Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Anafura (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4159)

pacatoasa 22.07.2008 13:54:24

Dragi prieteni vog sa spuneti cei care stiti cand nu se ia anufura? Ma gandesc ca e un lucru pe care trebuie sa-l stim ca sa nu o luam cu nevrednicie(eu oricum o iau cu nevrednicie pentru ca sunt pacatoasa)...stiu cateva cazuri in care nu ai voie sa iei...insa as prefera sa le enumerati voi care stiti mai bine...

7th_Brigade_TzHL 22.07.2008 14:12:49

1 Corinteni 11
23. Caci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat si voua: Ca Domnul Iisus, in noaptea in care a fost vandut, a luat paine,
24. si, multumind, a frant si a zis: Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi. Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.
25. Asemenea si paharul dupa Cina, zicand: Acest pahar este Legea cea noua intru sangele Meu. Aceasta sa faceti ori de cate ori veti bea, spre pomenirea Mea.
26. Caci de cate ori veti manca aceasta paine si veti bea acest pahar, moartea Domnului vestiti pana cand va veni.
27. Astfel, oricine va manca painea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat fata de trupul si sangele Domnului.
28. Sa se cerceteze insa omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar.
29. Caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului.

Stiu ca exista pacate pentru care este oprita un timp impartasania. De exemplu daca te spovedesti preotul iti va spune daca pentru pacatele care le-ai marturisit este oprita impartasirea.

Marius22 22.07.2008 14:18:14

Potrivit Pravilei bisericesti, anafura este painea ramasa de la prescurile din care s-a scos Sf. Agnet. Dupa ce preotul o binecuvanteaza la Axion, se da spre sfintire- celor ce nu s-au impartasit, de acelasi preot care a slujit. Nu pot lua anafura: cei ce au mancat; cei ce au avut scurgere (Lev. 22, 4); cei ce nu sunt vrednici sa li se primeasca darurile la biserica din pricina pacatelor publice etc, (Lev. 7,19-21); cei rataciti de la credinta (Mat. 7,6; Const. Ap.VIII, 31).
Iata un articol care m-a lamurit cu privire la multe aspecte legate de acest subiect: http://www.crestinortodox.ro/Alte-articole---/Anafura_in_raport_cu_Sfanta_Euharistie-237-19278.html

Florin-Ionut 22.07.2008 14:40:22

Eu stiu ca anafora = "in loc de dar", adica li se da in locul impartasaniei celor care nu merita sa se impartaseasca.

mirelat 23.07.2008 05:08:27

o doamna m-a intrebat daca poate sa aprinda candela si sa ia anafura daca in noaptea precedenta a facut dragoste cu sotul. eu i-am spus ca da, voi ce ziceti?

achimovjan 23.07.2008 06:46:14

Citat:

În prealabil postat de mirelat
o doamna m-a intrebat daca poate sa aprinda candela si sa ia anafura daca in noaptea precedenta a facut dragoste cu sotul. eu i-am spus ca da, voi ce ziceti?

Pai de ce nu!Doar a facut dragoste,nu a facut ura!:D

anita 23.07.2008 10:17:28

Citat:

Mirela ,citeste ce a spus par.Arsenie Boca unei femei pe care a refuzat sa o miruiasca pentru ca avusese relatii intime cu barbatul seara precedenta.

georgeval 23.07.2008 11:08:06

Citat:

Daca avem in vedere ca anafora se ofera ca antidoron, adica in loc de dar (Sfanta Impartasanie), persoanelor care nu s-au invrednicit de unirea cu Hristos prin Sfanta Impartasanie, prin analogie, credem ca si aceasta presupune o pregatire morala (atat trupeasca cat si sufleteasca). Nu trebuie sa confundam Sfanta Impartasania cu Anafura. Anafura nu inlocuieste deci Sfanta Euharistie. Primirea anafurei este menita numai sa intretina viu in suflete simtul lipsei Sfintei Euharistii si deci aspiratia neincetata de a ne invrednici de ea printr-o viata imbunatatita.
Deci si primirea anafurei presupune o pregatire.
Cat despre candela acesta poate fi aprinsa.

Z.Lidia 23.07.2008 11:10:36

Citat:

Eu stiu ca se ia anafura neaparat pe nemancate, dimineata sau dupa slujba de duminica.
Daca nu avem voie sa intram in biserica, in asemenea cazuri, nu inteleg cum am avea voie sa luam anafura.
Mie mi s-a intamplat sa fi mancat sau baut ceva dimineata, duminica si n-am mai putut sa iau anafura chiar in ziua aceea, dupa slujba. Am pus-o in servetel si am luat in dimineata urmatoare.
Dar de aprins candela si rugaciune, nu cred ca e oprire!

seminaristul 23.07.2008 11:23:00

Din cate stiu eu, la inceputul crestinismului se obisnuia ca dupa Sfanta Liturghie toti participantii sa participe si la o agapa, insa cu timpul marindu-se numarul crestinilor in locul agapei s-a recurs la impartirea anaforei ca inlocuitor pt agapa

varvara 23.07.2008 13:12:10

Daca a facut dragoste cu sotul ei poate merge la biserica, sa se apropie de cele sfinte?Nu. Nici anafora nu poate lua.In acest caz , daca mergi la slujba, stai in spate.Nu te inchini la icoane, nu stai la sfintele daruri, nu te miruiesti.Asa stiu eu.
Zilele de impreunare sunt martea si joia, daca nu este sarbatoare sau post.

moro.d 23.07.2008 13:44:19

eu am canon sa iau zilnic anafura si agheasma mica (sigur, cu exceptia zilelor delicate din luna..). iar atunci cand am fost oprita de la Sf Impartasanie mi s-a spus sa iau agheasma mare (ca inlocuitor pt cei ce nu se pot impartasi).

Citat:

Daca a facut dragoste cu sotul ei poate merge la biserica, sa se apropie de cele sfinte?Nu. Nici anafora nu poate lua.In acest caz , daca mergi la slujba, stai in spate.Nu te inchini la icoane, nu stai la sfintele daruri, nu te miruiesti.Asa stiu eu.
Zilele de impreunare sunt martea si joia, daca nu este sarbatoare sau post.
asa stiam si eu.
pe de o parte, barbatul nu se poate atinge de cele sfinte dupa ce a avut o polutie, pe de alta, femeia a fost cauza :D si a fost spurcata in timpul actului sexual..

dar cel mai bine este sa vorbesti cu duhovnicul tau despre chestiile astea. iti va spune el cand sa iei si cand sa nu iei anafura si celelalte, cand sa intri si cand sa nu intri in biserica, cand ai voie sa te atingi de cele sfinte si cand nu...
noi ce stim, stim de la duhovnici sau din ce am citit.
deci, duhovnicul e cel mai potrivit pt a te lamuri. ;)

mirelat 23.07.2008 20:52:12

Citat:

În prealabil postat de varvara
Daca a facut dragoste cu sotul ei poate merge la biserica, sa se apropie de cele sfinte?Nu.

hai ca sunteti culmea!

si da, dansa mi-a spus ca facuse dragoste intr-una din zilele permise.

apropo, mi-a spus odata un preot de la Biserca Ortodoxa Siriana Antiohiana ca anafura este data ca binecuvantare, si se poate lua oricand.

mirelat 23.07.2008 20:53:39

Citat:

În prealabil postat de anita
Mirela ,citeste ce a spus par.Arsenie Boca unei femei pe care a refuzat sa o miruiasca pentru ca avusese relatii intime cu barbatul seara precedenta.

unde sa citesc?

sincer, cam am rezerve fata de unele lucruri spuse de acest parinte.

BogdanF 23.07.2008 20:56:56

Citat:

Sunt destul de sigur ca nu poate. Si nici sa faca dragoste in ziua in care a luat anafura.

La Sfanta Impartasanie e mai strict, e vorba de 3 zile de curatenie.

moro.d 23.07.2008 20:57:17

Citat:

apropo, mi-a spus odata un preot de la Biserca Ortodoxa Siriana Antiohiana ca anafura este data ca binecuvantare, si se poate lua oricand.

oricand pe stomacul gol si daca esti curat/a.

mirelat 23.07.2008 21:02:25

da, pe stomacul gol, of course.

mirelat 24.07.2008 06:11:58

:) sper ca doamna care m-a intrebat - si care mai citeste pe aici, pe forum - s-a mai lamurit cat de cat.

achimovjan 24.07.2008 07:47:10

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
Citat:

Deci cum am mai spous undeva.Ca sa luati anafura trebuie sa fiti "curati",adica sa faceti cel putin un dus inainte,si mai ale sa va spalati pe dinti:D.De asemenea ar fii de preferat sa nu aveti nimic in stomac,nici macar suc gastric(stomac gol).Pai eu zic mai bine sa aluati anafura dupa ce muriti,dar nu imediat ci dupa ce indepliniti toate aceste absurde conditii impuse pe aici.Eu asta am inteles,ca pentru a lua anafura,trebuie sa fii mort.:D

georgeval 24.07.2008 09:59:11

Citat:

În prealabil postat de achimovjan
Citat:

Citat:

Deci cum am mai spous undeva.Ca sa luati anafura trebuie sa fiti "curati",adica sa faceti cel putin un dus inainte,si mai ale sa va spalati pe dinti:D.De asemenea ar fii de preferat sa nu aveti nimic in stomac,nici macar suc gastric(stomac gol).Pai eu zic mai bine sa aluati anafura dupa ce muriti,dar nu imediat ci dupa ce indepliniti toate aceste absurde conditii impuse pe aici.Eu asta am inteles,ca pentru a lua anafura,trebuie sa fii mort.:D

Nu trebuie nici sa exagerezi,ptr ca doar nu este paine obisnuita. Avem nevoie de o pregatire morala, cat de mica ar fi ea, dupa puterile fiecaruia.

Z.Lidia 24.07.2008 10:23:37

Dar cu ce mai curatam constiinta, Achimovjan? pasta de dinti? Sapun? Ca tipa, cand stie ca n-are voie sa se prezinte asa in biserica, sa ia anafura si sa se gandeasca la imbratisari.
Si nici sa ingrijeasca intai de foame, de sete -de trup- si apoi de suflet. (la faza asta ma recunosc pacatoasa, rezist greu sa nu mananc pana la pranz)
Din cate stiu, nu se poate sa faci dragoste seara, iar dimineata sa mergi la biserica, avand inca alte ganduri decat cele de pocainta. Trebuie sa mai treaca un pic de timp. Nu stiu nici eu cat e acel timp. Oricum, mai mult de 12 ore.

moro.d 24.07.2008 11:29:48

Citat:

În prealabil postat de achimovjan
Citat:

Citat:

daca pt tine curatia se rezuma la chestiile astea, atunci nu ma mir ca ai putut scrie un asa mesaj...

moro.d 24.07.2008 11:35:11

femeia este necurata 7 zile de la prima scurgere... barbatul, de asemenea, este necurat, dar probabil ca numai in ziua respectiva, nu stiu, interesati-va.
omul este necurat daca fumeaza (la mine in Biserica, fumatorii nu numai ca sunt opriti de la Sf Impartasanie, anafura si celelalte... dar nici sa sarute icoanele n-au voie; si e bine pt ca pe multi i-a ambitionat de s-au lasat :D )
si asa mai departe...

la ironii ne pricepem toti, dar sa ne gandim putin... Doamne fereste

MarinaAlca 24.07.2008 11:35:23

se vede ca unora le trebuie dictionar de a traduce tenta subtila si inteligenta ironica a mesajelor lui achimovjan... eliberati-va!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! incercati sa puteti citi dincolo de cuvinte... nu mai fiti orbiti de prejudecati sin indoctrinari!!!!

MarinaAlca 24.07.2008 11:45:06

Citat:

omul este necurat daca fumeaza (la mine in Biserica, fumatorii nu numai ca sunt opriti de la Sf Impartasanie, anafura si celelalte... dar nici sa sarute icoanele n-au voie; si e bine pt ca pe multi i-a ambitionat de s-au lasat :D )
si asa mai departe...

la ironii ne pricepem toti, dar sa ne gandim putin... Doamne fereste

ca bine zici ispita_ta.. la ironii si rautati.. apropo.. cum ramane cu preotii care fumeaza??:D.. pe ascuns evident:p... dar ptr ei nu se aplica pedeapsa sus mentionata de tine.. ca doar e evident, urmam cu intreaga "turma" sloganul " SA FACEM CE ZICE POPA NU CE FACE POPA" lol lol lol lol si " sa nu judecam faptele preotului":p

moro.d 24.07.2008 11:46:11

Marina draga, e un forum crestin, ai chef de ironii? imi provoaca greata oamenii care se baga ca nuca-n perete.
pana data viitoare, poate inveti sa folosesti functia "mp" daca nu esti pe subiect

moro.d 24.07.2008 11:48:01

ah.. sorry, credeam ca mi te-ai adresat mie.

pai... daca ma intrebi pe mine ... Biserica oficiala e plina de putregai... ce sa mai vorbesc de-un "preot" care fumeaza...

MarinaAlca 24.07.2008 11:51:39

Citat:

Marina draga, e un forum crestin, ai chef de ironii? imi provoaca greata oamenii care se baga ca nuca-n perete.
pana data viitoare, poate inveti sa folosesti functia "mp" daca nu esti pe subiect

mare dreptate ai ispita_ta... poate ar trebui sa invat mai mult decat a folosi o functie... cat despre a fi sau a nu fi in subiect........ tu ai fost cea care ai deschis vorba despre fumatori.. si te-am intrebat daca si ptr preotii fumatori tot regula asta se aplica.. li se interzice anafura???? Sf Impartasanie??? deci pune ochelarii sau eventual un nou consult ORL ptr marire dioptrii, sau un dictionar explicativ te va face sa intelegi ca eram in SUBIECT...:D:D:D:D:D:D:D... daca nu... tot inainte!! nu-i bai!!

pacatoasa 25.07.2008 15:37:40

Va multumesc pentru raspunsuri...inca nu sunt lamurita pe deplin....dar mai ma interesez si mai astept raspunsuri de la voi:)

costel 25.07.2008 16:01:29

Se vorbeste adesea ca anafura inlocuieste Sfanta Euharistie. Dimpotriva, rostul ei este sa intretina viu in sufletele noastre simtul lipsei Sfintei Euharistii si dorinta de a ne face vrednici sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului. Daca ramanem la o intelegere ingusta - anafura inlocuieste Euharistia - riscam sa ramanem doar la ea, invocand motivul - nu sunt vrednic decat de anafura.

mihaelaandreea 18.01.2013 19:51:53

cum luam anafura??

Cand ma duc la slujba de duminica dupa ce se termina iau si cateva bucatele de anafura si nu o iau in ziua aceea ptr ca spre rusinea mea mananc inainte de a merge la Sf.Liturghie dar o iau luni ,marti ,mieruri..etc ,pe nemancate (mi se mai intampla uneori sa o iau si dupa ce m-am trezit ulterior in timpul noptii si am mai baut o gura de apa dupa ora 00.00 si apoi am adormit iar..)eu am crezut ca modul in care iau anafura este corect(nu ma spal pe dinti ,pe ochi iau anafura si apoi ma spal etc..)dar zilele trecute si anume miercuri zi in care nu am postit desi era post mama imi zice "eu stiu ca anafura se ia doar cand postesti si nu asa in fiecare zi"???Atunci cum se ia corect anafura?daca e luni ,marti,joi,sambata si nu e post se poate lua???chiar daca manac de dulce in restul zilei ,iar miercurea si vinerea daca e post si eu nu pot posti in ziua respectiva mai pot lua anafura??
Doamne Ajuta!

maria-15 18.01.2013 20:04:38

Anafura se ia in fiecare zi pe nemancate(indiferent daca e post sau nu),apoi se bea Agheasma mica.
linistita puteti sa va spalati inainte.

mihaelaandreea 18.01.2013 20:50:15

Citat:

În prealabil postat de maria-15 (Post 496578)
Anafura se ia in fiecare zi pe nemancate(indiferent daca e post sau nu),apoi se bea Agheasma mica.
linistita puteti sa va spalati inainte.

va multumesc ptr raspunsul dvs!!!!deci chiar daca in ziua respectiva nu pot tine post pot lua anafura?si aghiasma mica este aceea pe care o gasim in "butoaie"la Biserica?stiu ca aghiasma Mare este cea din ziua Bobotezei si se bea doar 8 zile ,dar aghiasma mica se ia tot asa in zilele in care nu se tine post si in zilele in care se tine post?

Dumitru73 19.01.2013 16:49:04

Citat:

În prealabil postat de mihaelaandreea (Post 496590)
va multumesc ptr raspunsul dvs!!!!deci chiar daca in ziua respectiva nu pot tine post pot lua anafura?si aghiasma mica este aceea pe care o gasim in "butoaie"la Biserica?stiu ca aghiasma Mare este cea din ziua Bobotezei si se bea doar 8 zile ,dar aghiasma mica se ia tot asa in zilele in care nu se tine post si in zilele in care se tine post?

singura condiționate la anafura și aghiazma mică este să le iei pe stomacul gol.

maria-15 20.01.2013 14:08:53

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 496722)
singura condiționate la anafura și aghiazma mică este să le iei pe stomacul gol.

...si sa nu va aflati in perioada lunara!

AlinB 21.01.2013 01:15:57

Citat:

În prealabil postat de mihaelaandreea (Post 496573)
Cand ma duc la slujba de duminica dupa ce se termina iau si cateva bucatele de anafura si nu o iau in ziua aceea ptr ca spre rusinea mea mananc inainte de a merge la Sf.Liturghie dar o iau luni ,marti ,mieruri..etc ,pe nemancate (mi se mai intampla uneori sa o iau si dupa ce m-am trezit ulterior in timpul noptii si am mai baut o gura de apa dupa ora 00.00 si apoi am adormit iar..)eu am crezut ca modul in care iau anafura este corect(nu ma spal pe dinti ,pe ochi iau anafura si apoi ma spal etc..)dar zilele trecute si anume miercuri zi in care nu am postit desi era post mama imi zice "eu stiu ca anafura se ia doar cand postesti si nu asa in fiecare zi"???Atunci cum se ia corect anafura?daca e luni ,marti,joi,sambata si nu e post se poate lua???chiar daca manac de dulce in restul zilei ,iar miercurea si vinerea daca e post si eu nu pot posti in ziua respectiva mai pot lua anafura??
Doamne Ajuta!

Daca am fi atata plini de grijii pentru ceea ce reprezinta de fapt esenta ortodoxiei..

mihaelaandreea 21.01.2013 15:06:31

Multumesc!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:52:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.