![]() |
Am citit undeva ca familia are 2 scopuri: unul conservarea si inmultirea neamului, al doilea intrajutorarea. Pai eu cred ca ce este mai important nu e trecut la scopuri: faptul ca cei doi devin un singur trup.
|
:) pai eu cred ca asta nu e chiar scop, eu un fel de mijloc... prin care ajungi la cele 2 scopuri pe care le-ai mentionat. Doamne ajuta!
|
Citat:
E extrem de important sa tinem seama de scopuri, mai ales in ce priveste casatoria. Sf Maxim Marturisitorul spune ca cel ce se apropie de femeie (in scopul impreunarii trupesti) nu in scopul nasterii de prunci, desfraneaza. Unirea dintre sot si sotie e o taina f mare, dar exista mai multe feluri de unire, nu exclusiv cea trupeasca. |
Mirela, omul nu este simplu fiinta, ci o fiinta care iubeste si cere iubire. Nu pot spune - am primit taina casatoriei, eu si sotia am devenit un trup, acum ne intereseaza doar inmultirea si intrajutorarea. Consider ca acest proces de a deveni un trup nu se finalizeaza doar in cele doua acte. Sau poate nu am inteles eu inmultirea si intrajutorarea asa cum ar trebui, caci de le-as fi inteles nu mai vedeam un scop in plus.
|
Stiu sigur ca, in anumite manuale de morala, scopul fundamental al casatoriei este desavarsirea celor doi in comuniune, cand devin una in Hristos. Celellalte sunt scopuri secundare. Un cuplu daca nu are copii(in mod involuntar), inseamna ca familia nu si-a implinit scopul?
|
Sa citim cu atentie aceasta interpretare.
"In vederea absolutizarii acestui scop, traditia sacerdotala va introduce mai tarziu in textul Genezei nu numai cea de-a doua istorisire a crearii omului (cap. 2), ci si versetul: "Cresteti si va inmultiti, umpleti pamantul si-l stapaniti" (Gen. 1, 28), ca porunca data de Dumnezeu omului. Exegeza ortodoxa nu a facut caz de critica textuala, ea preia textele sacre nepreferential, ci asa cum le-a receptat Biserica. De aceea nu acorda o atentie mai mica acelor texte, despre care critica textuala afirma ca sunt creatii tardive. Ceea ce a receptat Biserica are autoritate. Cu toate acestea, a trebuit ca textele dificile sa fie explicate. Si nu putine au fost acelea in care unii Sfinti Parinti au vazut o serie de antinomii. Unul dintre acestea il constituie si cel din Geneza privind porunca inmultirii data la fel animalelor si omului, mai precis, versetul 28 din capitolul 1 al Genezei. Asupra lui s-a oprit Sf. Vasile cel Mare, care nu da aceeasi interpretare poruncii divine "Cresteti si va inmultiti" - adresata atat animalelor, cat si omului. Pentru animal, porunca trebuie inteleasa in mod literal. Cat priveste omul, acelasi Sfant Parinte da urmatoarea interpretare: "Cresteti - pentru ca sa nu ramana creatia la o singura stare. Inmultiti-va - pentru ca ea (natura umana) sa nu ramana limitata la un singur individ, ci in mai multi. Si umpleti pâmantul - nu umpleti pamantul prin locuire, caci altfel vom ajunge la stramtoare, daca nu ar fi pamant doar pentru nevoile noastre de locuit, ci sa-l umplem prin acea putere care ne-a fost data sa stapanim pamantul (ratiunea)" ("Despre originea omului", 1, P.G. 45, Col. 272 ; S.C. 160, pp. 202-203). Reluand ideea in alt loc, acelasi Sfant Parinte va spune urmatoarele: "Cresteti si va inmultiti. Exista o dubla crestere: a trupului si a sufletului. Or, cresterea sufletului este dezvoltarea cunostintelor in vederea desavarsirii; cresterea trupului este dezvoltarea de la mic la mare. Animalelor lipsite de ratiune li s-a spus: Cresteti, potrivit cresterii trupesti, in sensul implinirii naturii, dar noua ni s-a spus cresteti, potrivit exigentelor omului interior, in sensul progresului care duce la Dumnezeu" (Ibidem, 11, P:G. 44, col. 281 ; S.C. 160, p. 236). "Cresteti, deci, cu acea crestere care este dupa Dumnezeu, cu acea desavarsire care este a omului interior... inmultiti-va ! Cui se adreseaza cu aceste cuvinte? Celor care se inmultesc dupa Evanghelie. Umpleti pamantul, adica, trupul care v-a fost dat sa slujeasca, umpleti-l cu fapte bune" (Ibidem, 11, 44, col. 281 D ; S.C. 160, p. 237). Iata cum, inca din secolul al IV-lea, marele capadocian a intuit parca faptul ca pamantul are resurse limitate, iar porunca inmultirii data primilor oameni nu poate fi inteleasa in sens literar, ci in sens duhovnicesc. Sf. Vasile este autoritatea epocii patristice care ne da siguranta ca scopul primordial al casatoriei nu este nasterea de prunci".(Pr.Vasile Raduca) |
"Am citit undeva ca familia are 2 scopuri: unul conservarea si inmultirea neamului, al doilea intrajutorarea. Pai eu cred ca ce este mai important nu e trecut la scopuri: faptul ca cei doi devin un singur trup. "
Eu stiam ca are un intreit rol ... cele doua, pe care le-ai mentionat, si al treilea materializat in lupta impotriva desfraului si aici, cred, se cuprinde taina mare a celor doua trupuri devenite unul... |
Citat:
|
Trebuie sa fie rol de crestere si inmultire a neamului, adica de crestere si in cele spirituale, nu doar sa dai viata si sa-l lasi in grija altora; iar intr-ajutorare - ma gandesc la 2 tipuri: cea materiala, necesara si asta, dar si cea spre mantuire, ca se mai trag unul dupa altul, cei doi, spre credinta.
Ideea asta,sa fie un trup, nu stiu cum sa o inteleg, ca din cate stiam, in acea comuniune raman, totusi, doua PERSOANE. Ca veni vorba, ce credeti? Mantuirea este personala, sau se face in neam? |
Citat:
|
Citat:
pentru ca, exact cum zicea si georgeval, nu inseamna ca daca un cuplu nu are copii nu si-a indeplinit scopul. |
Dupa cum formulezi, Mirela, casatoria ar fi mijloc de crestere spirituala. Eu cred ca ii nedreptatim pe toti ceilalti care sunt necasatoriti.
Inca apar probleme noi: planning familial, posibilitatea (teoretic) a avortului, si altele. Adica lupte in plus. In ce fel cresc mai mult spiritual cei casatoriti decat ceilalti? Sf Ioachim si Ana erau rau priviti de ceilalti, considerati ne-binecuvantati de Dumnezeu cu un copil, pana sa aiba pe Sf Maria. Si se rugau sa aiba copil. Vreau sa spun, era ceva important sa aiba copii. Acum nu mai judeca atata lumea, poate ca au inteles mai bine anumite motive medicale. |
vad ca ne-am apucat sa despicam firul in patru... dar cine a zis ca ei cresc mai mult decat cei necasatoriti?! am vrut doar sa clarific o neintelegere din mesajul tau anterior. care acum vad ca a creat o alta neintelegere, sorry.
|
Unei femei care nu putea sa vina la slujbe de cit de mult era incarcata cu treburi, un sfint i-a spus:
Tu Anastasia, stai linistita acasa castiu prin ce treci, tu te vei mintui vazindu-ti de gospodarie si de copiii care te solicita ...insa cu cele care puteau veni la Biserica si nu o faceau era de neinduplecat si le mustra Deci vedeti ca evolutia duhovniceasca adusa de casatorie nu tine unirea trupurilor si a perpetuarii crestinilor prin activitati care-ti aduc placere ci prin chinul si nevointa muncii grele de a te mentine in stare de plutire 1. De a-ti suporta sotul/sotia cind te apropii de criza de 7 ani, sau 10 ani cine are noroc, crize, depresii, boala, etc 2. Marea nevointa si sacrificiul URIAS pe care trebuie sa-l faci pentru a creste copii |
un singur scop, mie asha imi pare:
Mantuirea Omului comun interior pe care il formeaza prin unirea Tainica, Sfanta in Hristos, a celor doi intr-un singur trup... cu zamislire de urmashi, ucenici, fii, intru Domnul sau fara urmashi trupeshti... :) sau cum ne invatza Traditzia Ortodoxa? |
http://www.realitatea.net/o-romanca-din-canada-are-18-copii_322751.html |
http://savatie.wordpress.com/2008/07/26/parintele-calciu-despre-viitorul-familiei/
|
scopus este mantuirea. personala....sa se ajute reciproc sa se mantuiasca....
pot fi inse afirmate doua scopuri, nasterea copiilor si binele sotilor... cace i 2 devin un singur trup nu e scop ci tine de insasi esenta casatoriei |
Este un text impresionant și extrem de explicit și pentru părinții zilelor noastre.
Merita citit articolul. Redau doar un fragment: O familie sănătoasă "dă Biserici ... buni... credincioși, iar Patriei fii... devotați, pe mulți dintre ei găsindu-i în "calendarul bisericesc... drept sfinți sau alții... eroi ai sfințeniei și... ai... facerii de bine" continuarea aici: http://www.rostonline.org/rost/mai20...-familie.shtml |
Citat:
In Romania au ramas doar cei care au prins un ciolan de ros dintr-un motiv sau altul, in rest, cu Trezvie!, lumea, femeile au realizat ca mai bine isi iau lumea-n cap... decit sa astepte vre-o schimbare in bine din partea autoritatilor |
Am eu o vorba Andrei..sunt proasta sau sunt PROASTA?? Din doua una...:65:
Pai eu am ramas, dar "ciolan de ros" nu am gasit inca. In schimb am cateva morminte.. ce nu ma lasa sa plec din Romania. Poate doar asa...o mini vacanta la tine in Canada sau pe unde isi va mai face careva mila... sa ma invite...:35: Lasand gluma la o parte...ai dreptate Andrei. Viata asta mizera, lipsurile ne indeamna tot mai mult spre munca. Eu nu sunt importiva ei, niciodata nu am fost. Insa mi-as dori sa putem mentine proportiile corecte! sa nu punem munca/cariera inaintea familiei. Indiferent cat de sus sau jos ajungem sa nu uitam SCOPUL vietii. Mantuirea! Fiecare se va mantui in locul sau. Unul la sapa, altul director altul nascand prunci. Singura conditie generala (indiferent unde te afli) este sa NU uiti sa fii CRESTIN. Si nu crestin in vorbe... ci in fapte. Sa ne ajute Stapana sa tacem noi si sa vorbeasca faptele noastre peste ani cand om ajunge oase goale.... . In rest, Bucurie! :11: |
Un scop foarte important al familiei este de a cunoaste si practica iubirea. Si de a intelege astfel si iubirea desavarsita din sanul Dumnezeirii.
Familia intruchipeza poate cel mai bine legatura tainica din Sfinta Treime,care este in primul rand o legatura de dragoste. Fara familie,am fi singuri,am fi pustii.Dar vorbesc aici si de familia mai mare,a unei manastiri,in cazul celor care isi dedica viata Domnului |
Citat:
Inteleg ca exista femei asa de smerite, modeste, carora NU LE TREBUIE NIMIC si care se multumesc, la propriu cu o coaja de piine uscata, stind , de comun acord cu sotul in saracie lucie si ingrijind, aplecata cu rivna si profunda recunostinta, Barbatul! Ti-am mai spus treaba asta. Ca tine, si ca altele pe care le cunosc sunt foarte putine pe lume. DIN PACATE nu va putem da ca exemplu. Ce bine ar fi fost ca femeia sa se multumeasca cu putin. Vezi tu , multi barbatii ar accepta mai repede sa traiasca in nevointe, saracie, modestie, insa unde gasesti asa femei? Explica-mi si mie cum de mai poate sta o femeie acasa in conditiiile preturilor actuale, exceptind doar cazurile in care sotul "a dat lovitura" pe undeva si este "pe felie". Insa de ce crestinism mai poate fi vorba si mintuire cind in cazul de mai sus tot familionul sta acasa la caldurica cu inima cit un purice ca tata sa nu piarda "vadul" ca e jale!!! |
Citat:
pai tocmai de aceasta impreuna lucrare vorbesc si eu. Pentru ca drept este ca, impreuna sa se zideasca temelia casei. Acolo unde trage doar unul iar celalalt sade (sau mai rau, risipeste ceea ce celalalt seamana) casa se va prabusi curand. Ma bucur sincer, ca suntem pe aceeasi lungime de unda si folosim amandoi termenul "impreuna". Repet ceea ce am scris si mai sus, nu sunt impotriva muncii. Doamne iarta-ma! Pai cum as putea fi, cand la rugaciunea de inceperea lucrului spune asa frumos "cel ce nu munceste NICI sa NU manace"!! Partea de care eu ma tot leg... ca un catar incapatanat ce sunt :65: e tocmai partea aceasta a doua.. De acolo incepe sa se clatine fundamentul pina la divort, de la bani, si DORINTA DE A AVEA! Asta-i partea la care m-as bucura daca ar mai lucra crestinul nostru (in frunte cu mine bineinteles). Tocmai dorinta asta de "a avea" lasa copii singuri, indeparteaza sotii de sotii, mamele de parinti, nepotii de bunici.. Durerea mea Andrei, nu e munca in sine ci egoismul pe care il "castigam" odata cu "rodul muncii". Asta e durerea mea! Cum as putea spune , stati acasa si NU munciti. Stati ca plosnitele:4: (vorba tatalui meu) si adunati numai ce altii sadesc.. Cum as putea cand imi crapa obrazul de rusine cand trec pe langa un camp vara si vad cate un bunicut sau cate o bunicuta muncind la 30 grade in soare, la prasit..numai..ca sa aiba cu ce isi tine nepotul la scoli inalte.. Cum as putea spune traiti ca ..cand cel mai mic gandac munceste si aduna acolo un lemisor..o pana...o firmiturica.. Oare cum as putea Andrei, fratele meu drag? Cum? Nu e vorba de mine sau de altii ca mine. Nu se pune asa problema. Eu nu ma consider cu nimic mai buna decat altii. Fiecare in dreptul sau, face ceea ce poate. Stie Stapana pe fiecare.. Ceea ce m-ar bucura ca mama, in primul rand (!!) este sa ne trezim . Sa ne trezim macar in al 12 ceas...si sa fim MAME si TATI adevarati pentru copii nostri. Nu parinti vitregi. Stii de ce imi doresc asta?? Eu maine , poimanie voi zace in groapa dar raman copii mei, ai tai...si ei se vor lupta cu societatea.. Poate ca, al meu al tau ,al lui X sau Y va schimba ceva , cat de mic, in aceasta lume. Stiu e un gand nebunesc, e ca si cum ai incerca sa topeste ghetarul cu un singur pai de chibrit.. E drept...multe nu se pot face.. dar...macar cel ce sade langa el..se incalzeste...astfel.. incalzind la randu-i pe un altul...si pe altul...restul.. Dumnezeu cu mila Sa...face El..ceea ce omul nu poate. Dar pentru a primi ceva ...trebuie sa depui intai.. Ca la banca , fratioare. Primesti dobanda dar intai trebuie sa depui si tu ceva.. Cu dragoste frateasca te imbratisez si daca te-am mahnit cumva prin mesajele sau insistenta mea pe aceasta tema, te rog (desi stiu ca nu iti place acest cuvant) iarta-ma! :6: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:39:46. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.