![]() |
Parintii mei au cununat acum multi ani . Cum era de asteptat Finii au avut un copil, mai exact o fata foarte frumoasa de care m-am indragostit. Eu sunt baiatul nasilor si vreau sa stiu daca este permisa o relatie intre copii nasilor si a finilor. Nu am gasit nimic pro sau contra unei asemenea relatii. Va rog sa ma ajutati sa tiu daca e un pacat pentu a nu-l produce
|
Citat:
|
Citat:
[rudenia spirituala] |
Poti intreba un preot dar o astfel de relatie eu stiu ca este interzisa ptr ca sunteti rude.....imi pare rau dar asta este parerea mea.
|
sunt rude spirituale care ,ma ierti , e acelasi lucru
|
Rudenia spirituala e mai mare si decat rudenia de sange. Este incest duhovnicesc sa iubesti fiica finilor! Pentru mai multe detalii, citeste sfintele canoane (pe scurt, a scris si Ioanichie Balan in aceasta carte)
|
Citat:
|
:)Andrei,daca parintii tai sunt nasii ei,adica parintii ei spirituali voi sunteti rude spirituale.Casatoria intre rudenii spirituale este mare pacat.Sfintele canoane ale Bisericii condamna astfel de legaturi.
|
poti sa imi dai te rog acel citat din biblie, sau ma rog unde scrie, scz, nu prea am citit biblia, insa asta nu ma impiedica sa cred in DUMNEZEU
|
Este rudenie de gradul 3 dupa botez si te poti casatori cu dispensa de le episcop!Pt aceasta mergeti impreuna si cereti binecuvantare de la episcopul de care apartineti!Nu are rost sa postez aici toata argumentatia pt ca inteleg ca te intereseaza partea practica si nu dogmatisela!
|
Orice relatie cu implicarea unor acte sexuale in afara casatoriei este pacat,care opreste cel putin un an de la impartsire dupa sistare(si asta daca exista apoi cainta sincera si curatenie exemplara!).
|
Citat:
[COLOR=red]Rudeniile din dumnezeiescul Botez. Acestea rudenii sunt oprite sa se ia in casatorie pana la gradul sapte inclusiv.[/COLOR] Nasul, daca a botezat un copil, baiatul acela, daca a crescut, nu poate lua pe fiica nasului, dar nici pe fata fiului, nepoata de la fiu. De abia poate lua pe stranepoata nasului. Tot asa si daca acest baiat al nasilor ar avea un baiat, nu poate lua pe fata nasului, ci numai pe nepoata nasuIui. |
Raspuns
Citat:
Nu scrie nicaieri in Biblie de casatorie si de gradele de rudenie spirituala, insa scrie foarte clar in canoanele Sfintilor Parinti. |
Parintele Cleopa gresete !Nu exista asa ceva la vre-un canon ecumenic si nici localnic!can 53 sin VI ecumenic opreste la botez casatoria pana la gradul al doilea.Aratati-mi canonul care vorbeste de impediment de casatorie la botez pana la gradul sapte!Deci concret de unde scoate asta parintele Cleopa?Nu uitati ca nici parintele Cleopa nu poate anula un canon ecumenic!In situatia de mai sus se poate face casatorie cu binecuvantarea arhiereului!Intrebati pe oricine a studiat dreptul canonic sau pe orice arhiereu!
|
Am cautat in canoane si nu am gasit nimic, poate poti sa imi indentifici exact unde, mersi
|
A trecut aproape un an si inca nu ati rezolvat problema? :40:
Parintii vostri sunt de acord? Intrebati un duhovnic bun, cu siguranta veti primi raspunsul la problema voastra, chiar daca nu e cel asteptat de voi. |
Doamne ajuta! Din ce am inteles eu si imi aduc aminte daca parintii tai ii sunt sunt nasi de botez in nuci un caz nu se poate voi fiind astfel frati spirituali
|
Citat:
"Rudenia aceasta este cand primeste cineva copil din Sfantul Botez. [...] Canonul 53 al Sinodului al 6-lea Ecumenic, zice ca rudenia dupa duh, este mai mare decat cea trupeasca. OPRITE 1. Nu poate lua nasul (sau fiul sau trupesc) pe fina sa. Caci aceasta catre dansul este fiica duhovniceasca, iar catre fiul lui este sora duhovniceasca, si prin urmare de a doua spita. 2. Nici pe maica ei, sau pe fiica ei. Ca este de spita a 2-a. 3. Nici unul din fiii nasului nu poate lua pe maica finului tatalui lor. Fiindca se socotesc catre dansa nepoti, si sunt de a 3-a spita. 4. Nici poate vreun fiu a lua pe fiica finei tatalui sau (sau dimpotriva), caci se socoteste unchi duhovnicesc catre dansa, si este de spita a 3-a." |
pt. andrei23
Buna!...as dori sa stiu daca ai gasit vreo "rezolvare" (daca as putea sa ma exprim asa) la situatia pe care ai descris-o?...sunt curioasa pt. ca si eu ma aflu intr-o dilema exact de acelasi tip si desi stiu ca din punct de vedere religios nu este posibila nici o legatura intre noi nu putem renunta unul la altul...te rog daca poti sa imi dai ceva detalii referitor la modul in care ati abordat voi problema!....ahh....si mai ales cum au reactionat parintii vostrii?...ms mult!
|
Citat:
|
Citat:
Familia este familie, componenta sa este atat una fizica, pe linia sangelui cat si una spirituala pe linia sufletului. In ce ma priveste pot sa spun ca ma bucur de o familie numeroasa si unita si nici nu mai fac diferenta intre rudele de sange sau cele pe care le-am capatat prin alianta. Trebuie sa-mi incretesc un pic fruntea ca sa pot spune exact care sunt rudele de care ma uneste sangele si care sunt cele pe care le-am capatat prin alianta. |
man22crina daca ai sa ana lizezi un pic problema ai sa vezi ca intr-o familie crestin ortodoxa existenta componentei sufletesti, a rudeniei prin alianta este una vitala, esentiala de netagaduit, componenta pe linia sangelui fiind doar infrastructura, scheletul familiei propriu-zise. Acuma te intreb si eu pe tine si te rog sa nu te superi, cine te apara de vant si frig, peretii cladirii tale (componenta prin alianta a familiei) sau infrastructura cladirii (componenta pe linia sangelui a familiei, de asemeni importanta, insa nu de o importanta superioara celeilalte componente spirituale) ?
Intr-o familie crestin ortodoxa nu poate exista numai linia sangelui, este imposibil deci componenta sufleteasca, a rudelor castigate prin alianta trebuie apreciata in egala masura. |
http://www.fto.ro/userfiles/file/7%20Cozma.pdf
Aici am gasit ceva, cred ca e posibil, insa trebuie si acordul preotului, mai clar se gaseste la pagina 23 |
sigur , preotul poate da acordul pentru orice(si daca nu el o face episcopul).\
Fratilor, nu intelegeti ca pe Dumnezeu nu il putem insela?Nu putem sa ne eschivam dupa degete cand in sfintele canoane scrie clar:NU SE POATE! Dar cum Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa asculte. voi puteti s-o faceti, dar sa nu venitit sa va plangeti daca casnicia voastra nu o sa dureze sau se vor naste copiii cu boli grave! |
atunci explica-mi s mie, cum acum multi ani era permis si acum nu? cum la catolici e permis si la noi nu, nu avem acelasi Dumnezeu? dc spui ca vreau sa il pacalesc pe Dumnezeu? Crezi ca daca nu m-ar fi interesat as mai fi fost aici? nu inteleg cum la ortodoxi apar tot felul de reguli noi si cum de difera asa de mult de la o tara la alta, rusii sunt tot ortodocsi si bulgarii la fel, pe cuvant, mai e putin si va fi fiecare biserica cu regulile lor.....De ce pana in anul 500 nu a fost acest impediment, tot voia lui Dumnezeu a fost? nu se vede clar ca aproape de la an la an se tot modifica si tot apar altele?
|
Nu regulile sunt noi, ci noi le aflam tarziu. Ti-a raspuns un preot, deci este limpede ca in fata lui Dumnezeu sunteti frati, fata fiind fiica spirituala a parintilor tai.
|
Stiu, nu contest ca nu este fiica spirituala a parintilor mei , si stiu ca un preot nu se confrunta cu multe situatii de genul asta, dar regulile nu le-am facut eu si nici preotul, sunt reguli de mult scrise dupa care invatam, ne rugam si incercam sa ne croim un drum in viata. Atunci , cu mult respect pentru biserica, incearca te rog sa ma faci sa inteleg urmatorul citat :
[SIZE=3][SIZE=3] [COLOR=black]Unii canoniștii – urmându-l pe Nicodim Milaș – consideră că[/COLOR] [COLOR=black]această rudenie este impediment la căsătorie până în gradul al II-lea[/COLOR] [COLOR=black]inclusiv, iar în unele cazuri chiar și până în gradul al III-lea, dar[/COLOR] [COLOR=black]numai în linie directă între descendenții nașului și cei ai finului, pe[/COLOR] [COLOR=black]linie ascendentă luându-se în considerare doar părinții finului24. Ioan[/COLOR] [COLOR=black]Petreuță este de părere însă că trebuie luate în considerare numai[/COLOR] [COLOR=black]acele înrudiri care creează impedimentele dărâmătoare sau absolute,[/COLOR] [COLOR=black]consacrate expres de canonul 53 Trullan, în schimb, toate celelalte[/COLOR] [COLOR=black]intră în categoria impedimentelor relative de la care se poate[/COLOR] [COLOR=black]dispensa de către episcopul eparhiot, chiar dacă pentru unele relația[/COLOR] [COLOR=black]de înrudire este de gradul al II-lea, precum cazul căsătoriei finului cu[/COLOR] [COLOR=black]fiica naturală a nașului, neprevăzut în mod explicit de către canonul[/COLOR] [COLOR=black]trullan. Rațiunea acordării dispensei și pentru cei înrudiți în gradul al[/COLOR] [COLOR=black]II-lea este argumentată astfel:[/COLOR] [COLOR=black]Întrucât nu știm să existe în Biserica noastră ortodoxă[/COLOR] [COLOR=black]română dispoziții exprese care să interzică episcopilor a da[/COLOR] [COLOR=black]dispense de la gradele neprevăzute de canoane, urmează că[/COLOR] [COLOR=black]episcopii de la noi pot da dispense de la toate gradele[/COLOR] [COLOR=black]neprevăzute de can. 53 Trullan.25[/COLOR] [COLOR=black]În opinia noastră, acest tip de rudenie trebuie considerat ca[/COLOR] [COLOR=black]impediment până în gradul al III-lea inclusiv, socotită pe linie[/COLOR] [COLOR=black]directă între descendenții și ascendenții nașului și cei ai finului,[/COLOR] [COLOR=black]permițându-se ca pentru gradul al III-lea episcopul locului să poată[/COLOR] [COLOR=black]dispensa, dar în niciun caz pentru gradele I și II26. Prin urmare,[/COLOR] [COLOR=black]ținând cont de modul în care această rudenie a fost tratată de-a[/COLOR] [COLOR=black]lungul istoriei și, de asemenea, luând în considerare cum este[/COLOR] [COLOR=black]reglementată în momentul de față în alte Biserici ortodoxe locale27[/COLOR] [/SIZE] [/SIZE] [SIZE=1][SIZE=1] [/SIZE][/SIZE] Exact cum ai spus, nu regulile sunt noi, ci noi le aflam tarziu, As vrea daca ai mai multa rabdare si vrei sa imi oferi un ajutor, sa discutam pe mess, sunt reguli care se contrazic, reguli care lasa totul la aprecierea preot-ului |
Stiu, nu contest ca nu este fiica spirituala a parintilor mei , si stiu ca un preot nu se confrunta cu multe situatii de genul asta, dar regulile nu le-am facut eu si nici preotul, sunt reguli de mult scrise dupa care invatam, ne rugam si incercam sa ne croim un drum in viata. Atunci , cu mult respect pentru biserica, incearca te rog sa ma faci sa inteleg urmatorul citat :
[COLOR=black][COLOR=black]Unii canoniștii – urmându-l pe Nicodim Milaș – consideră că[/COLOR] [COLOR=black]această rudenie este impediment la căsătorie până în gradul al II-lea[/COLOR] [COLOR=black]inclusiv, iar în unele cazuri chiar și până în gradul al III-lea, dar[/COLOR] [COLOR=black]numai în linie directă între descendenții nașului și cei ai finului, pe[/COLOR] [COLOR=black]linie ascendentă luându-se în considerare doar părinții finului24. Ioan[/COLOR] [COLOR=black]Petreuță este de părere însă că trebuie luate în considerare numai[/COLOR] [COLOR=black]acele înrudiri care creează impedimentele dărâmătoare sau absolute,[/COLOR] [COLOR=black]consacrate expres de canonul 53 Trullan, în schimb, toate celelalte[/COLOR] [COLOR=black]intră în categoria impedimentelor relative de la care se poate[/COLOR] [COLOR=black]dispensa de către episcopul eparhiot, chiar dacă pentru unele relația[/COLOR] [COLOR=black]de înrudire este de gradul al II-lea, precum cazul căsătoriei finului cu[/COLOR] [COLOR=black]fiica naturală a nașului, neprevăzut în mod explicit de către canonul[/COLOR] [COLOR=black]trullan. Rațiunea acordării dispensei și pentru cei înrudiți în gradul al[/COLOR] [COLOR=black]II-lea este argumentată astfel:[/COLOR] [COLOR=black]Întrucât nu știm să existe în Biserica noastră ortodoxă[/COLOR] [COLOR=black]română dispoziții exprese care să interzică episcopilor a da[/COLOR] [COLOR=black]dispense de la gradele neprevăzute de canoane, urmează că[/COLOR] [COLOR=black]episcopii de la noi pot da dispense de la toate gradele[/COLOR] [COLOR=black]neprevăzute de can. 53 Trullan.25[/COLOR] [COLOR=black]În opinia noastră, acest tip de rudenie trebuie considerat ca[/COLOR] [COLOR=black]impediment până în gradul al III-lea inclusiv, socotită pe linie[/COLOR] [COLOR=black]directă între descendenții și ascendenții nașului și cei ai finului,[/COLOR] [COLOR=black]permițându-se ca pentru gradul al III-lea episcopul locului să poată[/COLOR] [COLOR=black]dispensa, dar în niciun caz pentru gradele I și II26. Prin urmare,[/COLOR] [COLOR=black]ținând cont de modul în care această rudenie a fost tratată de-a[/COLOR] [COLOR=black]lungul istoriei și, de asemenea, luând în considerare cum este[/COLOR] [COLOR=black]reglementată în momentul de față în alte Biserici ortodoxe locale[/COLOR][/COLOR] Exact cum ai spus, nu regulile sunt noi, ci noi le aflam tarziu, As vrea daca ai mai multa rabdare si vrei sa imi oferi un ajutor, sa discutam pe mess, sunt reguli care se contrazic, reguli care lasa totul la aprecierea preot-ului |
nu se inctelege ce am scris, nu stiu de ce, insa pe pagina 14 si 15 pe acel site e tot ce am vrut sa scriu
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:48:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.