![]() |
În timpul unei predici în care preotul facea referire la purtarea baticului de catre femei în biserica, o femeie vopsita strident a iesit afara, plictisita.
Dupa slujba, femeia de la pangar a întrebat-o: - Iertati-ma ca va întreb, dar de ce la unele predici stati la locul dumneavoastra, iar alteori, asa cum s-a întâmplat azi, iesiti? - Este mai bine pentru mine sa ies, ca sa am osânda mai mica. Oricum, nu voi purta niciodata batic. Si decât sa ascult si sa nu port, mai bine nici sa nu ascult. - Mai bine stateati si ascultati, ca poate cuvintele parintelui va puneau pe gânduri. - Ce sa ma puna? Eu stiu precis cât vreau sa traiesc dupa cum învata Biserica si cât vreau sa traiesc dupa cum mi se pare mai bine. Îmi cunosc slabiciunile si pacatele, si ma lupt cu ele atât cât pot, fara sa fortez. Atâta pot, atâta fac. Femeia de la pangar i-a raspuns: - Eu cred ca, daca ati vrea sa aflati mai mult, ati putea mai mult si ati face mai mult. - Nu, nu cred. - Ba da. Daca va gânditi numai la neputintele care va apasa, fara sa va dati seama ca Dumnezeu va poate da puterea de a le birui, pierdeti tocmai unirea cu Dumnezeu. - Si ce vreti acum, sa port batic cum purtati dumneavoastra? - Nu ma întelegeti gresit. Daca ati fi stat la predica, ati fi înteles ca nu acesta a fost rostul predicii, de a convinge unele femei sa poarte si ele batic. Scopul predicii a fost de a ne convinge pe fiecare sa traim asa cum ne cere Dumnezeu. Femeia nu se mântuieste daca poarta batic, nu baticul o mântuieste pe femeie, asa cum nici barba nu îl mântuieste pe barbat. La femeie, baticul nu este o dovada de virtute, este însa o dovada a alegerii unui mod de viata. Când femeia este supusa barbatului sau si traieste astfel încât sa Îi placa lui Dumnezeu, ea nu simte purtarea baticului ca o povara, ca un canon. Îl simte ca o medalie: e un mod de a marturisi o filosofie de viata. Dar când femeia poarta batic, însa traieste cum nu trebuie, baticul nu este decât o dovada de fariseism. - Ei, daca as fi stat la predica, poate m-ar fi convins si pe mine sa port batic. - Dar v-am spus ca nu acesta este scopul predicii. Pe viitor ar fi bine încercati sa stati si la predicile care nu vi se par potrivite pentru dumneavoastra, ca poate o sa va schimbati punctul de vedere. - Ce folos sa stau, daca nu vreau sa renunt la ideile mele? - Stati, stati, ca poate auzind cuvintele mântuirii o sa vi se mai înmoaie inima. Mai bine sa stati si sa le auziti, daca tot ati venit la biserica, decât sa va plimbati în jurul bisericii. Ca tot auzindu-le, o sa trebuiasca pâna la urma sa va hotarâti: ori ramâneti cu ideile dumneavoastra, si atunci nu are rost sa mai veniti la biserica, ori veniti la biserica, si atunci veti încerca sa pastrati din ideile pe care le aveti numai ce merita pastrat, numai ce va este de folos pentru mântuire. Ca asa, au venit multi pâna la sfârsitul vietii lor la biserica, si cu trupul credeau, dar cu sufletul nu. Si formalismul nu mântuieste. - Si daca vin si ascult, nu se poate sa ramân tot formalista? - Ba se poate, normal ca se poate, dar mai mari sanse de îndreptare are cel care asculta cuvintele mântuirii decât cel care sta departe de ele.:) |
povestirea asta e adevarata sau e o pilda inventata de teologi? parca prea frumos vorbeste femeia de la pangar(ce-o fi aia pangar?). zici ca e un fel de ioan gura de aur cu batic. mai, mai! nu e veridica. e o povestire cu cheie din vreo revista scrisa de teologi.
si ce , dumneata porti permanent? la batic ma refer. |
:)sursa povestioarei este: Patericul mirenilor de Danion Vasile.
Daca vrei scrie-i pe adresa danionvasile@yahoo.com si intreaba-l,:rolleyes: Sunt sigura ca iti va raspunde, si nu glumesc o pot confirma si altii care i-au scris. Cat despre intrebarea ta.. permite-mi sa iti raspund in privat. Oricum iti multumesc ca ai citit postarea mea.:) |
Eu inainte nu-mi luam batic cand mergem la biserica caci ziceam in sinea mea :"Ce rost are sa-l pun cand vin la biserica si cand plec sa-l dau jos?Daca e sa-l port e ori tot timpul ori deloc."Dar odata o calugarita cu o varsta respectabila m-a invatat sa-mi iau batic cand vin la slujbe.Mia dat de inteles ca macar la slujbe daca nu tot timpul.Si de atunci mi-am luat batic.
|
Purtam de fiecare data batic in timpul slujbei, pana am descoperit ca tot eu sunt atat cu batic, cat si fara batic. Ma intreb daca baticul imi duce mai mult sau mai putin rugaciunea spre cer... sau daca Hristos ma iubeste mai putin daca am sau nu capul acoperit. Ce ziceti, ma iubeste mai putin?!
|
Nu Marta, nu te iubeste mai putin dar se bucura cand te vede cu batic:) Faceti cum simtiti, cum va odihniti sufleteste.:rolleyes: Am postat aceasta povestioara pentru ca mi-a placut fff mult, nicidecum ca eu as avea aceasta Virtute!:)
Va rog totusi, sa incercam sa nu afirmam ca NU este bun ceea ce noi Nu putem face, din pricina firii noastre. cu drag jenica:) |
Sunt multe fete tinere care nu poarta batic din rusine, spunind ca nu le sta bine si din ac. motiv nu isi acopera capul. Eu port esarfe, care sunt frumoase, le asortez cu ce ma imbrac, imi sta mai bine decit cu batic....si am capul acoperit. Modalitati se gasesc, numai sa vrem.
|
Nu am vrut sa ma amestec in aceasta discutie dar nu ma pot abtine sa intreb un singur lucru
"dar se bucura cand te vede cu batic" De unde stii? |
Citat:
Doamne ajuta ! PS: insa e bine sa vedem frumusetea si sa culegem ce e bun...de peste tot. Dar oare de unde stiu ? He.:) |
"Dar oare de unde stiu ? He"
Deci de unde stii? |
:)din Catehismul Ortodox.
Iata: Ce este legea morala fireasca? Dupa credinta crestina, legea morala fireasca este legea intiparita de Dumnezeu in inima omului odata cu crearea lui, si care poate fi descoperita prin lumina fireasca a mintii omenesti. Ce foloase aduce omului legea morala fireasca? In temeiul acestei legi, omul, din fire, poate deosebi binele de rau, virtutea de pacat, dreptatea de nedreptate, ceea ce trebuie facut de ceea ce nu trebuie facut. Poruncile ei se pot cuprinde in: a face binele si a evita raul. Ce este intelepciunea crestina? Intelepciunea crestina este judecata si chibzuirea crestinului de a se purta astfel in viata, incat sa nu supere prin fapta sau vorba pe Dumnezeu si pe semenii sai. Ea este virtutea calauzirii cinstite si pricepute a vietii si de aceea in Sfanta Scriptura se vorbeste foarte des despre ea. Mantuitorul spune: "Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii" (Matei 10, 16), ceea ce talmaceste Sfantul Apostol Pavel in cuvintele: "Umblati cu intelepciune fata de cei ce sunt din afara (de Biserica), pretuind vremea. Vorba voastra sa fie totdeauna placuta, cu sare dreasa, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia" (Col. 4, 6). Iar Sfantul Antonie cel Mare zice: "Omul cu judecata, luand aminte la sine, cumpaneste cele ce i se cuvin si-i sunt spre folos. Acela cugeta care lucruri sunt folositoare pentru firea sufletului sau si care nu. Asa se fereste el de cele nepotrivite, care i-ar vatama sufletul si l-ar desparti de nemurire"629 (Filocalia, vol. 1, p. 4.). Asadar, crestinul intelept se fereste de rau, lucreaza dupa adevar si dreptate si se ingrijeste de mantuirea sufletului. Intelepciunea crestina socoteste si pretuieste orice fapta, numai dupa masura de sfintenie cuprinsa in ea. Ea se adapa din intelepciunea dumnezeiasca, intrucat Mantuitorul a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" (Ioan 14, 6). Pilda de intelepciune sunt fecioarele din Sfanta Scriptura, care, prevazand ca Mirele poate veni in orice clipa, s-au pregatit din vreme si L-au primit cum se cuvine (Matei 25, 1-13). Din virtutea intelepciunii crestine rasar: prevederea, ascultarea de sfatul bun al altuia si paza buna. Iar impotriva ei se pacatuieste prin: graba la fapte, nebagarea in seama a sfaturilor bune si nestatornicia in lucru. |
Asa, dar tot nu stiu de ce s-ar supara Domnul daca eu m-as ruga cu batic sau fara. Sau ce-L bucura mai tare, baticul meu sau rugaciunea mea?!
|
Citat:
e o "teologie" proprie:D sper sa nu supar pe nimeni nu ea:D dar..nu baticul sta in calea manturii noastre..aveti si voi dreptatea voastra:) |
baticul acopera parul netuns al femeii, caci parul lung este o cinstire a capului ei shi este o podoaba rara, dar baticul se poarta in semn de cinstire/de ascultare a barbatului ei... pentru ingeri... (asha ne invatza sf ap Pavel) ... in sensul ca trebuie lamurit oricine care gaseshte temei de poticnire ca in biserica creshtina nu este randuit vre-un obicei, ca femeile atunci cand se roaga sau proorocesc sa aiba capul descoperit... pentru ingeri ci acoperit pentru ingeri cu atat mai mult cu cat parul este asha natural shi netuns shi lung shi frumos... cand se roaga sau proorocesc, deci nu numai in biserica...
|
Cred ca cel mai clar raspuns la problema baticului ne-o da Scriptura:
"13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit? 14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung? 15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant. 16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu. |
nu trebuie neapărat batic, ci o esarfa sau plărie, cu capul descoperit s-ar crea o ispita, si vai de cel ce ispiteste...mie nu mi-ar placea sa vad tot felul de cocuri si frizuri care de care mai neobișnuite..femeile din vechime purtau capul acoperit si erau tare frumoase..asa ca eu port capul acoperit cand merg la biserica in semn de respect pentru mine dar si pentru ceilalti..acum fiecare are parerea lui...
iertati... |
Eu cred ca ar fi potrivit fiecare sa mearga la biserica dupa cum considera de cuviinta... si consider ca si aici s-ar putea aplica acelasi principiu ca si cu postul: de tine cineva post pentru Domnul tine, de nu, tot pentru Domnul ( scuzati ca nu citez intocmai, dar stiti la ce ma refer). Sminteala nu vine prin faptul ca se vine cu capul acoperit sau nu...ca se smintesc oamenii daca as veni in bIserica asa, ma indoiesc.Iar respectul fata de mine, imi pare rau sa spun asta, dar nu vine din a purta batic.pentru mine, altceva este important. In trecut, daca stau bine sa ma gandesc, in orient , mai ales, erau felurite moduri de a-si prinde femeile parul, machiajul din acele timpuri si regiuni vine, asemenea si parfumurile. Atunci, da sminteala!! Nu stiu daca oamenii se mai smintesc ca-mi vad mie ceafa ( dau un exemplu) cand abunda mass-media, strazile, toate colturile de alte goliciuni, mai smintitoare.
Respect aceasta regula ca fiind impusa de oameni, nu neaparat de Dumnezeu, si anume, daca intr-o biserica se cere imeprativ ca femeile sa poarte batic, iar eu vreau sa intru in acea biserica sa ma inchin, pun acel batic, dar daca nu se cere imperativ acest lucru, nu o fac. Pentru ca tot eu sunt aceea care ingenuncheaza mai mult sau mai putin smerit in fata unei icoane, iar virtutea mea nu sade in acoperamantul de pe cap. Cred ca ingerul meu se bucura ca ma vede acolo rugandu-ma, pentru el aceeasi sunt... |
Intr-o zi de vineri m-am dus la biserica ,se savarsea slujba sf.Maslu.
Cand am ingenunchiat la citirea sf.Evanghelii am observat ca toate femeile aveau capul acoperit ,mai putin eu. M-am simtit jenata ,eu nu am avut in acea zi batic in geanta si venisem de la servici. Cu citeva zile inainte il scosesem si am uitat sa pun altul. Daca te simti bine ,eu cred ca poti sa vii si fara batic ,dar mie imi este de folos sa il am pe cap ,batic ,esarfa ,ceva acolo. Ma simt in rand cu lumea si este un lucru pe care il pot face fara efort. Diminica ,in schimb sunt mai multe tinere care vin descoperite. |
" Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant
Sa se inteleaga de aici, ca e suficient, daca avem parul lung, in chip de acoperamant?!? |
Citat:
|
Pe vremea cand Sfantul Apostol Pavel scria si predica singurele femei care purtau capul descoperit erau prostituatele. Pe acea vreme, acum 2000 de ani capul acoperit insemna cinste pentru femei si insemna ca nu sunt prostituate.
Ei, dar asta era acum 2000 de ani. Acum vremurile s-au schimbat si o femeie este perfect decenta daca iese in lume cu capul descoperit. Eu cred ca mai curand ar trebui sa luam Sfanta Traditie ca fiind vie asa cum ar trebui sa fie. Baticul in ziua de azi e anacronic, un lucru care nu mai are acelasi sens pe care il avea acum 2000 de ani, un lucru care nu mai inseamna acelasi lucru ca si atunci cand Sfanta Maica il purta. Idea este ca ar trebui sa fie la latitudinea femeii. Daca nu se simte bine fara, sa il poarte. Daca este de la tara si asa purtat batic de cand se stie toata ziua, sa poarte, ar fi culmea sa ii spui sa nu il poarte, daca vrea sa ia fie care cuvant ad literam, din nou, sa poarte. Pe de alta parte, nu cred ca ar trebui sa te simti jenata daca ai parul curat, pieptanat sau tuns decent, fara zorzoane, fara frizuri sofisticate, nevopsit, adica decent si simplu. Nu vad cum un astfel de par poate sa fie ispita. Da, poate daca il ai pana la brau toata lumea o sa se uite la el ca e neobisnuit si in loc sa se gandeasca la slujba o sa se gandeasca la cat timp a luat sa-l cresti, sa-l speli, etc. Sa nu mai spun ca multe femei poarta o esarfa subtirica acolo cat sa spuna ca au ceva, parul, fata sunt perfect vizibile, si mai arata si ridicol unele. Atunci ce rost are? In afara daca te imbrobodesti ca o maicuta -- este mai mult asa de ochii lumii si numai ca sa nu spui ca nu porti ceva pe cap. Nu pre inteleg de ce le-ar pasa la ingeri daca au femeile capul acoperit sau nu :D Exact asta fac ingerii sa se uite si sa se supere daca vreo femeie nu are capul acoperit. :D |
dar daca se ispitesc shi ei cum au cazut altzi ingeri vazand ca ficele oamenilor sunt frumoase? deci vezi cum indemna la a nu duce pe ingerii care itzi asculta rugaciunile in ispita? caci parul lung se pare ca are astfel de insushiri pentru ingeri, adica poate ca pentru ei este atragator... din moment ce ne spune chiar Biblia ca multzi ingeri au cazut asha pentru ca au gasit ca femeile oamenilor erau frumoase... iar daca este foarte lung chiar poate sa ajunga acoperamntul intregului corp dar atunci cred ca nu se pune peste ele baticul ci o marama cand femeia prooroceshte sau se roaga... pentru ingeri bineintzeles :)
|
...in semn de cinste/ascultare/ a capului ei care este barbatul :cool:
|
offofmaimai..cxe mai subiect!Mai bine sa intre femeia in Biserica neimbrobodita decat imbrobodita si cu gandul la "desbrobodire"..adica fiecare cum simte eu nu simt nevoia sa -mi acopar parul mine,nu cred ca Dumnezeu se supara daca barbatul meu ma place asa mai rebela ,eu de ex.port pe cap o esarfa care mai mult imi tine parul desi nu-l am f.lung,dar esarfa are rolul de a astampara rebeliunea din parul meu si de a imi da un aer mai cuminte asa incat sa nu se holbezela mine cine nu trebuie:D..Eu chiar ascult de sot sincer elrade de mine daca ma vede "imbrobodita"si ma deranjeaza tachinarile de genul asta..sper sa nu supar prea tare pe Dumnezeu,dar nu simt asta ca pe o lipsa de respect pentu Casa Domnului.Sorry.
|
si apoi daca stau pitita intr-un ungher cine si cui ii pasa ce port eu?Doar mie ar trebui sa-mi pese,nu?Sper sa se intample si asta...
|
:):):) o alta povestioara :rolleyes:
Dupa ce a terminat de spovedit un credincios, parintele Ioan l-a întrebat: - Tu, când te rogi lui Dumnezeu, Îl minti? - Cum sa Îl mint, parinte? - În timpul Sfintei Liturghii, de exemplu, când se cânta Heruvicul: "Noi care pe heruvimi cu taina închipuim...", mintea ta e la rugaciune sau participi la slujba doar cu gura? Îti silesti mintea sa fie atenta la rugaciune? Sau când se cânta: "Pe Tine Te laudam...", Îl lauzi în inima ta pe Dumnezeu? - Parinte, slujba este prea lunga, nu pot fi atent la toata. Cât pot, stau atent, cât nu, îmi las mintea sa alerge. Când se cânta "Aparatoare Doamna...", cânt si eu cu ceilalti. Dar nu îi aduc Maicii Domnului multumiri pentru biruinta. Care biruinta? Care multumiri? Repet si eu, asta e tot ce pot sa fac. - Rau faci. Trebuie sa încerci sa întelegi ceea ce cânti. Unde nu îti e clar, întreba-i pe altii. Daca nu te pot lamuri nici aceia, atunci vino la mine. - Dar parca am citit ca important este sa rostesc rugaciunea, chiar daca nu înteleg ce spun. - Nu, este mai important sa rostesti rugaciunea decât sa nu o rostesti. Dar este mai important sa încerci sa întelegi ce rostesti. Papagalii nu se mântuiesc, nimeni nu se mântuieste repetând în mod mecanic rugaciuni. Rugaciunea trebuie facuta cu convingere, cu credinta. Si ce credinta poti avea când nu întelegi ce spui? Omul nu e un magnetofon care repeta rugaciuni, omul este o fiinta pe care rugaciunea îl uneste cu Dumnezeu. Numai aceasta este rugaciune. :):) |
:):)
Odata, la parintele Ioan la biserica, a venit un parinte cu corul de la strana. Venisera din orasul lor sa participe la un concert de colinde. Fara sa stie cum cânta, parintele Ioan le-a îngaduit sa tina ei strana. Dezamagirea credinciosilor a fost mare: în locul muzicii psaltice pe care se asteptau sa o auda au auzit ceva care semana mai mult a opera. Muzica era plina de mândrie, solistii fiind mai degraba interesati sa îsi arate maiestria vocala decât sa Îi cânte lui Dumnezeu. În biserica se afla si un parinte calugar care se afla în drum spre Muntele Athos. Dumnezeu îi descoperise acestuia ca, atunci când ridicau vocea prea strident, mândrindu-se, cântaretii de la strana erau înconjurati de draci. Numai atunci când cântau fara ifose si fara parada, numai atunci dracii îi paraseau. Calugarul i-a spus parintelui Ioan vedenia, si acesta l-a rugat sa le spuna si celor din cor ce îi descoperise Dumnezeu. Dar, din smerenie, calugarul a refuzat. Atunci parintele Ioan s-a dus si le-a spus el cântaretilor despre aceasta. - Parinte, dar asa sunt vocile lor, altfel nu pot cânta. Ori asa, ori deloc, a spus dirijorul, încercând sa le ia apararea. - Mai bine deloc decât asa, fratilor, ca aici nu e sala de opera. Sunt convins ca puteti cânta si altfel, numai bunavointa sa aveti. Daca veti cânta numai pentru oameni, pierdeti plata de la Dumnezeu. Daca veti cânta pentru Dumnezeu, veti câstiga si inimile oamenilor. Mândria nu tine de voce. Si nici smerenia nu tine de voce, tine de inima. Poate va gânditi ca vedenia calugarului a fost de la draci, nu de la Dumnezeu. Ca el, habotnic cum îl credeti, si obisnuit numai cu psaltichia de la manastire, nu stie sa guste muzica voastra. Muzica izvodita din inimile si din mintile sfintilor seamana prea putin cu muzica marilor compozitori religiosi de astazi. Pe sfinti i-a luminat Dumnezeu de au compus muzica bisericeasca. Iar compozitorii care au încercat sa înlocuiasca psaltichia prin creatiile lor s-au aratat potrivnici Dumnezeului care i-a luminat pe sfinti. Ortodoxia are un duh propriu: icoana bizantina îl pastreaza, icoana renascentista nu. Muzica psaltica îl pastreaza, cealalta nu. Ortodoxia nu e cum vrem noi sau cum ne place noua. Îl rog pe parintele vostru, care îmi e prieten, sa ma ierte ca va fac observatie. Daca tineti cu dintii de mândria voastra, veti putea câstiga cel mult niste premii stricacioase. Dar, daca veti încerca sa cântati asa cum trebuie, puteti dobândi cununi pe care nu le veti pierde niciodata...:rolleyes: |
hai ca faza cu smintitul ingerilor m-a amuzat! nu e prima data cand o aud!:)sa ma gandesc ca atunci cand merg la baie, ingerul meu isi acopera ochii sau in alte momente intime din viata mea?
|
Citat:
Poi da, Maria, sora ei doar slujea iar Marta ishi alesese ce era mai bun, shi nu i se va lua... :) |
Ei na. Pai daca ingerii sunt asa de usor de distras si de ispitit de la menirea si slujirea lor, ce sa mai spun :D Hai sa fim seriosi.
Hai sa nu exageram. Baticul e o bucata de material, si o piesa care era la moda in trecut, si care avea o seminuficatie in societate pe vreamea sfantului apostol Pavel care acum nu o mai are. Unii tin cu dintii de o traditie anacronica. Intr-adevar daca parul e vopsit in eu stiu ce culori nenaturale, daca ai o frizura extravaganta, daca ai tot felul de zorzoane in par da, ar trebui ascuns parul asta, la fel cum hainele tipatoare si ciudate nu au ce cauta la biserica. Dar altfel.... |
"eu nu simt nevoia sa -mi acopar parul
urzicuto, cunosc o sotie de preot, care cu tot doctoratului ei, cand merge la biserica isi pune batic, ca sa nu fie exemplu negativ femeilor din sat. Pot sa-ti spun, ca biserica lor este arhiplina. Mi-a spus, ca ea, ca sotie de preot trebuie sa fie exemplu. |
Ca tot e vorba de batic sau mai bine spus de acoperirea capului ,eu am observat ca in toate icoanele Maica Domnului are capul acoperit.De ce nu este una macar care face exceptie de la"regula"?De ce o fi purtat Imparateasa cerului si a pamantului,Doamne si Fecioara cea Dulce,Maica dulcelui Mantuitor intotdeauna capul acoperit????
|
Ancah, de ce nu vrei sa intelegi ca nu din mandrie unele femei nu considera basmaua necesara? Nu fiindca ar avea diploma de facultate si se considera mult mai evoluate decat femeile de la tara! Exemplu negativ nu sta in nepurtarea baticului. Atata exemplu negativ sa fie. Vai, vai, vai de cei bigoti.
Nicoleta, ai vazut tu vreo icoana a Maicii Domnului imbracata in haine care se poarta astazi?? Nu. Aici e si raspunsul la intrebarea ta. Femeile cinstite de acum doua mii de ani purtau capul acoperit. Si totusi asta nu inseamna ca o sa ne imbracam cu haine care se purtau acum 2000 de ani. |
Eu inteleg ca moda se schimba si e de inteles dupa atat timp ,dar totusi modelul nostru de urmat dupa Mantuitorul ramane Maicuta Domnului in toate,mai ales in virtuti.
Oare Maicuta Domnului daca ar trai in vremurile noastre ar umbla cu capul acoperit sau ar prefera sa umble cu capul descoperit????(Oare ar alege ea sa se tunda ??? sau eventual sa-si mai faca si niste suvite????)Oare ea ce zice de asta? |
*Doamna si Fecioara cea Dulce(nu am sesizat gresala la timp)
|
Subiectul "baticul in biserica" cred ca vine si dintr-un complex capatat odata cu mutarea de la sat la oras si la "statutul" de oraseanca. Pe la tara nu are nimeni nici o nelamurire in legatura cu obligatia de a-l purta din respect pentru Traditie, pentru aproapele, se poarta baticurile intr-o veselie, chiar cu mindrie,o mare de baticuri care mai de care mai frumoase, ca la o sarbatoare,in sens bun, ziditor,... asa ar trebui sa fie...
|
Citat:
Eu cred ca dupa ce vor mai trece anii ,dupa 2,3 ani de astfel de trairi nu vei mai vorbi asa. A nu purta basma sau esarfa pe cap echivaleaza cu a-ti face voia in biserica ,e adevarat ca multe tinere nu poarta dar cu timpul se vor schimba. La fel si cu pantalonii mulati pe corp. |
Citat:
|
Noesis: si atunci ce sa intelegem din versetul urmator:
"16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu." Sau crezi cumva ca nu mai e valabil acest lucru?!? Sa se fi "invechit" biblia si sa nu mai corespunda vremurilor noastre prea moderne`?!? Parca nu imi vine a crede. Si apoi chiar cred ca femeile, din mandrie nu isi pun batic pe cap. IAr mandria o are tot omul, nu numai cei cu diploma de facultate, cum zici. Dar la urma urmei de ce nu-si pun femeile batic? Ca le strica frizura, ca nu mai sunt la fel de atractive, cochete, etc. Cunosti cumva cazuri in care nu il poarta din motive de sanatate? Putin probabil. |
Apropo de batic si chestiile astea. Eu nu traiesc cu oamenii in jur care sa poarte batic ( de fapt nu prea am oameni credinciosi in jur ). Ce vedeam erau femei batrane cu batic. Dar mergand mai nou pe la Petru Voda am inceput sa vad persoane tinere cu batic pe cap ( chiar si copii de vreo 4 -5 ani ). Nu stiu dar pentru mine cand vad o femeie tanara cu batic mi se pare foarte frumoasa. Mai nou ma uit la fetele pe strada fara batic, cu pantoloni, cu tricouase intrate la apa si nu prea trezesc nimic frumos in mine. Dar cand vad o femeie tanara cu batic si fusta e ceva de nedescris. Parca ma indragostesc de respectiva femeie ( si am numai 21 ani ). E cum a spus un par de la Petru Voda la niste tineri: cand vede femeia in fusta si cu batic parca vede un inger. Asa si eu: parca vad un inger. Iertati-ma ca ma bag ( considerati-ma si ciudat daca vreti ) dar asta e parerea mea.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:11:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.