![]() |
Astazi a fost Lasata secului de carne, iar duminica viitoare, pe 9 martie e Lasata secului de branza. Apoi de pe 10 martie incepe Postul Mare.
Am inteles de la cei mai incercati decat mine, ca Postul Mare e o perioada plina de ispite. Atentie, deci! Se spun 40 de Paraclise ale Maicii Domnului. Cine face acest lucru o poate ruga pe Maica Domnului sa-i indeplineasca o dorinta. Mi-am pregatit deja o dorinta arzatoare, si ...la drum; pe langa Paraclisul Maicii Domnului, 9 lumanari aprinse in 4 timpi (orele 6-12-18-24), precum si 40 de metanii. Sa adugam multa dragoste pentru aproapele, in primul rand propriul suflet si apoi ceilalti oameni, si sa trecem cu bine de toate ispitele care ne vor aparea in cale. Daca , in ciuda faptului, ca veti fi mai buni decat de obicei, veti avea parte de "averse si furtuni", nu va speriati, asa e in post. Va urez sa trecem cu totii cu bine Postul Mare si sa ne intalnim bucurosi la Invierea Domnului! |
Citat:
|
omulet: astea nu le-am scris de la mine, ci le am de la un preot.
Dar tu nu o ruga pe Maica Domnului nimic, daca nu vrei. Eu pe altcineva nu am pe cine sa rog, atunci cand am o dorinta care ma depaseste. Un post bun iti urez! |
Ceea ce mi se pare ne la locul lui este obsesia asta cu numere: atatea lumanari trebuie aprinse de atatea ori la anumite ore, de attaea ori trebuie citit paraclisul, atatea dorinte o sa ti se implineasca, etc.....De parca Maica Domnului o sa iti numere de cate ori ai aprins nu stiu cate lumanari si apoi o sa iti indeplineasca o dorinta.
Rugaciunea e foarte buna, dar atentie sa nu ne pierdem in detalii nefolositoare. |
poate fi canon dat cuiva de duhovnic, care a stabilit o randuiala. Mie asa imi suna.
|
Un canon dat cuiva, nu este regula pentru ceilalti. Din nefericire, se intampla de multe ori sa fim mai interesati de numar decat de continutul rugaciunii.
|
Paraclisul Maicii Domnului citit acum are mai multa putere pentru ca e insotit de post.
Asa este ,si eu am primit sfatul de la par.duhovnic sa citesc Paraclisul ,rugaciunea catre Maica Domnului e bine primita. Eu tin candela aprinsa ,cred ca si o luminare e suficient. |
Din Paraclisele si Psaltira Maicii Domnului citesc zi de zi . Nu stiu daca-i corect a astepta un post sau altul in a ne ruga sau a ne pune dorinte sau mai stiu eu ce. Trebuie sa avem o constanta in rugaciune, fara a plusa cu anumite ocazii, asta ducand putin a fatarnicie, mai ales ca rugaciunea catre Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, trebuie facuta zilnic, cu multa evlavie, dragoste si crediinta. A ne ruga pe ultima suta de metri cu mai multa vrednicie si a mai tine cont de niste numere, si alte ritualuri, sa-mi fie iertat dar nu aduce a crestinism ortodox. Nu numarul spuselor sau celor citite conteaza ci constanta in rugaciune fara a forta cu ocazia postului, post al infranarii limbii, gandului si poftei intru cele nefolositoare si pieritoare.
|
Prima data cand m-am rugat, am inceput cu Paraclisul Maicii Domnului; nici nu stiam bine cine este Maica Domnului. Citeam de nevoie, mi s-a recomandat sa citesc ...40 de zile si cred ca am depasit numarul, era tot in Postul mare, nu cu mult timp in urma.
Faptul ca am depasit perioada grea prin care treceam e aproape nesemnificativ...Maica Domnului mi-a dat atunci Totul, m-a adus la Unicul Adevar, la Hristos. De atunci am inceput sa traiesc (deci este precum ne-a lasat-o Hristos, Maica noastra). Eu cred ca ne primeste rugaciunile si cu numar si fara numar, dar sincer, atunci la inceput, numarul acela era o promisiune a Ei, numar peste care eu personal am inceput o viata noua. Acum dorinte multe nu prea mai am, ca a avut grija Ea sa imi arate ca nu tot ce cer eu imi este de folos. I-as cere sa ne invete pe toti sa facem voia Fiului Ei si sa ne vdem cu totii in Rai (asta cere o rugaciune de o viata si nu numai). Post usor tuturor si atentie la ispite! |
Iubeste saracia intru Hristos, ca sa te imbogatesti dincolo de dumnezeirea Lui.
Iubeste postul, cel prea bun; lucrul cel cinstit si lui Dumnezeu placut. Postul este caruta catre cer. Postul naste prooroci sip e puitorii de lege ii intelepteste. Postul este bun pazitor al sufletului, intemeiere a trupului. Postul este arma jitejilor, patimitorilor iscusitor. Postul goneste ispitele, este impreuna locuitor, al trezirii, al intregii intelepciuni ziditor. Postul in razboaie este vitejie Postul a stins puterea focului. Postul a astupat gurile leilor. Postul trimite rugaciunea la cer. Postul este maica a sanatatii. Postul este povatuitor al tineretii, batranilor impodobire, impreuna bun calator cu cei calatori. Celui ce posteste trupul ii este vrednic de cucernicie, si sufletul cinstit. Postul pe Lazar in sanurile lui Avraam l-a odihnit. Deci si noi sa-l iubim; ca si pe noi sanul lui Avraam sa ne primeasca. Sa fugim de desfatare, si de betia cea pricinuitoare de mult ras, si maica a curviei. Betia nu-L primeste pe Domnul. Betia il goneste pe Duhul Sfant. Postul este buna asezare a cetatii, a targului buna primire. Postul este pacea caselor. Postul este datator si pazitor al lacrimilor. Postul nu iubeste lumea, nici cele din lume. Deci sa nu ne suparam postind: ca ingerii suntaceia care in fiecare biserica ii scriu pe cei ce postesc. Postul pomenire de rau nu primeste: ca cei ce isi ingramadesc necazuri si pomeniri de rau, macar desi par ca se roaga, sau ca postesc, insa asemenea sunt cu cei ce scot apa si o toarna in vas gaurit. Nu primeste Domnul rugaciunea celui ce are pomenire de rau asupra fratelui sau. Caruia se cuvine slava, si stapanirea in vecii vecilor. Amin. Din “Cuvinte si invataturi” de Sf. Efrem Sirul |
Vad ca cifrele au devenit motiv de poticnire pentru unii.
Daca nu va place sa cititi rugaciunile si acatistele de un numar de ori, cititi cat vreti. Ne dam cu parerea de cum ne placa, cum ne convine, dar nu tinem cont de cate ori trebuie. Avem si aici liberul arbitru si putem face cum ne place. Totul e sa ne rugam, si sa nu uitam ca in Postul Pastelui cititm Rugaciunea lui Efrem Sirul: " Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, aliubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, darauieste-l mie, robul Tau. Asa, Doamne, Imparate daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele, si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin" |
Anca, bine ar fi ca neincetat sa rostim ceva bun catre Dumnezeu. Eu stiu ca prin rugaciune ne intalnim cu Dumnezeu. Dar locul in care ne intalnim cu Dumnezeu este locul in care ne intalnim cu noi insine. Si cata vreme nu sunt scoase din noi rautatile, nu ne putem intalni cu Dumnezeu. Acest lucru mi se pare a fi cel mai important.
|
Nu pot decat sa-ti dau dreptate, costel. Daca implinim cele ale postului, atunci ne vom curati de multe pacate. Iar partea cea mai buna a postului este Impartasania cu Trupul si Sangele Domnului.
|
Acatistul Sfintelor si Mantuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos , este ajutator si datator de pocainta, umilinta si iertare de pacate. Acest Acatist se citeste cu precadere in Sfantul si marele Post al Pastelui.Este aducator de lacrimi si zdrobire de inima .
|
Cel ce posteste cu adevarat este acela ce nu se cunoaste ca posteste.:) Postul placut Lui Dumnezeu aduce atata bucurie pe fata si in trup incat slabiciunea si uscaciunea provocata de metanii si putina mancare se transforma in voiciune si jertfa pentru frati. Mai adesea trebuie facuta milostenia sufleteasca decat cea trupeasca. Aceea nu este vazuta decat de Ziditorul nostru care pe toate cele ascunse ale noastre le vede. Nu va afisati in fata fratilor vostri ca postiti ca nu cumva sa va luati plata voastra inca de pe pamant. Dumnezeu nu inseamna pravila Dumnezeu este iubire. Aceasta sa ne fie fapta cea de capatai a postului mare, nu vorbirea despre Dumnezeu ci vorbirea cu Dumnezeu.
|
Da, ai dreptate Alina, dar cam greu a vorbi cu Dumnezeu pe forum ci mult si cel mai indicat de a vorbi aici despre Dumnezeu. Dar caile noastre mult s-abat prin starea noastra pacatoasa.
|
eu una nu cred in aceasta reteta ,,sa fim mai buni ,ca suntem in post',pe urma dupa ce trece postul ce sa facem ,sa ne injuram,sa ne uram ,a fim lacomi,rai ,zgarciti,etc?eu cred ca e bine sa fim buni si milosi tot timpul cu cei in nevoi,acestia au nevoie de mangaiere si milostenie mereu ,nu numai cand suntem in post si pe urma sa-i uitam.
|
Citat:
|
Monica, aici este tristetea ca de multe ori tinem post si tot saraci ramanem in ceea ce priveste viata dumnezeiasca. Nu ar fi rau daca in timpul postului am fi altfel, mai buni, mai iubitori, etc. Postul, ne cere sa fim altfel, sa devenim cat mai vrednici sa ne impartasim. Rau este - daca dupa acesta perioada nu mai sunt macar ca in post si revin la vechiul chip dinainte de post.
|
Spunea Sfantul Maxim Marturisitorul: "Toate se cer dupa Hristos: cruce, mormant si inviere ". Prin post ne rastignim si inviem impreuna cu Hristos,in sens mistic. Este timpul, in acest post, sa rastignim patimile pentru ca sa rasara virtutile.
|
Nu cred, ca daca a tinut cineva Postul Pastelui, deci s-a infranat 40 zile de la rele si de la mancare, va fi acelasi om dupa aceea. Este imposibil ca Duhul Sfant sa nu se fi salasluit in el. Post inseamna a fi mai atent decat de obicei, a te infrana mai mult de la cuvinte urate, decat de obicei. Cum sa nu se vada la om schimbare si cum sa n-o simtim chiar noi. POsturile sunt pasi catre desavarsire, altfel nu si-ar avea rostul.
Sa ne gandim la Pateric: calugari, care mancau numai ierburi, socoteau ca in post trebuie sa faca si mai mult; unii mancau in picioare, caci din putina hrana ce o luau, nu mai aveau ce scade. Deci sa nu zicem, ca sa fim buni tot anul, nu numai in post, ci sa fim mai buni decat de obicei in timpul postului, si sa continuam la fel tot anul, daca putem. Ar fi deja un castig iar la urmatorul post putem ridica stacheta si mai sus, pana ajungem la sfintire si indumnezeire. Iata cat de maret e scopul pe care ni-l propunem de fapt in post! |
Citat:
|
Sunt multi care dupa ce primesc Trupul si Sangele Domnului, revin la cele de care s-au despartit pentru o vreme, cu o pofta pe care nu o aveau inainte de a posti. Se pierde din vedere ca de ni s-a dat spre hrana Trupul Sau, foc care arde pe cei nevrednici.
|
Nici macar nu pot sa va contrazic. Ne caracterizeaza uitarea, nepasarea si superficialitatea, de care diavolul se foloseste, caci ce sa faca si el, devreme ce nu doarme?!?
Mi-a placut o replica a Maicii Ecaterina ( Monica Fermo). NU MA INTREBATI, DACA AM FOST ISPITITA SI DACA AM AVUT CADERI, CA NU AM AVUT. DUMNEZEU SI PACATELE, SUNT DOUA LUCRURI INCOMPATIBILE! Cine a inceput sa mearga pe drumul ortodoxiei nu isi mai apartine, ci apartine lui Hristos, deci din rasputeri sa incerce sa nu mai greseasca constient, caci fara voie gresim si asa de prea multe ori. La ce bun sa construiesti, daca tot stii ca va fi daramat de prima rafala de vant?!? Dar daca tot ai construit, nu mai lasa pe nimeni sa fure ceea ce Dumnezu ti-a dat; chiar si putin Duh Sfant dupa un post de Pasti. La acesta mai adugi putin la urmatorul post, si la urmatorul... |
http://www.ioanguradeaur.ro/378/cuvant-la-duminica-lasatului-sec-de-carne-2/
http://www.ioanguradeaur.ro/377/cuvant-la-duminica-lasatului-sec-de-branza/ http://www.ioanguradeaur.ro/375/cuvant-la-duminica-a-doua-a-sfantului-si-marelui-post/ http://www.ioanguradeaur.ro/374/cuvant-la-ziua-sfintilor-patruzeci-de-mucenici/ |
Sfintii Parinti spun despre trup ca este: "vrajmas milostiv si prieten viclean. In vremea negrijei de mantuire trupul se naravise cu patimile si poftele, iar acestea l-au desfranat si l-au scos de sub conducerea mintii, sau mai bine zis, au scos mintea de la conducere, incat se rascoala cu nerusinare impotriva sufletului, chinuindu-l in tot felul, si se intarata pana si impotriva lui Dumnezeu."
Parintele Arsenie Boca spune ca "firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu ea decat prin post". Iar Sfantul Ioan Gura de Aur zice: "Postiti ? Aratati-mi prin fapte, cum. De vedeti pe sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie, frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul sa posteasca, ci si ochiul si urechile si picioarele si mainile si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate de hranire si de lacomie, picioarele nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor, ochiul neprivind frumusetile straine, gura trebuie sa posteasca de sudalme isi alte vorbiri rusinoase". |
Pentru ca vine vremea postului doresc sa va impartasesc si acest sfat al Sfantului Efrem Sirul: "Postul nu poate merge impreuna cu tinerea de minte a raului. Cei care, in timp ce postesc si se roaga, aduna suparari si tinere de minte araului sunt asemenea celor care scot apa din fantana si o pun in vase gaurite. Caci Domnul nu primeste rugaciunea celui ce poarta ranchiuna fratelui sau".
|
El este o porunca divina pe care o gasim formulata chiar de la inceputul creatiei cand Dumnezeu se adreseaza primului om zicandu-i : "Din toti pomii din rai sa mananci, iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit" (Fa*cerea 2, 16-17). Aceasta il indreptateste pe Sfantul Vasile cel Mare sa afirme ca "postul este de aceeasi varsta cu omenirea, pentru ca el a fost legalizat Paradis".
|
predicile preotului GHEORGHE de pe ortodoxmedia.com ne pot deschide mintea cam cum stam cu ispitele .predica-STATI IMPOTRIVA DIAVOLULUI,VALOAREA SUFLETULUI.
|
Postul cel Mare este o calatorie duhovniceasca spre Inviere. Prin toate slujbele pe care Parintii Bisericii le-au presarat de-a lungul zilelor de postire, credinciosul este ajutat sa creasca spiritual si sa se apropie mai mult de Dumnezeu.
|
Uite ce frumos zice Sf. Ioan Scararul:
"De nu te linistesti cu inima, linisteste-te macar cu limba Si daca nu poti pune randuiala in ganduri, pune randuiala macar in simturi Si de nu esti singur in cugetul tau, fii singur macar cu trupul tau Si de nu poti lucra cu trupul tau, intristeaza-te macar in cugetul tau Si de nu poti sta la priveghere, privegheaza macar sezand pe patul tau sau chiar intins pe el Si de nu poti posti doua zile, posteste macar pana seara Si de nu poti pana seara, posteste macar sa nu te saturi De nu esti curat in inima ta, fii macar curat in trupul tau De nu plangi in inima ta, imbraca-ti in jale macar fata ta De nu poti milui, vorbeste macar cu un pacatos De nu esti facator de pace, fii macar in cuget netrandav De nu esti biruitor (asupra pacatelor), macar sa nu te mandresti fata de cei vinovati De nu izbutesti sa inchizi gura celui ce barfeste pe sotul tau, pazeste-te macar sa nu te faci partas in aceasta cu el... De iubesti blandetea, ramai in pace Si de te vei invrednici de pace, te vei bucura in toata vremea Cauta intelepciunea si nu aurul Imbraca-te in smerenie si nu in matase Cauta sa dobandesti pacea si nu imparatia... Iata frate indemnul meu: mila sa-ti sporeasca in suflet pana cand vei simti in inima ta aceeasi mila pe care Dumnezeu o are pentru lume ! " |
Sfantul Ioan Scararul spune ca postul are rolul de a orandui in noi partea irationala. (irationalitatea nu este lipsa ratiunii, ci ratiunea cazuta in robia simtirii)
|
Sincer,nu stiu ce sa spun despre acest post,despre calitatea lui in viata mea,caci mancarea a devenit bisnuinta prin legume si fructe,insa viata de zi cu zi mi-a fost cam tulburata si tumultoasa,astfel incat nici nu-mi mai simt duhul postind si nevoindu-se spre semn de pocainta.Am gresit si m-am lasat purtata de greseala,am dispretuit si m-am deznadajduit pentru un moment,fata de puterea rugaciunii.Am obosit si am alunecat spre nepasare si inconstienta,apoi am luptat ca sa supravietuiesc,dar neinarmata de credinta,credinta cea innaltatoare si tamaduitoare.Nu stiu cum am postit,si nu stiu daca de fapt am postit,nu stiu cum voi intampina Sfintele Pasti,dar stiu ca in valtoarea vietii mele Dumnezeu este undeva,acolo sus si ma vegheaza,si stiu ca sunt un om fericit,asa in nefericirea mea inconstienta,fiindca exista mult prea multa durere pe pamant.
|
ory draga, Dumnezeu nu este undeva, ci este in noi. Faptul ca vorbesti de nepasare, inconstienta, sunt semne ale unui om viu, ale unui om care este atent cu sine, care se vede. In acesti oameni vrea Dumnezeu sa locuiasca, in cei ce se vad neputinciosi. Pe acestia doreste sa-i faca placuti inimii Sale, dupa cum spune psalmistul.
|
Acest post a fost mai greu ca niciodata. M-am luptat cu deznadejdea fratilor si inca ma lupt. Nu am putere sa ma ridic si sa merg la spovedit. Iata se termina postul si eu inca zac.:|:(:( Rugati-va pentru mine am mare nevoie.:|
|
Citat:
|
Dezlegările la pește, vin și untdelemn în Postul Sfintelor Paști
"Pentru că Postul Sfintelor Paști este cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, pentru cinstirea zilelor în care se săvârșește Sfânta Liturghie și pentru slăbiciunea trupului omenesc, canoanele Bisericii au rânduit pentru credincioșii ortodocși dezlegări la pește, vin și untdelemn. Astfel, în luna aprilie, în sâmbete și în duminici și în zilele de 11 aprilie (Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica), 12 aprilie (Sfântul Mucenic Sava de la Buzău), 14 aprilie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin), 23 aprilie (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe), se face dezlegare la vin și untdelemn. În ziua de 28 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim, Biserica a rânduit să se facă dezlegare la pește, la fel cum s-a procedat și de Buna Vestire. Se mai face dezlegare la vin în Joia din săptămâna a cincea din post, când Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește integral, pentru osteneala privegherii. Vinul consumat cu măsură este un medicament pentru trupul omului aflat în neputință, măsura fiind indicată de Sfântul Apostol Pavel ucenicului său, Timotei: „folosește puțin vin, pentru stomacul tău și pentru desele tale slăbiciuni“ (I Timotei 5, 23). Sfinții Părinți au comparat adesea Postul Mare cu cei 40 de ani de călătorie ai poporului ales prin pustiu. Pentru a feri poporul Său de deznădejde, Dumnezeu a făcut numeroase minuni în timpul acelei călătorii. Prin analogie, Părinții Sfinți ai Bisericii au oferit acest model în explicarea celor 40 de zile de post. Deoarece ținta postului este Paștile, țara făgăduită a Împărăției lui Dumnezeu, acesta are la sfârșitul fiecărei săptămâni, precum și la începutul acesteia o anticipare specială a acelei destinații, menită să întărească voința omului pentru a parcurge cu folos călătoria duhovnicească a Postului Mare." (Sursa: Ziarul Lumina)
|
Postul în viața creștinului - Parintele Gheorghe Holbea
"Postul în viața unui creștin nu este doar o simplă dietă, abținere de la anumite mâncăruri, ci este o împreună-călătorie cu Dumnezeu pe calea lumii acesteia. Postul este o stare de libertate, stăpânire de sine, întemeiate pe nevoință și înfrânare. (...)
Prin post creștinul se așază într-un alt mod de existență care reprezintă calea împărătească a curățirii, domolind patimile ca pe leii pe care i-a îmblânzit prorocul Daniel datorită înfrânării sale. Prin aceasta trupul se supune lucrării sufletului. În același timp, postul este o împreună-călătorie cu Hristos, un pelerinaj lăuntric spre Hristos, Cel care sălășluiește în intimitatea curată a sufletului spre originea și simplitatea ființei. Timpul în post nu mai este un hazard al clipelor fără sens, ci apropierea progresivă și împlinirea vocației omului de îndumnezeire." |
http://www.ortodoxradio.ro/
Programul transmisiunilor în direct de la Mănăstirea Putna 3 - 9 martie 2014: Luni, 3 martie, orele 15.00 — Canonul cel Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul Marți, 4 martie, orele 15.00 — Canonul cel Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul Miercuri, 5 martie, orele 14.00 — Canonul cel Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul Joi, 6 martie, orele 14.00 — Canonul cel Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul Sâmbătă, 8 martie, orele 19.00 — Priveghere la Duminica Ortodoxiei (I din Post) Duminică, 9 martie, orele 9.00 — Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei (I din Post) |
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:04:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.