![]() |
daca s-ar constitui acum un sinod crestin ortodox si s-ar schimba ceva in credinta ortodoxa,o dogma,voi ce ati face?credeti ca va veti pierde mantuirea pentru ca faceti parte dintr-o Biserica care nu mai este atat de pura?
|
Sunt convins ca dogmele esentiale cu privire la mantuire, la credinta etc, nu vor fi schimbate de nici un sinod niciodata
|
ortodocsii nu zic ca sunt singurii mantuiti, nu se cred mantuiti de pe pamant ci nadajduiesc la mantuire, cred deasemenea in mila Lui Dumnezeu pentru acei oameni care n-au ajuns la cunostinta adevarului, deci nu-i condamna automat la iad pe ne-ortodocsi, afirmatia "numai ortodoxia e adevarata" poate sminti bineinteles, dar vezi in lumea asta trebuie sa avem certitudini, credem ca Hristos a infintat o Biserica si a adus un singur Adevar, la Dumnezeu nu merge cu compromisuri si cu jumatati de masura, nu merge cu diversitate cu ecumenism. Dumnezeu e Da si Amin, tocmai de aceea credem ca adevarul asa cum a fost relevat este respectat de Bis Ortodoxa nealterat asa cum a fost trasat prin Sf Scriptura si Sf Sinoade care au stabilit odata pt todeauna plansa credintei astfel incat respingem orice inovatie in materie de credinta, inovatii care s-au introdus ulterior sinoadelor, in rest, numai respect si dragoste pentru toti cei ce nadajduiesc la Dumnezeu
|
eu va intreb pentru ca vad ca ortodoxii sunt atat de siguri pe ei ca,catolicii vor arde in iad tocmai pentru ca mai-marii lor,au schimbat dogmele crestine.nu inteleg care este vina catolicului de rand pentru faptele papilor de acum cateva sute de ani.oare noi ne-am lasa credinta ortodoxa daca s-ar indeparta de la adevar?
|
printr-o astfel de gandire se pierde sensul mantuirii.Iisus ne-a cerut sa iubim,sa ajutam,sa fim credinciosi.o babuta de la tara stie una si buna:Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu,a fost bun si drept si este doar iubire.ea nu stie de imaculate conceptii,daca impartasania trebuei facuta cu paine dospita sau nu,etc,ea doar urmeaza ce-i spune preotul.daca preotul ii da paine nedospita,ea stie ca s-a impartasit cu trupul lui Iisus.va arde oare ea in iad pentru asta?eu cred ca nu,ci preotul care a afcut asta va arde.asa si cu catolicii,sunt vinovati cei care au schimbat dogmele crestine si nu catolicii.asta este parerea mea.
nu toti suntem teologi ca sa stim ce e bine si ce nu in privinta dogmelor.daca nu era internetul habar nu aveam de diferentele dintre catolici si ortodoxi si m-as fi rugat in continuare in Biserica Ortodoxa,ca si acum.tot asa as fi putut sa ma rog in Bisertica Catolica,daca Dumnezeu ar fi vrut ca eu sa ma nasc catolica. |
Cred ca s-a mai discutat aceasta problema, despre ceilalti care "vor arde in iad". Nu putem noi sa stim ce se va intampla cu cei de alta credinta. Insa credinta pe care o are cineva dezvaluie genul de relatie pe care o are cu Dumnezeu, ca si eficienta ei. Este intelept sa pastrezi tot ceea ce au transmis inaintasii fara sa adaugi (cum au facut catolicii) sau fara sa scoti (cum au facut protestantii) ceva.
Mantuirea are in ortodoxie sensul de indumnezeire, omul devine "vas al harului". La judecata se cerceteaza in ce masura ne-am facut asemenea lui Dumnezeu, in ce masura harul lui Dumnezeu a fost lucrator in noi. Scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant (Sf. Serafim de Sarov), cine nu-L are nu va trai fericirea vesnica. Judecata este o constatare a starii omului, a induhovnicirii sale, nu o chestiune de apartenenta formala la o credinta. Din acest punct de vedere, nu toate credintele sunt la fel de eficiente, iar unele sunt chiar daunatoare. Majoritatea oamenilor nu vorbesc din experienta cand se refera la astfel de probleme. Exista insa si acei putini care au ajuns la deosebirea duhurilor. Cand un sfant ca Ignatie Brincianinov spune despre caile catolicilor practicanti de meditatie ca sunt gresite, eu unul il cred. Asa au invatat sfintii Bisericii mereu (cititi Filocalia). etc Eu sunt convins ca la Dumnezeu nu exista nici cea mai mica urma de nedreptate sau de partinire. Fiecare va primi ceea ce merita, ceea ce s-a pregatit sa primeasca de la Dumnezeu. Dumnezeu vrea sa daruiasca harul Sau tuturor, dar nu toti oamenii sunt pregatiti sa-l primeasca. Aici intervine curatia credintei. Cei cu credinte gresite nu se fac apti pentru a primi harul. Criteriul ultim de receptare a harului il gasim in Scriptura: "Dumnezeu celor smeriti le da har, iar celor mandri le sta impotriva". In opinia mea, catolicii care cred ca Hristos si-a pus pe pamant un loctiitor, care are mari puteri si un rol in obtinerea mantuirii, acestia gresesc. Ca si atunci cand cred ca Dumnezeu cere satisfactie, sau ca omul are merite inaintea lui Dumnezeu. Toate acestea sunt semne ale unor conceptii gresite despre Dumnezeu si despre relatia omului cu Dumnezeu. Credinta gresita se traduce printr-o stare de opozitie fata de har, care nu vine acolo unde gaseste minciuna si mandrie. La fel despre protestanti. Conceptia lor despre un Dumnezeu arbitrar, care predestineaza din vesnicie pe unii pentru iad si pe altii pentru rai, este un semn al ignorantei lor duhovnicesti. Ca si refuzarea sfinteniei, de unde se vede ca nici un protestant de la Luther incoace nu a atins-o. Pomul se cunoaste dupa roade. O credinta care nu are sfinti reali, ce putere are? Una diminuata. Nu stiu daca un catolic sau un protestant nu se vor mantui, dar cred ca locurile cele mai de frunte din rai vor fi ale unor ortodocsi, ale celor care au invatat din experienta cum este Dumnezeu si ca taina inaltarii este smerenia. Numai cand omul se goleste (in sens crestin) de sine lasa loc lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
eu sunt catolica, dar nu ma inchin Papei ca lui Cristos, nu consider ca ar avea puteri nefiresti sau vreun rol esential in mantuirea mea Papa este "seful" lumii catolice precum parohul este "seful" comunitatii parohiale - nici mai mult, dar nici mai putin cat despre schimbarile din credinta ortodoxa, se vor obisnui si ortodocsii cu ele, cum dealtfel fac de sute de ani... |
stiti cum e,catolicii cred si ei in ce a ramas scris de la Sfintii lor cum si noi credem in tot ce au spus Sfintii nostri Parinti.daca cineva contrazice vorbele Sfintilor,sar toti "ohhhh cum ti-ai permis,te crezi mai destept decat sfintii?".asa si catolicii,nu pot iesi din cuvantul sfintilor lor,deci cred mai departe in catolicism.
|
Citat:
|
Citat:
|
ideea este ca nu toti suntem capabili sa deosebim minciuna de adevar.in schimb,pentru ca natural avem in firea noastra ideea de moral si imoral,bine si rau,ne putem da seama,in mare, ce e pacat si virtute.dar despre niste teorii care tin de natura Mantuitorului(dumnezeiasca,omeneasca sau ambele) nu cred ca suntem in masura sa stabilim care este adevarat sau nu.de aceea,urmam invataturile Sfintilor Parinti ortodoxi.catolicii fac acelasi lucru.oare Dumnezeu ne va intreba la judecata de aceste principii,care practic,sunt niste teorii sau de ce fapte am facut pe pamant si ce sentimene am avut?cred ca sunteti de acord ca,ortodox sau catolic fiind,poti avea aceeasi credinta si aceeasi dragoste,nu tine cont de principiile stabilite ale ortodoxismului si catolicismului.
parerea mea personala este ca Dumnezeu ar fi nedrept daca non-ortodoxii ar ajunge in iad,chiar daca si-au dedicat toata viata Lui si a binefacerilor.de fapt,nici nu cred acest lucru.oricare din noi se putea naste catolic si,cu siguranta ar fi urmat invataturile Parintilor catolici si nu pe ale unora despre care nu au habar. |
Alexandra, din cate am citit, aici fiind, suntem apreciati dupa cat loc Ii acordam lui Dumnezeu in viata noastra; iar dincolo vom fi judecati dupa felul in care ne-am purtat cu semenul nostru.
Poate ar fi bine ca un preot sa ne raspunda la intrebarea ta referitoare la adevaruri de credinta. Nu stiu ce repercursiuni ar avea daca noi ca ortodocsi am incepe sa spunem Crezul ca si catolicii: "...Duhul Sfant, care de la Tatal si de la Fiul purcede", in loc de "...Duhul Sfant care de la Tatal purcede". Chiar as vrea sa stiu, acest lucru, mai ales, ca in biblie scrie: "Iata Fiul Meu pe Care L-am ales, iubitul Meu Intru Care a binevoit sufletul Meu; pune-voi Duhul Meu peste El si judecata neamurilor va vesti" (Matei 12,18). Vom fi judecati pentru mai putin de atat. Oare aceste amanunte sa fie chiar lipsite de importanta? Dar se mai spune: "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere"! |
Citat:
|
"cat despre schimbarile din credinta ortodoxa, se vor obisnui si ortodocsii cu ele, cum dealtfel fac de sute de ani..." (Citat MariaB)
Dragi ortodocsi, cine accepta o schibare, cu timpul devine total insensibil la toate schimbarile. Chiar ajunge sa si le doreasca. Atentie deci! |
Citat:
|
Citat:
Sa ne cercetam si sa vedem ce fel de daruri am capatat prin dispozitia sufleteasca pe care o avem...daca este nervozitate, gilceava, ura pentru oameni, pentru tot felul de religii si secte, culte, vorbire de rau, denigrare inseamna ca noi facem lucrarea diavoleasca nu a cea a Duhului Sfint, care vine cu darurile care le cunoastem aratate de Hristos. Totul este sa ne observam si sa ascultam si ce spun altii despre noi,...ca ei pe undeva vad mai bine, ... Ancah, banuiesc ca vei intreba"..si ce sa raminem apatici schimbarilor" raspuns, "Da", deoarece ACUM in MOMENTUL ASTA IN LUME TOTUL este un JOC DIAVOLESC, demonic si deoarece Judecatorul se va uita la dispozitia ta sufleteasca cu care ai iesit din viata, si daca ea nu este cea DADATOARE DE VIATA si de daruri ale Duhului Sfint aratata de Hristos....AI PIERDUT si a cistigat diavolul! si aceasta dispozitie sufleteasca buna curatatoare de simturi si care duce la capatarea Darurilor Duhului Sfint nu se obtine fiind un MILITANT infocat pentru pastrarea dreptei credinte....pastreaz-o pentru tine! Nu uita ce le-a spus Hristos, celor mai mari ai bisericii LEGALE ADEVARATE, de atunci!! tuturor arhiereilor , scribilor, fariseilor, carturarilor...si cine mai era pe acolo MARII FACATORI DE LEGI!!!!! "TATAL VOSTRU ESTE DIAVOLUL"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SUNA CUNOSCUT? crezi ca a spus-o degeaba?... a spus-o clar ca sa intelegem noi cei de acum, cu cine avem de a face... Maxim M. " Nu organizatia Bisericala ne salveaza, asa numai prin apartenenta, Vezi ierarhii iudei care pastrau legea... ci DOAR curatia simturilor!!!! prin atitudinea dreapta si dispozitia dreapta, traitoare in comuniune cu Dumnezeu |
credintza creshtin ortodoxa, de a fi roman shi creshtin, de a fi a lui Hristos, nu e sa spui dumneata peste tot ca o ai, ca o trompeta, ci sa o traieshti, sa ramai in proorocia Domnului... asta e, ca apoi cine face modificari shi va strica Scripturile shi Invatzatura shi Buna Credintza pentru care shi-au dat viatza inaintashii, nu dupa mintea lor shi-au dat-o ci Dumnezeu le-a primit sacrificiul, deci aceia care modifica shi il rastignesc pe Hristos? poi va fi vai de ei, shi se va lua Harul de la aceia shi se va da celor ce raman in proorocie, in credintza, in sfanta Biserica... Ca doar daca devi/te faci talhar, fireshte ca nu mai ramai intru Hristos... acuma nu zic ca shi cum ash shti ce se intampla, ci doar intuiesc ca precis asha patzim, dar Domnul este cel care hotarashte... shi tzine seama shi de rugaciunile credincioshilor, a Preasfintei Nascatoare shi a tuturor sfintzilor Sai... dar shi de Calea cea dreapta shi de Mintuire... astfel ca mai bine sa nu ne impinga necuratul la astfel de entuziazmeuri ale naivitatzii bineului (credintza in minciuni)... ca doar nu se vede cum au patzit-o altzii? vrem shi noi? Sa nu fie Doamne fereshte!... ???:(:(
|
Citat:
Succes! |
wow spiritul "crestin" cum le vede el pe toate...dar numai ce trebuie nu vede..
Mirean vrei sa-l inlocuiesti pe domnul George Pruteanu? daca "ortodoxi" este o greseala atat de mare si de evidenta,inseamna ca si acest site "crestinortodox.ro" si Sfintii Parinti care l-au folosit,au fost niste analfabeti.si totusi,asta nu le-a furat mantuirea. |
Citat:
Nimic nu mi se pare mai infricosator decat sa schimbam dogmele. |
Citat:
Cel mai infricosator cred ca este sa raminem cu dogmele intacte si servind tatalui minciunii prin mindrie si lipsa smereniei, de aceea este necesar sa ne cercetam neincetat ce spunem, ce simtim...si mai ales ce alegeri facem, cum ne comportam cu cei care nu neaparat ne sunt dragi! |
cozia: daca am invatat ceva de la ortodoxie, a fost sa nu urasc pe nimeni.
Pentru a-i servi tatalui minciunii trebuie sa existe o bresa, plus acceptul tau personal. Doamne fereste! Sa nu fie! "Nu rasplatiti celor rai cu rau, sau ocara cu ocara, ci dimpotriva, binecuvantati, caci spre aceasta ati fost chemati, ca sa mosteniti binecuvantarea." (I Petru 3,9) Cu toate astea, in sinoduri s-au tras palme pentru credinta. Sf. Ioan Gura de Aur, daca nu ma insel!?! Dar asa e, cozia: mandria mea este mare si smerenia, mica. |
Citat:
Ca sa fiu mai clar, in post este vorba de TINE, care nu stii pluralul de la "ortodox". Si iti recomandam ca, inainte de a te "arunca" in apele involburate ale subtilitatilor teologice sa inveti "alfabetul". Evident, alfabetul ortodox. Dar nu numai. Cat despre Sfintii Parinti, niste ortodocsi autentici, ai ramane surprinsa sa afli cate de bine "mobilati" intelectual erau. Spre exemplu, Ioan Gura de Aur, a studiat clasicii greci, retorica, ba chiar si dreptul. Mai mult, o perioada chiar a pledat. "Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie" (http://www.sfantulvasilecelmare.info/) Exemplele pot continua. Nu pot decat sa te indemn sa urmezi exemplul Sfintilor Parinti. Ar fi pacat ca urmasii Sf. Parintii sa fie niste "analfabeti" - asa cum spui tu - care sa emita pareri cu pretentii de competenta pe teme teologice "sensibile". Succes! |
Citat:
Apoi exemplul Sf. Parinti de care spuneam, care au studiat, printre altele, retorica, filosofie, drept, nu-i bun de urmat? Stiai ca la baza tetminologiei utilizare pentru dogma ortodoxa stau termenii grecesti, mai exact cei din filosofie? Prietene, in topicul asta nu latura duhovniceasca e luata in discutie, ci schimbarea de dogma. Si ma gandesc eu: cum poate cineva cunoaste "dogma", daca nici sa scrie corect "ortodox" nu poate (ca sa nu mai vorbim de persistenta in greseala)? Si ma pune pe ganduri si faptul ca cineva sare in apararea celui care greseste si, in loc sa il indrepte, il ataca pe cel care incearca sa-l corecteze... Pe curand! |
Mirean cateodata ma minunez de ce pot debita crestinii.chiar ai pierdut sensul mantuirii.iti reamintesc ca la mantuire nu ajung cei destepti ci cei credinciosi.poti sa nici nu sti sa scri,daca sufletul iti este la Dumnezeu,mantuirea este a ta.si nu vorbesc despre mine aici,ci despre o multime de analfabeti care nu au stiut altceva decat Dumnezeu.
Ca sa te instiintez, si Sfintii Parinti au folosit pluralul ortodoxi,si acest site "crestinortodox.ro" si ziarele si multi altii.este o chestie de amanunt,prea putin importanta si care tine de domeniul "George Pruteanu"(Dumnnezeu sa-l ierte).Dar ca sa te dai mai destept decat altii,ai gasit motivul ca sa ai de ce te lua.Daca intr-adevar vroiai sa-ti arati cultura bogata,pe care eu nu o am,si am avut si nesimtirea de a-mi permite sa vorbesc despre "teologie subtila"(cand de fapt era o intrebare banala),atunci,ai fi putut foarte simplu,in spiritul crestin,sa-mi spui "alexandra,nu e bine cum ai scris,ci asa este bine".dar,din pacate,nu spiritul crestin a vorbit din tine,ci veninul. |
Citat:
Si nici de domnisoara/doamna nu aveam a spune nimic, numai ca nu am vrut sa ma abtin cand am vazut ca topicul este "intrebare pentru ortodoxi". Aici bateam: multi s-au repezit sa-si dea cu parerea asupra dogmelor, care-s niste chestiuni tare "fine", si asupra schimbarii lor, dar nimeni nu a indreptat un lucru evident, adica greseala din titlu. Interesant este ca reactia la mentiunea mea a fost neasteptat de dura. Mai am o nelamurire: care sunt cartile eretice despre care vorbesti? |
Citat:
|
Citat:
Deci ai de grija ca se amesteca fierea shi fierul prin aur shi prin arama shi prin argint shi fac aliaj shi prin lapte shi miere... shi nu trebuiesc mancate sau urmate ca nu mai e miere ci e fiere... cum spune Cuvantul Lui Dumnezeu. iar eu doar ca un papagal, nimic mai mult, dar shi asha e foarte mult... dar nu orice papagal, ci unul fericit... ca nu cumva sa le treaca la vreunul prin cap ca vai de mine ce experientza are asta, shi cum explica el asha de frumos, n-am habar domnule dar multe se vad ca asha sunt, se aud... deci nimic mai simplu... decat a le da pe goarna... poate iau shi eu aminte de ele... :) |
Citat:
Dar Patericul este plin de apoftegme cu calugari analfabeti, care au ajuns la indumnezeire. |
Citat:
Pluralul de la "ortodox" este "ortodocsi". Insa se putea spune acest lucru si fara a ironiza. |
Citat:
Din pacate, nu era pic strop de ironie in postarea mea. Vorbeam chiar foarte serios. Dupa ce am primit raspuns la postare am utilizat ironia pentru a evita o (alta) disputa aprinsa. Nu m-ar fi derajnat sa primesc si eu o replica ironica! Stii doar: "Ironia este corolarul inteligentei" P.S. - nu ca as fi peste masura de inteligent, numai ca prefer compania oamenilor care pot fi si ironici (desi sarcasticii sunt preferatii mei) |
tot intr-un spirit ironic ti-am raspuns si eu.dar ma rog,sper sa inceteze toate ironiile pentru ca suntem pe un forum crestin ortodox si suntem si in post.
|
Se prevede in curand un Sinod panortodox?
|
Citat:
aici intru doar pe subforumul numit Biserica Catolica |
MariaB:subforumul numit Biserica Catolica
Nu cred ca este vorba de un subforum. Aici se posteaza intrebari referitoare la Biserica Catolica. |
Poate ca ma repet, dar cred ca nu trebuie sa izgonim catolicii de pe acest forum. Este absolut normala dorinta lor de a-si apara credinta.
Ganditi-va ca si de partea noastra sunt exagerari, se vehiculeaza informatii inexacte sau se fac confuzii cu privire la catolicism. In astfel de cazuri, interventia lamuritoare a unui catolic este salutara. Eu merg si mai departe si zic ca trebuie sa le dam libertatea sa-si expuna invatatura. Daca adevarul este de partea noastra, nu avem a ne teme. Multi catolici au prejudecati si informatii inexacte despre ortodoxie (un caz recent este OrlandoSorin), dar nu sunt neaparat si rau intentionati.Din astfel de discutii poate rezulta o mai buna intelegere reciproca. Cred ca am reusit sa-i speriem destul de tare incat sa nu se incumete pe aici. Dar nu trebuie sa ne mandrim cu aceasta, pentru ca inseamna ca mai trebuie sa lucram la capitolul "politete si amabilitate", la care multi catolici ne pot da lectii. Sa nu credeti ca-i critic doar pe altii. Si eu adopt cateodata (cand e vorba de papalitate) un ton mai agresiv. Ma linistesc uneori zicand ca e o forma de "manie sfanta" perfect justificata, insa alteori as vrea sa am posibilitatea de a-mi edita mesajele dupa adaugarea lor, lucru posibil pe alte forumuri. |
Citat:
eu postez doar in spatiul alocat de administrator temelor referitoarea la Biserica Catolica aici va puneti intrebari referitare la BC, iar eu raspund din punctul de vedere al catolicului de rand |
MariaB: intr-adevar, aceasta e o sectiune, unde se pot pune intrebari referitoare la Biserica Catolica, ceea ce nu e egal cu un subforum. Dar apreciem dorinta ta de a ne raspunde la intrebari. Totusi, nu te supara pe noi, daca vom accepta mai degraba explicatiile Bisericii Ortodoxe, atunci cand stim ca sunt mai aproape de adevarul de credinta.
|
Citat:
"eu sunt Maria sunt botezata ortodox, dar crescuta intr-un mediu ateu convins mi-am dorit sa ma calugaresc si am batut la portile unei manastiri - acolo am aflat ca si pentru calugari Crestinismul este impartit in Ortodoxie si Catolicism (nu stiam) mi s-a recomandat o manastire ortodoxa, dar am considerat ca a fost un semn de la Dumnezeu ca a fost sa ajung la manastirea catolica maica superioara m-a invatat sa-mi fac cruce, mi-a dat un catehism mic si mi-a recomandat sa merg la biserica catolica de care apatineam am inceput sa particip la Liturghie, la intalnirile cu tinerii... apoi am facut si teologia romana-catolica la Institutul Sfanta Tereza din Bucuresti sunt casatorita catolic cu un catolic" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:58:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.