Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotia (Hirotonia) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5021)
-   -   hirotonia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4387)

nicolaee 23.08.2008 11:54:08

Care sunt canoanele care opresc un crestin sa fie hirotonit preot?

georgeval 23.08.2008 17:51:28

Citat:

Īn prealabil postat de nicolaee
Care sunt canoanele care opresc un crestin sa fie hirotonit preot?

Mai multe informatii pe acest site.

[hirotonie]

cozia 20.09.2008 21:46:39

Cunosc pe cineva care urmindu-si nevasta medic intr-o comunitate indepartata nordica a cerut o binecuvintare sa faca el Liturghie cu cei 15 romani de acolo, si a primit-o.
Preotul ortodox care i-a dat-o si cu care am vorbit s-a gindit ca mai mult au de cistigat cei de acolo cu cineva chiar si ne-hirotonisit decit sa nu faca nimic si sa se uite la tele-novele duminica dimineata

Isus a spus "unde doi sau trei se aduna īn numele meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor"

mihailt 22.09.2008 12:54:22

Si ieroschimonahul Danil (poetul Sandu Tudor) a fost casatorit de 3 ori si apoi a fost preotit.
Desi Sfintele Canoane zic ca nu ar fi fost voie.
Dar de ce oare a fost preotit?
Oare dispretuiau arhiereii de atunci Sfintele Canoane?
Nicidecum.
Ci pentru ca prin multa rugaciune si asceza facute cu smerenie monahul Danil se facuse vas ales al Sfantului Duh.
Asa a fost si cu Sfantul Simeon Noul Teolog.
Mai pe romaneste si unul si celalalt ajunsese la rugaciune atat de inalta ca vedeau pe Dumnezeu fata catre fata.
Daca cineva a ajuns la asemenea rugaciune si in trecutul sau sunt ceva impedimente canonice spre a fi hirotonit preot pe ala il dezleaga episcopul sa fie preot.
Iar altfel nu.
Vedetzi ca Sfantul Siluan ar fi trebuit preotit desi in tinerete cazuse o data in curvie dar din smerenie el a ascuns cat de unit era cu Duhul Sfant si nu a fost hirotonit.
Cu toate ca nu a fost hirotonit Sfantul Siluan a ajuns parinte duhovnicesc al multora prin sfintele sale invataturi.

Va_iubesc 25.09.2008 19:53:37

Citat:

Īn prealabil postat de cozia
Cunosc pe cineva care urmindu-si nevasta medic intr-o comunitate indepartata nordica a cerut o binecuvintare sa faca el Liturghie cu cei 15 romani de acolo, si a primit-o.
Preotul ortodox care i-a dat-o si cu care am vorbit s-a gindit ca mai mult au de cistigat cei de acolo cu cineva chiar si ne-hirotonisit decit sa nu faca nimic si sa se uite la tele-novele duminica dimineata

Mie mi-e greu sa cred ca un preot a dat binecuvantarea unui laic sa faca Sf. Liturghie. Numai episcopul poate sa faca asta. Daca ai mai multe detalii, te rog sa-mi scrii un mesaj privat cu situatia asta. Multumesc.

Elena

cozia 28.09.2008 03:29:26

Elena, o sa mai intreb si-ti spun insa episcopul in mod formal nu cred ca s-a dat nici o aprobere. Asta insa nu i-a oprit pe credinciosi, in dorinta lor arzatoare pentru a-l avea pe Hristos in ei si linga ei, sa rupa orice bariera conventionala care-i despartea de trupul si singele mintuitor

Oamenii cind au vazut ca nimeni dintre preoti nu este interesat sa dea pe la ei au hotarit sa-si faca preotul lor, ca in vremuri de razboi, de urgie sau ca in taigaua ruseasca unde din lipsa de biserica veneau batrinii/ele credincioase si botezau in casele oamenilor unde faceau si slujbe si se sfinteau cu totii iar lumina Duhului Sfint le lumina tuturor chipurile blinde si iubitoare de Hristos.

Si eu, Elena, la inceput am fost uimit insa cu timpul stind si reflectind mi-am dat seama cit de credinciosi sunt si ce deschidere le va da aceasta rivna

ancah 28.09.2008 11:13:47

Oare nu e cazul ca romanii cu domiciliul in strainatate sa mearga si sa studieze teologia in Romania, in vederea hirotonirii, caci e mare lipsa de preoti peste tot?!?

cozia 28.09.2008 22:34:55

Anca, cine dintre cei care au deja o facultate si sunt plecati mai are nervii necesari si timpul pentru a parcurge lungul drum al teologiei in Romania cind vezi si tu ce greu este sa dai inainte intr-o tara straina.

Banii ca banii dar multe familii(si preotesti) ajung din cauza stresului sa fiarba si sa se destrame pe capete...

ca o paranteza...
Un cunoscut de-al meu casatorit de 20 de ani, plecati fiind, a muncit de i-au sarit capacele si a plecat si cu un contract intr-o tara vecina sa suplimenteze venitul si cind s-a intors sotia i-a declarat ca vrea divort ca-si gasise probabil pe cinva de pe Internet si el cind a refuzat sa paraseasca casa LOR ea cu calm a chemat politia si l-a dat afara din casa iar acum prietenii incearca sa-i stringa 10 000$ ca sa-l scoata pe amaritul acela din puscarie pe cautiune.

ancah 29.09.2008 00:41:37

Andrei, putem gasi argumente contra cate vrem. Realitatea este, ca e lipsa de preoti ortodocsi romani in tarile protestante. Copiii nostri, al celor stabiliti in aceste tari, pot studia teologia si pot deveni preoti. De obicei preotii isi pregatesc odraslele pentru a dori sa imbratiseze preotia. Poate se indura bunul Dumnezeu de cei, care sufera pentru ca merg la biserica doar o data pe luna.
Ar fi momentul sa gasim si argumente in favoarea imbratisarii acestei meserii.
Exemplul dat de tine, Andrei, este cu siguranta adevarat, dar asta nu rezolva problema, ci doar amana rezolvarea ei. Romanii au si ei, ca toti ceilalti, dreptul de a putea merge la biserica in fiecare duminica sau chiar si in alte zile cand trebuiesc tinute slujbe. Romanii din strainatate au si ei nevoie de Sf. Maslu. Vor si romanii de pretutindeni sa mearga la Denii, etc.
Poate ca Patriarhia, acum ca are si clopote, se mai preocupa si de mantuirea romanilor de peste hotare si trimite niste preoti pentru ortodocsii dornici de mantuire.
In toata Scandinavia (Norvegia, Suedia, Danemarca) exista un episcop si doi preoti! Un preot la Malmo/Suedia, care merge si la Copenhaga, caci Danemarca NU are un preot al ei. Iar episcopul merge si in Norvegia. E cineva, caruia i se pare suficienta activitatea BO in Scandinavia?!?
Prin aceste cuvinte nu aduc o critica celor, care au facut ceva pentru romanii din cele trei tari scandinave. Lor le multumesc, ca nu ne-au lasat de izbeliste chiar de tot, si ca am avut cine sa ne boteze copiii si sa ne ingroape mortii; dar vai de sufletele noastre cu 11 liturghii pe an!
In fata acestei realitati nici un contra argument nu sta in picioare!

pr.marius 29.09.2008 11:31:40

Ancah, trebuie sa fim inca un pic rabdatori. Nu e usor sa organizezi o episcopie nou infintata si mai ales in alte tari. Cred ca PS Macarie isi da toata silinta sa faca lucrurile bine. Oricum, Doamne ajuta, ca totii romanii din diaspora sa aiba parte de preoti si Sfinte Liturghie!

Pentru cozia:
Eu cred ca trebuie mare prudenta in afirmatiile acestea cozia. Te poti ca si crestin ravnitor intalni sa faci rugaciuni in comun cu confratii: cititul Psaltirii, vecernii,utrenii, rugaciuni de dimineata si seara, insa in nici un caz Sfanta Liturghie! Imi pare rau dar este o greseala grava si poate fi si un precedent periculos. Ce ar fi fost daca parintii din pustia Egiptului care traiau multa vreme retrasi si nu erau preoti, sa se apuce sa faca Sfanta Liturghie, fara ca sa fie hirotoniti preoti? E de inteles dragostea pentru Dumnezeu, dar mi se pare ca e si o puternica ispita de-a dreapta care s-a si concretizat. Nu poti din dragoste pentru Dumnezeu sa incalci randuieli asezate tot de Dumnezeu...se bat cap in cap lucrurile.

cozia 29.09.2008 17:49:50

Da, parinte si eu gindesc la fel ca s-a creat un precedent periculos, si am fost initial foarte surprins, insa poate ar trebui simplificata slujba de hirotonie in aceste cazuri extreme la fel cum o faceu si cu fratii care nevoiau cite 30 de ani in pustie.

Din cite am inteles aceasta mica comunitate de emigranti saraci au hotarit ca daca este sa astepte pina vor prinde un "cheag" financiar si astfel sa devina ATRAGATORI pentru preoti si episcopi, or sa stea poate mai mult de 30 de ani in acea "pustie". De aceea in marea lor dragoste pentru ortodoxie si Hristos au hotarit, tata, sa faca Sf. Liturghie la buturuga ca par Cleopa in munti(Dumnezeu sa-l odihneasca).

Alte variante ar fi sa treaca la pocaiti sau la materialisti(tele-novele si gratare duminica dimineata)

cozia 29.09.2008 17:56:02

Citat:

Īn prealabil postat de ancah
Realitatea este, ca e lipsa de preoti ortodocsi romani in tarile protestante.

Nu este asta realitatea Anca, sunt chiar foarte multi care au plecat cu familiile din Romania insa cind au incercat sa intre in cercul celor alesi s-au lasat pagubasi...Eu cunosc personal patru baieti dintre care doi chiar au incercat sa slujeasca...iar acum au intrat pe alte directii: computere, invatamint, psihologie, etc

ancah 29.09.2008 23:02:59

Citat:

Īn prealabil postat de pr.marius
Ancah, trebuie sa fim inca un pic rabdatori. Nu e usor sa organizezi o episcopie nou infintata si mai ales in alte tari. Cred ca PS Macarie isi da toata silinta sa faca lucrurile bine. Oricum, Doamne ajuta, ca totii romanii din diaspora sa aiba parte de preoti si Sfinte Liturghie!

Da, Parinte sunt si eu convinsa de silinta pe care si-o da IPS Macarie.

alynnna 30.09.2008 07:53:07

Daca se fac astfel de pogoraminte cozia, de ce pustnicii nostri coborau din pesteri sa se impartaseasca? Nu era mai simplu sa savareasca ei Sfanta Liturghie? Erau cu siguranta oameni induhovniciti si nu ar fi fost o problema, nu? Sustin ceea ce a scris parintele Marius. Se pot face slujbe comune, ceasuri, psaltire, acatiste dar nu Sf. Liturghie. Imi amintesc o povestioara cititta pe undeva unde 2 copilasi (curati si puri) se jucau de-a Sfanta Liturghie iara cand au ajuns la momentul Sfintei Jertfe a cazut foc din cer si a ars locul unde pusesera ei jertfa. Aceste afirmatii scrise intr-un loc deschis publicului larg :) pot deveni periculoase si interpretabile. De aceea propun adminului sa stearga aceste discutii pentru a nu cadea careva in cine stie ce pacat neintelegand exact rostul discutiei. De judecat insa numai Domnul va judeca.

Grigorie 01.10.2008 11:23:17

Citat:

Īn prealabil postat de ancah
Oare nu e cazul ca romanii cu domiciliul in strainatate sa mearga si sa studieze teologia in Romania, in vederea hirotonirii, caci e mare lipsa de preoti peste tot?!?

Aceasta ar fi o solutie. Alta ar fi folosirea absolventilor de teologie existenti deja. Sunt multi (poate mii de oameni) care au facut teologia pastorala, dar nu sunt preoti.
Nu cred ca la romani e vorba de o lipsa de vocatie preoteasca, asa cum se intampla la catolicii din Occident. Problema principala in diaspora romaneasca cred ca este absenta unor comunitati compacte si putinatatea (pentru moment) a mijloacelor materiale. Acolo unde exista comunitati romanesti numeroase, exista si doritori pentru a deveni preoti.

costel 15.01.2009 16:52:17

Am intalnit cateva persoane care au fost hirotonite, dar nu pe seama unei parohii, desi indicarea acestui lucru este obligatorie in actul hirotonirii (Can 15 de la Niceea si Can 6 de la Calcedon 451), iar acum se vad in situatia de a sluji pe unde pot. Cred ca la romano catolici exista hirotonia independenta, parca introdusa in sec al IX lea. Pacat ca se intampla astfel de lucruri si la noi.


Ora este GMT +3. Ora este acum 09:14:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.