Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Se poate ierta un astfel de pacat ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3188)

marianmarian 19.02.2008 19:06:45

Vin in acest forum pentru a afla atat pareri avizate cat si neavizate despre o situatie incredibila .
Sunt o prietena a uneia dintre persoanele de mai jos .
Ca urmare a unei casatori in urma cu 5 ani , casatorie cu bucuri si tristeti cu realizari materiale frumoase si cu un copil superb s-a intamplat urmatorare situatie :
Mama o femeia frumoasa , desteapta si fffffoarte sufletista pe fondul unei lipse de afectiune din partea sotului datorate unor situati de serviciu s-a hotarat sa divorteze. Mama a intrat in ultimul timp intr-o relatie sentimentala cat si de business cu nasul de cununie dar si al baiatului . Mentionez ca nasul are l-a activ doua casatori , din prima rezultant un baiat de care nu s-a bucurat decat incepand cu 2007 , cu Cec- uri trimise din cand in cand , baiatul are 16 ani. Din a doua casatorie a rezultat doua fetite una de 11 ani si una de 1 an de , casatorie ce este in acest timp in divort . In acest moment datorita apropieri finei de biserica se incearca si de fina cat si de nas iertarea de pacate a acestora .Fina se roaga pentru primirea dezlegari de catre biserica a divortului de actualul sot cat si pentru acceptarea de catre biserica a unei relati intre fosti fina si nas .Cei doi sustin ca se iubesc .
Intrebarea mea catre voi este urmatoarea :
Poate primi dezlegari fina din partea biserici, a duhovnicului si a oricarui parinte pentru divorta si a se cununa cu fostul nas sub tutela biserici ?

veilur 19.02.2008 19:19:11

Mda, complicata situatia. Dar de ce nu te duci tu la o biserica si sa vorbesti direct cu un preot? Sau ai fost la vre-un preot si ai fost ignorat, ori dezamagit de pregatirea lui profesionala ori de raspunusl dat? :dontgetit:

BogdanF 19.02.2008 20:14:41

Citat:

În prealabil postat de marianmarian
Vin in acest forum pentru a afla atat pareri avizate cat si neavizate despre o situatie incredibila .
Ca urmare a unei casatori in urma cu 5 ani , casatorie cu bucuri si tristeti cu realizari materiale frumoase si cu un copil superb s-a intamplat urmatorare situatie :
Mama o femeia frumoasa , desteapta si fffffoarte sufletista pe fondul unei lipse de afectiune din partea sotului datorate unor situati de serviciu s-a hotarat sa divorteze. Mama a intrat in ultimul timp intr-o relatie sentimentala cat si de business cu nasul de cununie dar si al baiatului . Mentionez ca nasul are l-a activ doua casatori , din prima rezultant un baiat de care nu s-a bucurat decat incepand cu 2007 , cu Cec- uri trimise din cand in cand , baiatul are 16 ani. Din a doua casatorie a rezultat doua fetite una de 11 ani si una de 1 an de , casatorie ce este in acest timp in divort . In acest moment datorita apropieri finei de biserica se incearca si de fina cat si de nas iertarea de pacate a acestora .Fina se roaga pentru primirea dezlegari de catre biserica a divortului de actualul sot cat si pentru acceptarea de catre biserica a unei relati intre fosti fina si nas .Cei doi sustin ca se iubesc .
Poate primi dezlegari fina din partea biserici, a duhovnicului si a oricarui parinte pentru divorta si a se cununa cu fostul nas sub tutela biserici ?

Orice pacat este iertat cind omul se pocaieste cu adevarat.

Despre aprobarea unei astfel de relatii, ma sincer indoiesc. Canoanenele Bisericii nu sunt o inventie umana, si nu sunt negociabile. Cel mai in masura sa dea detalii ar fi un duhovnic. As indrazni sa zic un duhovnic dintr-o manastire.

valerian 19.02.2008 20:50:16

Dumnezeu primeste pocainta oricarui crestin, induferent de pacatul facut, daca , cu inima deschisa si fara sovaire se intoarce la EL. Daca doreste cu adevarat acea femeie sa se impace cu Dumnezeu si sa-i fie iertat pacatul, sa intrerupa relatia cu nasul ei. Apoi sa se spovedeasca sincer, sa primeasca si sa infaptuiasca canonul primit de la duhovnic. Nu exista pogoramant la un astfel de pacat!
Nasul este parintele spiritual in fata lui Dumnezeu pentru finul si fina pe care i-a nasit. Parintele Cleopa sfatuia ca nasii sa fie pusi pe pomelnic inaintea parintilor trupesti, ca cei ce sunt mai apropiati sufleteste de fini decat parintii. Cum sa faca Biserica pogoramant la acest incest duhovnicesc??? Doamne fereste!

marianmarian 19.02.2008 21:10:02

Citat:

În prealabil postat de veilur
Mda, complicata situatia. Dar de ce nu te duci tu la o biserica si sa vorbesti direct cu un preot? Sau ai fost la vre-un preot si ai fost ignorat, ori dezamagit de pregatirea lui profesionala ori de raspunusl dat? :dontgetit:

sotul - finul s-a spovedit si doi parinti i-au confirmat ca biserica nu poate sa-i cunune decat prin omisiune , acest lucru nu s-ar intampla pentru ca fina tine foarte mult de apripierea fata de D-zeu.

marianmarian 19.02.2008 21:13:34

Citat:

În prealabil postat de BogdanF
Citat:

În prealabil postat de marianmarian

Orice pacat este iertat cind omul se pocaieste cu adevarat.

Despre aprobarea unei astfel de relatii, ma sincer indoiesc. Canoanenele Bisericii nu sunt o inventie umana, si nu sunt negociabile. Cel mai in masura sa dea detalii ar fi un duhovnic. As indrazni sa zic un duhovnic dintr-o manastire.

Si fina si nasul se spovedesc la acelasi duhovnic . Poate acest duhovnic sa le accepte relatia oficiata de biserica la insistenta inimilor lor ?

sofiaiuga 19.02.2008 22:18:16

fina si nasul este rudenie SPIRITUALA si Biserica nu are voie sa ii casatoreasca .Ar putea avea si copii anormali fizic sau psihic .Apoi nasul daca are deja doua casatorii a treia se considera ,dupa canoane curvie ,asa ca finei ar fi bine sa-i vina MINTEA LA CAP SI SA-SI VADA DE FAMILIA CARE O ARE ,caci asa nas cred ca are un duh al curviei in el devreme ce tot face pe copii ,si schimba sotiile. AFERIM!!! DE ASA CEVA!:sleep:

dorstor 22.02.2008 21:29:47

Pt fina nasul de cununie este ,,tata duhovnicesc' pt ca i-a botezat un copil acel barbat este si ,,tatal duhovnicesc'al acelui copil si ,,frate duhovnicesc' al mamei copilului(numai in astfel de situatii se pot amesteca spitele rudeniilor duhovnicesti.Ca atare o astfel de relatie ca cea mentionata mai sus se asimileaza incestului si nu exista nici o posibilitate canonica pt o dispensa pt casatorie.Daca imtre cei doi exita o relatie sexuala(de cocubinaj)trebuie curmata imediat si cei doi trebuie sa se retraga in cate o manastire iar daca exista copii de crescut se da dispensa pt calugaria alba.Cat timp cei doi continua o astfel de relatie sunt sub anatema!Daca se despart si procedeaza cum am aratat se pot imoartasi dupa 7 ani,iar de isi vor petrece tot timpul in infrinare(mancare fara carne,peste,lapte si oua),lacrimi de cainta si rugaciune acest timp poate primi iconomie pana la un an.Daca refuza despartirea sunt exclusi din biserica ortodoxa crestina.

dorstor 22.02.2008 21:33:48

Un duhovnic ce ar da o astfel de dezlegare trebuie caterisit in consistoriu si eventual trimis la psihiatru!

urzicuta 23.02.2008 17:26:47

Nu am sfat pentru asemenea poveste tragica dar nu ma pot abtine sa nu fac cateva comentarii:acest fapt ma trimite cu gandul la aceia care isi aleg nasi tanand cont de situatia materiala(cadouri)simai putin de pregatirea spirituala..cati dintre "nasii"cestia stiu oare ce insemna sa fii nas(parinte spiritual)..e mai grav decat un tata care-si violeaza fiica..subscriu:incest!.Si sunt f.multi aceia care vaneaza nasi bogati...iata unde se poate ajunge..nu trebuie acceptati nasi neseriosi,cu asemenea vicii(pofticiosi la femeile altora).Fata de nas trebuie sa avem rusine si respect mai mult decat fata de un parinte..dar a fi nas in zilele noastre insemna mai mult cumetrie,petreceri,distractie maxima,"nasit "de dragul ratingului(Prigoana si Becali).Cati nasi merg cu copiii in Biserica sa-i impartaseasca(fini)?In schimb o iesire la iarba verde cu mititei si gratar surade acestui "tip"de nas...daca fina zburda prin fata lui seminuda(ca asa e moda) si mai tare se bucura"nasul"...Penibila situatia,fereasca Dumnezeu!!???

urzicuta 23.02.2008 17:34:54

si totusi Dumnezeu iarta orice fel de pacat,dar mania Lui la fel ca si iertarea se poate oricand indrepta asupra celor doi,categoric nu cred ca Dumnezeu va accepta iubirea lor,se va sfarsi cumva ,poate cei doi isi vor accepta destinul(de a trai separat)si se vor pocai.Atunci cu adevarat isi mai pot salva sufletele,Dumnezeu in marea Sa bunatate ne da multe sanse de indreptare.Ma indoiesc ca apropierea lor de Biserica sa fie sincera(cei doi sa fie crestini adevarai nu doar prin botez),daca ar fi sincera ar avea si sentimentul de culpabilitate,care ar duce la angoase de tot felul,la despartire in final.E imposibil sa stai in Biserica,sa te spovedesti si sa nu simti apasarea pacatului..sa iesi din Biserica si sa te simti bine,indragostita si libera sa-ti faci planuri...

urzicuta 23.02.2008 17:35:37

in asemenea situatie:angry:

dorstor 24.02.2008 17:07:26

Dumnezeu iarta pe cei ce se caiesc si se intorc de la pacat si nu pe cei care sfideaza Biserica Sa.Din pacate ai dreptate cand descrii cum isi aleg unii nasii.Dar ar trebui sa vezi si ca pedeapsa lui Dumnezeu vine implacabil.Despre incest nu prea am avea ce comenta decat ca se asimileaza cu crima din punct de vedere religios iar din alt punct de vedere este o coborare in animalicitate.Becali a facut insa si lucruri bune cu banii sai.Evident aroganta sa ma irtia dar trebuie sa recunosc si aspectele pozitive.

mecarm 02.10.2013 02:46:06

In aceeasi situatie sunt si eu.Fina,adica sotia mea(fosta intre timp) s-a indragostit de nasul nostru.Mama m-a invatat in timpul casatoriei ca nasii sa-i trec primii la Sf Liturghie si in toate acatistele de rugaciuni dar....I-am prins si in nebunia de moment cand ei erau in casa am avut doua ganduri,unul sa-i omor si al doilea sa-i iert.Credinta in D-zeu m-a facut sa-i iert si l-am rugat pe nas sa-si vada de familia lui,de cei doi copii minori si de nasa mea ca eu nu o sa-i spun nasei.Nu vroiam ca ea sa sufere,nu vroiam ca nasa sa stie de mizeria lor.Pe ea(sotia) am primit-o acasa si la scurt timp i-am prins din nou.Desi parintele Lazar de la Manastirea Cernica,care era si duhovnicul meu mi-a spus s-o iert si iar s-o iert,n-am mai putut si am bagat divort spunandu-i si nasei mele ce s-a intamplat.Intre timp a bagat si ea divort iar in urma mizeriei lor au ramas 3 copii fara unul din parinti.Un copil al nostru si 2 ai nasilor.Mizeria lor tine de 2 ani si spun ca ei au vorbit cu nu stiu ce preoti si ca s-a mai vazut asa ceva si este ok.Parintii lor, au intrat si ei in mizeria lor si se pare ca le accepta,se pare ca n-au rusine.De ce Doamne? Eu mi-am respectat nasul si nasa....de ce,de ce,de ce???

Demetrius 02.10.2013 06:07:36

Citat:

În prealabil postat de mecarm (Post 536329)
In aceeasi situatie sunt si eu.Fina,adica sotia mea(fosta intre timp) s-a indragostit de nasul nostru.
...
Eu mi-am respectat nasul si nasa....

Nu, nu i-ai respectat; nici pe tine(nici pe copii), nici pe Hristos, nici pe păr. Lazăr, pe nimeni.

Dumnezeu să vă binecuvânteze(chiar și-mpotriva voinței voastre)!

P.S. Relația lor este incestuoasă.

Florinvs 02.10.2013 08:21:27

Aici poate ar trebui ca in momentul in care o pereche isi alege nasii , aceasta alegere sa fie facuta cu mare atentie! Poate cel mai important criteriu in alegerea nasilor ar trebui sa fie atat credinta lor, dar si viata de familie a lor, in sensul de a alege o pereche de nasi care intradevar sa aiba o viata de familie exemplara!

In acest fel astfel de situatii jenante nu ar mai aparea, si indiferent cat de mult s-ar ïndragosti"" fina de nas, daca acesta si-ar iubi cu adevarat sotia, aceea "fina indragostita de nas"" nu ar aveea nici o sansa sa-i "faca ochi dulci""!

Intr-o familie este buna si distractia si iesirile la iarba verde (doar oameni suntem!), insa cand e vorba de treburi serioase atunci trebuie tratate cu multa luciditate!

Parascheva16 02.10.2013 20:57:37

Problema e ca tipul nu a fost doar nas de cununie, dar este si nasul baiatului. Intre fina si nas sunt inrudiri sufletesti. De exemplu, daca un preot isi botezeaza propriul copil, in caz de urgenta sau ceva, va trebui sa se separe de sotia lui. E drept ca nu prea se intampla, dar asa spun canoanele.

b.mihaela 02.10.2013 21:51:28

-nu pot sa cred ca exista si astfel de oameni murdari -cu litere mici am scris titlul

In situatia prezentata fina macar o clipa sa simta durea din sufletul nasei in urma tradarii .Fina s-a gandit doar la fericirea ei in sensul ca daca ea se simtea nefericita ca sotul era plecat in mare parte a timpului in loc sa se apropie de Dumnezeu ea s-a apropiat de nas facand un rau voit .Fina si-a cladit fericirea pe nefericirea nasei .Nu judec dar cat de imatur poti fi ca sa nu poti gandi .Daca nu avem ratiune nu ne putem numi oameni .Dupa o vreme ,exista perioade in viata cand in cuplu apare monotonia din anumite motive ,ori sotul se da prea important fata de sotie si incepe sa aiba grija doar de el din anumite motive pe care le voi spune imediat ori sotia se da prea importantanta fata de sot si cauta iubire in alta parte .Situatia mentionata apare din cauza ca niciodata nu a fost respect ,echilibru si armonie si mai inainte de toate credinta si iubire de Dumnezeu .Nu-l poti iubi pe Dumnezeu facand rau cu buna stiinta .Dumnezeu ne ajuta dar noi trebuie sa fim oameni in adevaratul sens al cuvantului .

b.mihaela 02.10.2013 22:05:07

pentru mercam

La sotia ta trebuie sa-i faci o exorcizare ( am spus in gluma ).Daca ai iertat-o o data si in continuare greseste cu buna stiinta ...n-am cuvinte .Doamne fereste-ne de oameni fara ratiune si bun simt ! Credinta in Dumnezeu ne da putere si drumul drept .Nu poti merge pe un drum drept in viata daca cel de langa tine nu te respecta .Nu poti simti lumina in suflet si bucuria vietii daca cel de langa tine te inegreste .E greu ,dar trebuie sa fi puternic ,duhovnicul tau este cel mai in masura sa-ti zica ce-i mai bine pentru tine .

Mihailc 02.10.2013 22:11:41

Citat:

În prealabil postat de b.mihaela (Post 536405)
Daca nu avem ratiune nu ne putem numi oameni .

Așa e, dacă nu aveți rațiune nu puteți numi oameni, rămâneți doar.... femei.

b.mihaela 03.10.2013 21:52:56

Pentru Mihailc

Ai vrut sa te dai important subestimand femeia dar ai lovit in unii barbati .Sunt barbati pe pamant care stau ca o capuse in casa femeii fara sa-i intereseze de nimic ,se hranesc ,se fac mari din toate punctele de vedere, inclusiv la serviciu sar in scara ierarhica ,muncesc doar pentru ei si tot ce-i al femeii este si al lor tot ce-i al lor este doar al lor dupa care pleaca ca au devenit imparati .Barbatul descris de mine se numeste FEMEIE .Cred ca la acest timp de femeie te-ai referit , persoanele de fata se exclud .

Mihailc 04.10.2013 23:32:32

Citat:

În prealabil postat de b.mihaela (Post 536452)
Barbatul descris de mine se numeste FEMEIE .

Adică vrei să spui că albul descris de tine se numește negru?

Cred că te-ai acidulat degeaba, considerând scurta mea observație/nedumerire drept un afront misogin la adresa femininului generic. De fapt, ai scris așa de apăsat "dacă nu avem rațiune nu ne putem numi oameni" că am perceput raționalitatea, și, implicit, apartenența la umanitate ca pe un ideal la care visează niște vietăți aparținând altui regn. Acuma, dacă, dumneavoastră, femeile, ați fi sincere până la capăt, egalizând gușa cu căpușa, ne-am pune de acord asupra faptului că raționalitatea este un deziderat imposibil de atins pentru femeie în mod autonom, chiar dacă ideologia feministă susține exact contrariul.

fallen 05.10.2013 09:45:59

Citat:

În prealabil postat de dorstor (Post 62298)
Daca refuza despartirea sunt exclusi din biserica ortodoxa crestina.

Am si eu o curiozitate: cum poate fii cineva exclus din biserica ortodoxa, sau orice alta biserica, afara de cazul cand se exclude si pleaca singur (situatie care am auzit ca se numeste apostazie), exista vreo "procedura" in acest sens? Am mai auzit termenul de "excomunicare", dar de asemeni nu stiu practic, "fizic", in ce consta?

Credeam ca in asemenea situatii se prefera iertarea unui pacat mai mic decat inlesnirea unuia mai mare (casatoria preferabil trairii in desfrau sau apostaziei), dar acum nu am de unde stii... In orice caz banuiesc ca multi ar putea merge sa se cunune fara sa "declare" inainte ce "hram " poarta (nici daca sunt botezati, nici in ce religie, nici nasii daca/ce religie au); sau daca li s-ar respinge cererea s-ar putea duce la alta biserica sau confesiune si ar fii oarecum impacati ca au gasit oarecare binecuvantare de la Dumnezeu...

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:28:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.