânul lui Avraam.

Citat:

Iustin Martirul și filozoful
„Unele suflete care se cred nedemne să-L vadă pe Dumnezeu ca urmare a acțiunilor lor în timpul reîncarnărilor pământești, își vor lua trupurile înapoi”

De aceea e doar Martirul și filosoful și nu e considerat Sfânt, a emis doar o interpretare, totuși nu se referă niciun scriitor creștin la reîncarnarea animalică sau vegetală la care se referă hindușii.

Citat:

Aici vedem planificare divină a unei încarnări mai speciale
„Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte și te făcusem prooroc al neamurilor.” (Ieremia 1:5)

Unii se folosesc de citat pentru a justifica predestinarea, mai degrabă e o preștiință a lui Dumnezeu. Nu văd cu ce contrazice faptul că sufletul ar fi premergător trupului.
Adică sufletul e premergător trupului dar nu intră un suflet în mai multe trupuri, morții învie tot cu trupurile lor pe care le aveau chiar și morți de ani de zile care se presupune că ar fi fost putrezi, scrie în Biblie că au înviat în Ierusalim după răstignire oameni care au murit demult, a înviat Lazăr care era deja în mormânt de câteva zile, Iisus încă avea rănile cuielor.

Totuși referitor la ce ai zis cu spiritele superioare care se reîncarnează, din ce știu spiritele superioare devin avataruri și nu mai au nevoie să se reîncarneze deci se cam contrazice cu învățătura care zice că reîncarnarea e o ispășire sau o evoluție, un spirit care a atins maximalul nu mai are unde să evolueze și ce să ispășească.

Iorest 05.04.2022 17:12:18

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
Capitolul 15

„35. Dar va zice cineva: Cum înviază morții? Și cu ce trup au să vină?
36. Nebun ce ești! Tu ce semeni nu dă viață, dacă nu va fi murit.
37. Și ceea ce semeni nu este trupul ce va să fie, ci grăunte gol, poate de grâu, sau de altceva din celelalte;
38. Iar Dumnezeu îi dă un trup, precum a voit, și fiecărei semințe un trup al său.
39. Nu toate trupurile sunt același trup, ci unul este trupul oamenilor și altul este trupul dobitoacelor și altul este trupul păsărilor și altul este trupul peștilor.
40. Sunt și trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este slava celor cerești și alta a celor pământești.
41. Alta este strălucirea soarelui și alta strălucirea lunii și alta strălucirea stelelor. Căci stea de stea se deosebește în strălucire.
42. Așa este și învierea morților: Se seamănă (trupul) întru stricăciune, înviază întru nestricăciune;
43. Se seamănă întru necinste, înviază întru slavă, se seamănă întru slăbiciune, înviază întru putere;
44. Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc. Dacă este trup firesc, este și trup duhovnicesc.
45. Precum și este scris: "Făcutu-s-a omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viață";
46. Dar nu este întâi cel duhovnicesc, ci cel firesc, apoi cel duhovnicesc.
47. Omul cel dintâi este din pământ, pământesc; omul cel de-al doilea este din cer.
48. Cum este cel pământesc, așa sunt și cei pământești; și cum este cel ceresc, așa sunt și cei cerești.
49. Și după cum am purtat chipul celui pământesc, să purtăm și chipul celui ceresc.
51. Iată, taină vă spun vouă: Nu toți vom muri, dar toți ne vom schimba,
52. Deodată, într-o clipeală de ochi la trâmbița cea de apoi. Căci trâmbița va suna și morții vor învia nestricăcioși, iar noi ne vom schimba.
53. Căci trebuie ca acest trup stricăcios să se îmbrace în nestricăciune și acest (trup) muritor să se îmbrace în nemurire.
54. Iar când acest (trup) stricăcios se va îmbrăca în nestricăciune și acest (trup) muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci va fi cuvântul care este scris: "Moartea a fost înghițită de biruință.
55. Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?".
56. Și boldul morții este păcatul, iar puterea păcatului este legea.
57. Dar să dăm mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruința prin Domnul nostru Iisus Hristos!
58. Drept aceea, frații mei iubiți, fiți tari, neclintiți, sporind totdeauna în lucrul Domnului, știind că osteneala voastră nu este zadarnică în Domnul.”

Adr.iu91 05.04.2022 23:31:59

Citat:

a. Nimic

Biserica ne spune ca nu exista "nimic", ca nu exista reincarnare sau sa pleci in alta civilizatie, nu exista Purgatoriul (aici facem o metafora spunand ca acum in existenta noastra aici pe planeta suntem deja in Purgatoriu) si nici ca Iadul este pe Pamant (la cat de frumoasa arata planeta noastra unicata in partea noastra a galaxiei unde exista atata viata, oxigen pe Pamant, fauna, frumusetea naturii, nu poti sa spui ca e Iadul pe Pamant). Mai este si pictura lui Arsenie Boca unde arata ca "dracii" pun mana pe capul oamenilor si oamenii spun ca Raiul si Iadul este aici pe Pamant (asa sunt manipulati de |..|) ceea ce e gresit. Sunt 2 lucruri diferite Rai si Iad dar in lumea nevazuta.

A, daca ar erupe vulcanul Yellowstone, cad nucleare, sau Soarele nostru isi consuma "combustibilul" si se transforma in gigant rosu, incet incet planeta noastra poate deveni doar un Iad material in lumea vazuta si atat, dar nu sufletesc.

Exista Rai si Imparatia Cerurilor exact cum a explicat Iorest din citate. Nu le am cu stiinta exacta, decat doar teoretica pe hartie. As putea spune ca Imparatia Cerurilor ar fi o dimensiune in afara planetei noastre, de exemplu daca ochiul nostru vede spatiu: stele, galaxii, etc...contrar in cealalta dimensiune ar fi doar Imparatia Cerurilor si aceasta Imparatie care este direct conectata cu interiorul nostru sufletesc. Noi ne construim si propria Imparatie a Cerurilor (in functie de fapte bune, sau rele), exact cum spun unii Sfinti Parinti, Imparatia Domnului este in noi.

Universul (cel vazut dar si cel nevazut) e ceva super complex creat de Dumnezeu pe care mintile noastre nu le-ar putea intelege vreodata pentru ca suntem prea primitivi. Numai ca noi avem imaginatie si ne-am putea imagina lucruri facute de Dumnezeu, facand astfel stiinta pe hartie (datul cu presupusul, teorie nedovedita si atat). Daca vrei argumente stiintifice, pai noi ne-ar trebuie inca 10000 de ani de avans tehnologic ca sa descoperim cu ochiul nostru trupesc ce e dincolo de Univers si dimensiunile nevazute etc.

Demetrius 06.04.2022 00:42:06

Citat:

În prealabil postat de Sebastian_Stefan (Post 670776)

Se prea poate sa nu fie cu adevarat asta. Oare nu cumva erai inclinat si inainte de a te ruga sa afirmi acelasi lucru? Daca da, atunci parerea ta a devenit "confirmata" de rugaciune; daca nu, atunci mai este nevoie de recunoasterea unor slujitori ai Bisericii(preoti, calugari...) cu care o impartasesti.
Totusi, varianta asta infirma invatatura Bisericii, nu o contrazice, dar o contesta prin adoptarea altei variante, ceea ce ridica o indoiala rezonabila.

E drept ca rugaciunea ajuta mult in aflarea multor lucruri ascunse, dar nu citirea lor, reproducerea lor, ascultarea lor de pe CD, ci trairea lor, infaptuirea lor, adica prin confirmarea lor in faptele de fiecare zi; abia atunci, aceasta traire a rugaciunii determina Duhul Sfant sa lumineze mintea cea curata dezvaluindu-i adevarul cautat.

Daca rezultatul este Nimic in urma rugaciunii (citite) si ti-a venit doar tie, poate este mai cuminte sa cauti alt raspuns.
Calugarii au incredere unii in altii si se sustin in confirmarea acestor adevaruri primite de Sus. Pana si Patriarhul le cere sfatul acestor calugari traitori de viata sfanta.

Am primit confirmare in privat din lumea monahala despre reintrupare.

Iorest 06.04.2022 02:08:38

Interesant e că Apostolul Pavel intuia una din gândirile post-creștinism încă de atunci:

Epistola întâia către Corinteni:
32. Dacă m-am luptat, ca om, cu fiarele în Efes, care îmi este folosul? Dacă morții nu înviază, să bem și să mâncăm, căci mâine vom muri!
33. Nu vă lăsați înșelați. Tovărășiile rele strică obiceiurile bune.

Cam aceeași capcană e și la reîncarnare, se mută responsabilitatea din viața asta pe altele cândva, în viitor, incerte, când oricum nu-ți aduci aminte ce ai fi fost.

Dacă există reîncarnare și cicluri carmice de ispășire se exclude jertfa și învierea lui Hristos, până la El Adam nu reușea să se mântuie singur oricât de greu îi era când muncea la asigurarea traiului zilnic.

Scrie prin Facere că și Adam s-a chinuit:
Facerea cap. 3
17. Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale și ai mâncat din pomul din care ți-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrănești din el în toate zilele vieții tale!
18. Spini și pălămidă îți va rodi el și te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îți vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care ești luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce".

Cât a trăit Adam: 230 de ani + 700 (după fiul Set) = 930 de ani de chin, de peregrinat aiurea pe pământ, de sudoare și trudă la munca câmpului cu unelte primitive.

Facerea cap 5
3.Adam a trăit două sute treizeci de ani și atunci i s-a născut un fiu după asemănarea sa și, după chipul său și i-a pus numele Set.
4.Zilele pe care le-a trăit Adam după nașterea lui Set au fost șapte sute de ani și i s-au născut fii și fiice.

Oare câte vieți se trăiesc în 930 de ani ?

Demetrius 06.04.2022 08:56:36

Citat:

În prealabil postat de Nietzsche (Post 670795)
Prin simplul fapt că accentuezi divinitatea sufletului uman îl faci nemuritor și deci una din caracteristicile nemuririi este abilitatea ca după moarte să revină la viață, evident o viață umană. Este greșit pusă problema reincarnarii sufletului uman în altă formă de existența în afară de cea umană pt că asta ar implica limitarea capacităților epistemice, ca de exemplu vorbire, rațiune și implicit forma cognitivă influențată afectiv vis-a-vis de iubire, adică empatie sau mai bine zis testul suprem al divinității.

Foarte frumos si pertinent raspuns.
Se poate face o comparatie cu parcusrul elevului in scoala; daca ramane repetent in clasa a X-a el repeta clasa a X-a, nu si gimnaziul, sau primara.

Citat:

Dar exista o finalitate a acestor reincarnări. Sufletul caută viața iar singurul care poate să oprească acest "chin" al reincarnării este Cristos. Fie prin iertarea sufletului și oferirea vieții veșnice în trup pe pământ sau prin uciderea trupului la acel moment în timp al acelei reincarnări și aruncarea sufletului în foc(gheena). Prin aruncarea sufletului în foc nu mai are posibilitatea să revină la viață, oficial s-a terminat orice fel de posibilitate de viață.:(

Capitolul 12
4.Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă.5.Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: Temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena; da, vă zic vouă, de acela să vă temeți.

Finalitatea reincarnarilor este mantuirea, adica evolutia completa, cu alte cuvinte, repetarea reincarnarilor pana la atingerea perfectiunii (fericirea vesnica) si contopirea cu Dumnezeu.
11. Spune-le: Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot așa este de adevărat că Eu nu voiesc moartea. păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa și să fie viu. Întoarceți-vă, întoarceți-vă de la căile voastre cele rele! Pentru ce să muriți voi, casa lui Israel?(Iezechiel33,11)
Daca Voia lui Dumnezeu este sa nu moara omul, ci sa fie viu, cine se poate impotrivi? Omul? Nu e Dumnezeu Atotputernic? Poate Voia Lui sa nu Se implinesca?

Citat:

Citat:

În prealabil postat de lorest;

Eu ca filozof trebuie să pun totul la îndoială, inclusiv istoria. Nu am cum să stiu cu adevărat ce a fost în trecut, pot sa citesc dar oare nu este o propagandă a guvernelor? Singurul lucru pentru care sunt cât de cât sigur este prezentul. Cât despre suflete posibil să fie o ordine a reincarnării bazată pe aură și karma. Zic posibil pt că nu știu, presupun.

Legea karmei preschimbată de Dumnezeu să fie contrară pozitivismului social adică dacă faci bine și te aștepți că acest bine să ți se întoarcă să rămâi complet dezamăgit, primind de fapt opusul și anume răul. Astfel demonstrezi divinității iubirea ta necondiționată lipsită de interes, sau cum învață Iisus "dacă cineva îți dă o palmă întoarce și celălalt obraz". La polul opus se află cei care aleg răul, mânați de intelect prin observații logice că această cale duce la prosperitate evitând cu dispreț faptele bune ce duc la o slăbiciune a moralității și implicit la eșec.
Și ca să-ți răspund la întrebarea: de ce mai multe vieți? Datorită unor consecințe arbitrare, pt că e posibil ca în viață să ai parte de o doză mare de noroc și să treci testele divinității prin circumstanțe atenuante ce nu te-au pus pe deplin la încercare. Dacă ai parte de mai multe vieți implicit ai parte și de mai multe ispite și așa îți arăți cu adevărat natura caracterului tău. :)

Ordinea reincarnarii este stabilita la "judecata particulara" corelata cu pozitia astrala cea mai apropiata care sa-l ajute pe "osandit" sa-si implineasca destinul. Ce sens ar avea judecata particulara daca dupa ea se asteapta judecata de obste?
"Judecata particulara" se petrece imediat dupa moartea trupului si am folosit ghilimele fiindca nu este altceva decat evidentierea instant a aurei sufletesti si karma care trebuie parcursa pentru redresare, adica este un fel de "judecata automata" decretata de aura mai mult (sau mai putin) curata a sufletului si ce urmeaza a fi facut pentru corectare intr-o noua viata, iar aceasta noua viata ar urma sa inceapa atunci cand pozitia cosmica astrala se va configura in favoarea indeplinirii destinului corector, astfel ca la momentul nasterii puterile astrale sa "stampileze" benefic noul nascut. Succesiunea reincarnarilor nu e cronologica in istorie, ci "random", insa candidatul la reintrupare va beneficia neaparat de o conjunctura care sa-i permita punerea la lucru a calitatilor sale sufletesti acumulate in vietile trecute si de care are nevoie pentru a trece cu bine incercarile.

In cazul in care aura este stralucitoare, atunci judecata nu se mai face fiindca omul a trecut din moarte la viata.
24. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.(In5,24)

Nu cred, Iorest, ca se poate "impune" lui Dumnezeu conditia ca numarul oamenilor sa echivaleze cu limita dorita de catre noua ordine mondiala dupa dezvoltarea IA (inteligenta artificiala). S-ar prea putea ca valoarea totala a virtutilor sa fie fixa, astfel ca impartirea ei la tot mai multi oameni sa fie minora/capita.

Iorest 06.04.2022 09:29:37

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 670804)
Nu cred, Iorest, ca se poate "impune" lui Dumnezeu conditia ca numarul oamenilor sa echivaleze cu limita dorita de catre noua ordine mondiala dupa dezvoltarea IA (inteligenta artificiala). S-ar prea putea ca valoarea totala a virtutilor sa fie fixa, astfel ca impartirea ei la tot mai multi oameni sa fie minora/capita.

Dacă există un nr fix de suflete care se tot reîncarnează, și acele suflete nu pot trăi în două corpuri în același timp, iar unele ating maximalul, deci se retrag din ciclurile astea rezultă că nr populației ar fi trebuit să rămână relativ constant minus cei care au atins maximalul.
Din contră nr populației pe glob a explodat în ultima sută de ani, deci apar suflete noi.

În condițiile în care ecosistemele se distrug deci pică și teoria că unii se reîncarnează în vietăți, sunt tot mai puține habitate naturale pe glob.

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 670804)
Ordinea reincarnarii este stabilita la "judecata particulara" corelata cu pozitia astrala cea mai apropiata care sa-l ajute pe "osandit" sa-si implineasca destinul. Ce sens ar avea judecata particulara daca dupa ea se asteapta judecata de obste?
"Judecata particulara" se petrece imediat dupa moartea trupului si am folosit ghilimele fiindca nu este altceva decat evidentierea instant a aurei sufletesti si karma care trebuie parcursa pentru redresare, adica este un fel de "judecata automata" decretata de aura mai mult (sau mai putin) curata a sufletului si ce urmeaza a fi facut pentru corectare intr-o noua viata, iar aceasta noua viata ar urma sa inceapa atunci cand pozitia cosmica astrala se va configura in favoarea indeplinirii destinului corector, astfel ca la momentul nasterii puterile astrale sa "stampileze" benefic noul nascut. Succesiunea reincarnarilor nu e cronologica in istorie, ci "random", insa candidatul la reintrupare va beneficia neaparat de o conjunctura care sa-i permita punerea la lucru a calitatilor sale sufletesti acumulate in vietile trecute si de care are nevoie pentru a trece cu bine incercarile.

N-am găsit nicăieri în Biblie treaba asta cu aură, karma,poziție astrală,ce rost mai are judecata de obște , unii au stat în Iad cam multicel până la venirea Domnului deci se va relua și în situația lor considerându-se anii care au stat și situațiile istorice care au presat sufletul omenesc.
Poate într-o perioadă istorică era mai greu decât în alta să trăiești creștinește din cauza situațiilor exterioare, a lipsei educației, lipsa acces la scrieri duhovnicești pentru mase, război, foamete care a făcut ca oamenii să reacționeze într-un fel, se va ține cont de mai multe particularități.

Mai scrie și prin viețile sfinților că sunt sfinți care prin rugăciunea lor au încercat să scoată din Iad oameni deci între judecata particulară și cea de obște poate unii mai ies din Iad, scrie în Apocalipsă că i s-au dat lui Hristos cheile iadului.
Plus că Iadul s-a mai deschis odată când a înviat Iisus deci s-ar mai putea elibera unele suflete de acolo.

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
cap.1
17. Și când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca un mort. Și El a pus mâna dreaptă peste mine, zicând: Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă,
18. Și Cel ce sunt viu. Am fost mort, și, iată, sunt viu, în vecii vecilor, și am cheile morții și ale iadului.

Nietzsche 06.04.2022 15:08:55

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670797)

Adică sufletul e premergător trupului dar nu intră un suflet în mai multe trupuri, morții învie tot cu trupurile lor pe care le aveau chiar și morți de ani de zile care se presupune că ar fi fost putrezi, scrie în Biblie că au înviat în Ierusalim după răstignire oameni care au murit demult, a înviat Lazăr care era deja în mormânt de câteva zile, Iisus încă avea rănile cuielor.

Vreau să înțeleg această mentalitate ortodoxă pe care o observ aici cu mult patos afirmată și anume identitatea personală bine înrădăcinată în relația cu Dumnezeu. Este foarte interesant această discrepanță optică între nimicnicia renunțării sinelui prin credință și idealul învierii persoanei triumfătoare glorioase. Adică în creștinism, Dumnezeu sau mai bine zis Cristos cere umanității pentru a putea avea parte de El și implicit de salvarea Sa să renunțe la ce are individul mai important, propria persoană, să se nege pe sine și să accepte personalitatea dumnezeiască în procesul depersonalizării individului. Teoretic este o golire de caracter a omului vechi animalic și clădirea pe o nouă structură bazată pe personalitatea lui Cristos, a noului om divin. În aceste condiții Dumnezeu explică omului, simplu și subiectiv că personalitatea lui nu contează absolut deloc, dimpotrivă este un obstacol în calea relație lor viitoare. Având în vedere că ortodoxia se bazează pe asemenea învățătura, cum e posibil ca învierea să o privească intr-o lumină cu totul diferită chiar opusă? Cum e posibil ca la înviere să crezi că vei fi exacta la fel cum ești acum, având aceeași înfățișare probabil speri să ai și aceeași freză când viața creștină este trăită în lepădare de sine și sacrificiu, această viziune contrazice în mod flagrant cerințele pe care Dumnezeu le-a tipărit în Evanghelie prin sângele legămîntului Său. Când persoana creștină speră ca odată inviată să arate identic așa cum se observă în conștiința sa individual-sinergetic, nu face decât să anuleze sacrificiul salvării de pe Golgota prin prisma faptului că oglinda sinelui este mai importantă decât spiritului lui Dumnezeu. Are cineva un răspuns la această dilemă? Probabil Cristos numai dinadins nu ar satisface o asemenea pretenție egoistă. Până la urmă cine este important, Cristos sau voi toți persoane distinse și unicate?

Iorest 07.04.2022 00:05:07

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel capitolul 15

40. Sunt și trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este slava celor cerești și alta a celor pământești.
41. Alta este strălucirea soarelui și alta strălucirea lunii și alta strălucirea stelelor. Căci stea de stea se deosebește în strălucire.
42. Așa este și învierea morților: Se seamănă (trupul) întru stricăciune, înviază întru nestricăciune;
43. Se seamănă întru necinste, înviază întru slavă, se seamănă întru slăbiciune, înviază întru putere;
44. Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc. Dacă este trup firesc, este și trup duhovnicesc.
45. Precum și este scris: "Făcutu-s-a omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viață";
47. Omul cel dintâi este din pământ, pământesc; omul cel de-al doilea este din cer.
48. Cum este cel pământesc, așa sunt și cei pământești; și cum este cel ceresc, așa sunt și cei cerești.
49. Și după cum am purtat chipul celui pământesc, să purtăm și chipul celui ceresc.
50. Aceasta însă zic, fraților: Carnea și sângele nu pot să moștenească împărăția lui Dumnezeu, nici stricăciunea nu moștenește nestricăciunea.
52. Deodată, într-o clipeală de ochi la trâmbița cea de apoi. Căci trâmbița va suna și morții vor învia nestricăcioși, iar noi ne vom schimba.
53. Căci trebuie ca acest trup stricăcios să se îmbrace în nestricăciune și acest (trup) muritor să se îmbrace în nemurire.
54. Iar când acest (trup) stricăcios se va îmbrăca în nestricăciune și acest (trup) muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci va fi cuvântul care este scris: "Moartea a fost înghițită de biruință.
57. Dar să dăm mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruința prin Domnul nostru Iisus Hristos!
58. Drept aceea, frații mei iubiți, fiți tari, neclintiți, sporind totdeauna în lucrul Domnului, știind că osteneala voastră nu este zadarnică în Domnul.

Seraphim7 07.04.2022 00:23:58

Fragmente din "Cartea Spiritelor",de Alan Kardec
Este sub forma de întrebare/răspuns dintre medium și spirite

1. Sufletul după moarte 149. Ce devine sufletul îndată după moarte?
„Redevine Spirit, adică reintră în lumea Spiritelor pe care o părăsise pentru puțin timp”.
150. Sufletul își păstrează după moarte individualitatea?
„Firește, nu și-o pierde niciodată. Ce ar fi fost el dacă nu și-ar fi păstrat-o?”
Cum își constată sufletul individualitatea, din moment ce nu mai are un corp material?
„El mai are încă fluidul ce-i este propriu, extras din atmosfera planetei sale, și care reprezintă opera ultimei sale încarnări: perispiritul său”.
Sufletul nu duce cu sine nimic de aici, de pe pământ?
„Nimic altceva decât amintirea și dorința de a merge într-o lume mai bună. Această amintire este plină de dulceață sau de amărăciune după felul în care s-a folosit de viață;
cu cât este mai pur, cu atât înțelege mai bine inutilitatea celor lăsate pe pământ”.
151. Ce gândiți despre opinia conform căreia, după moarte, sufletul reintră în totul universal?
„Dar ansamblul Spiritelor nu formează un întreg? Nu este tot o lume? Când ești într-o adunare, faci parte integrantă din acea adunare, și totuși ai în permanentă propria individualitate”.
152. Ce dovadă putem avea cu privire la păstrarea individualității sufletului după moarte?
„Nu aveți dovada prin comunicările pe care le obțineți? Dacă nu sunteți orbi, veți vedea; și dacă nu sunteți surzi, veți auzi, căci foarte des o voce vă vorbește și vă revelează existența unei entități de dincolo de voi”.
Cei ce gândesc că la moarte sufletul reintră în totul universal cad în greșală dacă înțeleg prin aceasta că, asemănător unei picături de apă ce cade în ocean el își pierde individualitatea; au dreptate dacă înțeleg prin „totul universal” ansamblul entităților incorporale în care fiecare suflet sau Spirit este un element distinct. Dacă sufletele ar fi fost amestecate într-o masă, nu ar fi avut decât calitățile ansamblului, nu ar fi avut nici inteligență, nici calități proprii; în timp ce, în toate comunicările, ele lasă să se întrevadă o conștiință și o voință distincte; diversitatea infinită ce ne-o prezintă sub toate raporturile este chiar consecința individualităților. Dacă după moarte nu ar fi existat decât ceea ce se numește marele TOT absorbind toate individualitățile, acest TOT ar fi uniform, și ca urmare toate comunicările ce s-ar primi din lumea invizibilă ar fi identice. De vreme ce se întâlnesc entități bune, altele rele, savante și ignorante, fericite și nefericite; care au toate tipurile de caractere: vesele și triste, nefericite și profunde 36/216 etc., este evident că acestea sunt existențe distincte. Individualitatea devine și mai evidentă atunci când aceste existențe își probează identitatea prin semne incontestabile, detalii personale referitoare la viața lor terestră ce se pot constata; ea nu poate fi pusă la îndoială când Spiritele se manifestă la vedere prin apariții. Individualitatea sufletului nu era indicată, în teorie, ca un articol de credință; într-un fel, spiritismul are și o certificare materială.
153. În ce fel trebuie înțeleasă viața eternă?
„Viața Spiritului este eternă; cea a corpului este tranzitorie și pasageră. Când corpul moare, sufletul reintră în viața eternă.”
Nu ar fi mai exact să se numească viață eternă cea a Spiritelor pure, a celor care atingând gradul suprem de perfecțiune nu mai au de trecut prin încercări?
„Mai degrabă fericirea eternă; dar este o chestiune de cuvinte, numiți lucrurile cum doriți, numai să înțelegeți”.
2. Separarea sufletului de corp 154. Separarea sufletului de corp este dureroasă?
„Nu, corpul adesea suferă mai mult în timpul vieții decât în momentul morții:
sufletul deloc. Suferințele prin care trece câteodată în momentul morții sunt un prilej de bucurie pentru Spirit, care vede sosind sfârșitul exilului său”.
În moartea naturală, ce survine prin epuizarea organelor ca urmare a vârstei, omul părăsește viața fără a băga de seamă: ca o lampă ce se stinge nemaifiind alimentată.
155, Cum se realizează separarea sufletului de corp?
„Legăturile ce-l rețineau fiind rupte, el se eliberează”.
Separarea este instantanee și prin tranziție bruscă? Există o linie de demarcație net trasată între viață și moarte?
„Nu, sufletul se eliberează gradat și nu fuge ca o pasăre captivă repusă subit în libertate. Cele două stări se ating, se amestecă, astfel că Spiritul se degajă puțin câte puțin de legăturile sale: ele se desfac, nu se rup”.
În timpul vieții, Spiritul este ținut de corp prin învelișul său semi-material sau perispirit; moartea înseamnă doar distrugerea corpului și nu și a celui de al doilea înveliș ce se separă de corp când în acesta încetează viața organică. Observația probează că în momentul morții desprinderea peri-spiritului nu se face subit; ea nu se realizează decât gradat, cu o lentoare foarte variabilă depinzând de individ; la unii este foarte rapidă, și se poate spune că între momentul morții și cel al eliberării sunt câteva ore; dar la alții, mai ales la cei a căror viață a fost exclusiv materială și senzuală, dezlegarea este mai puțin rapidă și durează câteodată zile, săptămâni și chiar luni, ceea ce nu implică o mai mică vitalitate a corpului, nici posibilitatea unei reîntoarceri la viață, ci o simplă afinitate între corp și Spirit, în raport cu superioritatea acordată, în viață, de către spirit materiei. E rațional să concepi, într-adevăr, cu cât Spiritul s-a identificat cu materia, cu atât îi vine mai greu la separare; în timp ce activitatea intelectuală și morală, elevația gândirii, operează un început de desprindere chiar în timpul vieții corpului, iar atunci când sosește moartea desprinderea este aproape instantanee. Acesta este rezultatul studiilor făcute pe toți indivizii observați în momentul morții. Observațiile mai probează că afinitatea ce persistă, la anumiți indivizi, între suflet și corp, este câteodată foarte dureroasă deoarece Spiritul poate simți oroare față de descompunere. Cazul este excepțional și specific anumitor feluri de viață și anumitor feluri de moarte, apare și la câțiva sinucigași.
156. Separarea definitivă dintre suflet și corp poate avea loc înainte de încetarea completă a vieții organice?
„La agonie, sufletul a părăsit câteodată corpul: nu mai există decât viață organică.
Omul nu mai are conștiința sinelui și totuși îi rămâne un suflu de viață.
Corpul este o mașină pe care inima o face să se pună în mișcare; el există doar atâta 37/216 timp cât inima face sângele să circule prin vene, și pentru asta nu e nevoie de suflet”.
157. În momentul morții, sufletul nu are câteodată o aspirație sau un extaz ce-lface să întrevadă lumea unde va merge?
„Deseori sufletul știe să desfacă legăturile ce-l atașează de corp; în acest caz face toate eforturile pentru a le rupe în întregime. Deja degajat în parte de materie, el vede derulându-se viitorul în fața sa și se bucură, prin anticipare, de starea de spirit”.
158. Exemplul omizii care, mai întâi, se târăște pe pământ, după aceea se închide în crisalida sa într-o moarte aparentă, pentru a renaște apoi într-o existență strălucitoare, ne poate da o idee a vieții terestre, apoi a morții, și în sfârșit a noii noastre existențe?
„O idee în mic. Comparația este bună, dar n-ar trebui totuși luată ad litteram, cum se întâmplă de obicei”.
159. Ce senzație încearcă sufletul în momentul când se regăsește în lumea Spiritelor?
„Depinde, dacă ai făcut rău din dorința de a-l face, te simți în primul moment cu totul rușinat de cele făcute. Pentru cel drept, senzația este foarte diferită: ca ușurarea de o mare greutate, căci el nu se teme de nici o privire scrutătoare”.
160. Spiritul regăsește imediat pe cei cunoscuți pe pământ și care au murit înaintea lui?
„Da, în funcție de afecțiunea avută pentru el; adesea, ei vin să-l primească la reintrarea în lumea Spiritelor, și îl ajută să se degajeze de scutecele materiei; ca astfel să regăsească multe din cele pierdute din vedere în timpul șederii sale pe pământ; vede pe cei rătăcitori; merge să viziteze pe cei ce sunt încarnați”.
161. În moartea violentă și accidentală, atunci când organele nu au fost încă slăbite de vârstă sau de boli, separarea sufletului și încetarea vieții au loc simultan?
„În general așa este, însă clipa ce le separă este foarte scurtă”.
162. După decapitare, de exemplu, omul păstrează timp de câteva momente conștiința de sine?
„Adesea, o păstrează timp de câteva minute până când viața organică se stinge complet. Dar tot adesea teama de moarte l-a făcut să-și piardă această conștiință înainte de momentul supliciului”.
Nu este vorba aici decât de conștiința pe care cel ce suportă supliciul o poate avea despre sine însuși, ca om și prin intermediul organelor, și nu ca Spirit. Dacă nu a pierdut această conștiință înainte de supliciu, poate deci să o păstreze câteva clipe - o foarte scurtă durată -, și ea încetează neapărat odată cu viața organică a creierului, ceea ce nu implică faptul că, pentru aceasta, perispiritul să fie în întregime degajat de corp, ci din contră: în toate cazurile de moarte violentă, când nu vine prin stingerea treptată a forțelor vitale, legăturile ce unesc corpul cu perispiritul sunt mai persistente, și eliberarea completă este mai lentă.

Demetrius 07.04.2022 00:42:29

Citat:

În prealabil postat de Nietzsche (Post 670807)
Vreau să înțeleg această mentalitate ortodoxă pe care o observ aici cu mult patos afirmată și anume identitatea personală bine înrădăcinată în relația cu Dumnezeu. Este foarte interesant această discrepanță optică între nimicnicia renunțării sinelui prin credință și idealul învierii persoanei triumfătoare glorioase. Adică în creștinism, Dumnezeu sau mai bine zis Cristos cere umanității pentru a putea avea parte de El și implicit de salvarea Sa să renunțe la ce are individul mai important, propria persoană, să se nege pe sine și să accepte personalitatea dumnezeiască în procesul depersonalizării individului. Teoretic este o golire de caracter a omului vechi animalic și clădirea pe o nouă structură bazată pe personalitatea lui Cristos, a noului om divin. În aceste condiții Dumnezeu explică omului, simplu și subiectiv că personalitatea lui nu contează absolut deloc, dimpotrivă este un obstacol în calea relație lor viitoare. Având în vedere că ortodoxia se bazează pe asemenea învățătura, cum e posibil ca învierea să o privească intr-o lumină cu totul diferită chiar opusă? Cum e posibil ca la înviere să crezi că vei fi exacta la fel cum ești acum, având aceeași înfățișare probabil speri să ai și aceeași freză când viața creștină este trăită în lepădare de sine și sacrificiu, această viziune contrazice în mod flagrant cerințele pe care Dumnezeu le-a tipărit în Evanghelie prin sângele legămîntului Său. Când persoana creștină speră ca odată inviată să arate identic așa cum se observă în conștiința sa individual-sinergetic, nu face decât să anuleze sacrificiul salvării de pe Golgota prin prisma faptului că oglinda sinelui este mai importantă decât spiritului lui Dumnezeu. Are cineva un răspuns la această dilemă? Probabil Cristos numai dinadins nu ar satisface o asemenea pretenție egoistă. Până la urmă cine este important, Cristos sau voi toți persoane distinse și unicate?

Reintruparea si invierea sunt 2(doua) lucruri diferite.
Reintruparea inseamna ca sufletul primeste un nou trup, diferit de cel pe care tocmai l-a lepadat; in unele cazuri, e nevoie ca sufletul sa fie despartit, ba as spune chiar salvat, de trupul care-l domina cu poftele lui si-l ducea la pieire. Unele accidente sau omoruri pot avea astfel de cauze subtile.

Numai la inviere sufletul are acelasi trup, dar innobilat si (parerea mea) cu o alta structura fizica, necunoscuta pe Pamant.
Nu vorbesc de invierea lui Lazar dupa 4 zile de stat in mormant, care a fost "resuscitat" de Iisus. Vorbesc de invierea lui Iisus si ridicarea la cer cu trup cu tot; mai inainte de El, Enoch si Ilie au fost la fel ridicati si ei la ceruricu trupcu tot. Acestea sunt ridicari la viata vesnica.

Intruparile unor spirite superioare pentru misiuni exceptionale, ca a lui Ioan Botezatorul cu duhul lui Ilie, nu fac parte din procesul reintruparilor evolutive.

Parerea mea e ca pe masura evolutiei individuale, omul isi schimba tot mai mult mentalitatea si conceptia de viata, ajungand sa devina mai conciliant, mai rabdator, mai putin egoist, mai saritor si altruist, mai cinstit, mai constient de desertaciunea vietii in trup, mai iubitor de Hristos s.a.m.d.

Demetrius 07.04.2022 01:25:19

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670805)
Dacă există un nr fix de suflete care se tot reîncarnează, și acele suflete nu pot trăi în două corpuri în același timp, iar unele ating maximalul, deci se retrag din ciclurile astea rezultă că nr populației ar fi trebuit să rămână relativ constant minus cei care au atins maximalul.
Din contră nr populației pe glob a explodat în ultima sută de ani, deci apar suflete noi.

În condițiile în care ecosistemele se distrug deci pică și teoria că unii se reîncarnează în vietăți, sunt tot mai puține habitate naturale pe glob.

N-am găsit nicăieri în Biblie treaba asta cu aură, karma,poziție astrală,ce rost mai are judecata de obște , unii au stat în Iad cam multicel până la venirea Domnului deci se va relua și în situația lor considerându-se anii care au stat și situațiile istorice care au presat sufletul omenesc.
Poate într-o perioadă istorică era mai greu decât în alta să trăiești creștinește din cauza situațiilor exterioare, a lipsei educației, lipsa acces la scrieri duhovnicești pentru mase, război, foamete care a făcut ca oamenii să reacționeze într-un fel, se va ține cont de mai multe particularități.

Mai scrie și prin viețile sfinților că sunt sfinți care prin rugăciunea lor au încercat să scoată din Iad oameni deci între judecata particulară și cea de obște poate unii mai ies din Iad, scrie în Apocalipsă că i s-au dat lui Hristos cheile iadului.
Plus că Iadul s-a mai deschis odată când a înviat Iisus deci s-ar mai putea elibera unele suflete de acolo.

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
cap.1
17. Și când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca un mort. Și El a pus mâna dreaptă peste mine, zicând: Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă,
18. Și Cel ce sunt viu. Am fost mort, și, iată, sunt viu, în vecii vecilor, și am cheile morții și ale iadului.

Aura
11. Iar intrând împăratul ca să privească pe oaspeți, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă,
12. Și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut.(Mt22,11-12)

22. Și a zis tatăl către slugile sale: Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui;(Lc15,22)

Eu am gasit vreo 60 de versete in stransa corelatie cu reincarnarea, dar banuiesc ca ar trebui sa fie cateva sute, macar una-doua in fiecare capitol din Biblie.

Judecata particulara imediata are rolul de a-i oferi candidatului imediat o noua sansa de a-si corecta greselile pana la judecata de obste, care va veni cand va veni. Dupa fiecare viata are loc o judecata particulara.
O viata=o judecata, alta viata=alta judecata.

Da, lui Hristos I s-au dat cheile iadului pentru ca si din iad se pot mantui cei care ajung sa creada in El si sa I se inchine.
Cred ca iadul este o stare, nu un loc la subsol, o stare de impietrire a inimii; poate ca bogatul nemilostiv(care se ruga de Avraam sa-l trimita pe Lazar) deja s-o fi mantuit. Bogatul nemilostiv este un caz tipic pentru cei care pot repeta aceeasi viata in alta reintrupare(poate intr-o alta configuratie astrala).
Nu este scris nimic explicit de astre, dar eu ma gandesc ca daca asta poate ajuta la mantuire, atunci trebuie sa fi fost deja randuit de Dumnezeu; daca eu m-am gandit, oare Dumnezeu nu? Ce rost are astrologia?

26. Iar oamenii vor muri de frică și de așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina.(Lc21,26)

Nietzsche 07.04.2022 14:58:17

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 670810)
Reintruparea inseamna ca sufletul primeste un nou trup, diferit de cel pe care tocmai l-a lepadat; in unele cazuri, e nevoie ca sufletul sa fie despartit, ba as spune chiar salvat, de trupul care-l domina cu poftele lui si-l ducea la pieire. Unele accidente sau omoruri pot avea astfel de cauze subtile.

Numai la inviere sufletul are acelasi trup, dar innobilat si (parerea mea) cu o alta structura fizica, necunoscuta pe Pamant.

Eu rămân la filozofie pt că toate aceste marote mi se par povești de adormit copiii. Dar hai să dau curs pt ultima dată acestui joc infantil.

Fii atent! Sufletul are 7 chakra, Dumnezeu are 7 duhuri. Când cele 7 duhuri unesc cele 7 chakra ale sufletului se formează un fulger pe șira spinării, și iată transformarea. Parcă și Isus spune că a doua Sa venire va fi ca un fulger sau ceva de genul. În fine pt mine e suficient toată tevatura asta spirituală.
Cine caută adevărul își asumă riscul de a-l găsi.;)

Moroco 07.04.2022 15:28:45

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670808)
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel capitolul 15

50. Aceasta însă zic, fraților: Carnea și sângele nu pot să moștenească împărăția lui Dumnezeu, nici stricăciunea nu moștenește nestricăciunea.
58. Drept aceea, frații mei iubiți, fiți tari, neclintiți, sporind totdeauna în lucrul Domnului, știind că osteneala voastră nu este zadarnică în Domnul.

Frumos, bun si adevarat graieste si scrie sf.Ap. Petru si Pavel dar Ioan, Fiul Mariei Fecioara, parca-i intrece la toate capitolele.

Ce va fi dupa morate? Plans pentru ca nu poti raspunde cinstit Domnului: pentru ce n-ai crezut, pentru ce nu crezi, pentru ce Ma prigonesti, pentru ce minti pentru Mine ocarand pe drepti cu toate minciunile ca sa aduci jertfe nebune, pentru ce te tot te lauzi, acuzi, te dezvinovztesti, urasti, te razbuni... pentru ce nu MA IUBESTI?

Dupa moartea intaia si a doua, dupa (necredinta, lepadare-tradare, intoarcere in lume la pacate) reincepe circul, nebunia: ipocrismul, rautatea, chinul si culmea e ca toate prostiile si rautatile tale iti par bune, gustoase, frumoase, drepte pentru ca-ti plac mult daca-s ale tale. Nu-ti dai seama ca e tzeapa si le ceri mereu cerand sa devi si tu un mare tzepuit tzepuithoror care se inchina la cea mai mare si mai tare porunca a tartarului inaltzata in babilonul cel mare. Nu poti sa nu o faci daca e mare si tare desi e o porunca nebuneasca innebunitoare. Iti baraie mustele-cainesti, serpii porci de caine lup lilieci zburatori, a eliberare de ”stress” si te subordonezi cat ai clipi implinid porunca terorista a idolului transmisa din nevazutul negrait necunoscut ca sa fie mai bine crezuta si din ascuns devi brusc uneltist suparat, dezbinator negationist, pasager in ”trenuletul groazei” plin cu transgenderi calzi, prost viclean-naiv care se indoieste mereu de Dumnezeu ca sa afle si sa adune stiinta si cunoastere ca omul ”feciorelnic” curios de pacate proaspete si apetisante jucandu-se ca personajele celebre lumesti, ca toti desfranatii gLumii, cu gonflatia umplerii bulhUlului iseEgoist autoinaltat ca un balonash sferic de sapun la intelepra si intelepciuma rosie din norul bolborisitor al mortilor si gozilelor avand o mare iubire si placere de sine insusi care motiveaza orice cu gustul si simtul ”bun” al pacatului tzepuindu-te ca sa-l iei de bun si sa crezi aluatul fariseilor ipocriti si lasi, adica sa crezi ca datul la satana e adevarata solutie sigura a scaparii de orice rau.

Nu altora le cer sa se pocaiasca ci noi insine ne pocaim si ne umilim pentru dragostea crestina a Domnului Iisus Hristos Cuvantul, adevaratul altar al tuturor jertfelor bineplacaute si binecuvantate.

Din pacate unii abea dupa moarte o sa-si dea seama ca si-au pierdut toata viata neascultand, neiubind pe Dumnezeu, mancand, band, strangand averi si terorizand pe altii ca sa faca si ei la fel, sa fie darnici si sa imparta tzepe si aluat de ipocriti, desertaciuniuni de hahalere smintite!

gpalama 07.04.2022 17:58:17

O intrebare buna:

Ce se intampla dupa ce ... primim viata si viata vesnica? Nu e o intrebare mai buna?

Ce se intampla dupa ce intram dincolo?

Iorest 08.04.2022 01:17:17

Citat:

Forța trupului scade în intensitate după 60 de ani la cei care nu și-au bătut joc de trup, iar alții sunt terminați la 40 de ani, nu văd de ce s-ar nimici trupul, când el oricum va scădea până la un stadiu de neputință de orice fel.

Cât privește reîntruparea, eu nu văd de ce s-ar reîntrupa cineva în alt trup, nu în cel pe care l-a avut de-a lungul primei vieți.

Dacă un om virtuos s-ar reîntrupa în mai multe vieți practic ar fi un om condamnat să facă binele și să atingă numai el (și câțiva puțini) o stare de excelență, ori eu cred că Dumnezeu vrea să dea șansa mai multor suflete să atingă desăvârșirea de aceea nu ar trimite pe un om la chin și viață mucenicească în mai multe reprize în alte trupuri șamd.

Ar fi chiar o bagatelizare a suferinței, cumva ei știu deja că trec de acea suferință au mai trecut în altă viață deci le e ușor, seamănă cu erezia care spunea că Hristos nu a simțit dureri la cruce, că firea lui dumnezeiască le-a absorbit.

Citat:

Intruparile unor spirite superioare pentru misiuni exceptionale, ca a lui Ioan Botezatorul cu duhul lui Ilie, nu fac parte din procesul reintruparilor evolutive.

În fiecare epocă istorică există pe planetă cineva care trăiește în condiții asemănătoare lui Ioan Botezătorul haine aspre, mâncare puțină, zonă de pustietate, rugăciune multă, doar că nu sunt cunoscuți.
Poate la unele suflete există o anumită înclinație spre viață aspră, dar nu înseamnă că sunt predestinați să trăiască o viață dintr-acea, ei aleg să ia asupra lor nevoințe și dacă nu ar vrea să trăiască așa, cu siguranță cursul vieții lor ar urma alt circuit.

Demetrius 08.04.2022 07:28:35

Citat:

În prealabil postat de Nietzsche (Post 670812)
Eu rămân la filozofie pt că toate aceste marote mi se par povești de adormit copiii. Dar hai să dau curs pt ultima dată acestui joc infantil.

Fii atent! Sufletul are 7 chakra...

Chakra este punctul de conexiune dintre spirit si fizic.
Nu sufletul, ci trupul are 7 chakra, fiecare avand mai multe organe in administrare.
Este important ca, in urma unor pacate(greseli) din sfera vreunei chakra, unul sau mai multe organe din administrarea ei au perturbari in functionarea lor, se imbolnavesc, si nu-si revin decat dupa indreptarea pacatului.

Demetrius 08.04.2022 09:14:05

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670816)
Forța trupului scade în intensitate după 60 de ani la cei care nu și-au bătut joc de trup, iar alții sunt terminați la 40 de ani, nu văd de ce s-ar nimici trupul, când el oricum va scădea până la un stadiu de neputință de orice fel.

Cât privește reîntruparea, eu nu văd de ce s-ar reîntrupa cineva în alt trup, nu în cel pe care l-a avut de-a lungul primei vieți.

Dacă un om virtuos s-ar reîntrupa în mai multe vieți practic ar fi un om condamnat să facă binele și să atingă numai el (și câțiva puțini) o stare de excelență, ori eu cred că Dumnezeu vrea să dea șansa mai multor suflete să atingă desăvârșirea de aceea nu ar trimite pe un om la chin și viață mucenicească în mai multe reprize în alte trupuri șamd.

Ar fi chiar o bagatelizare a suferinței, cumva ei știu deja că trec de acea suferință au mai trecut în altă viață deci le e ușor, seamănă cu erezia care spunea că Hristos nu a simțit dureri la cruce, că firea lui dumnezeiască le-a absorbit.

În fiecare epocă istorică există pe planetă cineva care trăiește în condiții asemănătoare lui Ioan Botezătorul haine aspre, mâncare puțină, zonă de pustietate, rugăciune multă, doar că nu sunt cunoscuți.
Poate la unele suflete există o anumită înclinație spre viață aspră, dar nu înseamnă că sunt predestinați să trăiască o viață dintr-acea, ei aleg să ia asupra lor nevoințe și dacă nu ar vrea să trăiască așa, cu siguranță cursul vieții lor ar urma alt circuit.

Trupul si sufletul sunt permanent in disputa, trupul avand mereu pretentii foarte pacatoase, care, satisfacute, aduc sufletului multa paguba. Un om needucat va ajunge foarte repede intr-o ingrata stare duhovniceasca si fizica, iar un om educat va fi mai atent si grijuliu ce alegeri va face, pe cand un om intarit in credinta va evita ispita, va cauta sa faca fapte bune si, mai ales, va multumi lui Dumnezeu si se va bucura pentru toate necazurile si durerile sale, deoarece doar cu o astfel de atitudine demonstrata poate fi primit in Imparatia vesnica. Aceasta evolutie nu se face de pe o zi pe alta, de la o viata la alta, ci dupa multe-multe vieti "normale".

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(In14,6)
Adica nimeni nu sa mantuieste fara rastignire, fara suferinta, fara sange. Toti ucenicii Lui (afara de Ioan) au ales mai bine moartea decat a nu-L marturisi pe Hristos.

Trupul si sufletul care nu sunt in disputa si se inteleg, inseamna ca sufletul ajunge puternic si sa domine trupul folosindu-se de el pentru a-si indeplini misiunea pentru care s-a (re)intrupat; un astfel de trup are nevoi ce trebuiesc indeplinite cu smerenie(modest) si dorinte ce sunt jertfite.
Aceasta este randuirea ontologica in Imparatia lui Dumnezeu, si aici a venit Iisus sa-l invete pe om sa scurteze reincarnarile intr-una singura, daar facand apel la puteri mai presus de cele omenesti si la care omul are acces prin Duhul Sfant.

Omul virtuos de care vorbesti e cu adevarat fericit sa faca binele necontenit fiind pe deasupra si chinuit cu mucenicie. Cat timp e in trup, el nu stie (nimeni nu stie) ce a facut in vietile precedente, dar acumularile duhovnicesti se perpetueaza negresit pentru ca se aduna in inima si nu se pierd, ci se manifesta cu tot mai multa putere in succesiunea vietilor.

Sunt convins si eu ca peste tot in lume sunt multi nevoitori care aleg sa traiasca in conditii foarte grele si raman necunoscuti, acest aspect avand o foarte mare contributie duhovniceasca in favoarea lor.

Iisus a avut pe cruce foarte mari dureri omenesti care L-au determinat sa spuna cand Si-a dat sufletul: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit(Mc15,34b)
Ma mir ca firea Lui dumnezeiasca nu L-a oprit si asta inseamna ca, la om, legatura suflet-trup este inimaginabil de stransa.

Iorest 08.04.2022 17:04:14

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 670818)
6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(In14,6)
Adica nimeni nu sa mantuieste fara rastignire, fara suferinta, fara sange. Toti ucenicii Lui (afara de Ioan) au ales mai bine moartea decat a nu-L marturisi pe Hristos.

Trupul si sufletul care nu sunt in disputa si se inteleg, inseamna ca sufletul ajunge puternic si sa domine trupul folosindu-se de el pentru a-si indeplini misiunea pentru care s-a (re)intrupat; un astfel de trup are nevoi ce trebuiesc indeplinite cu smerenie(modest) si dorinte ce sunt jertfite.
Aceasta este randuirea ontologica in Imparatia lui Dumnezeu, si aici a venit Iisus sa-l invete pe om sa scurteze reincarnarile intr-una singura, daar facand apel la puteri mai presus de cele omenesti si la care omul are acces prin Duhul Sfant..

Dacă ar exista reîncarnare un suflet ar putea fi trimis oricând în altă cultură, hindusă, animistă, șamanistă, în zone unde se practică cultul pt zei șamd, în zone în care e hulit Hristos sau este minimizat ca simplu profet.
De ce ce ar întina Dumnezeu un suflet creștinesc cu niște abateri religioase trimițându-l în Nepal, sau oriunde aiurea pe planetă după ce a avut o viață în care a fost botezat creștinesc și ortodox (care e botez deplin)?

O foarte mică parte din populația pământului are înțelegerea că prin jertfa lui Hristos vine învierea și viața veșnică, ceilalți ori s-au lepădat, ori nu cred deloc, ori sunt într-o sferă de influență unde sunt alte curente esoterico-religioase de sute sau mii de ani.

Reîncarnarea nu e compatibilă cu creștinismul.

Nu mai spun că dacă un om are mai multe înfățișări din mai multe vieți, nici iconografia religioasă nu ar mai fi actuală, sau permisă, ar apărea dilema la reîncarnarea a câta arată un suflet așa :) și câte vieți i s-au mai scurs de atunci.

Seraphim7 08.04.2022 17:44:39

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 670819)
Dacă ar exista reîncarnare un suflet ar putea fi trimis oricând în altă cultură, hindusă, animistă, șamanistă, în zone unde se practică cultul pt zei șamd, în zone în care e hulit Hristos sau este minimizat ca simplu profet.
De ce ce ar întina Dumnezeu un suflet creștinesc cu niște abateri religioase trimițându-l în Nepal, sau oriunde aiurea pe planetă după ce a avut o viață în care a fost botezat creștinesc și ortodox (care e botez deplin)?

O foarte mică parte din populația pământului are înțelegerea că prin jertfa lui Hristos vine învierea și viața veșnică, ceilalți ori s-au lepădat, ori nu cred deloc, ori sunt într-o sferă de influență unde sunt alte curente esoterico-religioase de sute sau mii de ani.

Reîncarnarea nu e compatibilă cu creștinismul.

Nu mai spun că dacă un om are mai multe înfățișări din mai multe vieți, nici iconografia religioasă nu ar mai fi actuală, sau permisă, ar apărea dilema la reîncarnarea a câta arată un suflet așa :) și câte vieți i s-au mai scurs de atunci.

Pfff...Mai Iorest....Om bun ce ești tu...

Cum poți să spui că divinitatea ar "intina" sufletele care s-au născut sub incidența altor credințe religioase sau altor culturi, respectiv țări?

Iisus Hristos nu are nicio legătură cu religia creștină actuală,el a fost un spirit superior încarnat pentru evolutia umanității.Religia mai mult a denaturat misiunea, învățătura lui,care este similară cu a celorlalte spirite încarnate care au predicat și au murit pt acest scop al iubirii,păcii și etc.

Voi nu înțelegeți că de fapt religia nu a făcut decât să fie dărâmată de aceste Spirite încarnate.

Practic Iisus și Buddha și alți maeștrii spirituali ai predicat împotriva religiei,au militat pentru spiritul liber...

Eu nu au dorit întemeierea unei religii,eu au dorit evoluția individuală a omului intru cadrul spiritual al colectivului astral...

Iorest 08.04.2022 17:58:09

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 670820)
Pfff...Mai Iorest....Om bun ce ești tu...

Cum poți să spui că divinitatea ar "intina" sufletele care s-au născut sub incidența altor credințe religioase sau altor culturi, respectiv țări?

Eu mă refeream că a coborî dintr-o viață de creștinism la șamanism, hinduism ar fi o întinare pentru că e maximalul creștinismul, de ce ar trimite Dumnezeu pe cineva la regres și idolatrie, chiar și de ar fi un om botezat dar plin de păcate care nu s-a mântuit ?

Tocmai primii creștini au murit sau au fost chinuiți de către majoritatea cultelor idolatre dar nu numai, cum să trimită un suflet creștinesc într-un trup de călău al creștinilor printr-o reîncarnare ?

Și de ce ar trimite Dumnezeu un suflet creștin în trupuri din sfere unde se hulește Hristos și deci să fie botezat în respectivele culturi dacă fără de Hristos nu se poate intra în viața veșnică ?

Citat:

Iisus Hristos nu are nicio legătură cu religia creștină actuală,el a fost un spirit superior încarnat pentru evolutia umanității.Religia mai mult a denaturat misiunea, învățătura lui,care este similară cu a celorlalte spirite încarnate care au predicat și au murit pt acest scop al iubirii,păcii și etc.

Dacă era așa cum zici ar fi coborât să judece lumea.

Citat:

Practic Iisus și Buddha și alți maeștrii spirituali ai predicat împotriva religiei,au militat pentru spiritul liber...

Eu nu au dorit întemeierea unei religii,eu au dorit evoluția individuală a omului intru cadrul spiritual al colectivului astral...

Buddha e un zeu atât, nu se poate mântui pe sine, nu mă miră că mare parte din chinezi sunt atei, zeul lor nu i-a ridicat din materialism.

Seraphim7 08.04.2022 22:41:37

Dar conflictul religios mereu a existat,nu există o religie superioară alteia, întrucât toate pornesc din niște curente spirituale ale unor Spirite Superioare încarnare.Apoi sunt instituționalizate de către state, imperii, conducători politici etc,sub forma religiilor in scopul controlului și a manipulării maselor, căpătând doctrine, ritualuri și clădiri.

Adică creștinismul,s-au format pe ruinele cultelor"păgâne" pe care le-a substitut cu ajutorul sau mai degrabă la ordinul conducătorilor statelor unde s-au propagat, preponderent imperiul Roman.

Deasemenea la nivel de doctrină este continuatorul iudaismului și filosofiei greco-romane.

Însă are deasemenea și inspirație orientală din hinduism și budism.

Deci,nu vad niciun regres,văd mai degrabă o întoarcere la origini.

Creștinismul fara trimiteri la religiile sau spiritualitate dinaintea sa nu ar exista.

Sa nu uitam și persecuția făcută de creștini ....Este destul sa amintim de inchiziție,cruciade, arderea bibliotecii din Alexandria etc.

Adică efectiv a ars oameni pe rug pentru că practicau magia...Adică la fel că și martirii creștini...Nu prea contează credința,mereu oamenii se vor ucide unii pe ceilalți,și vor găsi un motiv pentru asta...

Aparența la o religie nu are nimic de-a face cu spiritualitatea.

Divinizarea unor maeștrii spirituali încarnați,și întemeierea unei religii in numele lor nu are nimic de-a face cu realitatea spirituală.

Nu există "zei"...

Nici Budha,care nici măcar nu este considerat un zeu de către budiști,este doar un Spirit iluminat, scăpat de clicul reîncarnărilor.

Nici măcar Hristos nu este "zeu",sau chiar Iehova...

Hristos este Mesia planetar,iar cei șapte Elohimi,sunt emanații ale lui Iehova..

Yehova nu este nici pe departe ceea ce pretinde,in "nebunia" se crede Stăpânul Universului,singurul care a avut "tupeul" să-l atace este Satan sau Lucifer,cum am scris in celălalt topic,viziunea biblică a căderii lui ..

Însă deja intrăm în subiecte sensibile,și nu cred că este inca momentul sa le abordez...

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:33:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.