![]() |
In fiecare zona a tarii, dar cu preponderenta in Muntenia si Moldova exista fel si fel de traditii ,obiceiuri si ritualuri in cadrul inmormantarii care nu au nici un suport canonic nu ajuta cu nimic ci doar ingreuneaza si pune familia decedatului in situatia de a face cheltuieli peste masura pt inmormantare, de ce preotii acepta astfel de traditii? multi spun ca nu vreau sa strice traditiile localnicilor, dar preotul e pus a arate calea adevarata si sa-i dezbrace pe oameni de ritualuri fara rost, din cauza acestor ritualuri multi ne-ortodocsi cred k acestea fac parte din credinta ortodoxa, de ce lasa preotii ca slujba inmormantartii sa fie impanata si pangarita cu fel si fel de stupizenii, nu cred k exista nicio explicatie dacat poate puierila |
si cind te gindesti danyel ca si tu vei fi ingropat de familia ta, tot assa, numai cu superstitii si impanari si comporamente paginesti.
vai, vai, vai adevarul e ca preotii ar trebui sa fie mult mai vigilenti. |
mie imi place sa daruiesc oamenilor atunci cand fac parastas, nu mi se pare o corvoada.
|
Citat:
|
Citat:
prosoape si colaci agatate la prapori si la cruce, prosoape puse peste sicriu, prosoape legate de lumanari, de vesmintele preotilor in unele zone, plapume sau diverse haine puse pe jos pt ca mortu sa treaca peste ele, lasarea si ridicarea sicriului de trei ori peste prag k vezi doamne sa nu duca norocu din casa, bani aruncati peste sicriu, bani aruncati in groapa ba chiar am vazut bani pusi pe pieptul mortului seste care preotul punea o cruce, incordarea scaunelor pe care a stat sicriul dupa prohod, spargerea de farfurii sau cani si trantirea usii dupa ce iese mortul din casa, datul cocosilor sau a altor obiecte peste groapa, organizarea mesei de pomana care de multe ori se lungeste si se transforma in chefuri imbibate de alcool in loc ca acei bani sa fie dati de pomana celor ce au cu adevarat nevoie de ei, impartirea de colaci, cozinaci, suc tuica, vin celor prezenti la slujba inmormantarii care constituie o alta cheltuiala inutila. si multe altele dupa cum am spus cu preponderenta inradacinate in satele din Moldova si Muntenia dar nici Ardealul nu duce lipsa |
da , asta asa e..
acu tre sa si bage si antihristu coada in biserica,nu?:| |
cred ca daca milostenia se face cu dragoste si cu buna chibzuiala e bine venita. sa nu sarim calul si sa ne ferim de ridicol si supersititii!
|
Si cei care mor in razbo, pe campul de lupta....si vine preotul si le face o slujba si ii ingroapa, oare nu tot "crestineste" sunt inmormantati?
sigur, asta e exceptie....dar faptul ca mortul trebe sa aiba bani ca sa plateasca vamile vazduhului.... lumanari ca sa vada in "tunel"... prosoape nu mai stiu entru ce..... Sigur, au si traditiile rolul lor...dar nu trebuie facut dina asta dogme...mai ales cu aruncatul gainii..sau altele.... La inmormantare sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa fie ingaduitor la judecata cu sufletul celui decedat, trupul lui fiind pus in pamantul de unde a fost luat, si asteapta invierea....slujba inmormantarii, pe langa rugaciunile de dezlegare pentru cel raposat, are rolul si de a intari incredinta pe cei ramasi in viata, ca moartea nu are ultimul cuvant, ca exista inviere si ne vom revedea , speram, fericiti cu totii in ceruri...Lumanarile ne duc tocami cu gandul la lumanrea de la Paste, la Crisots care a inviat, fiind intre cei morti cel dintai care a inviat. |
Un articol interesant: Obiceiuri si practici ale celor vii pentru cei morti.
http://www.crestinortodox.ro/Datini--obiceiuri-si-superstitii/Obiceiuri_si_practici_ale_celor_vii_pentru_cei_mor ti-23-12399.html |
Danyel.inainte de ti rasounde as vrea sa stiu daca tu esti crestin-ortrodox!
|
Aceste traditii nu sunt tocmai inutile. Adica poate or fi pentru cei raposati, dar de multe ori ele le fac intr-un fel bine celor vii care raman. Multi au impresia ca daca dau tot felul de lucruri si fac multe altele entru cel decedat il ajuta cumva. Multi vor ca sa faca "toate randuielile" pentru cel mort, doar ca sa se simta cu inima impacata ca au facut tot ce au putut pentru cel plecat. Si nu au pace, si cred ca mortul nu are pace pana ce acele lucruri nu sunt facute.
E foarte greu sa stergi traditii impamantenite fara sa atragi dusmania oamenilor. |
Citat:
sunt ortodox cu numele mai mult decat cu trairea |
Citat:
|
Citat:
Nu cred ca a fi ortodox inseamna sa implinesti toate ritualurile inutile si babesti , toate superstitiile folclorice, suntem chemati la unirea cu Hristos, nu la legatu prosoapelor de prapori, sau la aruncatu banilor peste sicriu, scuza-ma da chestiile astea deja au luat-o pe aratura |
Citat:
Cheltuiala este intr-adevar enorma si inutila. |
Obiceiul cu banii pusi pe mort sau aruncati pe sicriu vine din mitologia greaca, in care cei care trebuiau inmormantati li se puneau doua monede pe ochi ca sa aibe ce plati lui Charon la trecerea Stixului. Asa si noi, punem bani, dar pentru ce? Pentru noroc sau ca sa aibe mortu ce plati la vami sau cum? :)
Asadar, nu sunt de acord cu banii, cu trecerea gainii/cocsului si a prosoapelor de tot felul, dar cu hainele si alimentele eu cred ca e bine, pentru ca se face pomana pentru sufletul celui raposat, iar asta ii mai ajuta acolo intr-un fel sau altul, numai de Dumnezeu stiut. |
Toate aceste obiceiuri care se fac nu sunt obligatorii si nici nu ajta mortul cumva!Cand a murit tatal meu fiind prima pierdere importanta din familie(dupa bunici)la care eu si sora mea trebuia sa ne implicam direct, eu am crezut cu cuvinta sa chem preotul acasa si sa imi notez tot ce este obligatoriu de facut! Iata ce raspuns am primit.Mortul nu primeste nimic,tot ce facem este pt. ai multumi lui Dumnezeu si pentru asta o mica palma de coliva cu care se merge la Biserica la 3-6 saptamani apoi la 3-6-9-12 luni pentru pomenire apoi din an in an. Restul sunt obiceiuri si fala! Nu sunt obligatorii si nici nu ajuta cu nimic dar pentru a ne fi mai usor in limita posibilitatilor putem sau nu sa le facem! Si asa am facut!In acel an parca am avut posibilitati mai mari si am reusit sa facem mai mult! Am avut parca impresia ca Dumnezeu n-ea dat mai mult si nu am simptit nici o greutate! Ii multumin lui Dumnezeu si ne rugam sa ii ierte tatalui nostru pacatele!
|
Citat:
Poi da, cam asa e, decat sa-ti ocupi timpul si sa-ti cheltuiesti banii pe fel si fel de traditii inutile, mai bine dai de pomana unui sarman, ca Dumnezeu v-a primi neintarziat osteneala faza cu prosoapele mi se pare exagerata, chiar daca se dau de pomana, cred ca saracii din fiecare parohie pot merge la piata cu cate prosoape au primit, si asta face parte dintr-o traditie inutila dand de pomana ceva ce nu este extrem de necesar, sunt multe de discutat.. |
Au cine te-a pus pe tine administrator peste bunurile altora?Cine te crezi de vrei sa-i inveti pe altii ce sa faca cu baniilor?unii vor sa dea prosoape de poamana!E treaba lor si va fi primita jertfa dupa credinta lor!Tu cand iti vei ingropa mortii du-i direct la groapa fara nici un ceremonial,daca crezi ca asa este bine si vei fi rasplatit dupa cat de buna este credinta ta!Dar sa vii si sa critici pomana facuta de altii, este lipsa de bun simt si neiubire de aproapele tau!Tot ce dati pt un mort este de folos mortului daca este dat cu credinta.Caci Mantuitorul spune ca orice vom cere de la Tatal in numele Sau ni se va da!Iar noi cerem ,ca ceea ce dam de pomana in numele domnului sa fie trecute ca fapte bune in contul sufletului celui mort.Si conform afirmatiiei Mantuitorului asa va fi!eu nu cred c cineva va crede ca Mantuitorul a mintit!!Iar daca crede totusi cineva asa ceva acela nu este crestin ci face parte din slujitorii anticristici!
|
Citat:
Dragul meu problema nu e pomana si nici faptul ca ma pun eu administrator pe bunurile altora, problema e ca oamenii nu vor sa faca aceste traditii, nu le fac din placere ci se simt obligati, mai mult , multi cred ca e ceva ce tine de credinta in prosoape si in cocosul dat peste groapa, Daca s-ar da din inima ar fi foarte bine, dar vedem ca oamenii cam putin sar in ajutor in restul timpului, dar cand le moare cineva repede sar sa implineasca tot felul de ritualuri ca vezi doamne... una e pomana, si una-s traditiile inutile, daca vrei sa dai pomana dupa cel mort, du-te imbraca pe cel gol , satura pe cel flamand, nu paganiza slujba inmormantarii cu tot felu de colaci, prosoape, bani, etc, nu este crestinesc, nu asa vrea Dumnezeu sa dam pomana, si nu mai suntem in Evul Mediu , din fericire, treziti-va oameni buni, probabil n-ati participat la inmormantari prea des, se face un adevarat ritual paganesc de catre unele "babe" de dragul implinirii traditiei, in loc sa se roage pt cel mort, in loc sa indemne la pocainta, pe multi in acele momente ii intereseaza cate prosoape trebuie lagate de prapori, de preot, de bratul nush cui, ce relevanta au toate aceste lucruri? ce logica au? nici una, pacat ca ne pierdem in fel si fel de traditii, da sunt frumoase traditiile romanesti, dar nu facute in astfel de imprejurari cand mortul trebuie incredintat prin rugaciuni lui Dumnezeu, si pt ceelalti trebuie sa fie un moment de meditatie asupra propriei morti |
Citat:
De ce face-ti toti pomana numai cand moare cineva>? Oare nu sunt atatia sarmani care dorm saracii pe bancile publice lihniti de foame, iar cand mergem la serviciu sau la scoala trecem pe langa ei indiferenti, facandu-ne ca ne uitam in alta parte ca sa nu-i vedem si sa nu ne mustre constiinta? A? Nuuuuu, aici o sa va scuza-ti repede ca nu aveit bani sa le luati si lor ceva, ca si asa aveti prea multe probeleme acasa... Trist...dar asta e adevaru. :hmmm: |
Poti sa argumentezi canonic ca moartea cuiva trebuie sa fie un motiv de meditatie....etc.!s-r putea ca in acele traditii sa fi mai multa sinceritate decat atunci cand regulile reci nu intelg putre traditiei!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Erau ceva sfaturi pe net nu mai stiu unde despre felul in care trebuie sa procedam in cazul unei inmormantari pai cam asa ar fi, dupa ce mortu este pregatit, spa;lat, imbracat pus in sicriu si tot tacamu, se asaza in casa sau capela dupa caz, i se aprinde o lumanare la cap simbolizand lumina Lui Hristos, daca in serile precedente inmormantarii se obisnuieste sa se faca priveghi, atunci acesta v-a cuprinde depinde de obiceiul zonei, ori slujba stalpilor, ori o mica slujba facuta de preot si cititul pe rand din Psaltire de catre credinciosi, in niciun caz priveghiul nu trebuie sa devina un prilej de pacatuire imbibat cu alcool si povesti necuviincioase asa cum de multe ori se intampla la Slujba inmormantarii, trebuie sa se pregatesca o masa pe care preotul isi pute molitfernicul, crucea, un sfesnic cu lumanari , eventual o vaza cu flori, trebuie aduse praporii, dar este inutil sa legi colaci si prosoape pe acestea, trebuie pregatita o cruce de lemn cu numele decedatului , pe sicriu este inutil sa se puna prosoape(sterguri) bani sau alte obiecte, eventual o iconita se poate, nu este obigatoriu sa se puna sicriu pe un pat special amenajat, e deajuns sa se puna si pe 2 scaune, e poate ca in unele locuri sa fie pregatit un catafalc, este inutil sa incoarde scaunele sau catafalcu dupa ce se ridica mortu, mai trebuie pregatit un colac, sau in unele zone coliva, un vas cu apa, in unele zone se face si sfestanie, este inutil sa se arunce bani in groapa sau sa se dea obiecte peste groapa, se vor scrie niste informatii de baza referitoare la viata celui decedat, pt ca preotul sa tina un mic necrolog, a da colaci , tuica, vin, suc de pomana dupa slujba, nu este obligatoriu, dar daca se doreste, se poate da, daca se face masa de pomana dupa slujba, aceasta ar trebui sa fie facuta doar intre rudenii sau eventual cu cei nevoiasi( s-a intamplat ca de la o pomana sa fie dat afara un nevoias pe motiv ca n-au loc domnii la pomana) pomana nu trebuie data dupa un anume ritual ci din inima si celor ce au cu adevarat nevoie de pomana |
Chiar acum ascult o predica de aici de pe "crestinortodox" o predica a parintelui Ghiorghe in care vorbeste despre traditiile prostesti cu privire la inmormantare si despre felul dur cum au reactionat oamenii atunci cand le-a intrebat " ce sunt prostiile astea ce rost are?" pacat |
dar ia sa ne uitam de pilda la aceasta filmare de la parastasul de 40 zile al parintelui nostru PF Teoctist:
http://www.crestinortodox.ro/Parastasul_la_40_de_zile_al_Parintelui_Patriarh_Te octist-video232.html vedeti ca si IPS-le lor au stergare legate de lumanari si mie una nu mi se pare deloc exagerata aceasta practica. in afara de aspectul milosteniei, pentru ca se ofera in dar un lucru folositor, eu cred ca este si un prilej de aducere aminte a celui raposat, atunci cand folosesti acel lucru. eu de pilda imi aduc aminte ca atunci cand am fost la inmormantarea nasei mele, pe care am iubit-o f. mult, am primit o esarfa/ batic pe care intotdeauna am purtat-o cu mare drag (era si cu mult bun gust aleasa) si simpla vedere a acestei esarfe imi aduce aminte de nasa mea si despartirea de ea, Dumnezeu s-o odihneasca in pace! |
Si eu ajunsesem sa am o adevarata"colectie" de farfurii, tacamuri si cani de la diverse inmormantari a celor dragi mie ..si asa precum spunea Mirela, de fiecare data cand foloseam obiectele respective(adica cel putin o data pe zi) imi aduceam aminte cu drag de cei plecati... evident ca acum nu trebuie inteles ca aducerea aminte se facea numai la vederea acelor obiecte... memoria lor ramane undeva sapata in inima si nu se poate sterge....
|
Ce e drept cunosc si cazuri in care traditiile zonei impuneau sa oferi la parastasul de 7 ani, mobila si imbracaminte completa plus masa imbelsugata la care venea aproape tot satul,iar oamenii care faceau pomenirea, nefiind prea instariti, dar de rusine pentru ca vor fi judecati de "gura targului", se apucau sa cumpere cele de trebuinta parastasului cam cu un an inainte... cu asta nu prea sunt de acord nici eu...
|
Citat:
Cand s-a vorbit despre cantatul pricesnelor in biserica toti au sarit in sus ca se baga inovatii in biserica ca se deraiaza de la linia psaltica stabilita cu mult tim in urma, dar cand e vorba de prosoape , colaci, etc..toate-s bune si frumoase, care canon sau care dogma prevede aceste lucruri? cu ce-l ajuta pe cel adormit toate traditiile acestea? cat de aproape de Dumnezeu si de invatatura crestin-ortodoxa sunt toate aceste mascarii? |
pai ti-au fost date niste exemple mai sus la ce ajuta.
dar stii ceva, frate? vezi sa nu dea Domnul sa ai parte de inmormantarea asta asa cum ti-o doresti, sa te arunce undeva si nici slujba ca lumea sa nu-ti faca, daca tot sustii minimalismul cu atata infocare. |
Citat:
nu sustin minimalismul, noi prin botez si prin credinta suntem a lui Hristos urmam invatatura Lui credem ca El este stapanul vietii si al mortii si nici un ritual paganesc inutil nu este demn de un adevarat crestin care-l urmeaza pe Cel ce s-a jertfit pe Cruce Lui isi dedica toata viata toate miscarile toate ritualurile nu se impovareaza cu traditii cu obiceiuri lumesti fatarinice ci in legea Domnului ii este umblarea si ziua si noaptea pana la sfarsitul zilelor |
Numeri 12
1. Mariam si Aaron vorbeau insa impotriva lui Moise pentru femeia etiopianca, pe care o luase Moise, [color=blue]caci Moise era casatorit cu o etiopianca.[/color] 2. Ei ziceau: [color=green]"Oare numai cu Moise a grait Domnul?[/color] N-a grait El, oare, si cu noi?" Si a auzit acestea Domnul. (...) 8. (...) [color=red]Cum de nu v-ati temut[/color] sa cartiti impotriva robului Meu Moise?" Stau si ma minunez cum de la o sotie etiopeanca, s-a ajuns ca pana la urma Miriam si Aaron sa carteasca ca niste adevarati neoprotestanti impotriva lui Moise... Defapt ceea ce s-a intamplat e ca ei eu gasit niste lucruri care pareau o traditie inutila la Moise. Adica de ce avea Moise o sotie negresa. Apoi a urmat trambitarea acestui lucru pentru ca poporul sa isi piarda respectul fatza de Moise. Dupa ce cat de cat a fost atacat si afectat respectul fara de acest invatator, a urmat replica: "oare numai la ortodocsi exista mantuire, si oare numai preotii sa vorbeasca... ?" Eu cred ca intamplarea din Numeri 12 este un indemn pentru noi sa avem respect, chiar daca un Moise ar avea niste traditii care unora li se par ciudate. |
Citat:
Eu cred ca trebuie facut dupa inima fiecaruia. Daca dai de pomana ceva, sa fie din inima. Daca canti o priceasna, sa fie din inima. |
Cand a murit bunica, au venit cateva matusi sa ne ajute cu cele trebuincioase. Eu, fiind singurul barbat din familie, a trebuit sa umblu prin Bucuresti doua zile sa rezolv probleme legate de acte, cimitir, pompe funebre, transport etc.
In rarele momente cand mai ajungeam pe acasa sa-mi trag sufletul, in astea doua zile, eternele discutii intre femeile ramase erau ridicate la nivel de dilema existentiala: sa-i punem sau sa nu-i punem pieptene si olginda, ac si cu ata, bani in sicriu? Daca da, pe care parte? Cine face coliva? De ce s-o faca cine-a facut-o? Si tot asa, incontinuu. Daca m-as fi luat dupa toate femeile prezente, ar fi trebuit sa existe o carte, un indrumar pentru inmormantare. Cred ca pentru eliminarea oricaror dubii, biserica trebuie sa faca mai multe. Poate chiar sa publice o carticica. Ce e necesar si crestin, ce e surplus si pagan. In felul asta lumea va stii o data pentru totdeauna, va avea o referinta si astfel de (eufemistic spus) dileme vor fi de domeniul trecutului. |
Citat:
|
La inmormantarea bunicii mele si mama mea a cam avut tendinta "de a o lua cu caii pe miriste".. sub directa indrumare a unor vecine mai sfatoase si cica"inteleptite":D
le-am taiat elanul creator imediat.. si am randuit totul simplu,frumos, crestineste.. am avut o mare multumire dupa.. desi durerea pierderii celui drag nimeni si nimic nu ti-o poate sterge |
Carticica cu pricina se numeste"Rinduiala inmormintarii si parastasele pentru cei adormiti" si cuprinde tot ce se face pentru ca o inmormintare sa se faca corect.Se gaseste in orce magazin care vinde carti de cult.
|
Citat:
si in plus cei dragi fac aceasta dupa cum zici tu ca sa fie siguri ca raposatii ajung bn...si uita apoi de rugaciune...ca doar au dat tot ce trebuia... |
Ce ne spune Sf. Ioan Gura de Aur in cartea Problemele vietii > capitolul Intimpinarea mortii:
"Ce s-a intimplat asadar cu toate celelalte maretii? Ce s-a intimplat cu banii si mosiile? Ce vant le-a luat si le-a imprastiat? Si ce rost mai are aceasta cheltuiala nefolositoare a inmormantarii, care nici pe mort nu-l foloseste, si pe rudele lui le pagubeste? Hristos a inviat gol din mormant. Sa nu devina, deci, inmormantarea pricina de satisfacere a patimii nostre pentru fala. Domnul a spus: "Ca am flamanzit si Mi-ati dat sa mananc; am insetat si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit"(Matei 25, 35-36). Insa n-a spus:"Mort am fost si M-ati ingropat". Caci, daca ne-a poruncit sa nu avem mai mult de un vesmant cat traim, cu atat mai mult atunci cand murim. Ce raspuns vom da lui Dumnezeu, atunci cand cheltuim sume uriase ca sa inmormantam un trup mort, din moment ce Hristos, sub chipul semenilor nostri saraci, rataceste, infometat si gol, iar noi trecem nepasatori pe langa El?" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:15:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.