![]() |
Va propun un nou topic, in care sa vorbim despre vietile sfintilor. Sunt convins ca fiecare dintre noi are o anumita evlavie la un sfant anume. Ceea ce vreau sa discutam aici 1.de ce aveam aceea evlavie
2. cum ne regasim in faptele sfantului respectiv. Personal, pana la slujba din aceasta duminica nu am stiut ca sunt si sfinti martiri din tata crestin si mama pagana. Mereu am avut certitudinea ca cea care isi aduce odrasla la dreapta credinta este mama. Am avut surprinderea sa vad ca nu e chiar asa. Am inteles ca raspunderea este egala pentru ambii parinti. Viata sfantului Procopie, este cutremuratoare. Tatal moare timpuriu din cauza unei boli, iar baiatul este dat la scoli paganesti de mama. Cu timpul prin pronie dumnezeiasca tanarul Nania afla adevarat credinta. Dar este tradat de insasi mama lui. Ce rezonanta a avut aceast sfant asupra mea, nu pot sa va precizez dar pot spune ca mi-a trezit constiinta de tata, care pana acum era in somnolenta, asteptand ca mama/sotia sa duca copii spre calea dreapta. Amagindu-ma ca, cultura religioasa este responsabilitatea mamei. astept parerile voastre despre viata SF.PROCOPIE praznuita pe data de 9 iulie( poate fi gasita pe google.ro in vietile sfintilor din luna iulie.) cu stima |
Pe mine m-a impresionat viata Sintei Maria Egipteanca, insa stiu ca fiecare sfint are o viata unica, asa incit nu pot sa spun ca nu sint impresionat in mod deosebit si de alte marturii.
As vrea sa spun pe scurt din viata unei sfinte, din Rusia, din pacate i-am uitat numele. A dorit atit de mult sa se retraga la manastire, incit a plecat pe ascuns din casa parinteasca. Amintesc faptul ca ea provenea din rindurile aristocratiei. A plecat la o manastire (de calugari) destul de aproape de locurile natale. Cred ca avea binecuvintarea preotului duhovnic si al mitropolitului.Parintii au cautat-o ani de zile, pe la manastiri, insa, cu voia lui Dumnezeu, nu au gasit-o. In cautarile lor disperate, tatal a trecut si pe la manastirea in care era fiica lui, insa nu avea cum sa se gindeasca ca ea ar putea sa fie acolo. In acea manastire tatal respectiv s-a atasat, cu timpul, de un tinar calugar, foarte slab, firav, dar cu mintea agera si purtau discutii diverse, dar mai ales pe teme religioase. In fiecare an acel tata venea la manastire special pentru a vorbi cu acest tinar calugar. Anii au trecut si tinarul calugar a murit de boala. Dupa moartea lui, staretul manastirii i-a spus ca acel frate nu era altcineva decit fata care plecase cu ani in urma din casa parinteasca. Urmarea: tatal si-a vindut intreaga avere si s-a calugarit in manastirea in care ani de zile fiica lui a vietuit intocmai unui inger. Ma scuzati, poate par cam penibil, dar aceasta relatare ma intristeaza si ma bucura in aceeasi masura. |
Stie cineva daca femeia samarineanca este mucenita Tecla. Daca sunt una si aceeasi persoana? Este impresionanta viata de dupa intalnirea cu Iisus la fantana, a femeii samarinence. Am inteles ca a devenit mucenita.
|
Este vorba de Mucenita Fotina.
|
Multumesc ancah, eu ma regasesc oarecum in viata femeii samarinence. M-a impresionat in mod deosebit. Si viata sf Fanurie imi place in mod deosebit.
|
Mie, mi-a marcat viata, Sfantul Grigorie Decapolitul si sunt nespus de fericita cand ma pot duce ( de obicei la hram 15 august si 20 noiembrie), sa ma rog sub racla cu Sfintele Moaste. Ma rog intru-na Sfantului , sa ma insoteasca pe drum, sa-mi deschida caile, sa pot rezolva toate probelmele de zi cu zi. Vorbesc cu el, parca mi-ar fi alaturi, in camera sau in masina, ii multumesc de fiecare data cand am reusit sa rezolv o problema, este minunat.
Sfantul Grigorie Decapolitul a dobandit harul Duhului Sfant, prin rugaciune si nevointe ascetice, traind in duhul dragostei crestine si mai ales a cinstirii sfintelor icoane. Recunoscut ca mare ajutator si sprijinitor al celor care isi pun , prin intermediul sau, nadejdea in Dumnezeu, Sfantul Grigorie a devenit ocrotitorul credinciosilor romani de cand Sintele sale Moaste se gasesc la noi in tara, la Manastirea Bistrita (Valcea). Daca n-ati fost niciodata acolo, merita sa mergeti si sa va rugati cu evlavie, pe moment veti simti caldura si binecuvantarea Sfantului! DOAMNE AJUTA-NE ! cu mult drag, icamilin |
Citat:
Alti sfinti care mi-au marcat existenta de crestin sunt Sf. Gheorghe, Sf. Antonie cel Mare, Sf. Parascheva si Sf. Spiridon. Si sa nu-i uit pe Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Nicolae (si acum pot cu mine in geanta o copie/vedere care infatiseaza mana sfantului aflata in pastrare la biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti). |
Dintre vietile sfintilor care mi-a ramas in memorie mai mult decat altele este viata Sf. Mucenite Filofteia. M-a impresionat f. tare cum aceasta sfanta, inca fiind o copila, traia ca un crestin adevarat si a fost in stare sa se sacrifice pentru semeni. Si a murit la numai 12 ani, martirizata de tatal sau pentru darnicia de care a dat dovada. Moastele sale sunt acum la manastirea Curtea de Arges iar sfanta este praznuita la 7 Decembrie.
|
In Patericul egiptean, sunt multe exemple de sfinti. Este cartea pe care o citesc mereu cu acelasi interes si bucurie. Acolo am gasit povestea unui Staret si a ucenicului sau Acachie.( care a adus din ascultare leul legat cu franghia la Batranul sau) Viata Sf Antonie, a Sf. Metodie, a diferitilor pustnici cu vieti imbuanatite. Este o carte de mare folos duhovnicesc.
|
pe mine ma impresioneaza SF.IOAN BOTEZATORUL,prin puterea de propovaduire ,intrecuta doar de MINTUITORUL nostru IISUS HRISTOS,dar si smerenia lui ,dar si prin intransigenta lui cu cei pacatosi care intirzie pocainta si mai ales cu cei fatarnici.Curajul lui in fata mortii cind nu inceteaza a-l marturisi pe HRISTOS,Intru-cit este f. posibil sa se apropie ,dupa semne sfirsitul lumii, este bine sa luam pilda si s cerem ajutorul lui sa putem in momentul hotaritor sa-l marturisim FARA FRICA pe DOMNUL NOSTRU IISUS HTISTOS Nu ne-ar strica sa avem si acum in vremurile noastre pe unul cu duhul lui IOAN BOTEZATORUL,care imi aminteste de duhul SFILIE TESVITEANUL .
|
Viata Sf. Teodora de la Sihla, un exemplu pentru sotiile crestine.
|
un sfant deosobit mi se pare Sf. Serafim de Sarov,a carei icoana facatoare de minuni cu moaste a fost adusa si la noi in tara,la Constanta.Am citit cartea despre viata lui si pot spune ca m-a impresionat prin simplitatea,credinta si blandetea de care a dat dovada acest sfant
|
Sf.Vasile cel Mare,Sf.Ioan Gura de Aur si multi altii.
|
In fiecare zi citesc din acatistele sfintilor mei de suflet. Citesc cate un icos si un condac zilnic din :SF. Arhidiacon STEFAN (caruia ii port si unul din nume) ,Sfantul Mare Mucenic MERCURIE ( la a carei biserica ma duc la SF.Liturghie si nu numai) , Sfantul MINA si Sfintii Arhangheli MIHAIL si GAVRIL ( sfinti de suflet, care m-au ajutat in multe situatii dificile) ,Sfanta Cuvioasa PARASCHEVA (la Biserica al careia hram il poarta m-am cununat) si Sfantul Mare Mucenic PANTELIMON ( pentru problemele de sanatate trupeasca si nu numai). Ar mai fi Sfantul NICOLAE din care citesc doar o rugaciune. Pe toti ii iubesc in aceasi masura si le port mini-iconitele la mine ori unde asi umbla.
|
Sf.Nicolae,Sf,Stelian,Sf.Rafael,Sf.Spiridon,Acatis tele cele mai importante pentru mine suntAcatistul de multumire(slava lui Dumnezeu pentru toate)si Acatistul Maicii Domnului(eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra)
|
Pana la urma urmei, toate acatistele sint importante . Aici in topicul de fata, find vorba de Sfintii de suflet ai fiecaruia.
|
Pentru mine, mi se pare ca aceste sfinte sunt fara asemanare shi de aceea tzin sa le amintesc de sarbatoarea Schimbarii la Fatza:
Eupraxia, Iulia shi staretza lor , apoi Eutalia, Filoftea shi sfanta Cristina... Iar barbatzi, pentru topic mai mult dar shi pentru sarbatoare, il amintesc pe Varsanufie shi Ioan (tot m-am gandit cum se traduce numele sau shi nu demult m-am dumirit, sper: voie proprie arsa sa nu fie, mai bine sa tzi-o tai din timp :D) pentru intzelepciunea shi credintza lor ... shi pe parintzii noshtri: Clepoa Ilie, Arhimandrit Sofronie de la Manastirea Lainici, Arsenie Boca shi Arsenie Papacioc shi nu in ultimul rand sa-l amintesc shi pe bunul parinte Galeriu... :) .... oricum l-ash aminti shi pe sfantul Evagrie cel preapotcnit de diavoli, pe un sfant nevoitor al pustiei care ingrijea doar de un pom shi care dind roade il mai hranea shi pe el din cand in cand... dar i-am uitat numele... sau pe cel care pentru a nu primi slava desharta de la oameni vietzuia la un adapost in padure, departe de fratzii sai calugari shi se intorcea rar intre ei probabil pentru a se mai ingriji daca se ivea vre-o nevoie, pentru cate ceva, luptand shi acesta astfel cu capeteniile patimilor sale nevoindu-se... dar din pacate nu i-am retzinut numele... |
:)Iar eu,pe langa Sfanta Fecioara Maria,Maica Domnului,mai am evlavie la Sfanta Cuvioasa Sebastiana si Sfanta Mucenita Sevastiana,la Sfintele Mucenite ale Lui Dumnezeu ca: Sfanta Mare Mucenita Ecaterina,Sf.Muc.Varvara,Sf.Muc.Marina,Sf.Muc.Iust ina,Sf.Muc.Hristina,Sf.Muc.si Diaconita Tatiana,Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla,dar si la Sfantul Cuvios Antonie Cel Mare,ocrotitorul calugarilor,Sfantul Iosif de la Partos,Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Hozeva numit si Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul,dar si multi altii ca ei.Doamne ajuta!:)
|
Sf Siluan Athonitul. Prima mea carte a fost Daruind vei Dobandi, la vremea respectiva nu am inteles nimic ( nu ca acum as sti mai mult:rolleyes:) ma tot framantam cum e cu jertfa asta de a darui. Apoi pr meu duhovnic mi-a dat cartea Sfantul Siluan " Intre iadul smereniei si iadul deznadejdii". Am citit-o de zeci de ori (de 10 ani tot citesc din ea), cand inima imi este grea deschid cartea si ma hranesc.. De ce m-a impresionat atat de mult viata acestui sfant? Poate ptr ca in aceea perioada eram in "cautare" si cel ce mi-a UMPLUT golul a fost iubirea sfantului. Nu stiu sa va raspund de ce il iubesc...stiu doar ca Il iubesc. Simplitatea lui de copil cu care isi expune iubirea ma misca pana la lacrimi. Nu cere nimic decat sa ne smerim si sa iubim...
|
As mai pomeni viata Sf Muc. Chiriachi. Este sfanta langa ale carei cinstite moaste am crescut si eu nevrednica. O tanara preafrumoasa la chip care a ales sa moara in chinuri decat sa se desparta de Mirele ei Hristos. Ma intreb oare cati dintre noi spunem mai bine mor decat sa....Dumnezeule milostiv fii mie pacatoasa..
|
Citat:
Eu stiu ca Sfanta n-a avut familie, deci de ce ar trebui sa fie exemplu pt mame? |
:)Cristalin,Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla cinstita si praznuita pe 7 august a fost casatorita impotriva vointei ei,desigur,obligata fiind de catre parintii ei,dar Prea Milostivul Dumnezeu a ingaduit la insistentele ei in rugaciune multa,sincera si adevarata ca sa il schimbe prin ea,cea credincioasa,pe sotul ei cel necredincios,cel ateu asadar,si s-au retras amandoi in final la o Sfanta Manastire din munti,iar ea chiar in sihastrie a ajuns ca pustnica,in asceza,fiind una dintre marile pustnice si schivnice ale noastre.Caci sotia cea credincioasa sfinteste pe barbatul cel necredincios si desigur e valabila chiar si viceversa.Doamne ajuta!:)
|
Si inca ceva ce am omis fara intentie,si anume acela ca numai datorita faptului ca Dumnezeu nu le-a daruit copii in casnicie,ei s-au retras fiecare la cate o Manastire Sfanta:el la una de calugari,iar ea la una de calugarite,ea ajungand astfel chiar si o mare asceta vietuind sus la munte si cu trupul dar mai ales si cu sufletul,sus pe crestele si inaltimile muntilor dar si ale cerului traind si simtind pe Dumnezeu aproape de ea prin rugaciune si post aspru,nevoindu-se foarte mult,ea fiind aproape de locuinta vulturilor si mai aproape astfel de Dumnezeu.Doamne ajuta!
|
ok, multumesc sebastiana, eu stiam cu totul altceva despre Sf.Teodora, dar se pare ca trebuie sa recitesc viata ei.
|
:)Cu placere Cristalin,stiu toate aceste lucruri intrucat pe nepotica mea o cheama tot Teodora ca pe Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla de pe 7 sapte august,adica Sfanta zilei de maine,caci maine suntem in 7 sapte august si am fost chiar la Sihla unde s-a nevoit Sfanta,asa ca te sfatuiesc si pe tine sa ajungi la Sihastria si la Sihla intrucat,sincer vorbind,se merita efortul sa ajungi pe acolo,in locurile acelea sfinte unde a vietuit si s-a nevoit ea.Doamne ajuta!:)
|
Sf.Efrem sirul de asemenea a vut tata pagan,reprezinta pt.mine idealul ascetic.n ascet care sia- daruit viata filosofiei monastice,Sf.Antonie cel Mare si Sf.vasile cel Marenumit chiar de Sf.Efrem stalp de foc,prin a carui gura Sfantul Duh vorbeste.Cei care vreti sa va schimbati viata traita in patimi cititi rugaciunile Sf.Efrem Sirul.
|
Citat:
din pacate, nici eu nu le stiu numele, poate ajuta vreun forumist cu memoria mai buna. |
Eu ii apreciez pe Sfintii:Antonie cel Mare,Sfantul Macarie,Sfantul Ignatie Briancianinov Sfanta Irina
|
O nedumerire cu Sf. Dumitru - izvoratorul de mir
Am o nedumerire, desi am studiat subiectul, poate sunt teologi care cunosc mai bine un amanunt despre martirizarea Marelui Mucenic Dimitrie.
Unele surse spun ca in "Actele martirice" e trecut ca diacon al Sfintitului Irineu - episcop de Sirmium, martirizat la trei zile dupa acesta, respectiv 9 aprilie. Crestinii i-ar fi luat trupul (probabil Sfantul mc. Lupu) si l-au dus la Tesalonic. Odata cu descoperirea moastelor, Leontie, guvernatorul a construit o biserica in Sirmium si a schimbat denumirea cetatii in Mitrovita in anul 313, cand s-a legiferat crestinismul. Data de 26 octombrie este data de asezare a moastelor in biserica construita de Leontie. Alte surse, ca a fost voievod al Tesalonicului si este martirizat acolo. Am vazut filmul de pe site si arata chiar incaperea din fosta baie, unde se zice ca ar fi fost injunghiat. Apoi Sfantul Nestor este pomenit a doua zi, martirizat la Tesalonic, ceea ce ar insemna ca contrazice "Actele martirice". Ma poate lamuri cineva? Doamne ajuta! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:00:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.