![]() |
O parte dintre credinciosi si nu numai, isi manifesta indignarea ,ca vinzarea ,comercializarea obiectelor de cult, a cartilor de rugciune si cu tematica religioasa, se face in interiorul bisericii unde nu ar trebui sa se faca comert. Sin unele biserici care comercializeaza astfel de obiecte si carti in afara, in locuri special amenajate, dar majoritatea o fac in interior. O alta problema ar fi provenienta lor de multe ori destul de dubioasa din punct de vedere al calitatii si al producatorului. Care este parerea voastra ?
|
sant un simplu om si ma gandesc asa...pentru a detine un magazin cu carti crestin-ortodoxe e greu ....din motiv caci chiria e foarte mare si dupa cum stiti adaus prea mult nu se poate pune la aceste carti ptr. a fi vandute...ori dupa cum stiti se vand mai greu caci oamenilor nu le e gandul la credinta prea mult...eu sant de parere ca in curtea bisericii sa se vanda aceste carti...banuiesc ca nu se ia si acolo chirie(taxa),ca banii care provin din acest castig sa beneficieze biserica ptr prosperitatea ei...caci trebuiesc multe ca la o casa gospodareasca.
|
Citat:
|
Cam pe la toate manastirile exista un spatiu amenajat in scopul acesta, in general, in bisericile de parohie, mai ales in orase nu este mereu loc in afara bisericii, probabil de-aia pangarul este in biserica. Acum...sunt si avantaje (nu te mai foiesti pe usa ca sa cumperi o lumanare), si dezavantaje (le-ai expus chiar tu Cristi). Daca nu sunt posibilitati de a aduce spre vanzare o cantitate mai mare de obiecte, nu se impune un spatiu in afara bisericii, daca credinciosii sunt interesati sa cumpere si exista posibilitatea de a se face asta, atunci, este mai bun un mic magazin in curte (daca exista curte).
Domnul sa ne apere! |
Citat:
|
Icoanele vandute la magazinele bisericesti sunt sfintite?
|
Citat:
|
provenienta cartilor vandute , cel putin in MMB este de la protopopiat.acesta da o anumita cantitate de carti si alte lucruri folositoare crestinului fiecarei parohii.
|
parere
Ca si crestin,sunt de parere ca vanzarea obiectelor bisericesti nu reprezinta comert,ci un mijloc care duce la mantuire,tocmai pentru faptul ca aceste obiecte au continut binefacator pentru legatura noastra cu dumnezeirea si chiar ne ajuta in acest sens.O cruciulita pusa la gat sau in masina,o iconita,o candeluta...toate acestea nu fac altceva decat sa ne tina treji in relatie cu biserica...
|
La fel considerau si evreii pe care Iisus i-a scos cu biciu din templu ceea ce faceau ei: mijloace de mintuire! Doar omul trebuia sa aduca jertfa la templu, de unde era sa o cumpere? Noi nu cumparam prescura tot din biserica?
Raspunsul se gaseste in cuvintul comert. Comert inseamna sa vinzi ceva cu cistig. Cistigul pentru biserica ar fi ca omul sa poata sacumpere o carte o cruciulita sau altceva de care sa se foloseasca. Asta inseamna preturi mai mici ca in librarie nu adaosuri comerciale pe produs! Cind se ajunge la lumanari de ex ca acest addaos sa fie cu citeva sute de procente mi mare decit pretul de productie te intrebi daca interesul este folosul duhovnicesc sau cel comercial.Daca vinzarea se face pentru oameni sau pentru bani. Desigur manastirile trebuie sa traiasca si ele dar cum spuneam ar trebuii sa nu vinda ca un comerciant oarecare pentru cistigul material in primul rind. |
In prea putine cazuri, pangarul a ramas cu adevarat un mijloc de misiune la Bisericii. Nu atat din perspectiva preturilor accesibile, cat a autenticitatii produselor oferite. Sa nu ne bucuram ca in biserici gasim lucruri ieftine. Sa ne bucuram atunci cand acestea corespund duhului ortodox, cand sunt conforme cu invatatura de credinta si traditia Bisericii Ortodoxe.
In rest, ca si in cazul posturilor de televiziune, ne-am obisnuit sa ingurgitam fara discernamant si fara un prea mare efort intelectual, cele ce ni se ofera. La fel stau lucrurile si in pangarele celor mai multe biserici de parohie si manastirilor. Tot felul de chinezarii ce apartin zonei kitsch-ului, ne-au devenit familiare. In nefirescul lor, acestea se inscriu firesc in peisaj. Atunci, sa nu ne miram cum kitsch-ul isi face cu usurinta loc si in sufletele noastre. |
Asa este Marius, trebuie sa ne bucuram atunci cand avem parte de lucruri facute respectand canoanele. Dar, tinand seama ca pe zi ce trece avem din ce in ce mai putini mesteri, zugravi, etc, lucrurile adevarate sunt din ce in ce mai scumpe si pe acest fond navaleste kitsch-ul. Iar cand oamenii il vad in biserica, il considera ca fiind bun sa fie prezent si in casele lor. Aici este durerea, kitsch-ul a ajuns sa fie prezent nu doar in casele oamenilor, ci si in biserica, ba chiar si pe masa din Sfantul Altar, ca donatii din partea credinciosilor.
|
Citat:
Evreii alungati din templu faceau schimb de bani si camata. Nu exista nici o biserica crestina si ortodoxa in care sa existe schimb valutar si amanet. Tot ce se vinde in acele pangare este pentru folosul spiritual al enoriasilor. Ar trebui sa-ti fie rusine si tie si celor ce te-au facut/crescut. |
Uite asta-i legatura:
Sa zicem ca se facea doar schimb de bani.
(ma gindesc ca prin schimb nu intelegi schimbatul in mai marunt, ca n-ar fi avut Iisus de ce sa se supere pt asta) Cred ca esti convins ca nu facea acest schimb de dragul de a schimba banii din buzunarul unuia in buzunarul celuilalt, ci pentru un cistig oarecare (asa cum fac casale de schimb si astazi) Deci interesul era cel comercial, profitul. Tot profitul este interesul cind vinzi o lumanare din biserica la pretul la aproape o jumatate de kg de lumanari de la producator. Desigur profitul poate este folosit pentru nevoile bisericii dar este un profit impus si biserica NU ARE VOIE SA IMPUNA MATERIAL!!!!! Cind Catolicii au facut-o s-a nascut Reforma! Un ban dat bisericii, unui sarman, unui mort trebuie sa fie dat cu tot sufletul si fara parere de rau. Lucru asta trebuie sa fie un act liberconsimtit, nu impus. Care ramine diferenta intre o firma/lume si biserica? Imi este rusine si mie si celor care m-au crescut/nascut pentru multe lucruri pe care le fac sau nu....minciuna nu face parte dintre ele. Dumnezeu o sa ne judece si pe mine si pe tine pe mine daca am minit si pe tine pentru ocara. Eu unul te iert! |
numai in diaspora - lumanari vandute in biserica la preturi exorbitante
Citat:
|
nu doar in diaspora!
Din pacate se lovesc si ei de aceasa problema. Pentru pensionarii care merg (unii) la toate slujbele luminarea a devenit un lux care nu si-l pot permite prea des.
Cunosc caz in care s-a cerut dezlegare ca sa vina cu luminarile de acasa (ma rog, cumparate de altundeva) si interdictia de a lua luminari de altundeva nu-i legata de calitatea luminarilor (in acest caz si in multe altele) ci de pret sau de monopolul mitropoliei respective. Cartile au devenit si ele practic imposibil de cumparat pt o mare masa de oameni. In diaspora unde mergi o data pe saptamina la biserica si unde veniturile sint mai substantiale situatia nu-i asa grava cu toate ca am observat ca se prefera luminarile de parafina celor de ceara (pentru ca-s la jumatate de pret) iar cartile stau cu anii in pangar! |
Citat:
|
Alin
sigur ca vor ramine la fel, dar nu are de aface cu criza.
Si nu-ti fa griji, nu ma smintesc lucrurile astea si nu ma agit; este greu insa sa nu rspunzi, sa nu lamuresti cind esti facut "troaca de porci"( pentru ca indraznesti sa spui adevarul pe un forum care se doreste crestin.) Cu fiecare mesaj imi dau seama ca de aici cistigi prea putin in comparatie cu cit pierzi. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
In alta ordine de idei un ban poate fi dat fara sa-ti para rau doar daca ajungi la starea spirituala in care sa nu te bucuri atunci cand il castigi. Daca te-ai bucurat cand l-ai castigat, reversul medaliei se intampla atunci cand te desparti de el. Cei care ne consideram neprihaniti si curati ar trebui sa reflectam asupra acestui lucru. Citat:
Citat:
In alta ordine de idei vad ca e plin forumul asta de inteligente supreme asa ca va voi cere un sfat: voi cum credeti ca ar trebui sa sa distribuie acele bunuri de cult (carti, icoane, cruciulite, metanii)?? Care ar fi o modalitate de a le aduce cat mai aproape de mase? Vreau raspunsuri concrete si argumentate. |
Citat:
În prealabil postat de bmd Care ramine diferenta intre o firma/lume si biserica? citat din sergiu: "Daca nu stii diferenta intreaba la oameni mai intaintati poate-ti explica careva." Vorbesti in necunostinta de cauza sau!,... din refuzul de a CREDE ceea ce vezi( asta este un fenomen foarte raspindit mai nou prin prisma raspindirii nationalismului de tip sec din tara) sau doar din lipsa de trezvie. bmd are dreptate...biserica( mai ales cele din mediul urban) este una dintre cele mai lucrative afaceri actuale si scutite de impozite totul fiind facut pe sest... iar gravitatea acestei fraude financiare mascate de smerenie este cu atit mai mare cind privesti poporul bugetar care trebuie sa renunte la 25% din salariile lor( daca mai au locuri de munca!) si sa manince parizer facut din rumegus de lemn...in timp ce multi lucratori ai bisericii se lafaie in bani de tot felul, bani la care nu dau drumul!..in schimb se ridica garduri de fier forjat, turle aurite, masini noi, case la copii si scoli private. Constientizeaza Sergiule ACEST fapt, inainte sa deschizi gura! Si ce anume sa-mi explice cei mai mari? De ce se vind parohiile profitabile? si de ce numai arareori vezi ceva CONCRET ducindu-se inapoi la comunitate, in afara, binenteles de binecuvintari,... care nu cer de mincare. |
Citat:
|
Citat:
Poate vii cu un raspuns la sfatul pe care l-am cerut ca, asa, la batut campii avem 20 milioane de meseriasi. |
Citat:
|
Citat:
Nu înțeleg: Strambul vede stramb. Vad si eu anumite lucruri dar incerc sa le dau la o parte si sa vad esentialul. |
Citat:
1.nu o sa-ti dau nume pentru canu critic pe nimeni ci biserica care incearca sa se auto-desfinteze lasind astfel de practici. 2. si nu o fac pentru ca scuiza-ma pentru mine esti un nimeni care jigneste si isi spune sergiu...de ce asi face-o? Nu am vazut sa-mi impuna cineva ceva la biserica.:24::24::24: In alta ordine de idei un ban poate fi dat fara sa-ti para rau doar daca ajungi la starea spirituala in care sa nu te bucuri atunci cand il castigi. Daca te-ai bucurat cand l-ai castigat, reversul medaliei se intampla atunci cand te desparti de el. Ma intreb daca esti doar redus mintal sau esti un sfint? Probabil tu lucrezi dind 100% si daca-ti mai reduce din salariu nu te afecteaza cu nimic! Probabil ca de aceea sint romanii cu asa putin salariu, pentru ca nu-i afecteaza lucru asta. In alta ordine de idei vad ca e plin forumul asta de inteligente supreme asa ca va voi cere un sfat: voi cum credeti ca ar trebui sa sa distribuie acele bunuri de cult (carti, icoane, cruciulite, metanii)?? Care ar fi o modalitate de a le aduce cat mai aproape de mase? Vreau raspunsuri concrete si argumentate Eu nu-s inteligenta de care vorbesti dar in prostia mea, un pret fara adaos comercial, sau unul subventionat de biserica mi s-ar parea potrivit. Vrei ca omul sa citeasca, ajuta-L! Vrei sa aibe o icoana, ajuta-l! Fa concurenta librariei si magazinelor unde se vind icoane in sensul de a vinde mai ieftin! |
Stai putin, Bmd, in tara, o lumanare costa 0,4 lei, adica mai putin de 10 eurocenti. E adevarat ca la comercianti gasesti la jumatate de pret, iar daca iei la kilogram, cred ca ajunge si la un sfert din pret... Dar nu cred ca e o jertfa prea mare daca dai 1,2 lei pe saptamana, ca sa cumperi 3 lumanari.
|
nu stiu cit costa in tara stiu cu cit le cumparam noi din tara.:1: Adica 5centi/bucata
si mai stiu ca sint multi pensionari care nu merg doar la Liturghia duminicala ci zilnic la toate slujbele iar socoteala ta ...apare altfel. Daca adaugam si bani pentru prescura cei pentru taler iti poti face o imagine cum se simte un pensionar. Si vorbim de pretul propus de tine, dar bisericile isi fac propiul lor pret. |
Citat:
Acum, cinste pensionarilor care au timp sa mearga zilnic la biserica, dar stii ca prescura si, mai ales talerul, nu sunt lucruri obligatorii, cel putin nu la noi. Eu una am fost invatata de mica ca daca dai un lucru, sa il dai cu tot dragul, pentru ca daca il dai din obligatie, nu valoreaza nimic. Deci putin si din inima, ca sa fie primita jerfa, nu mult, cu carteala! Ma ierti daca te-am suparat cu ceva. |
Nu m-ai suparat cu nimic!:1: Eu nu stiu cum este in Bucuresti eu vorbesc de "provincie":35:iar acolo prescura este "obligatorie" daca doresti sa ti se pomeneasca mortii sau vii banii pe taler nu-s obligatorii decit prin prisma in care poti suporta privirile celor de linga tine sau a celor care string banii cind nu dai. Eu unul nu cunosc pe nimeni care poate face chestia asta.
Deci putin si din inima, ca sa fie primita jerfa este exact ceea ce cred si eu! |
Citat:
Arata-mi te rog unde te-am jignit. Vad ca esti plin de mandrie, asta ar trebui sa te puna pe ganduri. |
Citat:
|
Citat:
In alta ordine de idei, iarta-ma ca te-am supraestimat. |
Să ne reamintim să revenim on topic și să cădem, dacă se poate, de acord asupra unor reguli care să ne conducă spre îndepărtarea certurilor sau fricțiunilor dintre noi, să purtăm discuțiile echilibrat și fără acuzații și insulte, care, fiind noi cât de sfinți, ne îndepărtează și de Dumnezeu și de noi înșine și în cazul de față, de fondul problemei.
Scuzați dacă fac pe moralistul, nu aceasta mi-a fost intenția. P.S. Deschizând site-ul din exterior în căutare de informații pe google, nu cred că, uneori, ne face cinste că acest site are adresa www.crestinortodox.ro. |
Citat:
Dar desigur tu nu faci asa ceva!:65: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:27:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.