![]() |
CE este cel mai important de pazit, de tinut si CUM ? Care sunt cele mai importante lucruri care trebuiesc tinute cu strictete ? Ce se poate schimba, cand e vorba de exceptii si ce nu ? Care sunt punctele dogmatice, care trebuiesc implinite si de care atarna viata vesnica ? |
la toate aceste intrebari se poate raspunde cu raspunsul dat de MINTUITORUL IISUS HRISTOS lui IUDA:ASULTA-TI INIMA NU MINTEA [ NU RATIUNEA,ADICA].
|
Citat:
Dati-mi o referinta, va rog. |
Avand in vedere ca nimic nu e intamplator in ortodoxie, ca nimic nu e prezent de dragul de a avea si acel lucru aici, totul trebuie pazit. Cum? Asa cum iti marturiseste Biserica despre ele. Nu uita, in Biserica e viata. Nu te rezuma la un set de cuvinte si cu asta sa spui ca stiu ce-i ortodoxia. Ca sa o intelegi, trebuie sa o traiesti. E ceva asemanator cu iubirea. Nu e de ajuns sa stii cateva definitii despre iubire, si cu asta sa spui: stiu ce-i iubirea. Ca sa stii acest lucru trebuie sa iubesti. Si dupa cum in iubire nu exista exceptii, pentru ca ori iubesti, ori nu, asa si in ortodoxie, ori o traiesti, ori nu.
|
Citat:
Acesta nu suna a raspuns , ci mai degraba a dezinteres, fata de persoana in cauza... Eu cred ca este de datorie acelora care stiu ceva sa impartaseasca si acelora care nu stiu. Si cred ca nu e cazul sa amintesc, da mite sa mai vorbesc de EGOCENTRISM . |
Citat:
|
Citat:
Care sunt cele mai importante lucruri care trebuiesc tinute cu strictete ? Ce se poate schimba, cand e vorba de exceptii si ce nu ? Care sunt punctele dogmatice, care trebuiesc implinite si de care atarna viata vesnica ? |
Pentru Eutifiev_EMI:
Cu alte cuvinte, care e "reteta" mantuirii? Intreb si eu mai departe. Iata insa ce stiu: - Avem cele 10 porunci de pazit. - Cu strictete: trebuie sa ai un singur Dumnezeu si sa iti doresti Mantuirea (cu tot ce implica aceasta, la nivelul constiintei tale) - Flexibilitatea regulilor se aplica daca vine vorba de iubire. Avem ca model pe Mantuitorul. El a intrat in casa vamesului, a vindecat sambata, etc. - Nu stiu daca sunt puncte dogmatice, pentu ca nu am studii in domeniu, dar exista pacatele care ne despart de viata vesnica. Cele mai grave,inteleg ca sunt: 1). necredinta sau nepasarea fata de Dumnezeu; 2). ura impotriva lui Dumnezeu si a aproapelui; 3). deznadejdea in purtarea de grija a lui Dumnezeu, sau prea mare incredere crezand ca totul ni se iarta; 4). erezia. |
Citat:
2.CU STRICTETE TRE TINUTE;a.RUGACIUNEA [CATRE DUMNEZEU TATAL ,FIUL SI DUHUL SFINT,CATRE MAICA DOMNULUI ,CATRE SFINTI].b.POSTUL ORTODOX in zilele rinduite de biserica ortodoxa ,miercuri si vineri ,cind mintuitorul s-a luat de la noi de pe pamint ,miercuri prin tradare ,iar vineri prin rastignire ,si cele 4 posturi de peste an mentionate in calendarul ortodox. 3.NIMIC nu se poate schimba in credinta ,iar greutatile si ispitele de pe parcursul vietii fiecaruia tre sa fie spuse duhovnicului ,care este pastorul sufletelor noastre ,el ajutindu-ne sa depasim greutatile vietii si ispitele care privesc credinta ortodoxa. 4.ASCULTAREA de duhovnic trebuie cel mai bine pazita caci ,dupa cum afirma si sfintii parinti ne fereste de a apuca pe drumurile rele care duc la iad. DOAMNE AJUTA-NE LA TOTI!:) |
Un element extrem de important este raportarea noastra la cei din jur,la felul in care intelegem sa ne comportam intru dragoste si respect fata de semenii nostri. Degeaba ne rugam, tinem post , daca nu reusim sa trecem peste orgolile si mandri personala, sa fim toleranti si iertatori .
|
Si smerenia e importanta, pentru ca se zice ca pe cei la inceput de drum ii incearca adesea mandria, gandul ca sunt mai buni ca ceilalti, ca li se cuvine mai mult. Pe cand toata transformarea, imbunatatirea personala, postul si rugaciunea au legatura cu iubirea, cu comuniunea, chiar a-l pune pe celalalt mai presus decat tine, inclusiv pe cel pacatos, ca poate si pe acela il asteapta Dumnezeu.
|
Sf. Apostol Petru ne spune ce avem de facut pentru mantuirea noastra in II Petru 1:
3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viată si spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoastem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa si prin puterea Sa, 4. Prin care El ne-a hărăzit mari si pretioase făgăduinte, ca prin ele să vă faceti părtasi dumnezeiestii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume. 5. Pentru aceasta, puneti si din partea voastră toată sârguinta si adăugati la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunostinta, 6. La cunostintă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; 7. La evlavie: iubirea frătească, iar la iubirea frătească: dragostea. 8. Căci dacă aceste lucruri sunt în voi si tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoasterea Domnului nostru Iisus Hristos. 9. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător si orb si a uitat de curătirea păcatelor lui de demult. |
Citat:
Care ? Intelepteste gandit. Vad in cuvintele dvs. o arta in ce priveste cunostinta si un o minte ascutita in a le alcatui . Sanatate ! |
Citat:
" 7. La evlavie: iubirea frătească, iar la iubirea frătească: dragostea. " Ce va sa zica prin expresia :" iubirea frateasca " ? |
Citat:
|
Sa nu uitam ca ortodoxia e personalista. Raspunsul pentru unul de a se indrepta nu este si un raspuns pentru mine. Noi in astfel de situatii dam raspunsurile pe care am dori noi sa le primim. Dar oare toti sunt ca noi? Toti intreaba la fel? Sigur nu. Am subliniat ca accentul trebuie pus pe relatie, pe intalnirea si unirea cu Hristos. A pierde acest lucru echivaleaza cu a pune toate cuvintele intr-un pamant neroditor.
|
Citat:
Am citit si prin alte rubrici, de genul "biserici si secte" si atitudinea acelora care postau numai ortodoxa nu era... Personal eu cred ca o asemenea manifestare verbala, nu se poate numi nici pe departe frateasca. Sa imi fie cu iertare. Chiar daca sunt asa, de ce nu li se respecta crezul lor ? Si a fi frate inseamna a te considera mai presus decat el ? De ce sa nu vedem lucrurile DE LA EGAL, LA EGAL ? Aceasta postare nu vizeaza in mod direct pe autorul cariua i se respunde. Si intrebarile sunt puse la modul general. Apreciez foarte mult modul in care ganditi. Eu merg pe aceiasi premisa. |
Pai a pune un semn de egalitate intre ortodoxie si celelalte confesiuni inseamna a fi de acord ca, atat in ortodoxie, cat si in celelalte credinte, ai si adevar si eroare. In ortodoxie nu ai eroare. Ca sunt persoane care isi iau acest titlu de ortodocsi si dau marturie mai degraba despre minciuna decat despre adevar, nu inseamna ca aceasta este ortodoxia.
|
Citat:
|
Citat:
Semnul egal pus nu interconfesional,. Nu intre crezuri, ci intre credinciosi. Nu intre intre diferentele de crezuri, ci intre aceia care cred. Eu nu vad ce are una cu alta ? Ce are religia mea cu omul respectiv ? Sau nu sustine si unul si altul ca au fost intocmiti, creati de acelasi TATA-Dumnezeu ? Nu vad logica. Adica, daca nu esti de acord cu ce cred eu, nu te respect, nu te iubesc ? Acestea sunt conditionate ? Daca da, atunci cu parere de rau dar ACEASTA NU ESTE DRAGOSTE ! Sa ajuti pe cineva, cu conditia ca vei primi ceva, in termeni legea gramaticii, se numeste INTERES. Si interesul este urmat totdeauna de conditionalul "daca" ai bine, daca nu "tot bine". |
Citat:
|
"... si pe aproapele tau ca pe tine insuti."
Care este aproapele dvs. ? Just, sincer, concret, ? |
Am deschis un topic cu acest subiect.
|
Citat:
Iar aproapele shi fratele tau a zis Hristos: "cine sunt mama mea shi fratzii mei? sunt cei ce fac voile lui Dumnezeu" ... credintza, nadejdea, shi dragostea in rabdare indelunga shi in staruintza shi curatzie spre desavarshirea din smerita smerenie intru Hristos... caci aproape de Hristos au stat shi fariseii shi invatzatorii legii shi Iuda Scarioteanul shi multzi credincioshi care s-au lepadat de el pentru lacerea ispitelor din lume, dar planul lui Dumnezeu se face cu cei ce cred shi asculta caci daca nu ai credintza, nu vrei, nu ai dor sfant, sfiala sfanta, nu-l iubeshti pe Hristos atunci pleaca shi macar nu incurca caci cu credincioshii shi cu fidelii Sai va duce la Bun sfarshit planul Sau caci altfel, daca ne impotrivim shi ne intarim la cerbicie shi necredintza shi indaratnicie shi batjocura shi potrivnicie cu Hristos ne va da focului pe totzi.... ???:(:( |
Citat:
Insa partea cu erezia, printre pacatele cele mai mari, nu cred ca ti-a picat prea bine. Am luat randurile acelea dintr-o carte de rugaciuni si sfaturi ortodoxe. Da, sunt aceleasi porunci pe care trebuie sa le pazeasca si cei care-si spun doar crestini, fara cuvantul "ortodox". Imi spunea cineva odata ca religia crestina e o religie a moralei. Adica faci faptele bune si speri la mantuire. Eu n-as miza doar pe asta. Dar, e problema fiecaruia. Consider ca dogmele sunt neimportante doar pentru cei care nu le stiu. Chiar nu stii cele 10 porunci? Dar, "Crezul" stii? Poate ne vorbesti putin despre tine. |
Citat:
|
EMI, nu am afirmat ca daca nu impartasesti aceeasi credinta cu mine, trebuie sa te urasc. Caci cel ce a ajuns sa iubeasca cu adevarat, nu mai poate uri. Insa, privirea spre cel de o alta credinta ma asigura ca este si el un chip al lui Dumnezeu, dar e in afara de mine; comunicarea cu el ma asigura ca persoana respectiva e pe drum spre mine si eu spre ea; iar impartasirea cu Hristos in ortodoxie, e semnul unirii depline, nu doar a mea cu el, ci a noastra cu Hristos.
|
Citat:
|
As vrea, v-as ruga mult, sa revenim la intrebarile topic-ului.
Multumesc Vreau mult ma multe pareri. |
Citat:
Tot ceea ce ati expus pana acum, este tot cea ce stiti si practicati ? |
Citat:
De multe ori inima alege pacatul :) Ratiunea te ajuta sa intelegi Legea lui Dumnezeu care defineste caracterul lui Hritos care insemna dragostea creatoare si datatoare a vietii. |
Citat:
Absolut! E imposibil sa percepi virtutea aceasta cu proprile aptitudini. Vredeti dvs., daca am fi putin mai dinamici, fara ca sa deviem de la subiect, tare bine ne/am mai intelege! Nu fac aluzie la Thread, vorbesc in general. Totusi nici bazandu/te pe sentimente, nu poti sa o percepi. Adevarul este cel mai greu cuvant pe care omul il poate rosti, pentru ca este contrar firescului di el, care este denaturarea voita a acestui adevar, si anume minciuna care ne conduce pe cei mai multi. |
Citat:
Dovada ? Iat-o: "Doresc Eu moartea pacatosului? zice Domnul, Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca? "(Ezec.18:23) Spune-le: "Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca dela calea lui si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va dela calea voastra cea rea! Pentruce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?" (Ezec.33:11) |
Care sunt princilpile fundamentale pe care trebuie sa le implinim in calitate de crestini ?
Este apsolut necesar sa sti ce si cum crezi in Dumnezeu ? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:01:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.