Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica Ortodoxa Sarba - Kosovo (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3186)

mirceap11 18.02.2008 22:08:46

Mi se pare incredibil faptul ca Biserica Ortodoxa Sarba instiga la violenta si propovaduieste ideea ca un conflict armat este cel mai bun lucru de facut odata cu declararea independentei provinciei Kosovo. Am ramas mut cand am vazut stirile! Oare asta i-a invatat pe ei Hristos? Este inadmisibil ca Biserica sa ceara asa ceva! Cum sa chemi tu ca episcop armata rusa in ajutor? (ma refer la episcopul Artemije) (aici aveti si citatul: "Serbia ar trebui sa cumpere arme de ultima generatie de la Rusia si de la alte state si sa ceara Rusiei sa trimita voluntari si sa stabileasca o prezenta militara in Serbia"). Este trist ca s-a ajuns pana aici! De la un militar te mai astepti sa vina cu asemenea idei (ca e indobitocit si indoctrinat si e antrenat ca sa omoare) dar de la un episcop...nu mai stiu ce sa spun. Am impresia ca acest episcop e controlat de diavol, nu de Dumnezeu. Si mai trist este ca de-a lungul istoriei, Biserica a recurs de multe ori la acest gest necugetat.

seminaristul 18.02.2008 22:14:43

Citat:

În prealabil postat de mirceap11
Mi se pare incredibil faptul ca Biserica Ortodoxa Sarba instiga la violenta si propovaduieste ideea ca un conflict armat este cel mai bun lucru de facut odata cu declararea independentei provinciei Kosovo. Am ramas mut cand am vazut stirile! Oare asta i-a invatat pe ei Hristos? Este inadmisibil ca Biserica sa ceara asa ceva! Cum sa chemi tu ca episcop armata rusa in ajutor? (ma refer la episcopul Artemije) (aici aveti si citatul: "Serbia ar trebui sa cumpere arme de ultima generatie de la Rusia si de la alte state si sa ceara Rusiei sa trimita voluntari si sa stabileasca o prezenta militara in Serbia"). Este trist ca s-a ajuns pana aici! De la un militar te mai astepti sa vina cu asemenea idei (ca e indobitocit si indoctrinat si e antrenat ca sa omoare) dar de la un episcop...nu mai stiu ce sa spun. Am impresia ca acest episcop e controlat de diavol, nu de Dumnezeu. Si mai trist este ca de-a lungul istoriei, Biserica a recurs de multe ori la acest gest necugetat.

poate a fost impuls de moment, dar oricum mare lucru nu cred ca va rezolva kosovo pt ca din ce-am vazut pana acu doar uasintonul recunoaste indepenta acestei regiuni

Traditie 19.02.2008 04:24:53

Mie nu mi se pare incredibil ci corect.

Albanezii sunt niste hoti în Kosovo, aceea e tara sârbilor, care sunt descendentii populattiei locale traco-ilire slavizate. Albanezii sunt veniti acolo din zonele izolate montane din actuala ALbanie.

Noesis 19.02.2008 06:50:43

Citat:

În prealabil postat de Traditie

Albanezii sunt niste hoti în Kosovo, aceea e tara sârbilor, care sunt descendentii populattiei locale traco-ilire slavizate. Albanezii sunt veniti acolo din zonele izolate montane din actuala ALbanie.

Pai cum e tara sarbilor, daca mai mult de 90% sunt albanezi. O fi fost tara sarbilor dar au pierdut-o cu timpul si in 1999. Or venit, n-or venit asta e situatia astazi. Si cand te gandesti la ce au facut sarbii in 1999 si ce grozavii puteau sa mai faca daca nu erau opriti, mi se pre normal sa vrea kosovarii sa se desparta. Dragoste cu sila nu se poate.

Traditie 19.02.2008 07:58:27

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Pai cum e tara sarbilor, daca mai mult de 90% sunt albanezi. O fi fost tara sarbilor dar au pierdut-o cu timpul si in 1999. Or venit, n-or venit asta e situatia astazi. Si cand te gandesti la ce au facut sarbii in 1999 si ce grozavii puteau sa mai faca daca nu erau opriti, mi se pre normal sa vrea kosovarii sa se desparta. Dragoste cu sila nu se poate.

Asa cum si Harghita si Covasna sunt tara românilor, nu ungurilor.

În HR-CV odinioara românii au fost majoritari, darprin colonizare, maghiarizare si alungare s-a reusit schimbarea raportului etnic.

În Kosovo aceasta schimbare a venit natural, dar nu înseamna ca trebuie cedata albanezilor.

Nici sârbii nu sunt cum ar trebui, ma gândesc la asimilarea continua a românilor timoceni, dar asupra Kosovo ei au dreptul moral.

mirceap11 19.02.2008 11:13:11

E clar ca nu am cu cine sa ma inteleg. Sa spui ca e corect ca Biserica sa instige la violegna?? Sunteti si voi la fel de plini de ura! Daca vi se pare normal ca Biserica sa instige la violenta, inseamna ca si voi ati luat-o razna! Daca stau bine si ma gandesc, Biserica e doar o institutie publica, ca oricare alta, care e condusa de oameni plini de ura si cu diavolol pe umar, razand! Probabil de aici si coruptia si fuga dupa bani a BOR. Cand ma gandesc ca am vrut sa fac teologia...pai nu e loc acolo pentru un pacifist! Citand ce a scris "Traditie" si anume "Mie nu mi se pare incredibil ci corect. ", mi-am amintit de perioada in care Greco-catolicii isi doreau biserica, la care mergeam eu, inapoi. Imi amintesc cata ura era in ochii parintelui nostru si ce vorbe urate spunea iar la fel erau si ceilalti oameni ai Bisericii! De atunci am inceput sa ma scarbesc de Biserica! Acum s-a terminat definitiv pt. mine! Nu am ce cauta intre oameni care mimeaza credinta si iubirea pentru Dumnezeu iar cand acestea trebuie puse cu adevarat in aplicare, din gura lor ies numai rautati! Totul e numai fatada in BOR, mesajul lui Dumnezeu s-a pierdut pe drum. Si nu este numai in BOR asa...la altii cred ca e si mai rau...vezi Biserica Ortodoxa Serba!

vsovi 19.02.2008 11:41:56

Citat:

E clar ca nu am cu cine sa ma inteleg. Sa spui ca e corect ca Biserica sa instige la violegna?? Sunteti si voi la fel de plini de ura! Daca vi se pare normal ca Biserica sa instige la violenta, inseamna ca si voi ati luat-o razna! Daca stau bine si ma gandesc, Biserica e doar o institutie publica, ca oricare alta, care e condusa de oameni plini de ura si cu diavolol pe umar, razand! Probabil de aici si coruptia si fuga dupa bani a BOR. Cand ma gandesc ca am vrut sa fac teologia...pai nu e loc acolo pentru un pacifist! Citand ce a scris "Traditie" si anume "Mie nu mi se pare incredibil ci corect. ", mi-am amintit de perioada in care Greco-catolicii isi doreau biserica, la care mergeam eu, inapoi. Imi amintesc cata ura era in ochii parintelui nostru si ce vorbe urate spunea iar la fel erau si ceilalti oameni ai Bisericii! De atunci am inceput sa ma scarbesc de Biserica! Acum s-a terminat definitiv pt. mine! Nu am ce cauta intre oameni care mimeaza credinta si iubirea pentru Dumnezeu iar cand acestea trebuie puse cu adevarat in aplicare, din gura lor ies numai rautati! Totul e numai fatada in BOR, mesajul lui Dumnezeu s-a pierdut pe drum. Si nu este numai in BOR asa...la altii cred ca e si mai rau...vezi Biserica Ortodoxa Serba!

draga mircea, nu te lasa amagit de ushurintza cu care nu prea vezi adevarul extins ci doar pe cel imediat, shi nu te lasa ca sa tzi se raceasca inima ta in a urma ortodocsiei, bunei credintze ortodocse, shi ia aminte ca Dumnezeu face asha cum Voieshte, iar cuvintele pe care le auzi au shi alte profnzimi nu doar cele referitoare la lupte shi razboaie lumeshti pe o bucatzica de teren.... ca asha este precum spui, Hristos, la intoarcerea obrazului a indemnat, shi nu la zelotisme natzionaliste sau de neam slavon.... sau romanesc.... dar nu a dorit sa strice nicimacar cu o picatura vre-un neam sau vre-un port natzional, sau vre-o traditzie, fie ea shi pagana... ci a venit sa ne aduca asha cum spui, Mantuirea shi Pacea dar aia Adevarata shi nu aia data de lume, ca lumea cunoashte pacea ei dar pacea nimeni nu o cunoashte decat Cel care o darui din toata inima shi sufletul sau, fara nici o ranchiuna, dar iata ca nu are cine s-o moshteneasca.... ???:(:(

Anodos 19.02.2008 12:25:28

Mircea are dreptate.

E socant sa vezi cum clerul insusi, ba chiar cinul monahal, instiga la violenta si ura interetnica si intereligioasa... Asta arata starea de decadere institutionala in care a ajuns Biserica Ortodoxa in general, nu numai cea Romana in special.

Iar daca "pastorii" sunt in halul asta, ce pretentii sa mai ai de la "turma" ?!

steffiy 19.02.2008 12:43:49

Nu este normala instigarea la violenta.
Dar daca te lasi smintit de aceste lucruri, tu insuti ai putina credinta.
Sa nu uitam ca, de fapt, capul nevazut al Bisericii este Hristos. Episcopii, preotii sunt oameni, supusi greselii. Daca nu dezamagesc, nu inseamna sa ne indepartam de Biserica, in general.

Anodos 19.02.2008 12:48:58

Steffy, Biserica suntem noi toti in aceeasi masura in care este ierarhia... Daca nu chiar intr-una mai mare.

A te ascunde cu capul in nisip nu e un semn de smerenie sau evlavie. Din contra.

steffiy 19.02.2008 12:53:19

Citat:

În prealabil postat de Anodos
Steffy, Biserica suntem noi toti in aceeasi masura in care este ierarhia... Daca nu chiar intr-una mai mare.

A te ascunde cu capul in nisip nu e un semn de smerenie sau evlavie. Din contra.

Si ce propui?

Anodos 19.02.2008 13:02:33

Exact ce se intampla aici. O discutie pe fata a problemelor reale.

Traditie 19.02.2008 18:37:06

Citat:

Razboiul nu e violenta daca e pentru o cauza dreapta. Vroiai ca Sf. Stefan cel Mare si ceilalti voievozi si ostenii lor sa lase pe turci sa ia tara ba chiar sa-i ajute din mila crestina?

Tu te iei dupa aparente, vrei ceva care duhneste a pietate aparenta, gen maica Tereza. ce mai stai,du-te la catolici.

Mirean 19.02.2008 19:41:24

Citat:

Tu te iei dupa aparente, vrei ceva care duhneste a pietate aparenta, gen maica Tereza. ce mai stai,du-te la catolici.

"Intelepte" cuvinte, apostolii ar fi mandri de tine.

mirceap11 19.02.2008 20:20:24

Hai sa nu intram in discutii despre sfinti! Oricine e mai nou sfant la noi! Stim cu totii cum se ajungea la conducerea unei tari romane pe vremuri... Nu neg ca Stefan cel Mare a facut multe pentru neamul asta, dar de aici pana la sfant...mai e mult! De asemenea stim cu totii cu cate femei a umblat "SFANTUL" Stefan! Sincer cred ca Becali o sa ajunga sfant la noi...numai sa stie unde sa dea banii! Va dati seama ca a intrat in Catedrala Mitropolitana din Sibiu ca un rege??? ..primit de Mitropolitul Streza! Voi l-ati auzit pe Becali cum vorbeste? Ati vazut ce om e???? Si BOR ii cade la picioare pentru ca are bani.
O vorba din popor spune : "Banu-i ochiul dracului" si pe buna dreptate! Mai nou toata lumea vrea cat mai multi ochi ai dracului in buzunar. O sa ajungem vai si amar de noi. Oricum, toate magariile care se fac in lumea asta, o sa fie platite odata si nu o sa fiu mirat deloc cand o sa-i vad pe mai marii Bisericii in iad, alaturi de Gigi Becali si "Sf" Stefan iar pe oamenii de rand, care isi respecta aproapele si invatatura Domnului, in Rai, alaturi de Hristos!

urzicuta 19.02.2008 20:27:20

Mai frate mirceap11<tu de fapt cu cine votezi?

urzicuta 19.02.2008 20:29:34

cine esti tu sa-l judeci pe Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant?

urzicuta 19.02.2008 20:32:56

tu te spovedesti omule? daca da ce te invata frate duhovnicul asta al tau,sa barfesti sfintii?vezi-ti frate de pacatele tale!daca ai.....

sofiaiuga 19.02.2008 21:33:14

Citat:

Dar cum ramine cu dictonul Mintuitorului:"cine iti ia haina sa ii dai si camasa".

Traditie 19.02.2008 22:18:11

Citat:

Nu neg ca Stefan cel Mare a facut multe pentru neamul asta, dar de aici pana la sfant...mai e mult! De asemenea stim cu totii cu cate femei a umblat "SFANTUL" Stefan!

Ia zi cu câte femei a umblat de stii asa bine.

Si spune-ne si daca postea sau se distra si ce mai stii despre modul lui de viata.

Dar cum ramine cu dictonul Mintuitorului:"cine iti ia haina sa ii dai si camasa".

Nu trebuie aplicata orbeste si se refera doar la faptele individuale, nu la deciziile unei tari.

mirceap11 19.02.2008 23:10:37

Hai sa nu ne indepartam prea mult de subiect! M-am inversunat asa pentru ca ai spus ca "Razboiul nu e violenta daca e pentru o cauza dreapta. Vroiai ca Sf. Stefan cel Mare si ceilalti voievozi si ostenii lor sa lase pe turci sa ia tara ba chiar sa-i ajute din mila crestina? "
Din punctul meu de vedere, un om care a pus capat unor vieti, nu poate sa fie sfant INDIFERENT DE CATE BISERICI A CONSTRUIT! Si pt ca m-ai intrebat cu cate femei a umblat Stefan...iti raspund tot printr-o intrebare: conteaza daca sunt 20 sau 200?

Traditie 20.02.2008 01:39:37

Da, conteaza, fiindca nu spui adevarul. Stefan a avut succesiv trei sotii si o singura relatie extraconjugala certa:

http://www.agonia.ro/index.php/prose/130366/index.html

vsovi 20.02.2008 09:54:48

Citat:

Citat:

Nu neg ca Stefan cel Mare a facut multe pentru neamul asta, dar de aici pana la sfant...mai e mult! De asemenea stim cu totii cu cate femei a umblat "SFANTUL" Stefan!

Ia zi cu câte femei a umblat de stii asa bine.

Si spune-ne si daca postea sau se distra si ce mai stii despre modul lui de viata.

Nu trebuie aplicata orbeste si se refera doar la faptele individuale, nu la deciziile unei tari.

Poi cum crezi ca se aplica mai frumoshilor, poi odata sa nu te tot contrazici ca duce la autoindreptaztire deci sa nu te impotriveshti raului dar fara sa i te alaturi facand faptele lui mai oameni buni, iar in al doilea rand sa-l lashi sa-tzi ia invatzatura/haina sfanta, dar sa nu-l lashi ashea ci sa-i dai shi cameshe alba mai, ca nu-i suficienta haina, iar daca vine shi te duce o masura tu du-te cu el o leghe ca sa nu-l lashi mai de iszabelzebelishti... dar se mai intzelege ca haina ar fi odihna shi la fel shi mergerea putzina deci vinde odihna shi de banii aia cumpara cutzit cu care sa-tzi faci cale ingusta cum Spune sf Pimen ca doar Apostolii au mers in Sabia Domnului cu Doua Taishuri, dar noi ashtia mai modeshti, ne ajunge o brishca ardeleneasca ca aia are shi tirbushon, shi mai potzi scoate dopul de la damigeana plina de varza imputzita.... bleah, ce duhoare vine de acolo... dar nu ca sa devi increzut.

alynna 21.02.2008 01:09:49

Draga Mirceap11 la Sfantul Stefan cel Mare este vorba despre Pocainta. Nu conteaza ce a facut, din moment ce a existat pocainta. Eu te sfatuiesc sa mergi la Manastirea Putna sa te convingi de sfintenia acestui domnitor.
Acum, si pentru Sofiaiuga: daca Sfantul Stefan cel Mare nu ar fi luptat, noi am fi fost poate musulmani si nicidecum n-am fi avut marele dar al ortodoxiei. Sfantul se sfatuia cu duhovnicul sau, Sfantul Daniil Sihastru. Nu stiu daca stiti, dar un parinte de la Putna ne-a spus ca Sfantul Stefan, cand era copil, a vazut cum un inger se ruga impreuna cu Sfantul Daniil. Nu avea cum acest mare Sfant Daniil Sihastru sa il sfatuiasca gresit pe Domnitorul Moldovei, ci dimpotriva l-a incurajat sa mearga mai departe, sa nu lase invins, sa-si apere tara si credinta.
Nu se poate sa stai cu bratele crucis atunci cand paganii vor sa darame zidurile ortodoxiei...

alynna 21.02.2008 01:22:34

Declaratia episcopului sarb nu este deloc o instigare la violenta, ci este un mijloc de a-si apara ce le-a mai ramas din bisericile si manastirile ortodoxe.

Stiati ca au fost daramate 150 de manastiri din Kosovo din 1999 si pana acum? Nu cred! Altfel nu i-ati mai judeca atat de aspru. Cum v-ati simti dumneavoastra stiind ca niste musulmani, catolici etc vin sa ia Moldova sau Ardealul sau Oltenia si sunt daramate o multime de biserici, unele dintre ele vechi de secole?

Va invit sa urmariti un filmulet in care musulmanii albanezi incendiaza o biserica ortodoxa din Kosovo, rup crucile de pe turle in uralele bucuroase ale multimii!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=fkg HkxIfgBc&feature=related

Traditie are mare dreptate, Kosovo e al sarbilor, nu al albanezilor. Daca cititi putina istorie, veti vedea cum de-a lungul vremii, sarbii au fost fortati sa plece din Kosovo si au fost adusi albanezi din Albania ca sa ocupe acel teritoriu...

Daca nu era Sfantul Stefan cel Mare care a purtat atatea razboaie pentru aparare sau Sfantul Constantin Brancoveanu care a murit impreuna cu fiii sai refuzand religia musulmana, poate ca am fi ajuns si noi ca cei din Kosovo...parasiti de toti si cu bisericile in ruine :(

mirceap11 21.02.2008 11:03:34

Citat:

În prealabil postat de alynna
Cum v-ati simti dumneavoastra stiind ca niste musulmani, catolici etc vin sa ia Moldova sau Ardealul sau Oltenia si sunt daramate o multime de biserici, unele dintre ele vechi de secole?

Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! Eu am mai multi prieteni catolici si sunt painea lui Dumnezeu! Tocmai de aceea va rog sa nu mai generalizati. Pe de alta parte, sa nu uitam ca noi am luat multe biserici catolice pe vremea comunismului iar acum nu vrem sa le retrocedam! V-am mai postetit odata cum e la biserica noastra care de drept e a catolicilor dar oamenii au venit s-o "apere" cu furcile si topoarele(figurativ) ! Ce spurcaciuni s-au rostit in ziua aceea...nici in cele mai jegoase baruri nu auzi asemenea injuraturi. Si cine credeti ca injura? Tabara noastra...nu cea a catolicilor! Adica ce parere sa-mi fac eu cand pe pamant sfant oamenii se comporta ca niste fiare turbate? De atunci nici nu mai merg la aceasta biserica, ci la o capela micuta, unde e liniste si pace! Asta v-am povestit ca sa intelegeti ce mult ma poate supara lipsa de toleranta o oamenilor fata de semenii lor! Sa cititi odata "Nathan inteleptul" de G.E.Lessing ! Eu nu vad ce de nu putem sa traim in buna intelegere cu toate religiile? Eu sunt ferm convins ca si cei de alte religii o sa aiba un loc in rai daca sunt oameni buni! Cine e mai bun: un crestin pacatos sau un budist care toata viata lui a ajutat alti oameni si a dat putinul pe care-l avea pentru semenii lui? Sunt curios ce-mi raspundeti! Eu va pot da de acum parerea mea: Dumnezeu se bucura de fiecare suflet bun din aceasta lume! Ba nu, nu e numai bucuros ci cred ca plange de bucurie cand un om este altruist si arata ca este cu adevarat facut dupa chipul lui Dumnezeu!

vsovi 21.02.2008 11:29:06

creshtinul ortodocs pacatos, ca ala l-a marturisit pe Dumnezeu, pe cand budistul pe naiba l-o fi marturisit...

draga mircea, poi sa nu mananci mai din painea aia catolica pe care o vezi ca painea lui Dumnezeu, ca aia sunt lupi in haine de clown... ca uite, se pune problema ca papa sau catolicii ar fi eretici, poi cum sa fie eretic un apostat? cum? noi ortodocshii putem cadea sub erezie, shi sa devenim eretici daca ne indepartam de adevar sau sa sustzinem ceva mincinos ca shi cum ar fi adevar.... dar apostatzii? aia n-au cum sa fie eretici ca nu e la ce sa se refere, sau cine a mai vazut apostat eretic? nu pushca termenii, cu aia nici n-ai ce sa vorbeshti, ma intzelegi dumneata mircea draga? deci daca discutzi cu un creshtin ortodocs il mai acuzi asha cu duhul blandetzii, pe ici pe colo de erezie, ca s-o indrepta el, ca sal mustri o tzara, sa nu moara, dar la ailaltzii nu e vorba de erezie? e apostazie, shi noi cadem sub erezie shi nu ei, ca ei n-au nimic nici de cashtiga shi nici de pierdut, eventual pa noi ne pierd...

dar ce ma priveshte pe mine de catolici ca v-a trebui sa rezistam, fiecare cum poate shi pe unde o apuca la calvarul calvarurilor pe cale il va rabda Hristos cu noi shi pentru noi, ca iata, am impresia ca incepe al treilea razboi mondial, sufletesc spre distrugere, ca imi pare ca asha va fi cum a proorocit un ortodocs grec, shi cum Grecia nu v-a intra in razboi, in schimb v-a avea foamete mare... sper sa ma inshel, shi apoi se vor uni shi-l vor pune deasupra pe antihrism, fiul trufpiei.

Deci dezastrul ne ashteapta.... sper sa nu se sperie nimeni ca de la Kosovo ni se va trage shi apoi multzi vor spune, pace, pace, shi-l vor primi pe antihrist deasupra....

Dar daca e sa murim nu e sa murim ca vitejii sau ca eroii, ci ca mucenicii, cu Adevarul in noi shi cu respectarea poruncilo ca altfel in iad ajungem...

Doamne Ajuta... ??????:(

alynna 21.02.2008 11:42:30

"Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! "

Draga Mirceap11, daca te uiti atent nu era nicio urma de ura in afirmatia mea. Dar absolut nicio ura! De ce as uri pe cineva ca e catolic, musulman etc? Dar pot sa spun ca ma simt rau cand vad cand unii oameni (de orice religie or fi ei) darama bisericile ortodoxe. Asa cum s-ar simti si un catolic, musulman etc daca vreun ortodox le darama asezamintele atat de dragi lor. Dar daca vrei cu tot dinadinsul sa vezi ura in orice...

MARIUS_DANIEL 21.02.2008 11:50:46

Asta e si scopul ecumenismului masonic,sa faca pace intre toate religiile.Dar e pace masonica,nu e pace in Hristos,cu Hristos sunt in razboi!

Traditie 21.02.2008 12:11:06

Citat:

Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! Eu am mai multi prieteni catolici si sunt painea lui Dumnezeu! Tocmai de aceea va rog sa nu mai generalizati. Pe de alta parte, sa nu uitam ca noi am luat multe biserici catolice pe vremea comunismului iar acum nu vrem sa le retrocedam! V-am mai postetit odata cum e la biserica noastra care de drept e a catolicilor dar oamenii au venit s-o "apere" cu furcile si topoarele(figurativ) ! Ce spurcaciuni s-au rostit in ziua aceea...nici in cele mai jegoase baruri nu auzi asemenea injuraturi. Si cine credeti ca injura? Tabara noastra...nu cea a catolicilor! Adica ce parere sa-mi fac eu cand pe pamant sfant oamenii se comporta ca niste fiare turbate? De atunci nici nu mai merg la aceasta biserica, ci la o capela micuta, unde e liniste si pace! Asta v-am povestit ca sa intelegeti ce mult ma poate supara lipsa de toleranta o oamenilor fata de semenii lor! Sa cititi odata "Nathan inteleptul" de G.E.Lessing ! Eu nu vad ce de nu putem sa traim in buna intelegere cu toate religiile? Eu sunt ferm convins ca si cei de alte religii o sa aiba un loc in rai daca sunt oameni buni! Cine e mai bun: un crestin pacatos sau un budist care toata viata lui a ajutat alti oameni si a dat putinul pe care-l avea pentru semenii lui? Sunt curios ce-mi raspundeti! Eu va pot da de acum parerea mea: Dumnezeu se bucura de fiecare suflet bun din aceasta lume! Ba nu, nu e numai bucuros ci cred ca plange de bucurie cand un om este altruist si arata ca este cu adevarat facut dupa chipul lui Dumnezeu!

Mircea, catolicii, ca si musulmanii si alte religii au pe dracul în ei, chiar daca multi dintre ei nu sunt oameni rai. Cel mai bun mod de a-i ajuta e sa-i faci sa constientizeze ratacirea, inclusiv sau mai ales prin evitarea contactelor cu ei.

mirceap11 22.02.2008 10:04:27

Ma retrag de pe forum pentru ca vad ca nu purtam un dialog ci monologuri! (sau port doar cu 1-2 persoane) Unul imi spune "ca aia sunt lupi in haine de clown" (referindu-se la catolici) iar celalalt "sa evit contactele cu ei" ! Hai sa ne intelegem bine: Viitorul meu nas de cununie este catolic iar asa om bun si saritor nu ati mai vazut voi de multa vreme pe meleagurile astea! Asa ca Nu Mai Generalizati! Sunt cativa extremisti aici care sunt asa de indoctrinati de institutia numita Biserica, incat, dupa parerea mea, l-au pierdut pe Dumnezeu din vizor. Ei cred in Biserica, nu in Dumnezeu si in Iisus Hristos! Ei nu au auzit de cuvantul "toleranta"! Dupa ei, cine nu e ortodox, poate la fel de bine sa nu mai existe... Oare acesti oameni isi dau seama ca mai sunt inca multe miliare de oameni pe aceasta planeta? si ca acesti pameni nu sunt ortodocsi? Credeti ca bunul Dumnezeu ii lasa pe toti sa piara? Cat de indoctrinat sa fii, incat sa crezi ca tu esti cel mai bun, iar ceilalti sunt animale pe langa tine? Vedeti voi, extremismul duce la ura iar ura duce la razboaie, crime si violenta. Trecerea se face foarte usor iar in momentul in care ne dam seama de gresala, este mult prea tarziu!
Prostia romaneasca: Pe vremea cand eram in scoala generala si liceu, profesorii de limba si literatura romana ne invatau ca nu exista ceva mai frumos decat ceea ce este scris de poetii romani, de prozatoriide la noi etc. Erau asa de inflacarati incat i-am crezut! Ei bine, in momentul in care am mai invatat inca trei limbi, parca am redescoperit lumea! Am inceput sa vad totul in ansamblu si mi-am dat seama ca nu suntem numai noi pe acest pamant! Saracii profi de romana, nu au avut aceasta sansa niciodata! Asa este si cu Biserica Ortodoxa! Ea nu vrea sa aiba de a face nu nimeni in lumea asta, si se crede singura indreptatita sa-l reprezinte pe Dumnezeu pe acest pamant! Am tot fost abordat de tot felul de "martori", de adventisti si mai stiu eu care altii. Eu bine-nteles ca eram "bunul" ortodox care le intorcea spatele fara sa-i asculte ce au de spus. Totul pana intr-o zi cand mi-am spus ca nu sunt un bun crestin daca le intorc spatele. Am fost in vizita pe la mai multi (numai la martotii lui Iehova nu) si am urmarit ce sa intampla la slujbele lor. Nu mi-a placut dar macar i-am ascultat ce a avut sa-mi spuna! Cam asta cred ca trebuie sa faca si BOR! Nu sa fie de acord cu altii dar macar sa asculte si sa nu mai sara de gatul tuturor, cu un limbaj agresiv! Principiul e simplu: zic ca tine, si fac tot cum vreau eu! Asta e modul de a detensiona relatiile cu alte Biserici si cea mai buna dovada de toleranta!
Ca sa inchei: Va urez mai multa lumina sufleteasca, dragoste fata de orice fiinta (pentru ca toti avem acelasi Tata Ceresc) si sa umblati in lumea asta mare, sa vedeti ca peste tot sunt oameni buni! Incercati sa nu-i ocoliti! Fiti mai deschisi la minte, ca de aia ati primit-o de la Dumnezeu!

vsovi 22.02.2008 11:01:02

imi pare rau ca a plecat, ca doar eu cu el am vorbit, poate iar am greshit.... dar ce trebuia sa fac? sa zic shi eu cum credea el? Vai ce buni is catolicii shi vai ce socru bun shi minunat ai ca e catolic, shi vai de mine ce prieteni catolici shi buni ai, shi vai ca shi budishtii sunt buni, of Doamne, cum s-a piardut inca un ortodocs, omenos de al tau, shi poate din cauza mea ca par a marturisi un adevar.... poi l-am distrus ca din cauza mea a plecat ca i-am retezat pe catolici shi i-am facut lupi in haine de clawn, poi sigur ca nu e drept, ca mai au un rend de haine pe ei, din alea de tartori, intre spinarea burtzii de lupi shi hainele de clown, fireshte, deci iarta-ma ca n-am marturisit bine, of Doamne, shi ma iarta Mircea Draga pentru lungile mele monologuri shi ieshiri in decor, ca asha este precum spui noi monologam, dar n-ai shtiut ca unul din aia pentru care te dai tu in foc shi te nemultzumeshti de noi sunt dihori ca pe langa o baba surda shi urata rau shi plina de venin shi de halucinatzii care merge la Biserica lui Hristos, sau o tziganca care cersheste in fatza la Biserica lui Hristos, aia pe care ii aperi dumneata sunt dihori mai, ca doar n-a vorbit prostii marii noshtrii parintzi ai neamului, shi aia nu din natzionalism ne apara mai, ci ca ei shtiau cate cepe degerate fac altzii pe care dumneata ai impresia ca-i cunoshti, poi pe ei ii cunoshti shi poate sunt shi buni precum marturiseshti, dar unde se strang ei shi ce te invatza shi cine ei mana pe ei, poi feri Doamne de asha prieteni, auzi acolo, poi da ai zis bine ca painea lui Dumnezeu ca nu sunt painea lui dumneze ci se prefac mai, Ca Painea lui Dumnezeu o mai gaseshti doar in ortodocsie, shi iata ca shi acolo tot mai rar..... Deci Mircea iata ca imi cer iertare ca tzi-am dat motiv de plecare.... ???:(:dozingoff:

cristiboss56 23.02.2008 11:59:57

Citat:

În prealabil postat de alynna
"Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! "

Draga Mirceap11, daca te uiti atent nu era nicio urma de ura in afirmatia mea. Dar absolut nicio ura! De ce as uri pe cineva ca e catolic, musulman etc? Dar pot sa spun ca ma simt rau cand vad cand unii oameni (de orice religie or fi ei) darama bisericile ortodoxe. Asa cum s-ar simti si un catolic, musulman etc daca vreun ortodox le darama asezamintele atat de dragi lor. Dar daca vrei cu tot dinadinsul sa vezi ura in orice...

Alina nu esti cinstita in nici un fel. Poate acum ma vei dispretui si uri mai mult. Uita-te la postarile tale , la ale mele la ale tuturor si ai sa vezi cum noi intre noi ne amaram, ne jignim, ne acuzam. Ce sa mai vorbim de atitudinea noastra fata de altii. Asa ca te rog cu tot respectul , hai sa nu jucam teatru pentru ca ne descalifica , aceasta atitudine ipocrita. Da,Alina si tu urasti si tu judeci si tu barfesti si tu invidiezi. Sa ne uitam intai la noi bine, cu obiectivitate , cu ochii mari deschisi.

nimeni 26.02.2008 09:08:50

din prostie si extremism. de asta apar disesnsiuni religioase. atunci cand oamenii nu iti vad de ograda lor si intra in ograda altor crezand ca ii ajuta si fac curatenie apar astfel de crime si violenta.

la omul prost nu ii trebuie tupeu, doar o bata.

ancah 26.02.2008 17:26:34

mirceap 11: "Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! Eu am mai multi prieteni catolici si sunt painea lui Dumnezeu!"

Ti-a daramat vreunul dintre ei biserica, a incercat careva sa-ti schimbe din crezul tau, sau sunteti pe picior de pace, va respectati reciproc, deci sunteti la nivel de "Adam"?
Cei la nivel de Adam nu-si fac rau unii altora, dar nici mare bine nu-si fac.
Daca ura ar fi inutila, nici nu am avea-o. Dar ea exista tocmai pentru a ne ajuta sa facem fata, atunci cand credinta si integritatea persoanei sunt in pericol. Atunci ura este puterea cu care ne aparam de rau.

seminaristul 26.02.2008 18:07:32

deci sarbii dupa parerea mea si a altora mai mari ca mine sunt c-am in paleolitic cu manifestarile lor

ancah 27.02.2008 01:53:55

De ce sarbii?
Este un film pe You tube cum dau foc albanezii la o biserica ortodoxa sarba. Si au dat foc la mai multe biserici. Interesant e ca sunt unii care se urca pe acoperis pentu a indeparta crucile, in vreme ce biserica arde, fiind stropita din belsug cu benzina. Vi de sufletul lor, cand vor fi la Judecata!

seminaristul 27.02.2008 06:56:23

Citat:

În prealabil postat de ancah
De ce sarbii?
Este un film pe You tube cum dau foc albanezii la o biserica ortodoxa sarba. Si au dat foc la mai multe biserici. Interesant e ca sunt unii care se urca pe acoperis pentu a indeparta crucile, in vreme ce biserica arde, fiind stropita din belsug cu benzina. Vi de sufletul lor, cand vor fi la Judecata!

ei lasa ca si sarbii le au p-ale lor, distrug bisericile ortodoxe romanesti din valea timocului, nu dau voie la slujbe in romana, nu-l recunosc pe Ps Daniel episcopul de Varset(Dacia Felix) deci sa fim mai rezervati in ale lua partea;)

istoica 27.02.2008 07:07:12

Citat:

În prealabil postat de seminaristul
ei lasa ca si sarbii le au p-ale lor, distrug bisericile ortodoxe romanesti din valea timocului, nu dau voie la slujbe in romana, nu-l recunosc pe Ps Daniel episcopul de Varset(Dacia Felix) deci sa fim mai rezervati in ale lua partea;)

Oare adevarul este deformat de interesul pe care il am in zona?

Noesis 27.02.2008 08:00:21

Citat:

În prealabil postat de ancah
De ce sarbii?

Ancah, dar stii si contextul in care s-a intamplat incidentul? Intereseaza-te, s-a intamplat in 2004 cand doi copii albanezi, au fost fugariti de niste sarbi intr-un rau pana s-au innecat. Eh, asta nu mai arata Youtube. Furia albanezilor in cazul asta mi se pare justificata. Ca s-au razbunat pe biserici, nu au facut-o ca sa se razbune pe Hristos, ci pe sarbi pentru care bisericile inseamna ceva. Sa vedem ce o sa spuna si Hristos la judecata acelor sarbi care nu au avut mila de niste copii.

Sa nu mai luam partea nici la sarbi, nici la albanezi. Toti au hibele lor, la fel ca si noi.

Oricum, ce mi se pare mie ipocrit este asta: sarbii se dau de ceasul mortii ca Kosovo e al lor. Bun. Dar cati dintre ei s-ar muta in Kosovo? Daca iubeau Kosovo asa de mult s-ar fi mutat acolo in masa ca sa contrabalanseze pe albanezi. Dar nu. Ce sa mai spunem ca dupa ce au facut in 1999 in Kosovo, nu stiu cum isi mai puteau imagina ca o sa ramana Kosovo in Serbia.

Citat:

mirceap 11: "Nu am inteles niciodata ura asta mare a unora dintre noi fata de catolici (sau fata de alte religii) ! Eu am mai multi prieteni catolici si sunt painea lui Dumnezeu!"
Ti-a daramat vreunul dintre ei biserica, a incercat careva sa-ti schimbe din crezul tau, sau sunteti pe picior de pace, va respectati reciproc, deci sunteti la nivel de "Adam"?
Cei la nivel de Adam nu-si fac rau unii altora, dar nici mare bine nu-si fac.
Daca ura ar fi inutila, nici nu am avea-o. Dar ea exista tocmai pentru a ne ajuta sa facem fata, atunci cand credinta si integritatea persoanei sunt in pericol. Atunci ura este puterea cu care ne aparam de rau.
Ancah, iti dai seama ce vorbesti? Cum adica sa propovaduiesti ura? vai, vai, vai, si asa apar razboiele, si neintelegerile, si rautatile. Ura e de la cel rau, in orice fel vine ea. Nu este ura care sa nasca bine.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:17:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.