![]() |
Pateric - traducere proasta
Buna seara, incerc sa citesc Patericul si sunt uimit de calitatea traducerii. Unele apoftegme sunt complet criptice, nu se poate intelege nimic din ele! Cineva cine ar incerca sa le citeasca ar da in mistica si in hermeneutica nascand diferite si ciudate interpretari ale lor in loc sa inteleaga mesajul scris.
Cartea pe care o am este "editia a 4-a", Patericul [Egiptean], tiparita la Alba Iulia (dar nu tin minte alte detalii). Pana si un simplu cuvant, direct din titlu, este tradus prost: in loc "despre parintele X" se scrie "pentru parintele X", iar cuvantul avva este lasat asa, in loc sa fie tradus corespunzator. Adica de ce nu ar face o traducere buna? Nu sunt calugari cei care dau binecuvantari si fac editii noi, o singura treaba au si nici pe aceea nu o fac buna. Am cautat alte traduceri dar se pare ca peste tot este de fapt, una singura. Cea pe care o am in stare livresca. Pe sufletortodox, site postat de @RappY aici, link aici, am gasit Patericul in format pdf - acelasi lucru. L-as fi citit in engleza, dar... nu exista nicio traducere in engleza. Am gasit un site, patericon.xyz, care este o traducere din romana in engleza, nu din greaca in engleza! Cu toate confuziile de rigoare. Desi am vazut fragment in Engleza (alta traducere) pe wikipedia tradus corespunzator si comprehensibil. Trei exemple: Asta este din avva Agathon, 16 se refera ca el nu negocia, dupa cum era normal, pretul lucrurilor si cumpara scump si vindea ieftin, pentru ca era multumit cu orice, iar 17 se refera ca nu dadea pomana, bani gratis, ci platea pentru lucru muncit, un fel de capitalism moral. Citat:
Citat:
Citat:
|
Ai încercat Patericul - Părintele Constantin Coman
https://www.librariabizantina.ro/pat...tura-bizantina Nu știu dacă o găsești gratis poate doar fotografiată scribd. |
wow, cartea aceea pare o lucrare foarte laborioasa. Si este, intr-adevar, o traducere din greaca, recenta, din 2016. Am gasit-o in format virtual pe archive punct org, dar, din pacate, nu pot sa ma pronunt asupra ei pentru ca nu este ordonata alfabetic. Este ordonate pe teme sau subiecte (de ex. "Despre darul deosebirii"), iar apoftegmele sunt catalogate in asa, si nu dupa autorul lor. Deci ca sa compar cele 3 apoftegme de mai sus cu cele din aceasta carte ar fi ca si cum as cauta acul in carul cu fan.
oricum, cartea partea ieftina, multumim pentru recomandare, o sa incerc sa o cumpar cand ajung in Romania. |
Salut si la multi ani! Eu cand ma mai plictisesc la munca citesc patericul egiptean de pe aplicatia Lumea Ortodoxiei. Are mai multe carti si rugaciuni. Sau ca alta varianta cu un scris mai pe inteles recomand cu caldura cele 2 scrieri ale Sf Nicodim aghioritul adica Razboiul nevazut sau Paza celor 5 simturi. Sau orice de Sf Ioan Gura de Aur pt ca vorbeste atat de simplu si pe intelesul tuturor. Mai este un sfant parinte care mi-a placut dar trebuie sa-l caut si revin cu postarea.
|
La multi ani! Da, este vorba despre Patericul Egiptean, acela este cel mai cunoscut si citit, restul sunt cam obscure. Am verificat traducerea de pe aplicatie, este aceeasi. Nu este vorba de text "mai pe intelesul tuturor", este vorba de un text tradus din cale afara de prost, atat de prost incat nu se intelege ideea esentiala. Uite, de exemplu, tu ce intelegi din cele 3 citate de mai sus? Adica in afara de primul, pentru ca l-am explicat eu. Si l-am putut explica doar pentru ca am gasit o traducere in engleza care este foarte buna undeva pe wikipedia.
|
Iti inteleg frustrarea intr-un fel. Eu de ex cand vad ca nu inteleg ,termin de citit si trec la urmatorul citat. Si pe urma ce mi se pare de folos incercuiesc. Pe mine ma frustreaza ca are un scris greoi si pt vremea noastra este greu de inteles. Era bun daca puneau un limbaj mai simplu si mai concret. Eu m-am apucat de pateric pt ca acum cativa ani citisem un citat si m-a impresionat mult si acuma chiar vreau sa-l gasesc. O sa-l termin eu intr-o zi...🤭 Tu de ce te-ai fixat pe patericul egiptean? Eu ma gandesc ca noi nu ar mai trebui sa ne fortam asa. Timpul nostru pe pamant este scurt si daca consideram ca ceva nu ne este de folos putem trece mai departe la altceva. Nici Dumnezeu nu ne forteaza sa-L iubim de ce sa ne fortam sa citim ceva ce nu ne place?
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Sunt foarte, foarte curios de Patericul Mare, cartea data de mai sus - deja am pus-o pe lista de cumparaturi, cand vin acasa o sa iau la rasfoit, caci traducerea pare sa fie noua, din 2016, si poate ca cel care a tradus-o este mai luminat la cap. Apropos, am gasit o traducere in limba engleza. Se intelege perfect. Este aici. Uite ce inseamna Avva Aio: Citat:
asta este diferit ca de la cer la pamant de versiunea in romana, o pun din nou aici: Citat:
|
Ce ai postat tu si ce am citit eu in pateric pana acum este aceeasi chestie, adica greoi. Eu am acasa patericul din 2003. Si iti zic ca tot acelasi stil este. Nu stiu care este prima varianta in romana dar de ex daca vrei tu atat de mult sa citesti sunt mai multe variante de pateric. Eu pe astea le-am gasit : patericul romanesc, patericul lavrei sfantului serghie, patericul Rilei, patericul sfantului munte, Micul pateric, pateric rural-urban, pateric despre vise si vedenii, pateric carpatin, Parintele proclu file de pateric, Marele pateric virtuosi parinti aghioritici, patericul sinait si lista poate continua. Nu poti avea un loc de munca din cauza unei boli sau nu stiu. Pai poti sa faci acasa metaniere, poti sa-ti iei un set de gantere si sa faci sport, poti face voluntariat in diferite locuri, poti sa inveti sa faci mancaruri de pe youtube, poti sa ajuti un batranel o vecina sa le cumperi alimente si mai stai de vorba cu ei, poti sa inveti o limba cu aplicatia duolingo Decat sa-ti rupi creierii cu patericul incearca altceva de citit. Sunt multe carti duhovnicesti bune din care poti invata ceva.
|
Mai de folos ar fi sa citesti biblia noul testament, ca orice crestin ar trebui sa o rasfoiasca zi de zi si limbajul este mai ok.
|
Citat:
Nu prea cred că poți supraviețui în State fără loc de muncă. Citat:
Eu o am în casă, deși poate lumea preferă traducerea veche că ar fi mai ieftină cartea. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
@Iorest, nu ma lasa sa iti dau Quote de la buton, apare casuta goala. Citat:
Citat:
|
Citat:
Găsești pe acolo tovarăși de antrenament. Citat:
De ce nu ești mai activ pe forum ? Citat:
Pr Constantin Coman despre Patericul Mare https://www.youtube.com/watch?v=IJnhbJwSQoU Trebuie să ținem aproape unii de alții citește site-urile principale măcar: https://www.activenews.ro/ https://r3media.ro/ https://www.rostonline.ro/ pagina de facebook familia ortodoxă, revista sophia Mai era și cuvant-ortodox într-o vreme dar de la plandemie nu știu de ce nu mai scriu. Ai văzut că am postat că va apărea în cinematografe continuarea filmuluii Passion of Christ - The Resurrection Jim Caviezel https://www.youtube.com/watch?v=LmloodBu_Zo |
mosule...:))
- E bine ca orice crestin sa citeasca biblia, nu e obligatoriu. Nici Dumnezeu nu ne obliga sa-L iubim , nu ne obliga nici sa credem in El, de aia ne-a lasat si liberul arbitru. Eu consider ca poti lua din biblie multe citate si le poti aplica in viata de zi cu zi. - Mie sincer mi se pare cam monoton sa mergi la sala, nu este pt oricine. Eu spre ex am descoperit o noua pasiune adica tenisul de masa. Mi se pare un sport foarte frumos, antrenant ,care te tine mereu cu atentia in joc si il poti juca cu oameni de diferite varste gen copii femei, adulti si chiar mai batrani daca au putina conditie fizica. Este foarte bun si pt memorie. Sau un alt sport frumos este mersul pe munte. Este fain sa te conectezi cu natura, sa simti cum inspiri aer curat , sa ai parte de liniste sau sa vezi peisaje minunate. Tu poate nu ai descoperit acel sport care sa te faca sa te simti bine. Deocamdata :) - Nu stiu ce voluntariate ai tu in cap dar sunt si cateva care chiar te pot ajuta ca om. Spre ex la crucea rosie pt ca inveti tehnici de prim ajutor. Eu am facut un curs de asta 2 zile si s-a intamplat sa dau de un om cazut pe strada si crede-ma ca ai o mare bucurie cand stii ca poti ajuta pe cineva. Daca vrei munca fizica poti incerca la fratia ortodoxa stiu ca au multe activitati fizice. Alte voluntariate ar fi la spitale, orfelinate, centre de batrani etc La carti , hmmmm, ar fi mai multe : - 20 de ani in siberia - anita cudla - Evadare din lagarul 14 - Iertarea - Pimen Vlad - Marturisiri din mlastina disperarii Dumitru Bordeianu Mai sunt si altele dar momentan doar astea imi vin in minte. |
Citat:
Sălile în Statele Unite cred eu că sunt mult mai dezvoltate decât în România, spunea unul din patroni într-o analiză că suntem cu câțiva ani în spatele lor, nu sunt sălile acelea cu fierătanii vechi. |
@Iorest:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Asa ca nu, nu pot sa iau la modul serios absolut nimic de la acesti "oameni". Niciun film; niciun o carte. Toate sunt stupiditati pentru oameni stupizi si nu cred ca au adus absolut nicio contributie la crestinism, eventual doar ca au produs pe Seraphim Rose, dar si acela avea descendenta franceza, deci mai degraba celta, si nu chiar anglo-saxona, cum sunt americanii sau englezii. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Nu are treabă cu preconcepția ce zic eu: EPISODUL 12. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Alexandru Lascăr, președintele Asociației centrelor de fitness și cofondator al unui mare lanț de săli de fitness din România, Stay Fit Gym ♦ El explică de ce piața de profil din țara noastră este diferită față de cea din Vestul Europei, care este tiparul românului care merge la sală și care va fi impactul AI în acest domeniu Alexandru Lascăr: „România se află cu 5 ani în urma altor țări” - Avantajul este că noi practic învățăm foarte rapid ce au făcut alții în 30-40 de ani. - Ceea ce în alte țări s-a construit în timp, la noi s-a întâmplat într-o perioadă mai scurtă de timp și intuim cu toții că vom arde etape în continuare. Cum am zis la început, fac parte dintr-o organizație și de trei ori pe an ne întâlnim în diferite piațe și monitorizăm piața. Ultimele trei au fost în Suedia, Singapore și Arabia Saudită. Mergem și stăm o săptămână efectiv să absorbim toate informațiile din piață. Avem în continuare cinci ani în spate la nivel de dezvoltare. Ce înseamnă că suntem cu cinci ani în urmă? La nivel tehnologic sau cum văd oamenii această industrie? - Tot ceea ce se întâmplă în industrie e dat de consumator, pentru că dacă ai consumatori, tehnologia e accesibilă pentru toată lumea. E vorba de cum văd oamenii că pot să-și cheltuiască banii în zona asta. Suntem în urmă, semnificativ, la tot ce înseamnă concepte de fitness și de mișcare, pentru că la noi sunt câteva tipare, nu sunt foarte multe momentan. Avem un tipar standard de club de fitness, avem câteva cu piscină. Nu avem un low cost, de exemplu, acum în România, sunt în Germania, foarte accesibile, fără personal, fără nimic, intri, te antrenezi, pleci. În România nu a funcționat, au fost câteva încercări. Intuiția mea e că o să apară în viitorul foarte apropiat multe studiouri mici, de 50-80 de oameni. - Gen boutique. - Exact, boutique, studiouri de pilates, studiouri de dans. În Singapore am fost și am văzut cea mai extremă întindere a serviciilor. Oamenii au câte două, trei abonamente de obicei, un abonament la pilates, un abonament la o sală de fitness și un abonament la o piscină. Merg în paralel cu toate pentru că vor să experimenteze două, trei activități. Noi n-am ajuns acolo, suntem departe, dar lucrurile evoluează și la noi. Au început să apară studiouri care se concentrează strict pe pilates sau studiouri care se concentrează strict pe zona de personal training. |
Citat:
Înseamnă că e apetit pt interacțiune forumistică, există un public care nu mai scrie fiindcă e multă lene, comoditate, eventual se tem să nu fie atacați. Tocmai că forumul a trecut proba timpului și fiind mai mult text, poți să-ți gândești răspunsurile, la filme ți se activează reflexe pavloviene, nu cred că e o virtute să stai gură cască la filmulețe editate și unele foarte penibile, se va duce și tik tok cum s-a dus și mirc chat și hi5 și altele. Citat:
Tu nu te-ai gândit că dacă Rusia e în tot și în toate de ce nu au ei un nivel de trai mai ridicat și de ce nu stăpânesc ei planeta și diplomația ? Nu cumva e comod să arunci totul spre ruși și e un pattern de gândire plantat prin SUA în care se explică orice eșec și incapacitate proprie ? Citat:
Sophia înseamnă înțelepciune în greacă, n-are nicio treabă cu spaniolii, dacă te uitai pe pagina de youtube ai fi văzut că sunt multe lansări de carte cu tematică din creștinismul românesc și răsăritean în general, cu diferite personalități. Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
AUR anunță un protest național pentru „apărarea democrației și alegeri libere!” Haide sa spunem asa: nu am chef de manipulare. Daca sunt stiri, sa fie stiri. Dar asta este propaganda. Si da, nu m-as mira daca nu sunt finantati de rusi. Citat:
|
Citat:
Deci e clar că suntem cu 5 ani în urmă dar nu doar din cauză că nu-și fac oamenii 3 tipuri de abonamente ci și pt că sălile sunt de toată jena multe, fiindcă nu se aruncă patronii să investească de frică să nu rămână în pagubă. Citat:
Nu cred că e vorba de boți sau altele de genul aici, cred că lumea caută mereu ceva cât mai aproape de autentic atât, indiferent ce ai face vlogging, tik-tok, forumistică. Ți-au răspuns 2 oameni, dar nu e vina noastră că a intervenit lenea la alții care au fost prin 2007-2012 și nu mai sunt. Citat:
Citat:
Cele mai tari postări le-am citit la Referendumul pt familie și în Plandemie pe active news de atunci au rămas la înălțime. Nu cred că o platformă de știri de genul costă să necesite finanțări de ordinul milioanelor de euro cum se îndoapă televiziunile centrale sunt câțiva editori străluciți acolo care țin ștacheta. Mai degrabă manipularea e pe antena3 ca la CNN și finanțarea e mascată în contracte de publicitate direcționate către ei. Culmea e că deși scad audiențele și populația României cel puțin cea care înțelege presa în limba română cred că avem cele mai multe canale tv în limba română raportat procentual la populație dacă zapezi prin toate mi se pare un nr exagerat de mare. Librăria Sophia https://www.youtube.com/@LibrariaSophia Pagina de facebook https://www.facebook.com/sophiabucuresti/ |
mosu. Daca tot esti in the USA ma gandeam sa-ti recomand sa cauti despre acest parinte ce vrei tu carti ,youtube etc
https://doxologia.ro/viata-parintelui-efrem-filotheitul doar uita-te la poza asta si zi-mi ce vezi asa ca o curiozitate https://doxologia.ro/sites/default/f...ilotheitul.jpg si un alt parinte din america care mie imi place maxim cum scrie este Pr Serafim Rose. Iti las unul din articolele mele favorite. Mai are pe site si alte articole de la el dar are si carti scrise https://www.cuvantul-ortodox.ro/sera...etelor-tinere/ De curiozitate cati ani ai? Dar copilul? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Multi inainte ! Stiu ca e off topic dar am cateva intrebari. Cum este sa fii roman in america? Cum sunt oamenii? in ce oras stai?
|
Citat:
1. Traiul este bun si indestulat, nu mai ai grijile vietii pe care le ai in Romania, cand alimentezi masina, cumperi din magazine sau te duci intr-o excursie nici nu te uiti la cati bani costa sau cati ai pe cont, ca ti le permiti. 2. Banii se fac usor, mai ales daca ai o scoala tehnica, fie ea de ce o fi. Sunt intr-adevar joburi care sunt prost platite dar... noi, ca imigranti, nu am venit sa le facem pe acelea, altfel am fi ramas in tara. Dar si cu alea o duci mai bine decat in Romania, doar ca nu iti permiti o masina noua sau o casa mare. Singurii care o duc rau sunt cei care sunt pe droguri. Nu fa droguri. 3. Oamenii sunt la fel ca peste tot, la fel ca romanii, au problemele lor, interesele lor etc. As putea gasi diferente multe... adica, ei sunt o alta rasa diferita de noi, asa cum suntem diferiti noi de arabi sau indieni. La fel ca in Romania, multi sunt pocniti in cap, dar gasesti si oameni foarte inteligenti. Multi sunt materialisti si nu dau importanta religiei. Nu vreau sa intru in detalii ca i-as jigni si nu ti-ar placea. Vorbesc doar de rasa alba, Anglo-Saxona... pentru ca sunt multe grupuri etnice, de exemplu irlandezi, italieni, francezi, evrei, latino etc, cu care ne-am putea asemana mai mult. Am lucrat cu un manager italian, vorbea cu mine zici ca era taica-meu (adica intr-un fel familiar si patronizator). Italienii sunt ca romanii. 4. Sunt in zona Columbus, OH. Nu traiesc in oras, pe principiul evitarii hazardelor. Intotdeauna ma aciuesc intr-un orasel mic la 20-30 de minute de metropola, fie ea ce o fi, Nashville, Chicago, Columbus (aici am locuit). Teoretic preturile sunt mai ieftine, oamenii mai albi si mai domoliti etc.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:38:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.