Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   pacate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4459)

walmarc04 03.09.2008 15:11:25

Este pacat daca muncim in zile de sarbatoare?Ma refer la sarbatori gen sf. Stefan,Andrei etc.Multi oameni spun ca este pacat,dar pierd vremea prin crasme.Cei mai putini merg intradevar la biserica,si dintre acestia cei mai multi merg apoi tot la crasma,s-au acasa tot la vin.Ce parere aveti,daca mai exista un topic cu o astfel de discutie va rog s-a mi-l faceti cunoscut.

adrian010155 03.09.2008 15:26:30

Draga walmarc04, lasa-i pe altii! Tu ce faci? Cum crezi ca este bine?
Exista o cuvantare a parintelui Cleopa in care vorbeste despre doi calugari care se plangeau staretului ca s-au ratacit calugarii din acea manastire. Raspunsul staretului a fost: NU FA TU MAAAAA!

razvan_m 03.09.2008 15:29:31

walmark a scris:
Citat:

Este pacat daca muncim in zile de sarbatoare?Ma refer la sarbatori gen sf. Stefan,Andrei etc.Multi oameni spun ca este pacat,dar pierd vremea prin crasme.Cei mai putini merg intradevar la biserica,si dintre acestia cei mai multi merg apoi tot la crasma,s-au acasa tot la vin.Ce parere aveti,daca mai exista un topic cu o astfel de discutie va rog s-a mi-l faceti cunoscut.
Desigur ca este pacat, frate Walmarc, este foarte mare pacat, caci acele zile ni le-a dat Domnul pentru a-i sarbatori pe sfintii Sai sau pentru a comemora anumite momente din viata Sa pamanteasca, prin participarea la slujbele Sfintei Biserici.

Daca totusi vom munci in acele zile, in afara faptului ca vom fi osanditi de Domnul la Judecata Particulara pe care o va face sufletului nostru in a 40-a zi dupa moartea fizica, ne va osandi si aghiuta dandu-ne "puterea" de a munci numai in zilele de sarbatoare si a fi bolnavi, obositi sau neputinciosi in restul zilelor, in care ar trebui sa putem munci normal.

Apoi, nu trebuie sa ne comparam cu cei mai pacatosi decat noi [cei care beau la crasma in zilele de sarbatoare, asta daca nu cumva au ei alte fapte mai bune decat ale noastre, cu care ne depasesc in vrednicie inaintea Domnului...], caci nu acesta este etalonul cu care trebuie sa ne masuram credinta, ci cu cei mai vrednici decat noi, sa incercam sa-i imitam si sa urcam astfel o treapta mai sus pe scara vredniciei si sa incercam sa ne autocondamnam cu smerenie ca noi suntem cei mai pacatosi, iar ceilalti vrednici de mantuire...

Doamne ajuta!
.................................................. .................................................. ..............
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Razvan

danyel 03.09.2008 15:53:07

Citat:

Īn prealabil postat de razvan_m

Daca totusi vom munci in acele zile, in afara faptului ca vom fi osanditi de Domnul la Judecata Particulara pe care o va face sufletului nostru in a 40-a zi dupa moartea fizica, ne va osandi si aghiuta dandu-ne "puterea" de a munci numai in zilele de sarbatoare si a fi bolnavi, obositi sau neputinciosi in restul zilelor, in care ar trebui sa putem munci normal.

cred ca este cam exagerat ce spui,

Normal ca fiind angajat fiind in servici vei munci in zile de sarbatoare, nici n-ai avea alta oportunitate, acasa in schimb poti sa amani pe a doua zi curatenia, sau taiatiu lemnelor sau reparatul dulapului, da cred ca daca o sa gatesti ceva n-o sa fi osandit pe vecie, referitor la cei care stau in carciuma, nu trebuie sa ii judecam noi dar totusi decat sa stai in carciuma pe motiv ca nu lucrezi ca este zi de sarbatoare,mai bine iti faci treburile casnice si zici o rugaciune in gand, Dumnezeu nu uraste munca, betia in schimb da

partenie 03.09.2008 17:00:58

Nu cred ca Dumnezeu nu-l mai iubeste pe unul care face si alte treburi duminica. Daca face diverse lucruri si are gandul la Dumnezeu, e mai castigat decat unul care nu face nimic si are gandul la lume. Nu-mi plac oamenii care sase zile se cufunda in lume si duminica spun ca se impartasesc doar de viata dumnezeiasca. Imi plac oamenii care vad in fiecare zi, o zi de duminica.

razvan_m 03.09.2008 20:02:13

Frate Partenie,

Cred ca ai dreptate in ce priveste zilele de sarbatoare din cursul saptamanii, caci ar trebui/suntem ocupati cu serviciul. Aceste pacate se pot ierta prin spovedanie sincera la parintele duhovnic.

La cei care totusi lucreaza duminica le da totusi "putere" diavolul sa munceasca numai duminicile, posibil si in celelalte zile de sarbatoare, iar in restul timpului sa fie bolnavi, obositi sau neputinciosi. Si chiar daca incearca sa nu mai lucreze / sa nu mai faca treburi pe langa casa duminica, aghiuta ii va munci cu felurite griji, care numai in ziua de duminica pot fi rezolvate de acel "credincios"...

Doamne ajuta!
.................................................. .............................................. ..................
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Razvan

razvan_m 03.09.2008 20:03:33

Observ ca am folosit cuvantul "totusi" in execes intr-o singura fraza. Imi cer iertare pentru exprimarea neglijenta de mai inainte.

georgeval 03.09.2008 20:17:20

Ar fi indicat sa avem ca model viata monahala, cand in cursul saptamanii nu toti monahii participa la Sfanta Liturghie, ci fiecare este cu ascultarea lui, insa practica rugaciunea lui Iisus sau a mintii.

ioanhodean 03.09.2008 21:44:57

de exemplu eu cand e scoala si e sarbatoare mare eu vreau sa chiulesc sa pot merge la Sf.Liturghie..
mama zice : nu nu ca Dumnezeu stie ca esti elev...
10x :|

aradeanu 03.09.2008 22:38:58

are dreptate maica-ta;)

C-tin 03.09.2008 23:12:15

Traditia ortodoxa ne spune ca MILOSTENIA este mai mare decat TINEREA SARBATORII.

Deci, daca esti obligat la serviciu de contract, de sefi, ca sa lucrezi in zile de duminici ori de sarbatoare, ceea ce castigi pe ziua aceea e bine s-o dai de pomana la cei nevoiasi.

Micile activitati gospodaresti de intretinere,
deci activitati pt care nu esti platit si care nu au ca scop bunastarea/agonisirea in gospodarie, acestea nu sunt pacate daca sunt efectuate in zile de duminici si sarbatori!

mirelat 04.09.2008 06:48:48

:) ce sfaturi mai sunt si astea, Constantine?

1. pai de ce sa fii obligat sa dai de pomana plata din zilele de sarbatori? am mai spus pe undeva, ca este pacatul patronului ca te cheama sa lucrezi, iar tu trebuie sa faci ascultare si n-are legatura ce faci cu plata respectiva.

2. este pacat MARE, al tau nu al altuia, daca GOSPODARESTI in zi de sarbatoare, fie ele duminici sau sarbatori mari (cu cruce rosie in calendar).

razvan_m 04.09.2008 07:43:44

citand mirelat:
Citat:

ce sfaturi mai sunt si astea, Constantine?

1. pai de ce sa fii obligat sa dai de pomana plata din zilele de sarbatori? am mai spus pe undeva, ca este pacatul patronului ca te cheama sa lucrezi, iar tu trebuie sa faci ascultare si n-are legatura ce faci cu plata respectiva.
Castigul obtinut in ziua de duminica, indiferent in ce mod, e bine sa-l dai de pomana unor nevoiasi. Cel putin asa recomanda parintii Ilie Cleopa si Ilarion Argatu. In celelalte zile de sarbatoare, nu stiu ce sa spun, dar duminica este ziua in care Mantuitorul, rastignit pe Cruce in ziua de vineri a pastelui evreiesc, a inviat dintre cei morti. De aceea, presupun ca a lucra duminica reprezinta o hula impotriva Mantuitorului nostru.

Dumnezeu sa ne ajute, Mirela!

Razvan

mirelat 04.09.2008 08:36:41

eu una n-am lucrat niciodata duminica, dar daca as lucra nu cred ca m-as apuca sa calculez ce bani ar corespunde acelei zile si la luarea salariului sa ii dau de pomana cuiva, ca asa a zis nu-stiu-care parinte faimos.

poate ar avea ceva mai mult sens sfatul acelor parinti daca acei bani ti i-ar plati patronul imediat dupa terminarea lucrului in ziua respectiva, si atunci ii dai si tu mai departe altcuiva "ca sa-ti faci pomana".

ioanhodean 04.09.2008 10:19:32

Citat:

Īn prealabil postat de aradeanu
are dreptate maica-ta;)

poa sa aiba dreptate dar eu tot vreau sa merg la biserica de sarbatori..:|

walmarc04 04.09.2008 21:07:30

Multam pentru raspunsuri.Eu nu muncesc Duminica,s-au de Sf.Pasti.Totusi, sunt multe sarbatori una dupa alta ,si e cam greu sa iti organizezi viata dupa sarbatori.Nu este bine sa judecam pe altii,dar la servici colegii mei (unii dintre ei) spun azi e sarbatoare Sf. Patru de ex.,si nu muncim,dar facem ce putem si bem tuica s-au vinul cu care ne serveste cel pe care il cheama Patru.Asai obiceiul. Trebuie sa mai discutam despre aceste obiceiuri ,pentru stiinta mea.

Hartford 04.09.2008 21:28:17

Citat:

Īn prealabil postat de mirelat
eu una n-am lucrat niciodata duminica, dar daca as lucra nu cred ca m-as apuca sa calculez ce bani ar corespunde acelei zile si la luarea salariului sa ii dau de pomana cuiva, ca asa a zis nu-stiu-care parinte faimos.

poate ar avea ceva mai mult sens sfatul acelor parinti daca acei bani ti i-ar plati patronul imediat dupa terminarea lucrului in ziua respectiva, si atunci ii dai si tu mai departe altcuiva "ca sa-ti faci pomana".

Nici yo!Evit cit pot si micile lucrari prin casa.

ste7la 06.09.2008 10:51:58

Citat:

Īn prealabil postat de walmarc04

nu tre sa judecam pe nimeni pt pacate,,,numai DUMNEZEU are puterea asta de ne judeca si a cintarii pacatele noastre,,,noi insa putem da sfaturi celor may slaby ca noi ,,,daca la ea in considerare ,,e bucurie mare ,,iar de nu ,,ramine la mila lui DUMNEZEU,,,ce-a zis DOMNUL IISUS,acele-i femei care a pacatuit,,cine nare pacate sa arunce cel dintai cu piatra,,,,si nimeni na aruncat cu piatra...dece?,,,ca nimeni nu sa gasit curat si far de pacat,,,,numai FIUL lui DUMEZEU ce prea INALT sa gasit far de pacat si fara cusur ,,,si totusi DUMNEZEU a iertat acea femeie,,,iertate iti sint pacatele,,dute si nu mai pacatui,,,,indiferent ce pacat facem,,raminem la mila si judecata lui cea dreapta,,,,poate omul acela care a muncit duminica sa cait in sufletul sau ca muncit duminica,,,,nu judeca ca sa nu fi judecat,numai DUMNEZEU are puterea sa judece oameny,,,mai bine ne smerim,dicit sa judecam,,,caci pe smerinie diavolul no poate invinge,,,,

tigerAvalo9 07.09.2008 15:58:42

Duminica trebuie sa fie odihna totala ,asa se zice.Dar daca numai lucreaza nimeni sta orasul pe loc ,1 zi fara nici un om care sa munceasca ar putea duce si la dezastru nu credeti?

antoniap 07.09.2008 22:52:45

Noi cautam justificari pentru pacatele noastre. Corect se pare ca este sa ne asumam responsabilitatea atunci cand de voie sau de nevoie gresim si sa ne cerem iertare de la Dumnezeu prin taina Sfintei Spovedanii. Caci, din cate am citit, nu avem voie sa cautam indreptatiri omenesti nici pentru pacatele mari nici pentru cele mai mici.

In general, duminica ar trebui sa ne gasim timp in primul rand pentru sufletul nostru pe care-l tinem adesea la colt nemancat, neglijat de parca ar fi un copil al strazii.

C-tin 08.09.2008 00:25:08

:) Spre exemplu maine Luni 8 septembrie e Sarbatoare cu cruce rosie. NASTEREA MAICII DOMNULUI :) si eu trebuie sa lucrez ca nu mi-a luat liber.

Ce mare calcul este sa inmultesti orele lucrate cu tariful pe ora. ... dar genul asta de calcule le cam fac cei care sunt lipiti cu inima de bani! Ca poti da lunar o suma si asta sa le includa pe toate....ori faci milostenie ori zgarcenie:rolleyes:

mirelat 08.09.2008 00:41:58

:) ok, tu fa calcule cat cuprinde, eu dau dupa placul inimii si nu la date fixe.

cozia 08.09.2008 01:12:42

Cind accepti sa muncesti in zilele de sarbatoare neoficiale asa cum este cea de miine o faci pentru ca patronul are nevoie fizic de tine acolo, nu neaparat pentru bani. Cred ca cel mai bine este ca inainte sa nu spui nimic si sa te scuzi pe motiv de boala...si la urma urmei nu minti pentru ca de putin stres sufera mai toata lumea

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:16:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.