Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   o intrebare despre pomelnice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2330)

cristina83 13.09.2007 14:05:56

Voi pleca peste citeva zile in pelerinaj la minastirile din nordul Moldovei si mi-a spus cineva sa nu trec multe persoane in pomelnic deoarece acolo se plateste 1 leu pt. fiecare nume. Este adevarat? Ajutati-ma si pe mine cu un raspuns.

cristina83 13.09.2007 18:24:29

Chiar nu stie nimeni sa imi dea aceasta informatie?

cozia 13.09.2007 18:34:34

Este o minciuna. Nu sta nimeni la un pomelnic de o zi sa-ti numere numele celor inclusi si sa faca socoteli. In schimb daca ceri ca acei oameni sa fie pomeniti o peroada mai lunga fa si tu un calcul de bun simt:)

moro.d 13.09.2007 19:04:14

Doamne fereste, stai linistita... daca vrei, poti da 1 leu pt 100 de persoane... vorba unui parinte: dai "cat te lasa inimioara".
taxa fixa nu e buna nici pt cei saraci, nici pt cei bogati... pt un sarac, 1 leu poate insemna o paine pt o zi intreaga... si va dati seama cate persoane are de trecut in pomelnic...
iar cei bogati pot da mai mult de 1 leu de persoana...
cristina, astea-s niste inovatii introduse de curand in Biserica... le poti incalca linistita ca stie mai bine Dumnezeu sa calculeze decat ei (dupa inima fiecaruia). ;)

ilma 13.09.2007 20:06:44

Am fost si eu acum doua luni la Manastirile din Moldova si nu cere nimeni 1 leu pentru fiecare persoana de pe pomelnic.Dai cat poti,cat vrei.Cel putin,la Manastirea Agapia o maicuta ne-a spus ca daca nu ai bani,poti da pomelnicul si fara bani.Dar,va dati seama ca nu te lasa inima sa faci lucrul acesta.Doamne ajuta!

cristina83 13.09.2007 21:15:22

Multumesc mult pt. raspunsuri!

windorin 30.07.2009 11:51:36

Niciodata nu se cade a cere bani pentru rugaciune. Plata rugaciunilor facute ne'o da singur Dumnezeu, iar nu omul. Nu ne pomenim unii pe altii pentru plata ori ceva material, ci in virtutea compatimirii, a dragostei si a jertfei unuia pentru celalalt.

Am pasit si eu prin locuri cu taxa pe nume. Este trist, dar am zis ca poate nu inteleg eu lucrurile.

Cat despre multimea numelor, ce sa facem daca avem o familie mare. Putem trece si 30 de nume.

Doar sa nu trecem 10 calugari, 15 preoti, 10 maici si cativa episcopi, vezi Doamne, din dragoste. Caci acestia din cler oricum sunt pomeniti mereu in sfintele slujbe. Acasa ii putem pomeni si noi, oricat, insa nu se cade a incarca pomelnicele cu inca multime de nume din cler.

Florin-Ionut 30.07.2009 12:01:09

Pomelnicele pentru adormiti timp de 40 de Liturghii se platesc cu 20 de lei fie in Iasi la manastire, fie in Timisoara la manastire. Si lista pe care am dat-o este destul de lunga.

Chiar daca se cere 1 leu de nume, sa presupunem, este mult? Este mult sa dai 30 de lei pentru 30 de suflete care se vor apropia de Dumnezeu dupa pomenire? Ce faci cu 30 de lei, iti cumperi legume de la piata intr-o zi?...

Este nevoie de credinta domnilor. Fiti empatici daca puteti cu cei adormiti, imaginati-va ca sunteti in locul lor si ca aveti nevoie de cineva din lumea asta care sa-si aduca aminte de voi care sunteti in iadul chinurilor fara de sfarsit, oricum ar fi ele...

zaharia_2009 30.07.2009 14:10:12

Fiecare om traieste din munca lui .Munca slujitorilor altarului este sa se roage.Ei traiesc din cit obtin prin rugaciunile lor.Tot din acest cistig isi intretin minastirile si anexele. Este un lucru arhiraspindit in toata tara ,in biserici si in minastiri,ca sa existe tarife prestabilite la pomelnice. In cele mai frecvente situatii costul lor depind de numarul de zile pe care se da acel pomelnic,deobiceo variind intre 20-30 lei pt. 40 de zile.Insa uneori costul este calculat pe persoana si pe zi de pomenire. Asa ca nu este de mirare sa intilnesti situatia amintita de tine si pt. care cauti sa te informezi. Nu stiu ce se poate intimpla atunci cind vrei sa dai pomelnic dar nu ai bani (nu cred sa fie cazul vreunui forumist). Oricum interesul si dragostea romanului fata de biserica constind in a-si plati taxa anuala,a participa la constructia unei noi biserici,la cumpararea de noi clopote sau zidirea de clopotnite,la a face daruri in obiecte liturgice ,straie preotesti,carti de cult ,candele si si multe altele este foarte slaba,aproape este tipica pt.romani. Asa ca una peste alta ,dintr-un motiv sau altul exista taxe mai peste tot la pomelnice !

costel 30.07.2009 15:47:33

Nu-mi place sa vad ca se iau bani la pomenire. Preotul nu-i casier, e rugator. Iar daca am ajuns sa ne rugam unul pentru altul in functie de cat am platit suntem jalnici. Problema pentru noi sta in faptul ca nu ne mai vedem apropiati, rude, suntem unul pentru altul niste straini. Nu cred ca un preot nu-si pomeneste sotia, fiica si pe cei apropiati lui daca nu e platit.

antoradoi 30.07.2009 15:52:17

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 42520)
Este o minciuna. Nu sta nimeni la un pomelnic de o zi sa-ti numere numele celor inclusi si sa faca socoteli. In schimb daca ceri ca acei oameni sa fie pomeniti o peroada mai lunga fa si tu un calcul de bun simt:)

Ce-ar putea insemna un calcul de bun-simt?!!??...Domnul Hristos a zis:"IN DAR ATI LUAT IN DAR SA DATI!",prin urmare,nu pe bani,se fac slujbele,si firesc ar fi ca atunci cind mergi la Preot pt o rugaciune ,sa ai siguranta ca esti bine-primit cu sau fara bani....si ca acestia sa se roage....dar cum ei ,preotii (unii dintre ei) nu prea mai au vreme pt rugaciune,caci au in cap numai...cifre....atunci,tu,om de rind,care in loc sa-ti pui (personal) genunchiul la rugaciune,mergi la preot sa te intermedieze el la Dumnezeu(caci,de! ,are HAR-ul apostolic....)n-ai decit sa "faci ,tu,un calcul de bun-simt"...si sa fii cu dare de mina,daca ai in portofel....
Una e sa mergi in BISERICA lui HRISTOS si sa ai dare de mina si de inima pt un dar,inaintea lui Dumnezeu,alta e sa ai anumite necazuri si sa fii OBLIGAT sa platesti cit ti se impune ,pt un pomelnic....Eu,una,as propune ca la acesti TAXATORI (cersetori de profesie,cuiere de haine preotesti) sa nu le mai treaca nimeni pragul...caci fac BISERICA de ris...
Sint fericita sa cunosc preoti induhovniciti,si-i multumesc lui Dumnezeu !,pt acest lucru.Nu e o vrednicie a mea...acestora le daruiesc cu toata dragostea prinos de recunostinta.
Nu mai poti fi CRESTIN daca nu ai bani pt acatist?...Sigur ca daca ai ,dai,dar daca nu ai ce faci?Am vazut situatii in care preotul a strigat,cu glas tare,la cineva sa mai puna 100,pt ca era scris pe biletul acatist = 40 zile,si el ,preotul,nu putea pomeni 40 zile ,doar pt atitia lei cit daduse persoana....Si eu,care mergeam sirguincios si cu nadejde ,la acel preot,la acea Biserica!!,crezindu-i ,pe preoti,oameni imbunatatiti...Ei erau imbunatatitii..aveau case,VILA chiar,masini etc...Acuma sa nu credeti ca eu chiar vreau sa faca cineva ceva de pomana ,un lucru,pt mine.Nu .departe de mine acest gind.Dar,ma gindesc adesea la oamenii f saraci ,care ajung pe mina acestor netrebnici,imbracati in sutana...

LapetiteMoc 30.07.2009 15:53:19

Am vazut Manastiri, Biserici unde taxele erau afisate in fereastra spatiului unde se vand lumanarile. Alte lacase de cult nu aveau taxele afisate. Cand am intrebat un calugar sau o maicuta cat trebuie dat pentru un pomelnic mi s-a raspuns cu sfiala "Cat va lasa inima! Domnul ne asculta pe toti!"

onyx235 30.07.2009 15:54:15

eu personal am fost la mai multe manastiri in tara, si aproape toate aveau tariful afisat...ca la piata.
La Namaesti chiar, scria mare la intrare, ACATIST 40 zile-40 lei, ceea ce mi s-a parut f scump. La cernica este 10 mii vechi pt fiecare zi, iar preotul se uita cati bani i-ai lasat si pt cate zile, si scrie data pe acatist pana la care ai platit.

Marius22 30.07.2009 16:35:55

Trebuie sa recunoastem ca nu in toate bisericile in care sunt afisate "tarife" exista si preoti avizi dupa bani. Nu neg ca sunt preoti care folosesc banii bisericii in interes personal, dar nu trebuie sa generalizam.

Insa rezolvarea problemei ne priveste in mod direct. Noi nu mai cunoastem milostenia. Ne-am indepartat de ea. Nu mai daruim din suflet bisericii. Prin urmare "tarifele" au aparut din nevoie, nu neaparat din interes. Iar acum practica s-a generalizat.

In parohii sunt putini, cei care participa efectiv la viata bisericii si o ajuta material. Iar din acestia marea majoritate au posibilitati reduse. Insa sunt multi cei care au de unde da, insa nu o fac.

Pana cand toti cei care ne afirmam crestini nu vom deprinde milostenia fata de biserica, nadejdea preotilor va fi tot spre "banutul vaduvei".

emanouela 30.07.2009 16:41:53

e strigator la cer ....de acum se pun si taxe pt pomelnice......am si eu o intrebare.....si cu banii astia ce se face? eu sunt om muncitor platitor de impozit, pe veniturile bisericilor se iau impozite????

onyx235 30.07.2009 16:45:34

apropos de bani: cand va spovediti lasati ceva duhovnicului?

Marius22 30.07.2009 17:04:29

La spovedanie in afara de pacate nu se recomanda a mai lasa ceva duhovnicului.

Am auzit ca in unele biserici, mai ales la tara, batranele au mentinut aceasta practica de a lasa bani pentru spovedanie. Regretabil este cazul cand preotul insusi o mentine.

antoradoi 30.07.2009 17:39:39

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 157125)
Niciodata nu se cade a cere bani pentru rugaciune. Plata rugaciunilor facute ne'o da singur Dumnezeu, iar nu omul. Nu ne pomenim unii pe altii pentru plata ori ceva material, ci in virtutea compatimirii, a dragostei si a jertfei unuia pentru celalalt.

Am pasit si eu prin locuri cu taxa pe nume. Este trist, dar am zis ca poate nu inteleg eu lucrurile.

Cat despre multimea numelor, ce sa facem daca avem o familie mare. Putem trece si 30 de nume.

Doar sa nu trecem 10 calugari, 15 preoti, 10 maici si cativa episcopi, vezi Doamne, din dragoste. Caci acestia din cler oricum sunt pomeniti mereu in sfintele slujbe. Acasa ii putem pomeni si noi, oricat, insa nu se cade a incarca pomelnicele cu inca multime de nume din cler.

Am citit cite ceva din cele pe care le-ai inscris pe site,si am observat ca,de fiecare data ,esti foarte atent cu vorbele...Sigur ca asa ar trebui sa fim toti,dar ,cu precadere cei care ne consideram CRESTINI.Eu,desi sint un om cu frica lui Dumnezeu,nu reusesc totdeauna sa-mi caut cele mai potrivite cuvinte,in situatii delicate,si adesea ,superficiala fiind,spun ,franc,ceea ce consider a fi de spus...Pasind ,si eu,ca tine ,si ca multi altii,prin locuri cu TAXA PE ACATIST ,m-am umplut de tristete...Oamenii, in nevoi fiind,uneori disperati,nu se mai uita la bani,sperind insa ca isi vor gasi rezolvarea dind ACATIST.Si-atunci ,in speranta ca problemele se vor rezolva,evident ca banii nu mai conteaza...
oricit de sarac ar fi.
Pe de alta parte ,este firesc sa participam,fiecare dintre noi ,cu ce ne lasa inima si buzunarul ,la intretinerea bisericilor,si ,in general a lucrurilor pe care ,cu sirguinta le-au facut strabunii nostri.Eu cred ca pe cel care-l lasa inima(si buzunarul),da oricum.Asa ca nu-i nevoie sa se puna o TAXA.Este dureros si jenant,in acelasi timp,ca se intimpla,ca unii (din pacate ,extrem de multi -as putea exemplifica,dar n-o voi face-) dintre preoti practica acest gen de jaf.Asa se ajunge la...faliment spiritual...Si,stimate domn,pentru ca tot am zis cite ceva, imi asum a mai zice.Mi-am deschis,de curind,un f mic ,magazin ,cu obiecte religioase,si,la numai citeva zile,de la deschidere (SFINTIRE),ma trezesc intr-o seara ,tirziu,,cu o vizita de "CURTOAZIE",a unui INALT din BOR(in papuci de casa...).Scopul vizitei: TAXA in DEAL!...Nadajduiesc sa ma IZBAVEASCA DUMNEZEU de acesti HULPAVI,si sa ma strecor FREE FOR TAXE!.Caci eu ma supun STAT-ului nu BISERICII ,din punct de vedere juridic,si numai spiritual,BISERICII lui DUMNEZEU...Concluzia (la TAXE):"Pestele ,de la CAP se-mpute!" ,si cei mici ,urmeaza exemplul celor mari...asa ca ...TAXA pe NUME si/sau ACATIST...este necesara si pt ca si ei,pretinzatorii de TAXE pe ACATIST au si ei ,la rindul lor,pretinzatori de ..TAXE!...Lantul slabiciunilor..tata bate pe mama,mama bate pe Bula,Bula bate pisica....

windorin 31.07.2009 10:17:56

Da, si eu vad lucrurile asa.

Niciodata nu am spus ca nu trebuie sa dam ceva acelora care se roaga pentru noi. Cei rugatori au nevoie de cele necesare vietii, deci de bani pentru a le procura. Intotdeauna se vor da, alaturi de pomelnice, daruri (bani, ulei, paine, faina, lumanari, orice lucru bun si de folos vietii). Orice om cu bun simt va da, dupa puteri.

Pacatuiesc, dar sunt sincer. Cand dau un pomelnic "calculat" la numarul de persoane, vazand cum "pomenitorul" numara, cu degetul, lista de nume, il dau cu inima putin indoita. Mi'as fi dorit ceva mai natural, mai simplu, mai uman... mai duhovnicesc.

Asta se petrece din lipsa de credinta. Daca "pomenitorul" ar avea incredere in Domnul, in dragostea si purtarea lui de grija, Acela i'ar randui toate cele de folos. Cum anume? Pai simplu.

Imi vine in minte un caz: vin doua babute cu doua pomelnice, fiecare da cate 3 lei pentru tot pomelnicul. Daca "pomenitorul" primeste cu dragostea cea curata a crestinului traitor in Hristos, Domnul va randui ca mai apoi sa vina un domn bine, cu un pomelnic cu 100 de Euro. De ar fi avut dragoste, "pomenitorul" ar fi fost cu mult mai castigat, si trupeste si sufleteste.

Danette 31.07.2009 11:16:13

Pentru 1 bluza ai da in schimb 50 ron!!

Citat:

În prealabil postat de onyx235 (Post 157182)
eu personal am fost la mai multe manastiri in tara, si aproape toate aveau tariful afisat...ca la piata.
La Namaesti chiar, scria mare la intrare, ACATIST 40 zile-40 lei, ceea ce mi s-a parut f scump. La cernica este 10 mii vechi pt fiecare zi, iar preotul se uita cati bani i-ai lasat si pt cate zile, si scrie data pe acatist pana la care ai platit.

Nu e scump deloc. Gandeste-te ca sta cineva si seroaga numai pentru tine 40 de zile. Tu nu mananci paine in fiecare zi? O paine de 300 g costa 1 leu. Dar sunt convinsa ca nu mananci doar paine intr-o zi.

Oare nu trebuie sa avem milostenie pentru cei ce se roaga pentru noi?

Asa cum spune sfantul parinte Iustin Parvu:" milostenia este dragostea lucratoare". Cum iubim pe semeni, daca pe cei mai apropiati slujitori ai lui Hristos preoti de mir, calugari si maicute nu-i cinstim? Atentie! Nu am spus respectam.

Gandeste-te ca in manastiri calugarii si maicutele se roaga fara bani, in fiecare zi pentru tot poporul romanesc, pentru pace in lume, samd.

Danette 31.07.2009 11:24:02

Citat:

Citat:

În prealabil postat de antoradoi (Post 157221)
Am citit cite ceva din cele pe care le-ai inscris pe site,si am observat ca,de fiecare data ,esti foarte atent cu vorbele...Sigur ca asa ar trebui sa fim toti,dar ,cu precadere cei care ne consideram CRESTINI.Eu,desi sint un om cu frica lui Dumnezeu,nu reusesc totdeauna sa-mi caut cele mai potrivite cuvinte,in situatii delicate,si adesea ,superficiala fiind,spun ,franc,ceea ce consider a fi de spus...Pasind ,si eu,ca tine ,si ca multi altii,prin locuri cu TAXA PE ACATIST ,m-am umplut de tristete...Oamenii, in nevoi fiind,uneori disperati,nu se mai uita la bani,sperind insa ca isi vor gasi rezolvarea dind ACATIST.Si-atunci ,in speranta ca problemele se vor rezolva,evident ca banii nu mai conteaza...
oricit de sarac ar fi.
Pe de alta parte ,este firesc sa participam,fiecare dintre noi ,cu ce ne lasa inima si buzunarul ,la intretinerea bisericilor,si ,in general a lucrurilor pe care ,cu sirguinta le-au facut strabunii nostri.Eu cred ca pe cel care-l lasa inima(si buzunarul),da oricum.Asa ca nu-i nevoie sa se puna o TAXA.Este dureros si jenant,in acelasi timp,ca se intimpla,ca unii (din pacate ,extrem de multi -as putea exemplifica,dar n-o voi face-) dintre preoti practica acest gen de jaf.Asa se ajunge la...faliment spiritual...Si,stimate domn,pentru ca tot am zis cite ceva, imi asum a mai zice.Mi-am deschis,de curind,un f mic ,magazin ,cu obiecte religioase,si,la numai citeva zile,de la deschidere (SFINTIRE),ma trezesc intr-o seara ,tirziu,,cu o vizita de "CURTOAZIE",a unui INALT din BOR(in papuci de casa...).Scopul vizitei: TAXA in DEAL!...Nadajduiesc sa ma IZBAVEASCA DUMNEZEU de acesti HULPAVI,si sa ma strecor FREE FOR TAXE!.Caci eu ma supun STAT-ului nu BISERICII ,din punct de vedere juridic,si numai spiritual,BISERICII lui DUMNEZEU...Concluzia (la TAXE):"Pestele ,de la CAP se-mpute!" ,si cei mici ,urmeaza exemplul celor mari...asa ca ...TAXA pe NUME si/sau ACATIST...este necesara si pt ca si ei,pretinzatorii de TAXE pe ACATIST au si ei ,la rindul lor,pretinzatori de ..TAXE!...Lantul slabiciunilor..tata bate pe mama,mama bate pe Bula,Bula bate pisica....

Imi pare rau ca ii judeci pe preoti. E un mare pacat!
Suntem crestini sau ce suntem daca macar atata lucru nu putem ierta?!

Dar sa iertam de 70 ori cate 7 pe zi!!

Stai linistita ca el are pacatul si Dumnezeu Domnul care i-a dat de pastorit o turma, il va judeca dupa cat i-a dat. Tu lasa-l in judecata lui Hristos si roaga-te pentru el.

Cat de repede uitam invataturile sfinte!

Dumnezeu si Maica Domnului sa ne ajute pe toti!

marioad24 31.07.2009 11:49:42

In dar ati luat

In dar ati luat , in dar sa dati... Tragedia acestui inceput de secol este ca prea putini cunosc pe Hristos si cerintele Lui... Sunt atatea lucruri de invatat de la Hristos... Cati se nevoiesc sa faca asta? Si daca am invata, ar fi spre folosul fiecaruia. Orice ceri de la Biserica (prin preoti) nu asteapta plata. Dar cum in orice comuniune exista nevointe, trebuie sa fim sensibili fata de ele. Orice ajutor pt cei care fac parte din comunitatea numita Biserica e binevenit. Nu trebuie sa platesti pentru cutare sau cutare ajutor... aduce cu o solicitare de prestari servicii; ori ceea ce ti se da , tie se da din iubire... Iar Cel care iti da nu este preotul (pt ca el la randul lui primeste), ci Dumnezeu Tatal si Fiul... Si nu trebuie platit caci se creaza in subconstient ideea ca plata deschide bunavointa divina... Ori nu e tocmai asa. Simpla ta cerere sensibilizeaza pe Dumnezeu. Cere si ti se va da. Dar nu trebuie sa ajungem doar sa cerem. Trebuie sa mai si oferim; si ce poate oferi omul? Nu, nu lui Dumnezeu. Ci omului. Nu putem sa oferim nimic lui Dumnezeu (cu exceptia iubirii). Sa oferim din ceea ce avem; orice: material si spiritual, pt cel pe care il intalnim in cale. Chiar si un sfat de folos e pretuit pt cel ce e in nevoie.
Citat:

În prealabil postat de ilma (Post 42546)
Am fost si eu acum doua luni la Manastirile din Moldova si nu cere nimeni 1 leu pentru fiecare persoana de pe pomelnic.Dai cat poti,cat vrei.Cel putin,la Manastirea Agapia o maicuta ne-a spus ca daca nu ai bani,poti da pomelnicul si fara bani.Dar,va dati seama ca nu te lasa inima sa faci lucrul acesta.Doamne ajuta!

marioad24 31.07.2009 12:12:41

nu stiu ce sa zic

eu nu am mai fost de mult pe la Cernica, dar stiu ca atunci cand am fost ultima oara, nu mi amintesc sa fi vazut un asemenea anunt. Si sa zic ca este; eu , ca un crestin dau bani unui frate ca sa ma ajute? caci in Biserica lui Hristos toti suntem FRATI, indiferent ce hram purtam fiecare. Unde nu te astepti, acolo poate fi un om prin care Dumnezeu Tatal si Hristos lucreaza in mod special. Iar acel om vede si toate cate le vede vor fi marturisite inaintea lui Hristos si a lui Dumnezeu (prin spovedanie, rugaciune sau la Judecata). Cel ce va vrea sa fie mai mare in Imparatia Cerurilor mai mic se va numi in aceasta lume. Mi se pare mie ca avem tendinta sa introducem in Biserica moravurile si obiceiurile lumii....
.................................................. .................................................. ....................
1. În ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus și I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărăția cerurilor?
2. Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor,
3. Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.
4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor.
5. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește.
6. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării.
7. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
10. Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri. (Evanghelia dupa Matei).
Citat:

marioad24 31.07.2009 12:23:56

NU

NU; banuiesc ca tu esti una din cei care lasa. Fara a te judeca, te intreb: de ce o faci? Nu ai incredere in fortele tale? ttrebuie sa recurgi la preot ca la un prestator de servicii, pt a fi iertata? Preotul duhovnic trebuie sa fie prietenul (evident, prieten spiritual) tau si poate sa-ti fie mai mult decat un parinte trupesc. Pt ca ceea ce face e taina mare, izvorata din adancul nemarginit al iubirii. Nu ai doua decat 2 variante cand pasesti in Biserica; sa traiesti in "concubinaj" cu Ea sau sa te daruiesti Ei cu toata fiinta ta si sa o slujesti cu cinste.
Citat:

În prealabil postat de onyx235 (Post 157201)
apropos de bani: cand va spovediti lasati ceva duhovnicului?

marioad24 31.07.2009 12:35:30

si as mai adauga

Sa oferim din ceea ce avem; orice: material si spiritual, pt cel pe care il intalnim in cale si pentru cel ce se osteneste in Biserica.
Citat:

În prealabil postat de marioad24 (Post 157402)
In dar ati luat , in dar sa dati... Tragedia acestui inceput de secol este ca prea putini cunosc pe Hristos si cerintele Lui... Sunt atatea lucruri de invatat de la Hristos... Cati se nevoiesc sa faca asta? Si daca am invata, ar fi spre folosul fiecaruia. Orice ceri de la Biserica (prin preoti) nu asteapta plata. Dar cum in orice comuniune exista nevointe, trebuie sa fim sensibili fata de ele. Orice ajutor pt cei care fac parte din comunitatea numita Biserica e binevenit. Nu trebuie sa platesti pentru cutare sau cutare ajutor... aduce cu o solicitare de prestari servicii; ori ceea ce ti se da , tie se da din iubire... Iar Cel care iti da nu este preotul (pt ca el la randul lui primeste), ci Dumnezeu Tatal si Fiul... Si nu trebuie platit caci se creaza in subconstient ideea ca plata deschide bunavointa divina... Ori nu e tocmai asa. Simpla ta cerere sensibilizeaza pe Dumnezeu. Cere si ti se va da. Dar nu trebuie sa ajungem doar sa cerem. Trebuie sa mai si oferim; si ce poate oferi omul? Nu, nu lui Dumnezeu. Ci omului. Nu putem sa oferim nimic lui Dumnezeu (cu exceptia iubirii). Sa oferim din ceea ce avem; orice: material si spiritual, pt cel pe care il intalnim in cale si pentru cel ce se osteneste in Biserica. Chiar si un sfat de folos e pretuit pt cel ce e in nevoie.

zaharia_2009 31.07.2009 15:39:02

pt. antoradoi

Pt. sora nominalizata ca si pt. toti fratii si surorile care vad la biserici si minastiri in primul rind ...,,comertul" le aducem aminte ca acel Hristos care a spus,,... IN DAR ATI LUAT,IN DAR SA DATI!" a spus la fel de raspicat ,,... VREDNIC ESTE LUCRATORUL DE PLATA SA!"
In totdeauna pe un pomelnic se trece data la care il dai(sau perioada pe care il dai) si suma de bani.
Cei care primesc din dragoste pomelnice cu putin bani si o fac din suflet : cinste,bucurie si lauda pt. ei,dar sunt multi care atunci cind sunt intrebati in mod expres despre cost,jenindu-se si cu jumatate de gura fac dragoste frateasca si fatarnica si admit sa le dai cit ai.
Dar surorilor dragi ,daca la infatisare nu pari a fi sarac,cel putin!,dar vrei un regim preferential de sarac la plata atunci se cheama ca nu vrei sa te rogi ci sa pacalesti pe cei ai casei. Deasemenea nu uita ca fiecare loc din lume ,laic sau bisericesc are rinduiala lui (ca si la tine acasa)la care esti invitat sa te supui,ca un crestin smerit,si nu sa cauti mai intii sa-i schimbi aceasta rinduiala dupa voia ta .Daca vrei sa fi pomenit la o anumita minastire(unde sa zicem ca ar fi tarife mari)atunci fa ascultare si rinduiala asa cum este poruncit daca nu, poti sa te dai la pomenire in orice loc mai ieftin.
Mai inainte de dorintele noastre sa luam seama la ASCULTARE si la SMERENIE si mai pe urma ,sau de loc, sa criticam pe altii. Pt. ca tatal criticii ... nu este Hristos ,pe care chipurile il cautam prin minastiri .

BogdanF2 31.07.2009 20:04:22

Citat:

În prealabil postat de cristina83 (Post 42439)
Voi pleca peste citeva zile in pelerinaj la minastirile din nordul Moldovei si mi-a spus cineva sa nu trec multe persoane in pomelnic deoarece acolo se plateste 1 leu pt. fiecare nume. Este adevarat? Ajutati-ma si pe mine cu un raspuns.

Depinde de la manastire la manastire, ma indoiesc ca e vreo regula de genul asta peste tot...

BogdanF2 31.07.2009 20:06:23

Sunt alte reguli mult mai bune de stiut, de ex. ce persoane nu se pot trece la vii si nici la morti:

- care traiesc in curvie, becasatoriti (sau au murit traind asa)
- care nu sunt ortodocsi
- betivii

mai multe aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/39sfaturi.htm

Pomenirea unor astfel de persoane, spun Parintii, nu le face nici un bine, din contra.

onyx235 31.07.2009 20:12:33

si pe cei care nu sunt ortodocsi, unde ii putem trece ?

LapetiteMoc 31.07.2009 20:18:59

Domnul ne iubeste pe toti

Din parte-mi, ii trec pe toti in pomelnic intrucat eu ma rog pentru binele lor si acest lucru nu poate sa displaca Domnului Care ne iubeste pe toti cu dragoste nemasurata.
De ce sa-mi "aprind carbuni" judecand pe fiecare inainte de a-l scrie in pomelnic? Stiu ca Domnul vrea indreptarea pacatosului, nu pieirea lui.

Florin-Ionut 31.07.2009 22:00:42

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 157488)
Sunt alte reguli mult mai bune de stiut, de ex. ce persoane nu se pot trece la vii si nici la morti:

- care nu sunt ortodocsi
- betivii

Pomenirea unor astfel de persoane, spun Parintii, nu le face nici un bine, din contra.

Care Parinte spune asta si citatul daca il ai te rog.

Eu ii pun pe toti la pomelnic si sfatuiesc pe toata lumea sa faca asa. Oare ne-am facut noi judecatori in locul Lui Hristos? Stim noi care si cum a trait, respectiv murit? Lasati-L pe El sa judece lumea si sa miluiasca pe cine hotaraste. Noi insa trebuie sa implinim porunca dragostei neconditionate fata de oricine, viu sau adormit.

zaharia_2009 31.07.2009 22:30:11

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 157488)

- care nu sunt ortodocsi
- betivii

Foarte interesanta propunerea fratelui de mai sus si binevenita.Ca ai sau nu bani sa-ti platesti un pomelnic,ca accepti sau nu o astfel de practica ...este ceva ,dar lucrul cel mai important este sa sti pe cine sa treci in pomelnic.Parintele Cleopa arata pe cine sa trecem la pomelnice in mod constant(nasi,preoti,duhovnici,parinti ,etc)dar arata apoi si interdictiile de trecere.
Concluzia este ca vom trece la sfintele taine(liturghie,maslu)si la acatiste doar pe acele persoane caraora le cunoastem bine,dar bine viata.Adica nu fac pacatele enumerate de paritele Cleopa sau care cel putin se spovedesc regulat curatindu-se de pacate.Pai stim noi bine cu adevarat viata vreunuia,adica si in taina? Este un lucru tare greu sa sustinem cu adevarat ca stim toata viata(cea de pe fata si din taina)a vreunui om afara de noi,parinti si copii ! pt toti ceilalti carora nu le tim f. bine viata ii vom trece doar la Psaltire. Este o greseala grava sa trecem la sf. taine (asa,dintro ,,dragoste" nesabuita)pe cei ce nu-i cunoastem ,incalcind grav canoane dar mai ales periclitindu-ne noua starea prin expunerea la tot felul de ispite.
In general,fiecare face ce vrea-asa este in libertinism-dar cel mai potrivit lucru este sa respectam cit mai mult canoanele.

mirelat 01.08.2009 04:40:41

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 157446)
Mai inainte de dorintele noastre sa luam seama la ASCULTARE si la SMERENIE si mai pe urma ,sau de loc, sa criticam pe altii.

in ziua de azi, DREAPTA SOCOTEALA e mai buna decat ascultarea si smerenia.

asta pentru ca, dupa cum bine a zis antoradoi, bisericile noastre au ajuns sa fie pline de HULPAVI, care-si slujesc mai mult lor decat lui Dumnezeu. din pacate.

marioad24 01.08.2009 09:05:40

Samarineanul cel milostiv

Si atunci cum ramane cu pilda Samrineanului cel milostiv? Samarineanul il cunostea pe cel cazut intre talhari? Spune Hristos ceva rau despre cel cazut? Ca ar fi meritat sau nu sa fie ajutat? Ca pacatele lui l-ar fi impiedicat sa fie ajutat? Spune Hristos ceva despre pacatele lui? Ideea pe care o transmite Hristos e cea de a ajuta; neconditionat. Si apoi sa fie Hristos impotriva miluirii? "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". Si apoi ce are Dumnezeu, Hristos impotriva actului de milostenie? Vrea sa-l desfiinteze? Nu cred. Mila noastra nu trebuie cenzurata. E treaba si puterea lui Dumnezeu si a lui Hristos daca iarta sau nu. Si mai scrie undeva in Biblie: "Mila biruieste orice pacat", "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Rugati-va pt cei ce va fac rau". Si mai cred eu ca mila merge inaintea dreptatii (la Judecata si in viata). Iar noi cei ce avem putere spirituala, datori suntem a ajuta pe cel cazut. Caci nu putem pastra ce a m primit doar pt noi. Eu zic ca trebuie sa mustram si sa iertam; mustrare spre indreptare si iertare pt a ramane in dragostea lui Hristos.
Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 157520)
Foarte interesanta propunerea fratelui de mai sus si binevenita.Ca ai sau nu bani sa-ti platesti un pomelnic,ca accepti sau nu o astfel de practica ...este ceva ,dar lucrul cel mai important este sa sti pe cine sa treci in pomelnic.Parintele Cleopa arata pe cine sa trecem la pomelnice in mod constant(nasi,preoti,duhovnici,parinti ,etc)dar arata apoi si interdictiile de trecere.
Concluzia este ca vom trece la sfintele taine(liturghie,maslu)si la acatiste doar pe acele persoane caraora le cunoastem bine,dar bine viata.Adica nu fac pacatele enumerate de paritele Cleopa sau care cel putin se spovedesc regulat curatindu-se de pacate.Pai stim noi bine cu adevarat viata vreunuia,adica si in taina? Este un lucru tare greu sa sustinem cu adevarat ca stim toata viata(cea de pe fata si din taina)a vreunui om afara de noi,parinti si copii ! pt toti ceilalti carora nu le tim f. bine viata ii vom trece doar la Psaltire. Este o greseala grava sa trecem la sf. taine (asa,dintro ,,dragoste" nesabuita)pe cei ce nu-i cunoastem ,incalcind grav canoane dar mai ales periclitindu-ne noua starea prin expunerea la tot felul de ispite.
In general,fiecare face ce vrea-asa este in libertinism-dar cel mai potrivit lucru este sa respectam cit mai mult canoanele.

windorin 01.08.2009 12:12:28

Zilele trecute, un prieten imi zice: "Da'mi numele celor dragi, sa ii dau parintelui meu duhovnic, sa va pomeneasca." Am facut lista, i'am dat'o, iar dupa cateva zile, acela imi spune: "S'a bucurat parintele pentru pomelnic, va pomeneste la toate slujbele."

Cat de minunat. Fara bani, fara obligatii, doar dragoste !

costel 01.08.2009 12:14:43

Mi-am exprimat parerea, nu trebuie sa insotim pomelnicul cu bani. Daca avem bani, putem face bine cu ei in diverse chipuri.

Dar e de retinut si aceasta marturie: "Eu dau bani la pomelnic. Imi place sa cred ca rugaciunea "prinde" astfel. Rugaciunea "prinde" nu pentru ca sunt mai multi banuti inauntru, ci pentru ca prin ei, atunci cand exista, se exprima un dor mai mare de a se implini cererile. Si cate persoane nevoiase nu-si dau obolul lor din preaplinul saraciei, incat te fac sa te miri de unde atata jertfelnicie!?"

zaharia_2009 01.08.2009 20:00:06

Citat:

În prealabil postat de marioad24 (Post 157565)
Si atunci cum ramane cu pilda Samrineanului cel milostiv? Samarineanul il cunostea pe cel cazut intre talhari? Spune Hristos ceva rau despre cel cazut? Ca ar fi meritat sau nu sa fie ajutat? Ca pacatele lui l-ar fi impiedicat sa fie ajutat? Spune Hristos ceva despre pacatele lui? Ideea pe care o transmite Hristos e cea de a ajuta; neconditionat. Si apoi sa fie Hristos impotriva miluirii? "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". Si apoi ce are Dumnezeu, Hristos impotriva actului de milostenie? Vrea sa-l desfiinteze? Nu cred. Mila noastra nu trebuie cenzurata. E treaba si puterea lui Dumnezeu si a lui Hristos daca iarta sau nu. Si mai scrie undeva in Biblie: "Mila biruieste orice pacat", "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Rugati-va pt cei ce va fac rau". Si mai cred eu ca mila merge inaintea dreptatii (la Judecata si in viata). Iar noi cei ce avem putere spirituala, datori suntem a ajuta pe cel cazut. Caci nu putem pastra ce a m primit doar pt noi. Eu zic ca trebuie sa mustram si sa iertam; mustrare spre indreptare si iertare pt a ramane in dragostea lui Hristos.

Frate,ca un crestin ce esti si facind parte din biserica ortodoxa este indreptatit si si obligatoriu,bine inteles,sa respecti legile(canoanele)acesteia.Acestea sunt multe si normeaza toate aspectele vietii duhovnicesti inclusiv modul de alcatuire al pomelnicelor.De acolo invata si batrinul Cleopa cum sa facem . Daca nu te intereseaza canoanele... Ma surprinde un asemenea comportament dar este treaba ta ,in definitiv faci ce vrei !
Despre pericopele evanghelice(pasajele din evanghelie)pot sa reamintesc ca ele au fost talmacite de sfintii parinti iar modul lor de talmacire a ramas etern.Asa,ca si ei,trebuie sa intelegem pildele evangheliei si nu cam cum am crede noi sau ni s-ar parea ca raspunde la interesele noastre la un moment dat.
Hristos a dat evanghelia asa cum o stim toti dar tot Hristos a introdus normele de vietuire in biserica ,prin insuflarea apostolilor si a sfintilor fara a veni cu el insusi in contradictie.Crezi frate sau te indoiesti ca Hristos nu ar fi D.zeu ,adica ar fi facut asemenea greseli din neatentie sau prin scapare? Eu nu pot sa cred ,si mai cred ca tot sistemul acesta numit biserica ortodoxa este fara cusur pt. ca are cap tocmai pe Hristos.
Noi oamenii,insa da, avem tot felul de ,,craci si buruieni"pe noi pe care daca ne mentinem in biserica cu ajutorul Mintuitorului ,incet incet le pierdem si putem dobindi o mare sansa de a ne mintui!

Noesisaa 01.08.2009 22:36:32

Zilele trecute am vazut pe Trinitas o mica emisiune despre ce sunt si cum se scriu pomelnicele, care e diferenta de acatiste -- interesant si explicit.

Tzantzarika 01.08.2009 23:46:18

Cum adica - sa nu-mi trec parintii in pomelnic - pentur ca nu sunt casatoriti religios -deci teoretic traiesc in preacurvie. Sunt impreuna de 45 ani si nu s-au inselat unul pe altul.

antoniap 02.08.2009 00:11:40

Eu tocmai am trimis la o manastire prin posta un pomelenic insotit de bani, fireste. Sa ma pomeneasca atat cat considera. Staretul respectiv mi-a trimis scrisoare si mi-a recomandat ce rugaciuni sa citesc si asta mi-a mers la suflet. N-as putea sa-i pretind nimanui sa-si sacrifice timpul rugandu-se pentru mine asa, degeaba. Pe de alta parte, am fost multumita, caci, desi nu ma cunoaste, acel staret a decis sa-mi poarte de grija rugandu-se pentru mine si povatuindu-ma.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:48:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.