Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Care sunt principiile fundamentale ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3801)

Eutifiev_EMI 27.05.2008 16:26:47

CE este cel mai important de pazit, de tinut si CUM ?

Care sunt cele mai importante lucruri care trebuiesc tinute cu strictete ?

Ce se poate schimba, cand e vorba de exceptii si ce nu ?

Care sunt punctele dogmatice, care trebuiesc implinite si de care atarna viata vesnica ?

sofiaiuga 27.05.2008 19:36:24

la toate aceste intrebari se poate raspunde cu raspunsul dat de MINTUITORUL IISUS HRISTOS lui IUDA:ASULTA-TI INIMA NU MINTEA [ NU RATIUNEA,ADICA].

Eutifiev_EMI 27.05.2008 22:13:59

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
la toate aceste intrebari se poate raspunde cu raspunsul dat de MINTUITORUL IISUS HRISTOS lui IUDA:ASULTA-TI INIMA NU MINTEA [ NU RATIUNEA,ADICA].

Vreau sa citesc si eu imptrjurarile in care Isus i-a raspuns lui Iuda...
Dati-mi o referinta, va rog.

costel 27.05.2008 22:54:31

Avand in vedere ca nimic nu e intamplator in ortodoxie, ca nimic nu e prezent de dragul de a avea si acel lucru aici, totul trebuie pazit. Cum? Asa cum iti marturiseste Biserica despre ele. Nu uita, in Biserica e viata. Nu te rezuma la un set de cuvinte si cu asta sa spui ca stiu ce-i ortodoxia. Ca sa o intelegi, trebuie sa o traiesti. E ceva asemanator cu iubirea. Nu e de ajuns sa stii cateva definitii despre iubire, si cu asta sa spui: stiu ce-i iubirea. Ca sa stii acest lucru trebuie sa iubesti. Si dupa cum in iubire nu exista exceptii, pentru ca ori iubesti, ori nu, asa si in ortodoxie, ori o traiesti, ori nu.

Eutifiev_EMI 31.05.2008 22:08:21

Citat:

În prealabil postat de costel
Avand in vedere ca nimic nu e intamplator in ortodoxie, ca nimic nu e prezent de dragul de a avea si acel lucru aici, totul trebuie pazit. Cum? Asa cum iti marturiseste Biserica despre ele. Nu uita, in Biserica e viata. Nu te rezuma la un set de cuvinte si cu asta sa spui ca stiu ce-i ortodoxia. Ca sa o intelegi, trebuie sa o traiesti. E ceva asemanator cu iubirea. Nu e de ajuns sa stii cateva definitii despre iubire, si cu asta sa spui: stiu ce-i iubirea. Ca sa stii acest lucru trebuie sa iubesti. Si dupa cum in iubire nu exista exceptii, pentru ca ori iubesti, ori nu, asa si in ortodoxie, ori o traiesti, ori nu.

Daca cineva v-ar solicita cu unele nelamuriri i-ati raspunde : -" du-te si citeste " ?
Acesta nu suna a raspuns , ci mai degraba a dezinteres, fata de persoana in cauza...

Eu cred ca este de datorie acelora care stiu ceva sa impartaseasca si acelora care nu stiu. Si cred ca nu e cazul sa amintesc, da mite sa mai vorbesc de EGOCENTRISM .

sofiaiuga 31.05.2008 23:55:58

Citat:

În prealabil postat de Eutifiev_EMI
Citat:

Vreau sa citesc si eu imptrjurarile in care Isus i-a raspuns lui Iuda...
Dati-mi o referinta, va rog.

pe undeva prin N.T tre sa fie ,eu am vazut in filmul lui Zefirelli PASAJUL SI MI-A PLACUT .iNIMA REZONEAZA IUBIREA SI NU MINTEA ,IAR iubirea inseamna jertfa!

Eutifiev_EMI 01.06.2008 17:09:12

Citat:

Care sunt punctele dogmatice, care trebuiesc implinite si de care atarna viata vesnica ?

Z.Lidia 01.06.2008 18:48:23

Pentru Eutifiev_EMI:
Cu alte cuvinte, care e "reteta" mantuirii? Intreb si eu mai departe. Iata insa ce stiu:
- Avem cele 10 porunci de pazit.
- Cu strictete: trebuie sa ai un singur Dumnezeu si sa iti doresti Mantuirea (cu tot ce implica aceasta, la nivelul constiintei tale)
- Flexibilitatea regulilor se aplica daca vine vorba de iubire. Avem ca model pe Mantuitorul. El a intrat in casa vamesului, a vindecat sambata, etc.
- Nu stiu daca sunt puncte dogmatice, pentu ca nu am studii in domeniu, dar exista pacatele care ne despart de viata vesnica. Cele mai grave,inteleg ca sunt: 1). necredinta sau nepasarea fata de Dumnezeu; 2). ura impotriva lui Dumnezeu si a aproapelui; 3). deznadejdea in purtarea de grija a lui Dumnezeu, sau prea mare incredere crezand ca totul ni se iarta; 4). erezia.

sofiaiuga 01.06.2008 20:25:35

Citat:

Citat:

1. CEL MAI IMP DE TINUT ESTE DREAPTA CREDINTYA ORTODOXA ,in care gasesti toate dogmele corecte asa cum IISUS HRISTOS LE-A LASAT APOSTOLILOR SA FIE RESPECTATE IN BISERICA LUI.
2.CU STRICTETE TRE TINUTE;a.RUGACIUNEA [CATRE DUMNEZEU TATAL ,FIUL SI DUHUL SFINT,CATRE MAICA DOMNULUI ,CATRE SFINTI].b.POSTUL ORTODOX in zilele rinduite de biserica ortodoxa ,miercuri si vineri ,cind mintuitorul s-a luat de la noi de pe pamint ,miercuri prin tradare ,iar vineri prin rastignire ,si cele 4 posturi de peste an mentionate in calendarul ortodox.
3.NIMIC nu se poate schimba in credinta ,iar greutatile si ispitele de pe parcursul vietii fiecaruia tre sa fie spuse duhovnicului ,care este pastorul sufletelor noastre ,el ajutindu-ne sa depasim greutatile vietii si ispitele care privesc credinta ortodoxa.
4.ASCULTAREA de duhovnic trebuie cel mai bine pazita caci ,dupa cum afirma si sfintii parinti ne fereste de a apuca pe drumurile rele care duc la iad.
DOAMNE AJUTA-NE LA TOTI!:)

cristiboss56 02.06.2008 08:09:15

Un element extrem de important este raportarea noastra la cei din jur,la felul in care intelegem sa ne comportam intru dragoste si respect fata de semenii nostri. Degeaba ne rugam, tinem post , daca nu reusim sa trecem peste orgolile si mandri personala, sa fim toleranti si iertatori .

Z.Lidia 02.06.2008 12:21:30

Si smerenia e importanta, pentru ca se zice ca pe cei la inceput de drum ii incearca adesea mandria, gandul ca sunt mai buni ca ceilalti, ca li se cuvine mai mult. Pe cand toata transformarea, imbunatatirea personala, postul si rugaciunea au legatura cu iubirea, cu comuniunea, chiar a-l pune pe celalalt mai presus decat tine, inclusiv pe cel pacatos, ca poate si pe acela il asteapta Dumnezeu.

ancah 02.06.2008 13:00:31

Sf. Apostol Petru ne spune ce avem de facut pentru mantuirea noastra in II Petru 1:

3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viată si spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoastem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa si prin puterea Sa,
4. Prin care El ne-a hărăzit mari si pretioase făgăduinte,
ca prin ele să vă faceti părtasi dumnezeiestii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume.
5. Pentru aceasta, puneti si din partea voastră toată sârguinta si adăugati la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunostinta,
6. La cunostintă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia;
7. La evlavie: iubirea frătească, iar la iubirea frătească: dragostea.
8. Căci dacă aceste lucruri sunt în voi si tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoasterea Domnului nostru Iisus Hristos.
9. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător si orb si a uitat de curătirea păcatelor lui de demult.

Eutifiev_EMI 02.06.2008 16:11:36

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia
Pentru Eutifiev_EMI:
Cu alte cuvinte, care e "reteta" mantuirii? Intreb si eu mai departe. Iata insa ce stiu:
- Avem cele 10 porunci de pazit.
- Cu strictete: trebuie sa ai un singur Dumnezeu si sa iti doresti Mantuirea (cu tot ce implica aceasta, la nivelul constiintei tale)
- Flexibilitatea regulilor se aplica daca vine vorba de iubire. Avem ca model pe Mantuitorul. El a intrat in casa vamesului, a vindecat sambata, etc.
- Nu stiu daca sunt puncte dogmatice, pentu ca nu am studii in domeniu, dar exista pacatele care ne despart de viata vesnica. Cele mai grave,inteleg ca sunt: 1). necredinta sau nepasarea fata de Dumnezeu; 2). ura impotriva lui Dumnezeu si a aproapelui; 3). deznadejdea in purtarea de grija a lui Dumnezeu, sau prea mare incredere crezand ca totul ni se iarta; 4). erezia.

"- Avem cele 10 porunci de pazit. "

Care ?

Intelepteste gandit. Vad in cuvintele dvs. o arta in ce priveste cunostinta si un o minte ascutita in a le alcatui .

Sanatate !

Eutifiev_EMI 02.06.2008 16:21:23

Citat:

În prealabil postat de ancah
Sf. Apostol Petru ne spune ce avem de facut pentru mantuirea noastra in II Petru 1:

3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viată si spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoastem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa si prin puterea Sa,
ca prin ele să vă faceti părtasi dumnezeiestii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume.
5. Pentru aceasta, puneti si din partea voastră toată sârguinta si adăugati la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunostinta,
8. Căci dacă aceste lucruri sunt în voi si tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoasterea Domnului nostru Iisus Hristos.
9. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător si orb si a uitat de curătirea păcatelor lui de demult.

Ce cuvinte vredinice de primit!

" 7. La evlavie: iubirea frătească, iar la iubirea frătească: dragostea. "

Ce va sa zica prin expresia :" iubirea frateasca " ?

ancah 02.06.2008 16:37:37

Citat:

Citat:

Interesanta intrebare, caci ma gandisem sa deschid un topic pe tema "Iubirea frateasca si dragostea", pentru a le defini impreuna.

costel 02.06.2008 16:39:04

Sa nu uitam ca ortodoxia e personalista. Raspunsul pentru unul de a se indrepta nu este si un raspuns pentru mine. Noi in astfel de situatii dam raspunsurile pe care am dori noi sa le primim. Dar oare toti sunt ca noi? Toti intreaba la fel? Sigur nu. Am subliniat ca accentul trebuie pus pe relatie, pe intalnirea si unirea cu Hristos. A pierde acest lucru echivaleaza cu a pune toate cuvintele intr-un pamant neroditor.

Eutifiev_EMI 02.06.2008 16:43:10

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Un element extrem de important este raportarea noastra la cei din jur,la felul in care intelegem sa ne comportam intru dragoste si respect fata de semenii nostri. Degeaba ne rugam, tinem post , daca nu reusim sa trecem peste orgolile si mandri personala, sa fim toleranti si iertatori .

Si cum ati putea sa justificati atitudinea acelora care ii considera pe semenii lor " rataciti" sau " eretici "
Am citit si prin alte rubrici, de genul "biserici si secte" si atitudinea acelora care postau numai ortodoxa nu era...
Personal eu cred ca o asemenea manifestare verbala, nu se poate numi nici pe departe frateasca. Sa imi fie cu iertare.

Chiar daca sunt asa, de ce nu li se respecta crezul lor ? Si a fi frate inseamna a te considera mai presus decat el ? De ce sa nu vedem lucrurile DE LA EGAL, LA EGAL ?

Aceasta postare nu vizeaza in mod direct pe autorul cariua i se respunde. Si intrebarile sunt puse la modul general.

Apreciez foarte mult modul in care ganditi.
Eu merg pe aceiasi premisa.

costel 02.06.2008 17:01:09

Pai a pune un semn de egalitate intre ortodoxie si celelalte confesiuni inseamna a fi de acord ca, atat in ortodoxie, cat si in celelalte credinte, ai si adevar si eroare. In ortodoxie nu ai eroare. Ca sunt persoane care isi iau acest titlu de ortodocsi si dau marturie mai degraba despre minciuna decat despre adevar, nu inseamna ca aceasta este ortodoxia.

Eutifiev_EMI 03.06.2008 16:52:16

Citat:

Citat:

Citat:

Interesanta intrebare, caci ma gandisem sa deschid un topic pe tema "Iubirea frateasca si dragostea", pentru a le defini impreuna.

S,l-ati deschis ? Totusi mie nu mi-ati rarpuns, in ciuda faptului ca intrebarea este interesanta in ochii dvs.

Eutifiev_EMI 03.06.2008 17:06:36

Citat:

În prealabil postat de costel
Pai a pune un semn de egalitate intre ortodoxie si celelalte confesiuni inseamna a fi de acord ca, atat in ortodoxie, cat si in celelalte credinte, ai si adevar si eroare. In ortodoxie nu ai eroare. Ca sunt persoane care isi iau acest titlu de ortodocsi si dau marturie mai degraba despre minciuna decat despre adevar, nu inseamna ca aceasta este ortodoxia.

Eu nu am pretins asa ceva si nici nu am afirmat, nici macar cu subinteles.
Semnul egal pus nu interconfesional,. Nu intre crezuri, ci intre credinciosi. Nu intre intre diferentele de crezuri, ci intre aceia care cred.
Eu nu vad ce are una cu alta ? Ce are religia mea cu omul respectiv ? Sau nu sustine si unul si altul ca au fost intocmiti, creati de acelasi TATA-Dumnezeu ?
Nu vad logica. Adica, daca nu esti de acord cu ce cred eu, nu te respect, nu te iubesc ?

Acestea sunt conditionate ? Daca da, atunci cu parere de rau dar ACEASTA NU ESTE DRAGOSTE ! Sa ajuti pe cineva, cu conditia ca vei primi ceva, in termeni legea gramaticii, se numeste INTERES.

Si interesul este urmat totdeauna de conditionalul "daca" ai bine, daca nu "tot bine".

ancah 03.06.2008 19:08:37

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

S,l-ati deschis ? Totusi mie nu mi-ati rarpuns, in ciuda faptului ca intrebarea este interesanta in ochii dvs.

Speram sa gasim raspunsul impreuna. E foarte usor a pune intrebari; mai greu de gasit raspunsul cel mai bun. Si cum zice si costel, fiecaruia i se potriveste un alt aspect al problemei puse. De aceea sper ca cu efort comun sa gasim raspunsul cel mai bun.

Eutifiev_EMI 04.06.2008 14:14:32

"... si pe aproapele tau ca pe tine insuti."

Care este aproapele dvs. ? Just, sincer, concret, ?

Eutifiev_EMI 04.06.2008 14:18:02

Am deschis un topic cu acest subiect.

vsovi 04.06.2008 15:10:20

Citat:

necredinciosul milostiv, samariteanul ce l-a cules pe nenorocit dintre talhari, l-a ingrijit, l-a odihnit shi a platit pentru el dar a shi promis ca se va intoarce ca sa se intereseze de starea lui, caci ala a facut canonul milei de la Dumnezeu shi care, prin ceea ce a facut shi prin ceea ce a crezut, defapt este mult mai credincios shi mai ortodox decat cum incercam noi sa ne impunem parerea foarte buna despre sine.

Iar aproapele shi fratele tau a zis Hristos: "cine sunt mama mea shi fratzii mei? sunt cei ce fac voile lui Dumnezeu" ... credintza, nadejdea, shi dragostea in rabdare indelunga shi in staruintza shi curatzie spre desavarshirea din smerita smerenie intru Hristos...

caci aproape de Hristos au stat shi fariseii shi invatzatorii legii shi Iuda Scarioteanul shi multzi credincioshi care s-au lepadat de el pentru lacerea ispitelor din lume, dar planul lui Dumnezeu se face cu cei ce cred shi asculta caci daca nu ai credintza, nu vrei, nu ai dor sfant, sfiala sfanta, nu-l iubeshti pe Hristos atunci pleaca shi macar nu incurca caci cu credincioshii shi cu fidelii Sai va duce la Bun sfarshit planul Sau caci altfel, daca ne impotrivim shi ne intarim la cerbicie shi necredintza shi indaratnicie shi batjocura shi potrivnicie cu Hristos ne va da focului pe totzi.... ???:(:(

Z.Lidia 04.06.2008 15:33:58

Citat:

....
Care ?
Intelepteste gandit. Vad in cuvintele dvs. o arta in ce priveste cunostinta si un o minte ascutita in a le alcatui .
Sanatate !

Adica vezi mandrie in raspunsul meu? E posibil. Credeam ca iti e de ajutor. Am schitat raspunsul la intrebarile tale.
Insa partea cu erezia, printre pacatele cele mai mari, nu cred ca ti-a picat prea bine. Am luat randurile acelea dintr-o carte de rugaciuni si sfaturi ortodoxe.
Da, sunt aceleasi porunci pe care trebuie sa le pazeasca si cei care-si spun doar crestini, fara cuvantul "ortodox".
Imi spunea cineva odata ca religia crestina e o religie a moralei. Adica faci faptele bune si speri la mantuire. Eu n-as miza doar pe asta. Dar, e problema fiecaruia.
Consider ca dogmele sunt neimportante doar pentru cei care nu le stiu.
Chiar nu stii cele 10 porunci?
Dar, "Crezul" stii?
Poate ne vorbesti putin despre tine.

Eutifiev_EMI 05.06.2008 13:46:10

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia
Citat:

....
Care ?
Sanatate !

Adica vezi mandrie in raspunsul meu? E posibil. Credeam ca iti e de ajutor. Am schitat raspunsul la intrebarile tale.
Insa partea cu erezia, printre pacatele cele mai mari, nu cred ca ti-a picat prea bine. Am luat randurile acelea dintr-o carte de rugaciuni si sfaturi ortodoxe.
Da, sunt aceleasi porunci pe care trebuie sa le pazeasca si cei care-si spun doar crestini, fara cuvantul "ortodox".
Imi spunea cineva odata ca religia crestina e o religie a moralei. Adica faci faptele bune si speri la mantuire. Eu n-as miza doar pe asta. Dar, e problema fiecaruia.
Consider ca dogmele sunt neimportante doar pentru cei care nu le stiu.
Chiar nu stii cele 10 porunci?
Dar, "Crezul" stii?
Poate ne vorbesti putin despre tine.

In nici un caz! Nici vorba de asa ceva ! Am apreciat felul dumitale de a gandi

costel 05.06.2008 15:02:12

EMI, nu am afirmat ca daca nu impartasesti aceeasi credinta cu mine, trebuie sa te urasc. Caci cel ce a ajuns sa iubeasca cu adevarat, nu mai poate uri. Insa, privirea spre cel de o alta credinta ma asigura ca este si el un chip al lui Dumnezeu, dar e in afara de mine; comunicarea cu el ma asigura ca persoana respectiva e pe drum spre mine si eu spre ea; iar impartasirea cu Hristos in ortodoxie, e semnul unirii depline, nu doar a mea cu el, ci a noastra cu Hristos.

sofiaiuga 05.06.2008 21:27:43

Citat:

toti semenii,inclusiv dusmanii ,adica cei care se indoiesc de ADEVARUL exprimat de credinta ortodoxa ;iar iubirea fata de acestia inseamna a incerca dupa puterile noastre a le deschide atentia ca sint pe cai gresite in drumul de mintuire a sufletelor lor.Aceasta essta adevarata dragoste ,IN ADEVAR si nu ocolind sau cedind ceva de dragul asazisei fratietati caci iubirea nu e iubire decit IN ADEVAR ,iar nu prin ocolirea marturisirii lui.Ortodoxia are multi marturisitori martiri ,care au aparat platind cu viata lor ,ADEVARUL mintuitor al bisericii ortodoxe.

Eutifiev_EMI 15.06.2008 01:36:04

As vrea, v-as ruga mult, sa revenim la intrebarile topic-ului.
Multumesc

Vreau mult ma multe pareri.

Eutifiev_EMI 15.06.2008 01:48:53

Citat:

As vrea, v-as ruga mult, sa revenim la intrebarile topic-ului.
Multumesc

Vreau mult ma multe pareri.

Asta este tot cea ce dvs. credeti si practicati ?
Tot ceea ce ati expus pana acum, este tot cea ce stiti si practicati ?

matad 01.07.2008 00:06:19

Citat:

nu ai cum sa-ti asculti mereu inima fara ratiune.
De multe ori inima alege pacatul :)
Ratiunea te ajuta sa intelegi Legea lui Dumnezeu care defineste caracterul lui Hritos
care insemna dragostea creatoare si datatoare a vietii.

Eutifievv_emi 04.11.2009 18:28:08

Citat:

În prealabil postat de matad (Post 80744)
nu ai cum sa-ti asculti mereu inima fara ratiune.
De multe ori inima alege pacatul :)
Ratiunea te ajuta sa intelegi Legea lui Dumnezeu care defineste caracterul lui Hritos
care insemna dragostea creatoare si datatoare a vietii.

Mi-am uitat parola si am intrat cu alt nume. Asa ca tot eu sunt.

Absolut! E imposibil sa percepi virtutea aceasta cu proprile aptitudini.
Vredeti dvs., daca am fi putin mai dinamici, fara ca sa deviem de la subiect, tare bine ne/am mai intelege! Nu fac aluzie la Thread, vorbesc in general.
Totusi nici bazandu/te pe sentimente, nu poti sa o percepi.
Adevarul este cel mai greu cuvant pe care omul il poate rosti, pentru ca este contrar firescului di el, care este denaturarea voita a acestui adevar, si anume minciuna care ne conduce pe cei mai multi.

Eutifievv_emi 08.11.2009 23:11:05

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia (Post 76128)
Si smerenia e importanta, pentru ca se zice ca pe cei la inceput de drum ii incearca adesea mandria, gandul ca sunt mai buni ca ceilalti, ca li se cuvine mai mult. Pe cand toata transformarea, imbunatatirea personala, postul si rugaciunea au legatura cu iubirea, cu comuniunea, chiar a-l pune pe celalalt mai presus decat tine, inclusiv pe cel pacatos, ca poate si pe acela il asteapta Dumnezeu.

Frumoasa expunere! Totusi a fi umil nu inseamna sa te subapreciezi de dragul smereniei, pentru ca nu este drept. Iar cat despre prrobabilitatea posibila sau imposibila aratate in dreptul dragostei desavarsite, demonstrate cu nepartinire in Hristos, nu poate fi contestata, nici pusa sub semnul unei intrebari care lasa de dorit.

Dovada ? Iat-o:

"Doresc Eu moartea pacatosului? zice Domnul, Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca? "(Ezec.18:23)
Spune-le: "Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca dela calea lui si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va dela calea voastra cea rea! Pentruce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?" (Ezec.33:11)

Eutifievv_emi 08.11.2009 23:44:00

Care sunt princilpile fundamentale pe care trebuie sa le implinim in calitate de crestini ?
Este apsolut necesar sa sti ce si cum crezi in Dumnezeu ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:01:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.