![]() |
DOAMNE AJUTA
Vreau sa va cer sfatul intr-o problema. Se poate mantui un om intr-o tara straina in care nu este biserica ortodoxa. Stiu un caz din acesta, unde un apropiat de al meu urmeaza sa plece la munca intr-o tara majoritar musulmana. exista o mica comunitate de crestini acolo dar nu de ortodocsi. Vreau sa va intreb daca el continua sa practice ortodoxia cat de cat, adica sa se roage, sa posteasca pe cat va fi cu putinta, sa traiasca in cuviosie, dar despartit de o biserica si de sfintele Taine? Mai ales ca e posibil sa obtina rezidenta in acea tara. Poate avea nadejde de mantuire acolo, si ce ar trebui sa faca ca sa se mantuiasca in astfel de conditii? de fapt cam asta ar fi intrebarea de baza. el este o persoana credincioasa, care se duce la biserica, la slujbe, se roaga acasa. dar acolo nu va avea preot si nici biserica. exista nadejde de mantuire? Va rog sa imi spuneti parerea voastra personala, dar si ce spun canoanele bisericii in astfel de cazuri, ca sa stiu cum sa il sfatuiesc. |
Cel mai bine ar fi sa stea acasa la el. Bineinteles ca poate sa-si duca in continuare programul de rugaciune si nevointa personala, dar spovedania si impartasirea cu Sfintele Taine o poate practica atunci cand ajunge in tara, chiar si odata pe an sau ocazional. Nadejdea mantuirii este oriunde, Dumnezeu tine cont de tot ceea ce scapa ratiunii noastre.
|
Multumesc pentru sfat Eugen. astept in continuare parerile voastre
|
Si eu te sfatuiesc sa intrebi un preot calugar;sunt cei mai in masura sa te indrume si sa te sfatuiasca;daca ar fi sa ne aducem aminte de -pelerinul rus-care a intrat de 2 ori in biserica toata viata lui;am spune ca oriunde esti,daca Dumnezeu este cu tine si tu cu El,este ok;dar cum este lumea in ziua de astazi,stiu eu;numai un preot te poate sfatui;Doamne ajuta;
|
eu cred k mantuire exista pt oricine , oriunde s-ar afla dak persoana se gandeste la Dumnezeu si se roaga. Poate daca pleaca acolo va convinge alte persoane sa se increstineze si va avea un castig si mai mare decat cel urmarit.
|
Am locuit un an si jumatate intr-o tara Europeana care avea si biserica romanesca. Niciodata nu am reusit sa ma rog mai bine si sa ma apropii mai mult de Dumnezeu,ca atunci in perioada aceia.Dorul de cei de acasa, de tara, greutatile de acolo, faptul ca aveam nevoie permanent de ajutor ca sa fac fata problemelor m-au facut sa "stau mai aproape de lumina".
E o parere a unui neavizat, dar pe Dumnezeu il gaseti ORIUNDE, problema e sa-l cauti-"Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta din toata inima. Ma voi lasa sa fiu gasit de voi, zice Domnul." Problema care se pune,este sa nu va lasati influentati de celelalte religii(vorbesc din experienta). |
Dumnezeu este iubire, daca acel prieten al tau va merge acolo cu Dumnezeu si cu credinta ortodoxa in suflet , nimic nu-l impiedica sa se mantuiasca Domnul mai mantuie si azi in orice loc si in orice imprejurare, nu uitati ca Dumnezeu nu umbla pe caile pe care umblam noi nici nu face lucrurile pe care le facem noi asa ca ramaneti tari in credinta si Domnul va ramane in voi si va lucra asfel incat sa fie mai bine decat ati sperat, doar ramaneti tari pe stanca ca Domnul e in urma voastra si va acopera si va pazeste, Domnul sa ne ajute!
|
Citat:
Spun asta pt ca la ora actuala si eu locuiesc intr-o tara europeana preponderent protestanta,in care marea majoritate a slujitorilor la Sf.Altar sunt femei. Atunci cand am ajuns aici eram foarte suparata pe slujitorii BOR si eram destul de reticenta la adresa lor...consideram ca Hristos este cu mine si daca merg sa ascult si sa particip la slujba dar fara sa mai am de-a face cu slujitorii Lui...surpriza mea a fost mare cand am auzit ca in orasul unde stau este biserica ortodoxa romaneasca unde slujeste un preot roman.M-am bucurat ca aveam Biserica mea aproape(nu trebuia sa merg la protestanti),mai ales ca nu multi emigranti au acest privilegiu de a avea si biserica aproape(pt mine asta a fost o minune de la Dzeu)...dar aveam si rezerve pt ca trecusem recent printr-o experienta nu tocmai placuta in BOR... Ajunsa la prima slujba ortodoxa departe de casa,am constatat cu surprindere ca Dzeu facea o noua minune cu mine...acolo am intalnit un preot si o mica comunitate de romani ortodocsi cu o credinta si o traire extraordinara...traditia noastra este vie intr-o tara "moarta" din acest punct de vedere... Probabil ca Dzeu a randuit sa trec si prin aceasta experienta ca sa vad ca important este sa ai credinta in El si sa te mentii pe drumul Lui cu posibilitatile pe care le ai in acel moment al existentei tale. Acelasi lucru ti-l spun si tie ARTHASFLEO ,nu conteaza unde esti..conteaza ce faci pentru tine si mantuirea ta...iar atunci cand ai ocazia si intalnesti un preot si o Biserica Ortodoxa sa nu o ocolesti ci sa te folosesti cat poti de ea(adica :spovedanie,impartasanie,participarea la slujbe...etc) |
credinta e in suflet
S-a intimplat sa ajung in italia,la Napoli impreuna cu sotul meu am lucrat timp de un an,in fiiecare seara scoteam psaltirea mica pe care o aveam la noi si citeam si ne rugam la bunul Dumnezeu si la Maica Domnului.La fiecare doua saptamani ,parintele Mihai Driga din parohia Bari venea si slujea pt comunitatea noastra dar intr-o biserica catolica pe care o inchiria pt noi.Ajutorul sau,parintele Stefan ne-a botezat baietelul pe care l-am nascut acolo,aveam hramul la 2 iunie-sf Ioan cel nou de la suceava- dar nu aveam o biserica a noastra,inchiriam sau ne rugam sa fim lasati gratuit cateva ore intr-o biserica catolica dar ne rugam,botezam,cununam sau pomeneam mortii in credinta noastra ortodoxa.
|
Noi avem de jur imprejur biserici, dar cand trecem pe langa ele, nu simtim ca Hristos este prezent. Putini vad in ele un loc in care lumina nu se stinge niciodata. Asa ca nu e de ajuns sa ai biserici, important e sa fii prezent in ele, si nu oricum, ci dornic de schimbare.
Sigur, exista mantuire si in astfel de tari. Daca relatia ta cu Hristos e vie, te poti mantui. Dumnezeu nu e neputincios in anumite locuri. Sa ne uitam la magi. Sunt cei care ii aduc daruri la nastere lui Hristos, dar sunt cei care vin din tari pagane. Nu stiu unde se rugau, cum se rugau ... dar, ei aduc darurile. Si nu se intorc la intamplare in tara lor, ci dupa cum li s-a vestit. |
Citat:
|
Cristi, nu dau verdicte. E punctul meu de vedere. M-as bucura sa stiu ca m-am inselat. Eu sunt trist pentru ca vad ca sunt din ce in ce mai multi oameni care nu cunosc bucuria de a fi cu Hristos.
|
"Mahnirea este viermele inimii care o devoreaza pe mama care l-a nascut".( Sf. Serafim de Sarov )
|
Cristi, e de luat in seama si "intristarea cea dupa Dumnezeu" (2 Cor. 7, 10), care-l face pe om sa se mahneasca pentru starea decazuta in care se afla.
|
Pai draga Costel tot Sfintii Parinti ne invata ca : " Domnul se ingrijeste de mantuirea noastra. Diavolul ucigator de oameni insa se straduieste sa ne duca la deznadejde" ( Sf.Serafim Sarov ) , ale carei invataturi le recitesc tocmai in asta zi .
|
Citat:
|
Cata dreptate ai, Mirela, in privinta nadejdii ca virtute crestina si, din nefericire, si in privinta imposibilitatii noastre ca persoane de a salva lumea actuala de la apostazia generala spre care se indreapta...
In acest sens, Vladica Averchie de Jordanville [trecut la cele vesnice in 1977] si unul dintre marii traitori ortodocsi ai Americii [membru ROCOR] repeta des sub forma de sfat adresat credinciosilor pe care-i pastorea spusele Sfantului Ignatie Briancianinov: “Să nu îndrăznești să ridici mâna ta cea slabă pentru a opri valul puternic al apostaziei. Evit-o, păzește-te tu însuți de ea, și-ți va fi de ajuns. Cunoaște duhul vremii, cercetează-l, ca să poți evita pe cât posibil influența lui.“ Domnul sa ne ajute sa nu traim ceasul apostaziei finale, al incoronarii preaspurcatului antihrist, ca imparat al Israelului si al lumii! Romeo |
Citat:
|
Am vazut chiar azi la TVR Trinitas o emisiune despre traducerea cartilor religioase ( chiar si a Liturghierului) in limba rromani ( tiganeasca). Spunea prof. Sarov ( de etnie rromani) ca e foarte dificil sa gasesti cuvinte compatibile pentru a reda trairea si sensul unor cuvinte ce nu isi gasesc echivalentul in limba respectiva. Din punctul meu de vedere jos palaria pentru cei ce se straduiesc sa-si ajute semenii sa inteleaga ortodoxia ( si nu numai).
|
Citat:
|
Incep sa cred tot mai mult ca mantuirea in tara straina e tot mai grea, daca nu imposibila. Deci tot acasa ne e locul.
Ma gandesc la ce a scris Arhim. Petroniu Tanase: credinta ortodoxa a fost incercata prin durere si a iesit invingatoare. Credinta vesticilor a fost si ea incercat prin placere: acesta a pierdut. Credinta romanilor se pare ca este din nou incercata prin placere. Dar cum sa rezisti cu atatea tentatii la tot pasul?!? |
Acasa cand eram dormeam duminica pana mai tarziu, dar cand esti departe de casa si de Biserica te trezeste dorul la ora 7 dimineata sa asculti slujba pe internet.
Eu cred ca mantuire exista oriunde atata timp cat te rogi si respecti regulile. Maria Egipteanca a trait in pustiu si tot a ajuns sfanta. |
Prietene,
un apropiat a trait citeva zile intr-un loc sfint. Nu era nici mare rugator, nici postitor si nici n-a stat mai mult (decit la slujbe) in biserica. Dupa o vreme nu-i mai venea sa plece de acolo, ca sa nu se lipsesca de acel loc. A trebuit sa o faca, avea raspunderi, familie de intretinut; a plecat dar o parte din el a ramas acolo si in lume se simte cu aripile frinte. Eu il cred. Prin extrapolare, intr-un loc in care Duhul nu-i cel Bun, te "imbibi" de duhul.... care exista. Sincer n-asi pleca intr-un loc unde sint lipsit de Sfintele Taine si unde sint inconjurat de necrestini. Mintuirea? Nu sintem noi in masura sa ne dam cu parerea. |
Citat:
Nu trebuie sa disperam ,unde e multa rugaciune ,mantuirea nu se pierde. Mi-a placut par.Amfilohie: http://video.crestinortodox.ro/Mantu...-20000462.html |
Citat:
DE CE PLEACA ROMANUL DIN TARA LUI? Romanul a ajuns sa fie un sclav al guvernatorilor, dator fiind si pentru viata pe care o traieste. Totul i se taxeaza scump, in schimb nu i se da nimic. Nici macar un loc de munca bineplatit. Ma intreb: de ce romanul nu are nici macar un salariu care sa-i acrediteze traiul decent al fiecarei zile? Pentru ca... parlamentarii nostri, pe langa salariile de zeci de milioane (lei vechi), isi mai satisfac buzunarele si din alte surse... lasand-ul pe romanasul nostru fara nicio sursa de existenta, fara niciun drept de a trai si el decent. De aceea pleaca romanasul nostru in strainatate. Niciodata nu mi-as fi dorit sa plec din tara mea. Nimeni nu-si doreste acest lucru! In toate statele inganfate suntem priviti cu ochi "dulci", toti incearca sa profite de noi si sa ne disconsidere. Dar, pe langa faptul ca ne disconsidera, ne acorda un salariu pe care in Romania nu-l putem avea. Spre deosebire de acest lucru, conducerea Romaniei il disconsiderea pe roman, dar NU-I da niciun salariu. De aceea romanul este nevoit sa plece, sa-si poata asigura o painica cinstita pe masa, un trai decent. In Romania doar parlamentarii au accesibilitate la RESPECT SI SALARII DECENTE? Din nefericire, se pare ca DA! Ce e de facut?.... Ce s-a facut cu ceva timp dupa ce m-am nascut eu... in jurul lui 89'. Acum sa nu ma credeti ca exagerez, insa, alta solutie nu cred ca ar fi. Ba... ar fi una: jos unii! Sus altii! Adica... tot ceea ce a fost in 98'... |
Fiecare detinem "propriul adevar" insa ceea ce conteaza / primeaza este adevarul suprem, adica credinta in bunul Dumnezeu. Eu una nu vad prea multe inconveniente in a-ti practica religia cuviincios si cu traire autentica intr-un mediu "strain" din punct de vedere religios. Exista si "medii potrivnice", neprielnice daca le pot numi asa, si-acelea-s tarile musulmane in opinia mea.
Tara in care traiesc eu imi permite libera exprimare religioasa, mi-o garanteaza prin lege. Avem o biserica frumoasa in care se tine Sfanta Liturghie la fiecare sfarsit de saptamana (uneori sambata - astazi de exemplu - dar de cele mai multe ori duminica; aceasta situatie se explica prin faptul ca preotul slujeste si in biserica din Antwerpen, Belgia). Ingradita in a-mi practica religia nu m-am simtit niciodata si pot spune (lucru afirmat dealtfel si in postarile anterioare) ca dorul de casa, departarea de familie, sentimentul unei comunitati restranse din care vrei din inima sa faci parte, iti intaresc credinta si-ntr-adevar iti fac apriga "nevoirea". Lumea occidentala, laica, este intr-adevar, plina de ispite. Insa in cazul meu acestea au fost exercitate sub forma unei "aplatizari" a sentimentului si a trairii religioase; intri intr-un ritm de viata determinat de coordonate concrete: casa, serviciu, cumparaturi, vizite, si iar casa, serviciu, etc. Aceasta este mentalitatea dominanta aici. Insa eu una ma consider norocoasa ca am avut o baza buna pe care pot construi acum, aici. Si cred ca acest lucru este valabil in cazul tuturor crestinilor ortodocsi; am fost mai toti luati de mana inca de mici si dusi la biserica, familiarizati cu ritualurile ortodoxe, cunoastem semnificatia mielului sacrificat de Paste, etc. acestea fiind doar cateva mici si (poate) puerile exemple. Insa acest "bagaj spiritual" constituie o buna temelie pe care se poate construi mai tarziu, indiferent de circumstante, CEVA trainic, o viata si-o mantuire intru Dumnezeu. Doamne-ajuta! |
Citat:
Intr-o tara straina - multe din ele - tu trebuie sa faci ceea ce au facut mi de mult oamenii cind se rugau si propovaduiau altora Cuvntul lui Dumnezeu. Asa si tu, acolo vei introduce pe Dumnezeu si altora care nu-l cunosc! Printre straini multi au dobindit credinta ceea ce inseamna ceva, fiecare dintre noi are o misiune, o cruce... Cei din strainatate au ales calea cea mai grea, deoarece de multe ori nu ai o biserica, trebuie sa mergi in bisericile altor religii, sa te rogi, nu te poti spovedi cind vrei...toate astea inseamna ca "lupta" este mai grea, mai anevoie. Nu locul te mantuieste, Anca, ci omul sfinteste locul cu rugaciunea, cu postul, cu straduinta duhovniceasca, si vei vedea ca pina la urma, si locul ala se va sfinti. Eu asa cred, si nu cred ca ma insel. Multi s-au intors si de aici, au venit toti sau 99% inapoi dupa 1-2 ani... Mai exista si partea asta a lucrurilor. |
Scuzati ca revin:
Ma intreb ce usor este sa faci o supa cind ai de toate..... Ma intreb ce greu este s faci ceva foarte, cind ai forte putine alimente in camara/frigider. Ce usor este sa culegi fructe, cind ai pomul in curte.... Ce greu este sa mergi departe pentru ele... s.a.m.d. Cred ca mantuirea vine oriunde, depinde de noi, sa vrem sa ne mantuim.:18: |
Citat:
|
Despre occidentul sinucigas
Un articol foarte bun. Merita citit!
[COLOR=Red]Ortodoxia americană sau mărturia adevărului[/COLOR] Întorcându-mă la închisoare pentru că m-ați întrebat; după prima închisoare am venit și m-am călugărit. În a doua închisoare am făcut aventura asta a descoperirii centrului ăsta, al centrului religios din om, unde trebuie să îndreptăm toate rugăciunile noastre. Există un cuvânt al Sfântului Serafim de Sarov care spune: „ieșirea din tine este ieșirea din Paradis”. Noi acolo în America, ca ortodocși, avem această misiune: să schimbăm direcțiunea cunoașterii pentru că Apusul, cultura apuseană din care face parte și America, are o cultură cosmologică: ei se duc în spațiul extraterestru, explorează universul din afară de ei. Ortodoxia, și rostul ei, este ca să întoarcă atenția omului că mai există o dimensiune. Nu disprețuim cunoașterea cosmologică, cunoașterea din afară de noi, pentru că întrânsa sunt amprentele lui Dumnezeu ca și Creator, dar pentru a ne cunoaște pe noi și pe Dumnezeu trebuie să ne întoarcem înăuntru, și cunoașterea lui Dumnezeu este o experiență personală. Pe Dumnezeu nu Îl poți cunoaște fără să te cunoști pe tine. Dacă începi să te cunoști „cine ești tu, cine sunt eu”, îți dai seama, Îl descoperi pe Dumnezeu întotdeauna, pentru că „omul este icoana lui Dumnezeu”. După cum știți El a zis: „să-l facem pe om după chipul și după asemănarea Noastră”. Omul modern n-are timp să se cunoască pe sine pentru că este prea ocupat cu cunoașterea în afară de sine. Iar din punctul de vedere al vieții morale, și tineretul mai ales nu poate suporta aventura intrării în sine și ca un fel de scăpare („escape” noi îi spunem) cultivă lucrurile zgomotoase, adică, așa cum este în Apus vorbesc...Poate că și aici în România acuma, ceea ce nu aș dori să se întâmple într-o țară ortodoxă: muzică de-asta, nu rock, rock-ul e clasic acuma, mai nebună muzică există decât atât; se duc la concerte în care se zgârie pe față, plâng, își rup hainele, concerte care te demonizează. Nu poate un tânăr în America să stea singur pe o bancă 2 ore. Ce tragedie este! Și vă dau un exemplu: noi avem niște tabere de copii vara, tabere religioase le spuneți dumneavoastră aici, îi aducem să învețe religie. Pentru că în America nu se predă religie în școlile publice. Niciodată nu s-a predat. Nu pentru că americanul nu este religios sau este împotriva bisericii, americanul poate nici n-are noțiunea de biserică pentru că acolo sunt 1200 de secte și atunci nu știi ce fel de religie să predai în scoală. Și statul, care de fapt e respectuos față de biserică: nu plătim taxe, nu plătim pe proprietăți, pe nimic, a refuzat să introducă religia în școală pentru că nu știe ce fel de religie să predea. Așadar, revenind, aveam o tabără de copii și era o fetiță care avea 2 radiouri: unul în dreapta, altul în stânga, și cu 2 căști, una în urechea stângă alta în cea dreaptă, probabil că erau 2 programe: unul de sport și unul de muzică din asta, și eu i-am spus: „shut it off”-„închide-le!”. Și știți ce mi-a spus? „Părinte, dacă eu le închid, înnebunesc!”. Ce tragedie la o fetiță de 14 ani să spună lucrul ăsta. „Dar tu nu poți să stai pe banca aia? Stai 1 oră acolo!”. „Dar ce să fac?”. „Nu faci nimic; stai și taci; poate Dumnezeu vrea să-ți vorbească ceva!”. Vedeți ăsta este rolul Ortodoxiei în cultura apuseană. Nu să ne cunoască lumea. Noi de multe ori suntem mândri, avem creștini în Franța, în Germania, în America. Ei și ce?! Nu pentru asta Dumnezeu ne-a trimis acolo, nu să facem bani; ne-a trimis acolo să deschidem porțile unei cunoașteri adevărate să deschidem porțile Bisericii pentru că ei nu au Biserică. Sfintele Taine nu există la protestanți. Nu există în lumea protestantă. Cei care vin la Ortodoxie în America (și sunt foarte mulți care vin), parohii întregi de baptiști, mai ales cei din Sud, ei caută Biserica. Și citesc, pentru că majoritatea celor care se fac ortodocși sunt intelectuali în America, citesc, și-au găsit în Constituțiile Apostolice și la Sf. Iustin Martirul, în Apologii, descrierea Sfintei Liturghii, despre Taine și se întreabă: „ dar când au dispărut Astea de la noi?”; „suntem noi în Biserică sau nu suntem în Biserică?”. Și încep să caute Biserica! Interesant că nu se duc la catolici. Pentru că catolicii sunt foarte liberali, să știți. Mai ales după Sinodul al II-lea de la Vatican au reformat Liturghia, au introdus jazz-band în biserică, chitare electrice pentru că ei vor să aducă tineretul în biserică. Tineretul e mult mai înțelept. Tineretul nu se duce. Au pierdut tineretul, vocațiile toate, pentru că atunci când intri într-o biserică chiar un tânăr vrea să vadă ceva diferit decât pe bulevard. Ortodoxia dimpotrivă vrea să impună ritmul din biserică care este ritmul normal al omului: vezi pe preot ridicând mâinile în sus, pe diacon pășind într-un anumit ritm, cădind biserica. Ăsta e ritmul nostru uman, normal. Pe acesta Ortodoxia vrea să îl impună și pe stradă, nu să aducă strada în biserică, cum se întamplă în biserica romano-catolică. Tragedia Occidentului De aceea spun despre tineretul de acolo și despre noi toți care ne ocupăm de ei, dorința noastră este, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca să schimbăm direcția cunoașterii, să schimbăm așa numita filosofie apuseană, umanismul și relativismul, care este bazată pe om, nu pe Dumnezeu. Nu se predau în școli valori absolute: ce e bine astăzi, mâine poate fi rău/ ce e rău astăzi, mîine poate fi bine; totul este relativ. Dacă Familia și Biserica nu le dau valori absolute, școala nu le dă! Toată filosofia în școală este bazată pe evoluționism, care de fapt nu este o știință, ci este o filosofie, bazată pe materialismul filosofic al sec. al XVIII-lea. Vă spun un lucru: dacă noi nu venim de nicăierea, cum se învață în general în școlile din Apus, și nu ne ducem nicăieri, tânărul la 14-15 ani spune: „dar nu merită să trăiești”; „adică cum: eu nu vin de nicăieri, nu mă duc nicăieri; de ce să trăiesc să mă îmbolnăvesc de cancer, de ce să plătesc taxe la guvern, de ce să nu mă sinucid?!!”. Și sunt sinucideri multe. Ați auzit de prin ziare ce s-a întâmplat la Columbine College? E un liceu american și acolo era o listă pe care elevii o păstrau și pe care notaseră cum să se sinucidă pe rând... Și unul dintre ei a vrut să facă un act de „caritate” și să-i omoare el, a omorât și studenții din bibliotecă. De ce? Eu nu-i acuz. Eu acuz sistemul. Pentru că sistemul acesta evoluționist, care ei spun că e științific, dar nu este experimentat în laborator, este numai o filosofie. De ce să nu admiți și a doua filosofie despre Creație și despre Univers, și despre studiul naturii decât numai aceea?! Pentru că, n-avem timp acuma să vorbim, există acum în America o mare opoziție împotriva lui Darwin, s-au publicat cărți și sunt mari biologi care au demonstrat în laborator că este imposibilă evoluția. Dar s-a creat în tineret un anumit „behaviour”, un comportament cum se spune. Ceea ce urmărim noi ortodocșii este schimbarea acestui comportament și îndreptarea atenției oamenilor spre lucrurile eterne și spre valorile absolute. Cred ca de aia ne-a trimis Dumnezeu în America. - Părinte, dar cum credeți că pot fi unite aceste 2 preocupări să le spun: o viață care trebuie să se folosească de economia capitalistă, că acum asta este economia de care se folosesc marea majoritate a statelor lumii, și pe de altă parte, preocuparea către o viață interioară care necesită timp și într-un fel necesită liniște. |
- Acuma liniștea despre care spuneți dvs. că e nevoie pentru realizarea noastră spirituală este, este în noi, să știți. Vă puteți bucura de sistemul economic în care trăim și de libertățile democratice. Nu trebuie un totalitarism ca să ne realizăm noi spiritual sau întotdeauna o persecuție. Vă puteți bucura de toate câte Dumnezeu Le-a dat, Le-a creat. Nu judecați capitalismul american prea rău. Este o societate de consum, însă progresul lor... progresul lor de consum este risipa: cu cât se aruncă la coșurile de gunoi în Statele Unite poate România să-și refacă economia în câțiva ani. Există o anumită rațiune: ca să dea de lucru la oameni; dând de lucru la oameni, aceștia cumpără. Cumpărând, producția crește, și așa mai departe. Ei au descoperit un mod de a fi, care nu este capitalist. Să știți, americanul nu e capitalist pentru că există un fel socialism bazat pe trusturi. Dacă ești muncitor la Ford, de exemplu, la Ford te îmbraci, îți dă și mașină din 2 în 2 ani, o schimbi, acolo și salariul ți-l consumi. Pentru că Ford nu face numai automobile. Au și magazin de cumpărături, și de îmbrăcăminte, și de toate, și caută să-l țină pe om înăuntrul acestui sistem, dar nu e așa ca să spui că adună banul undeva, cum înțelegem noi capitalismul clasic; și-i pune în buzunar și câțiva trăiesc bine și ceilalți nu. Președintele de la Ford, care nu mai este Ford, un nepot de-al lui Ford care-i al 5-lea director pe acolo, deschide nu numai fabrici de mașini. Ei fac sateliți, ei fac lucruri extraordinare, computere, toate lucrurile astea le fac și tot banul circulă. Nu găsești un capital undeva. Când spui că anul trecut, de exemplu, General Motors a câștigat sau are un plus de 10 bilioane ăla nu-i păstrat nicăieri, n-o să găsești niciodată banii ăia. Banii ăia sunt, circulă mereu în producție și de producția asta se folosesc cei care lucrează acolo. Ce să vă spun că aproape toți sunt acționari. Adică un muncitor spune: „fabrica mea”, nu spune: „fabrica lui Domnu Cutare”. Deci nu este un capitalism obișnuit, este un socialism de fapt, dar este altfel structurat, pe vârfuri, nu ca în comunism. Și chiar și agricultura acolo este o industrie. Nu poți să faci, mai mult de 3000 de ha, nu poți lucra că trebuie să îți întreții familia, mașinile. Dar mașinile acelea le cumpără de la cineva. Se asociază între ei. Totul este o industrie. Nu e banul, un ban care să spui: e al meu, la bancă, am atâtea: 300 000 de dolari la bancă. Nu, nu sunt oameni care țin atâta la bancă. Cumpără acțiuni, intră banii în circulație, astfel trebuie înțeles capitalismul american. Însă, aici m-ați întrebat, să revin acuma la răspuns: cum poți să trăiești în societatea asta capitalistă și totuși să te ocupi de mântuirea sufletului? Eu cred că nu se contrazic unele cu altele. Trebuie să ne bucurăm de tot ceea ce Dumnezeu a creat, dar în același timp Dumnezeu ne-a făcut oameni ca să producem, să muncim, să trăim din munca noastră. Desigur veți ajunge și dvs. la un timp când rezultatul muncii vă va da posibilitate să trăiți, să trăiți într-un mod cuviincios. Deja au început: curățenie văd că este, au început oamenii, că nu puteți să trăiți izolați.
Ortodoxie în Europa Intrarea asta în Europa e o chestiune care poate fi și periculoasă și foarte bună; depinde cum o poți înțelege. Dar veți ajunge la un standard european de viață economică. Însă viața spirituală este cu totul alta: trebuie să te cunoști pe tine însuți. Sunt oameni în America, oameni care au funcții importante, executivi de companii; ăștia sunt cei mai importanți; nu există compania lui Vasile sau a lui Gheorghe, așa ceva nu există; dar există „board of directors”, adică mai mulți directori și ăia conduc, sunt oameni acolo care sunt foarte religioși, religioși nu în sensul că sunt informați sau se duc la biserică, dar sunt mistici-religioși. Deci nu vă împiedică cu nimica să trăiți cu Dumnezeu, în relație cu Dumnezeu și să vă bucurați de toate câte Dumnezeu a creat. Iar prin munca dvs. le dezvoltați și le înmulțiți pentru că Adam lucra în Paradis împreună cu Dumnezeu. De aceea și omul în societate trebuie să producă, să lucreze împreună cu Dumnezeu și atunci Dumnezeu este satisfăcut. Dar Adam nu producea pentru interesele lui. Pentru că așa l-a făcut Dumnezeu pe om să creeze. Și creația în societate se plătește, sigur: fiecare avem talentele noastre și avem ramurile în care ne dezvoltăm, și colaborarea între ele este viața socială. Nu e imposibil. Un lucru să nu uitați: în orice situație stați, să nu îl uitați pe Dumnezeu! Am văzut aici tramvaiele că fac gălăgie în partea asta, sirenele de la fabrică, toate zgomotele astea industriale în care trăim noi, să vedeți ce este în New York, New York-ul este pentru mine cel mai bun deșert în care un Sfânt Părinte se poate realiza. Că nimeni nu te cunoaște. Este atâta lume pe stradă, este un furnicar, încât nimănui nici nu-i pasă: poți să îți pui o pălărie țuguiată, poți să mergi desculț, să atârne o coadă după tine, nu se uită nimeni la tine. Pentru că nu-i interesează. Într-o mulțime, de aia, și New York-ul are totuși niște Sfinți, să știți. Are părinți, are călugări, are...E posibil pentru că asta este altă dimensiune. Este dimensiunea aceea a coborârii în noi, de care am vorbit înainte, a explorării universului din noi. Și atunci, în ciuda zgomotelor astea din afară, există o liniște și o pace a minții și a sufletului. Poate să fie cât de mare gălăgia în afară, dar dacă tu ai pace în tine, asta-i de altă natură pacea în noi. A spus Iisus: „Pacea Mea v-o dau vouă”, n-a spus pacea de la Versailles sau pacea de la Paris, a spus: „Pacea Mea v-o dau vouă!”. El e Pacea Lumii. Deci dacă Îl avem pe Iisus în noi, nu vă fie frică. Nu vă fie frică de nici un zgomot din afară. Pentru că acelea au natura lor și înțelegerea lor. De multe ori sunt prea multe. Și dacă avem pace în noi, va fi liniște și în afară. Depinde prin ce perspectivă privești. |
- Părinte Roman, dar de multe ori suntem puși în situația să lucrăm în niște companii sau fabrici, sau alte instituții care promovează, spre exemplu, patimile din oameni: consumarea, consumul. De exemplu o fabrică de arme sau, poate nu chiar așa de rău o companie care promovează niște produse care se vând pentru că oamenilor le plac. Și nu le sunt de folos musai, dar le plac, sunt conform patimilor lor. Rămâi în acea companie și îți vezi de pacea pe care ți-o dăruiește Hristos sau pleci de acolo?
- Nu, aici se pune un caz de conștiință. Cauți cât se poate să te izbăvești de acea companie și să nu mai lucrezi, adică să nu mai lucrezi pentru trezirea patimilor omului și menținerea lor, cum este alcoolul sau sigur că nu există o companie de droguri, că alea le fac pe ascuns, dar alcool și țigări, și toate lucrurile astea, caută să nu lucrezi dacă poți acolo. Să știți că în America se fumează mai puțin ca în România, nici în aeroport, nu se fumează pe aeroport, nu se fumează nici în nici un restaurant, nicăieri. Din instituțiile publice, dacă e fumător, trebuie să se ducă afară, undeva departe...Nu pentru că e o patimă care îți îngreunează mântuirea. Nu la asta se gândesc. Ei se gândesc la igienă și la sănătate. Dar totuși, așa fac. Conștiința lor le dictează ca pe fiecare țigară americană să se scrie că nu-i bine să se fumeze. Și atunci, sigur, te mulțumești, dar asta nu depinde de dumneata care lucrezi acolo, depinde de directorii fabricii, sau depinde în ultimă instanță de guvern cum privește; dacă guvernul are nevoie de bani și incită patimile oamenilor: alcoolismul și tutunul, ca să facă, dacă este în regia statului și să facă bani pe asta, nu este vina dvs. Dvs. lucrați acolo ca să aveți un salariu pentru familie, și să vă întrețineți copiii și familia. Fă-ți rugăciunea, când te duci acolo dimineața și spune: „Doamne știu că asta e, dar nu depinde de mine, depinde de cei care au făcut fabrica, de cei care aprobă, aprobă produsul acesta; nu depinde de bietul muncitor care lucrează acolo ca să își întrețină familia”. Nu vă simțiți chiar așa vinovați și nu vă acuzați. Sigur nu o să lucrezi într-o casă de prostituție acuma ca să câștigi bani. Aia sigur că depinde de tine. Și aici într-o oarecare măsură depinde de tine, dacă poți să găsești altă ocupație, caută să te eliberezi din fabrica asta să te duci undeva unde conștiința dumneatale va fi împăcată. - Părinte, eu vreau să vă întreb acum un lucru care îi privește pe preoți. Cum se poate hotărî un tânăr, dacă a absolvit Teologia, dacă e bine să fie preot sau nu? Deci care e măsura după care ar trebui să judece lucrul ăsta? - Eu nu cred că mulți Părinți. Mă uit la Sinodul românesc, ce tânăr este! Față de mine sunt niște copii cu Harul lui Dumnezeu. Sigur că le sărut mâinile și picioarele la toți că sunt arhierei. Dar mă bucur în inima mea că Biserica întinerește. Și aveți arhierei foarte capabili. Și mulți din ei sunt foarte duhovnicești. Am vizitat câteva episcopii acuma. Aveți călugări ca părintele Teofil, pe care Dumnezeu să îl țină, este un mare duhovnic. Aveți alți duhovnici prin Moldova, sunt călugări duhovnici. Dar vă spun, nu depinde de duhovnic, să fie sfânt ca dumneata să te mântuiești. Fă-te preot și slujește altarului, slujește Sfintele Taine cu credința că Duhul Sfânt vine în Sfintele Taine și lucrează pentru mântuirea oamenilor. Și te mântuiești. Duhovnicia nu este o aventură. Sigur am avut duhovnici mari: părintele Arsenie Boca, părintele Benedict Ghiuș, părintele Sofian...Sigur că Dumnezeu nu i-a ținut tot timpul pe pământ că sunt oameni și trebuie să moară. Dar să te uiți în fiecare preot, că ceea ce trebuie pentru mântuirea sufletului are fiecare preot care este hirotonisit de un arhiereu și are harul lui Dumnezeu. Nu vă uitați la slăbiciunile oamenilor pentru că asta ar fi un protestantism. Harul Domnului nu lucrează în Sfânta Liturghie și în Sfintele Taine prin, sau după, vrednicia preotului, ci lucrează pentru mântuirea oamenilor. Vrednic, nevrednic, oamenii se mântuiesc prin el. Asta este Biserica și asta este Ortodoxia și trebuie să ținem de lucrul acesta. Nu trebuie să ne protestantizăm, să pretindem acuma că fiecare trebuie să fie un părinte Cleopa. Nu, pentru mărturisire și împărtășire vă duceți la oricare preot care are Harul lui Dumnezeu. „O, zice, dar nu mă duc la ăla, ăla e mai glumeț, glumește, eu vreau un duhovnic mai sfânt”. Gradul de sfințenie numai Dumnezeu îl știe. Dumnezeu a sfințit preoți pentru mântuirea poporului. Și dumneata faci parte din popor atâta timp cât nu ești preot. Și harul preotului din altar este pentru mântuirea ta. Deci să credem în Harul Domnului și în Sfintele Taine. Biserica este sacramentală. Biserica ortodoxă și cea catolică, cel puțin aceste două biserici, sunt sacramentale, iar oamenii se mântuiesc prin Sfintele Sacramente, prin Sfintele Taine. Articol preluat de aici: http://www.revistalumeacredintei.ro/..._sinucigas.htm |
Adeseori drumul strainatatii este drumul singuratatii si al indurarii. Acest drum schimba viața ta, a familiei tale, a prietenilor tai .....
În țară, plecarea peste granițe era un vis cu un gust deosebit și o mireasmă anume care învăluia băncile școlii. Plecarea, pentru tine, a fost o aspirație, o sfidare, o fugă, o ieșire din obișnuit. Astăzi,te despart de acel vis, ani îndelungați, vis ce a devenit realitate într-o bună zi. Fericirea, bucuria, speranța iti așterneau la vremea aceea, drumul străinătății, cu petale de trandafiri. La fiece greutate materială, la fiece cădere de sănătate, la fiece problemă datorată înstrăinării, te gândesti să te întorci în patrie si de fiecare dată iti spui „mă întorc acasă, căci mi s-a urât de străinătate și de singurătate". Trenul vieții a trecut insa și din popas în popas s-au împlinit o parte din visurile tale mărețe, diplome mari și prestanță financiară. Cu toate acestea, continui să privesti cu ochi plini de duioșie la locurile natale, la ținutul strămoșilor. Iti este dor de țărâna din care ai venit și în care te vei întoarce. Pentru tine, străinătatea este o ghilotină care desparte capul de trup și inimă. Inima a rămas agățată acolo, în patrie, iar mintea se perpelește aici din pricina inimii. Acest trup ciopârțit este aruncat de colo colo de valuri puternice cărora nu li se poate ține piept. Sunt valuri de buimăceală. O luptă zilnică, o bătălie neîncetată în care mintea biruie etapă după etapă și te pironește în străinătatea care s-a preschimbat, cu trecerea vremii, într-o a doua patrie. Sărbătorile sunt acum prilejuri lipsite de bucurie. Atunci, simti cel mai mult singurătatea, iar înstrăinarea își întinde și mai mult rădăcinile și dă la iveală amurgurile ei. Iti scormonesti vechile răni fără să te mai doară. În serile acelor sărbători, iti strângi valizele cu amintiri și pleci în călătorie cu gândul către hârtie. Emigrezi către țara ta, în închipuire, ca să petreci sărbătorile cu familia si prietenii. Este cu neputință ca o bandă cu amintiri și câteva cuvinte să iti domolească arșița dorului. În dimineața unei sărbători, pe când rumegi amintiri din copilărie, iti vine în minte cum se aduna familia pentru rugăciune, cum veneau rudele în vizită, apoi, dulciurile, jocurile și cadourile… După ce vorbesti cu ai tai, în dimineața sărbătorii, urându-le cele bune, simți cum înțepăturile despărțirii te copleșesc și te lasi pradă plânsului, cu toată ființa ta. Sărbătoarea are încă urme în viața familiilor de romani ramasi in tara, însă pentru tine, sărbătoarea este doar un prilej ca să ridici steagurile coborâte în bernă pe zidirile singurătății și înstrăinării tale. Toate ploile căzute în străinătate nu pot spăla colbul mâhnirii adunat ca urmare a despărțirii, și toate zăpezile nu pot preschimba negrul tristeții într-un alb strălucitor. Înstrăinarea nu este numai a trupului, ci și a spiritului și inimii. Aici este cu neputință întoarcerea la vremea copilăriei, căci omul învață să vorbească în primii săi ani de viață și nu poate rămâne copil toată viața. Si brusc te imbolnavesti….esti internat în spital... Te trezesti din nou singur, fără tată, fără mamă, fără frați… Lacrima și oftatul sunt singurii tovarăși… Cât de grea este boala ca străin! După ce a trecut perioada gravă, simți din ce în ce mai tare nevoia de familie și de rude. Ii suni pe ai tai și le spui de hotărârea de a te intoarce. Reacția lor e zguduitoare! Simți din vorbele lor că întoarcerea ta este o adevărată problemă. Nefiresc, au început sa dea nenumărate telefoane, căutând sa afle cauzele hotărârii tale. Si brusc, descoperi importanța întoarcerii tale. Și iti dai seama că ai fost precum o pasăre migratoare ce căuta căldura și nu a dat decât peste frig. Si afli că prin plecarea ta, ai căzut din cuib, într-o mare de nenorociri și grozăvii, iar acum esti precum o clădire coșcovită din care se desprind pietrele odată cu trecerea timpului. Nu vor mai rămâne din tine decât niște ruine. După aceasta, te hotărâsti să nu te mai gândesti vreodată la întoarcere. Azi, în pragul vârstei de….. ani, constati că esti dependent de străinătate și că rămânerea aici este singura opțiune care ti se oferă. Bunurile pe care le-ai strâns pentru a duce o viață mai prosperă în țară ti-au măcinat tinerețea și vigoarea, și după cât se pare, vei cheltui totul pentru redobândirea celei din urmă. Simti că mirosul succesului pe care îl cauti încă, vine dintr-un loc care a fost tot timpul sub ochii tăi, căci pare ca te învârti într-un cerc vicios fără de oprire. Zilele sunt la fel, una precum cealaltă, trenul vieții se duce fără să se oprească în vreo gară să se odihnească. Trecutul a devenit un vis cu amintiri ce nu mai pot fi retrăite. Viitorul este o năluca a speranțelor ce nu pot fi atinse. Între vis și nălucă, se pierd zilele vieții care își plâng pieirea. Tu esti unul dintre îndurerații străinătății... unii dintre prietenii tăi s-au topit printre straini, alții au rămas între două ceruri și două mări, ale căror corăbii sunt lovite de valuri de sentimente de teamă, de uimire, de neliniște, de dor de țară, de rătăcire pe tărâmurile străinătății. |
Marina draga mea, sa lasam tristetea la o parte si sa privim partea plina a paharului - intotdeauna ea exista, trebuie numai sa o descoperim. Sa credem cu tarie ca Dumnezeu ne iubeste si ne ocroteste oriunde am fi, trecatori pe acest pamant.
iti plac caprioarele? uite am gasit un baby deer, il cheama Bambi. :103: http://inlinethumb18.webshots.com/17...600x600Q85.jpg |
IEU NU CRED IN ASA CEVA.
cum sa se mintuiasca omul fara biserica fara crestini langa el in fiecare duminica ?SI CALUGARU SE DUCE LA BISERICA ceDACA STA IN CHILIE APROAPE MEREU. Fara Sfanta Biserica si intre pagini .ca oameni care nul cunosc pe Iisus Dumnezeu sunt pagini si cumpoate s-al cunoasca mai bine decat prin SFANTA BISERICA. ieU mas intoarce imediat dintre acei oameni fara Dumnezeu la mine in tara sau intro tara care are biserica ortodoxca. Acolo nu ie mintuire |
Credinta si iubirea de Dumnezeu nu tin de locul in care te afli.Domnul este omniprezent si se afla mai ales in sufletele noastre,ale fiecaruia.
Georgepacuraru,ma iarta de indrazneala,dar, daca tot ai invatat sa utilizezi internetul si te consideri in masura sa iti dai cu parerea la tot felul de subiecte, fa un minim de efort si invata sa scrii cat de cat corect gramatical.Crede-ma ca niciodata nu e prea tarziu si ti-o spun cu toata prietenia. Mesajele tale sunt o adevarata tortura pentru cei care incearca sa le descifreze... Toate cele bune! |
Cresdinta si IUBIREA lui DUMNEZEU trebuie sa creasca in om ca un copacel si copacelu trebue udat din cind in cind cu SMERENIE si ASCULTARE si unde se stropeste sufeltu omului mai tare cu SFINTENIE decat la BISERICA?
cum sa stai tu om in tari pagine fara MASLU, fara IMPARTASANIE, fara TAINE poate faci un copil, poate Doamnefereste moare cineva din familie poate ai nevoe de un BOTEZ!! cine te MIRUIESTE la LITURGHIE?Unde e DUHOVNICUL cand esti in tara de straini fara BISERICA???? IISUS OMUL a reusit cu greu sa stea in desert 40 de zile sal ispiteasca dracii, ca pe IISUS DUMNEZEU nu poate wsal ispiteasca ca ie frica de el si fuge. CE te face pe dumneata sa crezi ca un om ratacit intre straini fara BISERICA oricit de credincios ar fi el nu risca MULT? Nu e mai BINE sa vina inpoi in TARA sa aiva si el BISERICA lui la care sa se duca? |
eu scriu asa ca am avut o boala cand eram mic si la minen cap sE fac cuvintele corect da cand le pun pe hartie mai greseSC! asa a zis domnu doctor si din cauzasta nu mam dus mult la scoala ca copii ma bateau si ma jicneau radeau de boala mea dar eu iam iertat pe toti demult ca nu am ranchiuna cu nimenea. Sdtiu ca lumea nu mantelege mereu cda va rog frumos duamna sa nu mai cititi ce zic daca va oboseste scrisul meu, nue prima oara cand sunt certat asa ca scriu dar eu mam obisnuit cu oamenii si nu mai pun la sulfet.
va multumecs |
Imi pare rau pentru asta si intentia mea nu a fost sa te jignesc si nici nu am avut pretentii de scris academic (pana la urma si dintre noi mai suntem care facem greseli),ci, sa fie cat de cat inteligibil.
In schimb,am vazut ca internetul il poti utiliza,deasemenea consideri ca esti apt sa iti dai cu parerea in privinta anumitor subiecte,desi,poate nu esti mereu in masura sa o faci,de aceea m-am gandit ca un minim de efort ai putea depune sa incerci sa inveti sa scrii cat de cat corect.Si,dovada ca nu sunt foarte departe de adevar: in posturile precedente ai folosit cuvantul "ieu" in loc de "eu",iar in ultima ta postare l-ai utilizat corect.Deci,se poate,draga Georgepacuraru! Eu spun sa ai mai multa incredere in tine pentru ca poti mai mult decat crezi! Revenind la subiect:ce am subliniat eu este faptul ca aceasta credinta si iubire de Dumnezeu se afla in sufletul omului,indiferent unde s-ar afla el. Viata spirituala a cuiva este mai ales o traire interioara.Daca aceasta depinde exclusiv de exteriorul persoanei,atunci,nu stiu daca o mai putem numi viata spirituala. Te intreb: cum iti explici ca atatia sfinti au trait in pustie,in pesteri ori,altii au mers prin lumea intreaga si,totusi,nu s-au indepartat nicidecum de Dumnezeu?Pentru ca nu aveau cum:traiau cu Dumnezeu in suflet si in cuget! |
Sunt de acord, heaven.
As adauga ca mai peste tot in lume exista biserici ortodoxe. Poate doar in tari ca Arabia Saudita sau Afganistan sa nu existe. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:47:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.