![]() |
De ce se aprinde candela înaintea icoanelor ?
In primul rand, deoarece credinta noastra e lumina.Hristos a zis:Eu sunt Lumina lumii.Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos lumineaza sufletele noastre.
In al doilea rand, ca sa ne aduca aminte de caracterul luminos al sfantului in fata caruia aprindem candela-fiindca sfintii sunt numiti fii ai luminii. In al treilea rand, ca sa ne slujesca drept mustrare pentru faptele noastre intunecate si pentru gandurile si dorintele noastre rele, si sa ne cheme la calea sfinteniei evanghelice, ca astfel sa ne ostenim cu ravna pentru a implini porunca Mantuitorului : Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca sa vada lucrurile voastre cele bune. In al patrulea rand, ca sa aducem o mica jertfa lui Dumnezeu, Care a jertfit totul pentru noi.Un mic semn al marii noastre recunostinte si luminoasei noastre dragoste pentru Cel de la Care cerem in rugaciune si viata si sanatate si mantuire si tot ce ne poate da numai nemarginita dragoste cereasca. In al cincilea rand, ca sa fie o sperietoare pentru puterile cele rele, care navalesc uneoriasupra noastra si la rugaciune si ne abat gandurile de la Facatorul nostru-fiindca puterile cele rele iubesc intunericul si fug de orice lumina, mai ales de cea care este inchinata lui Dumnezeu si Sfintilor lui. In al saselea rand, ca sa ne dea imbold la ardere de sine.Precum undelemnul si fitilul ard in candela, supuse voii noastre, asa sa arda si sufletele noastre cu flacara dragostei in toate patimirile, supuse totdeauna voii lui Dumnezeu. In al saptelea rand, ca sa ne invete ca dupa cum candela nu poate sa se aprinda fara mana noastra, nici inima noastra, aceasta candela launtrica a noastra, nu poate sa se aprinda fara sfantul foc al al harului Dumnezeiesc, chiar daca ar fi plina cu toate virtutile noastre-fiindca toate virtutile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprinde. (Sfantul Nicolae Velimirovici) RUGACIUNE LA APRINDEREA CANDELEI Prea Sfanta si Inalta Treime, primeste dragostea mea inaintea Ta si arde in focul Dumnezeirii Tale faradelegile mele si sterge multimea rautatilor mele si da-le ingroparii si uitarii Tale, Doamne.Amin! Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, fa bine primita lumina darului meu si o du inaintea Fiului tau si Dumnezeului nostru pentru iertarea pacatelor noastre.Amin ! |
O tâlcuire utilă mulțumim, pe de altă parte e în jur de 9-10 lei cel mai ieftin litru de ulei, câți își mai permit să țină aprinsă candela mult timp la prețurile astea ?
E doar luna iunie, mai vin scumpiri și în toamnă și înainte de Nașterea Domnului deci până la finele anului poate urca la 13-15 lei litrul, în jermania e 3 oiro(15 lei) acuma litrul și cică Ro e țară agrară și are producție de floarea soarelui. Dacă-ți iei ulei din angrouri, metro etc te costă combustibilul până acolo care nu stă pe loc deci nu faci nicio reducere chiar de e mai ieftin cu 1 leu sau 2, și să dai vreo 100 de euro pe câteva baxuri nu cred că merită să ai stocuri disproporționate, doar de ulei nu și de altele. Cel mai bine ar fi să facem ulei în casă ca pe vremuri în gospodăria țărănească, presat la rece, dar îți trebuie moară să presezi nu ? |
Citat:
Nu cred că am ajuns așa de săraci pt candelele noastre pentru credință noastră ... Cum avem bani pentru "poftele" noastre, avem și pentru o țară de ulei pentru candelele noastre !!!! Să nu exagerăm !!!!!!!!!! |
Citat:
Vorbim doar de dragul de a vorbi , sau ce ....? |
Citat:
Sunt niște prețuri colosale, și gazul cu care se gătește s-a scumpit cu vreo 200-300% față de 2019, deci la același consum te nenorocește iarna ajungi la facturi de 2-3000 mii de lei/lună numai gazul fără curent, apă, salubritate, dacă e iarnă grea e jale, o factură de 5.000-6000 de lei/lună cred că apasă pe oricine, am văzut oameni care erau aproape de sinucidere de la facturi. Iar la anul nu va mai fi nici subvenționat. Eu singura soluție pe care o văd pt ulei la preț cât de cât bun, e să iei de la țăran floarea soarelui cu sacii și s-o presezi la rece dar trebuie să ai unelte și know-how, și dacă iei floare decojită de la magazin, e tot scumpă au scumpit și semințele, nimic n-a rămas nescumpit. |
Se pare că prețul la ulei a ajuns la 15 lei/litru deja, după unele știri
https://www.fanatik.ro/pretul-la-ule...eturi-20066516 „Majoritatea tipurilor de ulei de floarea soarelui au prețuri care trec frecvent de 10 lei, chiar de 15 lei în unele situații.” Încă nu am verificat independent să confirm știrea, mă uit la Lidl dacă e așa, nu mă interesează cât e la metro sau angrouri că acolo nu iei doar o sticlă trebuie să faci vânzare. Nu știu dacă cel mai ieftin e 15 lei, la candelă merge să bagi și ulei făcut în casă pe vremea lui Nicolae Velimirovici nu erau multe unități procesatoare își făceau oamenii în gospodăria țărănească ulei. |
Citat:
Gândește-te că mulți dau zilnic pe un pachet de țigări cât doi litri de ulei , poate și mai mult și ăsta e doar un exemplu al risipei fără rost .... Oare noi cât risipim în lucruri fără rost ? |
Citat:
Citat:
Mâncarea prea ieftină pe termen lung e boală, parizer cu gheare de pui poate să dea cancer. Azi e uleiul 15 lei, dar până-n 2024 poate e 30 și numai el e atât, iar toate cresc legume, fructe, paste făinoase, conserve etc, veniturile nu sunt indexate la rata inflației, deci tot taxe, impozite, combustibil mărite generează condiții de trai mizerabile fără a avea vicii sau a cheltui pe vicii. Mai e o chestie într-un fel sunt veniturile la București, în altfel sunt la Vaslui, în Dâmbovița, Reșița sau prin alte zone, nu sunt salariile din primele 5 orașe din țară, deci veniturile sunt și mai mici decât așazisele oaze de dezvoltare, dar cheltuielile sunt mari peste tot. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Aș vrea să văd și casele preoților dacă o țin măcar 5 ore aprinsă, unii poate n-au nici candelă, în unele Biserici poate stă 3-5 ore aprinsă și vine un ”pălimar” și tot alimentează. Spre deosebire de lumânare din ceară curată(nu parafină), candela afumă în jurul icoanelor și lasă o ramă desenată în perete dacă ridici icoana, am văzut și la o parohie asta când au ridicat icoanele cu candelă sub ele, deci se afumă pereții, (mai degrabă o lumânare din ceară face același lucru ce s-a scris în tâlcuirile de la începutul threadului) mai eficient. Nu știam că s-a scumpit tămâia, în Germania a aprins cineva o tămâie și a activat senzorii de fum de unde stătea, au venit pompierii și au cadorisit locul cu o amendă, deci și la tămâie trebuie avut grijă unde se aprinde cărbunele, nu e peste tot la fel. Parastase facă fiecare câte o vrea, cine are o viață îndreptată cu nădejdea învierii s-ar mântui și fără parastase și fără să aibă urmași care să le facă, nu tot omul are parte de parastase după trecere, dar unii au șansa să nu aibă nevoie de ele, fiecare câte fapte bune bagă în sacul vieții, cu acelea se duce. |
Citat:
Despre candelă spunea cineva că „ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor”. „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ne spune adesea Biserica. El este Răsăritul cel de Sus, care a răsărit lumii lumina Învierii și a Împărăției Sale. În Biserica de Răsărit, totul este lumină, căci în toate transpare Hristos, Lumina lumii” Așadar, ține candela aprinsă cât de des poți și dă slavă lui Dumnezeu pentru toate. |
Citat:
|
Citat:
Pragmatic vorbind fiecare dintre noi ar trebui să ne concentrăm să dobândim mântuirea în așa fel încât să nu avem nevoie de parastase, că poate nu o să aibă cine să ni le facă. Ce se întâmplă în cazul oamenilor care mor fără urmași, văduvi și nu le face nimeni parastas ? Noi facem parastas pt că mulți oameni au fost puturoși duhovnicește din lipsă de educație religioasă, dormeau acasă binemersi în timpul Liturghiei, au murit nespovediți, făceau glume cu ale Bisericii, nu luau în serios, dar sunt și oameni care s-au mântuit. De pildă și părintelui Iustin Pârvu i se face parastas până la canonizare, dar nu cred că nu s-a mântuit. |
Citat:
Datoria ta , este să-i pomenești pe ai tăi și cei dragi ție , fără a emite judecăți nefolositoare. Apoi , eu am scris destul de clar : Sufletele celor mutați la Domnul așteaptă de la noi rugăciunea și milostenia făcută în numele lor, ca jertfă adusă lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor |
Citat:
Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu |
Citat:
|
Citat:
Sfantului Nicolae Velimirovici ??? El a scris această învățătură....dar n-ai citit atent(ă) , ai fost superficial ( ă ) .... 😀 |
Citat:
De ce sunt superficial, că pun problema din mai multe perspective, că am făcut un racord și referitor la situația economică actuală și din anii care vin referitor la ulei și nu numai ? Credeți că vor fi resurse nelimitate ca acum și în domeniul consumului de obiecte bisericești ? Credeți că dacă se va pune impozit bisericesc per familie cum e la neoprotestanți 10% sau 100 lei cultul/ per persoană, mulți își vor permite să-l plătească după cum e situația actuală ? Eu am dovedit că nici măcar noaptea 8 ore când ar trebui ținută candela aprinsă de veghe să apere omul, nu se ține din motive financiare probabil, deci candela conform învățăturilor pe care le-am auzit de la un preot profesor, ar trebui aproape continuu să fie aprinsă dar lumea nu-și permite, nu văd nimic superficial, sau răutăcios în constatarea aceasta. |
Citat:
Eu vorbesc de mere și dumneata de pere , ne înțelegem perfect :)) Deci nu ai dovedit nimic din punct de vedere spiritual !!! Deci multă superficialitate , superficialitatea fiind un păcat al zilelor noastre care se manifestă destul de pregnant. Faci cum crezi , după cum crezi și în cine crezi !+++++ |
Citat:
Citat:
Dvs țineți candela aprinsă 8 ore sau cât durează somnul pt veghe noaptea să fiți ferit de atacuri nevăzute, zilnic, câteva sute de zile pe an ? |
Citat:
Am renunțat la ea la observațiile insistente ale soției care mi-a reproșat că afumă și sunt pete vizibile de ulei pe perete. După o renovare generală a apartamentului , am găsit o soluție și am înlocuit-o cu una pe baterii care este identică cu cea veche . Funcționează ca cea veche , chiar nici nu-ți dai seama de schimbare , dar totuși bateriile nu țin chiar așa mult. A trebuit să mă supun observațiilor primite , care în mare parte se justificau. Important e colțișorul meu de rugăciune cu icoanele de acolo , care totuși nu este în întuneric niciodată. Totuși regret după fosta candelă ! Doamne ajută ! |
Citat:
Referitor la superficialitate și preocupări materiale, vă mai stresez doar cu un articol din 2021 care a făcut înconjurul presei locale și naționale, când oameni din arhiepiscopia Sucevei au scris episcopului cu mâhnire că s-a scumpit lumânarea de la 1 leu la 1 leu 50 bucata. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/lu...c--310340.html O persoană a trimis o sesizare către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, exprimându-și „profunda tristețe” din cauza scumpirii lumânărilor mici de la 1 leu la 1,50 lei. „De cele mari nu mai vorbesc cât au crescut. Oamenii în zonă muncesc toată vara să facă fân și îngrijesc animalele, iar pe un litru de lapte iau 1 leu. La București o lumânare mică costă 0,50 bani și nu s-au scumpit. Nu știm care este graba scumpirii lumânărilor și motivul, dar vă rugăm să coborâți prețul măcar la 1 leu, cum au fost înainte, altfel oamenii vor cumpăra mai puține sau vor aprinde lumânări din comerț mult mai ieftine. Vă rugăm să vă implicați personal și să ajutați persoanele vulnerabile să poată cumpăra lumânări la un preț accesibil”. _______ Deci iată că pt unii contează ceea ce nouă ni s-ar părea insignifiant 0,50 de bani, nu că e vorba despre bani în sensul de caliceală, dar unii oameni sunt sensibili la prețurile bisericești că nu-și permit, cel mai probabil așa va apărea contrabanda în Biserică, lumânări de parafină față de cele de ceară produse în atelierele bisericești. Pe termen lung unii se vor ruga doar acasă și atât, nu vor mai cumpăra nimic, nu vor mai cerceta Bisericile dacă prețurile vor fi mari pt că unele fețe bisericești îi văd doar ca pe niște consumatori de comerț religios, nu aveți dvs nicio vină în toată situația, eu doar v-am relatat ca unui coleg de dialog și celor care citesc. Iertare pt lungimea cuvântului. |
Ai impresia că eu simt scumpirile ?
Le simt , dar credința mă întărește !!! Nu am o pensie uriașă , cam 2000 și ceva , dar nu mă plâng. Bineînțeles că tot timpul e loc de mai bine , dar repet , credință mă întărește enorm și Dumnezeu mi-a demonstrat că merită acest drum. La noi lumânările simple sunt 75 bani . Mult , puțin , nu judec acum !!! Oricum la o Sfântă Liturghie nu cheltui mai mult de 10-13 lei noi. Mult , puțin ....? Dar o Sfântă Liturghie nu se măsoară în bani ci în complet altceva. E greu , știu , simt , dar merg cu credință înainte și să fim siguri că Dumnezeu nu-i va lăsa pe cei care-L iubesc , așa păcătoși cum sunt. Doamne ajută ! |
Citat:
|
Citat:
Prin fereastra Temniței link pdf - N.Velimirovici, scrisă când era închis la Dachau de nemți: paginile 20-21 [...]Și în țara noastră începuse aurul să prețuiască mai mult decât omul. De aceea și țara noastră e lovită de cumplitul bici al războiului, bici împletit din toate răutățile și nenorocirile, asemenea unor șerpi de foc. Pentru a ne învăța să-l prețuim pe Dumnezeu mai mult decât pe om și pe om mai mult decât pe aur. Când a fost întemeiată Serbia, oamenii mari locuiau în case mici. Când Serbia a fost înlocuită de Iugoslavia, oamenii mici locuiau în palate mari. Întreaga oaste a lui Karageorge, care a început Răscoala,ar fi putut încăpea în palatul unui aristocrat Iugoslav din Belgrad. Poporul s’a împotrivit, dar treptat a urmat și el pilda boierilor săi, iubitori de aur și disprețuitori de oameni. Din pricina banilor, au fost uciși oameni, s’au ars case, s’au încheiat căsătorii pripite, s’au desfăcut căsătorii, s’au împărțit lucrurile comune, s’au înființat partide, s’au învrăjbit frați, s’a întinat numele de Sârb, s’a lepădat credința, s’au trădat cele sfinte, s’a vândut țara. Iată, fraților, de ce a trebuit să vină înfricoșata zi a Domnului și asupra noastră, și asupra voastră. Iar acum, ferice de noi, dacă vom învăța să prețuim omul mai mult decât aurul, mai mult decât bogăția, mai mult decât slava, mai mult decât luna și stelele, mai mult decât toată lumea văzută, pe care Ziditorul a încredințat-o omului – atunci nu am suferit zadarnic. Atunci vom fi puternici, fericiți și vom trăi în pace și liniște, în dragoste și cinstire unii față de alții, slăvind pe Dumnezeu cel în Treime, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în vecii vecilor.[/...] [...]Încă vă mai întrebați pentru ce ne-ar mai putea învinui Sfântul nostru Sávva înaintea Domnului Dumnezeu? Cu adevărat, pentru zece sau douăzeci de lucruri ne-ar mai putea învinovăți. Pentru bătrânii necăsătoriți și desfrânați; pentru tinerii căsătoriți, dar ușuratici; pentru cămătarii fără de suflet; pentru cei ce trăiesc în lăcomie și fără copii; pentru mintea necurată; pentru limba întinată; pentru hulirea lui Dumnezeu; pentru jignirea părinților; pentru luarea în derâdere a dascălilor; pentru întrecerea în trufie și nu spre ajutorarea fraților; [/...] Velimirovic - Prin fereastra temniței, pag 39 |
Citat:
Citat:
Pe de alta parte nu cred ca ar fi o problema daca am aprinde o data sau de doua ori pe an o candela cu ocazia vreunei sarbatori. Nimeni nu s-a plans, de exemplu, ca se ard resurse de pomana cu flacara olimpica. Nimic nu e rau daca e facut cu masura. Cat despre bisericile in care ard non-stop candele, prefer sa zic doar atat: sfintii de pe pereti sunt chiar atat de chiori incat au nevoie de lumina cand nu e nimeni in jur? Prefer sa nu continui si sa nu-l includ si pe cel de sus in ecuatie. Daca in toate bisericile s-ar face asa, n-am merita sa ni se puna accize la ulei precum la tigari si sa triplam pretul? Citat:
Citat:
|
Citat:
La ritmul actual va fi spre 15 lei la anul cel mai rudimentar ulei posibil, inflația nu se va mai opri până prin 2024-2025 când se vrea trecerea la monedă digitală. Nu sunt 18 milioane de ortodocși sunt sub 15 milioane, s-a schimbat și structura etnică a celor numărați la recensământ erau incluși și muncitorii și studenții din Sri Lanka și alte țări. Restul confesiunilor nu cred că aprind candela. Citat:
Dar atmosfera reală la o rugăciune de noapte de priveghere e tot cu ulei de candelă, e mai bine să nu fie electricitate la Liturghie, pt asta exista funcția de Pălimar om care schimba lumânările din candelabru și pe Athos sunt responsabili cu schimbatul luminii. Ce te faci dacă se ia curentul sau va fi penurie/restricție în timpul Liturghiei, nu poți opri slujbele. Nu e mai puțin adevărat ce ai sesizat și tu că o candelă e o sursă de lumină și când se întâlneau creștinii în vechime în catacombe, untelemnul era un dar, cum e azi vinul liturgic, prescura, coliva. cărbunele de tămâie, tămâia. Citat:
Acum mai e și lumânarea cu 1 leu bucata, e convenabilă să aprinzi cât te rogi măcar și dacă te rogi 2-3 ore, aprinzi mai mult, deci e candelă și sau lumânare și e în regulă că poți să alegi. Despre candelă apare mențiune în Pilda fecioarelor înțelepte și neînțelepte, că privegheau având untelemn în candelă: https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=25#1 Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care luând candelele lor, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Iar cele înțelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor. Drept aceea, privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului. Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:19:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.