Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   trebuie sa eavem tinuta aprte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=257)

beatrice 17.12.2005 13:02:03

Noi trebuie sa ne gindim caci trebuie sa avem o tinuta aparte cind intram in casa lui Dumnezeu,nu intram imbracati cum am merge la discoteca sau la niste prieteni acasa. Trebuie sa fim binecuviinciosi imbracati, curati si cu sufletul impacat caci nu ne ducem sa facem show sa atragem atentia la baieti sau barbati dar nici la alte femeii sa comenteze daca le plac sau nu cum ne-am imbracat.Trebuie sa avem capul acoperit ca femei caci asa ne aratam supunerea fata de dumnezeu,dar si barbatii nu au voie in pantaloni scurti sau cu palarie pe cap. Trebuie sa nu uitam caci timpurile sau schimbat dar noi Crestini Romini nu trebuie sa ne schimbam dupa lumea cea plina de pacaturi.

20.12.2005 15:16:41

Citat:

În prealabil postat de beatrice
Noi trebuie sa ne gindim caci trebuie sa avem o tinuta aparte cind intram in casa lui Dumnezeu,nu intram imbracati cum am merge la discoteca sau la niste prieteni acasa. Trebuie sa fim binecuviinciosi imbracati, curati si cu sufletul impacat caci nu ne ducem sa facem show sa atragem atentia la baieti sau barbati dar nici la alte femeii sa comenteze daca le plac sau nu cum ne-am imbracat.Trebuie sa avem capul acoperit ca femei caci asa ne aratam supunerea fata de dumnezeu,dar si barbatii nu au voie in pantaloni scurti sau cu palarie pe cap. Trebuie sa nu uitam caci timpurile sau schimbat dar noi Crestini Romini nu trebuie sa ne schimbam dupa lumea cea plina de pacaturi.

De asemenea trebuie sa avem si o purtare cuviincioasa, sa nu-i deranjam pe ceilalti, sa incercam ca dupa ce ne-am inchinat la icoane si am dat pomelnicul, sa ne ocupam un loc in biserica si intreaga noastra atentie sa se indrepte spre slujba.

Orthodox 12.01.2006 20:28:10

Tinuta ca tinuta, reflecta starea de interior, dar nimeni nu spune, de ce sa mergem duminica la Liturghie?

emilia03 13.01.2006 14:46:18

Citat:

În prealabil postat de Orthodox
Tinuta ca tinuta, reflecta starea de interior, dar nimeni nu spune, de ce sa mergem duminica la Liturghie?

Trebuia sa dai link-ul la pagina unde ne arati de ce trebuie sa mergem!:)

28.04.2006 00:55:35

Acestea tin de regulamentul bisericii, Sfanta Scriptura sau Sfanta Traditie ?

Macarie 09.05.2006 13:22:14

Mai tin degraba de bunul simt as zice, de aceea nu exista regulamente stabilite, tinuta si comportamentul depind mult de cultura, de zona geografica, de obiceiurile locului.
Bunul simt si respectul imbraca multe forme, si totusi e atit de usor de recunoscut intodeauna.

cat2kity 14.05.2006 22:19:21

Intodeauna la Biserica trebuie sa mergem impacati spiritual,cu o tinuta decenta,sa nu atraga atentia oamenilor,trebuie sa ne purtam cuviincios.Nu ca altii....care vin si la propria nunta cu buricul gol,cu picioarele la vedere....oricum nimeni nu-i usa de Biserica...

Stefan500 10.06.2006 04:05:57

Ar trebui mentionati si cei care in nopatea de Inviere vin si fumeaza, beau, injura... Daca ma dernjeaza cei care fac acest lucru in fata blocului, va dati seama ce parere am de cei care fac asta la Biserica! Nici eu nu sunt usa de Biserica (scuzati expresia), dar unii abuza de libertate...

13.08.2006 17:34:16

mai...mai...!!!!
cand o sa invatati sa nu va mai uitati la alti???nu asa se castiga mantuirea cautand sa vedeti gunoiul altora...
vezi ce e in ograda ta mai intai...fa curatenie la tine si apoi incearca sa-i ajuti si pe vecini.Iar pt acest tip de ajutor Hristos te invata cum sa faci:intai spune-i in fata,daca nu intelege mai incearca o data cu un martor...daca nici atunci nu intelege roaga-te pt el si nu-l judeca.
Tineti minte :in ce judecati in aceea veti cadea...Hristos zice...iar eu am trait acest lucru pe propria-mi piele.
Deci...luati aminte.

paulac 14.11.2006 12:33:40

m-ati dat gata.te duci la biserica sa participi la sfanta liturgie nu sa faci circ si sa te gandesti la prostii.ce tinuta aparte? daca e felul tau sa te imbraci mai deocheat , cu siguranta si la biserica tot asa vei merge. dragilor , nu haina face pe om...:( si cu capul acoperit?sa fim seriosi. cercetati de ce femeile (credincioasele) trebuiau sa aiba capul acoperit( un indiciu: ca sa se diferentieze.....).
dumnezeu sa va lumineze mintile!

mirelat 17.11.2006 06:45:24

eu sunt de parere ca mai face si haina pe om, cateodata.

nu mergem la biserica in echipamentul de sport sau in tinuta lejera.

in privinta capului acoperit, si eu mergeam intr-un timp asa, dar m-am saturat la un moment dat sa fiu privita ba ca o ciudata, de catre cei care credeau ca "exagerez", ba ca o prefacuta, de catre cei/cele din extrema cealalta.

Va_iubesc 17.11.2006 12:25:27

Pentru mine tinuta la Biserica sau in afara ei e cam aceeasi. Singura diferenta e ca-mi pun o esarfa pe cap la Biserica. Mirela, legat de ce spui tu ca si tu mergeai cu capul acoperit, dar te-ai saturat sa fii privita "ca o ciudata", nu sunt de acord. Suntem priviti putin ca niste ciudati, fiindca a-I urma Lui implica sa fim niste "nebuni" pentru aceasta societate si chiar si pentru majoritatea celor care merg la Biserica din obisnuinta, fara a avea o viata de ortodocsi autentici.

Pentru societatea actuala este o ciudatenie sa fii vazuta ca femeie tot timpul in fusta. Si atunci ce facem? Pr. Coman spunea ca semnul apropierii sfarsitului este cand nu vor mai fi diferente vestimentare si de alt tip intre sexe. Eu una ma simt perfect in fusta sau rochie, mi se pare feminin, decent si mi se pare ca ma regasesc. Iar pentru mine este extrem de important sa fiu eu, fiindca Hristos nu se poate apropia de un om care nu mai e el, ci este dupa cum vor altii, sau dupa cum crede el ca vor altii.

Apoi legat de acoperirea capului, si eu pe la Bisericile pe unde ma duc sunt vazuta mai "fundamentalista", dar nu ma intereseaza ce cred ceilalti, ci ce crede Hristos. Pentru El merg la Biserica, pentru El traiesc, pentru El ma imbrac asa, etc. Iar pentru acoperirea capului avem fundamente scripturistice. Apoi si iconografia ne invata putin. Ai vazut-o vreodata pe Maica Domnului sau oricare alta Sfanta in icoanele bizantine cu capul neacoperit? Sigur NU!

Sa fim atenti la modele si sa nu ne mai luam dupa duhul lumii!

Elena

mirelat 17.11.2006 15:17:27

Da, Elena, si eu ma simt eu insami atunci cand port fusta sau rochie. Dar n-as putea spune acelasi lucru atunci cand imi pun ceva pe cap, fie el batic sau esarfa, ca de palarie nu poate fi vorba. Am sa discut si cu preotul meu duhovnic sa vad ce sfat imi da.

mirelat 17.11.2006 18:39:58

as mai face o precizare : singurele care respecta intocmai traditia capului acoperit sunt calugaritele. intre mirence nu am vazut decat arareori femei sau fete care sa isi aiba capul complet acoperit. mirencele, orasencele in special, cele care o fac, sa-mi fie cu iertare dar mai mult mimeaza asta. stiu ca nu suna bine pentru urechea multora, dar acesta este adevarul.

ory 23.11.2006 16:41:54

mirelat,am intrat odata intr-o biserica pe rit vechi(sau stil vechi,cum se mai spune)si am vazut ca toate femeile aveau capul acoperit,absolut toate,deci acolo se pastreaza mai bine aceasta randuiala.

sovidiu 23.11.2006 17:17:45

poi eu desi nu stiu care este randuiala imi dau si eu cu parerea, si banuiesc ca daca la barbatzii obisnuitzi se specifica sa aiba capul descoperit subantzelegandu-se ca parul acestora este ceva mai scurt, atunci la femei capul trebuie sa fie acoperit pentru ca parul sa nu fie dezlanat sau imprastiat sau datorita miscarii sa capete diferite forme "electocutate", de exemplu daca slujba se tzine afara si e vant puternic, dar cum si barbatzii mai nou isi lasa parul lung si dezlanat, cred ca nu mai este nici o regula, doar eventual dupa o anumita varsta, sa nu te traga curentul, desi unele maici au in permanentza capul acoperit... oricum vechile credintze aratau o superioritate a celor ce purtau capul acoperit fatza de cei cu capul descoperit, mai tineri, dar respectul cu descoperirea capului cand intrii intr-o incinta se refera doar la barbat, femeia nefiind obligata la asha ceva, deoarece poate ca si parul fiind un element al frumusetzii feminine trebuie protejat, adica nu se arata oricarui indiscret...

mirelat 23.11.2006 20:27:11

Citat:

În prealabil postat de ory
mirelat,am intrat odata intr-o biserica pe rit vechi(sau stil vechi,cum se mai spune)si am vazut ca toate femeile aveau capul acoperit,absolut toate,deci acolo se pastreaza mai bine aceasta randuiala.

pot sa stiu si eu unde era acea biserica?

ory 23.11.2006 23:17:21

Ce rost are sa-ti spun unde era biserica,tu oricum nu stai in tara,dar cred ca la oricare dintre bisericile pe stil vechi situatia se arata similara in acest sens.

mirelat 24.11.2006 00:48:28

are rost sa imi spui unde era biserica aceea, nu pentru ca m-as duce acolo ca sa verific, ci pentru ca de multe ori locul are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste obiceiurile.

eu nu am avut ocazia sa intru in biserici romanesti pe rit vechi, dar am intrat in biserici rusesti si pot sa iti spun ca femeile cu batic pe cap sunt o exceptie si nu o regula, ca si in majoritatea bisericilor noastre.

maria55 24.11.2006 12:09:11

Si eu vad citeodata femei imbracate prvocativ ,nu-i vorba de batic. Asi vrea sa le spun ceva si totusi ma abtin . Nu stiu daca e bine . Dar pe urma le vad trecind pe la miruit si ma gindesc ca daca Preotul nu le spune nimic cum sa le spun eu ? E gresit ?

ory 24.11.2006 14:02:38

O biserica de rit vechi din mediul urban,un oras chiar mare,dar,dupa cum am mai spus,aproape toate bisericile acestea de stil vechi au cam acelasi comportament si stil,indiferent daca se afla in mediul rural sau urban,am o prietena buna pe stil vechi si mi-a placut felul acestora de-a respecta credinta si traditiile ei,mult mai bine pastrate,si canoanele mult mai exigente(adica reale)pentru ienoriasi.

mirelat 24.11.2006 15:31:14

Citat:

În prealabil postat de maria55
Si eu vad citeodata femei imbracate prvocativ ,nu-i vorba de batic. Asi vrea sa le spun ceva si totusi ma abtin . Nu stiu daca e bine . Dar pe urma le vad trecind pe la miruit si ma gindesc ca daca Preotul nu le spune nimic cum sa le spun eu ? E gresit ?

Ai dreptate, Maria. Daca preotii nu zic nimic, cine suntem noi sa le judecam?!... Si eu vad adesea femei cu decolteuri largi sau cu alte asemenea, care atrag atentia in mod nedorit, si poate ca Dumnezeu le lasa ca sa se indrepte singure, cu timpul. Doamne ajuta!

04.12.2006 17:36:39

Citat:

În prealabil postat de mirelat
eu sunt de parere ca mai face si haina pe om, cateodata.

nu mergem la biserica in echipamentul de sport sau in tinuta lejera.

in privinta capului acoperit, si eu mergeam intr-un timp asa, dar m-am saturat la un moment dat sa fiu privita ba ca o ciudata, de catre cei care credeau ca "exagerez", ba ca o prefacuta, de catre cei/cele din extrema cealalta.

Eu cred ca e mai indicat sa mergi la biserica imbracat cum te simti bine...eu de exemplu ma imbrac sport si cand merg la biserica si nu-mi pun nimic pe cap...ma simt bine asa si nu ma intereseaza parerea celorlalti...important este altceva pt mine cand merg la biserica...
Daca m-as imbraca la costum: fusta si sacou,camasa alba si batic sa-mi scartaie pe cap de apretat nu m-as putea concentra o secunda la slujba,ba ma starng pantofii,ba ma tine sacoul,ba imi fasaie baticul si nu aud,ba sunt atenta sa nu-mi sifonez bunatate de fustita...si uite asa s-a dus esentialul pt care m-am dus la biserica.
Si din pacate cam asta fac marea majoritate,se pierd in superficialitati si nimicuri de ordin exterior.

mirelat 04.12.2006 20:54:44

Draga Clausemi, bine ai revenit pe forum. Legat de tinuta, parca nu imi vine sa cred ca te duci la biserica in trening. Sa nu confundam stilul "sport" cu "casual".
Eu merg la biserica imbracata aproximativ la fel ca si la serviciu, adica rochie, fusta si foarte rar pantaloni. Sunt de acord cu tine ca nu scrobeala conteaza, totusi un minim de respect trebuie sa aratam, deci sa ne imbracam ingrijit. Doamne ajuta!

04.12.2006 21:30:00

mirelat
Draga mea nu spun ca plec de acasa special in trening la slujba...dar daca sunt in oras si simt nevoia sa intru intr-o biserica in care se oficiaza o slujba in acel moment nu ezit absolut deloc chiar daca sunt imbracata si in pantalon...iar duminica ma imbrac cum simt pe moment :in fusta sau pantalon...asa cum si culorile le aleg tot in functie de moment si de cum simt(in general ma imbrac in pantalon,sunt adepta stilului sport).Dar astea sunt lucruri deja mult prea personale care nu-si au rostul...ceea ce vreau sa spun e de fapt ca nu asta e important atunci cand mergi la biserica...iar decenta de ordin exterior nu trebuie impusa,ea vine de la sine daca interiorul tau e bine asezat si bine orientat.

Negroponte 04.12.2006 21:50:59

:)Despre cuviinta cu care trebuie sa stam in Biserica gasim in Biblie la:1 Corinteni capitolul 11.Doamne ajuta1

mirelat 05.12.2006 04:44:08

Multumesc, Negroponte, pentru trimiterea respectiva si ma bucur ca ai atins acest capitol din Biblie. Este adevarat ca in perioada timpurie a crestinismului se obisnuia ca femeile sa nu se tunda, deci sa aiba parul lung. In plus, asa cum am vazut prin anumite filme bazate pe documente si care redau atmosfera acelor ani, oamenii obisnuiau sa isi acopere capul cu bucati mari de panza, atat femeile cat si barbatii. De aceea cred ca s-a impus o regula pentru vremea aceea, ca in biserica crestina femeile sa stea acoperite, iar barbatii descoperiti.

In zilele noastre, lumea civilizata are alte norme de decenta exterioara. Se poarta in egala masura parul scurt dar si lung, atat la femei cat si la barbati. Se spune ca noi femeile sa nu ne rugam sau sa intram in biserica cu capul descoperit. Atunci intreb si eu, cum in vremea noastra obiceiul este ca sa nu ne punem nimic pe cap, inseamna ca nu putem sa spunem o rugaciune pe drum sau in orice alta imprejurare, pentru ca nu avem capul acoperit?! Trebuie deci sa uitam voit de Dumnezeu numai pentru asta?! Iar cand mergem la biserica si ne punem batic pe cap, noi care umblam 99% din timp cu capul descoperit, asta nu miroase a prefacatorie, nu inseamna adevar de fatada?!

Stiti, era pe vremea lui Titu Maiorescu (parca) o miscare care a fost denumita "forme fara fond" si care a fost condamnata pentru ca era lipsita de esenta. Sa nu cadem si noi in capcana formelor fara fond. Doamne ajuta!

erzbet 23.02.2007 09:41:32

Pai normal ca nu le spune nimic preotul, ca si lui i se scurg ochii dupa ele

erzbet 23.02.2007 09:42:18

Imi cer scuze, postul era pentru maria55

ancah 25.02.2007 13:33:31

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Pai normal ca nu le spune nimic preotul, ca si lui i se scurg ochii dupa ele

Si preotii sunt oameni, dar cred ca au alta treaba in biserica, decat sa li se "scurga ochii" cum spui.
Se vede treaba ca nu ai nici in clin nici in maneca cu biserica, nici cu liturghia.
Poate e prea devreme pentru tine, caci scrii ca o adolescenta de 14-15 ani. Oricum stilul vulgar nu se potriveste pe acest site.
La biserica mergem sa ne intalnim cu Dumnezeu, sa ne cerem iertare pentru pacate, sa cerem de la Dumnezeu sa ne ajute.
Credinta, Erzbet, este un lucru sfant. Daca tu nu ai, macar nu-ti bate joc de altii care au aflat ce importanta e credinta.
Uitandu-ne la topic, nu te mai afli la generalitati, unde ai impresia ca poti scrie ce vrei.

Juli 25.02.2007 19:51:53

De ce prefer sa merg la Biserica in fusta si acoperita?!
Pai sa vedem, din cate stiu eu ispita "se agata" si de cei (sau mai ales de cei) curati (ca langa cel care se lupta pentru curatenie multi incornorati se lupta). Nu e de mirare ca vezi destui barbati smeriti privind in jos in Biserica ca sa nu se sminteasca.
Ca pentru unul ce vine din discoteca la Biserica nu-i mare lucru sa vezi niste forme in blugi or ceva decolteu. Iata, daca se intampla sa mai calc in pantaloni pe la Biserica imi iau o bluza sau o haina mai lunga. Nu e greu. Cand vrei sa fii crestin trebuie sa te mai gandesti si la altii (si asta se aplica nu doar la imbracaminte).

cristiboss56 25.02.2007 20:53:00

Citat:

În prealabil postat de Juli
De ce prefer sa merg la Biserica in fusta si acoperita?!
Pai sa vedem, din cate stiu eu ispita "se agata" si de cei (sau mai ales de cei) curati (ca langa cel care se lupta pentru curatenie multi incornorati se lupta). Nu e de mirare ca vezi destui barbati smeriti privind in jos in Biserica ca sa nu se sminteasca.
Ca pentru unul ce vine din discoteca la Biserica nu-i mare lucru sa vezi niste forme in blugi or ceva decolteu. Iata, daca se intampla sa mai calc in pantaloni pe la Biserica imi iau o bluza sau o haina mai lunga. Nu e greu. Cand vrei sa fii crestin trebuie sa te mai gandesti si la altii (si asta se aplica nu doar la imbracaminte).

Perfect ! Cu un amendament : cind vrei sa fi crestin trebuie sa te gindesti TOT timpul la cel de linga tine !

Ioana_D 28.05.2007 20:58:24

Salut!
Eu cred ca atunci cand mergem la Biserica trebuie sa ne gandim ca stam in fata Lui Dumnezeu si ca Sfintii si ingerii ne privesc si participa alaturi de noi la slujba, astfel ca nu putem sa avem orice tinuta, trebuie doar sa ne ascultam constiinta care e de fapt vocea Lui Dumnezeu, si ea ne va spune cum se cade sa intram in Casa Domnului, ideea e sa ascultam ce ne spune, pentru ca uneori ne lasam prada mandriei si lasam deoparte ceea ce se cade sa facem pentru ca sa fim remarcati de ceilalti pentru lucruri, in fond, mai putin importante, ca imbracamintea la moda...dar si mai important e sa ne pastram tinuta decenta si la iesirea din Biserica...adica la fel cum putem sminti pe cineva in Biserica putem sminti si in afara ei, iar responsabilitatea e aceeasi si sa nu uitam ce a spus Dumnezeu despre cei prin care vine ispita si care e responsabilitatea lor...ca si crestini trebuie sa fim un exemplu pentru ceilalti atat in Biserica cat si in afara ei, mai ales in afara ei unde sunt multi oameni care nici macar nu merg la Biserica si nu sunt apropiati de Dumnezeu.

krabu 28.05.2007 22:43:25

Eu cred ca trebuie sa mergem la Biserica. Cine va veni la biserica va veni in modul lui decent. NOI insa trebuie sa`i primim cu iubire si fara ocheade sau incruntaturi. Si daca el /ea va veni regula sigur nu va trebui sa`i spuna cum sa se imbrace.

Asa cum eu cand am luat`o pe calea rock`ului si din baiat curat treptat m`am dezmatat de tot. Tot asa mergand la biserica mai tarziu m-am lepadat de rock. Si inclusiv de restul accesoriilor.

D.C. 30.05.2007 14:49:54

eu am fugit toata viata de biserica din pricina "binevoitorilor" acum am ajuns deja batran si incerc sa recuperez ce am pierdut. este foarte important sa avem rabdare. Eu recunsoc NU AM DELOC. Nu e de folos sa tragem de maneca afara din biserica ca nu au tinuta corespunzatoare, harul coboara peste toti si poate transforma sufletul cu voia sau fara voia noastra.

dillema 30.05.2007 19:13:58

Timpurile s-au schimbat de acum 2000 de ani pe cand purtau acele panze infasurate in jurul corpului atat femeia cat si barbatului. Am vazut destule filme care descriau traditiile acelor vremuri, Iisus din Nazaret, Camasa lui IIsus, filme cu subiect crestin. Vieti de sfinti etc. Atat barbatul cat si femeia aveau capul acoperit cu o esarfa in jurul capului si o alta care acoperea capul si trupul ca o pelerina si apoi alte panze infasurate in jurul corpului etc. Iar Sf. Pavel zice ca nu cunoaste un astfel de obicei ca femeia sa fie cu capul neacoperit in Biserica....deci toata povestea cu acoperitul este doar un obicei

CAPITOLUL 11 ,I corinteni
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

O sa ma duc in iad ca nu imi mai las parul lung? Pai am serviciu am copii...parul imi cade. Din mai multe motive sunt obligata sa imi tai parul:terapeutice si pur si simplu nu este practic si nu mai am timp pentru a-mi ingriji parul.

Iar la Biserica nu imi acopar parul...D-zeu cred ca ma recunoaste si cu parul taiat si fara sa imi acopar parul. Daca nu imi acopar parul in Biserica o sa merg in iad? cred ca alte lucruri sunt mult mai importante. E clar ca trebuie sa te duci spalat cu haine curate si modeste sa nu atragi privirea, sa ai un comportament modest, sa traiesti fiecare moment al SF. Liturghii si nu sa barfesti sau sa te uiti in stanga si in dreapta pentru a cauta prilej de barfa in mintea ta.

krabu 02.06.2007 21:11:03

Discutiile despre portul femei si al barbatului pot sa alunece in certuri in general.

Sf Maxim Marturisitorul spune ceva de genul:
Iisus este capul Bisericii iar Biserica este trupul lui Hristos.

Barbatul este cap al femeii. Intre capul femeii (adica barbatul) nu trebuie sa fie nimic material (caciula, fes etc) pentru ca ratiunile pure ale dumnezeirii sa poata fi cunoscute fara un "filtru material". In acest sens barbatul este asemanat cu mintea pura.

Femeia este trupul barbatului. Ea reprezinta "simtirea". Ea trebuie sa aiba capul acoperit pentru ca simtirea sa nu se imbete si sa subjuge mintea. Simtirea trebuie sa stea sub minte si acest simbol este capul acoperit.

Sf Maxim spune mai frumos. Filocalia III.

Dilema, ceea ce a mers 2000 de ani va merge si de acum inainte mai bine de atat. Omului de acum ii este greu sa renunte la moda. Dar nu este cazul sa cadem in formalism. Important este sa mergem cu toti duminica la biserica. Acolo Iisus Hristos ne asteapta. Ne iubeste. Ne ajuta.

krabu 04.06.2007 15:56:13

Revin pentru ca am omis ceva important din ceea ce am scris mai sus:

Textul de la Apostolul Pavel catre corinteni este urmatorul

3. Dar voiesc ca voi sa stiti ca Hristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.
4. Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau.
5. Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul; caci tot una este ca si cum ar fi rasa.
6. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Iar daca este lucru de rusine pentru femeie ca sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val.
7. Caci barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, fiind chip si slava a lui Dumnezeu, iar femeia este slava barbatului.
8. Pentru ca nu barbatul este din femeie, ci femeia din barbat.
9. Si pentru ca n-a fost zidit barbatul pentru femeie, ci femeia pentru barbat.
10. De aceea si femeia este datoare sa aiba (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri.
11. Totusi, nici femeia fara barbat, nici barbatul fara femeie, in Domnul.
12. Caci precum femeia este din barbat, asa si barbatul este prin femeie si toate sunt de la Dumnezeu.
13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung?
15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.
17. Si aceasta poruncindu-va, nu va laud, fiindca voi va adunati nu spre mai bine, ci spre mai rau.
18. Caci mai intai aud ca atunci cand va adunati in biserica, intre voi sunt dezbinari, si in parte cred.

Concluzia este totusi clara la prima citire a textului: Femeia trebuie sa aiba capul acoperit. Cand? Cand se roaga.
Altfel ce se intampla? Este ca si cum ar avea capul ras (de necinste).

Personal cred ca femeile de la oras nu doresc sa poarte pe cap ceva in biserica pentru a nu fi catalogate "de la tara". Aceasta inseamna insa un fel de mandrie. Ceea ce imi place insa este ca am vazut si exemple de femei care nu sunt de la tara si au capul acoperit: o actrita renumita si doua profesoare universitare (sunt cazuri concrete si nu generalizez).

Totusi cel mai important este ca femeia sa fie alaturi de familia ei in biserica, de acolo de unde rauri nesfarsite de apa se revarsa.

mirelat 05.06.2007 04:22:38

Citat:

În prealabil postat de D.C.
eu am fugit toata viata de biserica din pricina "binevoitorilor" ... Nu e de folos sa tragem de maneca afara din biserica ca nu au tinuta corespunzatoare, harul coboara peste toti si poate transforma sufletul cu voia sau fara voia noastra.

foarte frumos si intelept zis! eu una apreciez ca ai spus ceva de la tine, din minte si inima, si nu te-ai apucat sa talmacesti scripturile...

D.C. 07.06.2007 15:36:55

Nu mirelat, isi spune cuvantul doar experienta mea de viata.:D
cu respect carol

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:59:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.