Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   PATRIARHUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2324)

urzicuta 12.09.2007 21:39:20

Bucurosi de noul Patriarh?daca da,de ce aceasta dispozitie habituala .Eu deocamdata nu realizez maretia momentului.Ce asteptati voi de la noul Patriarh?

cozia 12.09.2007 22:04:23

...sa ne lase in continuare sa ne rugam in liniste in spiritul Sfintilor nostri Parinti si sa-si indrepte atentia si grija si catre Minastirile si asezamintele monahale pastrind Traditia milenara a lor.

mirelat 13.09.2007 08:17:56

Sa fiu sincera, nu prea m-am bucurat cand am aflat cine este noul patriarh din cauza zvonisticii in floare. Personal inclinam spre Mitropolitul Olteniei Teofan, deh, patriotismul local :)... insa am auzit ca s-a retras. Acum... si intotdeauna... Dumnezeu cu mila!

paraschevaiasi 13.09.2007 10:05:06

Sa nu-l judecam dupa aparante si dupa zvonurile care au tot circulat. Dumnezeu sa-l ajute sa faca bine Bisericii si noi sa ne rugam pt el.

Maria_Sofia 13.09.2007 10:14:58

Citat:

În prealabil postat de paraschevaiasi
Sa nu-l judecam dupa aparante si dupa zvonurile care au tot circulat. Dumnezeu sa-l ajute sa faca bine Bisericii si noi sa ne rugam pt el.

Exista vreo diferenta intre ei inafara de cea de nume?

vsovi 13.09.2007 10:24:42

Domnule eu ash fi vrut sa iasa Parintele Pimen... N-a fost sa fie,
Dar daca a ieshit IPS Daniel asta nu inseamna ca ecumenismul sau masoneria ar fi bune, oricum sunt shi altele mai rele, dar asha a fost voia lui Dumnezeu... Shi mare grija sa nu cumva sa cadem in capcana osandirii vreunui ierarh pe baza "ierarhului" nostru din vazduh care bineintzeles este foarte traditzionalist, dar canoanele shi ce au spus sfintzii parintzi sunt shi vor ramane valabile.... in ,una, sfanta, soborniceasca shi apostoleasca biserica Creshtin-Ortodoxa a lui Hristos... si intreaga cu biserica Lui Dumnezeu (Cel din Treime) din ceruri...

paraschevaiasi 13.09.2007 10:26:09

Patriarhul Daniel este ecumenist iar Teoctist nu era.

Laurentiu 13.09.2007 11:05:18

Teofan era mai potrivit .Se stie ca DAniel a fost in conflict cu mai multi calugari preoti chiar si cu Parintele Iustin Parvu.

Laurentiu 13.09.2007 11:06:51

DAr eu cred ca Teofan din smerenia care il caracaterizeaza s-a si retras de la candidatura. ..Asa trebuie sa fie smerenia si asa lucreaza, cedeaza intaietate celuilalt.

urzicuta 13.09.2007 13:05:55

smerenie..politica...

urzicuta 13.09.2007 13:08:58

Maria Sofia da exista diferente intre Inaltii :de varsta(cineva glumea ca daca ar fi iesit IPS Anania,trebuia sa lase doliul in Biserica),de apartenenta la partidele politice,de preocupari sociale(unul mai manager decat altul) si ma opresc aici inainte de a mai spune vreo prostie..

zandreea 13.09.2007 13:41:43

@ antiecumenism
site ul prezentat este extrem de slab.iar la capitolul "ce avem de reprosat sfintilor parinti" am ras vrep 5 minute in continuu :P
exemplu :"2. Colaborationism cu statul laic[...]" hmm...biserica nu trebuie sa colaboreze cu statul ? sa inteleg ca biserica trebuie sa fie o miscare anarhista? :D
ma faci sa zambesc...sincer.cat despre unitatea credintei(ca asta inseamna ecumenism si te rog sa ma corectezi daca gresesc) nu am nimic rau de spus...e o initiativa laudabila.daca exista un singur dumnezeu atunci de ce nu ar fi si o singura religie?suntem intr-o epoca a tolerantei si a impacarii si ar fi bine sa te raliezi si tu cat de cat cu restul lumii :cool:

zandreea 13.09.2007 13:43:15

hmm...domnul antiecumenism nu are curajul sa-si pastreze site-ul postat si opinia sustinuta...nu-i nimic postez eu site ul din nou http://eresulcatolic.50webs.com/ipsdaniel.html sa-l vada toata lumea

vsovi 13.09.2007 15:14:37

Citat:

În prealabil postat de zandreea
@ antiecumenism
site ul prezentat este extrem de slab.iar la capitolul "ce avem de reprosat sfintilor parinti" am ras vrep 5 minute in continuu :P
exemplu :"2. Colaborationism cu statul laic[...]" hmm...biserica nu trebuie sa colaboreze cu statul ? sa inteleg ca biserica trebuie sa fie o miscare anarhista? :D
ma faci sa zambesc...sincer.cat despre unitatea credintei(ca asta inseamna ecumenism si te rog sa ma corectezi daca gresesc) nu am nimic rau de spus...e o initiativa laudabila.daca exista un singur dumnezeu atunci de ce nu ar fi si o singura religie?suntem intr-o epoca a tolerantei si a impacarii si ar fi bine sa te raliezi si tu cat de cat cu restul lumii :cool:

ecumenism nu inseamna unitatea credintzei ci sobornicitate Bisericii iar translatarea sobornicitatzii Bisericii creshtin-ortodoxe nu se poate face spre sobornicitatea catre celelalte biserici creshtine neortodoxe shi nici spre sobornicitatea tuturor cultelor din Europa sau de pe Terra indiferent de religie.
Ce se face acum prin ecumenism este un fel de incercare de marturisirea credintzei la nivel de Biserici ca poate vor auzi shi altzii shi vor pune la inima dreapta credintza, adica o participare la intrunirile celorlalte culte creshtine in sperantza de a avea un ecumenism activ, adica a traii in spirit de tolerantza cu marturisirea adevaratului Dumnezeu shi nu in unul de anatemizare... adica repudiere... dar trebuie grija foarte mare ca nu cumva tolerantza sa duca la strambatate, la indulgentza cu pacatul personal, cu minciuna shi cu erezia shi potrivnicia catre mantuire... ca atunci Hristos a zis ca mic se va numi cel ce strica sau face rau unuia din acei mici ai Sai... (cuvinte, sfintzi, copii, porunci, eupraxii... cine poate shti la ce s-a referit) :)

Laurentiu 13.09.2007 16:01:28

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
smerenie..politica...

Tocmai ca nu a vrut sa fie un patriarh condus de politicieni.
Nu a cautat locuri inalte.

moro.d 13.09.2007 17:47:49

nu vreau sa fiu rea, sa supar pe cineva, dar imi voi spune umila mea parere care nu se bazeaza deloc pe fapte probabile, ci sigure... si nici din auzite nu vorbesc. nu vreau sa judec, pacatele proprii, individuale, ale noului Patriarh sunt ale lui, il inteleg, si nu ma privesc. insa, atunci cand vine vorba despre modernismul (eresul) pe care vrea sa-l introduca in BOR ma simt silita sa nu tac... asa cum nici sfintii, la vremea lor, n-au tacut. e datoria noastra sa marturisim adevarul.
parerea mea, subiectiva sau nu, este ca s-a dat start la adevarata lupta a adevaratilor ortodocsi ai Romaniei. Degeaba a fost ucenicul parintelui Staniloaie daca n-a inteles decat ce si-a dorit... chiar si acela a fost impotriva ecumenismului.

Citat:

cat despre unitatea credintei(ca asta inseamna ecumenism si te rog sa ma corectezi daca gresesc) nu am nimic rau de spus...e o initiativa laudabila.daca exista un singur dumnezeu atunci de ce nu ar fi si o singura religie?suntem intr-o epoca a tolerantei si a impacarii si ar fi bine sa te raliezi si tu cat de cat cu restul lumii
acum cateva zile am primit o carticica interesanta care imi intareste convingerea ca BOR se va scinda iar. deja este impartita in doua tabere: traditionalisti si modernisti (cei deschisi spre ecumenism)... mai urmeaza separarea propriu-zisa, oficiala.

am sa va dau cateva citate ca sa intelegeti de ce mi se pare interesanta:
-- "ecumenismul e viziunea lumeasca, impaciuitorista asupra lumii: o religie care sa nu deranjeze pe nimeni, nu care sa impace; sa stea toti cuminti si anesteziati, afara de cativa care sa controleze lumea si sufletele oamenilor."

-- "Cum poate fi vorba aici de fundamentalism sau de habotnicie? Cine ne acuza de asa ceva nu vede si nu accepta diferenta intre demnitate si indaratnicie si nu merita raspuns. Ce dialog putem avea cu astfel de persoane?"

-- "Dar mai inainte cu cateva zile Vaticanul a anuntat o pozitie foarte importanta, caci afara de catolicism nu mai exista nimic, o alta biserica sora. Si m-am bucurat foarte mult si ma gandeam sa-i fac o umilita scrisoare de multumire marelui pontif pentru aceasta afirmatie. Pentru ca tot din Vatican a iesit ecumenismul si iata tot in Vatican ii pune si crucea. Interesant este ca nu stim cum stam cu infailibilitatea papei acum, ca unul da si altul ba; unul care incheaga ecumenismul, altul care neaga. Acum nu stiu care e infailibil dintre cei doi? Dar asta-i fara importanta."

-- "Sfintia voastra, ce ratiune, ce logica au avut Sfintii Parinti cand au spus sa nu ne rugam cu cei care sunt despartiti de Biserica, cu schismaticii si cu ereticii?

arhimandrit Arsenie: Logica este sa nu te rogi cu ei pentru ca au alt punct de vedere al Adevarului, pentru ca nu sunt in Adevar, in adevarul de credinta. Noi ne rugam in Adevar, in practica Adevarului, asa cum ne-a fost lasat, cum s-a fixat de catre Biserica.
Ma rog la Hristos asa cum m-a invatat El, asa cum nu se poate altfel; ma rog la Dumnezeu asa cum ma mantuiesc, nu cum nu ma mantuiesc; nu fac combinatii.
Pentru ca Adevarul sa se stabileasca a fost nevoie de multa jertfa, a costat enorm.
Sfanta Cruce in felul acesta, ortodox, care inseamna Sfanta Treime, toata inaltimea, toata adancimea si toata latimea: Tatal, Fiul si Sf Duh; va sa zica, nu cu doua degete ca lipovenii, nici cu toata mana ca la catolici
"

-- Pentru ca s-au departat de dogme, din aceasta cauza sa nu ne rugam cu ei?
arhim. Arsenie: Dogma nu e Dumnezeu; dogma e masura lucrurilor. Asa ca trebuie sa ma rog in masura lucrurilor care cred in Dumnezeu. [...] Si a spus (Mantuitorul): "Cerul si pamantul vor trece, iar cuvintele mele nu vor trece" (Mt. 24, 35); "Mai lesne este cerul si pamantul sa treaca, decat din lege o cirta sa cada" (Luca 16, 17); "Ca amin zic voua: pana ce va trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta nu va trece din lege, pana ce vor fi toate. Deci, cela ce va strica una dintru aceste porunci mai mici, si va invata asa pe oameni, mai mic se va chema intru Imparatia Cerurilor; iar cela ce va face si va invata, acela mare se va chema intru Imparatia Cerurilor" (Mt. 5, 18-19)

-- [i]Sfintia voastra, un principiu in ecumenism este urmatorul: crestinii de diferite confesiuni sa se roage impreuna, dar sa nu participe la Euharistie si acesti teologi ortodocsi care sunt in miscarea ecumenica spun ca atunci cand Sfintii Parinti au spus sa nu ne rugam cu ereticii si cu schismaticii se refereau doar la Impartasire, la Euharistie. Este adevarat?
arhim Arsenie: Nu, nu este adevarat.
Sunt cu totul de acord cu ce au spus Sfintii Parinti, adica sa nu ne rugam cu schismaticii si cu ereticii, cu atat mai mult sa nu ne impartasim cu ei.
Si rugatul impreuna nu e o gimnastica, si nu este un program rugaciunea.
Eu am sa ma rog ortodox, ma inchin ortodox, el nici nu se inchina ortodox, n-au nimic...
Nu stiu de ce aceasta invitatie: rugaciune impreuna, ca si cum facem un fel de gimnastica si facem un fel de intarire a muschilor; ce inseamna asta? Rugaciunea e o problema de duh, o problema de traire personala. Nu accept eu rugaciunea impreuna; adica este un interes in practica asta, emanat de cineva.
Ce fel de interes?
arhim Arsenie: Interes pentru unitate, sa zicem ca suntem una; pentru ca, daca accepti sa te rogi impreuna, restul e usor, adica sa acceptam abateri de la adevarul de credinta, de la adevarul mantuitor

-- ei zic ca cei care nu se roaga impreuna nu au dragoste.
arhim Arsenie: Parinte draga, adica, daca nu furi cu mine, n-ai dragoste? Vezi de treaba!
( :D )

-- Sub anatema se cade automat? Sau cum?
arhim Arsenie: Se cade automat daca nu sustii Adevarul. Daca esti in erezie intri de la sine in blestem, nu mai este nevoie sa te anatematizeze cineva [...]
Raman in vigoare toate anatemele acestea?
arhim Arsenie: Raman in vigoare, fara discutie.
Noi avem datoria sa pastram Adevarul, se spune cu sabia in mana; de aceea si Sf Ap Pavel este in icoana cu sabia, de aceea l-am desenat si eu cu sabia.
Adica el era habotnic? Era habotnic - ce-ai zice de asta?
Adevarul este aparat cu sange - asta inseamna; ca isi fac loc cu sabia - sabia cuvantului. Spune Sf Pimen: "o data rabzi, a doua oara rabzi, a treia fa-te sabie."

--Ei sunt laudati ca sunt teologi de talie mondiala (cei deschisi spre ecumenism)
arhim Arsenie: Nu mai vorbim; dracul e mai mult, zice ca e Dumnezeu. E, ia uite! ( :D )

-- - Credeti totusi ca poporul roman va aluneca in aceasta pacaleala a ecumenismului?
- Fereasca Dumnezeu, ma tem sa nu fie si o scindare... a ajuns omul sa colaboreze cu diavolul, asa cum vorbim noi intre noi aici, a ajuns la gradul 99, care nu stiu daca a mai existat in lumea asta a masoneriei, incat omul a ajuns intr-o satanizare.

gata ca mi-au inghetat degetele pe tastatura :D
carticica se numeste "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor - marturii ortodoxe" si e alcatuita din diferite articole si interviuri (unele copiate din alte carti)
as fi preferat un patriarh traditionalist...

krabu 13.09.2007 17:55:58

Sa`i dea Dumnezeu santate, har de la Duhul Sfant si lucrare de mantuire a sufletelor noastre. Sa ne rugam pentru el, pentru ca rugaciunile lui pentru noi sa ajunga la Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu.

moro.d 13.09.2007 18:04:50

Staniloae am vrut sa zic...

danyel 13.09.2007 18:31:41

Inca odata dau dovada de slabe cunostinte teologice si va intreb: etimologia cuvantului "Preafericitul" Patriarh X de unde provine? ce inseamna acest titlu? de ce "preafericit"? daca cunoasteti va rog sa raspundeti, nu cred ca sunt singurul care se intreaba..

antiecumenism 14.09.2007 12:02:49

"Intr-un oras oarecare traia un episcop care, prin lucrarea lui Satana, a cazut in preacurvie. Dupa cateva zile urma sa fie savarsita Liturghia in Biserica si, fara ca cineva sa cunoasca pacatul episcopului, el s-a marturisit inaintea oamenilor, zicand:
- Am savarsit pacatul preacurviei.
Dupa ce a rostit aceste cuvinte, el si-a scos omoforul si l-a pus pe sfanta masa.
- Nu pot continua astfel, a zis episcopul.
In urma acestei scene de sincera marturisire, oamenii au fost cuprinsi de emotie si au strigat cu glas tare lamentandu-se:
- Acest pacat sa fie asupra noastra, ramai insa in episcopat.
- Daca doriti sa raman cu voi, a raspuns episcopul, faceti ceea ce va zic. El a poruncit ca usile bisericii sa fie de indata inchise, s-a asezat cu fata in jos de o parte a usii si le-a zis oamenilor:
- Cel ce nu calca pe mine atunci cand iese din biserica nu este de partea lui Dumnezeu.
Toti oamenii au facut ceea ce le spusese episcopul, adica l-au calcat in picioare in timp ce plecau din biserica. In timp ce ultima persoana era pe punctul de a iesi din biserica, o voce s-a auzit din ceruri, zicand:
- I-am iertat episcopului pacatul datorita marii sale smerenii." (DIN EVERGHETINOS)

Ce ziceti daca ar proceda in felul acesta toti episcopii,mitropolitii si chiar patriarhul?
Eu cred ca lucrurile s-ar schimba in bine in BOR.

DE-AR FI DACA DITROPOLITUL DANIEL AR ZICE DA AM FACUT PARTE DIN LOJA CUTARE,AM ACCEPTAT ECUMENISMUL (CARE ESTE EREZIE) DAR ACUM M-A LUMINAT DUMNEZEU SI AM RENUNTAT ATAT LA MASONERIE CAT SI LA ECUMENISM.CE BINE AR FI,CATI OAMENI S-AR INTOARCE LA ADEVARATA TRADITIE A SFINTILOR SI AR RENUNTA LA EREZIA ECUMENISTA.MULTI OAMENI S-AR APROPIA DE BISERICA SI DE DUMNEZEU.

Mirean 14.09.2007 12:07:16

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Domnule eu ash fi vrut sa iasa Parintele Pimen... N-a fost sa fie,
Dar daca a ieshit IPS Daniel asta nu inseamna ca ecumenismul sau masoneria ar fi bune, oricum sunt shi altele mai rele, dar asha a fost voia lui Dumnezeu... Shi mare grija sa nu cumva sa cadem in capcana osandirii vreunui ierarh pe baza "ierarhului" nostru din vazduh care bineintzeles este foarte traditzionalist, dar canoanele shi ce au spus sfintzii parintzi sunt shi vor ramane valabile.... in ,una, sfanta, soborniceasca shi apostoleasca biserica Creshtin-Ortodoxa a lui Hristos... si intreaga cu biserica Lui Dumnezeu (Cel din Treime) din ceruri...

Iti dai seama ce se intampla daca iesea Pimen? Ma refer la imaginea BOR. (dosarele...)

Mirean 14.09.2007 12:13:21

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism
"Intr-un oras oarecare traia un episcop care, prin lucrarea lui Satana, a cazut in preacurvie. Dupa cateva zile urma sa fie savarsita Liturghia in Biserica si, fara ca cineva sa cunoasca pacatul episcopului, el s-a marturisit inaintea oamenilor, zicand:
- Am savarsit pacatul preacurviei.
Dupa ce a rostit aceste cuvinte, el si-a scos omoforul si l-a pus pe sfanta masa.
- Nu pot continua astfel, a zis episcopul.
In urma acestei scene de sincera marturisire, oamenii au fost cuprinsi de emotie si au strigat cu glas tare lamentandu-se:
- Acest pacat sa fie asupra noastra, ramai insa in episcopat.
- Daca doriti sa raman cu voi, a raspuns episcopul, faceti ceea ce va zic. El a poruncit ca usile bisericii sa fie de indata inchise, s-a asezat cu fata in jos de o parte a usii si le-a zis oamenilor:
- Cel ce nu calca pe mine atunci cand iese din biserica nu este de partea lui Dumnezeu.
Toti oamenii au facut ceea ce le spusese episcopul, adica l-au calcat in picioare in timp ce plecau din biserica. In timp ce ultima persoana era pe punctul de a iesi din biserica, o voce s-a auzit din ceruri, zicand:
- I-am iertat episcopului pacatul datorita marii sale smerenii." (DIN EVERGHETINOS)

Ce ziceti daca ar proceda in felul acesta toti episcopii,mitropolitii si chiar patriarhul?
Eu cred ca lucrurile s-ar schimba in bine in BOR.

DE-AR FI DACA DITROPOLITUL DANIEL AR ZICE DA AM FACUT PARTE DIN LOJA CUTARE,AM ACCEPTAT ECUMENISMUL (CARE ESTE EREZIE) DAR ACUM M-A LUMINAT DUMNEZEU SI AM RENUNTAT ATAT LA MASONERIE CAT SI LA ECUMENISM.CE BINE AR FI,CATI OAMENI S-AR INTOARCE LA ADEVARATA TRADITIE A SFINTILOR SI AR RENUNTA LA EREZIA ECUMENISTA.MULTI OAMENI S-AR APROPIA DE BISERICA SI DE DUMNEZEU.

Ce bine daca unii ar zice: am savarsit pacatul mandriei, al clevetirii, al neascultarii de ierarhi, am denigrat clerici (fara dovezi). Si apoi sa ii invite pe forumisti sa ... ma rog ce considera ei ca li se potriveste!

antiecumenism 14.09.2007 13:03:56

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Ce bine daca unii ar zice: am savarsit pacatul mandriei, al clevetirii, al neascultarii de ierarhi, am denigrat clerici (fara dovezi). Si apoi sa ii invite pe forumisti sa ... ma rog ce considera ei ca li se potriveste!

Ce bine ar fi gaca tu si altii ca tine ati tine cont de sfaturile Sfintilor.Uite ce zice SFANTUL IOAN GURA DE AUR :

"DACA EPISCOPUL SAU CLERICUL ESTE VICLEAN IN CHESTIUNILE CREDINTEI,ATUNCI FUGI SI LEAPADA-TE DE EL, NU NUMAI CA DE UN OM, CI CHIAR SI INGER DIN CER DE-AR FI."

Deci este clar ca nu trebuie sa facem ascultare fata de episcopul,mitropolitul sau patriarhul care e ecumenist si/sau mason deci eretic.

antiecumenism 14.09.2007 13:05:50

AFURISANIA IMPOTRIVA FRANCMASONERIEI DATA DE CATRE CIPRIAN, ARHIEPISCOPUL CIPRULUI (1815) „PRIN URMARE, SPUNEM CA, ORICINE FIIND IMBRACAT IN SFINTELE VESMINTE CU EPITRAHIL SI OMOFOR, SI UN ASTFEL DE OM VA VA BINE VESTI VOUA O ALTA EVANGHELIE AFARA DE CEEA CE AM BINE VESTIT VOUA, MACAR DE AR FI SI INGER DIN CER, ANATEMA SA FIE. (GALATENI, I, 8-9) DECI, ORICATI SE ALATURA CU GRABIRE ACESTEI SLUJBE DRACESTI SI NELEGIUITE A FRANCMASONERIEI, SI TOTI CEI CE II URMEAZA IN MANDRIA SI RATACIREA LOR, SA FIE AFURISITI SI DATI ANATEMEI DE CATRE TATAL, FIUL SI SFANTUL DUH. DUPA MOARTE, EI NU VOR AVEA PARTE DE IERTARE SI DEZLEGARE. SUSPINAND SI TREMURAND, PRECUM CAIN, VOR FI EI ASUPRA PAMANTULUI. (FACERE IV, 14). PAMANTUL SE VA DESCHIDE SI II VA INGHITI CA PE DATHAN SI AVIRON (NUMERI XVI, 31-32). URGIA LUI DUMNEZEU VA FI ASUPRA CAPETELOR LOR, SI PARTEA LOR CU IUDA VANZATORUL. INGERUL DOMNULUI II VA IZGONI CU SABIA DE FOC, SI, PANA LA SFARSITUL VIETII LOR, NIMIC NU VOR DOBANDI. FIE CA LUCRARILE SI MESTESUGURILE LOR SA FIE BLESTEMATE SI SA SE INECE INTR-UN NOR DE PRAF, CA O ARIE DE TREIERAT IN MIEZUL VERII. SI TOTI CEI CE VOR STARUI IN RAUTATEA LOR VOR AVEA PARTE DE O ATARE RASPLATA. DAR TOTI CEI CE VOR IESI DIN MIJLOCUL LOR SI SE VOR DEOSEBI, SI VOR SCUIPA URACIOASA LOR EREZIE, SI SE VOR LEPADA DE BLESTEMATA LOR MANDRIE, UNII CA ACESTIA VOR PRIMI PLATA ZELOTULUI FINEAS; ADICA VOR FI BINECUVANTATI SI IERTATI DE CATRE TATAL, FIUL SI SFANTUL DUH, TREIMEA CEA SINGURA NEAMESTECATA SI NEDESPARTITA, UNUL DUMNEZEU IN FIINTA, SI DE CATRE NOI, SMERITII SAI SLUJITORI.” (DECLARATIA LUI CIPRIAN, ARHIEPISCOPUL CIPRULUI. CIPRU, 2 FEBRUARIE, 1815)

Mirean 14.09.2007 13:48:09

Citat:

Ce bine ar fi gaca tu si altii ca tine ati tine cont de sfaturile Sfintilor.Uite ce zice SFANTUL IOAN GURA DE AUR :

"DACA EPISCOPUL SAU CLERICUL ESTE VICLEAN IN CHESTIUNILE CREDINTEI,ATUNCI FUGI SI LEAPADA-TE DE EL, NU NUMAI CA DE UN OM, CI CHIAR SI INGER DIN CER DE-AR FI."

Deci este clar ca nu trebuie sa facem ascultare fata de episcopul,mitropolitul sau patriarhul care e ecumenist si/sau mason deci eretic.

Apoi daca tu crezi ca esti mai intelept ca Sf. Sinod (lucreaza sun obladuirea Duhului Sfant, nu?) si i-ai vadit pe ei de erezie du-te "LEAPADA-TE" daca asa simti! dr unde te duci? Si care-s dovezile (concret, nu poze)?

S-apoi daca tot vrei sa te lepezi, ce cauti aici? De ce vrei sa zmintesti si pe altii si sa-i iei dupa tine?

Cat despre ascultare....te-ai trezit tu cel mai destept din BOR ca sa spui ca lucrurile nu-s OK? Prietene, ar fi toate cum zici tu citand Sf Parinti si "mari duhovnici", daca lucrurile in BOR ar sta cum zici tu! Dar situiatie BOR nu e cea prezentata de tine!

antiecumenism 14.09.2007 14:12:01

SFANTUL TEODOR STUDITUL (+826)

„ATUNCI CAND CREDINTA E PRIMEJDUITA, PORUNCA DOMNULUI ESTE DE A NU PASTRA TACERE. DACA E VORBA DE CREDINTA, NIMENI NU ARE DREPTUL SA ZICA: DAR CINE SUNT EU? PREOT,OARE? N-AM NIMIC DE-A FACE CU ACESTEA. SAU UN CARMUITOR? NICI ACESTA NU DORESTE SA AIBA VREUN AMESTEC. SAU UN SARAC CARE DE-ABIA ISI CASTIGA EXISTENTA? ... NU AM NICI CADERE, NICI VREUN INTERES IN CHESTIUNEA ASTA. DACA VOI VETI TACEA SI VETI RAMANE NEPASATORI, ATUNCI PIETRELE VOR STRIGA, IAR TU RAMAI TACUT SI DEZINTERESAT?"

”SINODUL NU ESTE ACEASTA: SA SE INTRUNEASCA SIMPLU IERARHI SI PREOTI, CHIAR DACA AR FI MULTI; CI SA SE INTRUNEASCA IN NUMELE DOMNULUI, SPRE PACE SI SPRE PAZIREA CANOANELOR... SI NICI UNUIA DINTRE IERARHI NU I S-A DAT STAPANIREA DE A INCALCA CANOANELE, FARA NUMAI SA LE APLICE SI SA SE ALATURE CELOR PREDANISITE, SI SA URMEZE PE SFINTII PARINTI CEI DINAINTEA NOASTRA... SF. LOAN GURA DE AUR A SPUS DESCHIS CA DUSMANI AI LUI HRISTOS SUNT NU NUMAI ERETICII, CI SI CEI AFLATI IN COMUNIUNE CU EI."

Mirean 14.09.2007 14:16:11

Citat:

SFANTUL TEODOR STUDITUL (+826)

„ATUNCI CAND CREDINTA E PRIMEJDUITA, PORUNCA DOMNULUI ESTE DE A NU PASTRA TACERE. DACA E VORBA DE CREDINTA, NIMENI NU ARE DREPTUL SA ZICA: DAR CINE SUNT EU? PREOT,OARE? N-AM NIMIC DE-A FACE CU ACESTEA. SAU UN CARMUITOR? NICI ACESTA NU DORESTE SA AIBA VREUN AMESTEC. SAU UN SARAC CARE DE-ABIA ISI CASTIGA EXISTENTA? ... NU AM NICI CADERE, NICI VREUN INTERES IN CHESTIUNEA ASTA. DACA VOI VETI TACEA SI VETI RAMANE NEPASATORI, ATUNCI PIETRELE VOR STRIGA, IAR TU RAMAI TACUT SI DEZINTERESAT?"

”SINODUL NU ESTE ACEASTA: SA SE INTRUNEASCA SIMPLU IERARHI SI PREOTI, CHIAR DACA AR FI MULTI; CI SA SE INTRUNEASCA IN NUMELE DOMNULUI, SPRE PACE SI SPRE PAZIREA CANOANELOR... SI NICI UNUIA DINTRE IERARHI NU I S-A DAT STAPANIREA DE A INCALCA CANOANELE, FARA NUMAI SA LE APLICE SI SA SE ALATURE CELOR PREDANISITE, SI SA URMEZE PE SFINTII PARINTI CEI DINAINTEA NOASTRA... SF. LOAN GURA DE AUR A SPUS DESCHIS CA DUSMANI AI LUI HRISTOS SUNT NU NUMAI ERETICII, CI SI CEI AFLATI IN COMUNIUNE CU EI."

Pritene...raspunzi? Fara copy/paste!

krabu 14.09.2007 14:23:15

este foarte urat sa lovesti antiecumenism. Nu stii ca trebuie sa intorci obrazul cand ti se pare ca esti lovit? Nu stii ca trebuie sa faci ascultare? Nu stii ca nu este frumos sa vorbesti urat cand cineva se bucura langa tine (pentru ca poti sa spurci si in alta zi).

De ce nu te iei de mana cu securistii care l`au lovit in obraz pe PF Teoctist? Poate pui de un ziar Noaptea ca "Ziua" e luat deja

marilena12 14.09.2007 14:53:08

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
DAr eu cred ca Teofan din smerenia care il caracaterizeaza s-a si retras de la candidatura. ..Asa trebuie sa fie smerenia si asa lucreaza, cedeaza intaietate celuilalt.

Ai spus bine. Cine spune ceva urat despre Inaltul Teofan, manie pe Dumnezeu, mai ales neavand dovezi. S-a retras din smerenie, si ma bucur ca nu s-a lasat angrenat in lupta pentru Mitropolia Moldovei, se aude ca ar merge Inaltul Ioan acolo. Mitropolitul Teofan este un om sfant, si un monah adevarat. Ii ajunge Arhieria sa si Mitropolia pe care o conduce. Sa-i daruiasca Domnul sanatate si mantuire, ca a procedat cu multa intelepciune!
Domnul sa-i dea sanatate si intelepciune Preafericitului Daniel, si sa apere sfanta noastra invatatura de credinta, tipicul slujbelor si vechile canoane ale Sfintilor Parinti, de valul schimbarilor! Iar pe mine sa ma ierte!

kvlr 14.09.2007 15:23:37

:( vad k unii instiga la ruperea d Biserica pe fata... d asta are d suferit ortodoxia pt k unii se cred mai presus de cat altii...fratilor lasati ierarhii sa si faca slujba lor...ori poate sunt unii dintre noi mai mari decat Dumnezeu care i a ales p acestia pt arhierie... poate stiu ei mai bine adevarul die presa si brosuri obscure... jalnic! nu cred k la asta ne indeamna Sf. Parinti! Dumnezeu sa ne lumineze!

krabu 14.09.2007 15:26:43

Doamne daca s`a ajuns sa se zica si de Teofan ...

Vai de noi cei ce ascultam spurcaciuni caci sufletul ni se poate intina in mlastina aceasta a confuziei.

O manipulare tipica din mass media: acum ca nu se mai pune problema cine este patriarh se continua concursul cu aruncat noroi in Biserica in privinta Mitropoliei Moldova.

Iar o sa inceapa "concursul canditatilor". Vai noua ca nu putem lasa ziarele necitite si necumparate.

nicoletajuravle 14.09.2007 20:01:36

pt Mirean
nu vreau sa fiu nepoliticoasa dar de ce pui atatea intrebari cauti tot timpul dovezi fiecare lucru are mai multe parti din care poate fi vazut in fiecare om este si rau si bine adevarul e relativ numai Dumnezeu detine adevarul absolut
uiti ca dincolo de toate... de preoti ,de biserici ,vorbe ,exista bunul Dumnezeu care vede
care aude simte ceea ce simtim fiecare vede sa lasam toate lucrurile negative in seama Lui
nu vreau sa te critic nu imi sta in fire dar tot timpul cand citesc ce scrii simt indoiala si o oarecare superioritate din partea ta vizavi de postarile diferitelor persoane de pe forumsi
scuze ca nu raspund la topic

Mirean 14.09.2007 20:10:00

Citat:

În prealabil postat de nicoletajuravle
pt Mirean
nu vreau sa fiu nepoliticoasa dar de ce pui atatea intrebari cauti tot timpul dovezi fiecare lucru are mai multe parti din care poate fi vazut in fiecare om este si rau si bine adevarul e relativ numai Dumnezeu detine adevarul absolut
uiti ca dincolo de toate... de preoti ,de biserici ,vorbe ,exista bunul Dumnezeu care vede
care aude simte ceea ce simtim fiecare vede sa lasam toate lucrurile negative in seama Lui
nu vreau sa te critic nu imi sta in fire dar tot timpul cand citesc ce scrii simt indoiala si o oarecare superioritate din partea ta vizavi de postarile diferitelor persoane de pe forumsi
scuze ca nu raspund la topic

De ce intreb? Pai ai raspuns singura! Ca sa vedem o problema din toate unghiurile!
De ce vreau dovezi pt acuzatii grave la adresa unor persoane? Cred ca nici nu trebuie sa raspund...totusi: Ca sa sa vada si cei care posteaza si unii dintre cei care citesc ca multe acuzatii sunt "folclor".

nicoletajuravle 14.09.2007 20:19:50

am impresia ca tu nu accepti un alt unghi te simti prea superior ca sa accepti si parerea altuia

sofiaiuga 14.09.2007 20:40:57

dupa cite scoli si doctorate are noul patriarh,cred ca era cel mi indreptatit sa fie patriarh.A facut multe pt ortodoxie in tara fundatii,societati de caritate,a infiintat multe scoli ,indeosebi seminarii ortodoxe.Sa nu avem idei preconcepute ca si pe net SE MINTE nu numai la TV lucrurile sint spuse tendentios si cu jumatati de masura ca sa inteleaga fiecare cam cum il taie capul .In conditiile fenomenului de globalizare,ecumenismul devine o impunere din partea politicului si atunci cel mai bine se poate ocupa de asta noul patriarh,el fiind cumva in miezul problemelor si cunoscindu-le toate fetele.Daca in toata tevatura asta cu ecumenismul ortodoxia romana isi pastreaza dogmele si nu cedeaza nimic din ele ,iar marii nostri duhovnici sint lasati sa-si vada de mintuirea lor si a noastra dupa preceptele sfintilor parinti ,este bine,caci ce sa ne dorim mai mult in aceste vremuri tulburi. Decit sa tot ne dam cu presupusul mai bine sa vedem cum va proceda patriarhul CONCRET ,caci pomul se cunoaste dupa roade si OMUL DUPA FAPTE. Deci cel mai bine sa asteptam faptele noului patriarh si sa nu ne facem pacate condamnind din start un ierarh.Sper sa auzim de bine in leg. cu ortodoxia noastra din partea conducerii BOR.

Mirean 14.09.2007 21:23:42

Citat:

În prealabil postat de marilena12
Nu a realizat Inaltul Teofan afise de propaganda electorala, cred ca ar fi bine sa fii intai tu un exemplu de crestin care nu judeca ierarhii, si apoi sa indemni pe altii! Daca l-ai cunoscut pe Teofan si torusi vorbesti asa despre el sa-ti fie rusine, daca nu l-ai cunoscut atunci de ce cutezi sa arunci cu noroiul indoielii asupra lui?
Te crezi mai bun decat altcineva? Foarte bine, fii un bun exemplu de ascultare, nu te face clevetitor de arhiereu si judecator al altora care fac acelasi pacat!
Nu de alta, dar tu te faci vinovat de judecata mincinoasa cand vorbesti si pui la indoiala smerenia Inaltului Teofan! Esti cumva sub ascultarea lui, sau vorbesti gratuit si nici macar nu stii? Teofan nu doreste sa fie patriarh, cel putin nu acum. Avea datoria morala de a se supune unei vechi dorinte a P.F. Teoctist, de a face asta, insa firea lui de monah cautator de pace l-a impiedicat, mai ales dupa primul tur, cand a vazut ca nu are sanse foarte mari. Ai idee ce batalie este pe Mitropolia Moldovei? Il dai exemplu pe Inaltul Streza? Mai gandeste-te! As putea sa te luminez cu ceva informatii mai de culise, insa nu este pentru mine sa treaca mai departe asemenea lucruri! Cugeta putin, ca gresesti foarte tare cu privire la Teofan! Vezi ca nu cumva sa superi pe Domnul care il iubeste!
Asa cum a spus Sofia, acum a fost ales Daniel Patriarh, a fost voia lui Dumnezeu, sa nu discutam despre arhierei care nu au candidat si sa asteptam sa vedem ce va fi de aici inainte!
Domnul sa ne ocroteasca pe toti!

Scumpa mea, cred ca nu ai inteles. Nu contest smerenia IPS Teofan; personajul este de altfel un "ilustru necunoscut" (prin smerenie). Personal consider ca problema lui este ca nu a stiut sa isi gestioneaze imaginea, motiv pentru care a si iesit prematur din cursa...
Iti aratam problema din alt unghi. Chiar tu spui: "firea lui de monah cautator de pace l-a impiedicat, mai ales dupa primul tur, cand a vazut ca nu are sanse foarte mari"

Aici "bateam": s-a retras SI pentru ca nu avea sanse....

Nu-l judec pe IPS Teofan si nici pe alt ierah, departe de mine asemenea gand.
Dar daca tot discutam, hai sa punem problema obiectiv...stii tu...toate unghiurile.

marilena12 14.09.2007 21:45:00

Pai exprima-te frate corect, nu cu ironie, ca derutezi omul!
Te-ai gandit insa ca poate Teofan nici nu si-a dorit asa mult sa intre in lupta asta de imagine, ca sa ajunga sa se preocupe de gestionarea imaginii sale? Mie imi suna a campanie electorala pura ce spui tu, ori dupa marunta mea parere nu se cade ca un ierarh sa se comporte asa! Iar cei care au facut-o si-au cam periclitat imaginea exact acolo sus de unde vine plata!
Spunea Sf. Paisie Aghioritul despre unul care se nevoia sa faca gradina in Sfantul Munte, ca l-a mustrat insasi Nascatoarea de Dumnezeu, care daduse apa din stanca la rugamintea staretului acelui monah, pt ca nu aveau ce bea si cartea ucenicul. A mutat Maica Domnului izvorul mai jos si i-a zis monahului nemultumit: daca vrei gradina, ia si cara singur de jos!
Tot in Gradina Maicii Domnului, la una dintre manastiri se monta instalatie telefonica. Atunci, un batran imbunatatit l-a vazut pe Sfantul Ioan Botezatorul foarte mahnit, din cauza ca monahii au inceput sa se preocupe precum mirenii de lucruri lumesti, bucurand pe diavoli.
Asa si la noi: campanie electorala...hmmm, e rau si pentru un mirean, daramite pentru arhierei? Poate ar fi bine sa le acordam arhiereilor credit, si sa nu le atribuim din prima purtare laica si griji demne de mireni. Cel putin sa nu ne repezim si catre cei despre care nu cunoastem sigur ca ar fi procedat asa. De cate ori a aparut Inaltul Teofan la tv in interviuri sa-si spuna parerea despre alegeri? Haideti sa ne gandim ce ierarh am vazut facand aceasta...si sa nu-l judecam nici pe el, ca doar Domnul stie care sunt neputintele fiecaruia!
Doamne ajuta!

iustinian 14.09.2007 21:56:34

Despre cinstea cuvenita episcopilor http://www.laurentiudumitru.ro/pr-savatie-bastovoi-interviu.php

Mirean 15.09.2007 09:14:18

Citat:

În prealabil postat de marilena12
Tot in Gradina Maicii Domnului, la una dintre manastiri se monta instalatie telefonica. Atunci, un batran imbunatatit l-a vazut pe Sfantul Ioan Botezatorul foarte mahnit, din cauza ca monahii au inceput sa se preocupe precum mirenii de lucruri lumesti, bucurand pe diavoli.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

iuda 15.09.2007 10:00:36

fratilor eu nu comentez despre patriarh dar as vrea sa va spun ca se vede f urat cum va certati voi mai ales ca suntem cu toti frati in Hristos,si pe cine judecam?pe conducatorul bisericii,bine sau rau cine a iesit patriarh acum nu mai conteaza ,nu vom schimba nimic cu discutiile astea decat sa ne facem pacate mari cu judecarea asta

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:07:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.