Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   DESPRE AGHIAZMA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2919)

georgeval 01.01.2008 22:15:25

Trebuie sa se stie despre Sfanta Aghiazma Mare: Deoarece sunt unii care se opresc pe ei insisi de a gusta Sfanta Apa, acestia nu fac bine pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii fapturi. Pentru aceea pretutindeni se stropeste cu Sfanta Aghiazma si in toate locurile cele spurcate , chiar si in locurile care sunt sub picioarele noastre. Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa aceast, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne curatim de acestea bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa.(Tipicul Sf. Sava)

mirelat 01.01.2008 23:21:39

... cu alte cuvinte, Aghiazma Mare se poate bea oricand? :dozingoff:

georgeval 02.01.2008 00:09:54

De obicei Aghiazma mare se bea o saptamana de la Boboteaza (mai exact pana la Odovania Praznicului Botezului Domnului, cand se incheie) si apoi numai la zile mari (anumiti duhovnici recomanda mai ales in vreme de incercare, insa cu ajunare-cel putin o zi), iar celor care dupa spovedanie n-au voie sa se impartaseasca li se ingaduie ca o mangiiere sa bea Aghiazma mare.

icamilin 02.01.2008 00:12:13

Citat:

În prealabil postat de mirelat
... cu alte cuvinte, Aghiazma Mare se poate bea oricand? :dozingoff:

Am o carte scrisa de PR.Mihail Rusu "APA SI SIMBOLISMUL EI LITURGIC" Editura Universitatii " Lucian Blaga "Sibiu 2005, din care va transcriu urmatoarele:

"Aghiasma cea mare ( de la Boboteaza ),se pastreaza in biserica intr-un vas numit aghiasmatar si e folosita de preto la o multime de slujbe ( ierugii ). Cu dansa se stropesc persoanele si lucrurile care trebuiesc exorcizate, curatite sau sfintite. Se intrebuinteaza de pilda: la botezul copiilor, la rugaciuneapentru durere de cap, la randuiala la curatirea fantanei spurcate, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la vasul cel spurcat, la tarinile (holdele). viile si gradinile bantuite de lacuste si gandaci, la sfintirea crucii si a troitei, a clopotului si vesmintelor bisericesti...
Fiecare crestin sau fiecare casa trebuie sa ia din Aghiasma de la Boboteaza si sa o pastreze la loc de cinste. Se gusta din dansa pe nemancate si cu multa cuviinta, in zilele de ajunare sau in zilele de sarbatori mari,dupa ce venim de la biserica, mai ales cand ne impartasim. Se obisnuieste ca sa bea credinciosii din Aghiasma mare timp de 8 zile in sir, incepand cu ajunul Bobotezei pana la incheierea praznicului, adica pana la 13 ianuarie. Dupa aceea se poate lua numai dupa spovedanie. Indeosebi cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand Aghiasma si apoi anafora.
Cand ne impartasim Aghiasma se ia dupa impartasire, fiind mai mica decat Sfanta Impartasanie, iar cand luam numai anafora, Aghiasma se ia inainte de aceasrta, fiind mai mare ca anafora.
Putem stropi cu Aghiasma cea mare casa, curtea si gradina, vitele si chiar ogoarele si livezile noastre, pentru a le feri de rele. In caz de boli, putem, de asemenea, sa gustam din ea cu credinta. Caci apa aceasta, avand intr-ansa darul si puterea dumnezeiasca a Sfantului Duh, a facut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tamaduind rani, aparand de rele, de necazuri si primejdii." Cu mult drag, icamilin Doamne ajuta!

costel 03.01.2008 13:25:45

Iazma

In DEX, cuvantul iazma, iezme, cu sensul de "Aratare urata si rea, naluca, vedenie", este indicat ca si in DLR cu etimologie ne*cunoscuta.

In DLR avem mentiunea ca in Banat pentru aiasma sau aiazma se foloseste si iasma. Precizarea este importanta, fiindca ne duce la etimo*logia cuvantului iazma sau iasma.

In romana, in vorbirea populara, pen*tru Aghiasma mare de la Boboteaza, ca si de la Sfintirea apei mici sau "sfestanie", se spune in popor aiasma sau aiazma, de unde, cu afereza lui a initial neaccentuat, avem iasma sau iazma. In cultul crestin "aghiasma" a dobandit sensul specific de apa sfintita. Din limba greaca, cuvantul aghiasma a trecut si la bulgari, odata cu crestinarea lor, agiazma, la sarbi agiazma, iar prin filiera slava s-a primit in romana formele agheasma, aghesmui, aghesmuit, aghiazmatar, agheazmator (vas, recipient pentru aghiasma).

Se cere o explicatie in legatura cu sensul cuvantului iasma-iazma, de "aratare urata si rea, naluca, vedenie", contrar sensului originar de "apa sfintita". Explicatia este urmatoarea. Atunci cand preotul sfinteste apa, la sfarsit, canta troparul: "Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau". Cand se canta troparul, preotul stropeste pe credinciosi in cele patru puncte cardinale cu apa sfintita, spre alungarea "celui potrivnic", adica a celui rau, a celui urat, care este naluca, ve*denie rea, satana. De la actiunea stropirii cu apa sfintita si rostirea cantarii ei, s-a retinut in popor scopul urmarit prin aiasma - aiazma - iazma, de a alunga "aratarea urata si rea", adica duhul cel rau, satana, de unde, prin sinonimie semantica, si denumirea iazmei a ramas de "ara*tare urata si rea...".
Ion Ionescu

georgeval 04.01.2008 13:00:28

Prin botezul in Iordan, Mantuitorul nu a sfintit doar apa acestui rau, ci chiar firea apelor de pretutindeni, facandu-le un element de purificare si de sfintire, lucru pe care Biserica il invata prin troparul din randuiala slujbei: "Astazi firea apelor se sfinteste...".
De asemenea, randuiala acestei slujbe ne arata efectele apei sfintite. Din cererile ecteniei mari aflam ca, pentru cei care o primesc avand credinta, agheazma mare este "tamaduitoare sufletelor si trupurilor, si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica", "curatitoare spre viata vesnica", "dar de sfintenie si curatire de pacate, spre tamaduirea sufletului si a trupului, spre tot folosul de trebuinta". Rugaciunea de sfintire adresata Sfintei Treimi ne descopera ca apa sfintita este "izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartarea puterilor potrivnice, plina de putere ingereasca".

cristiboss56 05.01.2008 17:41:07

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Trebuie sa se stie despre Sfanta Aghiazma Mare: Deoarece sunt unii care se opresc pe ei insisi de a gusta Sfanta Apa, acestia nu fac bine pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii fapturi. Pentru aceea pretutindeni se stropeste cu Sfanta Aghiazma si in toate locurile cele spurcate , chiar si in locurile care sunt sub picioarele noastre. Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa aceast, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne curatim de acestea bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa.(Tipicul Sf. Sava)

Maine 6 ianuarie cu toti sa luam aghiasma mare pe care sa o avem in casa pe tot parcursul anului. Este cea mai importantj Aghiasma de peste an, cea de Boboteaza. Sa o folosim cu incredere, dragoste si credinta, ea putand multe minuni sa faca.

windorin 29.07.2009 09:25:10

Aghiasma mica se bea in fiecare dimineata, dupa Sfanta Anafura. Tot ceea ce este sfintit cu rugaciune, binecuvantat de catre preot, aduce sufletului mangaiere si intarire. Minunata este randuiala lui Dumnezeu, cum prin lucrurile cele materiale, curate si aduse Lui cu rugaciune, se poate da omului harul.

Aghiasma este purtatoare de har.
Drept aceea, crestinul este dator sa'si inceapa fiecare dimineata cu o impartasire de Anafura si Aghiasma.

Florin-Ionut 29.07.2009 12:19:52

Duhovnicul meu mi-a spus ca aghiazma mare se poate lua miercuri si vineri daca ajunezi (nu mananci si nu bei nimic) pana la ora 15:00. Asa am si facut, pentru sanatate, timp de cateva saptamani, dupa ce am vazut documentarul deja celebru:
http://video.crestinortodox.ro/nGCz5...ocumentar.html

Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!

costel 29.07.2009 18:11:09

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 156910)
Drept aceea, crestinul este dator sa'si inceapa fiecare dimineata cu o impartasire de Anafura si Aghiasma.

Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.

Marius22 30.07.2009 17:50:16

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157010)
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.

Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.

costel 30.07.2009 18:01:37

Nu cer sa renunte omul la a mai lua aghiasma si anafura. Cer sa renunte la incremenirea doar in aceste daruri. Omul de astazi se multumeste cu jumatatile de masura. Isi spune des: "nu ma impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului, dar nici in iad nu ma duc, ca doar am luat aghiazma si anafura".

Cat despre simtirea diferita, cred ca m-am inselat, o poti avea zilnic intr-un grad mai mare. Daca saruti copilul zilnic, nu inseamna ca esti lipsit de simtire, dimpotriva, cresti in iubire.

georgeval 31.07.2009 00:08:29

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 157225)
Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.

Daca anafura si aghiazma nu substituie Euharistia, ci sunt un mijloace de a ajunge la Euharistie, ca si pregatirea prin post si rugaciune, nu consider ca este o problema.

windorin 31.07.2009 09:59:00

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157010)

Da, riscul unei rutine, in orice fapta a omului, ne paste pe toti.

Insa, din teama de a nu deveni rutina, nu putem renunta la ceva bun. Cum ar fi sa zica un preot, nu mai fac sfestanii, ca astazi am facut deja 2, si mi'e teama sa nu devina rutina. Sau, nu mai fac Sfanta Liturghie, ca nu prea o simt in inima mea, astept sa imi revin sufleteste. Suna comic, stiu, dar lupta nu e cu teama de rutina, ci cu lipsa de dragoste si constientizare a prezentei harului.

costel 01.08.2009 12:23:14

Dorin, mi-am venit in fire cum spun Parintii, am afirmat mai sus ca m-am grabit invocand rutina. Aici nu e un act prin care introduc cifre, ci un act prin care fac sa am "mai multa viata". Sa ne ajute Dumnezeu in implinirea voii Sale.

Florin-Ionut 02.01.2010 11:37:45

Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.

cristiboss56 02.01.2010 11:46:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 196135)
Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.

Nu o săptămână, ci până pe 14 ianuarie se ia ! ! !

cristiboss56 02.01.2010 11:49:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 196138)

De sfințit se poate sfinți casa , tot restul anului , dar casa trebuie să fie în curățenie și ordinde perfectă !

Florin-Ionut 04.01.2010 15:53:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 196138)
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut

Pai daca Odovania cade pe 14 ianuarie, de pe 6 pana pe 14 sunt vreo 8 zile. Deci o saptamana se poate lua aghiazma mare in fiecare dimineata.

:P

georgeval 04.01.2010 15:57:17

Cerem dovezi sau minuni si de multe ori suntem nepasatori de aceasta minune- sfintirea apei- aceasta minune s-a incercat a fi rationalizata si explicatat prin tot felul de interpretari stiintifice- fie ca preotul foloseste o Cruce din argint sau ca semintele busuiocului distrug bacteriile din apa si de aceea apa nu se strica- pacat ca ochii mintii noastre nu vad lucrarea si puterea Duhului Sfant.

Florin-Ionut 04.01.2010 16:23:24

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 196846)
Cerem dovezi sau minuni si de multe ori suntem nepasatori de aceasta minune- sfintirea apei- aceasta minune s-a incercat a fi rationalizata si explicatat prin tot felul de interpretari stiintifice- fie ca preotul foloseste o Cruce din argint sau ca semintele busuiocului distrug bacteriile din apa si de aceea apa nu se strica- pacat ca ochii mintii noastre nu vad lucrarea si puterea Duhului Sfant.

George,

Mai bine vezi documentarul asta: http://video.google.com/videoplay?do...0318008&hl=ro# , daca nu l-ai vazut inca. Eu m-am uitat de trei ori.

Savantii au facut o serie de teste cu apa provenita din tot felul de surse, inclusiv cu aghiazma mare, luata din Rusia. Sa vezi dupa inghetarea instantanee cum sunt asezate moleculele aceste APE VII, seamana cu structura fulgilor de zapada...

http://3.bp.blogspot.com/_DPuZQPnyXH...400/masaru.jpg

georgeval 04.01.2010 16:33:35

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 196859)
George,

Mai bine vezi documentarul asta: http://video.google.com/videoplay?do...0318008&hl=ro# , daca nu l-ai vazut inca. Eu m-am uitat de trei ori.

Savantii au facut o serie de teste cu apa provenita din tot felul de surse, inclusiv cu aghiazma mare, luata din Rusia. Sa vezi dupa inghetarea instantanee cum sunt asezate moleculele aceste APE VII, seamana cu structura fulgilor de zapada...

http://3.bp.blogspot.com/_DPuZQPnyXH...400/masaru.jpg

Multumesc, Florin. Am urmarit mai de mult acest material, l-am gasit sub denumirea APA VIE. Sunt exemple chiar si din alte religii, insa pe mine ma intereseaza daca apa aceasta vie nu se strica asemnea aghiazmei?

Florin-Ionut 04.01.2010 16:57:04

5 atașament(e)
Cateva poze cu apa structurata, ca sa ne facem o idee despre structura intima a moleculelor din aghiazma.

Florin-Ionut 04.01.2010 16:58:28

5 atașament(e)
Si inca vreo cateva:

adam000 04.01.2010 17:15:36

Florine, la ce-ti foloseste cum e structurata apa in Agheazma? Ca doar nu e o masura a sfinteniei apei!
Structura apei sfintite nu reprezinta un argument pentru sfintenia ei (altfel sa vezi cum ar putea veni bioenergeticienii, radiestezistii si "paranormalii" cu argumente de-astea despre apele "energizate" de ei...).
Nu poti masura Duhul Sfant din Agheazma dupa cat de ordonate sint dispuse moleculele!

Florin-Ionut 04.01.2010 17:23:14

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 196886)
Florine, la ce-ti foloseste cum e structurata apa in Agheazma? Ca doar nu e o masura a sfinteniei apei!
Structura apei sfintite nu reprezinta un argument pentru sfintenia ei (altfel sa vezi cum ar putea veni bioenergeticienii, radiestezistii si "paranormalii" cu argumente de-astea despre apele "energizate" de ei...).
Nu poti masura Duhul Sfant din Agheazma dupa cat de ordonate sint dispuse moleculele!

Scopul meu este sa fac publicitate apei sfintite, ca cei care citesc posturile astea sa mearga de Boboteaza si sa ia pentru familiile lor aghiazma mare, sa o bea si sa se vindece de probleme si de suferinte. Cred ca multi ignora importanta sftintirii propriilor trupuri cu apa vie in aceasta saptamana cu totul speciala din an, cand Biserica ne da voie tuturor sa folosim aghiazma mare pentru sanatate.

Unii sunt mai sceptici si nu cred pana nu vad. Fericiti sunt insa cei ce n-au vazut si au crezut.

Marius22 04.01.2010 17:23:26

Mai este foarte putin timp pana la sarbatoarea Botezului Domnului, pana la sfintirea Agheasmei Mari. Sincer sa fiu, avand in vedere experienta anilor trecuti, ma intristeza gandul, ca si de aceasta data, la multe biserici, credinciosii se vor calca in picioare pentru a primi aceasta apa sfintita. Este un nou prilej de a arata prin faptele noastre ca, de fapt, nu intelegem mai nimic din acest mare praznic. Uitam prea usor ca trebuie sa primim Sfanta Agheasma in urma unei minimale pregatiri duhovnicesti (ziua de post din ajun), iar nu dand din coate si imbrancind pe cei de langa noi.

adam000 04.01.2010 17:49:46

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 196894)
Scopul meu este sa fac publicitate apei sfintite, ca cei care citesc posturile astea sa mearga de Boboteaza si sa ia pentru familiile lor aghiazma mare, sa o bea si sa se vindece de probleme si de suferinte. Cred ca multi ignora importanta sftintirii propriilor trupuri cu apa vie in aceasta saptamana cu totul speciala din an, cand Biserica ne da voie tuturor sa folosim aghiazma mare pentru sanatate.

Pai spune direct asa, era mai simplu si mai bine, nu sa aduci ca argument ceva ce nu reprezinta un argument. Pt ca daca omul nu constientizeaza sfintenia Agheazmei, atunci daca tu din greseala convingi un om sa ia Agheazma pt ca are moleculele nu-stiu-cum (in loc sa o ia pt ca e Apa Sfintita de la Dumnezeu), omul ala intr-un fel desconsidera (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur) acea apa sfintita pt ca pune mai presus structura ei materiala decat sfintenia ei.

Citat:

Unii sunt mai sceptici si nu cred pana nu vad. Fericiti sunt insa cei ce n-au vazut si au crezut.
Pe cat de buna e intentia ta, pe atat de nefericita mi se pare abordarea asta cu structura apei.
Nu ai cum sa ii faci tu sa vada Duhul Sfant din Agheazma aratandu-le moleculele de apa, deci nu e un argument pt ca sa ii faci sa creada.
Lasa-l pe Dumnezeu si pe preotii Lui (care au Harul dat la hirotonie) sa descopere oamenilor lucrurile duhovnicesti. Noi oamenii, fara ajutorul Lui Dumnezeu nu putem sa convingem pe nimeni de nimic. In nici un caz nu putem sa facem pe nimeni sa creada cu argumentele noastre. Daca pana si diaconul in timpul Sfintei Liturghii se roaga la Dumnezeu sa ii dea lui "cuvant cu putere multa", cum crezi tu ca putem noi convinge pe cineva de cele duhovnicesti asa usor si mai ales invocand argumente materiale?

Citat:

Duhul Sfânt este invocat pentru a da putere propovăduirii cuvântului
Tipicul prevede ca diaconul, primind Sfânta Evanghelie de la preot și ieșind prin sfintele uși, să ceară binecuvântarea preotului rostind: „Binecuvintează, părinte, pe binevestitorul Sfântului Apostol și Evanghelist (N).” Această cerere ni-l descoperă pe diaconul care va citi Sfânta Evanghelie ca pe un evanghelist (binevestitor) care continuă lucrarea de propovăduire a sfinților apostoli și evangheliști. Binecuvântarea preotului subliniază continuitatea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu mărturisind unitatea în rugăciune cu autorii Sfintelor Evanghelii: „Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului, întru tot lăudatului Apostol și Evanghelist (N) să-ți dea ție, celui ce binevestești, cuvânt cu putere multă, spre plinirea Evangheliei iubitului Său Fiu, a Domnului nostru Iisus Hristos.”
Este o rugăciune către Dumnezeu Tatăl prin care este invocat Duhul Sfânt pentru a da putere cuvântului (mai precis pentru a da putere propovăduirii cuvântului după cum reiese din originalul grecesc) spre plinirea Evangheliei lui Hristos adică spre a face să rodească cuvântul în inimile celor care îl vor auzi: „Iar sămânța semănată în pământ bun este cel care aude cuvântul și-l înțelege, deci care aduce rod și face: unul o sută, altul șaizeci, altul treizeci” (Matei 13, 23).
Sa ma ierti, ca nu vreau sa-ti produc suparare. Vreau doar sa nu se sminteasca cineva din greseala (si sper sa nu smintesc nici eu pe nimeni prin cele ce le scriu).

victory_vv 04.01.2010 18:08:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 196894)

ciudata mai este mintea omeneasca . De unde ai tras concluzia ca apa sfintita ar avea nevoie de publicitate ? Cine te-a invatat ca cineva se va vindeca band apa sfintita fara sa-ti pui problema daca acel cineva crede sau nu crede in Treimea Sfanta , cea care sfinteste de fapt apa ? Le spui sceptici celor care cred doar daca vad ? Asta nu mai este credinta ci certitudine . Si valoarea ei este egala cu ZERO , se pierde imediat asa cum a venit . Aghiasma este pentru cei care DEJA cred , ca sa se inmulteasca harul lor , sa fie ocrotiti de Duhul cel tamaduitor al Domnului si Mantuitorului nostru . Apa aceasta se sfinteste asemeni apei Iordanului atunci cand Mantuitorul a fost botezat de Sfantul Ioan .
Sa ne aducem aminte insa ca totul sta sau cade din credinta . De vei crede , ai si fost mantuit . Daca VEI CREDE cu adevarat ca Apa Vie te poate vindeca , vindecat vei fi . Duhul Sfant isi va face datoria . Crede doar si nimic mai mult . Inainte insa intreaba-te daca nu cumva bolile sau suferintele pe care le vrei vindecate sunt ca urmare a unui mare pacat , marturiseste-te si apoi bea din apa vie . Intreaba-te daca nu cumva acestea au venit la tine tocmai spre smerirea ta , spre curatirea ta , spre sfintirea ta ( au fost sfinti care suferinzi fiind , multumeau clipa de clipa Domnului pentru tot ce sufereau si astfel li s-a socotit lor ca nevointa ) , intreaba-L pe unul Sfant , unul Domn Iisus care este voia Lui cu tine si El iti va arata ce trebuie sa faci . Dar si astea se vor intampla doar in cazul in care VEI CREDE . De aceea ne si spune Mantuitorul ca cele de trebuinta sunt CREDINTA , NADEJDEA si DRAGOSTEA . Haideti sa ni le apropiem pe acestea si toate celelalte vor fi fara valoare si linistea noastra va fi deplina . Doamne ajuta !

victory_vv 04.01.2010 18:15:04

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 196918)
Sa ma ierti, ca nu vreau sa-ti produc suparare. Vreau doar sa nu se sminteasca cineva din greseala (si sper sa nu smintesc nici eu pe nimeni prin cele ce le scriu).

Mare dreptate ai , frate al meu . Ma lasasem de sportul comentului , n-am mai scris nici un coment , nici unde , de mai bine de 6 luni , tot din pricina de sminteala si de mandrie . Nu stiu ce mi-a venit sa intervin pe topicul asta . Dar , gata , inapoi la tacere ca e de aur . Iertare , va rog . Voia Bunului Dumnezeu sa fie cu voi tot timpul !

sergiu 04.01.2010 19:41:15

Citat:

Pai spune direct asa, era mai simplu si mai bine, nu sa aduci ca argument ceva ce nu reprezinta un argument. Pt ca daca omul nu constientizeaza sfintenia Agheazmei, atunci daca tu din greseala convingi un om sa ia Agheazma pt ca are moleculele nu-stiu-cum (in loc sa o ia pt ca e Apa Sfintita de la Dumnezeu), omul ala intr-un fel desconsidera (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur) acea apa sfintita pt ca pune mai presus structura ei materiala decat sfintenia ei.

Pe cat de buna e intentia ta, pe atat de nefericita mi se pare abordarea asta cu structura apei.

Dumnezeu a creat omul si i-a dat ratiune. Cred ca este normal sa incercam sa mai si gandim din cand in cand. Tu incerci sa mergi pe ideia clasica si care a adus multe daune "crede si nu cerceta". Cred ca corect este "crede si cerceteaza". Chiar Sfintii Apostoli ne indeamna "cercetati Scripturile". Cercetati. Crede si daca vrei sa mai si cercetezi Creatia si te duce capul, de ce nu? Dar cerceteaza cu credinta! Ce nu a aratat el acolo e ca acele cristale devin extrem de urate intr-o apa la care s-a strigat, s-a pus la volum mare heavy metal, sau pe borcan s-a pus o hartie pe care scria "Hitler". Nu sunt fabulatii, acel japonez si-a dedicat viata acestor studii. Asta inseamna ca omul poate influenta materia prin gand! Implicatiile sunt de o adancime greu de imaginat! Iisus spunea sa ne pastram in primul rand gandurile curate... Stiai ca doar prin ganduri negative te poti imbolnavi si muri?
Citat:

Nu ai cum sa ii faci tu sa vada Duhul Sfant din Agheazma aratandu-le moleculele de apa, deci nu e un argument pt ca sa ii faci sa creada.
Lasa-l pe Dumnezeu si pe preotii Lui (care au Harul dat la hirotonie) sa descopere oamenilor lucrurile duhovnicesti. Noi oamenii, fara ajutorul Lui Dumnezeu nu putem sa convingem pe nimeni de nimic. In nici un caz nu putem sa facem pe nimeni sa creada cu argumentele noastre. Daca pana si diaconul in timpul Sfintei Liturghii se roaga la Dumnezeu sa ii dea lui "cuvant cu putere multa", cum crezi tu ca putem noi convinge pe cineva de cele duhovnicesti asa usor si mai ales invocand argumente materiale?

Nici nu se pune problema sa te gandesti tu sa inlocuiesti lucrarea lui Dumnezeu si ale preotilor prin niste experimente banale. Credinta e credinta si studiul e studiu. Totusi studiul te ajuta sa-ti mai pui si niste intrebari cu privire la Creatie. Plus ca omul modern (si educat) poseda deja cunoastere cat sa-si puna intrebari incontinuu. De aceea este bine sa se explice lucrurile. Daca o iei pe "crede si nu cerceta" multi tineri mai educati intorc spatele, pur si simplu. Pe de alta parte poti sa cercetezi cat vrei ca nu vei cuprinde si intelege in totalitate Creatia nicodata! Einstein era credincios si stia Biblia (fiind evreu) la perfectie! Newton (a carui zi de nastere e azi) a fost un om profund credincios si si-a dedicat o buna parte din viata studiului Apocalipsei si aflarii cand va veni aceasta (conform calculelor lui dupa anul 2400). Evident, doar Dumnezeu stie!

Citat:

Nu cred ca sminteste pe cineva. Cine e sa se sminteasca, se va sminti si de la alte lucruri: femei, bani, hedonism, culte dubioase etc. Cine e sa se pastreze curat se va pastra curat si in cel mai toxic mediu posibil.

Eu mai degraba imi fac griji pentru ce se intampla in massmedia si aceasta indracire a societatii la care asistam. Acum se sadesc semintele, roadele vor fi foarte amare!

adam000 04.01.2010 23:02:43

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 196972)
Dumnezeu a creat omul si i-a dat ratiune. Cred ca este normal sa incercam sa mai si gandim din cand in cand. Tu incerci sa mergi pe ideia clasica si care a adus multe daune "crede si nu cerceta". Cred ca corect este "crede si cerceteaza". Chiar Sfintii Apostoli ne indeamna "cercetati Scripturile". Cercetati. Crede si daca vrei sa mai si cercetezi Creatia si te duce capul, de ce nu? Dar cerceteaza cu credinta! Ce nu a aratat el acolo e ca acele cristale devin extrem de urate intr-o apa la care s-a strigat, s-a pus la volum mare heavy metal, sau pe borcan s-a pus o hartie pe care scria "Hitler". Nu sunt fabulatii, acel japonez si-a dedicat viata acestor studii. Asta inseamna ca omul poate influenta materia prin gand! Implicatiile sunt de o adancime greu de imaginat! Iisus spunea sa ne pastram in primul rand gandurile curate... Stiai ca doar prin ganduri negative te poti imbolnavi si muri?

Aparent e o mare confuzie in gandirea ta. Amesteci lumea creata cu cele necreate. Zici "cercetati scripturile" ceea ce este corect, dar apoi folosesti asta ca (fals) argument pentru a-ti sustine ideea ca cercetand lumea creata vei face deductii valide asupra celor necreate, ceea ce nu mai e corect pt ca amesteci mere cu pere. Tu incerci sa studiezi merele ca sa tragi concluzii asupra perelor. Minima logica arata ca nu e un rationament valid.

Plus ca imi atribui mie lucruri pe care nu le-am spus/facut niciodata. Eu nu am spus niciodata "crede si nu cerceta" (si nu numai asta dar nu e nici macar de origine crestina aceasta afirmatie). Eu spun ca nu putem prin propriile noastre puteri de intelegere si cugetare (de ex studiind materia creata), nu putem in acest mod sa cunoastem pe Dumnezeu.

Mai departe dai ca argument faptul ca un japonez (baniuesc ca e vb de Masaru Emoto) si-a dedicat viata acelor studii. Nici asta nu e un argument. Exista vrajitori care si-au dedicat viata studierii vrajitoriei, dar asta nu i-a facut sa poata demonstra nimic despre Dumnezeu, unii nici macar nu constientizau de unde le vine puterea ce o aveau. Iar dpdv al rigorii si argumentatiei stiintifice, asa-zisele "studii" ale lui Emoto sint fix egal cu zero, nu numai ca nu se supun nici unei rigori stiintifice, dar nici macar el nu se considera cercetator, iar asa-zisele studii sint publicate in reviste de parapsihologie (paranormal). Iar pentru un ortodox cred ca e de prisos sa spun ca asa-zisele "studii" publicate in reviste de paranormal sint tot egal cu zero.

Cat despre concluzia ta cum ca omul (prin propriile sale puteri) poate influenta materia prin gand (concluzie eronata daca are drept baza niste asa-zise "studii" indoielnice publicate prin reviste de paranormal), ti-ai pus vreodata problema ca e doar amagirea vrasmasului ca sa il faca pe om sa creada ca are diverse puteri?

Citat:

Credinta e credinta si studiul e studiu. Totusi studiul te ajuta sa-ti mai pui si niste intrebari cu privire la Creatie. Plus ca omul modern (si educat) poseda deja cunoastere cat sa-si puna intrebari incontinuu. De aceea este bine sa se explice lucrurile. Daca o iei pe "crede si nu cerceta" multi tineri mai educati intorc spatele, pur si simplu.
Tinerii moderni si educati cauta rigurozitate stiintifica atunci cand e vorba despre "studii" asupra lumii create, ori cand tu dai ca argument niste "studii" publicate in reviste de paranormal, care nu au nimic de-a face cu stiinta, tinerii moderni si educati intorc spatele, pentru ca aia nu e stiinta ci tot un fel de credinta (care, dpdv al unui ortodox e legata de ala cu coada).

Citat:

Einstein era credincios si stia Biblia (fiind evreu) la perfectie!
Nu, Einstein fiind evreu e posibil sa fi cunoscut Vechiul Testament. Biblia la crestini contine si Vechiul si Noul Testament. Einstein fiind evreu nu a crezut in Hristos Fiul Lui Dumnezeu asa cum credem noi. Daca ar fi crezut, s-ar fi convertit la crestinism, dar nu a facut-o.
Cat despre cat de mult credea sau nu credea Einstein in Dumnezeu, e un subiect controversat:
http://www.descopera.ro/dnews/263356...biciunii-umane
http://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_...rivind_religia
Oricum, nu inteleg in ce scop ai dat acest exemplu, ce ai vrut sa demonstrezi.

Citat:

Newton (a carui zi de nastere e azi) a fost un om profund credincios si si-a dedicat o buna parte din viata studiului Apocalipsei si aflarii cand va veni aceasta (conform calculelor lui dupa anul 2400). Evident, doar Dumnezeu stie!
Ma bucur ca intelegi ca demersul a fost inutil si sortit esecului. :-)
Acest exemplu dat de tine este in favoarea afirmatiilor mele.

Citat:

Nu cred ca sminteste pe cineva. Cine e sa se sminteasca, se va sminti si de la alte lucruri: femei, bani, hedonism, culte dubioase etc. Cine e sa se pastreze curat se va pastra curat si in cel mai toxic mediu posibil.
Totusi sa nu adaugam noi motive de sminteala.

-----------------------------------------------

Edit: As vrea sa nu continuam aceasta discutie pe acest topic pt ca stricam topicul despre Agheasma. Din pct meu de vedere oricum aceasta discutie este sterila. Florin a inteles singura mea dorinta (de a nu sminti pe nimeni dand argumente indoielnice) iar mie asta imi este de ajuns si apreciez foarte mult smerenia si bunavointa de care a dat dovada Florin. Daca tu doresti in continuare sa se discute despre "puterea gandurilor asupra materiei" (mie asta mi se pare o inselare; omul nu are nici o putere de la sine), am sa te rog sa faci un topic separat.

Florin-Ionut 05.01.2010 10:13:06

Citat:

În prealabil postat de victory_vv (Post 196922)
ciudata mai este mintea omeneasca . De unde ai tras concluzia ca apa sfintita ar avea nevoie de publicitate ? Cine te-a invatat ca cineva se va vindeca band apa sfintita fara sa-ti pui problema daca acel cineva crede sau nu crede in Treimea Sfanta , cea care sfinteste de fapt apa ? Le spui sceptici celor care cred doar daca vad ? Asta nu mai este credinta ci certitudine . Si valoarea ei este egala cu ZERO , se pierde imediat asa cum a venit . Aghiasma este pentru cei care DEJA cred , ca sa se inmulteasca harul lor , sa fie ocrotiti de Duhul cel tamaduitor al Domnului si Mantuitorului nostru . Apa aceasta se sfinteste asemeni apei Iordanului atunci cand Mantuitorul a fost botezat de Sfantul Ioan .
Sa ne aducem aminte insa ca totul sta sau cade din credinta . De vei crede , ai si fost mantuit . Daca VEI CREDE cu adevarat ca Apa Vie te poate vindeca , vindecat vei fi . Duhul Sfant isi va face datoria . Crede doar si nimic mai mult . Inainte insa intreaba-te daca nu cumva bolile sau suferintele pe care le vrei vindecate sunt ca urmare a unui mare pacat , marturiseste-te si apoi bea din apa vie . Intreaba-te daca nu cumva acestea au venit la tine tocmai spre smerirea ta , spre curatirea ta , spre sfintirea ta ( au fost sfinti care suferinzi fiind , multumeau clipa de clipa Domnului pentru tot ce sufereau si astfel li s-a socotit lor ca nevointa ) , intreaba-L pe unul Sfant , unul Domn Iisus care este voia Lui cu tine si El iti va arata ce trebuie sa faci . Dar si astea se vor intampla doar in cazul in care VEI CREDE . De aceea ne si spune Mantuitorul ca cele de trebuinta sunt CREDINTA , NADEJDEA si DRAGOSTEA . Haideti sa ni le apropiem pe acestea si toate celelalte vor fi fara valoare si linistea noastra va fi deplina . Doamne ajuta !

Matei 8
5. Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaș, rugându-L,
6. Și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit.
7. Și i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca.
8. Dar sutașul, răspunzând, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvântul și se va vindeca sluga mea.
9. Că și eu sunt om sub stăpânirea altora și am sub mine ostași și-i spun acestuia: Du-te, și se duce; și celuilalt: Vino, și vine; și slugii mele: Fă aceasta, și face.
10. Auzind, Iisus S-a minunat și a zis celor ce veneau după El: Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință.

L-a intrebat ceva Iisus pe sutas de credinta slugii lui? Nu, a vindecat-o pentru credinta sutasului si pentru dragostea lui.

Eu pot sa iau aghiazma mare si sa o dau unui om necredincios si bolnav, crezand ca Dumnezeu il va insanatosi pe acela, pentru rugaciunile preotilor care sfintesc apa de Boboteaza.

L-am intrebat odata pe "Duhovnicul de la miezul noptii" de pe TVR Cultural (in fiecare joi la 23:00) daca pot sa merg la Sfantul Maslu cu o persoana care nu crede. Si a raspuns ca da, bineinteles ca pot. Logic, avand in vedere textul de mai sus de la Matei.

Florin-Ionut 05.01.2010 10:25:48

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 197086)
Edit: As vrea sa nu continuam aceasta discutie pe acest topic pt ca stricam topicul despre Agheasma. Din pct meu de vedere oricum aceasta discutie este sterila. Florin a inteles singura mea dorinta (de a nu sminti pe nimeni dand argumente indoielnice) iar mie asta imi este de ajuns si apreciez foarte mult smerenia si bunavointa de care a dat dovada Florin. Daca tu doresti in continuare sa se discute despre "puterea gandurilor asupra materiei" (mie asta mi se pare o inselare; omul nu are nici o putere de la sine), am sa te rog sa faci un topic separat.

Departe smerenia de Florin, pur si simplu n-am mai verificat de ieri topicul. :P

Eu nu vreau sa polemizez cu tine, vreau doar ca oamenii sa mearga si sa ia aghiazma de maine incolo, o saptamana, in fiecare dimineata. Si o sa incurajez mereu lucrul asta pana la Odovanie, pe 14 ianuarie, chiar daca unii imi vor sta in cale cu diverse argumente contra.

Urmareste acel documentar. Pe mine nu ma intereseaza ca acel japonez e newageist sau sincretist relogios sau budist - treaba lui. El a demonstrat experimental ca apa chioara este influentabila de catre noi, prin puterea sentimentelor, a rugaciunilor, a muzicii, a cuvintelor samd. Dar toate acestea se fac prin lucrarea Duhului Sfant, domnule. Nu de la sine putere sau de la oameni putere.

antiqu 05.01.2010 10:28:09

In bisericile catolice la intrare sunt 2 scobituri in perete unde se afla apa sfintita. E tot agheasma? La catolici se obisnuieste sa-ti inmoi degetele in apa aceea si sa-ti faci semnul crucii.

sergiu 06.01.2010 23:17:11

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 197180)
Departe smerenia de Florin, pur si simplu n-am mai verificat de ieri topicul. :P

Eu nu vreau sa polemizez cu tine, vreau doar ca oamenii sa mearga si sa ia aghiazma de maine incolo, o saptamana, in fiecare dimineata. Si o sa incurajez mereu lucrul asta pana la Odovanie, pe 14 ianuarie, chiar daca unii imi vor sta in cale cu diverse argumente contra.

Urmareste acel documentar. Pe mine nu ma intereseaza ca acel japonez e newageist sau sincretist relogios sau budist - treaba lui. El a demonstrat experimental ca apa chioara este influentabila de catre noi, prin puterea sentimentelor, a rugaciunilor, a muzicii, a cuvintelor samd. Dar toate acestea se fac prin lucrarea Duhului Sfant, domnule. Nu de la sine putere sau de la oameni putere.

@adam000
Unii au facut un experiment: in doua camere izolate aveau doua plante, la una se ducea cineva si-i vorbea urat zilnic la alta se ducea si-i vorbea frumos si o lauda, tot zilnic. Dupa ceva timp aia careia i se vorbea urat era galbejita si amarata iar cealalta laudata era verde si frumoasa, si mult mai mare. Dar evident asta nu demonstreaza nimic...

Florin-Ionut 29.01.2010 20:39:13

Apa vie, leac sa-ti fie! -> pe B1 Tv acum, in direct. Va fi si in reluare, urmariti emisiunea.

costel 30.01.2010 12:26:01

Aghiasma este o apa sfintita. Nu ma interseaza rezultatele stiintei. Eu nu cred in puterea ei doar daca mi se va spune ca structura ei este modificata. Cred in puterea ei, pentru ca a fost sfintita. Si asta imi este de ajuns.

Ce ar fi sa incep sa analizez daca nu cumva si culoarea dintr-o icoana a suportat o modificare in esenta ei? Daca in potir s-a petrecut vreo modificare in cadrul Liturghiei? ... As rataci. Nu asa trebuie cautat Dumnezeu. Il intalnesti atunci cand crezi, nu atunci cand esti cuprins de indoiala.

Florin-Ionut 30.01.2010 12:50:46

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 206286)
Aghiasma este o apa sfintita. Nu ma interseaza rezultatele stiintei. Eu nu cred in puterea ei doar daca mi se va spune ca structura ei este modificata. Cred in puterea ei, pentru ca a fost sfintita. Si asta imi este de ajuns.

Ce ar fi sa incep sa analizez daca nu cumva si culoarea dintr-o icoana a suportat o modificare in esenta ei? Daca in potir s-a petrecut vreo modificare in cadrul Liturghiei? ... As rataci. Nu asa trebuie cautat Dumnezeu. Il intalnesti atunci cand crezi, nu atunci cand esti cuprins de indoiala.

Pe altii insa ii intereseaza si stiinta. Gandeste-te ca unii sunt mai sceptici si nu imbratiseaza credinta la fel de usor ca tine. Ei au nevoie sa puna degetul ca sa creada, ca Toma. Iar Dumnezeu lucreaza prin mijloacele cele mai nebanuite pentru ca oamenii sa aleaga de bunavoie calea care duce la Viata.

costel 30.01.2010 13:08:28

Sigur, il accepta si pe Toma sa puna degetul in coasta Sa, dar ii spune "Pentru ca M-ai vazut, ai crezut! Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut". Fecioara Maria cand accepta sa-L nasca pe Hristos, rosteste "Fie mie dupa cuvantul Tau", fara sa se bazeze pe un fapt trait. Ea crede imposibilul, a naste fara a avea legatura trupeasca.

Caile de a ajunge la El sunt diverse,dar e minunat ca in Liturghie nimic nu tine de demonstratie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:08:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.