Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   intrebare deapre VT (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2670)

angelicacuta 17.11.2007 11:58:15

eu stiam ca sunt 39 de carti in VT si 27 in NT
de s-au mai adaugat si cartile lui Tobit, cea a Intelepciunii lui Isus Sirah, cea a Macabeilor?
intr-o Biblie veche aceste carti nu exista si as vrea sa stiu de ce .

va rog daca poate cineva sa-mi raspunda, este important pt mine

georgeval 17.11.2007 15:25:55

In Biblia ortodoxa sunt trecute si cartile necanonice ale Vechiului Testament (cartile amintite de tine sunt necanonice). Cu toate acestea Biserica le considera drept bune de citit, deoarece ofera informatii suplimentare pentru celellalte carti canonice ale Vechiului Testament.

"Pe langa cele 39 de carti enumerate, primite de Biserica a fi insuflate de Dumnezeu, pentru care se numesc canonice -cuvant primit din limba ebraica prin mijlocirea limbii grecesti care insemneaza "dreptar" sau "re*gula", Vechiul Testament mai cuprinde un numar de carti, pe care Bise*rica le-a socotit folositoare si ziditoare de suflet si le recomanda sa fie citite, carti care se numesc deuterocanonice si acestea sunt: 1. Cartea lui Tobit; 2. Cartea Iuditei; 3. Cartea Intelepciunii lui Solomon; 4. Cartea In*telepciunii lui Isus fiul lui Sirah, numita si Eclesiasticul; 5. Cartea a treia a lui Ezdra (cartea a doua a lui Neemia cuprinsa in cartile canonice) ; 6. Cartea intai a Macabeilor ; 7. Cartea a doua a Macabeilor ; 8. Cartea a treia a Macabeilor (este si o a patra carte a Macabeilor) ; 9. Cartea Baruh si 10. Scrisoarea Proorocului Ieremia. Ca necanonice sunt considerate si urmatoarele fragmente din cartile canonice enumerate: l. Rugaciunea Regelui Manase (aflata la sfarsitul cartii a doua Paralipomene sau Cronici); 2. O parte din Cartea Estera (cea oare nu este impartita in versete); 3. Ultimul Psalm (care urmeaza dupa Psalmul 150); 4.Cantarea celor trei tineri (din Cartea luiDaniil); 5. Istoria Suzanei; 6. Bel si balaurul (Mentionam ca unele texte, cum sunt : Ieremia 10, 11 ; Daniil 2,4-7, 28 ; Ezdra 4, 7, 11-28 au fost scrise in limba aramaica, limba semita, cea mai apropiata de limba ebraica)."
Mai multe informatii http://www.crestinortodox.ro/Alte-articole/Sfanta_Scriptura-254-10957.html

angelicacuta 17.11.2007 20:02:27

multumesc pt explicatie

seminaristul 17.11.2007 20:57:50

vad ca a explicat georgeval deja, dar consider totusi k e bine de stiut ca aceste carti necanonice au fost traduse si de Luther cand a tradus Sfanta Scriptura in germana, iar aceste carti din Bibliile protestante au fost scoase de catre Societatea Biblica Britanica prin in jurul anului 1830 (din pacate numai stiu exact daca asta era anul corect)

IngerNegru 18.10.2008 12:39:27

Scrierile Apocrife

Poate imi explica si mie cineva de ce atat de multe carti au fost considerate necanonice, chiar eretice, si distruse. Sau cel putin sa incercat distrugerea lor, caci din fericire s-au mai pastrat exemplare care au ajuns pana la noi.
Si nu ma refer aici la cea mai recenta, Evangelia dupa Iuda, care e clar de ce nu a fost primita, ci la cele care nu aduceau nici un fel de atingere lui Iisus decat prin faptul ca prezentau o parte mult mai umana a lui.
De ce ? Pentru ca aduceau atingere instituiei si si autoritatii bisericii?? Nu prea cred ca e corect asa.

georgeval 18.10.2008 15:15:40

Pentru ca aduceau atingere instituiei si si autoritatii bisericii?? Nu prea cred ca e corect asa.[/quote]

Nu acesta este raspunsul. Afla ca Biserica Ortodoxa recomanda ca sa fie citite si scrierile necanonice ale Vechiului Testament, nu cele apocrife, insa nu-si fundamenteaza vreo dogma din aceste scrieri.

IngerNegru 18.10.2008 15:52:23

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 96407)
Pentru ca aduceau atingere instituiei si si autoritatii bisericii?? Nu prea cred ca e corect asa.

Nu acesta este raspunsul. Afla ca Biserica Ortodoxa recomanda ca sa fie citite si scrierile necanonice ale Vechiului Testament, nu cele apocrife, insa nu-si fundamenteaza vreo dogma din aceste scrieri.[/quote]

Nici nu are cum sa fundamenteze o dogma bazata pe textele apocrife, dat fiind faptul ca acestea aveau la baza gnoza, cunoasterea lui dumnezeu prin intermediul experientei personale, fapt care ar fi facut existenta unei ierarhii bisericesti fara sens. Episcopul Ignatius al Antiohiei afirma ca :"nu e legal nici sa botezi, nici sa celebrezi o slujba rituala fara episcop... A te alatura episcopului, inseamna a te alatura Bisericii. A te separa de episcop, inseamna a te separa nu numai de Biserica, ci chiar de Dumnezeu insusi!..." El subliniaza ca in afara ierarhiei ecleziastice, "nu exista nimic care sa se poata numi Biserica..."

Ori gnosticii nu aveau nevoie de episcopi si preoti ca sa il poata cunoaste pe Dumnezeu.

Si uite cum afirmatiile Bisericii o condamna la minciuna !!!

Traditie1 18.10.2008 21:01:38

Când omul nu asculta de ierarhie ci se bazeaza pe propriile experiente o ia razna.

De aceea textele gnostice sunt toate aberatii si minciuni scrise în genul coranului.

IngerNegru 20.10.2008 11:30:32

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 96435)
Când omul nu asculta de ierarhie ci se bazeaza pe propriile experiente o ia razna.

De aceea textele gnostice sunt toate aberatii si minciuni scrise în genul coranului.

Dupa cate vad nu le-ai citit...
N-ar fi rau... ti-ai schimba parere. cauta un subiect pe tema asta la Biserica ortodoxa in general

Traditie1 20.10.2008 11:45:12

Am citit destule, nu pe toate, evident. Niste mizerii. Cine vrea le gaseste cautand cu Google "gnostic", "apocryphal". De pilda

http://www.thepearl.org/ (gnostic scripture)

IngerNegru 20.10.2008 11:53:46

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 96580)
Am citit destule, nu pe toate, evident. Niste mizerii. Cine vrea le gaseste cautand cu Google "gnostic", "apocryphal". De pilda

http://www.thepearl.org/ (gnostic scripture)

Dacă le-ai fi citit cu atenție acum nu ai mai contrazice părerea preoților de rang înalt de la Vatican. Ei au spus că, în afară de Evanghelia după Iuda și Evanghelia Egipteană, restul pot fi citite, întru-cât nu aduc nici un fel de atingere credinței, fiind în schimb o resursă externă de cunoaștere a vieții mântuitorului. nu sunt canonice dar au oarecare valoare.

Îți contrazici superiorii .. Ai grijă la afirmații

Traditie1 20.10.2008 12:11:45

Vaticanul e scaunul satanei, nu al Bisericii.

Diavolul ti-a întunecat mintile.

IngerNegru 20.10.2008 12:19:39

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 96586)
Vaticanul e scaunul satanei, nu al Bisericii.

Diavolul ti-a întunecat mintile.

Opppa !!!
Ete ce spuneam mai devreme.
Cum poți afirma măi așa ceva??? Păi e recunoscut de cei mai mari patriarhi și nu îl recunoști tu ?? Un umil credincios ?? Surprinzător
Dacă între voi nu vă acordați valoare, cum vrei să v-o acorde cei din afară, cei ca mine, declarați atei pînă la moarte ??? Ete de ce nu mai cred eu : din cauza unora ca tine, care în loc să caute să explice pe întelesul meu, dau cu bâta și îți ordonă să nu crezi decât ce spun ei.
Na
Și gata
Nu mă mai cert cu tine că nu am cu cine.

cristiboss56 20.10.2008 13:12:08

Ateu pana la moarte! Foarte tare ! Am auzit de microbist pana la moarte, dar iata ca exista d'le ateu pana la moarte . Iti spun eu ca dumneata cunosti mult mai multe decat astepti sa-ti fie explicate si pana la urma orice ti s-ar explica, iti susti doctrina fara de doctrina a unui "ateu pana la moarte". Emotionul te caracterizeaza !:102:

IngerNegru 20.10.2008 13:17:45

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 96596)
Ateu pana la moarte! Foarte tare ! Am auzit de microbist pana la moarte, dar iata ca exista d'le ateu pana la moarte . Iti spun eu ca dumneata cunosti mult mai multe decat astepti sa-ti fie explicate si pana la urma orice ti s-ar explica, iti susti doctrina fara de doctrina a unui "ateu pana la moarte". Emotionul te caracterizeaza !:102:

Au încercat mulți să îmi explice dar s-au rezumat la a-mi spune să cred și atât. De ce crezi că am ajuns să nu mai cred?? Din cauză că tot ceea ce afirmau unii reprezentanți ai Bisericii era în contradicție cu ceea ce afirmau superiorii lor. Vezi exemplul de mai sus

cristiboss56 20.10.2008 13:32:31

Citat:

În prealabil postat de IngerNegru (Post 96599)
Au încercat mulți să îmi explice dar s-au rezumat la a-mi spune să cred și atât. De ce crezi că am ajuns să nu mai cred?? Din cauză că tot ceea ce afirmau unii reprezentanți ai Bisericii era în contradicție cu ceea ce afirmau superiorii lor. Vezi exemplul de mai sus

D'le, hai te rog, fara chestii din aste puerile. Pe Dumnezeu ori il iubesti, ori nu ! Ortodoxia ori o traiesti, ori nu. Hai te rog nu incepe cu texte pur si simplu infantile numai asa sa ne aflam in treaba. Deci : 1-il iubesti pe Dumnezeu, da sau nu? 2-Ortodoxia o traiesti, o simti, te simti facand parte din tine , da sa nu ? Credinta e vie, e traire efectiva, ea nu se-ndeasa nici in cap si nu se nvata pe dinafara, ea se TRAIESTE SI EA TRAIESTE PRIN TINE ! ! ! Schimba macazul d'le, sa te rog incearca alta data. Al tau emotion il pun inca odata >
:102:

IngerNegru 20.10.2008 13:41:52

Nu am cum să iubesc ceea ce nu cunosc ți nu am cum să trăiesc ceea ce alții au dovedit că nu se poate trăi. Și nu știu sigur dar am impresia că topicul nu era despre credința mea. Așa că vezi că te-ai cam abătut. Dacă vrei genul ăsta de discuții deschide un topic separat, pe undeva pe la Generalități. Să revenim.... Despre ce se discuta???

cristiboss56 20.10.2008 14:09:33

Citat:

În prealabil postat de IngerNegru (Post 96613)
Nu am cum să iubesc ceea ce nu cunosc ți nu am cum să trăiesc ceea ce alții au dovedit că nu se poate trăi. Și nu știu sigur dar am impresia că topicul nu era despre credința mea. Așa că vezi că te-ai cam abătut. Dacă vrei genul ăsta de discuții deschide un topic separat, pe undeva pe la Generalități. Să revenim.... Despre ce se discuta???

Prietene, baza acestui forum este Dragostea de Dumnezeu. Nu pricep ce cauti pana la urma, urmei aici. Noi adepti ai ratacirilor tale ?

IngerNegru 20.10.2008 14:15:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 96622)
Prietene, baza acestui forum este Dragostea de Dumnezeu. Nu pricep ce cauti pana la urma, urmei aici. Noi adepti ai ratacirilor tale ?

Nu caut adepți ci caut să înțeleg de ce credeți atât de mult!! Ce vă face să credeți și ce anume vă menține credința, cu toate ale ei, când în jurul vostru se întâmplă atât de multe. Și o fac folosind modalități pe care nu mulți le cunosc, dacă nu au treabă cu psihologia. Una dintre ele este motivația rezistenței la schimbare.
E prea mult de explicat....
Eu pun întrebări, voi răspundeți și la urmă trag concluzii.

Uite un ID alin_ciubotariu pe YM și mai putem vb acolo

cristiboss56 20.10.2008 14:22:30

Citat:

În prealabil postat de IngerNegru (Post 96625)
Nu caut adepți ci caut să înțeleg de ce credeți atât de mult!! Ce vă face să credeți și ce anume vă menține credința, cu toate ale ei, când în jurul vostru se întâmplă atât de multe. Și o fac folosind modalități pe care nu mulți le cunosc, dacă nu au treabă cu psihologia. Una dintre ele este motivația rezistenței la schimbare.
E prea mult de explicat....
Eu pun întrebări, voi răspundeți și la urmă trag concluzii.

Uite un ID alin_ciubotariu pe YM și mai putem vb acolo

Hai ca este tare! Deci ne supui la interogatoriu! Teste, chestionare si alte cele. Fi serios sau macar putin bun simt. Mai cauta, mai sunt forumuri , peste 25 si precis in 120 de ani, vei trage o concluzie. Drum bun !

IngerNegru 20.10.2008 14:26:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 96630)
Hai ca este tare! Deci ne supui la interogatoriu! Teste, chestionare si alte cele. Fi serios sau macar putin bun simt. Mai cauta, mai sunt forumuri , peste 25 si precis in 120 de ani, vei trage o concluzie. Drum bun !

Hai că ne+am abătut de la subiect. IAR și tot mai tare

tigerAvalo9 28.10.2008 20:22:00

Si eu am intrebari din Vechiul Testament,Dumnezeu a dat potop pentru ca oamenii au luat-o pe cale gresita si Dumnezeu numai era mandru de ce a facut si a omorat tot prin potopul acela dar i-a salvat pe Moise si pe cei aflati in corabie,dupa aceea Dumnezeu a spus ca nu o sa mai omoare niciodata toata omenirea.Intrebarea este de ce? Moise era un om curat si fii lui si nepotii etc. dar tot s-a format lume necredincioasa ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:46:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.