![]() |
Inca nu-mi dau seama. Nu indraznesc sa mi-o inchipui. Cred insa ca va fi foarte foarte diferita de ceea ce ne-am putea inchipui noi, si in niciun caz nu vom fi implicati in vreun fel de tribunal... Poate, cum spunea pr. Sofronie Saharov, "vom vedea pe Dumnezeu asa precum este".
|
In primul rand, intrebarea este TOTAL GRESITA!
Conform invataturii Sfintilor Parinti, nu avem voie sa ne inchipuim ceva, dupa mintea noastra, caci este inselare!!! Corect era sa fie pusa intrebarea: "Ce spun Sfintii Parinti despre Infricosata Judecata?" Pentru ca lor li s-a revelat o parte din aceasta. Puse cap la cap aceste marturii si comentarii, am putea avea o imagine de ansamblu apropiata de adevar, nu scornire a mintii noastre! |
cred ca e imposibil sa ne gandim cu mintea noastra cum va fi, cel putin pentru mine e prea greu si infricosator in acelasi timp, probabil si pentru ca nu a mai existat un precedent, sau sa putem face comparatie cu altceva...
|
Iosif, a te gandi la judecata de apoi, e un lucru bun. Inseamna sa fi cu luare aminte la ceea ce faci. Eu spun fa bine si in lumea de dincolo vei avea parte de bine. Iubeste si vei avea parte de iubire. Sa ne schimbam in Hristos. Sa fim cat mai mult dupa chipul Sau, ca atunci cand vom sta fata catre fata cu El sa nu ne rusinam de noi insine, fata de sotie, de copii, de parinti, etc
|
Judecata presupune relatia personala cu Hristos, nu intalnirea cu o lege impersonala lipsita de iubire. Pilda celor zece fecioare este un exemlu. Hrsistos se adreseaza fecioarelor neintelepte prin cuvintele "Adevarat, zic voua: Nu va cunosc pe voi" ceea ce este sinonim cu "nu Ma regasesc in voi" sau "nu sunt trait de voi". Sa nu ne imaginam ca judecata va decurge dupa principii omenesti.
|
Pentru cei dornici de "senzatii tari", sa citeasca din cartile Sf. Parinti despre zilele Apocalipsei si ale Judecatii de Apoi. Nu mai e un mister ca traim vremurile de pe urma, si cred ca e bine sa ne potolim si imaginatia dar in duhul cartilor Sfintilor. Oricum, cred ca pana la a ne ingrozi de venirea Apocalipsei mai bine ne-am infricosa de propriul sfarsit, care e mai important pentru ca ne priveste personal pe fiecare in parte, si este si in puterea noastra sa schimbam ceea ce va fi dupa sfarsitul vietii noastre pe pamant. Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne indrepte pe Cale!
|
Foarte frumos, George! Intr-adevar, cine nu L-a cunoscut pe Dumnezeu aici, nu-L va recunoaste nici Dumnezeu la Judecata!
|
Sfantul Macarie sublinia ca la judecata criteriul va fi iubirea fata de Dumnezeu exprimata prin iubirea fata de semenul nostru.
|
Nu stiu cum va fi judecata dar stiu ca de ma la lipsi Domnul de iubirea Lui voi ramane vesnic in iad:(. Nicicand nu ma voi mai satura de Preiubita sa Fata, nicicand nu ma voi mai infierbanta de lacrimile iubirii Sale. Acesta este iadul vesnic in care eu voi merge din pricina pacatelor mele de nu se va milostivi Stapanul la judecata.:(
|
Stii cum zicea parintele Porfirie: Si in iad de as fi, Doamne cu Tine sa fiu!
|
Citat:
daca am reusit sa facem ceva bun in viata asta ne vom veseli daca nu ...vom incerca sa ne ascundem dar nu vom putea, sa inchidem ochii dar vom fi fara pleoape, vom incerca sa murim ...si nu vom mai putea |
cred ca tot ce-am invatat despre univers, tot ce ne-a ajutat sa avem o viata mai buna pe pamint se va duce pe apa simbetei si vom descoperi ca numai ce am simtit cu inima va avea greutate
|
Sfintii Parinti spun foarte clar: Judecata va fi cu mila pentru cei ce au facut mila! Deci iata mila, dragostea care se transpune in fapte bune si mai ales in nerautatea inimii se va rasplati cu mila, cu dragoste!
Mai spune un sfant parinte, cred ca Ioan Gura de Aur, ca mila/faptele milei este vocea care acopera multime de pacate! |
Ce minunat marturiseste Parintele Staniloae despre modul in care se poate ajunge la viata vesnica. De vom ajunge sa cunostem acesta viata de aici, judecata nu va mai fi infricosatoare pentru noi.
"L-am cautat pe Dumnezeu in oamenii din satul meu, apoi in carti, in idei si in simboluri. Dar aceasta nu-mi dadea nici pace si nici dragoste. Intr-o zi am descoperit in scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii ca este posibil sa-L intalnesti pe Dumnezeu cu adevarat in rugaciune. Atunci, cu multa rabdare, m-am asezat pe treaba. Astfel, am inteles, putin cate putin ca Dumnezeu este aproape, ca ma iubeste si ca, lasandu-ma umplut de iubirea Lui, inima mea se va deschide celorlalti. Am inteles ca iubirea este comuniune cu Dumnezeu si cu cel de langa tine. Si ca fara aceasta comuniune lumea nu este decat tristete, rusine, dezolare, masacre. Numai daca va voi sa traiasca in aceasta iubire, lumea va cunoaste viata vesnica." |
Judecata si dragostea lui Dumnezeu trebuie sa fie intelese clar ca fiind DREPTATEA LUI DUMNEZEU!
Dumnezeu e drept! Acesta e foarte important de retinut! Dumnezeu e iubire si dreptate! E drept sa ne ierte daca ne-am pocait si ne pare rau de pacatele noastre, pentru ca El Isi tine promisiunea: " Pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afara"! Insa cei care nu vin la Dumnezeu....raman ei insisi afara! Judecata ii va desparti pe cei ce au intrat la Dumnezeu din aceasta viata de cei care L-au refuzat pe Dumnezeu in aceasta viata si care vor ramane in afara Imparatiei, unde nu poate fi decat durere, neimplinire, chinul singuratatii, gol infinit in suflet.... http://www.iosifcristian.blog.com/ |
Evanghelia este oglinda Judecatii de Apoi! E codul juridic al Judecatii de Apoi! Cine se judeca de acum, scapa de Judecata de Apoi! E foarte important de stiut acest lucru!
Spovedania este ea insasi o judecata, judecata eului nostru! Cine se judeca aici, primeste iertarea! Cine va fi judecat acolo, primeste osanda! |
nu stiu cum va fi, dar daca nu am facut cele bune cred va fi c-am rau
|
Ca in Sfanta Evanghhelie, haina ne va vadi ca nu suntem vrednici de Cina(de Imparatie)
|
Haina aceasta reprezinta sufletul nostru! Daca sufletul nostru nu este curat, nu este imbracat inca d epe acum cu vesmantul credintei, al iubirii, al nadejdii...atunci totul e in zadar! Nu am agonisit nimic! Iar judecata este prezentata cu mai multe parabole in Sf Evanghelie. Una dintre ele este cea cu pilda talantilor! Cred ca si ea graieste multe despre ceea ce trebuie sa facem! Sa slujim fiecare lui Hristos Care se afla in fiecare suflet, in fiecare dintre aproapele nostru!
|
Citat:
|
Cineva spunea cum ca viata asta e ca o oglinda! Ii zambesti, iti vezi zambetul inapoi, te incrunti, iti vezi incuntarea...
Si Judecata tot o astfel de oglinda e in care nu numai ca vezi dar si simti "zambetul" ori "incruntarea" ta... |
Citat:
|
Da Cristi, macar ca suntem pacatosi si neputinciosi, sa dea Dumnezeu ca atunci cand ne-o veni vreamea, sa ne gaseasca macar pe treapta caintei si nadejdii in El, , ca sa avem parte de MILA LUI!
|
Constantin, trebuie doar sa traim permanent in Lumina. Caci pentru toti cati traiesc in lume ca "fii ai luminii si fii ai zilei" nu va veni ziua judecatii, fiindca acestia traiesc in ea. "Cel ce asculta cuvantul Meu si crede Celui ce M-a trimis pe Mine are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata" In V, 24.
|
Marcu Efeseanul aminteste de axioma Parintilor, ca nu poti vedea si cunoaste decat daca ai ceva din ceeace vezi si cunosti. Vezi lumina din afara prin lumina ce o ai in ochi. A te bucura de fericirea comuniunii cu Dumnezeu presupune ca Dumnezeu sa fie in tine, cum spune Hristos:"Imparatia lui Dumnezeu este in inima voastra"
|
in ceea ce ne aflam in aceea vom fi judecati! Sa nu uitam ca noi nu putem stii ce pacate mai avem nestiute si deci nespuse si deci nesterse,dar tre sa nu deznadajduim ;apoi mai sint si ispitele de pe patul mortii ce ne vin de la cel rau,pe care fiid noi intre viata si moarte nu stim de pe acuma daca le vom putea inlatura pe toate! deci eu voi avea o foarte mare frica in momentul mortii si al trecerii prin vami.
|
Citat:
|
Sfantul loan Casian numeste frica - cruce pe care se pironeste nevoitorul pentru a muri lumii. Totusi omul este chemat sa-si stinga aceasta frica si sa treaca dincolo de ea, ajungand la iubirea desavarsita, asa cum invata Apostolul Ioan: In iubire nu este frica, ci iubirea desavarsita alunga frica, pentru ca frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desavarsit in iubire" (I Ioan 4, 18).
|
Citat:
Ortodocsii Coptici de ex, am vazut ca stau separati....barbatii de femei si este foarte bine asa |
Cozia, eu stiam despre copti ca sunt monofiziti, de ce le spui ortodocsi?
Monofizitii sustin ca firea umana (mai putin desavârsita) a lui Hristos ar fi fost complet absorbita de firea Sa divina, cele doua firi fiind astfel confundate într-una. Prin aceasta unire, Eutihie sustinea ca Hristos ar fi avut o singura fire. Aceasta erezie s-a numit „monofizitism” („o singura fire”). Sinodul IV ecumenic de la Calcedon a condamnat in 451 aceasta învatatura si a stabilit ca au existat doua firi desavârsite în una persoana a lui Hristos, unite „în mod neamestecat, neschimbat, nedespartit si neîmpartit". La Sinod au participat 650 de episcopi. |
Si la noi in biserici tot asta este regula, Femeiile in stanga, barbatii in dreapta. Dar pentru ca de regula sunt mai multe femei, cand spatiul nu este suficient, femeile care vin mai tarziu se aseaza in dreapta, dar mai in spate. Doar cei ce vin rar la biserica nu stiu regula.
|
Citat:
Dumnezeu o sa ne cerceteze inima nu paragrafele din Dogmatica. Dracusorii din noi de abia asteapta sa lasam lucrul inimii a mintuirii personale si sa intram in intrigi si discutii inutile |
Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu tine. Una este a iubi un om, alta a fi de acord cu ideile lui. Cred ca sunt si altii pe acest forum care intentionat se fac a nu pricepe diferenta. A NU SE CONFUNDA! Cati nu-si iubesc fiii dar nu se pot impaca cu modul lor de a vedea viata! Pentru ca ii cearta nu se cheama ca nu-i iubesc. E un mod speculativ de a pune problema. Iar despre faptul ca in numele nu stiu carei iubiri nu accepti hotararile sinoadelor ecumenice... deja iesim din sfera Bisericii ortodoxe.
|
De hoataririle Sinoadelor Ecumenice nici nu se pune problema de a iesi din ele, insa sa nu ne pierdem iubirea si curiozitatea de a comunica cu ceilalti frati ortodocsi da, de acord, deocamdata rataciti, insa cu care impartasim aceiasi Sfinti! deoarece si de la ei avem multe de invatat si de vazut, ..arhitectura, pictura, fresca, mozaic, povestiri, oameni interesanti...altfel ajungem ca unii de pe aici sa umblam pe strada si sa ne uitam cu ura la cei din jur vazind in toti dusmani care altceva nu vor decit sa ne sicaneze, asta-i boala curata!...Doamne Fereste-ne si ne lumineaza mintile!
|
monofizitii eu stiu ca sint declarati de biserica ortodoxa ERETICI ,caci nu recunosc cele 2 firi ale mintuitorului si de aci se trag alte consecinte nefavorabile credintei.Dar las pe un teolog sa ne scrie aci mai detailat.Daca nu crezi DREPT ,CUM VREA HRISTOS,DEGEABA CREZI ...AIUREA!
|
Bine acum si de catolici multi de pe aici spun ca sunt eretici...hai sa fim seriosi!...a fi eretic este un cuvint cumplit groaznic...sa nu exageram vorbind despre unii care cred si boteaza in numele Sfintei Treimi... sa avem pardon, si sa ne mai linistim o leaca din zelul nostru...
|
degeaba boteaza daca n-o fac cum trebuie. ARIE acvea O SINGIRA DEOSEBIRE fata de dreapta credinta si a fost considerat eretic pt ca aceasta parere alui PERICLITA MINTUIREA OMULUI,de aceea a fost anatemizat si a primit o palma de la sf NICOLAE. Ma intreb cite palme le-ar da SFINTUL NICOLAE la catolici de vreme ce ei au introdus 5 deosebiri de credinta! De altfel sfintul NICOLAE ne vorbeste si azi la BARI ,unde se afla moastele sale .Stii,ANDREI ca acolo slujesc preoti ortodocsi ,desi BARI se afla intr-o zona numai catolica? Si stii de ce!? PT ca moastele acestui mare sfint care este SF. NICOLAE NU IZVORASC MIR DACA SLUJESC CATOLICII,NUMAI DACA SLUJESC ORTODOCSII.Asa cum spune un preot GHEORGHE in predica ,aflata pe ortodoxmedia.com la POGARIREA DUHULUI SFINT spre sfirsitul lumii minunile ,caci si aceasta e o minune ,nu mai folosesc NECREDINCIOSILOR ,adica nu trag nici o concluzie catolicii din acest fapt. PREDICA ,de altfel toate cele 6 predici ale acestui preot merita sa le salvezi si sa le asculti .
|
Citat:
Nu suntem noi in masura sa judecam cine sa mantuieste sau nu! Asta se va vedea la judecata de Apoi care este DOAR in mana lui Dumnezeu! Cat priveste faptul ca Sf Nicolae i.ar fi palmuit pe catolici...nu fii asa de sigura! Sunt o multime de catolici care au adus cinste si slava lui Dumnezeu, desi au trait in credinta catolica....care zici tu ca e aiurea....! Ti s-a dat sa fii ortodoxa...slaveste pe Dumnezeu si nu osandi pe altii ca sa nu fii osandit la Judecata! |
Citat:
Iar despre Sf. Nicolae si eu ma indoiesc ca a palmuit pe cineva, act care presupune minie, minie care un sfint asa de mare nu o poate simti, deci fara minie nu poate fi vorba de palme....iar palme in joaca nu cred ca a dat(adica neminios)...deci povestile astea tin la cei care nu inteleg iubirea si cum lucreaza in Sfintii Parinti....si deci este de natura dubioasa. Hai sa nu ne hazardam sa credem chiar tot ce se vintura fara sa meditam putin asupra lor. |
Era o vorba: Iubeste si fa ce vrei. Parca a Fer. Augustin. Pai daca iubesti cu adevarat, nu poti sa faci ceva contrar iubirii. Eu indraznesc sa spun ca la judecata se va tine seama doar de iubire. Cu cat ai mai multa dragoste cu atat vei fi mai fericit. Dimpotriva, pe cat este de absenta dragostea din tine, pe atat vei suferi. Iubirea noastra ne va descoperi cati am adunat in inima. Astfel, sa nu uitam ceea ce spune Sfantul Maxim scrie: "Daca pe unii ii urasti, pe altii nici nu-i iubesti, nici nu-i urasti; pe altii, iarasi, ii iubesti, dar potrivit; si, in sfarsit, pe altii ii iubesti foarte tare; din aceasta neegalitate cunoaste ca esti departe de dragostea desavarsita, care cere sa iubesti pe tot omul deopotriva".
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:37:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.