![]() |
voi ce credeti calugarii din ziua de azi mai duc viata de asceti pe care o duceau odinioara calugarii din vechime?oare calugarii din ziua de azi care dispun de toate mijloacele de comunicare moderna,care au manastirile in mijlocul oraselor,oare acestia mai pot sa isi duca viata asa cum o duceau vechii calugari?astept parerile voastre
|
Citat:
|
acum lumea insasi a devenit pustiu, deci nu prea mai e nevoie sa cauti pustiul pt asceza ori desavarsirea duhovnicesca...
|
dc zici asta?
|
Bine spus C-tin,lumea a devenit cu adevarat un pustiu,lumea noastra interioara,pentru in acest amalgam de lucruri,nu prea reusim sa ne mai gasim semnsul si linistea noastra interioara.
Calugarii nu mai sunt cu siguranta ceea ce au fost odinioara,dar nici mirenii nu mai sunt astfel,deci,intr-un fel sau altul lucrurile evolueaza intr-o compensatie continua fata de tot ceea ce ne-nconjoara.Nici insasi creierul omului nu mai este ce a fost odata,marginit de acea simplitate care-l facea sa functioneze mai curat si mai putin periculos,adulmecand din jur doar ceea ce era necesar. Nu este adevarat ca monahii se nevoiesc mai mult decat mirenii,poate doar un procent prea infim dintre acestia,insa viata in lume cu responsabilitatile acesteia cred ca este mult mai grea si mai anevoiaoasa.Dar,intr-adevar monahii se roaga mai mult,aceasta facand parte din programul si "jobul",sa-i spunem asa,mediului lor. |
iata ce scrie un ex-forumist despre manastirea Vatopedi:
"După traditionalul rahat, uzo si paharul de apă am fost cazati toti în aceeasi clădire care de afară arăta la fel de jalnic ca toate celelalte iar înăuntru se găseau coridoare în marmură, picturi nespus de frumoase, lifturi si BĂI !!!!!!!! cu apă curentă si caldă la discretie. Camere f. curate cu mobilier nou si de calitate. O mînăstire numai bună de smintit pe cei slabi în credintă! Dar tocmai aici în bogătia aceasta aveam să trăim o serie de minuni si să ne atingem de un om cu putere nu din această lume. Staretul mînăstirii-Parintele Efrem. Care ne-a primit seara pe la ora 23, după ce si-a terminat convorbirea cu printul Charles al Angliei, un vizitator si ajutător constant al mînăstirii.( cazat în acelasi corp de clădire cu noi - ca să vă dati seama de conditii.)" |
calugarii duc o viata mai luxoasa decat multi dintre noi
|
Citat:
|
da.lainici.cozia.tismana
|
Si in ce consta luxul?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
nu inseamna k ii judecam.cred k nici indiferenti nu trebuie sa ramanem la ce se intamp[la in monahism
|
Citat:
|
mey eu nu intru in monahism fiindca nu ma simt pregatit.dc sa intru si sa nu fac ce trebuie?asa ar trebui sa faca toti cei care nu se simt pregatiti
|
Citat:
Crezi ca diavolul doarme? El ii lupta pe calugari mai mult decat pe tine sau pe mine, asa ca, pana nu esti in situatia, lor, NU AI DREPTUL SA II JUDECI! |
cred k exagerezi.ei dc ne judeca pe noi?nu ii judecam.decat ne spunem parerile
|
'Monahismul modern' este acelasi cu cel vechi, pentru ca Monahismul nu se schimba niciodata! Cat despre oamenii cu dulame si cu lux, Dumnezeu are grija! Oricum, ei nu sunt monahi, ci implinitori ai cuvantului 'vai de cei prin care vine sminteala'.
Monahismul contine aceleasi randuieli ca in primele veacuri de existenta. Intr-un reportaj difuzat de Antena 1, se spunea: 'In locul unde nu este pustiul, calugarii il inventeaza'! Ei bine, asa este! Dar, tot mai tipic este pustiul dea-gata facut de Dumnezeu, in care s-au nevoit Antonie cel Mare, Ava Pamvo, Ava Paisie Aghioritul, si multi altii. In lume cei ce stau, nu sunt calugari, orice ar face, orice ar zice, pentru ca adevarata calugarie nu sta in paraman, in dulama, in schima. Adevarata calugarie este acolo unde nu poate fi vazuta si gasita de niciun mirean... Stiti unde? |
Eu nu inteleg un lucru..de ce m-ar interesa pe mine ce conditii are un calugar atata timp cat nu neglijeaza indatoririle sale monahicesti.
|
poate ca aceste noi mijloace de comunicare, gen telefon, internet, fax, sunt si in folosul credinciosilor, astazi majoritatea folosim internetul pentru a ne informa, astfel si manastirile pot informa credinciosii, sau pot lua legatura cu acestia indiferent de locatia lor
|
da dar de ce le trebuie masini de 100000 de euro?asta cu ce ajuta credinciosii?dc nu si-au luat o masina mai ieftina si cu restul de bani sa ajute pe cei sarmani sau macar sa faca ceva la manastire?
|
Au calugarii masini de 100000€? La ce manastire?
Domnule, am impresia ca ne roade invidia. Poate ar trebui sa ne intrebam, daca ne si rugam cat se roaga un calugar; si daca facem ascultare cat un calugar; si daca tinem posturile ca un calugar; etc. Poate atunci nu ne-am mai pune atatea intrebari despre masini, ci ne-am vedea de pacatele si implicit pocainta noastra. Mai ales in post. |
Citat:
|
nu tiu dak voi stiti intr-adevar ce spuneti.majoritatea calugarilor isi cumpara din banii manastirii masini.
|
Ma intreb cati dintrei voi ati stat mai mult de un an cap coada intr-o manastire? Ca om de lume...mirean...
Parerea mea sincera este urmatoarea: Clar, nu toti calugarii sunt materialisti mai sunt si exceptii, putine ce-i drept. Din afara, ca si pelerin de cateva ore, zile maxim 2 saptamani-3 luni (daca esti ruda cu vreun membru al monahilor), viata la manastire este sublima. Liniste, rugaciune, ascultare, iubirea aproapelui, etc, etc. De la interior, dupa ce veti sta multi ani prin manastiri veti constata lupta interioara pentru ocuparea diverselor posturi lumesti...econom, ghid, etc etc. Subliniez ca lupta se da pe posturi in care munca este usoara. Cine munceste in manastiri totusi daca se feresc de mers la munca campului, la taiatul lemnelor si altele ce te fac sa transpiri? Simplu, fratii, surorile, deci oameni ce isi doresc sa devina calugari, monahii. Cunosc cazuri de surori tinute in aceasta postura mai mult de 9 ani, e drept ca in primii 5-6 nu si-au dorit ele calugaria, din motive ce nu are rost sa le insir aici. Mai mult decat atat, cunosc un caz de staret al unei manastiri celebre, care datorita conjuncturii este si singurul vietuitor. O inregistrare audio cu acest staret, pe cand se cherchelise destul de bine (avusese o cununie ptr care ceruse 5 milioane si primise 7 sau 8 ca nici el nu mai stia), sustine ca are in conturi (nu a specificar care conturi) din donatii, peste 31 de miliarde de lei vechi, si asta acum 3-4 ani. Ma opresc aici, desi cazuri asemanatoare mai sunt foarte multe. Cu toate astea mie mi-a placut sa beau cu calugari ca cel descris mai sus, si sa apreciez calugarii si maicile adevrate, pe cale de disparitie. Sa dau un caz pozitiv totusi. Parintele Firmilian, fost preot la manastirea Govora, dat afara pe motive de complot al maicilor de acolo (poveste lunga si pe care nici eu nu am inteles-o in detaliu pentru ca nu ma interesase la vremea aceea). Omul asta era de o verticalitate si o morala fenomenale. Un calugar ca isi facea treaba cu varf si indesat, un om care din putinii lui bani isi cumpara doar carti. Citea mult, se ruga mult, si stia sa dea sfaturi foarte bine argumentate. Acum e la manastirea Nuseni undeva prin Bistrita cred. Repet cazurile pozitive sunt extrem de putine, sau cel putin eu le-am vazut sporadic. |
Damax... Ce a facut Avraam cand a auzit ce va face Domnul cu Sodoma si Gomora?
De ce ne aduci marturie rea despre calugari? Si de unde pretentia de sfintenie pe care o ai fata de ei? Esti tu sfant ca sa ceri altora sa fie? Din toata postarea ta nu razbate un licar de traire crestina... De unde ai, omule atata indemn spre a arata raul in altii? Eu am vazut calugari, frati tineri, care fiind foarte tineri si de putin timp in manastire, dupa terminarea liturghiei, probabil usurati de sarcina si datoriile ce le erau rinduite la liturghie isi ingaduiau sa glumeasca unul cu altul si sa isi zimbeasca... A iesit prea-sfintitul pe poarta bisericii si ei asteptandu-l rideau - totusi nu necuviincios. Cand a ajuns episcopul intre ei parca s-a aratat ingerul Domnului... Asa ca nu cerceta fata omului ca nu vei cunoaste inima lui. |
Avem si astazi calugari minunati. Mirenii vad pe calugari prin patimile de care sunt stapaniti ei, si nu le vine a crede ca-i cu putinta si o viata de virtute. Virtutea e neinteleasa, ba uneori e numita fatarnicie. "Asa frate calugare, invaluie pe oameni in dragostea ta cea din multa rugaciune, si vei vedea trezindu-se in necunoscutii cu care stai de vorba si o scanteie dumnezeiasca, pe care nu si-o pot exprima, ci numai o suspina." (Parintele Arsenie Boca)
|
poi frate damax
iadul e plin de oameni imbaracati in negru... ce-o fi fost ei pe pamint, poate ca ierarhi, sau calugari ori maicute.....si care au confundat manastirea cu sezatoarea... nimeni cind intra vreun tinar/a la manastire nu-i garanteaza o viata usoara, iar mintuirea, nici atit. te duci la manastire pentru ca il iubesti mai mult pe Dumnezeu decit lumea. in ceea ce priveste munca la manastire, vizioneaza filmul OSTROVUL si vezi acolo munca de 30 de ani a unui sfint. poi frate, mintuirea se obtine cu singe si sudoare, nu cu huzureala. in rest, cine vrea la manastire pentru ca acolo ar fi vreun sfint sau sfinta, se inseala, se pierde. te duci la manastire pentru a te lupta. tu cu tine insuti, tu cu slabiciunile celorlalti, tu cu lumea cea nebuna. deci, manastirea este cimp de lupta, nu bulevard de promenada. |
Parintele Paraian spunea: Unii calugari nu-s nici de manastire, si nu-s nici de lumea asta. La manastire, se zice ca unii-s de ruga, iar altii-s de fuga.
|
@AndreiB: Da, bine ai zis. Baiu e ca unii au o imagine idilica despre manastiri, ei cred ca ele sunt "bucati de rai", locuri ale pacii, etc... toate cliseele tembele pe care ni le vand astia la televizor.
Pe cand acolo e razboi mare si mare lupta. Desigur ca unii se imbunatatesc si cand iti pleci tamplele inaintea lor si asculti cuvantul lor te mangaie, iti dau pace... Dar aceia sunt din cei care au luptat o viata si s-au nevoit. Cand mergem la manastiri trebuie sa ne gandim ca nu mergem sa ne intalnim cu sfinti ci cu sfintenia, nu cu oameni mari ci cu aceia dintre noi care lupta si se nevoiesc. Greutatile lor nu trebuie sa ne sminteasca si lipsurile lor sunt lipsurile noastre... |
1 Corinteni 9
4. N-avem, oare, dreptul, sa mancam si sa bem? 5. N-avem, oare, dreptul sa purtam cu noi o femeie sora, ca si ceilalti apostoli, ca si fratii Domnului, ca si Chefa? 6. Sau numai eu si Barnaba nu avem dreptul de a nu lucra? 7. Cine slujeste vreodata, in oaste, cu solda lui? Cine sadeste vie si nu mananca din roada ei? Sau cine paste o turma si nu mananca din laptele turmei? 8. Nu in felul oamenilor spun eu acestea. Nu spune, oare, si legea acestea? 9. Caci in Legea lui Moise este scris: [color=red]"Sa nu legi gura boului care treiera"[/color]. Oare de boi se ingrijeste Dumnezeu? 10. Sau in adevar pentru noi zice? Caci pentru noi s-a scris: "Cel ce ara trebuie sa are cu nadejde, si cel ce treiera, cu nadejdea ca va avea parte de roade". 11. Daca noi am semanat la voi cele duhovnicesti, [color=red]este, oare, mare lucru daca noi vom secera cele pamantesti ale voastre? [/color] 12. Daca altii se bucura de acest drept asupra voastra, oare, nu cu atat mai mult noi? Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le rabdam, ca sa nu punem piedica Evangheliei lui Hristos. 13. Au nu stiti ca cei ce savarsesc cele sfinte mananca de la templu si cei ce slujesc altarului au parte de la altar? 14. Tot asa a poruncit si Domnul celor ce propovaduiesc Evanghelia, ca sa traiasca din Evanghelie. |
mai..lor acum lii mai greu sa respecte ce trebuie..:)..dar tot calugari sunt..
|
Citat:
|
Daca ai inchis usa ce da spre interiorul tau, e firesc sa stai cu privirea pe cei care trec prin fata casei tale. Ar fi bine sa nu stam prea mult pe afara, ca vine intunericul si s-ar putea sa nu mai vedem unde este incuietoarea la usa ca sa o deschidem. In concluzie, degeaba stam cu cheia la gat, daca intunericul se lasa mai devreme decat actul nostru de a deschide usa. Nu va temeti sa lasati usa deschisa, astazi nu se mai fura decat atunci cand usa e incuiata.
|
Citat:
|
Citat:
|
jean, se vede ca nu ai fost prin manastiri, iar daca ai fost - ai trecut degeaba pe acolo. Erau multe de vazut si de auzit. Dar asa se intampla cu cei care nu au "ochi sa vada si urechi sa auda". In concluzie, daca vrei sa te mantuiesti, nu trebuie sa fugi de calugarie, ci de a judeca pe ceilalti.
|
Eu cred ca nu se poate generaliza nimic. Fireste ca si calugarii ca si noi mai cad in lupta cu ispitele. Dar daca le-am vedea si lacrimile de pocainta si metaniile si ostenelile prin care cer mila de la Dumnezeu dupa ce s-a intamplat sa cada in vreo ispita, nu i-am mai judeca. Multi se spovedesc imediat chiar si pentru ca au mancat un mar fara binecuvantare, darmite pentru greseli si pacate mai mari!
Nu e simplu sa-ti schimbi modul de a gandi si sa te lasi modelat de altcineva. Dar calugaria fara lupta cu gandurile, cu ipitele si cu patimile, cu pacatele in general, nu inseamna totusi prea mult. Nici zidurile singure, nici hainele de calugar nu mantuiesc. Daca ti-ai calcat propriul orgoliu in picioare, nu ti se mai pare nicio munca umilitoare. Iar daca in lume duhul mandriei face ravagii, apoi sa nu se faca acesta simtit macar in parte si in manastire? De unde pleaca acesti calugari? Nu din lume? Si le pretindem ca peste noapte sa-si schimbe modul de a gandi? Cinste celor care reusesc in scut timp sa se adapteze! Iar pe ceilalti Dumnezeu sa-i ajute sa duca o viata evlavioasa! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:06:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.