![]() |
As vrea sa spuna fiecare pe acest forum ce act de caritate faceti personal inafara bisericii?
Eu de exemplu nu fac nici unul inafara de ceea ce dau la biserica. |
Oare chiar trebuie sa ne laudam cu ce dam?:angry:
|
Citat:
Trebuie sa dam cu multa dragoste si dorinta de a ajuta ,fiecare dupa puteri. Mai putem ajuta cu un sfat , cu o vorba de incurajare ,ajutind pe cineva neajutorat,astea toate intra la fapte bune. In Formula As ,la rubrica SOS sunt multi oameni necajiti pe care ii putem ajuta ,tot asa dupa posibilitati.Am vazut cazurile unor copiii amarati cu parinti bolnavi ,sau orfani care cer ajutor ,chiar in numerele anterioare ale revistei. Mai sunt biserici in constructie sau manastiri foarte sarace unde putem ,la fel trimite bani.La manastiri putem da si acatiste pentru a fi citite. |
Citat:
Faptele bune nu se tin minte ,nu se contabilizeaza ,dar in tara la noi exista multe situatii cand poti sa ajuti pe cel de linga tine. Eu cred ca si daca imprumuti pe cineva in dificultate ,este tot o fapta buna. |
Hartford, de obicei nu trebuie sa stie mana stanga ce face mana dreapta:) Nu intodeauna avem bani sa daruim dar macar o fapta buna putem face. Nu e suficient sa iti mangaii constiinta ca ai dat un ban apoi gata! Nu ma refer la tine ci in general! Ma invata duhovnicul asa, jenica jertfeste ceva personal cand faci o milostenie. Nu numai un ban, ceva din timpul tau din inima ta. Daca ai timp cauta un batran si viziteaza-l, scoate-l o jumtate de ora in parc vei vedea ce bucurie ii vei face. De obicei oamneii sarmani/bolnavi s-au obisnuit cu lipsurile si nici nu ii mai deranjeaza. Dar stii cata nevoie au de iubire? De cineva sa ii asculte? De un zambet si o privire deschisa? Cred ca asta e cea mai mare milostenie. Oamenii Nu au nevoie doar de bani, au nevoie de IUBIRE
Doamne ajuta! |
Eu nu m-am gandit niciodata ca fac acte de caritate, dar am bucuria de a darui. Iar atunci cand vad ca un om are probleme, primul gand e : Ce e de facut? Solutiile la aceasta intrebare sunt multiple si nu pot face fata intotdeauna tuturor cerintelor, dar pe cat imi sta in putere, ajut. Verbul "a darui" devine astfel aproape sinonim cu "a iubi".
|
Bucuria de a darui cred ca vine cind incercam sa nu actionam dupa primul impuls, acela de a judeca aproapele ci prin empatie.
Hartford daca-l vezi pe vre-unul plin de singe, batut si baut ce faci il ajuti cum poti,nu,... cu saracii insa a devenit mai complicat, deoarece in general sunt numai cei plasati de tigani la cersit, este greu sa distingi pe unii de altii, cred ca adevaratii saraci sunt pe la tara, cei care nu au bani nici sa ajunga la oras. Cred ca cel mai bine este sa umbli cu o sacosa plina de covrigi ceva si sa-i hranesti, camasi deoarece daca le dai bani, de regula fug si ii cheltuie pe tigari si bautura. Ce am mai observat in cazul meu, este important sa-i cunosti, sa le observi obiceiurile asa in treacat cind ai ocazia, prin cartier. Eu de exemplu cunosc cam pe toti cersetorii/nevoiasii din cartier...vrei nu vrei, te ciocnesti de ei,dar in mod special doua tigancuse cu care ma vad in autobuz si care cinta de mama focului. Am ramas masca odata cind golindu-mi buzunarul de maruntis in mina ei, am vazut-o cum i-a ales pe aia mari de cei mici si la iesire la prima i-a aruncat pe cei mici in iarba. La inceput mi-am zis firai....ea dar mai tirziu le-am intilnit la Billa cumparind de mincare cu acei bani si mi-a placut cit de politicoase erau cu vinzatoarea... Deci rau nu este sa cunosti pe citi mai multi nevoiasi, si chiar daca esti in America ... nu trebuie ocoliti ca sunt saracii destul de marginalizati |
Da Anca, foarte frumos ai spus. Verbul a darui este sinonim cu a iubi. Asta imi aminteste de o prietena care miluia zi de zi un betiv. Saracul ajunsese vai de el si amica mea s-a gandit, decat sa fure mai bine sa ii dea ea. Si ii dadea sarca si ultimul ban din portofel ca sa ii bea betivul. Odata o intreaba, tata de ce nu iti lasi de mancare? (Devenisera priteni). Ea ii spune, pai daca mata furi de la altul? Nu a mai venit cam o luna si intr-o zi vazand pe copii lui i-a intrebat amica mea, unde e tatal vostru? Pai, s-a ceurt sa il ducem la dezalcolizare pentru ca ii era rusine de o femeie care ii dadea toti banii lui ca sa ii bea. Din mila Lui Dzeu invatam asa cum spui si tu anca ca a darui= a iubi.
|
ce frumos e ceea ce ai povestit jenica :)
|
Mi-am daruit foarte repede inima , orcui cu care mai mult sau mai putin, am lucrat, m-am cunoscut intrun fel sau altul. Unii considera o greseala, o copilarie acest lucru, sau mai stiu eu ce. Ma daruiesc foarte repede, ma atasez din toate punctele de vedere, asta poate si din faptul ca am fost singur la parinti, dorind din tot sufletul sa am o sora sau un frate, dar n-a fost sa fie si atunci undeva in sinea mea se naste o afectiune rapida fata de cei din jur. Poate vi se pare o copilarie, dar asta este purul adevar. Ma daruiesc deci sincer si extrem de repede, fapt ce mi-a dat si multe deziluzii, palme nevinovate la bunatatea mea, ducandu-ma ca un paradox, spre ura si neancredere. Ura am invins-o prin credinta , dar neancrederea persista de multe ori poate fara nici un motiv intemeiat. Financiar, pur financiar ajut de cate ori pot batranii si cei in suferinta fizica. Dar cel mai important cred este sa ne daruim din credinta noastra , sa facem cunoscuta dragostea de Dumnezeu , oriunde si oricand acolo unde acest dar al nostru este asteptat si bine primit.
|
NU STIU DACA AM FACUT BINE DAR AM EVITAT SA DAU BANI CI MAI DEGRABA HRANA CREZAND CA CUMPARA CEVA NEFOLOSITOR CU BANI , DAR DUPA POVESTIOAREA JENICAI.... NU STIU CUM O FI
|
Citat:
|
Citat:
Acte propriu-zise de caritate nu fac, desi uneori ma batea gandul sa ma inscriu si eu intr-o miscare de voluntariat. Pana acum nu mi-am facut timp, dar sper ca pana la urma sa reusesc. In rest, ca toata lumea, mai ajut si eu cu cate ceva prieteni, cunostinte sau simpli necunoscuti, pentru care de multe ori gestul in sine, faptul ca cineva se gandeste la ei si le ofera ceva cu dragoste, conteaza cred mai mult decat valoarea materiala a darului. |
Stau si ma gandesc fara sa fiu ipocrita ce mari acte de caritate am facut?raspuns nici unul.Cate 1 leu la un salariu de 700poate n-a fost de nici un ajutor .Am fost voluntara(citind mesajul Mirelei mi-am amintit)la o fundatie care se ocupa de copii neajutorati..nu stiu cat am fost de folos dar mie mi-a placut.Plecam dimineata cu un sentiment f.placut,cand stii ca nu-ti monitorizeaza nimeni activitatea(inspoecori,directori,responsabili de arie c.)Pentru cei f.tineri fara familie este o scoala a vietii..o mare bucurie.Apoi am fost la Concordia educator de weekend dormeam acolo o seara impreuna cu copiii strazii si asta m-a ajutat enorm sa-i inteleg sa patrund in universul lor,in lumea lor,eram platita dar am facut pe bucatareasa mult timp fara sa cer nimic in schimb(desi precizez ca nu-mi place sa gatesc)eram ajutata de ei ..eu mi-as trimite copii in timpul verii sa faca voluntariat .La Aras,am colaborat cu o fundatie in care erau institutionalizati copii seropozitivi(o scurta perioada)am vazut atatea drame...dar nu eu am daruit ceva ei mi-au daruit mie multe zambete,chipuri inseninate(macar pentru o clipa) si niste lectii de viata pretioase.I-as trimite acolo pe toti copiii astia de bani gata incepand cu Ion Ion Tiriac si continuind cu alte odrasle celebre.
|
Citat:
|
si nu se cade(desi am facut-o)sa ne laudam in gura mare ce milosi suntem noi nu de alta dar s-ar putea ca Dumnezeu sa se supere pe felul acesta public de a face milostenie..care da mai mult?mai sus m-am referit la munca de voluntariat mai mult pentru a ne imbogati noi din asta ,fiindca fiind aproape de nevoile celor napastuiti ii intelegem pe ei mai bine,dar ne revizuim si noi scara de valori...ca din munca noastra nu se alege nimeni cu cine stie ce mare lucru oricum cineva va fi acolo.Si inca ceva sunt f.multi catolici tineri care frecventeaza ong-urile.oare tinerii nostrii ortodocsi unde sunt????
|
De acord cu "sa nu stie stanga ce face dreapta", dar eu personal cred ca Hartford a deschis acest topic nu pentru ca sa ne laudam, ci pur si simplu sa facem un schimb de experienta. Si inca ceva, cred ca mai rau este sa faci pe smeritul, decat sa spui ca ai facut un bine cuiva, atunci cand esti intrebat despre asta.
|
Asa e ,nu e bine sa faci pe smeritul daca nu esti smerit.
Dar poate ca altii sunt smeriti si nu vor sa spuna ca fac milostenie. A se intelege a face milostenie=a face fapte bune . Si daca ajuti pe cineva cand urca in autobuz tot milostenie. Par.Cleopa zicea sa pomenim la acatiste vreo vecina sarmana ,vreun vecin care a murit si pe care nu are cine sa il pomeneasca.El numea asta milostenie duhovniceasca si spunea ca e mai mare decat toate. Dumnezeu vede tot . |
Eu cred ca Hartford chiar doreste sa cunoasca modul in care Ortodoxul face fapte bune, si milostenie. Deci nu se da nimeni mare aici cu faptele lui/ei.
Sa enumeram ce posibilitati de a ajuta aproapele se pot face pe linga Biserica in Romania, ca asa stie si el din auzite/vazute ce se face pe acolo, prin America |
Toate cate dati si cate faceti Mie sa Mi le faceti, asa mare plata va fi in ceruri! Iar de veti fi precum fariseii, toate vor fi socotite impotriva voastra la judecata de apoi.
|
toata lumea face si fapte bune,dar nu stam sa le contabilizam,daca si un pahar cu apa oferit unui om insetat este milostenie si un acatist este milostenie va dati seama ce multi oameni s-ar mantui(dragoste si fapte bune,nu?)..dar din pacate exista si faptele nostre rele care sunt mult mai multe(pe care le facem chiar si involuntar),pe acestea sa le amintim asa ca o cainta publica ca o umilire publica,oare cati dintre noi putem face asta?marturisesc ca eu nu(sau nu in intregime..exista lucruri de care dracul ma face sa ma rusinez si ma impiedica in acest fel sa spun ca le-am facut),..Pe cati dintre prietenii nostrii ii auzim caindu-se ca au gresit ,majoritattea oamenilor cauta sa se puna intr-o lumina buna,sa spuna numai ce le-ar place sa auda despre ei..haideti daca tot spuseram toti la ce suntem "tari" sa spunem si la ce suntem slabi...cat am ranit cu vorbele cu faptele noastre..
|
eu am un prost obicei fiindca imi place mult meseria mea sa ma laud cu acest aspect,sa le dau colegelor mele peste nas(mai ales celor care se lauda cu grade didactice cu experienta de 20 de ani in inv.)caut sa le demonstrez mereu ca sunt "obosite" si ca de fapt nu au invatat nimic din munca lor cu copiii(fireste de mulkte ori ma insel)dar mandria mea (ambitia)este atat de mare incat o duc pana la limita..ajungand sa le jignesc,imi afisez lucrarile ostentativ pe toti peretii sa le fac in ciuda ca ale mele-s mai frumoase,mi-am impopotonat clasa numai pentru a primi elogiile directoarei si a le pune pe ele intr-o lumina mai putin placuta...si cate si mai cate..sunt o LAUDAROASAN SI CAUT SA MA TRATEZ!
|
Citat:
|
dar tu urmezi vreunul sau nu e nevoie esti vindecat de toate relele?:)
|
sunt intru totul de acord cu faptul ca nu se spune milosteniile,dar am observat un lucru si mi s-a intamplat de mai multe ori de cate ori dau ,primesc inapoi mai mult de cat am dat ,Domnul nu uita milosteniile noastre.
|
Citat:
|
cunosc o doamna f.evlavioasa,tine posturile,se roaga,se spovedeste la duhovnic,suflet milos..un singur lucru ii da tarcoale mandria si slava desarta...se autocompatimeste tot timpul"vai cat de buna sunt.. eu mi se intampla rele pt.ca sunt atat de buna"..toti sunt rai in jurul ei,noroc cu marea ei bunatate si toata ziua si-o petrece lamentandu-se,povestind cate fapte bune face,cum imparte ea afectiune,bani si timp tuturor..cu adevarat e un fel de mama a ranitilor..dar atat de obositoare cu lamentarile,nu stie sa-si poarte crucea cu smerenie si demnitate,nu stie sa-si accepte destinul,tot timpul se plange de lipsa afectiunii celor din jur....se roaga pt.toti,plange se caieste pt.toate pacatele posibile,numai starea jalnica in care se afla nu o vede,faptul ca-si plange de mila si ca turuie toate cate face fie ca da de pomana,fie ca viziteaza bolnavi in spitale,fie ca ajuta rudele sa faca parastase..si orice ar face trebuie sa anunte pe toata lumea.Oare toate astea mai sunt fapte bune?!Atentie la felul in care facem milostenie!
|
Citat:
|
urzicuta, poate n-ar fi o idee rea sa faci tu o fapta buna cu doamna respectiva si sa ii deschizi ochii. sau poate sotul tau sa faca asta.
in rest, mi se pare ca topicul acesta a cam ajuns prin balarii, de la o simpla intrebare pusa de curiozitate, dupa parerea mea. |
Citat:
Noi, trebuie sa uitam faptele noastre bune, ca sa luam plata in ceruri. Un topic din acesta nu ne face decat sa gresim si sa ne amagim noi asa putin ca...na, doar ce mare lucru, doar am fost intrebati, nu ne laudam aici. Dar daca privesti mai adanc, nu e vorba de lauda, ci de a uita de ele (faptele bune) ori asta nu ne ajuta spre uitare ci dimpotriva. Apoi schimbul de experienta....He - e simplu...am citit atatea in cartile sfinte si cred ca si de pe alte topicuri se pot desprinde o sumedenie de fapte bune. Iertare daca gresesc. Doamne ajuta ! |
sa uitam faptele bune pe care fiecare dupa putinta le-am facut,stie Dumnezeu de ele e mai important sa ne vedem de neputinte ,cand ne incearca gandurile acestea(sa ne elogiem singuri)e bine sa ne vina in minte neputintele cate am fi putut sa facem si nu am facut sau cat de mult rau am facut.
Sunt convinsa ca toti cei care sunteti pe forum aveti fapte bune si eu va apreciez f.mult sunt cateva pers.cu care am vb.si pe privat si intr-adevar m-au convins cu nobletea sufletului lor.Topicul e intr-adevar putin nepotrivit ,desi intentia celui care l-a initiat a fost pur nevinovata sunt convinsa.Desi m-a incercat gandul de a ma lauda....sa nu ne ispitim! |
hartford de fapt cred tu ai vrut ca enumerand ceea ce am facut fiecare dintre noi pentru altii sa invatam cam ce ar trebui sa facem cu totii.sintetizez :sa hranim si sa imbracam SARACII(nu pe cei curatei si care au de unde sa se hraneasca asa cum suntem tentati adesea)mai ales pe aceia care miros sunt plini de bube si bolnavi chiar cu sufletul..multi stramba din nas_ADEVARATA milostenie cu ei o facem!sa dam bani,sa cercetam banii sa nu se duca pe bautura si tigari(mai bine dam mancare direct)sa -i ingrijim si sa-i adapostim in casele noastre(ei sunt totusi oameni,asa cum tinem o pisica putem sa spalam un copil amarat),sa ingrijim de cei bolnavi,de cei care nu au pe nimeni,sa-i trecem in acatist,pe cei morti sa-i pomenim,sa nu ii batjocorim pe orfani,pe vaduve,sa nu oprim plata lucratorului(parca asa suna porunca)si cate mai avem de facut si nu am facut..cam toti ne limitam in a da un banut-doi (mai mult pentru a ne linisti constiinta)..
|
cat despre mine Cristian voi cunoasteti numai ce vreau eu sa dezvalui despre mine fiecare om cauta sa se afle doar cele bune despre el,unii chiar isi construiesc o imagine(asa cum observ pe forum),sunt atatea lucruri nasoale de care ma rusinez..stie el dumnezeu si duhovnicul meu(fara ipocrizie!)
|
cersetori ,din pacate sint f.f.multi si ei a doua zi o iau de la inceput. Dar uite ar trebui toti sa donam bani pt pictura unei manastiri semnificative din tara noastra si care nu este pictata si de 8 ani sta tot asa MANASTIREA COCOS de linga satul NICULITEL ,unde se afla moastele sfintilor de la niculitel
|
Citat:
|
Citat:
Si faptul de a convinge pe cineva sa se spovedeasca atunci cand e bolnav ,sau oricum in orice alta situatie , eu o vad ca pe o milostenie. Mare mila isi face cel care reuseste sa aduca la credinta pe cel ateu ,sau macar sa ii deschida mintea. Sunt oameni cu har care reusesc acest lucru. Trebuie sa ne fie mila de sufletele celor apropiati ,mai ales daca simtim ca pot primi pe Dumnezeu in sufletul lor ,macar ca asta se intampla la necaz. |
Citat:
Am inceput acest subiect dupa ce am citit pe acest forum ca biserica ce face? cineva judeca biserica de ce nu ajuta nevoiasii? Poi cine e biserica nu noi? De aceeia am vrut sa stiu cum ajuta fiecare personal. Aici in America sint activitati de carity pe toate drumurile, in fata magazinelor, la lucru,la biserici se aduna produse de toate felurile si se doneaza la casele de batrini, faci milostenie si daca nu vrei,si de bun simt nu poti trece pe linga cei care stau in fata mag si vind cicolata sa zicem si banii ii doneaza la asociatia celor cu cancer sau alte boli . Eu nu am dorit sa aud laudele voastre si nici pe ale mele si daca fac milostenie ma straduiesc sa uit si cum am mai imbatrinit uit din start.Fiind pe aici de 20 de ani am vazut multe activitati frumoase de ajutor si particip la ele nu asta am vrut sa scot. Doamne ajuta+ |
domnule, milostenia asta lumeasca prin tot felul de asociatzii shi organizatzii, pe TV shi pe net sau prin ziare nu este altceva decat apa de ploaie... adica parada shi slava desharta... poi milostenia se face cam ca shi iertarea de 70 de ori cate 7 pe zi... unde 7 reprezinta numarul sfant al tainei shi dragostei lui Dumnezeu pentru oameni iar 10 numarul ce reprezinta suma tuturor poruncilor lui Dumnezeu pe care trebuie sa le respectam in dragostea noastra dintre semeni... astfel ca imparatzia lui Dumnezeu fiind dreptate shi adevar in Hristos... shi doar atunci se poate pricepe cam ce inseamna sa faci shi sa primeshti milostenie de la Dumnezeu, de la aproape... ce credeatzi? ca e vorba doar de bani shi de burta shi de organizarea lumeasca a nevoiashilor in case de batrani shi orfelinate? poi atunci inseamna ca n-am intzeles nimic, iar credintza noastra este lumeasca shi moarta... adica un fel de stricare de orz pe gashte... ga-ga-ga... fiasco domnule Hartford... poi sa ne ajute Dumnezeu sa reushim sa facem milostenie cu aproapele fara sa ne mandrim!
|
sunt bune si activitatile de carity,dar este verificata intotdeauna destinatia exacta?.cred eu ca mai bine sa dam personal,iar gestul sa nu-l stim decat noi,cu ochii inchisi sa dam sa nu avem arici la buzunar,mai valorosi sunt doi banuti dati de un sarac,singurii lui banuti ,el isi asigura drumul spre rai,acei doi banuti sunt aur curat,decat sa dea un becali 2ooo de dolari din fabuloasa lui avare si s-o mai faca si cu surle si trambite..sigur Dumnezeu nu se supara pe el,dar atunci cand dam e bine sa dam cu tot sufletul, cu modestie,fara sa facem gesturi teatrale(fara numar),fara sa ne simtim superiori ca nu se stie cum rolurile se pot inversa,fara sa fim vazuti,discret si cu tot sufletul cu incredintarea ca dam lui Hristos(atunci cand reflectam daca sa dam unui ciung sau mutilat)
|
ce frumos ai zis,
"...cu incredintarea ca dam lui Hristos..." adica asha cum ai da stapanului tau...:) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:28:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.