![]() |
http://www.farauanu.com/ecumenism/
O viziune extrem de corecta asupra dialogului dintre BOR cu BC. In care se vede ca parintele Dumitru Staniloaie era pentru dialogul cu BC si de pro-ecumenism cu crestinii. „ – Părinte, Darurile sfințite la o liturghie catolică sunt cu adevărat Trupul și sângele Mântuitorului? – Vedeți, Biserica Ortodoxă nu are un cuvânt hotărât, oficial în privința aceasta. Noi putem crede ceea ce vrem să credem. Eu personal cred că și la catolici se prefac cinstitele daruri în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, deși atunci când s-au certat ortodocșii cu catolicii, mai ales după Marea Schismă, cei din Răsărit i-au învinuit pe catolici că folosesc azimă, și de aceea nu se întâmplă prefacerea. Până la urmă, Dumnezeu știe... Și depinde de credința noastră, a fiecăruia, cum ne raportăm, dat fiind faptul că și ei au succesiune apostolică, preoție, Liturghie, sfinți – persoane în care s-a sălășluit harul lui Dumnezeu și care au făcut minuni – nu putem să excludem posibilitatea prefacerii. Este părerea mea personală; nu spun: <Câți sunteți aici, toți așa trebuie să credeți>” (Duhovnici Români în Dialog cu Tinerii – Arhim. Teofil Părăian, Editura Bizantină, 1997, București, p. 163). Parintele Dumitru Staniloaie: „ – Sperați într-un progres substanțial al Mișcării Ecumenice, prin dialogurile creștine de apropiere și refacere a unității de credință a Bisericii lui Hristos? – Sper că se va realiza un progres, de apropiere între Biserici în Mișcarea Ecumenică. Această apropiere se va realiza mai întâi între Ortodoxie și Catolicism, care nu sunt despărțite prin deosebiri esențiale.” (în culegerea făcută de Protosinghel Ioanichie Bălan, Convorbiri Duhovnicești II, Episcopia Romanului și Hușilor, 1990, p. 92) „ – Care sunt adevărații membrii ai Bisericii lui Hristos? Numai cei drepți și ortodocși sau toți credincioșii care cred în Dumnezeu? – Membrii plini ai Bisericii lui Hristos sunt cei ce cred în Hristos ca Fiul lui Dumnezeu făcut om, peste care se odihnește Duhul Sfânt; deci, cei ce cred prin aceasta și în Sfânta Treime și se unesc prin Hristos cu Sfânta Treime prin harul primit de la El în Tainele Bisericii. Cei ce nu cred și nu primesc pe Hristos astfel înțeles, nu primesc nici pe Sfânta Treime prin Tainele de totdeauna ale Bisericii. Ei pot avea doar o oarecare legătură împuținată cu Hristos, potrivit cu puținul pe care îl primesc din El. Ei nu sunt încorporați deplin în trupul lui Hristos, nu sunt în interiorul <<casei>> lui, ci se află în jurul casei în care este El, mai aproape sau mai departe, primind din casa în care este El o lumină împuținată, nedeplin clară și care nu le dă puterea de a înainta spre unirea cu umanitatea Lui desăvârșită, deci cu El Însuși. Fericirea de care se vor bucura ei va fi pe măsura luminii ce au primit-o de la El prin Taine și a înțelegerii ce au avut-o față de El.” (Ibidem, p. 20) „Sorin Dumitrescu: – Acum, în final, dacă tot i-ați muștruluit atât pe occidentali [catolici], vă întreb: Raiul este Ortodox sau Catolic? Pr. Staniloae: – Se spune: <<În Casa Tatălui sunt multe locașuri.>> Noi, ortodocșii, vom fi în lumina cea mai puternică. Și vor fi și ei poate pe undeva, dacă au fost de bună credință.” (7 Dimineți cu Părintele Stăniloae – convorbiri realizate de Sorin Dumitrescu, Editura Anastasia, p. 255) „Sorin Dumitrescu: – . . . . Dar spuneți-mi, unirea Bisericii o vedeți prin absorție, adică catolicismul să se ortodoxizeze sau viceversa, sau prin fuziune ca greco-catolicii, sau pot fi priviți – creștinismul răsăritean și cel apusean – ca doi frați din care poate unul este cel risipitor? Pr. Staniloae: – Ca două surori.” (Ibidem, pp. 178-179) Pr. Arsenie Papcioc Despre catolici, pe care deși îi critică tare, nu acceptă să îi numească eretici: "Nu sunt eretici pentru noi, pentru că au șapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice - dar le au. Dacă n-ar avea aceste șapte Taine ar fi eretici. Este numai o greșeală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă.” De asemenea, Pr. Arsenie recunoaște autenticitatea sfinților catolici: „Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. Noi discutăm aspectul dogmatic." Citat luat de pe: http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_secte.htm |
Asa astept comentariile Dumneavoastra iubitilor frati si surori!
Dumnezeu sa ma ierte pe mine ca pentru multa mea mandrie am indraznit sa am indoieli asupra ierarhilor si patriarhului BOR si ca am indraznit sa ii judec cu mintea si chiar cu vorba! Se pare ca am ajuns foarte aproape de starea de diavol daca nu cumva sunt deja in aceasta stare "minunata" de "luminare". |
1. Leonard Farauanu e catolic...
2. Oare de ce situl ortodoxia.go.ro (care continea argumentele principale)a fost sters de gazde? |
Da este catolic dar citeaza din carti ortodoxe.
Si mai important recunoaste ca filoque este incorect dar are dreptate spunand ca aceasta s-a mostenit la dansii. Dar ce zice parintele Cleopa, parintele Arsenie Papacioc, parintele Dumitru Staniloaie? Ca niciunul dintre acestia nu ii numeste pe catolici eretici. Acu suntem noi mai luminati ca dansii de Duhul Sfant? |
dar parintele D.STANILOAIE ,mai tirziu a ajuns la alta concluzie ,ca si a si spus tot intr-un interviu ca avea dreptate SF. IUSTIN POPOVICI CA ECUMENISMUL E PANEREZIA SEC XX.
|
Sunt de acord cu Mihailt. Comunicarea cu cei de alte confesiuni creștine va fi posibilă, dacă fiecare dintre noi va rămâne deschis față de ceilalți și va înțelege că, dincolo de diferențele dintre noi, toți avem în comun credința în Sfânta Treime - Adevăratul Dumnezeu - și suntem, astfel, coreligionari. De aceea, cred că, atunci când vom mai fi ispitiți să-i numim pe confrații noștri "eretici", ar fi bine să ne amintim cuvintele Mântuitorului Hristos adresate celor care-și numesc semenii "netrebnici" și "nebuni". Dacă, potrivit Domnului nostru Iisus Hristos, cei care se adresează unui semen cu apelativul "nebunule" sunt vrednici de a-și pierde mântuirea, oare ce pedeapsă vor merita cei care-i numesc pe confrații lor "eretici" - cuvânt mult mai jignitor decât apelativul "nebun"? Noi cum ne-am simți, dacă un catolic ne-ar numi "eretici" pentru că nu ne supunem Papei, sau dacă un protestant ne-ar considera drept "idolatrii" fiindcă cinstim icoanele? Ne putem mărturisi credința, rămânând iubitori și toleranți față de confrații noștri creștini care, împreună cu noi, se închină lui Hristos, Mântuitorul nostru. Mai mult decât atât, ne va fi imposibil să mărturisim Ortodoxia noastră în fața celorlalți creștini, dacă, printr-o atitudine extremistă, îi vom îndepărta de noi.
Există creștini catolici plini de harul lui Dumnezeu, sinceri în credință și foarte deschiși față de Biserica noastră. Cunosc personal o astfel de persoană, de care m-am atașat în mod deosebit. Cred că știți, dragi frați ortodocși, că Sfântul Serafim de Sarov, în convorbirea sa cu Motovilov, arăta că harul primit prin Sfânta Taină a Botezului este atât de necesar, încât le este lăsat chiar și ereticilor, până în ultima clipă a vieții. Din cuvintele acestui mare duhovnic și sfânt, reiese faptul că nu doar creștinii catolici, ci chiar și ereticii primesc harul lui Dumnezeu, pentru a se putea apropia de El. Gândurile lui Dumnezeu nu sunt ca ale noastre, potrivit Sfintei Scripturi. :) Îmi cer scuze, dacă, din cauza oboselii, am scris un mesaj destul de incoerent și cu greșeli de scriere. :) Sper că ați înțeles gândul pe care am dorit să-l transmit. M-aș bucura să continuăm discuția pe acest topic. Pace și bucurie întru Domnul! Laura Stifter |
Daca se recunoaste faptul ca taina botezului (prin care primesti duhul sfint) este data si altora care cred doar in Dumnezeu (sau care vor crede) cum s-a petrecut atunci lucrarea vorbirii in limbi straine inseamna ca la fel este posibil ca in diferite forme si celelalte sfinte taine (binecuvintari) sa fie daruite.
Dumnezeu nu a spus niciodata ca salvarea prin desavirsire vine doar prin aceste 7 taine. Binecuvintarile ne pot veni oricind, chiar si in somn. Important este sa ai nazuinta si sa lucrezi neprihanirea. "Pe oricine lucreaza neprihanirea il voi aduce la Mine." Noi comfundam pe Iisus si ceea ce reprezinta in noi -substanta existentei Sale in om cu o dogma sau alta, cu o biserica sau alta. El este Calea in aceeasi masura in care Dumnezeu este Calea fiindca El este cuprins in Dumnezeu, fiind Dumnezeu. Dumnezeu (si Iisus) este in om in masura binelui din acel om, in masura curateniei caracterului acelui om, a neprihanirii sale. Calea pe care trebuie sa mergem este insasi desavirsirea care este calea cea ingusta. Iisus fiind totodata arhetipul desavirsirii. Unii pe drumul desavirsirii primesc mai intii neprihanire si apoi credinta ,altii invers iar altii pe ambele. El este capul si noi madularele nu pentru ca doar credem in El si ne numim crestni ci pentru ca prin caracterul nostru manifestam in diferite masuri sfintenia Sa - El nu a precizat ca acest lucru este posibil doar celor din preajma Sa sau pina la o anumita limita care margineste o biserica sau alta. Vedem ca taina casatoriei lucreaza si la alte popoare decit cele crestine. Vedem ca si altii cred in divinitatea Lui Iisus (unele ramuri sufi si unele hinduse). Dealtfel in India si Tibet El este cunoscut cu numele de Issa Masi ca fiind un mare sfint. Nu exista traditia adorarii moastelor insa uneori s-a semnalat prezenta unui parfum deosebit. S-au intilnit vindecari de boli incurabile, vindecari miraculoase si alte miracole. Vedem ca si altii aveau taina euharistiei si a ofrandelor de mincare spre binecuvintare si impartire ulterioara spre consum credinciosilor. La fel exista si apa sfintita. |
De fapt primul citat nu e din parintele Staniloaie, ci din parintele Teofil Paraianu si se cunoaste ca aceasta considera ca si catolicii au Sfinte Taine.
Restul sunt citate partizane, nu reflecta chiar pozitia respectivilor duhovnici. De exemplu pozitia parintelui Arsenie Papacioc e una din cele mai transante, am dat citate din cartea sa legata de catolici si alti eterodocsi. BO nu considera ca exista Sfinte taine doar in ortodoxie, asa cum scrie si in catehismul ortodox. Despre ce considera BO cu privire la Sfintele Taine in afara ei am aratat aici, adica faptul ca nu exista Taine in afara BO http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560 Sinoadele panortodoxe despre catolicism: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777 In schimb nici parintele Teofil si nici altii nu considerau ca neoprotestantii ar avea si ei Taine. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
toti fac aceeasi "smecherie" ... ii atribuie Lui Iisus un rol "important" ... profet ... mare sfant ... avatar budhist ... reincarnare a nustiu cui ... ... deci o pacaleala subtila |
Citat:
|
crestin fiind, am voie...
sa pun aceste intrebari?
de cand m-am nascut, sunt crestin, crescut intr-o tara profund religioasa (Romania-prin comparatie cu alte tari) cultura crestina manifestata prin traditie puternica, obiceiuri, ritualuri, superstitii etc Tot ce am inmagazinat de pretuutindeni,de peste tot din jurul meu, din punct de vedere religios, este raportat la Iisus Hristos, despre care si fara sa fi citit, ca orice crestin, afli ca s-a nascut dintr-o femeie care a ramas insarcinata, pe care care o chema Maria, ce nu a cunoscut barbat, "S-a pogorât din ceruri Și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara Și S-a făcut om..." despre care zicem ca este Dumnezeu insusi...etc. Ok! Mai incolo ramane totul tabu.Nimeni, dintre crestini nu are voie si puterea sa puna intrebari; ma refer la crestinii practicanti, ca ateii si erecticii o fac ptr a-l desconsidera pe El si pe adeptii Lui. Stim cu totii ce a patit Arie! Care in loc de argumente a primit o palma..., dar sfanta, ce-i drept...Nu, nu sunt arian, ptr ca nu spun nimic din convingerile sale, ci dintr-ale mele. Adica "crede si nu cerceta"! Ca sa nu sara unii oripilati de cele ce urmeaza, mentionez ca sunt crestin-ortodox si cam de 12 ani, destul de straduitor in a fi practicant, a tine randuiala si tocmai de aceea, observand niste lucruri, mai ales in Biblie, am ajuns sa-mi pun niste intrebari, la care sper sa primesc niste raspunsuri inteligente si nu ocari "crestine". Scurt comentariu: traiesc in comuniune cu Iisus prin rugaciune si sper eu si prin manifestare, atata cat pot si sunt inzestrat sa pot, dar cu sentimentul ca Iisus a fost, este si va fi luat in batjocora, nefiindu-i inteleasa personalitatea, nici in vremurile Sale si nici in vremurile acestea,... cred eu ca nici in cele viitoare; atunci cand s-a zis despre El ca este regele iudeilor ( Iar Iisus stătea înaintea dregătorului. Și L-a întrebat dregătorul, zicând: Tu ești regele iudeilor? Iar Iisus i-a răspuns: Tu zici. ) azi ca se zice despre El ca este Dumnezeu, la fel, iar in viitor nu stiu cu ce-o mai putea fi batjocorit,dar sigur va mai aparea ceva, de aceea intreb: -oare nu zicem noi gresit ca El este Dumnezeu, asa cum au zis iudeii despre El ca s-ar fi dat drept regele lor, desi nu o facuse? - unde s-a dat Iisus Dumnezeu? (eu stiu unde se poate interpreta ca s-a dat, dar nu am inteles unde concret) (repet, poate nu sunt inzestrat destul incat sa percep constient asta si vreau sa o percep intr-o stare constienta si nu oarba, inconstienta) - ce este Dumnezeu ? -"S-a pogorât din ceruri Și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara Și S-a făcut om"... - noi de la ce ne intrupam? (nu vreau explicatia aia, precum de la spermatozoidul tatalui biologic) Trebuie sa existe ceva metafizic si intre noi si "ceruri". - Sau noi venim din alte ceruri ? -Ceruri se refera oare la Dumnezeu? - noi putem sa ne consideram fii ai Lui Dumnezeu, asa cum se raporta Iisus la El ca fiu, numindu-L Tatal? - daca nu, in ce consta diferentele si de unde reiese? - de ce este gresit sa-l consideram pe Iisus, un sfant, un iluminat, cel mai mare geniu, vazator cu Duhul, etc, asemenea si celorlalti sfinti care au facut si ei tot felul de minuni, chiar si dupa moarte si sa-l consideram om nascut cu aceleasi limite trupesti cum ne nastem si noi? - Nu ar fi mai usor pentru noi sa credem ca se poate ajunge la gradul Lui de desavarsire chiar daca suntem oameni neputinciosi? -de ce sa zicem, da El era asa desavarsit ca asa s-a nascut, Dumnezeu desavarsit? apropous! cine imi poate zice si mie, cam ce a facut Iisus intre anii copilariei si varsta sa de peste 30 de ani? Este o perioada lunga ce lipseste din biografia Sa cunoscuta. Sunt mult elegende, si pro si contra,dar in nici-un fel argumentate. -Cate informatii din Biblie, cu precadere vechiul testament, in care o gramada de fenomene naturale sunt considerate voci venite de la Dumnezeu, sau pedepse venite de la El? (cunoscatorii stiu la ce ma refer ) Mentionez ca nu ma indoiesc nici-o clipa de tot ce inseamna Iisus, ca reper al desavarsirii si al mantuirii noastre, dar asta prin respectarea invataturilor Sale geniale, iluminate, inspirate clar de la Duhul Sfant, dar din postura de om, si da pot spune -de Dumnezeu din acel om Iisus, de la care putem invata ca este posibil ca si in noi sa se manifeste Bunul Dumnezeu (care apropous- nu cred ca este un mos cu barba) daca respectam o traire desavarsita in duhul nostru si nu in trupul nostru. Daca s-ar recunoaste intr-o zi ca Iisus a fost un simplu om care a ajuns la stadiul de desavarsire absoluta, nici nu l-ar mai batjocori nimeni si ar fi mai usor si pentru cei care il urmam, sa credem ca este posibil sa ne desavarsim si noi, asa cum El a putut. El a fost mereu lovit numai din cauza supranumelui care i s-a dat, ba de rege atunci, iudeilor fiindu-le teama de El, pamanteste vorbind, iar acum ptr ca este numit Dumnezeu, este luat la misto ptr ca este greu ptr orice minte logica a mileniului trei si a nivelul stiintei de azi (mama cate discutii o sa iasa pe chestia asta cu logica si stiinta!) sa si-l imagineze pe Dumnzeu intrupat, cand noi nu-l percepem bine pe Dumnezeu Insusi. Sper ca admin sa lase aceasta discutie libera, astfel incat cei care sunt cu adevarat avizati sa raspunda acestor intrebari, cred eu puse din ce in ce mai des in zilele secolului nostru. Rog sa ma ierte toti cei carora le-am provocat tulburare in suflet! Cunosc sentimentul uman, de a fi tulburat cand cineva vine si iti zdruncina din temelii credinta. Dar pe cat considerati si pe atat cat puteti voi intelege ca lovesc in credibilitatea dumnezeirii Lui Iisus, va asigur ca din contra, pe atat de mult vreau sa sporesc credibiltatea dumnezeiirii Sale, dar in om si nu in Dumnezeu ca fiind ceea ce imi veti raspunde voi la intrebarea pusa si mai sus: "Ce este Dumnezeu?" Doamne ajuta! Puteti raspunde si la cate o intrebare, sau doua, la cate va pricepeti... |
Citat:
2. Isus chiar a fost regele iudeilor. Exact cel pe care îl așteptau ei, dar nu rege în felul în care se așteptau ei. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Un răspuns clar și concis! Deși sunt studentă la Teologie, nu cred că aș fi putut răspunde într-un mod atât de clar, concis și bine argumentat. Doamne ajută! |
Citat:
Încerc să vă dau și eu un răspuns, deși am observat că domnul Mihnea Dragomir v-a explicat aspectele esențiale ale învățăturii de credință despre Iisus Hristos. Domnul nostru Iisus Hristos ni S-a revelat, prin întreaga Sa activitate și prin cuvintele Sale, drept Fiul lui Dumnezeu întrupat, a doua Persoană a Sfintei Treimi, egal și consubstanțial cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Astfel, El există din eternitate, fiind născut (nu creat) de către Tatăl și de o ființă cu Acesta, egal întru totul cu celelalte două Persoane ale Trinității. Din iubire față de omenire, așa cum se mărturisește și în textul Simbolului Credinței, "S-a pogorât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om". Ce semnificație au aceste cuvinte, formulate de către Sfinții Părinți de la Sinodul I ecumenic din Niceea (325)? Mântuitorul Hristos Și-a asumat în Persoana Sa divină natura noastră umană, devenind astfel și Om. De aceea, noi mărturisim că Domnul Iisus Hristos este o Persoană unică având două naturi/firi (dumnezeiască și omenească). El a devenit și Om din dragoste față de oameni, rămânând și ceea ce era - Dumnezeu adevărat. El este, potrivit hotărârii dogmatice de la Sinodul IV ecumenic (Calcedon 451), Dumnezeu adevărat și Om adevărat, "de o ființă cu Tatăl după dumnezeire și de o ființă cu noi după omenitate". El este unic, dar rămâne Dumnezeu și Om în același timp. Mântuitorul Hristos, fiind Dumnezeu și Om, S-a sacrificat pe cruce pentru mântuirea noastră, arătându-ne, revelându-ne astfel iubirea Sa infinită față de noi, iubire superioară capacității de înțelegere a rațiunii noastre. Unde ni S-a revelat El ca Dumnezeu? Așa cum arăta domnul Mihnea Dragomir, în Matei cap. 16. Mai există și multe alte texte biblice în care Hristos, Domnul nostru, ni Se descoperă ca Dumnezeu adevărat. De exemplu: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine." (Ioan14, 6); "Iar Eu și Tatăl Meu una suntem."; "Adevărat adevărat zic vouă: mai înainte ca Avraam să fi fost, sunt Eu." Regret că am prea puțin timp la dispoziție acum... dar voi încerca să găsesc în Biblie citatele exacte unde Domnul Hristos spune despre Sine că este Dumnezeu. Mai mult decât atât, atunci când iudeii au încercat să arunce cu pietre în El, acuzându-L de "blasfemia" de a Se fi numit pe Sine Dumnezeu, El nu neagă acuzația, ci întărește această afirmație (Ioan, cap. 10). În alte locuri din Evanghelii, Hristos Își atribuie Lui Însuși puteri specifice Divinității: capacitatea și dreptul de a ierta păcatele, puterea de a dărui viață celor morți, dreptul de a judeca lumea etc. Atunci când săvârșește minuni, El nici nu Se roagă lui Dumnezeu să-I dăruiască putere (așa cum făceau profeții Vechiului Testament), ci arată clar că prin autoritatea Sa divină are capacitatea de a realiza acele miracole. De exemplu, atunci când alungă demonii, Hristos nu Se roagă lui Dumnezeu-Tatăl să-Lajute și nici nu izgonește spiritele negative "în numele lui Dumnezeu" (cum fac sfinții), ci li se adresează demonilor cu autoritate, spunându-le: "Eu vă poruncesc...". Hristos are, de asemenea, stăpânire asupra fenomenelor naturii, fapt ce-i surprinde pe ucenicii Săi, care se întreabă: "Cine este Acesta, că poruncește valurilor și vântului și-L ascultă?". Cea mai importantă dovadă a divinității lui Iisus Hristos este, în mod incontestabil, Învierea Sa. El a înviat într-un mod diferit de alți sfinți (de Lazăr, de exemplu), care au fost... resuscitați din moarte, revenind la această viață trecătoare. Hristos a înviat fizic, cu trupul, dar pentru eternitate, precum scrie Sfântul Apostol Pavel că "moartea nu mai are stăpânire asupra Sa". Închei aici mesajul, pentru a avea timp să caut în Biblie mai multe citate despre dumnezeirea Mântuitorului Hristos. Revin. |
Citat:
Ioan 8, 51-59: 51.Adevărat, adevărat zic vouă: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac. 52.Iudeii I-au zis: Acum am cunoscut că ai demon. Avraam a murit, de asemenea și proorocii; și Tu zici: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va gusta moartea în veac. 53.Nu cumva ești Tu mai mare decât tatăl nostru Avraam, care a murit? Și au murit și proorocii. Cine te faci Tu a fi? 54.Iisus a răspuns: Dacă Mă slăvesc Eu pe Mine Însumi, slava Mea nimic nu este. Tatăl Meu este Cel care Mă slăvește, despre Care ziceți voi că este Dumnezeul vostru. 55.Și nu L-ați cunoscut, dar Eu Îl știu; și dacă aș zice că nu-L știu, aș fi mincinos asemenea vouă. Ci Îl știu și păzesc cuvântul Lui. 56.Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat. 57.Deci au zis iudeii către El: Încă nu ai cincizeci de ani și l-ai văzut pe Avraam? 58.Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam. 59.Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit și a ieșit din templu și, trecând prin mijlocul lor, S-a dus. |
Citat:
P. S. Și eu sper să ne lase admin să discutăm la acest topic, chiar dacă subiectul ar fi BOR... pentru că este foarte important să știți cine este Domnul Iisus Hristos pentru noi, mai ales pentru că sunteți dispus să credeți. |
Alte câteva citate despre Hristos Dumnezeu
Potrivit Sfântului Evanghelist Ioan (cap. 14), atunci când Apostolul Filip L-a rugat pe Domnul Hristos să i-L arate pe Tatăl, Mântuitorul i-a răspuns astfel: "Sunt cu voi de atâta vreme și tu nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine L-a văzut pe Tatăl".
Un alt text clar despre divinitatea lui Iisus este pericopa evanghelică citită de Biserică în Duminica Tomei. Astfel, după ce Mântuitorul Hristos i S-a arătat lui Toma, convingându-L de adevărul Învierii Sale, Apostolul, plin de entuziasm a strigat: "Domnul meu și Dumnezeul meu". Domnul Hristos nu l-a contrazis... ci i-a replicat: "Fiindcă M-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut". Iată alt citat biblic în care Hristos este numit clar "Dumnezeu": 3.Căci aș fi dorit să fiu eu însumi anatema de la Hristos pentru frații mei, cei de un neam cu mine, după trup, 4.Care sunt israeliți, ale cărora sunt înfierea și slava și legămintele și Legea și închinarea și făgăduințele, 5.Ai cărora sunt părinții și din care după trup este Hristos, Cel ce este peste toate Dumnezeu, binecuvântat în veci. Amin! Acest ultim citat este din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel (9, 3-5). Un alt text referitor la tema discuției noastre este prologul Evangheliei după Ioan (mai exact, primele 18 versete din această Evanghelie). În acest text, Evanghelistul mărturisește că Hristos, "Cuvântul lui Dumnezeu", a preexistat întrupării și a participat la crearea universului. Trebuie să mă opresc aici, din păcate. În următoarele două săptămâni, voi fi plecată într-un loc în care funcționează foarte greu internetul. :( Sper din tot sufletul să mai pot participa la discuțiile de pe forum și în următoarele zile, dacă-mi va merge internetul. Dacă nu... oricum sunt foarte mulți utilizatori care vă mai pot lămuri în privința învățăturii de credință despre Iisus Hristos, Dumnezeul nostru. Acum aș dori să mai adaug doar faptul că divinitatea Sa este mărturisită chiar și în Vechiul Testament, în profețiile mesianice. Numai bine tuturor! Doamne ajută! Cu respect, Laura Stifter |
Cand am deschis topicul nu stiam de cum inseala dracii pe unii prin BC sa faca din crestinism,neo-iudaism.
Ideile astea cu mantuirea exclusivista sunt de pe la BC,nu stiu daca toti membri zic asa,da noul Papa asa zice. Eu am vazut un interviu cu parintele Petroniu (Tanase),unde fiind parintele Petroniu intrebat de cei care nu au cunoscut pe Dumnezeu Iisus Hristos in aceasta viata daca se mantuiesc sau nu,a zis ca nu stie,ca poate vor ocazia in viata viitoare (adica pe lumea cealalta) sa cunoasca pe Dumnezeu Iisus Hristos. Prin BC pare ca sunt doua Filioque ,unul extrem si unul moderat (de zice cel moderat ca pana la venirea lui Dumnezeu Iisus Hristos in trup,Duhul Sfant si Dumnezeu Cuvantul nu erau prezenti in lume prin lucrare). Nici nu vazusem ce au inselat dracii pe unii de prin BC sa puna sa se cante in noaptea de Pasti sa ii zica lui Dumnezeu Iisus Hristos "Lucifer" (adica luceafar pe latina) si sa faca neo-iudaism,adica absurditatea aceea de cantare insuflata de draci,Exsultet,ca se pune mare accent pe foc.Cautati sa vedeti poze pe inet ,episcopi catolici stand in noaptea de Pasti la foc,cu credinciosii catolici. Pai nu se smintesc credinciosii,daca aud zicandu-i-se lui Dumnezeu Iisus Hristos Lucifer (da la catolici se zice Satana,la ingerul acela cazut,da cati din credinciosi or face deosebirea asta?) |
Adica probabil recunoasterea sfinteniei lui IIsus de catre orientali spune totul despre adevarata spiritualitate orientala.
Singura biserica care inca se mai indierjeste a-L considera vrajitor crezind ca singurul Dumnezeu, singurul botez si singura credinta este doar la ea fiind religia mozaica. |
Citat:
|
Citat:
|
uluit total
Frate Mihnea, cred ca nu ai raspuns deloc la subiect, dar ma astept sa mai primesc astfel de raspunsuri pe langa, cred ca nimeni de aici, crestin-ortodox fiind nu-mi va putea raspunde obiectiv, asa cum nici eu insumi nu mi-as fi putut raspunde in urma cu cca un an. Poate chiar as fi fost revoltat ca se intreaba asa ceva. In descrierea "sorgintei" mele religioase din inceputul mesajului anterior, exact asta am vrut sa scot in evidenta: ca omul este programabil ca si un calculator sa se raporteze la anumite aspecte ale vietii, cum este si religia, conform educatiei pe care o primeste, societatii si culturii din care provine, etc.
Si atunci cata incredere sa mai am eu intr-o judecata libera si rationala a unui om, chiar si a mea, daca eu, dumneata, el, ea, etc, am fost programati si conditionati sa o facem dupa un sablon. Ceea ce constat si in raspunsurile fratiei voastre - raspunsul va vine automat ca un disc inregistrat, sablon, caruia ii suntem cu totii sclavi, din pacate ori din frica, ori din superstitie. Si o sa continui sa va citez cu ceea ce ma-ti uluit... [quote=Mihnea Dragomir;375564]1. Faptul că Isus este Dumnezeu e dogma definitorie a creștinismului. Sunt și alte dogme, dar numai aceasta e definitorie. E interesant cât de mult s-a atrofiat "organul metafizic" al oamenilor: ereziile din primele secole îi contestau...umanitatea. Nu divinitatea. Divinitatea a început a-i fi contestată tot mai mult pe măsură ce ne apropiem de epoca modernă. Pardon! Eu nu-i contest proveienta Divina a sufletului sau, dar zic ca si noi il avem la fel, cu aceiasi provenienta Divina. El se deosebeste de noi, ca a ajuns din conditia de om nascut dupa acelasi principiu anatomic ca si noi, prin vagin, cu apa rupta, etc, desi se vrea a Il face diferit, afirmandu-se fara nici o dovada ca fata de noi, El nu a fost conceput la fel de anatomic prin fecundarea ovulului de catre un spermatozoid (atunci ce cauta in uter?) desavarsirea si dumnezeirea la care a ajuns si ne spune si noua cum sa o facem, unii deja au facut-o, cum ar fi sfintii etc. Eu incerc, nu sa il cobor pe Iisus la nivelul nostru de om simplu, ci sa il luam model si sa ne ridicam noi la nivelul Sau Divin, vazand ca asa cum el a fost simplu ca noi si s-a desavarsit, putem si noi sa facem la fel. Dar in fine! Dogmele de cine sunt facute? De aceiasi care daca indrasneai sa crezi ca pamantul este rotund, erai anatemizat imediat si declarat drept eretic? Sau de aceea care dadeau canoane drastice in privinta sclavilor, inrobiti de boierii vremurilor, pe langa care acestia se gudurau sa le tina punga deschisa? Asta vroiam eu sa zic, ca oricat ne-am desavarsi si oricat am ajunge de sfinti, ca oameni, tot vom avea limite. 2. Isus chiar a fost regele iudeilor. Exact cel pe care îl așteptau ei, dar nu rege în felul în care se așteptau ei. Desigur ca a fost regele iudeilor. Si mie imi place sa cred chiar mai mult. Ca este si regele meu, ca prin El ma pot inobila si eu omul ca oricare dintre voi, ridicandu-ma daca ii urmez invataturile, la rangul de distins nobil. Poate ca si Iisus este intradevar Dumnezeu, dar nu Dumnzeu asa cum suntem noi programati sa credem ca este. Dar da, cred ca parte din acest Duh salasluia in Iisus asa cum salasluieste in fiecare om viu trupeste, daca e sa ne luam dupa logica creatiei " geneza cap 2/7. Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie" Ce a suflat in narile noastre? o suflare "vitrega" ?:) Ce inseamna suflare? În multe locuri din Biblie. Cel mai evident, în Matei cap 16. Si eu ma consider fiul lui Dumnezeu, altfel declar ca ma trag din maimuta! Si da, ma rog mereu Tatalui meu din ceruri sa ma calauzeasca in aceasta viata, punandu-mi viata in mainile Lui caci fara El sunt scama in vant si numai prin insuflarea Sa, pot pluti intr-o directie buna, desigur ajutandu-ma si de invataturile Lui Iisus, ca bine spus de atunci din vremea Lui, invatator; calauzitor, etc. Iisus a raspuns onest la toate intrebarile, numai ca noua din slabiciune, avand mereu nevoie de un Dumnezeu pe care sa-l putem percepe si prin simturile trupului, l-am umanizat asa cum unele triburi salbatice dupa aceiasi regula umana, nevoii de tangibil, se raporteaza la dumnezei totemuri(obiecte scluptate in anumite forme,animale etc, din lemn, care seamana foarte mult ca principiu motivant si cu taurul din aur facut de evrei la care sa se inchine, tot din aceiasi nevoie de tangibil, icoanele noastre, etc) Eu v-am dat cateva indicii, cu privire la identitatea mea, tocmai sa nu se creada ca sunt aerian; cunosc de unde s-ar putea interpreta ca este Fiul Domnului, dar ca nu este chiar concret dovedit prin niste scrieri, relatari din generatie in generatie, puse cap la cap dupa cateva sute de ani de la moartea Lui Isus si scrise apoi in Biblie "DE OAMENI". Nu vad deloc in toate acele referiri ca ceva diferit de cum ne-am putea raporta si noi fata de Dumnezeu tot ca fii. |
continuare...
Un spirit de infinită perfecțiune.
Acum te rog sa definesti ce inseamna spirit! :) persoana, forma de energie, ce forma, o anumita suma de legi cosmice etc...? Din moment ce te nasti om, nu mai ai cum sa fii Spirit. Amin! ESTI supus acelorasi legi fizice ca orice om. De la voința lui Dumnezeu. El, prin persoana Spiritului Sfânt, este "de viață făcătorul". Aha, deci Duhului Sfant este creatorul si nu Omul Iisus, asa cum El si recunoaste ca prin Dumnezeu Tatal facea minunile, deci nu El persoana Om. (Acum frate Mihnea sa te intep putin in gluma :) de ce nu-i zici tu Spiritu Sante, ca sa recunosti ca esti catolic (poate gresesc dar noi ortodocsii ne adresam cu Duhul Sfant in general) si pe care, noi stii ca nu "va inghitim", ca asa ar trebui tot dogmatic spus, numai ca eu fireste, nu dau un ban pe aceste reguli, deci te iubesc si consider frate de-al meu, chiar de ai fi iudeu, musulman, buddist, sau pagan, ptr ca Dumnezeul Tatal la care ma raportez eu acum, este Tatal nostru, al tuturor, toti facuti din aceiasi tarana si aceiasi suflare de viata. Vorba Sf. Petru, Dumnezeu nu are fii, unii mai mult si altii mai putin iubiti. Nu preexistăm. Sufletele noastre sunt formate din nimic (ex nihilo), probabil la momentul concepției noastre (sau foarte aproape de acesta). Ia auzi! :) Dumnezeu creatorul este nimic? Sufletele noastre sunt asa create din nimic in momentul invadarii spermatozoidului in ovul. Ce face Dumnezeu in momentul ala? "trage aer in piept" si sufla in pantecele femeii, ca sa prinda viata zigotul ? Filozofica explicatie! Da, cu singura deosebire că suntem fii adoptivi, nu după natură. După natura Sa divină, Dumnezeu a avut un singur fiu: pe Isus Cel Unul Născut din preeternitate. Ca fii adoptivi, suntem chemați la aceeași glorie și la împărțirea aceleiași moșteniri. :)) ; :)), :)), stai ca nu ma pot opri... Mda! Deci cam cum? Desi la Facerea scrie clar ca El "personal" a luat tarana si ne-a facut, dupa care a suflat viata in noi, din ce spui tu folosind sintagma de "fii vitregi" ar fi ca si cum altcineva ne-a creat si El ne-a crescut. Sau cum? S-a trezit "saracul" Dumnezeu cu noi in ograda Sa si milostiv cum este, ne-a infiat si ne-a facut partasi la "averea" Lui...Dar asta nu ar mai coincide cu ce scrie la Geneza. Frate Mihnea,tu iL cam faci un tata shmecher pe Dumnezeu? Adica El ne-a facut si acum nu ne mai recunoaste, si ca sa nu dea prost in "fata lumii", a zis totusi, fie (! )las' ca-i cresc tot eu, dar ca fii vitregi?... :)) "Ca Dumnezeu, Isus a fost desăvârșit din momentul nașterii Sale. Ca om, a fost la fel de slab ca toți copiii." Aha! Cam paradoxal, nu? Desavarsit si slab, in acelasi timp! Ar trebui explicat si demonstrat totusi conform unei logici rezonabile... Mda, sunt cam multe dogme facute pe ceea ce credea omul timpurilor alea ca ar fi sugerat biblia asa ceva! Mie imi sugereaza ca poate tatal Lui chiar a fost Iosif! Si nu cred deloc jignitor acest lucru, ca El sa aibe ca noi toti un tata biologic. Ci cei care gandesc ca asta ar fi jignitor, il jignesc. Pe de alta parte, frica si putinatatea cu care ei pot crede in Dumnezeu Tatal, daca li se spune asa ceva chiar si cu dovezi, se simt pierduti, ptr ca pierd perceptia Lui Dumnezeu ca om, altfel nu sunt in stare sa-l atinga, ptr ca intradevar Acesta este prea mare pentru mintea noastra umana ca sa-l putem percepe. Si asta numai din cauza ca am fost programati de-a lungul a mii de ani sa ne consideram, auzi fii vitregi, de ce nu si bastarzi? Iar asta ne-a facut slabi, neputinciosi si "handicapati". Ptr ca altfel de indrasneala am fi avut la Tatal nostru Dumnezeu in rugaciune, daca am fi fost programati sa credem in toata fiinta noastra ca Acesta este tatal nostru care ne iubeste si nu care ne tooot pedepseste ptr pacatele noastre, dar care totusi ne-a iubit, ca ni la trimis pe "Singurul" sau fiu sa ne ia pacatele prin toate acele schingiuiri si torturi la care a fost supus sarmanul om Iisus, facandu-L si un Tata sadic-iubitor, cam asa ar veni..., dar care tot nu ar fi fost deajuns ptr ca, desi se zice ca a luat pacatele lumii asupra sa, ar fi valabil numai pentru unii, nu si pentru altii, adica nu si pe ale iudeilor, musulmanilor, buddistilor, etc ptr ca aia "nu sunt" fii nici ai lui Dumnezeu si nici nu se trag din Adam si Eva...:) Mi se pare mie, sau cineva incearca sa ma tina la nivelul de perceptie infantila? Cumva institutiile religioase au capatat o putere de control asupra oamenilor si le este frica sa nu piarda acest control asupra noastra, daca ne gasim mangaierea inainte la Dumnezeu Tatal? Il fac pe Iisus Dumnezeu, ca sa le intareasca cumva identitatea si indispensabilitatea de ei, care le-ar fi lasat lor prin mostenire apostolica aceasta autoritate asupra noastra? Sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva Bisericii ca institutie, ci contrar celor care spun ca nu sunt utile Bisericile, eu cred ca sunt mult mai utile decat poate cred si cei mai religiosi dintre voi, sau decat chiar si conducatorii lor in sine. Numai ca nu cred ca sunt cu adevarat folosite pentru invataturile Lui Hristos, sau la intregul potential de influientare sociala de care avem nevoie pentru a ne "inobila" cu adevarat. Tocmai de aceea consider ca inca nu avem destule Biserici pentru nr-ul populatiei Romaniei. Da hotarat, pentru Catedrala Mantuirii neamului, si pentru inca atatea catedrale mari in toate orasele mari din tara. Dar dincolo de toate astea, eu omul, este gresit sa ma consider fiu al lui Dumnezeu, ca si Iisus, nefiind in niciun caz Dumnezeu, dar sigur perfectibil in a avea insusisi dumnezeiesti, asemenea Lui Hristos, invatand si cu ajutorul Lui cum sa fac asta? Oricum, faptul ca suntem in trup, tot ne va tine cu multe limite si nu vom putea niciodata sa fim desavarsiti, asa cum nici Sfintii nu au fost, desi au fost canonizati... Dar sa ajungem la gradul acela de sfintenie, ar fi mai usor sa o facem, daca am face-o din postura de si credinta ca suntem fii ai Lui Dumnezeu si ca astfel salasluieste in noi Duh Sfant pe care trebuie doar sa-l trezim, sa-l lasam sa lumineze... Mai vad aici pe acest site referiri la ecumenism, care pentru mine inseamna pace intre popoare, adica intre frati, aceiasi copii ai Lui Dumnezeu, ca la ceva nociv, etc Desigur si eu voi fi acuzat de ecumenism, dupa ideile expuse! De aceea vreau sa precizez ceva. Nu avem cum, in urmatorii 1000-2000 de ani poate,sau niciodata, sa se uneasca toate religiile intr-una singura datorita diferentelor mari culturale dar si intereselor enorme de control pe care le au conducatorii institutiilor religioase, asupra norodului propriu. Luati drept exemplu numai, ruperea comuniunii cu noi a Bisericii Ierusalimului, ca BOR ul doar a indrasnit sa faca acolo o Biserica, tot a Lui Hristos fiind de aceiasi confesiune Ortodoxa ca si ei, ce sa mai zici de unirea cu musulmanii, cu iudeii, etc Dar asta nu inseamna ca noi oamenii sa nu respectam si spiritualitatea lor, asa cum si noi dorim ca ei sa respecte spiritualitatea noastra. Fiecare cu calea lui spre acelasi Dumnezeu si aceiasi mantuire! |
Citat:
Iar ecuația fundamentală a creștinismului, așa cum v-am spus, e aceasta: "Isus este Dumnezeu". Că El a fost un om, unul foarte stimabil, dar nu Dumnezeu, e un lucru crezut de toți musulmanii, ba chiar și de unii budiști. Dv, fiind un musulman cu tendințe budiste, nu puteți reclama pretenția de a fi acuzat de ecumenism. |
Adica scara de valori prin care este recunoscuta sfintenia lui Iisus arata in mod suficient valoarea reala a spiritualitatii orientale.
|
Citat:
In rest si musulmanii si tibetanii si indienii ii recunosc sfintenia atita cit pot -cit le-a fost lasat. Si asta spune multe despre spiritualitatea celorlalte in fata oarbei dogme mozaice. |
ptr laurastifter
Ioan10, 17-18: 17.Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau. 18.Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.
Deci vorbeste de suflet ca si un om normal. si noi avem suflet, nu? Draga Laura, vezi ca la acelasi capitol Iisus raspunde si asta : 34. Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?" Deci tot omul poate fi Dumnezeu, asa cum si-a atribuit aceasta calitate si El... 35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - 36. Despre Cel pe care Tatăl L-a sfințit și L-a trimis în lume, voi ziceți: Tu hulești, căci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt? Aici inteleg ca El isi recunoaste gradul de sfintirea la care ajunsese, fiind constient ca de la acest nivel ii poate ajuta pe acei oameni pagani si salbatici, sa isi depaseasca conditia si sa evolueze spiritual, desigur cu ajutorul Tatalui. Deci sfintit, nu nascut asa, ci devenit, sfintire pe care El si-o aratase in fel si chip pana atunci, dar pe care iudeii nu aveau ochi sa o vada. Este o insusire perfectibila, umana, care o poate avea oricine, macar ca drept la aceasta sansa, cu ajutorul Lui Dumnezeu. Cand ceva este deja sfant, numai zici ca se sfinteste, asa in contextul limbii vorbite. Te rog pe tine sora Laura, sa faci o analiza gramaticala al acestui cuvant "Sfintit", este ceva deja existent, sau devenit, transformat asa, ca tot esti studenta la Teologie, la care sunt sigur ca ai dat examan si la limba romana si sunt convins ca te pricepi mai bine decat mine. Si noi cerem sfintire de la Tatal in slujbele religioase, nu? Acum gradul de sfintire la care ajungem fiecare, este pe masura si a ceea ce facem noi pentru asta si se pare ca postul cat mai lung, este cheia "succesului" Si aici le spune: 37. Dacă nu fac lucrările Tatălui Meu, să nu credeți în Mine. 38. Iar dacă le fac, chiar dacă nu credeți în Mine, credeți în aceste lucrări, ca să știți și să cunoașteți că Tatăl este în Mine și Eu în Tatăl. Este ca si cum ti-ar aparea maine un sfant in fata care face numai lucrari Dumnezeiesti, dar pe care l-ai contesta ca nu le face de la Dumnezeu. Oare in acel Sfant nu este Dumnezeu, si el in El? Sfantul ca si Iisus, va spune asa cum au si spus cei care faceau minuni la timpul lor, ca in Numele Domnului le fac. Nu ti se pare destul de asemanator ? |
Bravo frate Mihnea!
Citat:
Asa va intreb si eu acum: -daca eu sustin iubirea de Dumnezeu si in aceiasi masura si intre noi oamenii, indiferent de rasa, cultura si religie, este ceva rau ? te rog sa-mi explici cum. -daca eu sunt de parere ca noi oamenii suntem la fel de fii ai lui Dumnezeu ca si Iisus, la fel te rog sa explici de ce este rau, indemnand sa urmam invataturile Lui Iisus prin care El ne-a aratat ca sunt calea sa ajugem la sfintire ca si El? -si cum ar sustine un musulman ideea de a se construi cat mai multe Bisericii ortodoxe? :) -Cum ai dedus ca as fi musulman? nu ca m-ar jigni, respect si musulmanii, dar tu chiar ii jignesti pe ei, crezand ca un musulman poate avea vreodata tendinte buddiste, mai ales pe cei din Kashmir- Pakistan si India...Dar este clar ca trebuia sa arunci fratia ta cu putin acid asa crestineste, nu? :) Te asigur ca nu voi participa la asa ceva. Daca esti apt pentru dialog, vin-o cu argumente ... Sau macar cu o palma, dar sfanta, daca o ai...:) Doamne ajuta! |
Citat:
Citat:
|
Exista si ecumenism intercrestin si ecumenism international adica care sa cuprinda toate marile adevaruri fara partinire si nu doar "in parte".
Insa acest lucru se pare ca se va realiza in cazul in care Dumnezeu nu isi ia inapoi promisiunuile din VT si dealtfel chiar mentioneaza ca nu ia nimic inapoi ci se va tine de cuvint: -Toti oamenii i se vor inchina. -Va aduna laolalta toate popoarele din momentul cind isi va arta slava in ochii popoarelor. Ele vor veni si i se vor inchina din sabat in sabat si din luna noua in luna noua. (Isaia 66)(Ezechiel 38) -ceea ce scrie in Zaharia 12 se va implini. -cele 4 fiare (orinduiri) vor fi doborite ca si uriasul cu cap de aur tot de imparatia sfintilor care se va intinde pe tot pamintul (sfintii lui Dumnezeu care e vor numi altfel si care vor blestema pe dusmanii lui Dumnezeu). Dumnezeu care va fi si El prezent (posibil in dubla prezenta-Tronul si Mielul) -prezent in vremea Judecatii fiindca altfel nu ar putea sa se ia la intrecere cu niste pretinsi profeti - sa-i intrebe si ei sa taca: 21. Veniți și vă apărați pricina voastră, zice Domnul; apropiați-vă cu dovezile voastre, zice regele lui Iacov. 22. Să se apropie și să ne spună mai dinainte ceea ce va fi! Vremea cea străveche, așa cum ne-au dat de știre, cu de-amănuntul o vom cerceta și viitorul pe care-l proorocesc vom vedea ce este. 23. Vestiți cele ce vor fi în vremile mai de pe urmă, ca să știm că sunteți dumnezei! Haidem! Bine sau rău, faceți ceva ca să ne putem încerca puterea! 24. Dar iată că lucrarea voastră este nimic și nimic sânteti și voi, urâciune este a vă alege! 25. De la miazănoapte l-am chemat ca să vină, de la răsărit l-am chemat pe nume. El a călcat în picioare pe satrapi ca pe noroi, cum calcă olarul lutul. 26. Cine l-a descoperit odinioară ca să-l știm și cu mult înainte ca să zicem: "Este adevărat?" Dar nimeni n-a descoperit nimic, nimeni n-a vestit nimic și nimeni n-a auzit cuvintele voastre. 27. Eu Cel dintâi am zis Sionului: "Iată-i, iată-i!" și Ierusalimului am adus veste nouă. 28. Privesc și nu este nimeni; printre ei nu se află nici un profet. Eu îi întreb: "De unde vine el?" Dar ei nu răspund nimic! (Isaia 41) |
Isaia 42
8. Eu sunt Domnul și acesta este numele Meu. Nu voi da nimănui slava Mea și nici chipurilor cioplite cinstirea Mea".
9. Cele proorocite altădată s-au împlinit și altele mai noi vă vestesc; înainte ca să ia ființă vi le dau de știre. 10. Cântați Domnului cântare nouă, cântați în strune laudele Lui până la marginile pământului! Marea să se zbuciume cu tot ce este în ea, ostroavele și locuitorii lor! 11. Pustiul și cetățile lui să înalțe glas, și satele în care are sălaș Chedar! Locuitorii din Sela să chiuie de veselie; și din vârfurile munților să strige de bucurie! 12. Să preaslăvească pe Domnul și lauda Lui s-o vestească în depărtatele ostroave. 13. Domnul iese ca un viteaz, ca un războinic Își aprinde râvna Lui; strigă puternic, un strigăt de război. Împotriva vrăjmașilor Lui El luptă ca un viteaz! 14. Tăcut-am multă vreme, stat-am liniștit și mi-am stăpânit tăcerea; acum, ca o femeie care naște, voi suspina, voi striga și voi răsufla! 15. Munții îi voi pustii, la fel și dealurile, toată verdea]a lor o voi usca; pâraiele le voi preface în văi uscate și bălțile fără apă le voi lăsa. 16. Îndrepta-voi pe cei orbi pe drumuri pe care nu le cunosc, pe poteci neștiute îi voi povățui; întunericul îl voi preface înaintea lor în lumină și povârnișurile în câmpii întinse. Acestea sunt făgăduințele Mele pe care le voi împlini și cu vederea nu le voi trece. 17. Să dea înapoi și să se rușineze cei ce își pun nădejdea în idoli, cei ce zic chipurilor turnate: "Voi sunteți dumnezeii noștri! 18. Surzilor, auziți; orbilor, priviți, vedeți! 19. Cine este orb, fără numai sluga Mea? Cine este surd ca trimisul Meu? Cine este orb ca cel de un neam cu Mine și surd ca Slujitorul Domnului? 20. Tu multe ai văzut fără să te uiți cu luare-aminte, urechile ti-au fost deschise, dar n-ai auzit. 21. Binevoit-a Domnul întru dreptatea Lui ca legea Lui s-o facă mare și măreață. 22. Dar poporul Lui este jefuit și pustiit; închiși toți în peșteri și ascunși în temnițe. Prădați au fost și nimeni nu i-a scăpat, jefuiți și nimeni n-a zis: "Dați înapoi!" 23. Cine dintre voi va pleca urechea la acestea, va fi cu luare-aminte și va asculta la cele ce vor să fie? Din versetul 19 -probabil cam stingaci tradus - se intelege ca urmatorii nu sint orbi: --Slujitorul Domnului --cei de-un neam cu Dumnezeu --trimisul Lui --sluga Lui. despre care ceilalti vor crede ca sint orbi ceea ce inseamna ca daca cei de-un neam cu Dumnezeu nu sint evreii (care sigur sint orbi pina cind inimile le vor fi despietrite cind vor veni si ei) inseamna ca despre alt neam este vorba si ca in acest timp evreii vor fi iar invadati si nimeni nu ii va apara asa incit ori este vorba despre neamul crestinesc ori despre alt neam in conditiile in care versetele se adreseaza cititorilor (crestini) : -23. "Cine dintre voi va pleca urechea la acestea, va fi cu luare-aminte și va asculta la cele ce vor să fie?" si in conditiile in care in prezenta lui Dumnezeu insusi icoanele vechi si statuile nu vor mai primi nici o binecuvintare incit vor ramine doar ca idoli la care va trebui sa se renunte. |
esti sigur?
[quote=DragosP;376508]Da' nici nu ți-ai declarat credința!
"Ca sa nu sara unii oripilati de cele ce urmeaza, mentionez ca sunt crestin-ortodox si cam de 12 ani, destul de straduitor in a fi practicant, a tine randuiala si tocmai de aceea, observand niste lucruri, mai ales in Biblie, am ajuns sa-mi pun niste intrebari, la care sper sa primesc niste raspunsuri inteligente si nu ocari "crestine". citeste de la inceputul subiectului, si apoi fa afirmatii corecte te rog. Multumesc! |
ok
sa vina fratele Zaharia sa ne lumineze, nu-i bai. Cine este el?
|
Zaharia 14.9. Și va fi Domnul Împărat peste tot pământul; în vremea aceea va fi Domnul unul singur și tot așa și numele Său unul singur.
|
Referitor la spirit, suflet, duh.
In mod uzual cele 3 se confunda intre ele -dealtfel spirit si duh inseamna acelasi lucru (similar cum spunem noi Duh Sfint catolicii spun Spitit Sfint) Inseamna o stare de a fi fara trup fizic insa noi la rindul nostru nu sintem doar trupul fizic ci cum spunea un verset din VT: ".. si trupul, si spiritul, si sufletul si duhul." Asadar identificarea noastra nu este trupul , el e doar ca o haina exterioara. Identificarea noastra este spiritul din inima -saminta din dumnezeire -suflarea de viata insa i se mai spune si suflet chiar daca sufletul deriva cumva din manifestarea spiritului (prin intermediul calitatilor caracterului fiecaruia) la care se adauga inclinatiile rele si defectele noastre. Asa incit se poate spune de la om la om ca unul are suflet bun altul are suflet mai putin bun insa spiritul lor incarcerat in nedesavirsirea lor omeneasca este identic si la fel de desavirsit. In momentul in care caracterul prin calitatile lui este intrutotul desavirsit in urma binecuvintarilor evolutiei spirituale (cele 7 trepte ale desavirsirii arhante) si cind in suflet nu se mai gaseste nici ego nici atasamente nici altceva negativ atunci sufletul va manifesta doar spiritul nostru- la intreaga capacitate a sufletului -asa incit sufletul isi pierde ratiunea de a exista si se contopeste cu spiritul. Daca mai departe mai exista si alte calitati care pot fi la rindul lor desavirsite este alta poveste (al 8lea si al 9 lea cer). Iar duhul este confundat uneori cu sufletul insa cind cele 3 sint enumerate duhul trebuie sa il intelegem ca fiind duhul sfint din noi care trebuie si el intarit si care la rindu-i are legatura si interdependenta cu calitatile si cu starea lor de curatenie. Calitatile fiind haina spirituala ce trebuie albita si lamurita. Cineva spunea despre alcineva aici mai sus ca ar fi musulman probabil din considerentul ca la musulmani aceste amanunte nu sint luate in considerare (in conditiile in care la hindusi si la budhisti ele sint oarecum prezente) si nici faptul ca Iisus este o intrupare divina -musulmanii nu au acest concept de intrupare divina ci cel mult conceptul de "trimis divin". De ex. exista numitele Hadith-uri care in afara Coranului mai cuprind si alte amanunte -cum ar fi la noi apocrifele -(luate in seama decit de putini musulmani) si unde se aminteste ca Mohammed pe patul de moarte a mai facut si o profetie -referitoare la un vitor "trimis divin" supranumit Mahdi (Cel Indrumat) despre care se dau mai multe atribute de definire si recunoastere intre care si faptul ca va avea toate puterile lui Allah. Evident ca nimeni nu poate avea toate puterile lui Allah daca nu este in acelasi timp Allah insusi -asa incit nici formularea nu putea sa fie alta in lipsa conceptului de intrupare divina. In legatura cu prezenta divina in Israel, Ierusalim si Sion -ea reise din multe versete din VT si chiar s-ar intelege ca Dumnezeu va mai veni odata sa aleaga iar Ierusalimul: Zaharia 2 8. Și ia grăit, zicând: "Aleargă și spune tânărului acestuia: Ierusalimul va fi locuit ca un oraș deschis, atât de mare va fi mulțimea de oameni și de dobitoace înăuntrul lui. 9. Și Eu voi fi pentru el un zid de foc de jur împrejurul lui", zice Domnul, "și voi fi slava lui în mijlocul lui". 12. Căci așa zice Domnul Savaot: "Pentru slava Sa, El m-a trimis la neamurile care v-au jefuit pe voi; căci cel care se atinge de voi se atinge de lumina ochiului Lui! 13. Căci iată că Eu rotesc mâna Mea peste ei și ei vor fi pradă pentru cei care au fost robii lor, ca să vă dați seama că Domnul Savaot m-a trimis. 14. Bucură-te și te veselește, fiica Sionului, căci iată Eu vin să locuiesc în mijlocul tău", zice Domnul. 15. "Și multe neamuri se vor alipi de Domnul în ziua aceea și Îmi vor fi Mie popor și voi locui în mijlocul tău, ca să știi că Domnul Savaot m-a trimis la tine. 16. Și va lua Domnul ca moștenire a Sa pe Iuda, în țara cea sfântă, și va alege încă o dată Ierusalimul. 17. Să tacă tot trupul înaintea Domnului, căci El S-a ridicat din locașul Său cel sfânt". |
[quote=omul_2011;376523]
Citat:
|
Zaharia 12:9 În ziua aceea, voi căuta să nimicesc toate neamurile care vor veni împotriva Ierusalimului.
Hag 2.22; Zah 12.3; Zaharia 12:10 Atunci voi turna peste casa lui David și peste locuitorii Ierusalimului un duh de îndurare și de rugăciune, și își vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu, și-L vor plânge amarnic cum plânge cineva pe un întâi născut. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:19:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.