Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Resurse ortodoxe on-line (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=505)
-   -   Pateric - traducere proasta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=20146)

moshu 31.12.2024 06:11:14

Pateric - traducere proasta

Buna seara, incerc sa citesc Patericul si sunt uimit de calitatea traducerii. Unele apoftegme sunt complet criptice, nu se poate intelege nimic din ele! Cineva cine ar incerca sa le citeasca ar da in mistica si in hermeneutica nascand diferite si ciudate interpretari ale lor in loc sa inteleaga mesajul scris.

Cartea pe care o am este "editia a 4-a", Patericul [Egiptean], tiparita la Alba Iulia (dar nu tin minte alte detalii). Pana si un simplu cuvant, direct din titlu, este tradus prost: in loc "despre parintele X" se scrie "pentru parintele X", iar cuvantul avva este lasat asa, in loc sa fie tradus corespunzator. Adica de ce nu ar face o traducere buna? Nu sunt calugari cei care dau binecuvantari si fac editii noi, o singura treaba au si nici pe aceea nu o fac buna.

Am cautat alte traduceri dar se pare ca peste tot este de fapt, una singura. Cea pe care o am in stare livresca. Pe sufletortodox, site postat de @RappY aici, link aici, am gasit Patericul in format pdf - acelasi lucru. L-as fi citit in engleza, dar... nu exista nicio traducere in engleza. Am gasit un site, patericon.xyz, care este o traducere din romana in engleza, nu din greaca in engleza! Cu toate confuziile de rigoare. Desi am vazut fragment in Engleza (alta traducere) pe wikipedia tradus corespunzator si comprehensibil.

Trei exemple:
Asta este din avva Agathon, 16 se refera ca el nu negocia, dupa cum era normal, pretul lucrurilor si cumpara scump si vindea ieftin, pentru ca era multumit cu orice, iar 17 se refera ca nu dadea pomana, bani gratis, ci platea pentru lucru muncit, un fel de capitalism moral.
Citat:

16) Se spunea iarasi pentru el si pentru avva Amun, ca atunci cand vindea vreun vas, o data spunea pretul si ceea ce li se da, luau tacand cu liniste. Si iarasi, cand vroiau sa cumpere ceva, ceea ce li se spunea, dau in tacere si luau vasul, negraind nimic.
17) Acelasi avva Agathon a zis: niciodata n-am dat dragoste, adica milostenie; ci milostenia mea era a da si a lua, socotind ca folosul fratelui meu este lucru al rodirii.
Asta este din avva Avraam, nu se intelege nimic de aici si nici de ce nu manca paine si care este motivul de ce si nici ce relevanta are.
Citat:

3) Spunea avva Avraam pentru unul de la schit, ca era scriitor si nu manca paine. Deci a venit la el un frate, rugandu-se sa-i scrie o carte. Deci batranul avandu-si mintea sa la privire, a scris trecand stihuri si n-a pus soroace (pauze). Iar fratele lui luand si vrand sa puna soroace, a gasit
niste cuvinte sarite si i-a zis batranului: avvo, sunt niste stihuri lasate. I-a zis batranul: du-te intai de fa cele scrise si apoi vei veni si-ti voi scrie si celelalte!
Avva Aio, complet criptic si incomprehensibil.
Citat:

Se spunea pentru un batran de la Tebaida, anume avva Antian, ca multe petreceri a facut in tineretile sale si la batranete s-a bolnavit si a orbit si pentru boala lui multa mangiiere ii faceau fratii si ii puneau in gura. Si au intrebat pe avva Aio pentru aceasta, adica ce va fi dintr-aceasta mangaiere? Si le-a raspuns lor : zic voua ca de va voi inima lui si se va pogori cu dulceata, chiar de va manca o curmala, Dumnezeu o va ridica din osteneala lui. Iar de nu, pazeste osteneala lui intreaga, ca nevrand este silit si aceia isi au plata.
Ce ne facem? Stie cineva de o traducere romaneasca buna? Sau o traducere in engleza? Sunt convins ca cea in engleza este buna, pentru ca americanii (sau englezii) nu se joaca cu nerozii criptice si traduc cum trebuie sa se inteleaga pe sleau.

Iorest 31.12.2024 13:37:33

Ai încercat Patericul - Părintele Constantin Coman

https://www.librariabizantina.ro/pat...tura-bizantina

Nu știu dacă o găsești gratis poate doar fotografiată scribd.

moshu 31.12.2024 21:10:39

wow, cartea aceea pare o lucrare foarte laborioasa. Si este, intr-adevar, o traducere din greaca, recenta, din 2016. Am gasit-o in format virtual pe archive punct org, dar, din pacate, nu pot sa ma pronunt asupra ei pentru ca nu este ordonata alfabetic. Este ordonate pe teme sau subiecte (de ex. "Despre darul deosebirii"), iar apoftegmele sunt catalogate in asa, si nu dupa autorul lor. Deci ca sa compar cele 3 apoftegme de mai sus cu cele din aceasta carte ar fi ca si cum as cauta acul in carul cu fan.

oricum, cartea partea ieftina, multumim pentru recomandare, o sa incerc sa o cumpar cand ajung in Romania.

Marcel_Ionut 01.01.2025 15:31:16

Salut si la multi ani! Eu cand ma mai plictisesc la munca citesc patericul egiptean de pe aplicatia Lumea Ortodoxiei. Are mai multe carti si rugaciuni. Sau ca alta varianta cu un scris mai pe inteles recomand cu caldura cele 2 scrieri ale Sf Nicodim aghioritul adica Razboiul nevazut sau Paza celor 5 simturi. Sau orice de Sf Ioan Gura de Aur pt ca vorbeste atat de simplu si pe intelesul tuturor. Mai este un sfant parinte care mi-a placut dar trebuie sa-l caut si revin cu postarea.

moshu 02.01.2025 00:16:31

La multi ani! Da, este vorba despre Patericul Egiptean, acela este cel mai cunoscut si citit, restul sunt cam obscure. Am verificat traducerea de pe aplicatie, este aceeasi. Nu este vorba de text "mai pe intelesul tuturor", este vorba de un text tradus din cale afara de prost, atat de prost incat nu se intelege ideea esentiala. Uite, de exemplu, tu ce intelegi din cele 3 citate de mai sus? Adica in afara de primul, pentru ca l-am explicat eu. Si l-am putut explica doar pentru ca am gasit o traducere in engleza care este foarte buna undeva pe wikipedia.

Marcel_Ionut 02.01.2025 02:00:14

Iti inteleg frustrarea intr-un fel. Eu de ex cand vad ca nu inteleg ,termin de citit si trec la urmatorul citat. Si pe urma ce mi se pare de folos incercuiesc. Pe mine ma frustreaza ca are un scris greoi si pt vremea noastra este greu de inteles. Era bun daca puneau un limbaj mai simplu si mai concret. Eu m-am apucat de pateric pt ca acum cativa ani citisem un citat si m-a impresionat mult si acuma chiar vreau sa-l gasesc. O sa-l termin eu intr-o zi...🤭 Tu de ce te-ai fixat pe patericul egiptean? Eu ma gandesc ca noi nu ar mai trebui sa ne fortam asa. Timpul nostru pe pamant este scurt si daca consideram ca ceva nu ne este de folos putem trece mai departe la altceva. Nici Dumnezeu nu ne forteaza sa-L iubim de ce sa ne fortam sa citim ceva ce nu ne place?

moshu 02.01.2025 03:21:42

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680128)
Eu de ex cand vad ca nu inteleg

Deci sa inteleg ca nu intelegi cele doua citate pe care le-am pus mai sus?
Citat:

Pe mine ma frustreaza ca are un scris greoi si pt vremea noastra este greu de inteles. Era bun daca puneau un limbaj mai simplu si mai concret.
Am o mica presimtire ca nu traducerea nu este greoie din cauza limbajului folosit; traducerea este greoaie pentru ca este facuta ad-literam. Si este facuta asa dintr-un soi de gandire magica, ca si cum cuvintele in sine ar fi inspirate de la Dumnezeu. Insa daca sunt traduse asa, cateodata se pierde complet ideea esentiala. Frustrarea mea este ca avem o armata de calugari si popi, ei ar putea lesne aduce o contributie prin citire, interpretare si traducere, ca si asa n-au ce sa faca mai bine, nu au familii ca noi.
Citat:

Tu de ce te-ai fixat pe patericul egiptean?
Din simplul motiv ca am cartea fizica, lol.
Citat:

Eu ma gandesc ca noi nu ar mai trebui sa ne fortam asa. Timpul nostru pe pamant este scurt si daca consideram ca ceva nu ne este de folos putem trece mai departe la altceva.
Da, dar eu nu am nimic altceva de facut. Ma plictisesc de moarte, nu am prieteni, nu am nicio munca fizica. Tot mi-am cautat ceva sa muncesc cu mainile, ca tamplarie, sculptura sau ceva, dar nu merge deloc treaba de unul singur. Daca stii tu vreo treaba ce as putea sa o fac acasa de unul singur, spune-mi-o.
Sunt foarte, foarte curios de Patericul Mare, cartea data de mai sus - deja am pus-o pe lista de cumparaturi, cand vin acasa o sa iau la rasfoit, caci traducerea pare sa fie noua, din 2016, si poate ca cel care a tradus-o este mai luminat la cap.
Apropos, am gasit o traducere in limba engleza. Se intelege perfect. Este aici. Uite ce inseamna Avva Aio:
Citat:

They said there was a certain old man in the Thebaid, Abba Antionus, who did many good works while he was young, but when he grew old he became sick and blind. Since he was ill, the brethren took great care of him, even putting his food in his mouth. They asked Abba Aio what would come of this solicitude. He replied, ‘I tell you, if when he eats even one date he does so eagerly and willingly, God takes that away from his works; but if he receives it reluctantly and unwillingly, God will keep his works intact, since he has to do this against his will. The brethren will receive their reward.’
In traducere: avva Antionus (Antian) a traiat in saracie si in post (in petrecere), dar cand a ajuns batran a cazut bolnav, iar fratii lui ii puneau mancare in gura. Cineva l-a intrebat pe avva Aio daca lucrul acesta este bun sau nu. El a raspuns: daca mananca cu placere, chiar si o mica curmala, Dumnezeu o sa ii taie din faptele sale bune de pana acum; dar daca el primeste cu durere si fiind silit, atunci Dumnezeu o sa ii tina faptele sale bune pana acum intacte, pentru ca a facut fara voia sa. Iar fratii sai isi vor primi rasplata pentru acest lucru.
asta este diferit ca de la cer la pamant de versiunea in romana, o pun din nou aici:
Citat:

Se spunea pentru un batran de la Tebaida, anume avva Antian, ca multe petreceri a facut in tineretile sale si la batranete s-a bolnavit si a orbit si pentru boala lui multa mangiiere ii faceau fratii si ii puneau in gura. Si au intrebat pe avva Aio pentru aceasta, adica ce va fi dintr-aceasta mangaiere? Si le-a raspuns lor : zic voua ca de va voi inima lui si se va pogori cu dulceata, chiar de va manca o curmala, Dumnezeu o va ridica din osteneala lui. Iar de nu, pazeste osteneala lui intreaga, ca nevrand este silit si aceia isi au plata.
Observa cum cuvantul "despre" este tradus prin "pentru" mai sus; sunt doua cuvinte complet diferite, nu au treaba unul cu celalalt, nu se potrivesc, niciodata nu au fost similare in limba romana. Cum poti sa dai spre tipar o asemenea traducere in prezent?...

Marcel_Ionut 02.01.2025 12:11:41

Ce ai postat tu si ce am citit eu in pateric pana acum este aceeasi chestie, adica greoi. Eu am acasa patericul din 2003. Si iti zic ca tot acelasi stil este. Nu stiu care este prima varianta in romana dar de ex daca vrei tu atat de mult sa citesti sunt mai multe variante de pateric. Eu pe astea le-am gasit : patericul romanesc, patericul lavrei sfantului serghie, patericul Rilei, patericul sfantului munte, Micul pateric, pateric rural-urban, pateric despre vise si vedenii, pateric carpatin, Parintele proclu file de pateric, Marele pateric virtuosi parinti aghioritici, patericul sinait si lista poate continua. Nu poti avea un loc de munca din cauza unei boli sau nu stiu. Pai poti sa faci acasa metaniere, poti sa-ti iei un set de gantere si sa faci sport, poti face voluntariat in diferite locuri, poti sa inveti sa faci mancaruri de pe youtube, poti sa ajuti un batranel o vecina sa le cumperi alimente si mai stai de vorba cu ei, poti sa inveti o limba cu aplicatia duolingo Decat sa-ti rupi creierii cu patericul incearca altceva de citit. Sunt multe carti duhovnicesti bune din care poti invata ceva.

Marcel_Ionut 02.01.2025 12:17:18

Mai de folos ar fi sa citesti biblia noul testament, ca orice crestin ar trebui sa o rasfoiasca zi de zi si limbajul este mai ok.

Iorest 02.01.2025 12:56:38

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 680129)
Da, dar eu nu am nimic altceva de facut. Ma plictisesc de moarte, nu am prieteni, nu am nicio munca fizica. Tot mi-am cautat ceva sa muncesc cu mainile, ca tamplarie, sculptura sau ceva, dar nu merge deloc treaba de unul singur. Daca stii tu vreo treaba ce as putea sa o fac acasa de unul singur, spune-mi-o.

Hai la patinoar, nu ai de lucru fiindcă e o perioadă de vacanțe în SUA sau pentru că nu lucrezi defel?
Nu prea cred că poți supraviețui în State fără loc de muncă.

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 680129)
Sunt foarte, foarte curios de Patericul Mare, cartea data de mai sus - deja am pus-o pe lista de cumparaturi, cand vin acasa o sa iau la rasfoit, caci traducerea pare sa fie noua, din 2016, si poate ca cel care a tradus-o este mai luminat la cap.
Apropos, am gasit o traducere in limba engleza. Se intelege perfect. Este aici. Uite ce inseamna Avva Aio:

E o traducere la care a muncit părintele Constantin Coman, mi se pare ciudat că lumea nu prea a auzit de ea deși au trecut 9 ani de când a fost lansată și s-au făcut conferințe în toată țara, dintre care sunt pe youtube o parte.

Eu o am în casă, deși poate lumea preferă traducerea veche că ar fi mai ieftină cartea.

moshu 03.01.2025 06:04:04

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680130)
Ce ai postat tu si ce am citit eu in pateric pana acum este aceeasi chestie, adica greoi. Eu am acasa patericul din 2003. Si iti zic ca tot acelasi stil este. Nu stiu care este prima varianta in romana dar de ex daca vrei tu atat de mult sa citesti sunt mai multe variante de pateric.

Tu nu intelegi ce vreau sa zic eu. Eu vreau sa zic ca Patericul [egiptean] nu este greoi; traducerea in limba romana este greoaie pentru ca este facuta ad literam si stupida. am dat exemplu mai sus, in loc sa traduca cu "despre" au tradus cu "pentru" - nu are niciun sens asa. Uite-te mai sus la traducerea in engleza: se intelege pe sleau ce se zice. De fapt, eu asta cautam. Sa-nteleg mai bine. In limba engleza nu e deloc greoi. Da, acum am verificat cartea: Pateric - editia a 4-a, Alba Iulia, editura Reintregerea, 2004.

Citat:

Eu pe astea le-am gasit : patericul romanesc, patericul lavrei sfantului serghie, patericul Rilei, patericul sfantului munte, Micul pateric, pateric rural-urban, pateric despre vise si vedenii, pateric carpatin, Parintele proclu file de pateric, Marele pateric virtuosi parinti aghioritici, patericul sinait si lista poate continua.

Multumesc pentru lista, dar eu vorbeam despre traducerea Patericului Egiptean. O sa dau un ochi si peste celelalte.

Citat:

Nu poti avea un loc de munca din cauza unei boli sau nu stiu. Pai poti sa faci acasa metaniere, poti sa-ti iei un set de gantere si sa faci sport, poti face voluntariat in diferite locuri, poti sa inveti sa faci mancaruri de pe youtube, poti sa ajuti un batranel o vecina sa le cumperi alimente si mai stai de vorba cu ei, poti sa inveti o limba cu aplicatia duolingo Decat sa-ti rupi creierii cu patericul incearca altceva de citit. Sunt multe carti duhovnicesti bune din care poti invata ceva.

• n-am nicio boala, adica in afara de plictiseala, care aduce dupa ea si o oboseala psihica. omul nelucrat este cel mai obosit om.
  • am abonament la sala, dar nu ma duc - eu dau vina pe lipsa unui partener de sala
  • exclus voluntariat, este doar o bisnita, si nu ajuta oamenii cu adevarat, ii distruge si mai mult
  • idem la partea cu ajutatul unui batranel sau o vecina; de stat de vorba as sta, dar cu cine? n-am pe nimeni aici, fiecare vecin e in treaba lui
  • duolingo nu este bun la invatat limbi straine, dar asta nu este o idee rea, poate ca as putea sa ascult niste documentare in spaniola sa invat spaniola
  • Patericul nu rupe creierii daca este tradus bine
  • care alte carti duhovnicesti? da exemplu. dar de fapt, tot nu este "munca", asa ca nu chiar ma ajuta.
Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680131)
Mai de folos ar fi sa citesti biblia noul testament, ca orice crestin ar trebui sa o rasfoiasca zi de zi si limbajul este mai ok.

Nu; parerea mea este diferita de a multo altora. Parerea mea este ca un crestin nu este obligat sa citeasca Biblia si nici nu este de prea mult folos citirea ei in regim personal. In schimb, da, am inceput sa citesc Evanghelia dupa Matei, inca nu am terminat, si chiar am cumparat un curs despre Evanghelia lui Matei din care mai am 2-3 videouri de urmarit ca sa il termin.

@Iorest, nu ma lasa sa iti dau Quote de la buton, apare casuta goala.

Citat:

Hai la patinoar, nu ai de lucru fiindcă e o perioadă de vacanțe în SUA sau pentru că nu lucrezi defel?
Nu prea cred că poți supraviețui în State fără loc de muncă.
Haha, am fost tocmai asta la patinoar, doar pentru ca m-a tras copilul, a fost fain, nu zic nu. Eu am loc de munca dar la locul acela de munca nu trebuie sa lucrez nimic. Binecuvantarea a devenit un blestem. Cel mai bun lucru ce mi se poate intampla este sa ma de-a afara, dar sunt slabe sanse, iar de dus eu nu ma duc, adica de ce sa ma duc?
Citat:

E o traducere la care a muncit părintele Constantin Coman, mi se pare ciudat că lumea nu prea a auzit de ea deși au trecut 9 ani de când a fost lansată și s-au făcut conferințe în toată țara, dintre care sunt pe youtube o parte.
Eu nu am auzit de ea pentru ca nu sunt in tema nici cu religia, nici cu BOR, nu urmaresc Trinitas si nici nu vad/citesc stiri, desi nu m-ar supara. Ce-am vazut ultima data, am vazut pe youtube acum cativa ani, l-am vazut pe parintele Calistrat, cum le zice bine si le zice plavan, si apoi l-am vazut pe purtatorul de cuvant a lui BOR cum i-a deturnat mesajul si i l-a atacat, in mod miseleste. Daca te referi la cartea ce ai pus-o mai jos, am si pus-o pe lista de cumparaturi si voi avea cand voi veni acasa. Multumesc.

Iorest 03.01.2025 12:40:02

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 680136)
[list][*]n-am nicio boala, adica in afara de plictiseala, care aduce dupa ea si o oboseala psihica. omul nelucrat este cel mai obosit om.[*]am abonament la sala, dar nu ma duc - eu dau vina pe lipsa unui partener de sala

Cum să dai sute de dolari și să nu mergi la sală ?
Găsești pe acolo tovarăși de antrenament.

Citat:

[*]idem la partea cu ajutatul unui batranel sau o vecina; de stat de vorba as sta, dar cu cine? n-am pe nimeni aici, fiecare vecin e in treaba lui

Da nasol ce ne povestești toți au atâția bani că nu le mai pasă, s-au stricat potecile între oameni.

De ce nu ești mai activ pe forum ?

Citat:

@Iorest, nu ma lasa sa iti dau Quote de la buton, apare casuta goala.

Haha, am fost tocmai asta la patinoar, doar pentru ca m-a tras copilul, a fost fain, nu zic nu. Eu am loc de munca dar la locul acela de munca nu trebuie sa lucrez nimic. Binecuvantarea a devenit un blestem. Cel mai bun lucru ce mi se poate intampla este sa ma de-a afara, dar sunt slabe sanse, iar de dus eu nu ma duc, adica de ce sa ma duc?

Eu nu am auzit de ea pentru ca nu sunt in tema nici cu religia, nici cu BOR, nu urmaresc Trinitas si nici nu vad/citesc stiri, desi nu m-ar supara. Ce-am vazut ultima data, am vazut pe youtube acum cativa ani, l-am vazut pe parintele Calistrat, cum le zice bine si le zice plavan, si apoi l-am vazut pe purtatorul de cuvant a lui BOR cum i-a deturnat mesajul si i l-a atacat, in mod miseleste. Daca te referi la cartea ce ai pus-o mai jos, am si pus-o pe lista de cumparaturi si voi avea cand voi veni acasa. Multumesc.

Pr Constantin Coman despre Patericul Mare
https://www.youtube.com/watch?v=IJnhbJwSQoU

Trebuie să ținem aproape unii de alții citește site-urile principale măcar:

https://www.activenews.ro/

https://r3media.ro/

https://www.rostonline.ro/

pagina de facebook familia ortodoxă, revista sophia

Mai era și cuvant-ortodox într-o vreme dar de la plandemie nu știu de ce nu mai scriu.

Ai văzut că am postat că va apărea în cinematografe continuarea filmuluii Passion of Christ - The Resurrection Jim Caviezel

https://www.youtube.com/watch?v=LmloodBu_Zo

Marcel_Ionut 03.01.2025 16:58:13

mosule...:))

- E bine ca orice crestin sa citeasca biblia, nu e obligatoriu. Nici Dumnezeu nu ne obliga sa-L iubim , nu ne obliga nici sa credem in El, de aia ne-a lasat si liberul arbitru. Eu consider ca poti lua din biblie multe citate si le poti aplica in viata de zi cu zi.
- Mie sincer mi se pare cam monoton sa mergi la sala, nu este pt oricine. Eu spre ex am descoperit o noua pasiune adica tenisul de masa. Mi se pare un sport foarte frumos, antrenant ,care te tine mereu cu atentia in joc si il poti juca cu oameni de diferite varste gen copii femei, adulti si chiar mai batrani daca au putina conditie fizica. Este foarte bun si pt memorie. Sau un alt sport frumos este mersul pe munte. Este fain sa te conectezi cu natura, sa simti cum inspiri aer curat , sa ai parte de liniste sau sa vezi peisaje minunate. Tu poate nu ai descoperit acel sport care sa te faca sa te simti bine. Deocamdata :)
- Nu stiu ce voluntariate ai tu in cap dar sunt si cateva care chiar te pot ajuta ca om. Spre ex la crucea rosie pt ca inveti tehnici de prim ajutor. Eu am facut un curs de asta 2 zile si s-a intamplat sa dau de un om cazut pe strada si crede-ma ca ai o mare bucurie cand stii ca poti ajuta pe cineva. Daca vrei munca fizica poti incerca la fratia ortodoxa stiu ca au multe activitati fizice. Alte voluntariate ar fi la spitale, orfelinate, centre de batrani etc
La carti , hmmmm, ar fi mai multe :
- 20 de ani in siberia - anita cudla
- Evadare din lagarul 14
- Iertarea - Pimen Vlad
- Marturisiri din mlastina disperarii Dumitru Bordeianu
Mai sunt si altele dar momentan doar astea imi vin in minte.

Iorest 03.01.2025 20:16:06

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680141)
Daca vrei munca fizica poti incerca la fratia ortodoxa stiu ca au multe activitati fizice.

Omul e prin Statele Unite pe undeva, nu cred că are voluntariate de genul, probabil se referă la americani care fac business din multe.

Sălile în Statele Unite cred eu că sunt mult mai dezvoltate decât în România, spunea unul din patroni într-o analiză că suntem cu câțiva ani în spatele lor, nu sunt sălile acelea cu fierătanii vechi.

moshu 04.01.2025 15:49:08

@Iorest:

Citat:

Cum să dai sute de dolari și să nu mergi la sală ?
E doar $20/luna, nu e mare branza.

Citat:

Sălile în Statele Unite cred eu că sunt mult mai dezvoltate decât în România, spunea unul din patroni într-o analiză că suntem cu câțiva ani în spatele lor, nu sunt sălile acelea cu fierătanii vechi.
Astea sunt preconceptii romanesti obisnuite. Sunt si, si. Gasesti sali cu echipament vechi - daca este bun si functioneaza de ce sa il schimbi? De fapt, unele lucruri sunt mai bune vechi. Salile mici locale au echipament 2nd hand intotdeauna. Salile de tip lant cum ar fi Planet Fitness au echipamentul lor proprietar, proiectat si construit anume de ei si fabricat doar pentru ei, si este acelasi in orice locatie.

Citat:

Da nasol ce ne povestești toți au atâția bani că nu le mai pasă, s-au stricat potecile între oameni.
O alta preconceptie des intalnita. Nu neaparat au bani, nicidecum nu "atatia", de fapt sunt chiar modesti, si nu neaparat din cauza asta este ca nu le mai pasa. Eu sunt de parere ca prieteniile se formeaza undeva local, prin interactiune timpurie in viata, ca: copiii vecinilor cu care te-ai jucat strada, colegii de liceu, colegii de facultate, ceva colegi de munca samd. Dupa o varsta, sa zicem 30 de ani, e aproape imposibil sa iti mai faci prieteni, si, mai ales, pe plaiuri straine. Eventual iti faci parteneri, cu care ai aceleasi interese, dar nu chiar prieteni. Fiind singur in zona, eu nu am prieteni si, dat fiind ca colegii mei de munca sunt toti ciudati, nu mai am contextul prielnic de a face prietenii.

Citat:

De ce nu ești mai activ pe forum ?
Din acelasi motiv pentru care nici sutele de oameni dinainte nu mai sunt activi pe forumuri. Forumul este o tehnologie invechita si depasita. Este tehnologie de anii 2000, la fel ca si blogurile. In 2010 a aparut tehnologia social media, facebook, reddit, twitter. Nimeni nu mai posteaza pe forumuri, ci posteaza direct pe twitter. Iar acum, in anii 2020, avem tehnologia tiktok. Filmuletele de 10 secunde la care casca gura ultra-extaziati tineretul. x insa (fostul twitter), se pare ca si-a mentinut pozitia de putere si a devenit ca o platforma de stiri virale necenzurate.

Citat:

Pr Constantin Coman despre Patericul Mare
o sa incerc sa-l urmaresc dar volumul la sunet este atat de jos incat e imposibil sa il aud la laptop.
Citat:

activenews.ro
asta este primul titlu de pe site: Bill Gates merge înainte cu Țânțarii Vaccinatori. Nu am rabdare pentru "stiri" de genul. De fapt, nu m-ar surprinde daca nu s-a bagat rusul coada, Rusia sa fii sponsorizat aceste site-uri.
Citat:

r3media
acelasi lucru ca cel de sus, face propaganda pentru AUR, repet, nu am rabdare pentru asa ceva, daca stirile sunt pe bune si sunt netre, atunci este okay, dar asta este conditionare, este propaganda, este o tampenie
Citat:

rostonline
acest website pare netru si stirile sunt cat de cat okay. dar chiar si asa nu stiu daca mai am rabdare pentru stiri.
Citat:

pagina de facebook familia ortodoxă, revista sophia
familia ortodoxa pare un grup si nu vreau sa vad mesaje tip lant de genul cu icoana la care toti gospodarii scriu "amin", iar revista sophia pare sa fie o publicatie spaniola.

Citat:

Mai era și cuvant-ortodox într-o vreme dar de la plandemie nu știu de ce nu mai scriu.
pentru ca nimeni nu mai citeste. tiktok este campion. dar o sa incerc sa dau un ochi peste el.

Citat:

filmuluii Passion of Christ - The Resurrection Jim Caviezel
Sa avem pardon, eu nu iau nimic de la vestici. Vesticii sunt o natie de oameni care nu au inteles niciodata religia, au luat-o ad literam, pentru ca ei au creat si metoda stiintifica unde este obligatoriu sa iei lucrurile ad literam, au nascut religiile lor facute de om (man-made religions) ca cultele si sectele protestante, au nascut nerozii ca pamantul plat, pamantul tanar, arca lui Noe din Kentrucky, toate din greseala citirii ad literam a Bibliei, cat si Sola Scriptura pe langa altele, au facut miscarile revolutionare de illuminati si franc-masonerie impotriva aristocratiei si Bisericii Catolice, care la inceput au parut sa fie bune, dar sunt utopii, sunt idealuri imaginare care dau bine pe hartie si nu in realitate, in prezent acum converg catre comunism. Oamenii acestia, la care noi romanii le spuneam Omul Ros si Omul Span, se inchina la negri, la negri infractori, le ridica statui, ii ingroapa in cosciuge de aur, ingenuncheaza in fata lor, le pupa picioarele negre, venereaza prostituate online, feminism, evrei, Israel, Zion, cainii ca animale de companie, religia lor este de fapt un cult, este cultul woke, progresist, protestant, impartasania lor este vaccinul Covid, sfintii lor sunt evrei ca Ruth Ginsberg si altii, actori, alti negri ca Obama, caritatea lor se masoara intotdeauna in bani (din pacate s-a extins si la noi aceasta idee), pacatul lor originar este faptul ca sunt albi si traiesc mai bine decat restul lumii, nu stiu ce inseamna post. Acesti oameni sunt barbari, sunt barbarii de care vechii romani si greci ne spuneau, si asa vor fi, pana cand se vor auto-distruge. In prezent SUA este noul Babylon. Eu am nascut o vorba foarte severa: "oamenii care pun zahar in paine nu au suflet"; prin asta intelegandu-se ca sunt golem, o adunatura de carne si oase dar fara suflet in el, la nivelul animalelor. Cum poti sa faci paine... si sa o faci dulce? Sa pui zahar in ea?
Asa ca nu, nu pot sa iau la modul serios absolut nimic de la acesti "oameni". Niciun film; niciun o carte. Toate sunt stupiditati pentru oameni stupizi si nu cred ca au adus absolut nicio contributie la crestinism, eventual doar ca au produs pe Seraphim Rose, dar si acela avea descendenta franceza, deci mai degraba celta, si nu chiar anglo-saxona, cum sunt americanii sau englezii.

moshu 04.01.2025 16:59:23

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680141)
mosule...:))
- E bine ca orice crestin sa citeasca biblia, nu e obligatoriu. Nici Dumnezeu nu ne obliga sa-L iubim , nu ne obliga nici sa credem in El, de aia ne-a lasat si liberul arbitru. Eu consider ca poti lua din biblie multe citate si le poti aplica in viata de zi cu zi.

asa cum am zis dinainte, avem pareri diferite, ma asteptam sa le avem diferite, eu am o parere diferita. ti-o respect pe a ta, dar nu pot sa o las pe a mea, pentru ca vine dintr-un anumit efort de studiu. Parerea mea este ca Biblia este pentru olimpici, pentru avansati, pentru cine vrea sa studieze intr-un mod scholastic: de istorie, de text, de scriere, de mentalitati din acea vreme, de antropologie etc. Parerea mea este ca un crestin trebuie sa asculte interpretarile popilor la anumite pasaje din Biblie si sa le aplice in viata de zi cu zi. Altfel, pe cont propriu, este o vorba: "somnul ratiunii naste monstri". Citate ca care? Cum a zis Iisus, sa-ti lasi pe tatal sau fie ingropat de altii si tu nu sa mergi la inmormantarea lui, pentru ca "lasa ca mortii sa-si ingroape mortii?" Sau citatul cu "sa-l iubesti pe Dumnezeu mai mult decat pe propriul tau copil?" adica asta s-ar putea interpreta sa-ti abandonezi copilul. Astea sunt niste pasaje care nu sunt deloc folositoare daca sunt interpretate ad literam si aplicate direct, iti trantesti de pamant toata viata ta si ajungi nebun (ca de acolo vine "nebun pentru Hristos"), nu se aplica la toti oamenii, numai la cei "chemati"; pentru tine, ca om decent, trebuie sa fie o aplicare pragmatica si accesibila, nu nebunii de genul. In aceasta ordine de idei, parerea mea este ca crestinismul adevarat este esoteric: are mai multe trepte pentru mai multe categorii de oameni; nu suntem egali, nu putem fi. Nu numai atat, asta inseamna ca fiecare trebuie sa primeasca invatatura cat poate duce, nu poti sa dai melteanului totul deodata, ca ti-o tranteste de cap sau ti-o ia in deradere - de altfel, Biserica Catolica nu vroia traducerea Bibliei din latina in engleza/germana tocmai din acest motiv, sa nu fie accesibila maselor si sa ramana doar pentru cei invatati. Asta contrazice pozitia oficiala al Ortodoxiei, care este anti-esoterica, dar in acelasi timp, ei nu rezolva in mod oficial si universal aceste dileme de mai sus. Bineinteles ca daca te duci la duhovnic acela nu o sa iti zica sa mergi sa te calugaresti si sa-ti lasi parintii si sa-ti abandonezi copilul pentru Dumnezeu, ci o sa iti zica sa stai pe fundul tau - dar sfatul este pamantesc, este ajustat pentru tine, nu este universal, nu este oficial si nu este biblic, caci Iisus a zis complet altceva, diametral opus.

Citat:

- Mie sincer mi se pare cam monoton sa mergi la sala, nu este pt oricine. Eu spre ex am descoperit o noua pasiune adica tenisul de masa. Mi se pare un sport foarte frumos, antrenant ,care te tine mereu cu atentia in joc si il poti juca cu oameni de diferite varste gen copii femei, adulti si chiar mai batrani daca au putina conditie fizica. Este foarte bun si pt memorie. Sau un alt sport frumos este mersul pe munte. Este fain sa te conectezi cu natura, sa simti cum inspiri aer curat , sa ai parte de liniste sau sa vezi peisaje minunate. Tu poate nu ai descoperit acel sport care sa te faca sa te simti bine. Deocamdata :)
Nu este vorba de sport - este vorba de oamenii cu care practici acel sport. Tie ti se pare monoton mersul la sala pentru ca tocmai - chiar este, pentru ca de obicei este facut in regim individual, de unul singur. Iar cand mergi la tens de masa mergi, evident, cu un tovaras. Nu tenisul de masa te face sa te simti bine, ci compania. Astfel, poti sa faci absolut orice sport si sa te simti bine.

Citat:

- Nu stiu ce voluntariate ai tu in cap dar sunt si cateva care chiar te pot ajuta ca om. Spre ex la crucea rosie pt ca inveti tehnici de prim ajutor. Eu am facut un curs de asta 2 zile si s-a intamplat sa dau de un om cazut pe strada si crede-ma ca ai o mare bucurie cand stii ca poti ajuta pe cineva. Daca vrei munca fizica poti incerca la fratia ortodoxa stiu ca au multe activitati fizice. Alte voluntariate ar fi la spitale, orfelinate, centre de batrani etc
Este adevarat, traiesc in SUA, iar aici actiunile de caritate sunt, de fapt, bisnite. In America doar cine a) nu vrea sa munceasca b) este smecher, este "sarac". Este imposibil sa se explice altfel, adica in afara de exceptia cazurilor cu facturi medicale, dar chiar si acelea au anumite justificari - ca de ex., poti sa nu platesti facturile si nu o sa ti intample nimic, nimeni nu o sa iti puna proprire pe salariu. De altfel, incet, incet m-am convins ca caritatea este intocmai ca musca lui Alexandru Pargaru, este luciferica. Caritatea distruge oameni in masa, distruge comunitati. Cand mi-am dat seama de asta, am spus ca nu o sa mai "ajut" pe nimeni. Daca vad un om cazut pe strada mai bine il las acolo, Dumnezeu insusi a hotarat sa cada pe strada, lol. De altfel, am fost curios daca scrie ceva de saraci in Biblie. Si am cautat in Evanghelii daca Iisus a zis ceva pe subiect. Si rezultatul studierii mele a fost ca nu. Iisus niciodata nu a zis sa ajuti saraci. Prin asta intelegandu-se, in mod evident, ajutor financiar si saracii fiind saraci financiar. Iisus nu a ajutat niciun sarac. A ajutat bolnavi, invalizi sau exilati (cum sunt leprosii), dar si aceia puteau, de altfel, sa aiba bani si sa nu fie "saraci". Mesajul crestin a fost deturnat, dar in asa masura, incat in prezent automat cand ne gandim la biserici ne gandim la actiuni caritabile. Nu, nu scrie nicaieri de ajutat saracii; daca cautati pe google pasaje care scriu asta, sunt intotdeauna doua, ambele din Matei, si interpretate prost, adica una prost, gresit, si cealalta in mod intentionat gresit, cu o agenda in spatele ei (este Matei 25).

Citat:

La carti , hmmmm, ar fi mai multe :
- 20 de ani in siberia - anita cudla
- Evadare din lagarul 14
- Iertarea - Pimen Vlad
- Marturisiri din mlastina disperarii Dumitru Bordeianu
Mai sunt si altele dar momentan doar astea imi vin in minte.
Multumesc, o sa ma uit peste ele, cea cu lagarul 14 suna bine.

Iorest 05.01.2025 00:01:13

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 680145)
@Iorest:

E doar $20/luna, nu e mare branza.

Astea sunt preconceptii romanesti obisnuite. Sunt si, si. Gasesti sali cu echipament vechi - daca este bun si functioneaza de ce sa il schimbi? De fapt, unele lucruri sunt mai bune vechi. Salile mici locale au echipament 2nd hand intotdeauna. Salile de tip lant cum ar fi Planet Fitness au echipamentul lor proprietar, proiectat si construit anume de ei si fabricat doar pentru ei, si este acelasi in orice locatie.

https://www.gsp.ro/gsp-special/speci...te-757228.html

Nu are treabă cu preconcepția ce zic eu:

EPISODUL 12. Invitatul de astăzi al emisiunii Health Talks by GSP este Alexandru Lascăr, președintele Asociației centrelor de fitness și cofondator al unui mare lanț de săli de fitness din România, Stay Fit Gym ♦ El explică de ce piața de profil din țara noastră este diferită față de cea din Vestul Europei, care este tiparul românului care merge la sală și care va fi impactul AI în acest domeniu

Alexandru Lascăr: „România se află cu 5 ani în urma altor țări

- Avantajul este că noi practic învățăm foarte rapid ce au făcut alții în 30-40 de ani.
- Ceea ce în alte țări s-a construit în timp, la noi s-a întâmplat într-o perioadă mai scurtă de timp și intuim cu toții că vom arde etape în continuare. Cum am zis la început, fac parte dintr-o organizație și de trei ori pe an ne întâlnim în diferite piațe și monitorizăm piața. Ultimele trei au fost în Suedia, Singapore și Arabia Saudită. Mergem și stăm o săptămână efectiv să absorbim toate informațiile din piață. Avem în continuare cinci ani în spate la nivel de dezvoltare.

Ce înseamnă că suntem cu cinci ani în urmă? La nivel tehnologic sau cum văd oamenii această industrie?
- Tot ceea ce se întâmplă în industrie e dat de consumator, pentru că dacă ai consumatori, tehnologia e accesibilă pentru toată lumea. E vorba de cum văd oamenii că pot să-și cheltuiască banii în zona asta. Suntem în urmă, semnificativ, la tot ce înseamnă concepte de fitness și de mișcare, pentru că la noi sunt câteva tipare, nu sunt foarte multe momentan. Avem un tipar standard de club de fitness, avem câteva cu piscină. Nu avem un low cost, de exemplu, acum în România, sunt în Germania, foarte accesibile, fără personal, fără nimic, intri, te antrenezi, pleci. În România nu a funcționat, au fost câteva încercări. Intuiția mea e că o să apară în viitorul foarte apropiat multe studiouri mici, de 50-80 de oameni.

- Gen boutique.
- Exact, boutique, studiouri de pilates, studiouri de dans. În Singapore am fost și am văzut cea mai extremă întindere a serviciilor. Oamenii au câte două, trei abonamente de obicei, un abonament la pilates, un abonament la o sală de fitness și un abonament la o piscină. Merg în paralel cu toate pentru că vor să experimenteze două, trei activități. Noi n-am ajuns acolo, suntem departe, dar lucrurile evoluează și la noi. Au început să apară studiouri care se concentrează strict pe pilates sau studiouri care se concentrează strict pe zona de personal training.

Iorest 05.01.2025 00:14:21

Citat:

Din acelasi motiv pentru care nici sutele de oameni dinainte nu mai sunt activi pe forumuri. Forumul este o tehnologie invechita si depasita. Este tehnologie de anii 2000, la fel ca si blogurile. In 2010 a aparut tehnologia social media, facebook, reddit, twitter. Nimeni nu mai posteaza pe forumuri, ci posteaza direct pe twitter. Iar acum, in anii 2020, avem tehnologia tiktok. Filmuletele de 10 secunde la care casca gura ultra-extaziati tineretul. x insa (fostul twitter), se pare ca si-a mentinut pozitia de putere si a devenit ca o platforma de stiri virale necenzurate.

Te-aș contrazice, văd că au crescut la toți utilizatorii activi vizualizările pe profil și Cozia și Rappy stau bine spre 100.000 de accesări, probabil că vor fi 2-3 useri aici care-l vor depăși pe Cristi Boss anul acesta la nr de accesări pe profil, fără să avem poză de profil, sau facebook.
Înseamnă că e apetit pt interacțiune forumistică, există un public care nu mai scrie fiindcă e multă lene, comoditate, eventual se tem să nu fie atacați.

Tocmai că forumul a trecut proba timpului și fiind mai mult text, poți să-ți gândești răspunsurile, la filme ți se activează reflexe pavloviene, nu cred că e o virtute să stai gură cască la filmulețe editate și unele foarte penibile, se va duce și tik tok cum s-a dus și mirc chat și hi5 și altele.

Citat:

asta este primul titlu de pe site: Bill Gates merge înainte cu Țânțarii Vaccinatori. Nu am rabdare pentru "stiri" de genul. De fapt, nu m-ar surprinde daca nu s-a bagat rusul coada, Rusia sa fii sponsorizat aceste site-uri.
acelasi lucru ca cel de sus, face propaganda pentru AUR, repet, nu am rabdare pentru asa ceva, daca stirile sunt pe bune si sunt netre, atunci este okay, dar asta este conditionare, este propaganda, este o tampenie

Vezi că sunt mai multe știri, observ că tu în general ești un tip comod și-ți place să etichetezi ca să nu te preocupi prea mult.

Tu nu te-ai gândit că dacă Rusia e în tot și în toate de ce nu au ei un nivel de trai mai ridicat și de ce nu stăpânesc ei planeta și diplomația ?

Nu cumva e comod să arunci totul spre ruși și e un pattern de gândire plantat prin SUA în care se explică orice eșec și incapacitate proprie ?
Citat:

familia ortodoxa pare un grup si nu vreau sa vad mesaje tip lant de genul cu icoana la care toti gospodarii scriu "amin", iar revista sophia pare sa fie o publicatie spaniola.

E o revistă ortodoxă cu vechime Familia Ortodoxă singura inițiativă din mediul mirenilor necontrolată deci de vreo rețea bisericească de tip ziarul lumina unde se tipărește centralizat și se comandă per parohie 6-7 ziare, ci e o inițiativă privată care a supraviețuit în mediul tulbure al economiei de piață românești, celelalte toate au dat faliment inclusiv Lumea Credinței, Lumea Monahilor.

Sophia înseamnă înțelepciune în greacă, n-are nicio treabă cu spaniolii, dacă te uitai pe pagina de youtube ai fi văzut că sunt multe lansări de carte cu tematică din creștinismul românesc și răsăritean în general, cu diferite personalități.

Citat:

pentru ca nimeni nu mai citeste. tiktok este campion. dar o sa incerc sa dau un ochi peste el.

Ăsta nu e un motiv de laudă sau mândrie.

moshu 05.01.2025 04:47:53

Citat:

Alexandru Lascăr
Eu nu cred nimic, scuzati-mi scepticismul. Nu cred nimic din ce imi zice un "expert" din asta, "sef de asociatie". Eu am vazut niste lucruri si ma duc cu ce am vazut.

Citat:

Gen boutique
Ei, vezi? Acolo e problema. Cum sa nu fie problema de mentalitate romaneasca? Cum sa nu fie preconceptii de roman care isi imagineaza ca in America peretii la sala de forta sunt din aur si au piscine si lacuri si masaje si epilatoare si aparate cu vibro-masaj pe baza de apa sarata. Asta este romanul, isi inchipuie basme, doar pe motivul ca tot ce e strain e mai bun si mai corect. Eu vorbesc de o sala simpla de forta, nu buticuri, nu piscine, nu spa. Iar acestea sunt in orice mall aici (cum vine vorba la romani: la orice colt de scara), cu aparatura ieftina de mana a doua, care insa merge bine. Nu ai nevoie de gantere din platina sa faci la biceps.
Citat:

Cozia și Rappy
Cristi Boss
100.000 de accesări
Nu cred asta. Eu cred ca ce vezi tu sunt niste rezultate pe google pe care oamenii dau click dar nu citesc, si dau inapoi. Sunt doar niste accesari aproape automate, din greseala. Atata timp cat nu ai useri ca sa comenteze, forumul nu exista. uite si la topicul acesta, doar 2 oameni mi-au raspuns.

Citat:

se va duce și tik tok cum s-a dus și mirc chat și hi5 și altele.
altele ca forumurile. tin minte ca acum ceva perioada am venit aici si am spus sa facem un server de Discord. Nu a venit nimeni. Si atunci mi-am dat seama ca fiecare pasare pe limba ei moare. Adica cei care mai folosesc forumuri, o sa le foloseasca in continuare pana ce renunta si ei la ele. la fel cu hi5. la fel cu alte tehnologii invechite. cine a crescut cand a aparut discordul, va folosi discord. fiecare generatie este cu tehnologiile ei.
Citat:

Vezi că sunt mai multe știri, observ că tu în general ești un tip comod și-ți place să etichetezi ca să nu te preocupi prea mult.
Ma, omule, stirea aia este principala pe acel site. Adica eu deschid site-ul si-mi apare pe 80% din ecran cum Bill Gates vrea sa ne vaccineze cu tantari. Sincer? Imi insulta intelectul. Pe r3media, din nou, 80% din pagina este:
AUR anunță un protest național pentru „apărarea democrației și alegeri libere!”
Haide sa spunem asa: nu am chef de manipulare. Daca sunt stiri, sa fie stiri. Dar asta este propaganda. Si da, nu m-as mira daca nu sunt finantati de rusi.

Citat:

Familia Ortodoxă
Sophia
Am gasit Familia Ortodoxa, dar nu si Sophia.

Iorest 05.01.2025 21:58:02

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 680154)
Eu nu cred nimic, scuzati-mi scepticismul. Nu cred nimic din ce imi zice un "expert" din asta, "sef de asociatie". Eu am vazut niste lucruri si ma duc cu ce am vazut.

Eu aș zice să facem altfel, dacă luăm cea mai avansată sală sau lanț de săli din România de genul World Class vs cel mai avansat lanț de săli din State, Marea Britanie, Franța, Germania unde este partea cea mai inovativă din fitness în Ro sau în Vest ?

Deci e clar că suntem cu 5 ani în urmă dar nu doar din cauză că nu-și fac oamenii 3 tipuri de abonamente ci și pt că sălile sunt de toată jena multe, fiindcă nu se aruncă patronii să investească de frică să nu rămână în pagubă.

Citat:

Nu cred asta. Eu cred ca ce vezi tu sunt niste rezultate pe google pe care oamenii dau click dar nu citesc, si dau inapoi. Sunt doar niste accesari aproape automate, din greseala. Atata timp cat nu ai useri ca sa comenteze, forumul nu exista. uite si la topicul acesta, doar 2 oameni mi-au raspuns.

Omule anul trecut eram la sub 100.000 de accesări pe profil, într-un an am trecut și peste 99k și peste 199 de k, nu mi-a venit să cred când am văzut, am văzut că și Morocoșul crește dar e singurul care confirmă regula restul de pildă Rappy a crescut organic în 99% cu postări constructive despre Sfântul Munte și Sfinți.

Nu cred că e vorba de boți sau altele de genul aici, cred că lumea caută mereu ceva cât mai aproape de autentic atât, indiferent ce ai face vlogging, tik-tok, forumistică.

Ți-au răspuns 2 oameni, dar nu e vina noastră că a intervenit lenea la alții care au fost prin 2007-2012 și nu mai sunt.

Citat:

altele ca forumurile. tin minte ca acum ceva perioada am venit aici si am spus sa facem un server de Discord. Nu a venit nimeni. Si atunci mi-am dat seama ca fiecare pasare pe limba ei moare. Adica cei care mai folosesc forumuri, o sa le foloseasca in continuare pana ce renunta si ei la ele. la fel cu hi5. la fel cu alte tehnologii invechite. cine a crescut cand a aparut discordul, va folosi discord. fiecare generatie este cu tehnologiile ei.

Păi nu a venit nimeni fiindcă orice platformă nouă stresează, și reddit și altele, doar forumul mi se pare odihnitor fiindcă nu ești bombardat cu informație, aici e vorba de vechiul care a trecut proba timpului.

Citat:

Ma, omule, stirea aia este principala pe acel site. Adica eu deschid site-ul si-mi apare pe 80% din ecran cum Bill Gates vrea sa ne vaccineze cu tantari. Sincer? Imi insulta intelectul. Pe r3media, din nou, 80% din pagina este:
AUR anunță un protest național pentru „apărarea democrației și alegeri libere!”
Haide sa spunem asa: nu am chef de manipulare. Daca sunt stiri, sa fie stiri. Dar asta este propaganda. Si da, nu m-as mira daca nu sunt finantati de rusi.

Am gasit Familia Ortodoxa, dar nu si Sophia.

Trebuie să te implici și tu în bătălia civico-politică și să votezi președintele și la parlamentare altceva decât woke, Lasconi, USR, lgbt, progresism e nevoie de fiecare vot constructiv.

Cele mai tari postări le-am citit la Referendumul pt familie și în Plandemie pe active news de atunci au rămas la înălțime.
Nu cred că o platformă de știri de genul costă să necesite finanțări de ordinul milioanelor de euro cum se îndoapă televiziunile centrale sunt câțiva editori străluciți acolo care țin ștacheta.
Mai degrabă manipularea e pe antena3 ca la CNN și finanțarea e mascată în contracte de publicitate direcționate către ei.

Culmea e că deși scad audiențele și populația României cel puțin cea care înțelege presa în limba română cred că avem cele mai multe canale tv în limba română raportat procentual la populație dacă zapezi prin toate mi se pare un nr exagerat de mare.

Librăria Sophia

https://www.youtube.com/@LibrariaSophia

Pagina de facebook

https://www.facebook.com/sophiabucuresti/

Marcel_Ionut 06.01.2025 01:44:02

mosu. Daca tot esti in the USA ma gandeam sa-ti recomand sa cauti despre acest parinte ce vrei tu carti ,youtube etc

https://doxologia.ro/viata-parintelui-efrem-filotheitul

doar uita-te la poza asta si zi-mi ce vezi asa ca o curiozitate

https://doxologia.ro/sites/default/f...ilotheitul.jpg

si un alt parinte din america care mie imi place maxim cum scrie este Pr Serafim Rose. Iti las unul din articolele mele favorite. Mai are pe site si alte articole de la el dar are si carti scrise

https://www.cuvantul-ortodox.ro/sera...etelor-tinere/

De curiozitate cati ani ai? Dar copilul?

moshu 28.01.2025 07:17:19

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680161)
mosu. Daca tot esti in the USA ma gandeam sa-ti recomand sa cauti despre acest parinte ce vrei tu carti ,youtube etc
https://doxologia.ro/viata-parintelui-efrem-filotheitul

sunt multi popi in USA.

Citat:

doar uita-te la poza asta si zi-mi ce vezi asa ca o curiozitate
https://doxologia.ro/sites/default/f...ilotheitul.jpg
nimic in mod special. eventual ochi de extraterestru, de reptilian. din nenorocire am aflat inainte sa dau click pe poza ca e grec, asa ca sunt subiectiv. e un calugar ca toti calugarii.

Citat:

si un alt parinte din america care mie imi place maxim cum scrie este Pr Serafim Rose. Iti las unul din articolele mele favorite. Mai are pe site si alte articole de la el dar are si carti scrise
https://www.cuvantul-ortodox.ro/sera...etelor-tinere/
Am citit o carte de Serafim Rose. Mi-a placut foarte mult la vremea respectiva. Acum imi dau seama ca nu este genial. Singurul lucru ce merita apreciat la el este pentru ca a adus un strop de adaptare la nou si la modern, ceea ce nu cred ca au mai facut altii. Adica este singurul care a facut niste legaturi intre motivele doctrinii si evenimente moderne. Popii nostri de toate zilele doar repeta niste lucruri dar nu inteleg ce inseamna. Serafim Rose le-a mai explicat. Pentru ca a raportat religia la noutate, a atras tinerii, ceea ce este iarasi de apreciat. Dar, repet, nu este genial sau extraordinar, cel putin asa mi se pare. Este foarte, foarte atent in afirmatii si nu calca niciodata peste linie - ceea ce este bine pe partea de siguranta, dar contravine creativitatii.

Citat:

De curiozitate cati ani ai? Dar copilul?
39. 8.

Marcel_Ionut 04.02.2025 11:34:26

Multi inainte ! Stiu ca e off topic dar am cateva intrebari. Cum este sa fii roman in america? Cum sunt oamenii? in ce oras stai?

moshu 05.02.2025 01:38:04

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 680381)
Multi inainte ! Stiu ca e off topic dar am cateva intrebari. Cum este sa fii roman in america? Cum sunt oamenii? in ce oras stai?

Este o vorba, daca il ai pe Iisus cu tine nu conteaza locatia unde esti, sau ceva de genul. Daca esti un om fericit si cu pofta de viata, atunci SUA este extraordinara. Din pacate nu sunt un om fericit. :1: Asa ca nu o sa iti raspund la intrebare ca sa nu iti umbresc visurile sau gandurile sau iluziile pe care le ai. Daca vrei, haide aici, participa la Loteria Vizelor in fiecare an (Oct-Nov), castigi ca mine. Pot sa iti raspund eventual la generalitati sau chestii tehnice.
1. Traiul este bun si indestulat, nu mai ai grijile vietii pe care le ai in Romania, cand alimentezi masina, cumperi din magazine sau te duci intr-o excursie nici nu te uiti la cati bani costa sau cati ai pe cont, ca ti le permiti.

2. Banii se fac usor, mai ales daca ai o scoala tehnica, fie ea de ce o fi. Sunt intr-adevar joburi care sunt prost platite dar... noi, ca imigranti, nu am venit sa le facem pe acelea, altfel am fi ramas in tara. Dar si cu alea o duci mai bine decat in Romania, doar ca nu iti permiti o masina noua sau o casa mare. Singurii care o duc rau sunt cei care sunt pe droguri. Nu fa droguri.

3. Oamenii sunt la fel ca peste tot, la fel ca romanii, au problemele lor, interesele lor etc. As putea gasi diferente multe... adica, ei sunt o alta rasa diferita de noi, asa cum suntem diferiti noi de arabi sau indieni. La fel ca in Romania, multi sunt pocniti in cap, dar gasesti si oameni foarte inteligenti. Multi sunt materialisti si nu dau importanta religiei. Nu vreau sa intru in detalii ca i-as jigni si nu ti-ar placea. Vorbesc doar de rasa alba, Anglo-Saxona... pentru ca sunt multe grupuri etnice, de exemplu irlandezi, italieni, francezi, evrei, latino etc, cu care ne-am putea asemana mai mult. Am lucrat cu un manager italian, vorbea cu mine zici ca era taica-meu (adica intr-un fel familiar si patronizator). Italienii sunt ca romanii.

4. Sunt in zona Columbus, OH. Nu traiesc in oras, pe principiul evitarii hazardelor. Intotdeauna ma aciuesc intr-un orasel mic la 20-30 de minute de metropola, fie ea ce o fi, Nashville, Chicago, Columbus (aici am locuit). Teoretic preturile sunt mai ieftine, oamenii mai albi si mai domoliti etc.
  • Chicago, IL era un oras genial, gaseau acolo oameni din toata lumea, iti puteai face prieteni romani, o retea de cunostiinte, sa ai mecanic roman, doctor roman, restaurant romanesc etc. Gasesti absolut tot ce vrei acolo si acolo chiar poti sa ai o viata ca de film. Evident, de evitat complet ghetourile, sunt doar doua si de suprafata mica. Din pacate, cam tot orasul se latinizeaza in ultima vreme. Acum 50-100 de ani era plin de italieni care au disparut; acum 20-30 de ani era plin de polonezi, care s-au pensionat sau chiar s-au dus acasa; acum este plin de mexicani si portoricani.
  • In zona Nashville, TN erau multi descendenti de irlandezi (care se cred albi si nu sunt), cam primitivi si pe alcool, insa natura era geniala, puteai merge pe poteci de paduri etc. Orasul nu avea nimic special decat "o, vai, muzica country", la care nici nu m-am obosit sa merg pentru ca toti imi spuneau ca e penibila.
  • In zona Columbus sau Ohio in general sunt descendenti de germani, sunt teoretic albi dar nu albii aia Anglo-Saxoni care au dat lumii libertatea si democratia americana pe care o stim noi. Au aceleasi probleme ca germanii din Germania: sunt pe droguri foarte multi, mamele isi abandoneaza copiii, sunt birocratici si foarte, foarte corupti la nivel institutional. O nota buna este ca sunt catolici (deci nu degenerati protestanti) si se mai duc pe la biserica. O nota rea este ca are multe zone rurale iar campurile agricole sunt foarte toxice din cauza pesticidelor si fertilizatorilor. Toamna devarsa balegar pe campuri si miroase a cacat in aer. De fapt, miroase a cacat de om in aer, din cauza ca toata infrastructura Ohio-ului este invechita, de zeci de an, iar unitatile lor de filtrare a apei sunt vechi. Ai auzit probabil de deraierea trenului in East Palestine... poduri crapate legate cu lanturi, lol. Aici nu sunt paduri si nici natura ca in Nashville, TN. Este o zona proasta, un stat prost. Este mult mai slab decat TN sau Chicago si vreau sa ma mut. Oricum nu am niciun prieten aici, stau si frec menta toata ziua si nu fac nimic si innebunesc de cap.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:38:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.