Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2561)

cozia 29.10.2007 03:43:39

Nu prea inteleg de ce acest parinte al Bisericii noastre Ortodoxe de la o vreme a inceput sa fie foarte preocupat de ecologie, proiecte legate de consecintele "devastatoare" ale incalzirii globale, l-am vazut in Groenlanda ca analiza acolo grosimea ghetii cu oamenii de stiinta, muntii care nu mai sunt inzapeziti de citiva ani buni, analiza focile si ursii care urmeaza sa sufere consecintele... si isi arata ingrijorarea intr-un mod neobisnuit pentru un Patriarh, la fel ca Al Gore.:(

Este chiar numit Patriarhul verde, si nu inteleg ce se intimpla, de ce implicarea asta in proiecte "umanitare"

Noesis 29.10.2007 04:53:45

Si ce e rau in asta?

Eu cred ca e bine. Bine ar fi ca si crestinii in general sa incerce sa nu distruga ce a facut Dumnezeu pentru noi, si sa fie ingrijorati cand din vina noastra pamantul si ce e pe el are de suferit.

cod_gabriel 29.10.2007 10:33:07

Citat:

În prealabil postat de cozia
Nu prea inteleg de ce acest parinte al Bisericii noastre Ortodoxe de la o vreme a inceput sa fie foarte preocupat de ecologie, proiecte legate de consecintele "devastatoare" ale incalzirii globale, l-am vazut in Groenlanda ca analiza acolo grosimea ghetii cu oamenii de stiinta, muntii care nu mai sunt inzapeziti de citiva ani buni, analiza focile si ursii care urmeaza sa sufere consecintele... si isi arata ingrijorarea intr-un mod neobisnuit pentru un Patriarh, la fel ca Al Gore.:(

Este chiar numit Patriarhul verde, si nu inteleg ce se intimpla, de ce implicarea asta in proiecte "umanitare"

Poate pentru ca si astea sunt niste probleme ale lumii contemporane?

MARIUS_DANIEL 29.10.2007 11:03:00

Citat:

Ti-ai dat si tu seama ca se implica in cele lumesti si materiale,decat in cele spirituale,mai ales aceasta mare cacealma ecologista...

krabu 29.10.2007 11:35:50

Să ne gândim că este înaintestătătorul tuturor ortodoxilor. Că este poate cel mai aproape cu rugăciunile de Dumnezeu. Si poate el vede ceea ce nu vedem.

Dacă peste 30 de ani Constantinopolul va fi sub mare? Hai să fim cu el ca și cum am avea sansa de a fi în corabie cu Noe si nu împotriva lui.

Poate încălzirea este pericolul cel mai mare. Poate are o misiune de făcut. Si o va face. Cu noi sau fără noi.

georgeval 29.10.2007 11:38:26

Problema ecologica este nedespartita de cea antropologica. Omul este consttinta creatiei. Pacatul stramosesc a avut o rezonanta cosmica, iar mantuirea realizata de catre Hristos a avut deasemenea o erzonanta cosmica. Criza ecologica este o dovada ca omul a considerata creatia ca fiind lipsita de sens si rationalitate exploatandu-o intr-un mod irationala. Parintele Staniloae sustine ca intre om si natura exista o legatura indisolubila, aceasta invatatura este proprie crestinismului rasaritean. Preocuparea Patriarhului de la Constantinopol este indreptatita. "Crestinismul din Occident a avut adeseori tendinta de a referi mantuirea la omul separat de natura. Crestinismul rasaritean nu le-a conceput niciodata separate." (Pr Staniloae)

ancah 29.10.2007 12:03:59

Citat:

Aceasta a fost tema primei slujbe ecumenice, care a avut loc in Norvegia acum de curand. Nu prea am auzit vorbindu-se despre Hristos, dar despre ghiata, care a inceput sa se topeasca, am auzit pe multi vorbind.

mioara-123 29.10.2007 14:11:07

Citat:

În prealabil postat de ancah
Citat:

Aceasta a fost tema primei slujbe ecumenice, care a avut loc in Norvegia acum de curand. Nu prea am auzit vorbindu-se despre Hristos, dar despre ghiata, care a inceput sa se topeasca, am auzit pe multi vorbind.

Sunt multe probleme cu care se confrunta lumea de azi.Biserica este un organism viu;nu poate sta lumea cu bratele incrucisate uitandu-se cum se distruge creatia lui Dumnezeu.PF.nostru Parinte patriarh este foarte inteligent,foarte deschis la nou,doreste dialogul si pe toate le lucreaza spre binele turmei sale.Nu cred ca poate dauna ceva credintei faptul ca este implicat dumnealui in astfel de proiecte.

ancah 29.10.2007 16:19:58

Multumesc, mioara-123, pentru ca ne-ai amintit de problemele, cu care se confrunta lumea de azi. Ghetarii sunt in curs de topire, masinile polueaza si se produc gauri in stratul de ozon, etc. Te-as ruga sa-mi spui daca stii, ce poate face Biserica pentru a preintampina sau combate asemenea fenomene. Si inca ceva, daca Biserica nu se indeparteaza in felul acesta de la scopul ei, abatandu-i atentia asupra fenomenelor exterioare.

cod_gabriel 29.10.2007 16:30:03

Citat:

Multumesc, mioara-123, pentru ca ne-ai amintit de problemele, cu care se confrunta lumea de azi. Ghetarii sunt in curs de topire, masinile polueaza si se produc gauri in stratul de ozon, etc. Te-as ruga sa-mi spui daca stii, ce poate face Biserica pentru a preintampina sau combate asemenea fenomene. Si inca ceva, daca Biserica nu se indeparteaza in felul acesta de la scopul ei, abatandu-i atentia asupra fenomenelor exterioare.

Probabil ca biserica se mai poate ocupa si de alte problemne decat ce fac oamenii in asternut.

cozia 29.10.2007 17:26:48

Eu ma gindeam ca aceste gesturi si tendinte de a te implica in proiecte umanitare vin din dorinta de a deveni (mai) popular cu oamenii, dar oare un Patriarh prin asta ar trebui sa iasa in evidenta sau prin eforturile de a salva sufletele, iar din cite stiu sufletul si materia nu fac casa buna daca materia nu asculta de suflet si de Legile lasate de Adevar
Oare nu asta vrea sa ne spuna Mintuitorul cind zice:
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra"

Si oare nu tocmai asta se intimpla acum, ca 90% din planeta se roaga la materie, la ce au impus ei, ca oameni, “patriarhilor” lor si din cauza tacerii acestora, a conducatorilor, in privinta globalizarii, a tavalugului cu care sunt de acord si-l promoveaza, a patimilor si a pacatelor au inceput sa strige pietrele si ghetarii sa “plinga”

Daca acestia vor tacea, pietrele vor striga!”

Eu inteleg ca asta este drumul ales de neo-protestanti, oarecum de catolici si de ecumenisti insa nu ma asteptam sa vad ca si noi am pus un picior in aceasta barca care se scufunda.

Problema nu este grija noastra pentru natura care este si trebuie sa fie constanta, de acord cu Par Staniloaie insa in momentul cind vrajmasul s-a prins de aceasta slabiciune relativ NOU APARUTA pe mapamond, a pus-o cap de lista la metodele de pierdere a omului, si intunecare a sufletului si mi-e ciuda ca mai marii ai nostri cad in acesta capcana, sau par ca inclina in acea directie
Doamne Ajuta si Lumineaza-ne cu Intelepciunea Ta ca altfel suntem pierduti!

cozia 29.10.2007 17:28:18

daca materia asculta de suflet si de Legile lasate de Adevar... scuzati

kvlr 29.10.2007 17:35:57

poate ca Biserica ar putea sa-i educe mai mult pe oameni... sa-i faca sa inteleaga legatura stransa dintre om si natura... natura trage ponoasele pentru pacatele noastre... suntem responsabili de tot ce se intampla cu ea... ne autodistrugem... poate nu e rau ca Biserica sa-si spuna punctul de vedere si in aceasta privinta (care este foarte actuala)...e normal sa faca acest lucru... fara a uita desigur de menirea ei... daca Biserica Ortodoxa este mistica asta nu inseamna ca trebuie sa fie si aeriana...traim in lume, in natura, si tot ce se intampla ne afecteaza mai mult sau mai putin... Dumnezeu sa ne lumineze!

krabu 29.10.2007 17:57:06

Si despre Noe poate spuneai la fel! Că vrea el să iasă în evidentă făcând o corabie pe pământ.

Nu ti se pare Ancah că te bagi unde nu-ti fierbe oala? De ce oare nu-i scrii direct niste scrisori chiar Patriarhului. Îl somezi să facă ce vrei tu si poate faci pace în lume, poate faci oamenii mai buni, poate ...

Poate?

ancah 29.10.2007 18:22:07

Krabule, esti off-topic si in ceea ce-l priveste pe Noe, cat si in ceea ce priveste restul raspunsului tau. Se pare ca nu detii un raspuns la intrebarea mea; atunci mai bine asteapta si lasa pe altul sa raspunda. Nu cred ca Patriarhul Constantinopolului are nevoie de un "body guard" ca tine.
Si ca sa-ti raspund la intrebare, nu, nu cred ca imi bag nasul unde nu-mi fierbe oala, fiind si eu ortodoxa si facand parte din Biserica Ortodoxa. Totusi unde ai vazut ca am somat pe cineva?

cozia 29.10.2007 18:32:07

Citat:

În prealabil postat de krabu
Noe

Este interesanta comparatia insa Noe:
- Era in Dialog direct cu Dumnezeu, dovada, construirea Arcii in ..desert spre uimirea tuturor necredinciosilor si pacatosilor"care continuau sa se insoare si sa faca copii pina-n ultima clipa, fara nici o grija"
- Dumnezeu nu i-a spus ca salvarea va veni prin asocierea cu necredinciosii care se tulbura si ratacesc prin proiecte umanitare ci numai EL SI FAMILIA LUI + animalele nevinovate...Asemanator Sodomei cind ingerii l-au luat pe Lot de incheietura miinii si i-au spus ACUM! HAI! i-ati familia si valea cit mai repede ca vine prapadul!

Pentru ce hotărăști tu ceea ce trebuie să facă Dumnezeu? Pentru ce legiuești tu purtarea de grijă a lui Dumnezeu? N-ai nici o legătură cu cele ce vor veni după tine. Nu poți fi și mort și chivernisitorul celor vii și judecător dintre morți, drămăluind ceea ce se cuvine fiecăruia.

Ioan Gura de Aur

cozia 29.10.2007 18:38:45

As fi vrut sa adaug sa nu atacam la persoana ci sa folosim intelepciunea celor mai mari ca noi si sa gasim in invataturile lor si din scripturi daca Dumnezeu a spus vreodata CUIVA ca este datoria oamenilor sa salveze planeta?

In Geneza parca se vorbeste de ideea de a stapini, popula, folosi, dar nu de a salva pamintul lucru care tine de fantezie si ratacire mai ales pentru ca incepem procesul cu ce nu trebuie adica cu exteriorul nostru nu cu interiorul asa cum ni s-a spus sa facem de catre EL

krabu 29.10.2007 18:42:11

Mare adevăr!

Asa este. Nu are nevoie de bodyguard. Asa ca ma retrag. A venit toamna. Ni s-a umplut găleata de noroi. Asa că ce facem cu ea? Împroscăm.

Păi ne somezi pe noi, pe mine, să-ti spun eu de ce Patriarhul se duce în Groenlanda.

Pentru că nu esti informată, să stii că Patriarhul Bartolomeu trage semnale de alarmă cu privire la planetă de f mult timp

krabu 29.10.2007 18:44:58

Scrie undeva că Noe a spus lumii întregi că-i vorbeste Dumnezeu.

Ajungem noi niste mucosi de păcătosi să ne întrebăm de ce Patriarhul face ce face. D-aia. Că noi nu facem ascultare. Că suntem mai păcătosi decât Sodoma si Gomora. Că ne băgăm unde nu trebuie.

krabu 29.10.2007 18:49:20

Iată mai jos de pe site-ul Patriarhiei de Constantinopol că Patriarhul Bartolomeu duce o politică de a atrage atentia asupra mediului din 1994, adica de 13 ani. Iar mai nou, Papa Benedict încearcă din răsputeri să-l ajugă din urmă pe Patriarh în această privință.

- Five International environmental seminars on the island of Heybeliada (Halki), “Environment and Religious Education” (1994),

- “Environment and Ethics” (1995),

- “Environment and Communication” (1996),

- “Environment and Justice” (1997),

- “Environment and Poverty” (1998);

- “Symposium II – The Black Sea in Crisis” (1997), seeking to discern appropriate action on preserving the Black Sea region;

- “ The Halki Ecological Institute” (1999) an interdisciplinary learning opportunity for scientists, clergy, journalists, educators and students;

- Symposium III – “A River of Life” (1999), highlighting the grave environmental problems facing Europe’s greatest waterway.

- This third floating Symposium travelled down the Danube from the river’s headwaters to the Delta and Black Sea.

- Scientific Conference, Istanbul, (2000);

- the Religion, Science and Environment International Symposium IV: “The Adriatic Sea: A Sea at Risk, a Unity of Purpose” (June 2002)

- Symposium V: “The Baltic Sea: A Common Heritage, A Shared Responsibility” (June 2003).

krabu 29.10.2007 18:51:09

O întrebare la cele postate:

Este ascultare punerea sub îndoială a actiunilor celui căruia îi datorezi ascultare?

Eu zic că nu. Si atunci deja te îndepărtezi de mântuire. Judeci.

Voi ce ziceti?

cozia 29.10.2007 19:02:28

Nu Krabu, pe bune, uite noi stam ca mucosii, ca asa este, si ne uitam la astia mai mari ce spun, nu si uite de exemplu Par Iustin Pirvu:

"Daca vrei sa ai un serviciu mai bun, trebuie sa te inscrii in loja masonica, sa te lepezi de Hristos. Si, iata, acestea toate sunt incercari si ispite si greutati care ne fura de la adevaratele teluri ale trairii noastre. Acestea aduc la zero, zero, viata duhovniceasca

-Este bine in zilele noastre sa mai cautam povatuitori duhovnicesti?

- Este mai bine sa dobandesti tu putina pricepere duhovniceasca, caci vin vremuri cand nu numai ca nu veti mai gasi indrumator, dar nici macar un cuvant din Scriptura sau din Sfintii Parinti. Sfintii Parinti pana acum recomandau povatuirea dupa Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti, insa vin vremuri cand vor lipsi si acestea.

-Dar pana la vremurile acelea?

- Pana atunci sa le invatati pe de rost (…)"

dupa care sunt numerosi Sfinti Parinti care ne spun foarte direct sa stam departe de proiectele umanitare ca ne duc direeeect in Gheena!
deci nu noi mucosii ci noi ne uitam ce fac si ce zic unii si altii...

cozia 29.10.2007 19:09:28

Citat:

Scrie undeva că Noe a spus lumii întregi că-i vorbeste Dumnezeu.

Evident ca nu, pe atunci stirile nu erau mediatizate, celulare si alte smecherii, insa el banuiesc ca le-a spus vecinilor curiosi motivul pentru care construieste corabia in mijlocul desertului si stirea acolo s-a oprit, cind l-au calificat ca fiind nebun cu acte

ancah 29.10.2007 19:25:52

Ascultarea o facem fata de Dumnezeu.
Poate ca Dumnezeu uitandu-Se la Pamnant si vazand ce fac oamenii, S-a cait ca pe vremea lui Noe, spunand: "Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut" (Facerea 6, 7)
Poate chiar Dumnezeu este Cel Care face sa se dezghete ghetarii.

krabu 29.10.2007 19:30:03

Dragă Cozia,

ai grijă să nu treacă mântuirea pe lângă tine. Care este binele pe care îl urmăresti tu cu acesată postare? Pe cine vrei tu sincer să ajuti?

Sau ai nervi si postezi asa doar pentru scandal?

Doar nu vom transforma acest forum în tabloidul Libertatea.

Pe cine ajuti tu spre mântuire prin critica asupra Patriarhului Bartolomeu? Pe bune.

krabu 29.10.2007 19:32:35

Nu ancah. Următoarea va fi cu foc nu va mai fi cu apă.

krabu 29.10.2007 19:38:32

Dar revenind, Cozia, atrag atentia asupra a ceea ce scrii:

"Nu prea inteleg de ce acest parinte al Bisericii noastre Ortodoxe de la o vreme a inceput sa fie foarte preocupat de ecologie, proiecte legate de consecintele "devastatoare" ale incalzirii globale"

1. Ți-am arătat că de la o vreme este de fapt de cca 13 ani.
2. "Acest" părinte nu este acest. Pe un forum ortodox, poti vorbi despre un "acest părinte" numai despre papă. Nu faci pe Patriarhul Ecumenic un ăsta. Decât dacă te tragi de sireturi cu el. Si să ne spui atunci si nouă ca să-ti pupăm mâna si să te pomenim în rugăciunile noastre.
3. "devastatoare". Poate pericolul ecologic ne va lovi mai repede decât ecumenismul mult trâmbitat.

"Este chiar numit Patriarhul verde, si nu inteleg ce se intimpla, de ce implicarea asta in proiecte "umanitare""

Nu întelegi. Te documentezi. Corespondezi. Studiezi. Si în final te luminezi. Ne scutesti de dureri de cap până la urmă.

ancah 29.10.2007 20:02:56

Citat:

Nu ancah. Următoarea va fi cu foc nu va mai fi cu apă.

Chiar asa previzibil a devenit Dumnezeu? Oare nu mai exista inundatii?

krabu 29.10.2007 20:25:53

FACEREA - INTAIA CARTE A LUI MOISE
CAPITOLUL 9

9. "Iata Eu inchei legamantul Meu cu voi, cu urmasii vostri.
10. Si cu tot sufletul viu, care este cu voi: cu pasarile, cu animalele si cu toate fiarele pamantului, care sunt cu voi, cu toate vietatile pamantului cate au iesit din corabie;
11. Si inchei acest legamant cu voi, ca nu voi mai pierde tot trupul cu apele potopului si nu va mai fi potop, ca sa pustiiasca pamantul".

CARTEA INTELEPCIUNII LUI ISUS, FIUL LUI SIRAH (ECLESIASTICUL)
CAPITOLUL 44

18. Pentru aceea a ramas ramasita pe pamant, cand s-a facut potopul.
19. Legatura vesnica cu el s-a asezat, ca sa nu se mai piarda de potop tot trupul.

krabu 29.10.2007 20:47:34

DOUA EPISTOLA SOBORNICEASCA A SFANTULUI APOSTOL PETRU

CAPITOLUL 3

10. Iar ziua Domnului va veni ca un fur, cand cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzand, se vor desface, si pamantul si lucrurile de pe el se vor mistui.
11. Deci daca toate acestea se vor desfiinta, cat de mult vi se cuvine voua sa umblati intru viata sfanta si in cucernicie,
12. Asteptand si grabind venirea zilei Domnului, din pricina careia cerurile, luand foc, se vor nimici, iar stihiile, aprinse, se vor topi!

cozia 29.10.2007 21:21:16

Da, este interesant citatul prin faptul ca noi oamenii nu suntem cei care vor crea stihiile si grozaviile de mai sus ci ele pur si simplu se vor intimpla, de ce nu stim precis , probabil din cauza pacatului generalizat care distruge planeta. Noi ce facem este sa traim ca sobolanii, dam gauri in pamint consumam si devoram in mod inconstient toate resursele si ne taiem craca de sub picioare. Ideea centrala este ce facem sa oprin sau sa intirziem toate acestea,...astupam gaurile din pamint? sau ne vindecam sufletul prin rugaciune, infrinare de tot felul care va duce ...la dragoste, la iubirea aproapelui si a naturii.

Eu tocmai ca pentru ca nu vreau sa ratez mintuirea stau si observ, iau aminte la invataturile sfintilor Parinti privesc in jur si sunt atent sa nu ma prinda ziua Domnului ratacind.

Postare in nici un caz nu este pentru scandal ci pentru aceasta dilema a implicarii in proiecte globaliste...cind noi la nivel local, adica cel mai important, ne inecam in patimi si pacate, Atit!

ancah 29.10.2007 21:33:58

Krabu, de ce te gandesti la potop,devreme ce stii ca Dumnezeu a facut legamant cu oamenii prin curcubeu?!?
Nu ma refeream la un potop, ci la inundatie, iar inundatii vezi bine ca avem cu nemiluita. Si apoi pana la venirea Domnului cine stie cata vreme va trece, devreme ce doar Dumnezeu stie cand va avea loc aceasta. Semne sunt, dar inca nu s-a implinit tot ce scrie.
Dar oare pana la venirea Domnului, oamenii isi pot oare permite orice, fara teama de a fi pedepsiti de propriile lor fapte?
Dumnezeu a dezlantuit apele pentru pacatele oamenilor si le-a dat potopul. Daca topirea gheturilor e urmare a pacatelor, pe care alta data Dumnezeu le-a pedepsit prin potop(Noe) si prin foc ( Sodoma Si Gomora), atunci nu ar fi mai normal sa ne pocaim, in loc sa ne preocupe topirea gheturilor, pe care oricum nu putem s-o oprim?
Sa ne amintim de niniveni, care de la mic la mare si-au pus cenusa in cap si s-au pocait, fapt pentru care au fost iertati de Dumnezeu.
Cum altfel decat plangand pacatele noastre si intorcandu-ne la Dumnezeu putem trece de mania lui Dumnezeu, Care a spus "A mea este razbunarea".

omulet 29.10.2007 22:54:19

Ofofof! Alta treaba nu avem decat sa ne gandim cum vine sfarsitul lumii! Parca nu le-ar fi spus Mantuitorul apostolilor ca asta nu e treaba lor! De ce oare ar fi a noastra?

Iar de PF Bartolomeu... Preocuparile ecologice ne invata multe, caci nu e o ecologie de dragul ei, ci di grija pt fapturile Domnului.

Oamenii duhovnicesti de multe ori s-au implicat in lucruri care tineau aparent de lume... De exemplu cei care au luptat impotriva comunismului. Ar fi putut sa zica usor: "oare nu vrea Dumnezeu sa fie astia la putere?" sau sa dea citate din Sf. Ioan Gura de Aur din care sa reieasa ca n-ar fi trebuit sa le pese. Insa lor le-a pasat. Si acum ii cinstim pe unii si avem evlavie la ei ca la sfinti!

ancah 29.10.2007 23:14:17

Practic, omulet, ce poate face Biserica pentru oprirea topirii gheturilor? Daca ne spui, poate punem si noi umarul si ajutam.

omulet 29.10.2007 23:30:09

Biserica nu poate face nimic: nici pentru oprirea topirii ghetarilor, nici pentru a opri indoctrinarea oamenilor prin televiziune, etc.

In schimb poate trage semnale de alarma. Poate educa. Poate oferi infranarea ca alternativa. Postul e un exemplu de "exploatare rationala a resurselor". Cine stie, poate daca liderii mondiali de astazi ar fi postit atunci cand erau copii, sau ar fi avut duhovnici care le-ar fi spus sa nu manance tot ce pot, sa nu spuna tot ce stiu... poate atunci ar fi inteles ca "a nu consuma tot ce ai" la nivel global (de ex. protocolul de la Kyoto) e o chestie de bun simt.

Noesis 30.10.2007 03:01:59

Tare incuiati si suspiciosi sunt unii. Lasa omul sa mearga in Groenlanda daca el crede ca e bine si daca isi permite. Lasa sa se roage pentru binele planetei asteia, ca e spre binele nostru.Asta-i culmea. Care e problema aici?

Voi nu ati trait vara asta in Romania? Nu ati vazut ce calduri au fost? Eu sunt tanara dar nu cred ca au fost asemenea calduri de o bucata buna de vreme, daca au fost. Daca sunt 45-50 de grade afara timp de cateva saptamani fara pauza, sau mai mult, nu iti arde nici de munca, nici de invatat, nici sa te rogi. Este bine sa ne rugam pentru o clima buna, este spre binele nostru. Si bine face Parintele Patriarh ca se roaga pentru asta. Sfarsitul lumii vine cand vrea Dumnezeu, dar nici noi nu trebuie sa aducem chin pe pielea noastra...

ancah 30.10.2007 11:15:54

Noesis:Tare incuiati si suspiciosi sunt unii. Lasa omul sa mearga in Groenlanda daca el crede ca e bine si daca isi permite. Lasa sa se roage pentru binele planetei asteia, ca e spre binele nostru.Asta-i culmea. Care e problema aici?

Problema nu este ca "omul" merge in Groenlanda si se roaga. Poblema este ca slujbele bisericesti se ocupa de ecologie in loc de ceea ce trebuie si anume mantuirea oamenilor si incep sa semene mai mult cu o sedinta decat cu o slujba bisericeasca. Ce-i drept, slava Domnului, nu in bisericile ortodoxe,ci in cele protestante. Fiind o slujba ecumenicaca era si un preot ortodox in biserica, printre participanti.

Si alta problema este, ca in loc sa incercam sa intelegem ce vor unii dintre noi sa spuna, dam un raspuns rapid fara sa intram in miezul problemei. De unde si concluzia ca unii ar fi "incuiati si suspiciosi". Probabil asa se vede dintr-o privire aruncata din fuga calului. Poate ar fi mai bine sa stam si sa cugetam, inainte de a imparti cu darnicie unele calificative. Acest lucru e valabil in general, nu numai la acest topic.

vsovi 30.10.2007 17:26:52

Citat:

Noesis:Tare incuiati si suspiciosi sunt unii. Lasa omul sa mearga in Groenlanda daca el crede ca e bine si daca isi permite. Lasa sa se roage pentru binele planetei asteia, ca e spre binele nostru.Asta-i culmea. Care e problema aici?

Problema nu este ca "omul" merge in Groenlanda si se roaga. Poblema este ca slujbele bisericesti se ocupa de ecologie in loc de ceea ce trebuie si anume mantuirea oamenilor si incep sa semene mai mult cu o sedinta decat cu o slujba bisericeasca. Ce-i drept, slava Domnului, nu in bisericile ortodoxe,ci in cele protestante. Fiind o slujba ecumenicaca era si un preot ortodox in biserica, printre participanti.

Si alta problema este, ca in loc sa incercam sa intelegem ce vor unii dintre noi sa spuna, dam un raspuns rapid fara sa intram in miezul problemei. De unde si concluzia ca unii ar fi "incuiati si suspiciosi". Probabil asa se vede dintr-o privire aruncata din fuga calului. Poate ar fi mai bine sa stam si sa cugetam, inainte de a imparti cu darnicie unele calificative. Acest lucru e valabil in general, nu numai la acest topic.

domnule, adica intra in bisericile lor shi tzin slujba ortodoxa pentru protestantzi shi eretici? adica intr-o adunare ecumenica? poi acest lucru e groaznic shi este erezie curata adica murdara fireshte, dar sigur ca nu sunt eu in masura sa ma pronuntz, poi calea normala este cu totul alta, ca daca realizeaza shi cred in adevarata shi mantuitoarea credintza creshtin-ortodoxa, cred din toata inima asha cum a intrebat apostolul Filip pe cel ce se boteza (se convertea) pentru mintuirea lui shi slava lui Hristos shi a lui Dumnezeu, ca doar nu pentru altceva, shi daca sunt catziva macar atunci sa roage sa li se trimita un parinte ortodox sa le tzina liturghii shi slujbe... dar NU in climat ecumenic shi multicreshtin... shi daca aia in timp, se convertesc, benevol, fara sa-i mane vre-un interes prozelit ajung sa fie asha multzi incat sa aiba nevoie de un episcopat sa ceara iar daca vor sa ajunga shi respecta toate cerintzele pentru autocefalie atunci cu sigurantza o vor primii, dar daca incearca astfel de diversiuni shi amagiri ecumenice... adica mai corect spus, intalniri shi slujiri multiconfesionale atunci sa nu primeasca nimic... fiindca am impresia ca dezastru va fi in sufletele auditoriului, adica va asista la un fel de program de divertisment, shi credintza se va transforma in BAL!

deci chiar daca vorbele mele n-au nici o valoare, ca apoi cine mai sunt shi eu, un terchea-berchea, dar totushi am impresia ca ishi vor atrage asupra-le multa durere shi e spre binele lor sa nu se lege la cap daca nu-i doare... iar Domnul ii va lasa probabil in ratacirea lor... amarnica ratacire... dar daca n-ai cu cine? treaba lor... auzi tu acolo, adica intr-o biserica se aduna multe confesiuni shi asista cam ca la concert la slujbele respective, shi traitorul de Hristos se transforma in ce? in ce s-o fi transformand ca nu-mi dau seama? ... degustator de vinuri, in suporter cam ca la meciurile de footbal... poi o fi lumea plina cu astfel de lucruri doar sa nu transformam biserica dupa chipul lumescului... ca nu mi se pare in Duh creshtin-ortodox, dar nu vreau sa osandesc fiindca nu ma pricep, nu am autoritate, nu shtiu despre ce este vorba, deci nici nu imi bat capul ca ma va lua in seama cineva... oricum nu e treaba mea... dar ca shi recomandare pentru creshtinii ortodochi parca imi rasuna un indemn in urechi al unui sfant : " a nu se intra in acele biserici fiindca nu au harul, nu sunt in Duhul"... paremise ceva sfiintzi prooroci... sau daca ma gandesc la Apocalipsa, atunci imi vine in minte un indemn al Domnului despre aceasta desfranata spunand ceva de genul : "Ieshitzi din mijlocul ei poporul Meu ca sa nu cumva sa avetzi parte de urgiile ce ii sunt pregatite" ... oricum nu-s chiar convins ca la asta se refera ca nu shtiu interpreta apocalipsa decat pe ici pe colo dupa cum am tras cu urechea de pe la sfintzii parintzi de pe net dar se poate aplica acest indemn la o adica shi in cazul acesta...

adica daca ceilaltzi creshtini din toata lumea au nevoie de creshtin-ortodoxie, adica singura mantuitoare, atunci sa aleaga calea cea stramta shi nu comedia asta lugubra a panecumenismului mondial... adica sa se adune, sa se converteasca daca cred sincer ca ii ajuta ortodoxia la ceva, din toata inima, shi sa ceara sa li se dea un preot, sa-shi gaseasca un loc modest unde sa-shi tzina parintele slujba ca in final, daca le da mana sa-shi ridice o biserica aproape de unde locuiesc... mie para asha mi-ar suna la ureche in mod placut... dar cate urechi atatea posibilitatzi... mai bine pentru mine sa nu ma amestec shi sa-mi vad de lungul nasului shi de pacatele mele... ca am HarDomnului mult prea multe de care nu le am grija shi nu le bag de seama, ca sa nu zic ca pe unele nici macar nu le pot constata fiindca nu le mai vede simtzirea mea de atata nerushinare shi obijnuintza in putoreala...

oricum Dumnezeu ii ajuta pe fiecare dar shi ei trebuie sa faca cate un pas cu ajutorul lui Hristos shi nu cu ajutorul celui mincinos shi vicleshuguist shi rau in cele din urma...

Noesis 31.10.2007 02:50:29

Citat:

În prealabil postat de vsovi
adica daca ceilaltzi creshtini din toata lumea au nevoie de creshtin-ortodoxie, adica singura mantuitoare, atunci sa aleaga calea cea stramta shi nu comedia asta lugubra a panecumenismului mondial... adica sa se adune, sa se converteasca daca cred sincer ca ii ajuta ortodoxia la ceva, din toata inima, shi sa ceara sa li se dea un preot, sa-shi gaseasca un loc modest unde sa-shi tzina parintele slujba ca in final, daca le da mana sa-shi ridice o biserica aproape de unde locuiesc... mie para asha mi-ar suna la ureche in mod placut... dar cate urechi atatea posibilitatzi... mai bine pentru mine sa nu ma amestec shi sa-mi vad de lungul nasului shi de pacatele mele... ca am HarDomnului mult prea multe de care nu le am grija shi nu le bag de seama, ca sa nu zic ca pe unele nici macar nu le pot constata fiindca nu le mai vede simtzirea mea de atata nerushinare shi obijnuintza in putoreala...

oricum Dumnezeu ii ajuta pe fiecare dar shi ei trebuie sa faca cate un pas cu ajutorul lui Hristos shi nu cu ajutorul celui mincinos shi vicleshuguist shi rau in cele din urma...

De ce spun asta?

Fiindca mi se pare ca unii gandesc ingust.

Cati dintre voi au iesit din Romania? Cati dintre voi au intalnit, vorbit, si au legat o prietenie cu un protestant/catolic, samd. Da, o sa spuneti: erezie, nebunie, ecumenism -- nu ai ce sa vorbesti cu ei. Daca vor sa vina la ortodoxie, bine ii primim, dar altfel, la iad cu ei. Asa e?
Problema este ca cei mai multi crestini de pe planeta nici macar nu au auzit de ortodoxie, nici prin vis n-au visat, si nici nu stiu cu ce sa mananca. Si cand intalnesc unul dintre cei ortodocsi mai ravnitor si mai anti-ecumenist, se sperie bineinteles...

Problema ecologiei este o problema globala si sunt idioti cei care o resping. Oamenii trebuie sa invete sa nu risipeasca ce ne-a dat Dumnezeu, sa nu iroseasca (chiar si lucrurile care multora dintre noi li se par nimicuri -- electricitate, petrol, apa curata...).

Singurul lucru ingrijorator ar fi daca parintele patriarh s-ar ruga numai pentru ghetari. Dar cum sunt sigura ca se raga mai mult pentru multe altele inculsiv mantuirea noastra -- nu vad de ce sa incepem sa fim suspicisi pe tot felul de chestii care pana la urma sunt spre binele nostru.

Ancah, slujbele bisericesti sunt pentru multe lucruri. Daca asculti cu atentie ai sa auzi ca parintele se roaga pentru multe, inclusiv pentru vreme buna.

Despre ecumenism si anti-ecumenism s-au vorbit multe pe aici, n-are rost. Oricum, eu nu vad un viitor mare intr-o ortodoxie inchisa in sine, suspicioasa, paranoica, suficienta si neimplicata social, cum si-ar dori multi anti-ecumenisti. Bine ca parintele patriarh Daniel incepe sa mai schimbe unele lucruri.

mirelat 31.10.2007 05:05:00

Citat:

Nu întelegi. Te documentezi. Corespondezi. Studiezi. Si în final te luminezi. Ne scutesti de dureri de cap până la urmă.

toate bune, krabule, dar de ce ii bagi omului pumnul in gura? pai daca vrea omul sa se documenteze aici pe forum, ce-ai cu el? ca doar forumul asta nu e facut doar pentru a da citate...

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:08:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.