![]() |
bun gasit tuturor, referitor la acest subiect( fete si baieti) parerea mea ,dupa ce am citit si am aflat atatea,dupa o casnicie nefericita, un divort,si o minune de copilas ramas in grija mea,taica-sau fiind plecat in tari straine,pot spune ca o fata ar trebui sa isi pastreze neintinata puritatea, (fecioria),sa nu ia drept ,,o moda,, sexul,si traiul in comun inainte de casatorie,pt.ca un barbat daca te iubeste cu adevarat va ramane langa tine ,iar daca nu, doar se va folosi de tine,si apoi...zboara...la alta,,floricica...???doar asa cred eu poti sa probezi dragostea,statornicia unui baiat ,altfel nu ramane decat interesul de a te fi cucerit asa usor...trebuie sa inveti si sa stii sa te pretuiesti,ca femeie,ca om, ca particica LUI IISUS HRISTOS,sa fim camari sfinte ale Duhului Sfant,pt ca altfel vei ramane cu sufletelul zdrobit...
|
asta este pt. ce a scris ionik,(tinerii din ziua de azi)credeti-ma ca vb. din proprie experienta.m-a marcat mult faptul ca nu am avut pe cineva sa ma indrume pe aceasta cale a credintei,decat dupa ce am savarsit pacatul...greseala care mi-a marcat intreaga viata(pana la acesti 35 de ani). si fostul meu sot era dintr-=o familie de oameni f. credinciosi, dar de el nu s-a lipit nimic,din contra imi face viata si acum un chin.
|
Frumos cuvant ai scris, Viviana. Ar fi bine ca tinerii sa inteleaga cat de importanta pentru viata in doi este fecioria, fidelitatea, dragostea.
Daca baietii ar prefera fecioarele, nu femeile, atunci cand isi aleg viitoarea mireasa, poate ca si fetele ar fi mai constiente de valoarea propriei lor feciorii. Baieti, dat voi tonul in acest sens! |
ce sa zic....cred ca trebuie o perioada de proba, inainte de mariaj.....ar fi mai bine, desi concubinajul nu e bun, dar astazi din cauza nepotrivirilor, este mai buna o perioada de testare....opinia mea..
|
de ce de preoba? proba la ce? la desfranare? l-ai citit vreodata pe Parintele Arsenie Boca, care spune ca taina casatoriei este data numai spre nastere de copii?nu pt a desparti firea lucrurilor de rostul lor? cati ani ai tu? chiar sunt curioasa.stii, multe pacate vin de aici... dar vom mai vorbi
|
Si totusi, Viviana sunt cupluri care au trait impreuna iainte de casatorie, s-au casatorit si sunt fericiti si impreuna. Daca povestea ta nu e asa de fericita, asta nu inseamna ca toate sunt la fel.
Imi pare rau, dar fie parintele Arsenie Boca nu este in tema, fie il scoti din context, si atunci ce spui tu nu mai are acelasi sens. Cum sa fie Taina Casatoriei numai spre nastere de copii? Pai atunci cei care sunt sterili nu ar trebui sa se casatoreasca fiindca nu pot avea copii? Cuplurile care afla ca nu pot avea copii ar trebui sa se desparta? Batranii care nu mai pot avea batrani ar trebui sa se desparta? Sau cei care nu mai vor copii ar trebui sa se desparta? Ei na.Taina casatoriei este data ca sa implineasca multe din nevoile umane, nu numai cea sexuala si de a-ti raspandi genele. Nu spun ca e bine, dar unii oameni vor sa vada cum se inteleg stand in aceeasi casa, impartind aceeasi masa si acelasi pat fiecare cu tabieturile lui, sa vada daca se suporta unul pe altul. Nu este neaparat vorba de a te potrivi dpdv sexual, ci de a te potrivi din dpdv logistic. Ati avut unii colegi de camera/apartament? Mi s-a intamplat sa fiu foarte buna prietena cu unii, dar cand e vorba de impartit acelasi spatiu -- nu merge pur si simplu. Bineinteles ca sunt alte moduri de a afla lucrurile astea fara a merge asa de departe, dar asta este modalitatea pe care o aleg unii. Daca va uitati la cuplurile mai in varsta si nu numai o sa observati ca de multe ori femeia este cea care lasa de la ea, care suporta o gramada de mofturi din partea sotului, numai "ca sa fie bine." Nu mi se pare drept, desi stiu ca multora pe forumul asta li se pare ca e bine. Totusi, si din cate vad si in ce scrieti voi, ancah si viviana -- tot timpul se vorbeste ca femeia trebuie sa tina la fecioria ei si la "mandria ei" (pana la urma daca mandria sta in feciorie numai...e trist). Dar barbatii? Femeile nu "se necinstesc" singure pana la urma. Exista intotdeauna un el. Care de obicei face tot felul de presiuni. De ce sa punem intreaga vina pe umerii bietei fete, cand de fapt vina e doar la jumatate. |
Citat:
Din pacate si la oameni care merg la biserica, mai ales intre femei, se aude destul de des vorbinu-se ca, in vederea casatoriei, pt. fata e bine sa fie fecioara, iar pt. baiat e bine sa aiba "experienta". Sunt si preoti care atunci cand "cade" o fata ii dau canon destul de greu, dar atunci cand "cade" un baiat... ii dau mai mult un canon formal... un fel legalistic de a "trece cu vederea". Ancah, nu este numai a baietilor a da tonul. Aici cred ca e nevoie de o impreuna lucrare. Cate din fetele care se marita tin la fecioria viitorului sot? |
Eu cred ca este mai mult de datoria mamelor/parintilor in as educa odraslele. Am vazut de multe ori cand cei care au o fetita o cresc cu ideea ca trebuie sa fie cuminte, ca trebuie sa se marite, si sa se marite fecioara, in schimb baietii sunt educati ca trebuie sa fie duri, ca trebuie sa le domine pe fete din toate punctele de vedere (de cate ori nu am auzit mamici care spun baieteilor lor "pai cum a luat cutare nota mai mare ca tine, ca doar e fata" sau c"um de te-a intrecut fetita aia, ca doar ti esti barbat") Si acelasi lucru care il mentioneaza Omulet, baietii trebuie sa aiba "experienta." Si cu cine pot sa isi capete ei aceasta experienta? Prin a amagi fete pe care tot ei si parintii lor apoi le dispretuiesc.
De cate ori nu am auzit cum un baiat i-a spus fetei cu care era prieten ca nu se insoara cu ea daca nu se culca cu el. Si fata, fiind educata de acasa ca trebuie sa se marite neaparat, si iubindu-l pe baiat....face ce ii cere el. Si el, fiind educat de acasa ca are nevoie de ceva experienta inainte sa se insoare, bineinteles ca nu se va insura cu prima fata cu care s-a culcat. Si uite asa, fata este blamata, si baiatul capata experienta. Cand de fapt amandoi au facut acelasi pacat si aceeasi vina au. |
Da, teoretic, si pentru barbati si pentru femei sunt aceleasi reguli. Si totusi, societatea in care traim nu considera astfel. Dupa cum ai mentionat si tu -- canpnul pentru fete si baieti care au "cazut" este altfel, apelul se face catre fete sa isi pretuiasca fecioria, si nu catre baieti (dupa cum am vazut la Viviana si Ancah), fetele sunt "curve", baietii sunt "crai" si asa mai departe.
|
Vorbiti din punctul de vedere al societatii, al oamenilor din lume. Din punct de vedere crestin, tot desfranare se numeste, daca e facuta de baieti sau de fete. Indiferent daca are canon mai mare sau mai mic.
Pentru baieti trebuie sa fie mai dificil: apar primele impulsuri din adolescenta, dar sunt pregatiti sa se insoare, sa aiba o familie, poate dupa 30 ani. Daca acele impulsuri nu apar, e motiv de ingrijorare. O famile crestina nu cred ca-l invata pe baiat sa se foloseasca de fete, sa le raneasca. Dupa parerea mea,nici o fata care si-a inceput viata sexuala nu merita sa fie folosita, apoi uitata. Are si ea asteptari, are un suflet si daca se casatoreste, si se spovedeste, poate sa se impartaseasca. Doar ca unii soti, in vanitatea lor, uita sa le ierte. Fecioria fetei- fizic vorbind mi se pare mai degaba vanitatea baietlor, decat a fetelor. |
Citat:
O famile crestina nu l-ar invata pe baiat sa se foloseasca de fete... insa de obicei il iarta mai usor (decta pe o fata) daca a facut-o. Si de-aici incep o multime de probleme. |
Citat:
Nefiind barbat nu stiu -- dar sunt putin neincrezatoare in aceste vestite "nevoi" ale barbatului care ii justifica si adulterul si neinfranarea. Ma intreb nu cumva nu sunt nevoi organice asa de puternice, ci mai mult nevoi induse de societate? Si mama si tata si prietenii si toata lumea din jur se asteapta ca ei sa aiba si sa isi satisfaca aceste nevoi. Si daca sunt baieti cuminti de multe ori sunt luati peste picior --"cum adica nu ai aceste "impulsuri? Cum adica esti virgin? Ce, esti impotent? Esti homosexual? Nu se poate." Si femeile au impulsurile lor, din adolescenta -- dar sunt bine educate de mici de acasa si de societate ca sunt nevoi rusinoase, ca nu trebuie bagate in seama, ca nu sunt normale daca se gandesc la asa ceva. Este gresit sa crezi ca adolescentele sunt fiinte asexuale care daca o fac, o fac doar fiindca se lasa luate de val sau au fost amagite sau pur si simplu sunt desfranate. DIn punct de vedere fizic adolescentele sunt femei depline de pe la 14 ani, unele mai devreme. La fel cum baietii sunt barbati deplini din punct de vedere fizic de la 16-17 ani, unii mai devreme. Ideal ar fi ca fie baietii si fetele sa fie tratati cu aceeasi strictete sau cu aceeasi ingaduiala. |
Cat despre faptul ca barbatii nu sunt pregatiti sa aiba o familie decat pana pe la 30 de ani. Si aici poti sa vezi mana de mama vitrega a societatii.
De mici, fetitele sunt invatate sa devina mame si sotii. Fetele inca din adolescenta trebuie sa stie sa faca mancare, trebuie sa stie sa coase, sa spele, sa faca treaba prin casa, sa fie asezate, mature si gospodine. Baietii in schimb sunt baieti. Imaturitatea lor este scuzabila. Daca ar fi educati de acasa sa fie maturi si responsabili, daca mamele nu le-ar da totul sub nas, ar fi in stare sa fie soti si tati buni si mult mai devreme de 30 de ani. Din fericire acesta nu e cazul multor barbati. :) Din nou, de educatia pe care le-o dau parintii copiilor lor, baieti si fete, si diferentele pe care le fac ei intre copii lor creaza multe neajunsuri in sociatate care rezulta mai tarziu in desfranare, in divort, in adulter, in casnicii de ochii lumii... |
Citat:
Imi aduc aminte ca pe la mijlocul anilor 90 ma uitam la TV la o emisiune despre prostitutie. Erau interviuri luate unor oameni din Galati. Cine credeti ca erau printre cei mai mari partizani ale legalizarii? Niste femei in jur de 45 de ani, "mame de baieti", care vedeau bordelurile ca ceva necesar pentru "sanatatea" fiilor lor :-( |
Citat:
Da, ai dreptate ancah.dar de unde atata? |
Citat:
|
Citat:
|
Cred ca fetele sunt de vina pentru ca fac prea multe compromisuri de dragul baiatului si ca prietenia sa mearga bine. Dar si baietii forteaza nota prea mult cand impun, ori vrea fata ori pa.
|
Stiti ce cred eu? In cazul unui act sexual pe care biserica il interzice inainte de casatorie, vina este de ambele parti in masura egala, pentru ca nu poti sa spui ca fata este mai ponegrita ca baiatul sau invers pentru ca din moment ce nu a fost viol, inseamna ca a fost de comun acord, si din delasarea fetei si din insitenta baiatului.
Citat:
|
Si mie mi s-a intamplat sa fiu considerata deja cu experienta, desi nu am dat motiv, doar ca am venit in Bucuresti la studii.. Dar, gura lumii...M-am maritat ma tarziu si se uitau vecini, prieteni de familie cam neincrezatori, cand le spuneam ca nu am pe nimeni. O vecina chiar a intrebat-o pe mama: cum, fata sta asa, nu se marita?!
|
Si eu ma intreb cum de ai reusit sa te pastrezi pentru nunta? :)
|
Scopul nu a fost sa ma pastrez pentru nunta. Nu am scris acestea ca sa ma dau drept exemplu. Asa a fost in cazul meu. Ma refeream la gura lumii.
Ideea e, zic eu, sa ramai aproape de biserica. Nu garanteaza nimeni ca doar fiind fecioara te mantuiesti! Cum am mai spus, odata ce o fata se marita si primeste Sf Impartasanie, chiar daca a mai cazut in pacat in trecut cu altcineva, eu ma mir de orgoliul masculin, caci in multe cazuri barbatul nu o poate ierta. |
Lidia, ca sa o spun pe bune, eu as prefera mai bine sa ma casatoresc cu o femeie care numai este virgina, in schimb sa fie macar credincioasa, fidela si intelegatoare, decat cu o fecioara orbita de mandria puritatii ei. Sper sa nu ma intelegi gresit, dar am spus asta pentru ca nu prea mai sunt fete care sa aibe ambele calitati: si virgine si smerite, iar daca or fi si astfel de fete deosebite, sunt, nu zic nu, dar poate Dumnezeu nu le scoate in cale oricui, pentru ca nu multi merita asemenea sotii.
|
ce sa zic......nu e desfranare daca ai o partenera.....totusi e dificil sa iti faci o familie astazi...multe cupluri prefera concubinajul....din cauza lipsurilor.....daca ai un suport deosebit te gandesti si la copii.....daca nu, poti trai si fara....ai nepoti, nepoate...
|
Doamne ajuta!
As dori sa-mi dati un sfat cu privire la urmatoarea problema: Ma straduiesc de ceva vreme sa conving un bun prieten ca sexul oral nu are ce cauta in cadrul unei familii crestine. El considera ca daca un cuplu si-a pastrat fecioria pana la casatorie,dupa,are "dreptul,libertatea" sa faca orice,de vreme ce sunt cununati. Eu am incercat din rasputeri sa-i explic ca aceasta practica este total incompatibila cu trairea in Hristos,insa degeaba,fara niciun rezultat. Ba mai mult,e gata sa se desparta de prietena lui,cu care s-ar casatori daca ea ar accepta sa faca asa ceva dupa ce se vor cununa. Va rog sa-mi dati un sfat:ce carti sa mai citeasca,ce argumente sa-i mai dau,ce sa-i mai zic...Poate nu le-am incercat pe toate... |
Du-l la duhovnicul prietenei lui. In speranta ca ar avea respect fata de vorbele preotilor.
E mare lucru ca preotii crestini sunt casatoriti si pot vorbi din experienta, ce e bine sa facem si ce nu. |
Citat:
Sa citeasca poate "O pogorare la iad" de pr. Savatie Bastovoi. Cum parintele are un stil de vorbire direct, poate il va misca. |
A, multumim pentru cartea recomandata, am sa o citesc si eu ca chiar m-ai facut curios. :rolleyes:
|
Citat:
Si eu am auzit astfel de conditii, cum ca daca viitoarea sotie nu este capabila sa practice sexul oral nu va fi luata de sotie. Si numai cand ma gandesc ca totusi parintii isi pupa copiii...:| |
Citat:
|
Citat:
|
Eu nu inteleg cum de o fata credincioasa poate sta cu un baiat care are preferinte total opuse fata de modul ei de viata? Este ca si cum ai pune un barbat cu obiceiuri "necrestine" sa se casatoreasca cu o fata credincioasa, ceea ce cred ca nu prea se poate pentru ca nu ar accepta nici unul dintre ei regulile si modul de viata al celuilalt. Dar acum, noi nu avem de unde sa stim cum este acea fata in realitate, fiind mai bine sa ne abtinem de la sfaturi care mai de care mai indraznete, din simplu motiv ca noi nu avem cum sa il convingem pe baiatul respectiv ca viitoarea lui sotie nu este de acord cu asa ceva, asa cum nici pe fata nu o poate convinge baiatul respectiv ca intr-o casnicie, astfel de dorinte pot fi ingaduite.
|
Ba, e problema zilelor noastre, a oricarui ziar care prezinta poze demne de restrictii de varsta si stiri fierbinti, a posturilor de televiziune care promoveaza aceste practici. Si poate fi problema copiilor nostri! Incepem sa avem ca modele oamenii publici ai vremii, care promoveaza printre altele, in intelepciunea lor: silicoane, rafinamente de placere,talk show-uri la care bunica(Dumnezeu s-o odihneasca) si-ar fi acoperit ochii.
Scopul casatoriei, pentru oamenii vremii ar fi distractia,obtinerea de placere, de avere. Cand nu se mai satisfac, e simplu, cei doi divorteaza. Oare s-a si uitat vietuirea la bine si la rau? Cununia ca taina? Ne indreptam catre viata de familie patologica a strainilor? Inseamna ca vom lua de la ei si multitudinea de probleme psihice, de infractionalitate! Ar mai fi cateva idei: sa discute cei doi ce inseamna sexul oral pentru el, dar pentru ea? Sa mearga poate la alt preot, sa-l intrebe, sa vada daca-i spune la fel (poate-l convinge); sa-l intrebe: daca tot iubeste asa mult placerea, e sigur ca vrea casatorie? Nu cumva ar incerca acele "ocazii" care se ivesc de la vreo femeie din preajma? Si: daca ar alege intre acea fata, cu tot ce poate ea oferi (educatie copiilor, sprijin de nadejde, iubire) si placerea oferita de sexul oral (pe care se pare ca o cunoaste), ce ar alege? Nu ma pricep la legi, dar pana nu demult, legile pedepseau genul asta de practici, chiar in casatorie! daca acestea sunt facute fara permisiunea ei. |
Un lucru nu inteleg eu..de ce sa dezabata aceasta problema o a treia persoana? Ce este intre cei doi este problema lor,nu are nimeni dreptul sa intervina si sa judece. Normal ca s-a enervat omul, cu ce drept sa ii discute oamenii din jur viata intima, si mai mult, sa aiba indrazneala sa il si traga la raspundere....
|
Nici nu mi-am inchipuit ca persoana care a inceput discutia nu ar fi implicata direct. Poate e mai usor de discutat la persoana a 3-a. Poate e mai simplu de luat o hotarare cand afli ca nu esti singura care gadeste asa. Eu m-am spus parerea. El incearca sa impuna, sa conditioneze viata intima a "iubitei" lui, asa ca mi se pare normal sa nu ii tin partea. Nu cred ca am facut judecata. El are motivele lui si nu se poate apara aici. Cine stie, daca s-ar apara, poate unii i-ar tine partea... Dar nu cei care incearca sa respecte viata crestina. In aceasta nu cred ca are loc sexul oral.
|
Citat:
|
Arsenie Boca, Predici: "Despre durerile oamenilor"
II. Vrajba în casa Să ascultați pricinile pentru care o au și apoi ce să facă ca să nu le mai aibe. Vrajba în casă vine din păcate. Toate își au izvorul în păcate. Neaparat vine vrajbă în casă dacă: 1. Căsătoria s-a început cu stângul adică cu desfrânarea. 2. Mai vine apoi dacă soții trăiesc în căsătorie nelegiuită sau fără cununia bisericească. E un păcat pe care toți îl plătesc cu vrajba. De aceea toți trebuie să intre la cumințenie și să se legiuiască dacă sunteți așa. 3. Din curvii nemărturisite făcute înainte sau după căsătorie. Astfel au intrat într-o casă nouă cu o pecete drăcească pe sufletul și pe trupul lor. Și pentru că nu s-au mărturisit acel păcat are să le spargă casa tocmai pentru că n-au omorât pe diavolul care e cel care face acest lucru. |
Eu n-am cerut acest sfat ca sa judec pe cineva, ci chiar am avut nevoie de parerea dumneavoastra. Si va multumesc mult pentru cuvintele de folos pe care mi le-ati spus. Si va rog sa ma iertati daca v-am deranjat cu intrebarea mea. Eu sunt incapatoare in acest forum si poate ca am fost cam stangace in exprimarea ideilor. Inca o data va multumesc si ma iertati!
|
alynna,
aminteste-i prietenei tale ca "orice invat are si dezvat"... trebie sa fie cu mult tact, daca tine la el, sa se marite,........ si sa-l re-educe ....u s u r e l.... |
Vad ca e folositoare discutia asta,dar sa dea Domnul ca cei tineri la incepit de drum sa constientizeze la ce duce desfranarea...la distrugerea sufletului! discutam odata cu un barbat care intelegea ca ,, In Sfanta taina a casatoriei ,cei 2 au voie sa faca tot felul de perversiuni!!!!!!!!!!,, Eroare! Dar cate cupluri traiesc cu adevarat civilizat, si normal? Iar despre cei care au alaturi un om necredincios ,mare grija,caci cu greu se poate o casatorie intre unul bun si unul ,,ratacit,,... dar la Doamne -D oamne totul e cu putinta poate vor reusi sa il aduca pe calea cea dreapta ...eu nu am reusit...e cazul meu.si de aceea am hotarat sa traiesc singura(cu puiutul meu)si tare mi-e bine,sincer!Si doar daca ar mai fi sa apara cineva in viata mea,nu as mai fi decat cu cineva care sa Il Iubeasca pe Dumnezeu, dar cred ca e ipotetic ce zic eu aici.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:12:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.