Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Animale curate si necurate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=311)

dianamangiurea 06.02.2006 07:01:21

In vechiul testament se afirma ca porcul este un animal necurat, deci care nu trebuie mancat. Intrebarea e: De ce nu s-a introdus aceasta lege in viata de zi cu zi a credinciosilor.Cum se face ca nimeni nu a auzit si nu mai tine cont de acest capitol?

07.02.2006 13:52:37

Porcul este interzis de religia mozaica, noi suntem crestini. In Orient nici nu se recomanda sa se manance carne de porc pentru ca este grea. Doamne ajuta.

Chriss-tian78 07.02.2006 20:15:45

In Orient unde temperaturile sunt mult mai mari decat la noi in Europa, nu cred ca cineva ar dori sa mananca carne de porc:cool:

dianamangiurea 08.02.2006 01:26:46

Daca cititi Vechiul Testament, Cartea a III a a lui Moise scrie ca porcul este un animal necurat.Animalele necurate nu trebuie mancate. Concluzia - si in religia crestina este interzis.

08.02.2006 08:07:25

Citat:

În prealabil postat de dianamangiurea
Daca cititi Vechiul Testament, Cartea a III a a lui Moise scrie ca porcul este un animal necurat.Animalele necurate nu trebuie mancate. Concluzia - si in religia crestina este interzis.

Mai nu e asa!:hmmm:

dianamangiurea 08.02.2006 18:51:26

Pai cum sa nu fie asa daca asa scrie: negru pe alb

09.02.2006 07:08:09

Citat:

Pai cum sa nu fie asa daca asa scrie: negru pe alb

Unde ma, tata!:thumbsup:

Chriss-tian78 09.02.2006 09:29:54

11. Şi a văzut cerul deschis şi cobor�ndu-se ceva ca o faţă mare de panză, legată in patru colţuri, lăsandu-se pe pămant.
12. In ea erau toate dobitoacele cu patru picioare şi taratoarele păm�ntului şi păsările cerului.
13. Şi glas a fost către el: Sculandu-te, Petre, junghie şi mănancă.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am m�ncat nimic spurcat şi necurat.
15. Şi iarăşi, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curăţit, tu să nu le numeşti spurcate.
16. Şi aceasta s-a făcut de trei ori şi indată acel ceva s-a ridicat la cer.
Fapte10,11-16

Dumnezeu a facut toate bune foarte, nimic nu e necurat. Indicatiile pe care lea dat Dumnezeu evreilor referitor la alimentaie tin cont doar de clima din regiune, daca nu stii geografie, informeazate.

Chriss-tian78 09.02.2006 09:35:36

Citat:

În prealabil postat de Chriss-tian78
11. Si a vazut cerul deschis si coborandu-se ceva ca o fata mare de panza, legata in patru colturi, lasandu-se pe pamant.
12. In ea erau toate dobitoacele cu patru picioare si taratoarele pamantului si pasarile cerului.
13. Si glas a fost catre el: Sculandu-te, Petre, junghie si mananca.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, caci niciodata n-am mancat nimic spurcat si necurat.
15. Si iarasi, a doua oara, a fost glas catre el: Cele ce Dumnezeu a curatit, tu sa nu le numesti spurcate.
16. Si aceasta s-a facut de trei ori si indata acel ceva s-a ridicat la cer.
Fapte10,11-16

Dumnezeu a facut toate bune foarte, nimic nu e necurat. Indicatiile pe care lea dat Dumnezeu evreilor referitor la alimentaie tin cont doar de clima din regiune, daca nu stii geografie, informeazate.

ma scuzati pt greseli, am luat textul de pe internet: http://www.resurse-ortodoxe.ro/Biblia/NT/FA/10_index.html

dianamangiurea 09.02.2006 17:25:38

Animale curate si necurate.
1. In vremea aceea a grait Domnul cu Moise si cu Aaron si a zis:
2. "Graiti fiilor lui Israel si le ziceti: Iata animalele pe care le puteti manca din toate dobitoacele de pe pamant:
3. Orice animal cu copita despicata, care are copita despartita in doua si isi rumega mancarea, il puteti manca.
4. Dar si din cele ce-si rumega mancarea, sau isi au copita despicata sau impartita in doua, nu veti manca pe acestea: camila, pentru ca aceasta-si rumega mancarea, dar copita n-o are despicata; aceasta e necurata pentru voi.
5. Iepurele de casa isi rumega mancarea, dar laba n-o are despicata; acesta este necurat pentru voi.
6. Iepurele de camp isi rumega mancarea, dar laba n-o are despicata; acesta este necurat pentru voi.
7. Porcul are copita despicata si despartita in doua, dar nu rumega; acesta este necurat pentru voi.
8. Din carnea acestora sa nu mancati si de starvurile lor sa nu va atingeti, ca acestea sunt necurate pentru voi.
9. Din toate vietuitoarele, care sunt in apa, veti manca pe acestea: toate cate sunt in ape; in mari, in rauri si in balti, si au aripi si solzi, pe acelea sa le mancati.
10. Iar toate cate sunt in ape, in mari, in rauri, si in balti, toate cele ce misuna in ape, dar n-au aripi si solzi, spurcaciune sunt pentru voi.
11. De acestea sa va ingretosati, carnea lor sa n-o mancati si de starvurile lor sa va ingretosati.
12. Toate vietatile din ape, care n-au aripi si solzi, sunt spurcate pentru voi.
13. Din pasari sa nu mancati si sa va ingretosati de acestea, ca sunt spurcate: vulturul, zgriptorul si vulturul de mare;
14. Corbul si soimul cu soiurile lor;
15. Toata cioara cu soiurile ei;
16. Strutul, cucuveaua, randunica si uliul cu soiurile lui;
17. Huhurezul, pescarul si ibisul;
18. Lebada, pelicanul si cocorul;
19. Cocostarcul, batlanul cu soiurile lui; pupaza si liliacul.
20. Toate insectele inaripate, care umbla pe patru picioare, sunt spurcate pentru voi.
21. Dar din toate insectele inaripate, care umbla in patru picioare, sa mancati numai pe acelea care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca sa poata sari pe pamant.
22. Din acestea sa mancati urmatoarele: lacusta si soiurile ei, solamul si soiurile lui, hargolul si soiurile lui, si hagabul cu soiurile lui.
23. Orice alta insecta inaripata care are patru picioare e spurcata pentru voi si va spurcati de ele.
24. Tot cel ce se va atinge de trupul lor necurat va fi pana seara;
25. Si tot cel ce va lua in maini trupul lor sa-si spele haina si necurat va fi pana seara.
26. Tot dobitocul cu copita despicata, care n-are copita despartita adanc sau nu-si rumega mancarea, este necurat pentru voi; tot cel ce se va atinge de el necurat va fi pana seara.
27. Din toate fiarele cu patru picioare, cele care calca pe labe sunt necurate pentru voi si tot cel ce se va atinge de starvul lor necurat va fi pana seara.
28. Cel ce va umbla cu starvul lor sa-si spele haina si necurat va fi pana seara, caci ele sunt necurate pentru voi.
29. Din dobitoacele ce misuna pe pamant, iata care sunt necurate pentru voi: cartita, soarecele si soparla, cu soiurile lor;
30. Ariciul, crocodilul, salamandra, melcul si cameleonul.
31. Acestea dintre toate cele ce misuna pe pamant sunt necurate pentru voi. Tot cel ce se atinge de starvurile lor necurat va fi pana seara.
32. Tot lucrul, pe care va cadea vreuna din acestea, moarta, fie vas de lemn, sau haina, sau piele, sau orice fel de lucru ce se intrebuinteaza la ceva, lucrul acela necurat va fi; sa-l puneti in apa si va fi necurat pana seara, iar apoi va fi curat.
33. Tot vasul de lut, in care va cadea vreuna din ele, sa-l spargeti, iar cele din el sunt necurate.
34. Orice lucru de mancare, peste care "a cadea apa din acel vas, necurat va fi pentru voi si toata bautura de baut, din asemenea vas, necurata va fi.
35. Tot lucrul, peste care va cadea ceva din trupul mort al acestora, se va spurca; soba si caminul sa le stricati, ca necurate sunt si necurate vor fi pentru voi.
36. Numai izvorul, fantana si adunarile de apa vor ramane curate, iar cel ce se va atinge de mortaciunile din ele, acela necurat va fi.
37. De va cadea ceva din trupul acestora pe samanta de semanat, aceasta curata va fi.
38. Daca insa va cadea ceva din trupul lor peste samanta, dupa ce aceasta s-a muiat cu apa, atunci samanta necurata sa fie pentru voi.
39. Iar de va muri vreun dobitoc din cele ce se mananca si se va atinge cineva de starvul lui, acela necurat va fi pana seara;
40. Iar cel ce va manca mortaciunea lui, sa-si spele hainele sale si necurat va fi pana seara; cel ce va duce starvul lui sa-si spele hainele sale si necurat va fi pana seara.
41. Toata vietatea ce se taraste pe pamant este spurcata pentru voi; sa n-o mancati.
42. Tot ce se taraste pe pantece si tot ce umbla in patru picioare si cele cu picioare multe dintre vietatile ce se tarasc pe pamant, sa nu le mancati, ca sunt spurcate pentru voi.
43. Sa nu va spurcati sufletele voastre cu vreo vietate taratoare si sa nu va pangariti cu ea, ca sa fiti din pricina ei necurati,
44. Ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sfintiti-va si veti fi sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfant sunt; sa nu va pangariti sufletele voastre cu vreo vietate din cele ce se tarasc pe pamant,
45. Ca Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos din pamantul Egiptului, ca sa va fiu Dumnezeu. Deci fiti sfinti, ca Eu, Domnul, sunt sfant".
46. Aceasta este legea cea pentru dobitoace, pentru pasari, pentru toate vietatile ce misuna in apa si pentru toate vietatile ce traiesc pe pamant,
47. Dupa care se pot deosebi cele necurate de cele curate si vietatile ce se mananca de vietatile ce nu se mananca.

Din pacate pentru tine stiu si geografie si sa citesc.( cel putin mai bine ca tine)

dianamangiurea 09.02.2006 17:28:29

Si daca unii oameni sunt atat de ipocriti ca sa interpreteze unele vorbe dupa placu lor(cum sa ii aranjeze mai bine) ....asa nu inseamna ca stiu mai mult sau ca stiu geografie.

Chriss-tian78 09.02.2006 17:52:33

nu interpetez nimic, asa spun scripturile, nu ai auzit de noul testament?,n-am facut degeaba teologie ca sa interpetez dupa placul meu, asa ca daca vrei sa stii mai bine citeste mai mult, poate ma ajungi:p. Esty cumva de alta confesiune, decat cea ortodoxa?

Chriss-tian78 10.02.2006 12:44:10

referitor la carne de porc

http://www.nistea.com/intrebari-raspunsuri/preceptele-vechiului-testament.htm

Chriss-tian78 10.02.2006 12:45:25

Citat:

În prealabil postat de Chriss-tian78
referitor la carne de porc

http://www.nistea.com/intrebari-raspunsuri/preceptele-vechiului-testament.htm

Parintii nostri ne-au invatat sa citim Legea cea veche prin cea Noua, dupa cuvântul Apostolului Ioan, care zice: „Pentru că Legea prin Moise s-a dat, iar harul şi adevărul au venit prin Iisus Hristos.” (Ioan 1, 17).
Domnul Iisus Hristos este implinirea legii (Apostolul Pavel spune in epistola catre Romani 13, 10: „iubirea este împlinirea legii”). Si vedem aceasta adeseori in cuvintele Sale din Evanghelii. In predica de pe munte, unde gasim un soi de concentrat al invataturii Sale, Domnul spune:

38 Aţi auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte".
39 Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.
40 Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa.
41 Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.
42 Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta.
43 Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău".
44 Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
45 Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
46 Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?
47 Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Au nu fac şi neamurile acelaşi lucru?
48 Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.
(Matei, cap. 5)

Acel „insa” din „Eu insa va spun vou㔠este un adversativ. Iisus aduce corectii legii vechi, ceea ce arata ca El este Cel care împlineşte si desavarseste legea cea veche.
De aceea, preceptele legii Vechiului Testament nu le citim decât prin învatatura lui Iisus, pe care Biserica creştina a transmis-o mai departe pâna azi.

Deci Biserica crestina a privit altfel mâncarurile decat lumea evreriasca. Deja Apostolul Petru are o viziune in care i se spune „Cele ce Dumnezeu a curăţit, tu să nu le numeşti spurcate.” (Faptele Apostolilor 10). Iar Apostolul Pavel explica in Epistola catre Romani ca „nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu”, ci iubirea si atentia la aproapele (Romani 8). Daca deci Biserica a rânduit niste reguli de postire, aceasta nu este pentru ca ceva din creatia lui Dumnezeu este spurcat sau necurat, ci pentru ca experienta de viata in Hristos arata ca este bine sa ne înfrânam, iar infranarea aceasta nu este un efort individual, ci o lucrare a Bisericii.

Doamne ajuta.

p.iulian

10.02.2006 14:48:01

Ai dreptate. Nu mancarea sfinteste pe om, deci abtinerea de la anumite alimente de origine animala(lapte, oua, carne) este recomandata de biserica, pentru ca impreuna cu rugaciunea, fapta buna, milostenia si mai ales smerenia si dragostea de aproapele, omul sa se poata apropia mai bine de Dumnezeu. Ce va rog, dragilor, nu va certati...:( Hai sa dovedim ca suntem vrednici de numele de crestini. Doamne ajuta!:)

dianamangiurea 11.02.2006 19:59:24

Eu nu am facut teologia dar vad ca tu degeaba ai facut-o ca nu stii sa dai o explicatie logica si sa iti argumentezi parerea.

Multumesc celor care au incercat sa geseasca si imi dea o explicatie plauzibila.

13.02.2006 08:05:40

Citat:

Eu nu am facut teologia dar vad ca tu degeaba ai facut-o ca nu stii sa dai o explicatie logica si sa iti argumentezi parerea.

Multumesc celor care au incercat sa geseasca si imi dea o explicatie plauzibila.

Doamne ajuta!:)

Eugen 13.02.2006 22:19:44

Citat:

In vechiul testament se afirma ca porcul este un animal necurat, deci care nu trebuie mancat. Intrebarea e: De ce nu s-a introdus aceasta lege in viata de zi cu zi a credinciosilor.Cum se face ca nimeni nu a auzit si nu mai tine cont de acest capitol?

Sunt dezolat sa constat ca multi crestini (de alte confesiuni) pleaca de la har spre litera. Din moment ce paganii (care nu tineau legea lui Moise si deci mancau si carne de porc) au primit harul Duhului Sfant, dovedind ca mesajul evanghelic nu mai e legat de Ierusalim, de ce ne intoarcem inapoi? Parerea mea este ca lipseste harul si atunci omul - ca sa aiba oarecare siguranta ca tot a facut ceva - se intoarce la lege. Apoi, "ceea ce a curatit Domnul, tu sa nu numesti necurat" ii spune Domnul in vedenie lui Petru.

serhi137 09.05.2006 10:50:42

Buna mai Diana Mangiurea.Din cate am vazut , si o zic ca sa te condamn esti tare impotriva la ce cred ortodocsii in privinta mancarii de porc.Nu pot sa nu remarc o urma de adventism in principile tale de a gandi si a te exprima .Daca insa gresec imi cer scuze pt aceasta pt ca nu asta este important.
Ai intrat pe acest forum ca sa discuti cat se poate de rational si prietenesc, cu noi ortodocsii, si admir acest lucru.
Esti si tu om ca si noi si trenuie sa fii tratata asa cum si noi am vrea sa fim tratati de alti.Insa cu tot respectul am libertatea pe care de fapt o are fiecare(de la Bunul Dumnezeu) de a nu-ti impartasii aceleaasi conceptii de interpretare a Sfintei Scripturi.
Ce pot sa zic insa despre aceasta carne de porc .Intr-adevar in Vechil Testament scrie despre aceste lucruri.Ca acestea sunt spurcate si ca ele nu trebuiesc mancate.Totusi in acelasi Vechi testament sunt si exemplele "ochii pt ochii, si dinte pt dinte" deci oarecum ar trebuii sa avem grija ce selectionam de acolo si ce mai respectam ,pt ca ambele credinte si cea ortodoxa si cea adventita(sper sa nu ma insel) admit faptul ca dupa venirea lui Hristos Dumnezeu unele lucruri nu mai sunt la fel.
Insa cel mai bun exemplu care il am acum in minte si care ma face pe mine unul(parere ppersonala, nu neaparat si corecta) este aceea ca in Noul Testament nu se pomeneste nimic despre mancare spurcata sau ceva de genul acesta.Ba mai mult Bunul Dumnezeu zice clar ca nu mancarea il spuca pe om, ci ceea cei iese din gura.Lucru intru totul adevarat.Insa repet nu se pomeneste nimic de aceasta spurcaciune a unor animale in care credeti.
Totusi vei veni sa-mi zici ca Vechiul Testament este inca valabil.Si atunci daca Vechiul Testament este valabil, nu m-as lega insa numai de citatele referitoare la "ochii pt ochii" ci la altele.De exemplu de ce preotii nu se imbraca asa cum este specificat in Vechea Scpipture, de ce nu mai se tine o sarbatoare al carei nume nu mi-l aduc aminte acum nu m-ai se tine, si multe alte lucruri care sunt scriese acolo.
Insa in schimb imi vei zice ca scrie in Vechiul Testament ca aceasta carne de porc si sambata este lasata de Dumnezeu.Si atunci draga , aceaste lucruri de cine sunt lasate?
Nu tot de Dumnezeu.
Parerea mea, (probibil gresita sau nu)este sa cercetezi mai mult credinta in care te aflii si sa cauti sa gandesti intr-un mod cat mai obiectiv aceste aspecte referitoare la religie si nu sa gandesti asa cum iti dicteaza acei pastori sau oameni.
Fiecare e liber sa aleaga si sa cerceteze, iar acest drept il avem fiecare dintre noi.Ar trebuii sa-ti exercitii si tu acest drept si sa cauti mai mult decat iti ofera acesti pastorii.Ar fii foarte mult sa scriu si sa vorbesc cu tine, dar insa timpul nu ma lasa sa-ti povestesc de toate.
Daca ai timp poti imi poti scrie pe adresa serhi137@yahoo.com si putem vb acolo mai multe.
Iti multumesc pt rabdarea avuta ca sa citesti acest mesaj, si imi cer scuze pt eventualele greseli ortografice si de exprimare ce poate le-am facut.
papa
astept un raspuns de la tine, fie pe forum fie pe mail.

serhi137 09.05.2006 10:52:47

"Buna mai Diana Mangiurea.Din cate am vazut , si o zic ca sa te condamn esti tare impotriva la ce cred ortodocsii in privinta mancarii de porc."

Scuze.Am vazut din start o gresala a mea.
Am vrut sa zic ca nu te condamn, nu ca te condamn.Scuze.:):):)

serhi137 09.05.2006 10:54:47

Mama da cate greseli de scriere si de exprimare am.Dau si eu vina pe tastatura si pe galagia din sala, ca ce altceva pot sa fac.:) Poate pana data viitoare mai invat si eu sa scriu si sa vb.:))

08.08.2006 13:51:49

Eugene, nesocotirea literei deriva dintr-o viziune simplista inspirata de cu totul altceva decat Duhul Sfant.
Viziunea cu animalele necurate curatite de D-zeu pe care a avut-o Pavel in cap 10 din Faptele Apostolilor este explicata de Insusi D-zeu: "...Stiti ca nu este ingaduit ca un iudeusa se insoteasca cu un altul de alt neam sau sa vina la el, dar D-zeu mi-a aratat sa nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat".

Duhul Sfant il indemnase pe Pavel sa merga la Corneliu, sutasul roman. pavel era evreu si avea inca prejudecatile nationaliste ale evreilor fata de ne-evrei considerati necurati. D-zeu il vindeca de aceasta prejudecata prin aceasta viziune, pe care i-a explicata-o lamurit. Orice copil ar intelege.

Sunt adventist si nu consider comsumul carnii de porc ca fiind pacat. E doar nesanatos si slabeste trupul, mintea- Templul Duhului Sfant. Alimentatia nesanatoasa ne face mai putin apti pt intelegerea lucrurilor fine, spirituale.
Grasimile, alcoolul, tutunul, drogurile nu fac decat rau.
Animalele curate rumega si au o digestie mai lunga care impiedica eventualele toxine ingerate sa intre in carne spre deosebire de porc, iepure( animal f fricos care cand e omorat elibereaza in sangele din carnea lui enzime toxice), fructe de mare( filtre ele merilor poluate. Pavel ii indeamna pe evreii cretinati sa cumpere orice din piete, dar se subintelege orice curat, nicidecum porc, sobolani, etc.

08.08.2006 13:57:49

Mircea, in ce context a spus Mantuitorul ca nu ce intra pe gura spurca pe om? Era evident vorba de spicele mancate de ucenici cu mainile nespalate. Fariseii facusera un ritual din orice si Isus elibera Legea in simplitatea ei cu doar 10 porunci, de sutele de reguli adaugate de datinile fariseice. Fariseismul a fost bine intentionat la inceput, aparand ca o intoarcere la scripturi de pe vremea macabeilor, cand universul iudaic era invadat de cultura elenista politeista, mondena, etc.

Faptele bune, piosenia, etc sifintesc cu adevarat credinciosul cu mult mai mult decat o dieta fara carne de porc, dar de ce s nu fim mai sanatosi adaugand la faptele bune, semrenie, etc si o dieta usoara care sa propicieze activitatea intelectuala, inchinarea, limezimea spirituala, discernerea raului de bine?
Marii oameni ai credintei au avut o dieta f stricta- Ioan Botezatorul- lacuste si miere, etc. Ar fi putut face lucrarea care a facut-o daca s-ar fi destrabalat cu alcool, untura, etc? Ingerul Gavril i-a dat instructiuni mamei si ce sa manace fiul, dar si ea in perioada sarcnii.

24.08.2006 14:35:00

Citat:

Draga Diana...bine ai spus "in Vechiul Testament se spunea si se dregea..."ce este VT???
Este Legea Veche.
Ce este Noul Testament?
Este Legea Noua.
Ce a spus Hristos cand era printre oameni ?
Nu am venit sa stric Legea(Veche) ci s-o implinesc...asa a dat nastere Noii Legi.
Ce se intampla cu dreptii si profetii Vechiului Testament care au facut aceste legi printre care si cea cu animalele curate si necurate...se mantuiau sau au mantuit ei pe cineva pana a venit Mesia???
NU...Nu au mantuit pe nimeni cu legile si profetiile lor,ei doar au prevestit si au dat legi pt omenirea acelori vremuri sa nu se mai raspandeasca prinre politeisti ci sa-si tina drumul lor dat de DUMNEZEU...pe cand Mesia= IISUS HRISTOS este MANTUITORUL lumii care a implinit legea veche cu cea noua...adica IUBIREA...

Acum te intreb eu pe tine :ce sa fac...sa ma tin de legea data de profeti sau de cea pe care a dat-o Hristosul meu??? sa aleg animalele curate si sa respect toate celelalte ale VT sau sa respect predica de pe munte (vezi IOAN cap:5-7)si toate celelalte ale NT??

Iti si raspund caci nu mai am rabdare sa-mi raspunzi tu ...eu il aleg pe Hristos si poruncile LUI....tu...poti sa faci ce vrei...ai aceasta libertate de la CREATOR.

sovidiu 24.08.2006 17:41:58

Animalele sunt spurcate, alea care au fost amintite incusiv porcul, si poate multe altele... dar daca mananci porc nu devi spurcat iar peste an se posteste in multe feluri, si din ceea ce se mananca (grasime, oua, carne, aici intra si porcul), iar daca ti-ai apucat de un post si nu-l respecti atunci te... cum sa zic ... te cam "spurci" (dar bineintzeles pretinzi, ca tot cetateanul democrat "nediscriminare")... asta parca ne invatza duhovnicii... e drept ca e greu de tinut un post dar parca el trebuie acompaniat de rugaciune ca altfel devine dieta (tot duhovnicii ne invatza)... si daca tinem dieta dam jos grasimea si dand jos grasimea suntem mai supli si fiind supli aratam zvelti iar zvelti putem bate hora si mai mult: "Tot pa loc pa loc pa loc sa rasara busuioc, si-ncodata mai baieti hooooopshasha-shasha... Doua fire doua paie, ia ciuleandra la bataie, si-ncodata mai beietzi hoooooopshasha ..."

24.08.2006 18:46:10

Sovidiu
"fiind supli aratam zvelti iar zvelti putem bate hora si mai mult: "Tot pa loc pa loc pa loc sa rasara busuioc, si-ncodata mai baieti hooooopshasha-shasha... Doua fire doua paie, ia ciuleandra la bataie, si-ncodata mai beietzi hoooooopshasha "
:)) :)) :))

Bravo!!!
Ai reusit sa mai aduci putina voiosie si sa destinzi atmosfera...

:)) :)) :))

kokom 19.05.2007 18:50:33

Cand Dumnezeu a spus ca ceva este necurat, noi nu avem dreptul sa facem lucrul acela curat, indiferent de cate argumente am aduce. In Apocalipsa spune ca daca va scoate cineva ceva de la cartea aceasta, ii va scoate Dumnezeu partea de la pomul vietii. Si cred ca se aplica la intreaga Scriptura.

šMi-am intins toata ziua mainile spre un popor razvratit, care umbla pe o cale rea, in voia gandurilor lui! Spre un popor care nu conteneste sa Ma manie in fata, aducand jertfe in gradini si arzand tamaie pe caramizile de pe acoperis, care locuieste in morminte si petrece noaptea in pesteri, mancand carne de porc si avand in strachini bucate necurate. Si care totusi zice: Da-te inapoi, nu te apropia de mine, ca sunt sfant!š (Isaia 65:3-4)

sau

šCei ce se sfintesc si se curatesc in gradini, mergand unul cate unul, in mijlocul celor care mananca si carne de porc, si soareci, si alte lucruri uracioase, TOTI ACESTIA VOR PIERI, zice Domnul.š (Isaia 66:17)

Toate aceste obiceiuri sunt pagane, si printre ele se numara si carnurile necurate. Noi suntem crestini, nu trebuie sa adoptam niciun obicei pagan.

Iar distinctia dintre animale curate si necurate nu a fost data pentru doar pentru evrei, ci, daca ne amintim, Domnul i-a zis lui Noe sa ia in corabie cate o pereche de animale necurate si sapte perechi de animale curate. Noe nu era evreu!
Iar cand in ce priveste viziunea data lui Petru, Biblia spune ca ea are un sens šPetru nu stia ce sa creada despre intelesul vedeniei.š(Faptele Apostolilor 10: 17). Dar Dumnezeu i-a descoperit sensul trimitandu-l pe Corneliu, care era un pagan, si care s-a convertit la crestinism. Vedenia aceasta nu se refera la hrana, ci are un sens spiritual: si anume ca la Dumnezeu niciun om nu este necurat. Evreii ii considerau necurati pe pagani, dar Dumnezeu i-a aratat ca Evanghelia trebuie sa le fie predicata si lor.

Dumnezeu stie ce este mai bine pentru noi. Nu ne-ar fi interzis anumite alimente daca acestea nu ar fi fost vatamatoare. Daca intrebati un doctor competent va va spune cate boli pot provoca anumite carnuri, mai ales cea de porc.(Daca ne gandim numai la cate atacuri cardiace sunt provocate de consumul de grasimi... Vrea Dumnezeu asta?) Sau dintre pesti, somnul este interzis in Biblie. Nu este el cel care manca toate mortaciunile? In Biblie spune: šNu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi? Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu.š (1 Corinteni 6: 19; 3:16-17) De ce Biserica se impotriveste fumatului? Pentru ca este un obicei daunator. La fel, si anumite feluri de carne sunt daunatoare pentru corpul nostru.De aceea, Dumnezeu le-a interzis poporului Sau din vechime.
Cum se poate ca unele alimente pe care Dumnezeu le-a facut necurate noi sa le numim curate? Sau suntem oare dominati de pofta?!

La Paste exista obiceiul sa mancam miel. Este un simbol extraordinar, caci Isus Hristos este šMielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii.š Domnul Isus a fost ca un šmiel pe care-l duci la macelarie, n-a deschis gura delocš (Isaia 53).
Dar ma intreb demult ce semnificatie are porcul de Craciun, cand sarbatorim nasterea Mantuitorului.

krabu 28.05.2007 22:32:38

Eu cred ca nu este o problema sa mananci un anumit fel de carne.
Iar legea din Vechiul Testament nu mai are sens de LEGE. Pentru ca legea a fost implinita prin Iisus Hristos. Si noi trebuie sa traim in acest sens.

Nu va primi nimeni lauda ca nu a mancat porc. Dar va fi mustrat daca nu si`a iubit aproapele.

Si cate legi nu sunt in Lege:
- Sa nu muncesti sambata! Dar crestinul stie bine ca asta nu este lege. Ci legea este despre duminica, care este a 8 zi. Este Sambata Sambetelor.
- Ochi pentr ochi - dinte pentru dinte
- Lapidarea
- Sa intri in biserica, barbat fiind cu capul acoperit. Dar crestinii nu trebuie sa puna ceva material intre capul lor si Iisus
- Taierea imprejur - si stiti ce spune Ap Pavel despre asta.
si multe altele.

Iar poate ca o explicatie la aceasta este si urmatoarea:
Ap Pavel catre romani, cap 14

16. Nu lasati ca bunul vostru sa fie defaimat.
17. Caci imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant.
18. Iar cel ce slujeste lui Hristos, in aceasta este placut lui Dumnezeu si cinstit de oameni.
19. Drept aceea sa urmarim cele ale pacii si cele ale zidirii unuia de catre altul.
20. Nu strica, pentru mancare, lucrul lui Dumnezeu. Toate sunt curate, dar rau este pentru omul care mananca spre poticnire.
21. Bine este sa nu mananci carne, nici sa bei vin, nici sa faci ceva de care fratele tau se poticneste, se sminteste sau slabeste (in credinta).
22. Credinta pe care o ai, s-o ai pentru tine insuti, inaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judeca pe sine in ceea ce aproba!
23. Iar cel ce se indoieste, daca va manca, se osandeste, fiindca n-a fost din credinta. Si tot ce nu este din credinta este pacat.

Este adevarat ca se vorbeste de carne spurcata sub forma de jertfa. Dar de aici intelegem ce inseamna animal spurcat. Poate fi si o oaie care este jertfita idoleste.

vsovi 15.06.2007 12:01:46

Citat:

În prealabil postat de krabu
Eu cred ca nu este o problema sa mananci un anumit fel de carne.
Iar legea din Vechiul Testament nu mai are sens de LEGE. Pentru ca legea a fost implinita prin Iisus Hristos. Si noi trebuie sa traim in acest sens.

Nu va primi nimeni lauda ca nu a mancat porc. Dar va fi mustrat daca nu si`a iubit aproapele.

Si cate legi nu sunt in Lege:
- Sa nu muncesti sambata! Dar crestinul stie bine ca asta nu este lege. Ci legea este despre duminica, care este a 8 zi. Este Sambata Sambetelor.
- Ochi pentr ochi - dinte pentru dinte
- Lapidarea
- Sa intri in biserica, barbat fiind cu capul acoperit. Dar crestinii nu trebuie sa puna ceva material intre capul lor si Iisus
- Taierea imprejur - si stiti ce spune Ap Pavel despre asta.
si multe altele.

Iar poate ca o explicatie la aceasta este si urmatoarea:
Ap Pavel catre romani, cap 14

16. Nu lasati ca bunul vostru sa fie defaimat.
17. Caci imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant.
18. Iar cel ce slujeste lui Hristos, in aceasta este placut lui Dumnezeu si cinstit de oameni.
19. Drept aceea sa urmarim cele ale pacii si cele ale zidirii unuia de catre altul.
20. Nu strica, pentru mancare, lucrul lui Dumnezeu. Toate sunt curate, dar rau este pentru omul care mananca spre poticnire.
21. Bine este sa nu mananci carne, nici sa bei vin, nici sa faci ceva de care fratele tau se poticneste, se sminteste sau slabeste (in credinta).
22. Credinta pe care o ai, s-o ai pentru tine insuti, inaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judeca pe sine in ceea ce aproba!
23. Iar cel ce se indoieste, daca va manca, se osandeste, fiindca n-a fost din credinta. Si tot ce nu este din credinta este pacat.

Este adevarat ca se vorbeste de carne spurcata sub forma de jertfa. Dar de aici intelegem ce inseamna animal spurcat. Poate fi si o oaie care este jertfita idoleste.

krabu-le, dumneata iar scotzi bule, poi intreaga biblie shi in plus shi scrierile unor parintzi imbunatatzitzi shi induhovnicitzi sunt valabile dar shi ce au stabilit parintzii desavarshitzi la diferite trepte ale canonizarilor sunt valabile shi dumneata incerci sa sintetizezi ce este de urmat shi ce nu? Poi a facut-o Domnul dand/cerand noua porunca a iubirii pentru ascultare shi afirmand ierarhizand cumva marimea poruncilor celor care intai trebuiesc urmate... dar nicintr-un caz nu le-a desfintzat sau ridiculizat pe unele mai mici specifice unor anumite popoare ci dincontra a specificat ca nimic nu trebuie stricat, exclus mai ales din ce a spus el... iar daca sf ap Petru spunea ca intzelepciunea data de Dumnezu sf ap Pavel este anoveie de priceput atunci tu te ashteptzi ca cineva din doua trei propozitzii sa priceapa ce shi cum ar trebui pentru a nu pacatui shi a fi mereu in ascultarea de credintza?

iar concluzia asta ciudata daca nu din nou comica in sens trist:

Nu domnule, animalele spurcate au fost expuse anterior, shi asta inseamna ca nu sunt primite de Dumnezeu pentru sacrificiul aratat in VT.

O oaie nu este spurcata ci eventual noi o putem manca spurcandu-ne prin diferite inchinari ale ei catre : asha cum se stie de la sf. Casian Romanul :
pofta pantecului, catre duhul curviei, catre slava lumeasca desharta, catre multzimea argintzilor, catre invidia shi intristarea oboselilor, catre lenevia de toataziua, catre mania parerii, catre mandria cinstita sau desharta, catre nepovestitul.

vsovi 15.06.2007 12:18:36

RECTIFICARE: am afirmat cred ca greshit:
"O oaie nu este spurcata ci eventual noi o putem manca spurcandu-ne prin diferite inchinari ale ei catre : asha cum se stie de la sf. Casian Romanul :
pofta pantecului, catre duhul curviei, catre slava lumeasca desharta, catre multzimea argintzilor, catre invidia shi intristarea oboselilor, catre lenevia de toataziua, catre mania parerii, catre mandria cinstita sau desharta, catre nepovestitul."

fiindca nu este vorba de inchinari ale oii sau ratzei ci ale noastre inchinari/slabiciuni/inclinatzii catre ce a spus sf Casian Romanul shi astfel spurcand shi carnea, cashul, lana, puful... pe care o mancam...

06dec 27.06.2007 10:03:50

Fratilor!Un lucru e clar!Adam si Eva au fost scosi afară din dulceata Raiului prin amăgirea vicleanului prin mâncare,nu?Să nu-mi spună cineva că postul rânduit de dreapta noastră si apostolească Biserică nu-si are rostul!!!.Că nu-l tinem noi,ori nu-l tinem cum trebuie,aia e altceva,dar.....sa nu-mi spună mie cineva că trebe ignorat ori că nu facem vrun păcat dacă îl ignorăm.Dacă suntem bătrâni,ori bolnavi,o fi altceva,dar,să nu ne amăgim cu ideile sectare.Multumesc,Doamne ajută!

alexandra28again 13.09.2007 13:44:31

timotei 4:1. Dar Duhul grăiește lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credință, luând aminte la duhurile cele înșelătoare și la învățăturile demonilor,
2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor.
3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;
5. Căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune.

oprirea de la porca fost pentru evrei nu si pentru noi.numai mohammed opreste de la porc(,,invataturile demonilor,,)

MadalinS 30.09.2007 05:12:08

Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră." (Facerea 1, 29)

Porcul nu cred ca e nici iarba nici pom cu smanta in el :D (scuze da trebuia sa zic)

cod_gabriel 24.10.2007 09:23:52

Citat:

In Vechiul Testament se afirma ca porcul este un animal necurat, deci care nu trebuie mancat. Intrebarea e: De ce nu s-a introdus aceasta lege in viata de zi cu zi a credinciosilor.Cum se face ca nimeni nu a auzit si nu mai tine cont de acest capitol?

Raspunsul il gasesti nu in Vechiul, ci in Noul Testament:
"15. Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă.
16. De are cineva urechi de auzit să audă.
17. Și când a intrat în casă de la mulțime, L-au întrebat ucenicii despre această pildă.
18. Și El le-a zis: Așadar și voi sunteți nepricepuți? Nu înțelegeți, oare, că tot ce intră în om, din afară, nu poate să-l spurce?
19. Că nu intră în inima lui, ci în pântece, și iese afară, pe calea sa, bucatele fiind toate curate.
20. Dar zicea că ceea ce iese din om, aceea spurcă pe om.
21. Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfrânările, hoțiile, uciderile,
22. Adulterul, lăcomiile, vicleniile, înșelăciunea, nerușinarea, ochiul pizmaș, hula, trufia, ușurătatea.
23. Toate aceste rele ies dinăuntru și spurcă pe om."
Legea Vechiului Testament nu mai e in vigoare de 2000 de ani.
Dupa parerea mea, acesta a fost pastrat in Biblie ca referinta - e greu de inteles Noul Testament fara sa cunosti pe cel vechi. Isus a fost vestit de proorocii Vechiului Testament, David, din neamul caruia venea El, e din Vechiul Testament, etc.

cod_gabriel 24.10.2007 09:30:15

Citat:

Concluzia e gresita. Dupa cum am scris, Vechiul Testament este abrogat. Daca ar fi sa facem ce scrie in Vechiul Testament, ar trebui sa jertfim animale in biserici, sa stropim altarele cu sange si sa ardem grasimea animalelor sacrificate in biserica.

mirelat 24.10.2007 20:31:14

cred ca e prea mult spus "Vechiul Testament este abrogat"... sa zicem mai bine ca noua crestinilor ni s-a dat o Lege noua - Noul Testament - iar acolo unde acesta este in contradictie cu VT, atunci NT primeaza. ptr crestini.

cod_gabriel 25.10.2007 08:49:50

Citat:

În prealabil postat de mirelat
cred ca e prea mult spus "Vechiul Testament este abrogat"... sa zicem mai bine ca noua crestinilor ni s-a dat o Lege noua - Noul Testament - iar acolo unde acesta este in contradictie cu VT, atunci NT primeaza. ptr crestini.

Mai bine spus legea cea noua, de fapt mantuirea prin Hristos, li s-a oferit tuturor, si in primul rand evreilor, care au respins-o. Iar contradictiile sunt atat de importante, incat e greu de spus ca ramane mare lucru in picioare din legea veche.

vsovi 25.10.2007 13:09:42

Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:

În prealabil postat de mirelat

Mai bine spus legea cea noua, de fapt mantuirea prin Hristos, li s-a oferit tuturor, si in primul rand evreilor, care au respins-o. Iar contradictiile sunt atat de importante, incat e greu de spus ca ramane mare lucru in picioare din legea veche.

sa ne ierte Hristos, ca cine nu pricepe VT cu lumina care era Tatal prin Hristos neintrupat cum atunci sa priceapa NT care este lumina lui Dumnezeu prin Hristos intrupat, dar atunci cum vom pricepe Apocalipsa shi celelalte scrieri sfinte ale sfintzilor shi mucenicilor cu Dumnezeu Iisus Hristos inaltzat la ceruri, cum vom pricepe toate cartzile Mielului Injunghiat pentru pacatele noastre?

Mirelat a raspuns perfect... ca de la inceput pana la sfarshit e valabil... asha mi se pare shi mie... asha ca cod_gabriel n-ash vrea sa te clatesc cu indreptari de la starea ta, dar nu sunt acolo legi lumeshti care se abroga... este mult mai mult, iar cei ce se smeresc+ il vor Cunoashte...

cod_gabriel 25.10.2007 13:43:25

Citat:

În prealabil postat de vsovi
sa ne ierte Hristos, ca cine nu pricepe VT cu lumina care era Tatal prin Hristos neintrupat cum atunci sa priceapa NT care este lumina lui Dumnezeu prin Hristos intrupat, dar atunci cum vom pricepe Apocalipsa shi celelalte scrieri sfinte ale sfintzilor shi mucenicilor cu Dumnezeu Iisus Hristos inaltzat la ceruri, cum vom pricepe toate cartzile Mielului Injunghiat pentru pacatele noastre?

Mirelat a raspuns perfect... ca de la inceput pana la sfarshit e valabil... asha mi se pare shi mie... asha ca cod_gabriel n-ash vrea sa te clatesc cu indreptari de la starea ta, dar nu sunt acolo legi lumeshti care se abroga... este mult mai mult, iar cei ce se smeresc+ il vor Cunoashte...

Mirelat NU a raspuns ca de la inceput pana la sfarsit e valabil. De ce ii pui in gura vorbele tale? Daca crezi ca e valabil de la un capat la altul, si astazi, cum te poti numi crestin? Apropo, de vreme ce e valabil de la un capat la altul, esti taiat imprejur, in carne, cum scrie in Vechiul Testament?

vsovi 25.10.2007 14:31:19

Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:

În prealabil postat de vsovi

Mirelat NU a raspuns ca de la inceput pana la sfarsit e valabil. De ce ii pui in gura vorbele tale? Daca crezi ca e valabil de la un capat la altul, si astazi, cum te poti numi crestin? Apropo, de vreme ce e valabil de la un capat la altul, esti taiat imprejur, in carne, cum scrie in Vechiul Testament?

asha intrebau shi fariseii ca tine... oare cum se face ca te-am suparat incat sa ma faci ca-i pun in gura ei vorbele mele, poi eu tocmai am zis ca a raspuns mult mai bine ca shi cum ash fi fost eu in stare, shi astfel nu potzi pune vorbe care sunt mai rele peste unele care sunt mai bune... deci nu aveam cum sa-i bag vorbe in gura... ca n-am zis ca ea a zis ce am scris eu... dar se pare ca te-ai ofuscat cam rau daca ai sarit sa ma clateshti dumneata cu indreptari de la starea mea cind tzi-am explicat cum ca de la inceput shi pana la sfarshitul care va sa fie este valabil Cuvantul lui Dumnezeu, oricat ma intrebi dumneata... dar afla de la mine ca Hristos era taiat in carne dar shi cercuit la inima Sa... daca ai uitat cumva... asha ca nu stiu ce ar putea fi atat de negativ daca ash fi fost taiat imprejur ca evreii... sau ce ai vrut sa insinuezi ca aceia nu sunt oameni shi nu pot urma pe Hristos shi Dumnezeu ci doar netaiatzii imprejur?... deci cod_Gabriel... toata biblia e Valabila shi toate cartzile Mielului Injunghiat, shi toate scrierile sfintzilor... ca nimic nu este abrogat in mod lumesc, ci prin iertarea pacatelor, prin spovedanie ni se mai reduc din pacate... nu te amagi deci cum au facut catolicii, protestantzii shi sectantzii... ??? care au taiat Duhul Bisericii intregi in Hristos, inloc sa-shi taie din cele ce ii duceau in ispita... din cohi, din maini, din barba, din ce te pune sa pacatuieshti... sau sa ramai in impatimire...

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:32:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.