![]() |
Dragii mei,
V-am mai cerut ajutorul in urma cu ceva vreme si am fost foarte impresionata de felul cum m-ati primit si m-ati sfatuit... Acum ma intorc cu alta problema, poate mai putin serioasa: am auzit multe lucruri despre cum trebuie sa se imbrace o mireasa, ce trebuie sa faca in ziua nuntii etc. As vrea sa-mi spuneti voi ce e superstitie si ce este intr-adevar de dorit din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe... - Voalul este obligatoriu? Si daca da, trebuie purtat peste fata? - Rochia miresei trebuie sa fie alba, sau poate avea orice culoare? Nu vreau sa fiu necuviincioasa, dar nici sa ma supun unor superstitii pe care nu le inteleg... In plus, in desfasurarea slujbei de cununie, "piscotul" este intr-adevar piscot, sau (asa cum banuiesc eu) era paine si s-a "urbanizat" ca piscot? |
bridezilla, eu o sa ma opresc asupra unui singur punct: "ce este intr-adevar de dorit din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe..." - de dorit este ca viata din Biserica sa devina viata lor. Asta inseamna un drum cat mai des la izvorul vietii: Biserica.
|
Ai mare dreptate, am incercat dupa puterile mele sa fie asa... Dar mi-e jena sa pun astfel de intrebari parintelui care ne va cununa, desi e un preot cum rar am vazut si ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a dus spre acea biserica, pentru ca asa am intalnit un preot si un om de mare valoare... Poate ca din respect mi-e jena sa-l intreb, nu stiu...
|
Eu stiu ca e bine sa porti voal si rochia sa fie alba,deoarece albul e semnul puritatii si al castitatii.Din pacate azi chiar daca rochia e alba de multe ori mireasa nu mai e fecioara...cum nici mirele nu mai e.
|
Citat:
ptr nunta albul este clasic/ traditional si infrumuseteaza pe oricine, lasand la o parte semnificatiile. eu imi pregatisem o rochie alba de dantela insa cum nu am avut-o cu mine la momentul repectiv, la cununie m-am imbracat in costum national, cu marama pe cap. a fost foarte frumos, un moment deosebit, cu concursul unor romani sufletisti inclusiv a ambasadei RO. ps: rochia de mireasa de culoarea aurului este v. exquisite! |
stai linistita, nu e o rusine sa intrebi, ci o dovada de intelepciune. este de preferat sa ai voal, femeile trebuie sa-si acopere capul in Biserica, dar acesta nu trebuie purtat peste fata neaparat. in ziua da azi sunt foarte multe modele si culori de rochii. alege una care sa-ti placa tie, dar gandeste-te si la invitati, poate sunt unele persoane mai conservatoare printre apropiatii vostri, familie etc. mie una mi-e f greu sa-mi aleg rochia. daca mai ai intrebari, te pot ajuta cu bucurie, chiar si referitoare la organizarea nuntii:) scrie-mi pe privat.
|
In canoanele Bisericii, cununia se face in timpul Sf. Liturghii. Iar mirii se impartasesc din acelasi potir. Insa, din cauza ratiunilor "practice" :( s-a impamantenit a se face cununia separat... si atunci Sf. Impartasanie s-a inlocuit cu acel piscot :(
|
Da asa este...eu personal imi diresc sa facem cununia religioasa duminica,intai sa participam la liturghie si apoi cununia...eu stiu ca asa se facea odata...
|
|
da ma, era o gluma ca mireasa trebuie sa fie in rochie alba ca e pura, iar mirele in negru ca e un mizerabil.
Din pacate in romanica e de multe ori adevarat : cei mai multi sunt betivani, curvari si criminali, deci li se potriveste negrul, ca de iadul care ii paste. |
eu stiam ca mireasa poarta pe cap ceva nu numai pt ca trebui sa ai capul acoperit ci si ca semn al castitatii,iar daca mireasa nu este fecioara nu trebuie sa poarte voalul pe cap...
|
Mai guasar, daca nu e fecioara (fecior) nu mai are voie sa i se puna cununia pe cap. Voalul e asa un detaliu daca vrei, da cununia aceea se pune pentru a fi incununati ca au reusit sa traiasca in feciorie. Deci iata insemnatatea cununiei! De ar fi asa, eheiiiii multi miri ar incerca sa isi pretuiasca castitatea. Daaaa tare mare nebunie si inapoiere este astaaaaaa nu? Dar Domnul in marea Sa bunatate ne-a lasat si modul de a spala pacatul urat al desfranarii, Spovedania! Asa ca dominisoarelor mirese si domnilor miri alergati la spovedanie inainte de nunta ca nu cumva sa vi se puna cununa pe cap nevrednici fiind ca veti pleca cu darcul inainte in viata nu cu Hristos!:angry:
|
Eu cred ca este mai important sa se stie urmatoarele lucruri:
"Inca de la inceputul randuielii logodnei, barbatul si femeia, sau nunii in numele lor, tin cate o lumanare aprinsa, aratand ca vor umbla in lumina lui Hristos si a voii Lui... Atingand cu fiecare cununa fruntea fiecaruia din cei doi si amintind pe amandoi la asezarea cununii fiecaruia, arata ca cununa fiecaruia este intr-un fel si a celuilalt; fiecare isi poarta cununa sa intrucat e unit cu celalalt, intrucat ea e unita cu a celuilalt. In iubirea intre ei sta cununa si marirea fiecaruia. Ea consta in fidelitatea si in iubirea dintre cei doi, in jertfelnicia unuia pentru altul, in exercitiul raspunderii unuia fata de altul, in asumarea straduintelor necesare vietii de familie. Cununile se dau de fapt mucenicilor pentru rabdarea lor in credinta. Sotii au de rabdat si ei asaltul multor ispite in viata conjugala; trebuie sa rabde multe greutati, ca sa ia cununa iubirii depline... Preotul ii conduce apoi legati de mana in jurul tetrapodului de trei ori, ceea ce inseamna neintreruperea legaturii si iubirii lor. "Drumul vietii conjugale nu mai e un simplu itinerariu; el este plasat pe axa eternitatii; de acum mersul lor comun este asemenea axei nemiscate a unei roti care se invarteste", a miscarii stabile a sufletelor in Dumnezeu. Nimic nu va intrerupe iubirea si fidelitatea lor, nimic nu se va intercala in ea, nimic nu o va scoate din statornicia ei..." Luati aminte la cele de mai sus si veti fi vii. |
...din ce stiu eu..albul este culoarea pe care o poarta mireasa pentru a simboliza puritatea (asa cum ingerii sunt prezentati in alb...), curatia, iubirea nevinovata a miresei.Iar faptul ca se pun cununiile pe cap, asa cum se face la Taina cununiei,se explica astfel:cei doi miri sunt considerati, pentru o singura zi, imparat si imparateasa! rangul cel mai inalt la care ar putea aspira omul pe pamant in timpul vietii.
Cat despre piscot, este adevarat ca acesta a fost mai inainte si cozonac si posibil chiar paine...dar asa-zisa evolutie a societatii l-a facut piscot!Insa nu aceste detalii sunt importante la Taina cununiei, ci mai degraba pregatirea sufleteasca a tinerilor pentru primirea binecuvantarii lui Dumnezeu de a putea trai impreuna tot restul vietii. |
Nu mai bateti campii cu imparatii si imparatesele. Mirii sun incununati pentru ca au biruit ! Sunt incununati cu Sfanta Cununie pentru ca au ramas feciorelnici! Asta e rostul cununii puse pe capul mirilor, nu sa va simtit rege si regina. Problema e ca in ziua de azi se incununeaza curvarii:angry:
|
http://tainacasatoriei.wordpress.com/2008/03/04/despre-relatia-parinti-copii/
|
Citat:
totusi eu nu cred ca ...daca o persoana a trait in desfranare dupa ce s-a spovedit o data inainte de nunta gata...poa sa poarte cununia pe cap...la asta ma refeream...ca nu prea mai suntem vrednici...faceam o comparatie intre un/o fecior/fecioara de azi....si cei de demult...la vrednicie ma refer...desi fizic poate sunt la fel... |
Citat:
|
Esti a doua pers. care imi face observatii legate de tonul blandetii:D Voi tine cont. Multumesc! Dar nu uitati ca unii sunt din fire mai duri, asta nu inseamna ca musai sunt si aspri sau rauvoitori;)
Draga guasar, curvie si drac sunt cuvinte ce infatiseaza trairea lumii de astazi. Deci nu inteleg ce te-a scandalizat? Sau poate nu stii ca moartea nu vine sa o inviti la o cafea cum spunea Pr Arsenie? Ori daca avem moartea in fata...:) |
ok am priceput dar din cate stiam cuvinte de genu asta nu fac parte din vocabularul obisnuit al unui crestin ortodox,poate ca tre sa spui de cateva ori in functie de situatie...dar ...sa nu-i chemam numele prea des...ca pana la urma prinde drag de noi...
|
Pentru a inlatura orice interpretare gresita, voi reda cuvintele parintelui Staniloae:"Cununa e semnul maririi si al cinstei, o spune preotul indata dupa incununare: "Doamne, Dumnezeul nostru, cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii". Marirea e legata de cinste si invers. Marirea si cinstea lor e vazuta de Dumnezeu si de oameni. Ea consta in fidelitatea si in iubirea dintre cei doi, in jertfelnicia unuia pentru altul, in exercitiul raspunderii unuia fata de altul, in asumarea straduintelor necesare vietii de familie. In implinirea tuturor acestora consta realizarea unei perechi fericite, atata cat e cu putinta pe pamant. Creatia intreaga castiga de la armonia acestei perechi pe drumul ei spre armonizarea voita de Dumnezeu.
Cununa este in acelasi timp o coroana, semn al cinstei si al demnitatii. Coroana o poarta imparatul; imparat este si Hristos si arhiereul. Ea e semnul unei seriozitati, al unei maturitati si al unei raspunderi ce se incredinteaza cuiva pentru apararea, ocrotirea si calauzirea celorlalti. Prin incoronare se arata ca cei doi au iesit de sub grija parintilor, au primit raspunderea pentru propria lor viata, raspunderea unuia pentru altul, raspunderea comuna pentru familia lor si pentru copiii lor viitori, ca cetate a lor. Omul nu e intreg pana ce nu a ajuns apt sa primeasca aceasta raspundere pentru sine si pentru altii. Daca omul a fost adus la existenta de Dumnezeu ca "imparat al creatiei", el isi realizeaza aceasta demnitate, care-i o demnitate de raspundere, in mod special si concret prin asumarea responsabilitatilor legate de viata de familie, in care sunt implicate si responsabilitati pentru viata sociala si pentru viata lumii in general. "Sfantul Ioan Gura de Aur vede in cununa simbolul ascezei conjugale, pentru a atinge castitatea, integritatea fiintei". Cununile se dau de fapt mucenicilor pentru rabdarea lor in credinta. Sotii au de rabdat si ei asaltul multor ispite in viata conjugala; trebuie sa rabde multe greutati, ca sa ia cununa iubirii depline. Marirea ce o da cununa este impreunata si cu suportarea unei asceze, a unei infranari si rabdari si cu implinirea plina de eforturi a unor responsabilitati. De aceea se face cu cununa semnul crucii pe fata celor pe al caror cap e asezata." |
Multumesc Costel pentru completare :)
|
Citat:
|
Citat:
Astept sa vad cat de relevant va fi raspunsul :cool::p |
Citat:
"Cine vrea sa se mantuiasca cu intrebarea sa calatoreasca" |
Citat:
|
cat despre ingerii cazuti...nici nu stii cand is lipiti de tine...si mai baga un....(beep)nu am vrut sa pronunt vbele tale...:) si tu spui ca le rostesti din proprie initiativa...dar de fapt....altul e autorul...mare mare grija cum vbim...
sa nu te superi...nici eu nu m-am suparat pe nimik din ce ai zis...m-as bucura sa fii mai linistita si in vbe...:):) |
quasar, mirela cred ca am sarit nitel calul cu postarea mea. Imi cer scuze:)
|
Alynnna, asa cum o apa maloasa nu se limpezeste daca o tulburi mereu, la fel nu poti ajunge la adevarul dumnezeiesc daca nu te feresti de pomenirea celui rau.
|
da voalul trebuie sa existe si trebuie sa fie pe fata pentru ca femeia nu are voie sa intre cu capul descoperit in Biserica. Piscotul si vinul reprezinta painea si vinul (Trupul si Sangele Domnului) pentru k in momentul cand le da piscot de fapt ii impartaseste preotul. si ink o precizare atunci cand preotul ii amageste cu piscotul savarseste un pacat pentru ca e pacat sa profanezi o Sf. Taina.
sper sa fii multumita de raspuns |
Mai... ce impartasanie credeti voi ca e aia cu piscot???
NU, NU e impartasanie... Cuminecarea, impartasania se face NUMAI cu Sfintele, care se pun inainte in Sfantul Altar si se prefac de catre Domnul prin harul sau in Preacuratul Trup si Preascumpul Sange al lui Hristos... Se invata tinerii sa tina curatie si sa tina post cateva zile inainte de cununie, sa se spovedeasca si apoi, inainte de cununie primesc dezlegare si se impartasesc, intrand astfel in cununie curati in trup si in inima, primind cu cea mai mare bucurie pe Hristos in fruntea lor ca Domn si Imparat... Piscotul si vinul acela NU sunt impartasanie ci simboluri, ele se binecuvinteaza, dar nu sunt Sfintele, nu sunt Taine. |
la noi la biserica preotul da mirilor paine si vin in loc de piscot, pt ca spune ca asa era in vechime . desi sunt mai multe biserici in zona, chiar si in oras el e singurul care pastreaza traditia.
despre voal nu stiu sigur nimic ,si eu as vrea sa aflu ceva concret ca urmeaza sa fiu mireasa curand . am citit pe internet dar pe un site nu ortodox ca voalul inainte avea rolul de a acoperi fata mireselor pt a nu vedea alte mirese in ziua nuntii lor ca nu e bine ,dar astazi are rol mai mult estetic, nu prea sunt de acord cu asta , sustin si ideea acoperirii in biserica ... DOAMNE AJUTA |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:13:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.