![]() |
Sunt cu prietena mea de aproximativ 6 ani.Nu am folosit niciodata pana acum anticonceptionale, de vreo 3 luni insa ea ia aceste pastile pentru a-i regla perioada menstruatiei (foarte instabila pana atunci) si pentru a-i diminua durerile din timpul acesteia, este acesta considerat un pacat si daca da in ce masura? dar folosirea prezervativului?
|
alinule, faceti ce puteti numai la avort sa nu ajungeti!
|
Citat:
|
archimojan te rog citeste si topicu-in numele lui HRISTOS opritiva-apoi mai vedem daca asa e precum spui tu,eu una sant de acord cu tine din pacate majoritatea nu-s.imi pare rau pentru acest crud adevar
|
:)Alin.folosirea prezervativului,ca si unele anticonceptionale opresc conceperea copilului.Judeca si tu,daca este pacat cand Mantuitorul a zis:"lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti"Despre anticonceptionale,ca medicament nu stiu ce sa zic.Domnul sate lumineze.Ar trebui sa stati de vorba cu un duhovnic.
|
In multe cazuri se prescriu anticonceptionale ptr tratarea chisturilor ovariene.... atunci femeia crestina ce sa faca?? sa le refuze si sa spere doar in miracolul vindecarii de la sine???
|
Marina,sotia mea a avut asemenea chisturi ovariene.Unele sau resorbit in timp,altele i-au fost inlaturate chirurgical la a doua nastere.Mila lui Dumnezeu este mare!
|
Dragul meu, drag, alinu, ma doare sufletul pentru voi...ai pus doua probleme inaintea unei probleme esentiale...Din cate deduc, voi nu sunteti casatoriti...Daca ai avut curaj sa postezi aceasta intrebare pe grup, da-mi voie sa te indrum spre spovedanie.Apoi spre Taina Cununiei. Apoi mai putem vorbi si de celelalte. Acum e ca si cand am vorbi ce sa faci cu masina care-ti arde in curte si casa e deja in flacari...Sa ne ocupam intai de casa aceasta care este trupul nostru, templu al Duhului Sfant
Cu drag, Pr. Marius |
Este evident faptul ca pe un forum ortodox acest lusru este consoderat pacat,insa exact cum spunea si Pr.Marius,situatia are multe alte trasaturi de dezbatut,pana a ajunge la efect.
Tocmai a dat la televizor despre nocivitatea pastilelor contraceptive pentru organism,prezentand multe alte efecte adverse,dar si despre usurinta cu care doctorii prescriu astfel de pastile,fara o analizare amanuntita a organismului respectiv. Inainte de sarcina si eu aveam dureri menstruale foarte mari,dar nu am apelat niciodata la doctori in acest sens,dupa sarcina,insa,organismul s-a reglat in mod natural si eficient,astfel ca nu mai prezint,aproape deloc,astfel de dureri.Cat am fost insarcinata parul meu era foarte stralucitor si sanatos,des si foarte frumos,iar dostotul meu ginecolog mi-a spus ca aceasta se datoreaza hormonilor eliminati in in organism timpul sarcinii,si mi-a mai spus ca uneori,acelasi efect il au pastilele contraceptive. Nu am luat niciodata pastile contraceptive,da cu siguranta acestea prezinta mult mai multe efecte de reglare in organism,decat cele cunoscute pentru contraceptie.Doctorii stiu mai bine,dar poate ca era mai bine sa se prescrie medicamente pe baza de progesteron,decat contraceptive,insa probabil cxa in aceasta situatie s-a tinut cont si de calitatea relatiei voastre,fara planuri serioase de viitor si fara riscuri de sarcini nedorite. Nu stiu,voi stiti mai bine,dar daca v-ati pus problema pacatului,atunci trebuie sa o analizati mult mai profund,incepand de la relatia de concubinaj,daca aceasta exista,si de la multe alte considerente morale ce au in vedere o viata spirituala echilibrata. Oricum,si eu mizez pe faptul de a nu concepe,cu orice mijloace,decat de a ajunge la avorturi sau chiuretaje. Sa fim seriosi,nu mai tine nimeni cont de efectuarea sexului numai in scopul procrearii,si-atunci trebuie sa fim realisti si sa cantarim lucrurile astfel incat sa impacam toate aspectele.Mai multa abstinenta,mai multa responsabilitate,luarea in consideratie a perioadei de fertilitate si de infertilitate naturala,,uneori cateva artificii...doar sa nu se ajunga la avort.Asta este viata!Nu incurajez nimic,dar nici nu prefer sa bag capul in nisip pretinzand ca totul poate fi mascat bine mersi cu atatea teorii convenabile si frumos poleite,care de fapt nu prea fac parte din viata noastra si cu asta basta! Sa nu uitam ca viata sexuala are in vedere doua persoane...mai ales conceptia,asa ca,de regula aceste doua persoane prezinta principii diferite,mai ales barbatii,acestia care se bat cu pumnul in piept pe forum,acestia sunt de fapt adevarata problema,ei sunt mai degraba dornicii si neinfranatii,ei sunt cei carora nu le pasa de organismul femeii,ei sunt cuceritorii si nepasatorii adevaratei vieti spirituale atunci cand vine vorba de amor.Asa ca de la ei trebuie sa vina educatia spirituala si sexuala in acest sens,fiindca din cate vad,"neastamparul" acestora face posibila aceasta cifra colosala de avorturi.Si,va rog,nu nagati,fiindca eu MA CUNOSC,si va cunosc natura!!! |
Si daca ea inghite pastiluta ca sa-i vina ciclu lunar si sa nu o mai doara, asta inseamna ca pastiluta are doar efectul asta: aduce ciclu la fata lunar si ia durerea cu mana, nu? Hai sa fim seriosi. Problema unui avort nesimtit, nestiut, poate chiar nedorit daca nu se cauta efectul asta tot ramane. Si uite asa pentru cateva zile de dureri insuportabile (crede-ma, stiu cum e!) stam toata viata si ne gandim: am ucis, nu am ucis? Parerea mea: nu se merita. Trebuie sa existe si alte moduri in care sa-si rezolve problemele cu mestruatia. Pentru dureri sunt si alte pastile care pot sa aiba sau nu efect, dar asta este... Rabdare!
|
daca pastila este folosita doar in scop medical,normal ca nu este pacat.insa daca o folositi si in celalalt scop,e pacat.asta e parerea mea despre anticonceptionale
|
Pentru alinu:
Uitasem sa te intreb alinu, prietena ta ia anticonceptionalele dupa ce in prealabil a consultat un medic? Sa nu se joace singura cu lucrurile acestea. Pentru Ory: Draga, ory, ingaduie-mi te rog sa te contrazic, nu de dragul contrazicerii, sau pentru faptul ca sunt preot, ci puri si simplu unele opinii lansate de tine trebuie contrazise pentru a pastra linia invataturii dumnezeiesti si a sfintilor parinti pe un forum care este crestin ortodox. Chiar daca nu esti de acord cu ceea ce voi spune si esti libera sa nu fii de acord sau te va irita te rog trateaza un pic cu atentie problema. Asadar, tu spui: 1. "Oricum, si eu mizez pe faptul de a nu concepe,cu orice mijloace,decat de a ajunge la avorturi sau chiuretaje" Ceea ce spui nu poate sa reprezinte obiectiv, invatatura crestina, pentru urmatorul motiv: noi nu consideram viata sexuala ca ceva rupt de realitatea noastra spirituala ca persoane create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Da, viata sexuala face parte din viata de familie, dar nu este un scop. Este o consecinta a caderii noastre in pacat si o randuiala lasata si binecuvantata de Dumnezeu prin Taina Casatoriei. Insa nicidecum ea nu are valoare in sine. Noi nu urmarim satisfacerea placerilor in casatorie ci mantuirea noastra. Unirea conjugala implica si nasterea de prunci. Nu e neaparat scopul si mijlocul mantuirii, pentru ca astfel atunci nu s-ar mantui familiile care nu pot avea copii. Dar sa spui ceea ce ai afirmat tu, ar insemna sa te pui tu mai presus de voia lui Dumnezeu, sa va puneti voi placerea mai presus de vointa lui Dumnezeu si practic a-i lua locul. Noi nu avem dreptul sa controlam noi ceea ce s-ar intampla prin voia lui. Daca e voia lui sa nasti copii, naste-i. Imi pare rau, dar neputinta si nedesavarsirea noastra spirituala nu e o scuza de a inlatura poruncile dumnezeiesti. 2."Sa fim seriosi,nu mai tine nimeni cont de efectuarea sexului numai in scopul procrearii,si-atunci trebuie sa fim realisti si sa cantarim lucrurile astfel incat sa impacam toate aspectele.Mai multa abstinenta,mai multa responsabilitate,luarea in consideratie a perioadei de fertilitate si de infertilitate naturala,,uneori cateva artificii...doar sa nu se ajunga la avort.Asta este viata!Nu incurajez nimic,dar nici nu prefer sa bag capul in nisip pretinzand ca totul poate fi mascat bine mersi cu atatea teorii convenabile si frumos poleite,care de fapt nu prea fac parte din viata noastra si cu asta basta! Imi pare rau, vei spune ca sunt rupt de realitate, insa sunt cat se poate de realist. In primul rand noi nu "efectuam sex"! Este o unire binecuvantata si ingaduita de Dumnezeu in viata de familie. Fac sex cei care nu cunosc esenta vietii conjugale: desavarsirea celor doi in iubire spre mantuirea lor. Aceasta armonizare a celor doi de obicei se revarsa asupra celei de-a treia persoane:copilul! Din preaplinul iubirii parintilor se hraneste si creste o noua persoana! Vei spune, hai parinte ca astea sunt teorii...astazi...NU! sunt teorii pentru lumea care traieste in pacat ! Pentru noi sunt realitati lasate de Dumnezeu spre care tindem noi. Si cum spuneam, nu putem ciunti lucurile sfinte numai din cauza neputintelor si a problemelor in care ne-am bagat poate, fara sa consultam inainte duhovnicul ! 3. "Sa nu uitam ca viata sexuala are in vedere doua persoane...mai ales conceptia,asa ca,de regula aceste doua persoane prezinta principii diferite,mai ales barbatii,acestia care se bat cu pumnul in piept pe forum,acestia sunt de fapt adevarata problema,ei sunt mai degraba dornicii si neinfranatii,ei sunt cei carora nu le pasa de organismul femeii,ei sunt cuceritorii si nepasatorii adevaratei vieti spirituale atunci cand vine vorba de amor.Asa ca de la ei trebuie sa vina educatia spirituala si sexuala in acest sens,fiindca din cate vad,"neastamparul" acestora face posibila aceasta cifra colosala de avorturi.Si,va rog,nu nagati,fiindca eu MA CUNOSC,si va cunosc natura!!! Draga, ory, nu pune ca etalon duhul si mintea stricata a lumii acesteia! Sa ne fie mila de ea! Fie barbati, fie femei! Sa ne fie mila, si sa ne gandim ca suntem victimele din pacate ale unei lumii jalnic decazute spiritual, iar noi, crestinii ar trebui sa fim "lumina lumii" nu sa ne resemnam si sa acuzam fie barbatii, fie femeile. La fel de bine ar putea fii acuzate femeile pentru ca ofera cu atata agresivitate ochiului masculin ceea ce nu ar trebuii sa fie vazut decat dupa casatorie! Sau sa acuzam mass-media pentru imoralitatea si lipsa de caracter! Si ce rezolvam? Sa gasim vinovatii si sa acuzam, nu rezolva problema noastra. Problema noastra este ca nu-l cunoastem la modul cel mai persoanal si serios pe Domnul...Ca nu incercam inainte sa ne complicam viata sa cerem parerea duhovnicului, sa-l intrebam noi, sa stam de vorba cu El sa sa-l intrebam : Doamne e voia ta oare sa se intample/sa fac cutare sau cutare lucru? Te indrum sa citesti si de pe site-ul: http://www.sfintiiarhangheli.ro/maica-siluana-va-raspunde.php. Vei gasi poate raspunsuri la intrebarile tale...Domnul sa-ti ajute, sa te binecuvinteze si te rog sa ma ierti daca te-am ofensat cu ceva... Pr. Marius |
De acord cu ceea ce ati spus. Dar ce faceti atunci cand este vorba de adolescenti? cand viata lor este controlata de mass-media, in general? Cum ar putea ajunge mesajul Domnului la ei? Ce se face concret pt asta? Se face? Ce ar fi mai bine pt acei copii mai mari care inca nu au ajuns sa-l cunoasca sau sa-l simta pe Dumnezeu- o pilula sau un avort sau un nou nascut omorat sau in cazul mai fericit, abandonat?
|
:)literaR,mesajul Domnului la cei tineri ar trebui sa vina in primul rand de la familie apoi de la biserica,ca societatea moderna nu promoveaza mesajele Domnului.Doamne ajuta!
|
Alin, daca singurul motiv era scaparea de durere (si eventual stabilizarea menstrei) eu personal nu vad utilitatea acestor anticonceptionale. Dupa cum se stie o parte din anticonceptionale au ca mod de actiune impotriva unei sarcini nedorite urmatoarea actiune: nu permite nidarea ovului de peretele uterului. Deci nu lasa ovulul fecundat (care este considerat deja viata conform credintei ortodoxe!) sa se lipeasca de uter si sa se dezvolte normal ci il indreapta intre colul uterin si expulzare (unul din cele mai cunoscute care au si aceasta actiune fiind anticonceptionalul Diane). Deci in aces caz consimti la un pacat cu buna stiinta.
Exista o multime de remedii (analgezice clasice sau homeopate, comprese calde, solutii si tincturi naturale etc.) ce ajuta cu mult succes alinarea durerilor. Unul din motivele durerii poate fi chiar un uter retrovers si la care nu se poate interveni (chirugical nici nu este de dorit, se rezolva dupa prima sarcina) cand sunt dureri prea mari decat prin analgezice in moment respectiv si anumite pozitii in care sa doarma astfel incat sa se mai aline durerea. Un control pt a vedea adevarata problema (cauza) si sfatul unui duhovnic este cel mai indicat. Doamne ajuta si sanatate. |
daca trec anii te obisnuiesti cu durerea,oricat de groaznica este...eu m-am obisnuit,ma mai plang eu din cand in cand ...dar nu as lua anticonceptionale doar pt asta, de fapt nu le-as lua deloc.Ultima dna doctor la care am fost a fost f sincera si mi-a spus clar ca anticonceptionalele sunt pe baza de hormoni animali,marea majoritate(mentionez ca dna e prof universitar pe acest domeniu,si o persoana in acelasi timp credincioasa).Asa ca nu stiu cine mai poate lua linistita aceste medicamente stiind de unde provin.Daca unii din voi vor spune ca nuuu,hormonii sunt obtinuti pe cale artificiala si mai impotriva luarii lor as fi.Orice problema de sanatate de natura hormonala se datoreaza excesului sau lipsei (ca si cantitate necesara ma refer)a unui hormon,ori luarea anticonceptionaluluix sau y nu acopera necesarul de hormon decat pe durata tratamentului, dupa aceea situatia revine a normal.deci trebuie gasita CAUZA care determina lipsa sau excesul unui hormon.
cat despre remedii naturiste pt dureri dar si pt alte probleme feminine recomand (testat pe pielea mea) un fel de tinctura care se numeste tonic feminin si se gaseste pe la toate magazinele naturiste.Numai bine prietenei tale! |
pacat
Citat:
|
Am avut si eu o prietena care de la 12 ani, de cand a intrat in pubertate, a luat zilnic anticonceptionale ca tratament pentru o dereglare endocrina.
Trebuie sa intelegi ca glandele sexuale omenesti sunt si glande endocrine - au rolul de a gestiona cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Cand aceste glande nu functioneaza cum trebuie apar tulburari grave, iar tratamentele prescrise trebuie urmate intocmai. Anticonceptionalele nu sunt numai anticonceptionale, sunt folosite si ca tratament pentru afectiuni endocrine. Asa ca atata timp cat nu le ia dupa ureche, ci doar la sfatul medicului, nu cred ca ai de ce sa-ti faci griji. |
Citat:
|
Sfatul parintelui
Citat:
|
Alin, este pacat sa ai relatii sexuale inainte de casatorie. Eu iti spun tie cum este bine, dar sa stii ca eu nu am respectat aceasta regula. Cu alte cuvinte, sa nu faci cum am facut eu. Iata, ma aflu in situatia celui care a calcat intr-o groapa si striga la cel ce vine din urma "ai grija ca este o grapa aici, vezi sa nu calci in ea". Tu esti un baiat inteligent, asadar invata din experienta altora.
|
Citat:
Cum in acest timp pilulele isi exercita toate "calitatile", fireste ca pot avea loc si niste avorturi. Corect ar fi ca in timpul tratamentului fie sa se faca abstinenta, fie... daca asta e situatia in cuplul respectiv sa se foloseasca macar prezervative... Pentru a preintampina un posibil avort care apare frecvent in primele 6 luni-un an de la intreruperea contraceptiei hormonale, e bine ca in acest timp cuplul inca sa se fereasca de aparitia unei sarcini (prin abstinenta totala, abstinenta periodica sau ce i-o duce mintea dar care sa nu produca avort, probabil prezervative). Pilulele anticonceptionale nu regleaza menstruatia, ele o suprima. Sangerarea care apare o data la 28 de zile nu este menstruatie, este o sangerare care se datoreaza scaderii nivelui hormonilor de sinteza din sange in perioada de pauza (cele 7 zile). Se numeste sangerare de privatie. Dovada este faptul ca atunci cand femeia doreste sa nu aiba ciclu ca merge la mare spre exemplu, nu mai face pauza de 7 zile si incepe o alta folie din care poate consuma cateva pilule sau o poate folosi pe toata sau mai multe folii la rand si abia atunci ii va veni ciclul. Daca femeia uita 1-2 pilule si nu le ia dupa schema recomandata in prospect, iar apare o sangere... Am auzit de un singur caz in care o femeie dupa ce a luat pilule i s-a reglat menstra. Am auzit de foarte multe care le iau pentru regalre, dar imediat ce intrerup tratamentul cu pilule revin si menstrele neregulate (adica revin menstrele ei adevarate). Mare atentie in cazul adolescentelor: pilule blocheza dezvoltarea ginecologica tinerei fete. Daca incepe sa ia pilule de la 15 ani si le ia pentru 10 ani, la 25 de ani, ea va avea dezvoltarea de la 15 ani. Pe de alta parte fiecare an de contraceptie hormonala imbartaneste colul cu 1-2 ani, in timp ce sarcina il "intinereste". S-a mentionat efectul hormonilor asupra parului (cazul sarcinii) si care e adevarat uneori poate fi adus si de pilule, dar la fel de bine pilulele pot sa conduca la caderea parului, la fel cum pot fi folosite ca tratament pentru acnee, dar o pot si provoca. Atentie: pilulele de orice generatie pot duce la deces prin accident vascular, tromboze... chiar dupa administrarea a mai putin de o folie. Utilizarea indelungata, chiar cu indicatie si sub supraveghere medicala are intodeauna repercursiuni asupra santatii... Utilizarea pilulelor, prin modificare drastica a echilibrului hormonal si a chimiei comune care are loc intr-un cuplu ajung sa afecteze tocmai realatiile conjugale pe care ar trebui sa le favorizeze. Pierderea libidoului, sau mai jenant exacerbarea lui sunt cele mai vizibile efecte, dar mai sunt si altele mai subtile. Pentru diferite afectiuni ginecologice, mai ales referitor la regalrea menstruatiei exista destule tratamente homeopate sau naturiste (vitex agnus castus, branca-ursului, macerat glicerinat de muguri de zmeur, etc). Foarte important in acest caz este cunoasterea si imprietenirea cu propriul organism. |
Anticonceptionalele mai pot produce si multe alte dereglari serioase ale organismului, cum ar fi cresterea la cote alarmante a tuturor tipurilor de colesterol din sange, care mai ales la tinere este foarte periculoasa (colesterolul mare este mult mai periculos la tineri decat la batrani). Mai poate duce la blocarea unor receptori ai insulinei si aparitia de sindrom metabolic, afecteaza metabolismul ficatului si multe altele. Daca prietena ta mai si fumeaza atunci e si mai grav, fumatul asociat cu anticonceptionalele este mult mai nociv.
Avantajele sunt mai putine decat dezavantajele, si in nici un caz nu trebuie sa fie prima optiune de tratament. Daca se poate trata si cu altceva in afara de anticonceptionale (sigur se poate), atunci luarea lor e pacat. Daca sunt vitale pentru sanatatea si viata fetei (nu am auzit de astfel de cazuri) atunci nu e pacat. |
Trebuie sa aduc niste corectii la cele scrise de unii aici, din experienta mea si a altora.
Exista femei care sufera de anumite dereglari hormonale, inclusiv chisturi. Ele nu pot avea ciclu in mod normal. Anticonceptionalele nu suprima ciclul, ci doar ovulatia. Femeia are sangerarile lunare, fara insa a avea ovulatie. Ne producand ovule, nu poate face copii. De aceea se cheama anticonceptionale. A nu se confunda: exista unele anticonceptionale care suprima si sangerarea lunara (de ex. la sportive). Aceste medicamente sunt de fapt un amestec mai tare sau mai puternic de hormoni feminini. In cazul PCO (ovare polichistice) tendinta este sa se produca prea multe chisturi care impiedica functionarea ovarelor si ciclul (care este condus de la ovare) este dat peste cap. Fara acei hormoni din anticonceptionale, femeile cu PCO nu pot avea sangerarea lunara. Acei hormoni impiedica formarea chisturilor si ajuta la functionarea normala a ovarelor. Femeile stiu ce inseamna ciclu dat peste cap: ti-este f.rau si ai probleme cu toate, cu pielea (acnee, pilozitate), depresii, etc. (vezi pe google sindromul pre-menstrual), te ingrasi mult. Ei imaginati-va sa ai acel sindrom intr-una. Ciclul lunar a fost dat femeilor nu numai pentru a avea copii, ci si pentru o echilibrare a hormonilor si starii organismului. Femeile aflate la menopauza au multe tulburari din lipsa ciclului, a functionarii normale a unor glande. Copii oricum nu mai pot face (pe cale naturala), dar se si simt rau. De aceea trebuie si atunci sa ia hormoni. Sunt femei care pot avea ciclul lunar (mai precis sangerarea) numai cu ajutorul pastilelor anticonceptionale si asta toata viata. Paradoxul este ca ele chiar daca ar vrea sa aibe copii, trebuie sa ia mai inati aceste pastile sa aibe ciclu, pentru ca apoi pe acesta sa poata sa ramana gravide. Fara ciclu nu poti ramane insarcinata, dupa cum bine stiti. Da, exista si alte tratamente pentru PCO, naturiste si alopate. Sarcina nu poate fi un tratament, fiindca femeile cu PCO, fara un tratament sever nu pot ramane insarcinate. In rest este f.adevarat, pilula poate avea si efecte negative de scurta si mai lunga durata. Si la barbati sunt importanti hormonii, nu numai pentru fertilitate. Acum nu ma pricep bine la acest capitol, dar stiu ca modul lor de a-si echilibra organismul si hormonii, ei neavand ciclu, este altul, stiti voi care, si de aceea nevoia si ispita cauzata de femeie, macar ca imaginatie. Un barbat zic eu ca are probleme mari cu abstinenta (mai mari decat femeia), in functie de nivelul lui hormonal. Nu este pacat sa faci tratament hormonal. Daca anticonceptia este un pacat, se poate discuta mult. Cea mai buna metoda este abstinenta pana la casatorie. Dupa aceea incep problemele: cati copii si mai ales daca, putem avea. Cum se rezolva...stie numai Dumnezeu, medicul si cuplul in cauza. |
@Sophia: Daca ar exista tratamente naturiste pentru PCO ce bine ar fi.....
Nu sunt de acord cu tine ca pentru barbati abstinenta este mai dificila decat pentru femei. |
In functie de gravitatea bolii, PCO se poate trata. In formele usoare se trateaza chiar total.
Exista si femei care au probleme cu abstinenta, tot legate de anumiti hormoni (se numeste "nimfomanie"). Totusi nu cred ca stii multe femei care o iau razna daca nu au barbat, sau numai daca vad unul, asa cum se intampla la barbati. |
Ah scuze, spuneai de tratamente naturiste. Acolo nu te contrazic. Exista unele, dar nu stiu exact in ce masura rezolva boala.
|
Nu o rezolva (eventual impiedica sau incetinesc evolutia dar de involutie nici nu poate fi vorba).
|
Citat:
|
Offf, Sophia, offf...
Ca sa nu credeti ce spune Sophia, ma vad obligata sa copiez un fragment dintr-o carte de specialitate, anume Ginecologia, Prof. dr. Virgiliu Ancar, Dr Cringu Ionescu, Ed National 1999, pag.40 contraceptivele orale combinate (adica pilulele anticonceptionale), mecanism de actiune ...COC inhiba ovulatia prin inhibitia secretiei de FSH si LH. Ovareel sunt puse in repaus, foliculii ovarieni nu se matureaza... secretia endocrina este practic nula. In plus glera cervicala este modificata prin actiunea progestativelor, devenind opaca si impermeabila la spermatozoizi, iar [COLOR=darkred]receptivitatea endometrului la blastocist este scazuta [COLOR=black](adica impiedicare nidatiei embrionului)[/COLOR][/COLOR], aceste doua mecanisme completand efectul principal la nivelul ovarelor. [COLOR=red]Menstruatia care apare reprezinta o [COLOR=darkred]hemoragie de privatie[/COLOR], prin necroza hemoragica a endometrului lipsit de aportul hormonal.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=black]Fireste as putea cauta in mai multe lucrari din casa sau de pe net, dar sincer, ce am avut de spus am spus si in termeni inteligibili si pentru nespecialisti. cine vrea mai mult sa caute, iar cand nu intelege sa apeleze cu incredere la dictionarele medicale.[/COLOR] Daca te intereseaza, cauta o carte care se numeste The Bitter Pills scrisa de Ellen Grant. Multe din miturile in care crezi vor cadea... s-ar putea sa afli si cate ceva despre cauzele pentru care pana acum nu ai putut ramane insarcinata Sophia, pilulele pot favoriza o sarcina dupa o scurta administrare (1-3 luni). Femeile cu ovar polichistic raman mai greu insarcinate, dar pot totusi sa ramana, cum este si cazul povestit la inceputul acestui topic (cred ca chiar in prima pagina). Repausul din timpul sarcinii si alaptarii plus hormonii din sarcina ajuta la disparitia chisturilor. E aberant ce spui ca sportivelor li se suprima sangerarea lunara cu anticonceptionale speciale, mai tari... ele iau pilule obisnuite, aceleasi folosite pentru contraceptie sau pentru presupusa "reglare a menstruatiei", dar le iau fara sa faca pauza de 7 zile. Acelasi lucru poate face orice femeie utiizatoare de pilule care din diferite motive vrea sa scape de sangerare intr-o anumita perioada. Sa stii ca menstruatia se suprima perfect cu anticonceptionalele cu cantitati mici de hormoni, cum sunt Novinette, Jeannine si altele din categoria lor. Am o prietena care avea ovare polichistice si a avut o perioada foarte lunga de amenoree (lipsa menstrei). am trimis-o la dr. meu ginecolog care i-a spus ca ii poate da pilule, dar ca acestea nu vindeca problema ei, ci se dau doar ca femeia sa fie linistita ca are si ea o sangerare in fiecare luna, dar acea sangerare nu e ciclu. I-a zis ca atunci cand isi va dori copil, daca nu poate ramane insarcinata, va trebui sa vina sa faca atunci tratament. Aceste fiind zise de dr. Badiu, i-am recomandat sa ia tinctura de branca-ursului (o lingurita de 3 ori pe zi) si sa bea ceai de cretisoara. Dupa vreo cateva luni de tratament i-a revenit menstra si de cativa ani incoace e bine. Nu e casatorita, deci nu stiu cum sta cu fertiltatea. Tratamentul homeopat e de asemenea eficient in tratarea amenoreei. |
Cristina 2012 - tu esti medic? Sau ai facut vreun tratament hormonal?
Eu am explicat actiunea pilulei anticonceptionale ca un laic. Exact mecanimsul nu-l cunosc pentru ca nu sunt medic. Am spus ca pastilele nu suprima menstruatia si asa este. N-am spus in schimb ce fel de menstruatie ai atunci, dar o ai si asta este important. Este acelasi fel de menstruatie pe care il poti avea oricand nu ai ovulatie. O femeie nu are ovulatie in fiecare luna, chiar daca are menstruatie. Stii asta? Pilula anticonceptionala opreste doar ovulatia, deci ovarul nu mai functioneaza complet si atunci nu mai produce chisturi. N-am spus ce fel de hormoni iau sportivele sau alte femei care vor sa-si suprime menstruatia. Exista un anumit amestec si o anumita doza. Exista de ex. injectia lunara mi se pare, sau asa ceva. In legatura cu femeile cu PCO si sarcina, te contrazic. Depinde de severitatea bolii. Unele se vindeca dupa luni sau 1-2 ani de tratament cu anticonceptionale si pot ramane, daca ciclul se regleaza si in rest functioneaza normal glandele. Alte femei cu PCO nu pot ramane insarcinate pe cale naturala. Pilulele anticonceptionale le ajuta, dar nu reprezinta tratamentul complet. PCO este o boala complexa. In unele cazuri poate apare intoleranta la insulina si pentru asta se administreaza metformin. Nu stiu, nu sunt medic. Prietena ta a avut probabil o forma usoara, care s-a rezolvat cum spuneam mai sus. La altele nu este asa din pacate si mai trebuie si alte medicamente. Si daca se vindeca definitiv este alta intrebare. De aceea nu se pot da garantii asupra fertilitatii, chiar daca ai ciclul regulat dupa tratament. La femeile sanatoase care iau anticonceptionale doar ca sa nu ramana insarcinate, este asa cum spui tu si pot ramane dupa oprirea tratamentului f. repede. Dar femeile cu PCO nu raman. Nu stiu nici pe cale artificiala cum este. Exista cazuri in care ovarele sunt atat de incarcate de microchisturi incat nu pot functiona si este nevoie chiar de operatie. PCO este un dezechilibru hormonal. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Spre exemplu, in premenopauza femeile au sangerari care nu sunt menstruatii. Menstruatia este sangerarea care are loc dupa ce in organismul feminin s-a incheiat un proces ovulator, adica au aparut modificari specifice fazei foliculinice (cand se matureaza foliculii ovarieni), apoi apar modificarile specifice fazei luteale (cand organismul se pregateste de nidatie). Practic trebuie sa avem o crestere de temperatura care sa formeze pe grafic un paltou inalt, sa se inchida si sa se intareasca colul uterin si mucusul cervical sa devina gros si eventual sa dispara. Aceste modificari apar si daca ovulatia nu a avut loc, iar sangerarea care urmeaza este menstruatie. Daca temperatura nu creste (fireste ca nu apar nici celelate modificari), nu avem platou inalt de temperatura si daca apre vreo sangerare aceasta nu este menstruatie... cel mai adesea este o sangerare intermediara (ori sangere de ovulatie, ori altceva, un fel de spooting, sau ceva patologic). Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
@cristina2021& Sophia: discutia a luat-o bine pe off topic. Cristina, ai dreptate in descrierea mecanismului prin care functioneaza pilula. In majoritatea cazurilor de PCO se administreaza pilule pentru a impiedica cresterea chisturilor deja existente. Daca lucrezi in domeniu si ai o statistica cu cazurile de PCO vindecate (ma refer aici la regresie, nu la stagnare) cu tratamente naturiste (Rubus Idaeus, branca Ursului, acupunctura, moxe, homeopatie, bioenergie si orice alte metode in afara medicinei alopate) as fi curioasa sa o cunosc si eu (fara gluma). Cu toate dezavantajele descrise mai sus, exista situatii in care pilulele sunt medical necesare, din ratiuni ce nu tin de contraceptie. In astfel de situatii nu cred ca administrarea lor este un pacat. Cred ca este un pacat doar atunci cand recurgi la ele fara sa investighezi inainte alte optiuni. In fond e bine sa retinem ca contraceptia este pacatul, si nu administrarea pilulelor in sine. In majoritatea cazurilor de PCO femeile nu pot ramane insarcinate fara tratament (si unele din ele nu pot ramane nici cu tratament - cate dintre ele nu au hiperprolactinemie, hipercolesterolemie, sindrom metabolic sau chiar diabet, hipertiroidism, serotonina in exces, chisturi mamare si multe alte chestii, care duc la pierderi de sarcini si dupa ce raman insarcinate cu mari eforturi, iar FIV, care iar este un subiect disputat din punct de vedere religios, nici nu se poate face la multe dintre ele), asa ca administrarea pilulelor nu face nimic in plus din punctul asta de vedere. Daca pilulele ar putea ajuta si in proportie de 10% o femeie sa ramana insarcinata dupa tratament, nu cred ca cineva poate argumenta in defavoarea lor. Dar oricum nu asta era subiectul topicului (ma intereseaza subiectul, daca faceti un alt topic pentru probleme de fertilitate ma inscriu urgent), nu cred ca prietena lui Alin e in vreuna din aceste situatii (nu rezulta).
Sophia - nu inteleg, punctul tau de vedere este ca administrarea de anticonceptionale este sau nu este un pacat? ca partea medicala e secundara in acest subiect. |
@cristinamaria - eu nu consider ca luarea de anticonceptionale in scop terapeutic este un pacat. Este pentru sanatatea femeii.
Si daca vrei deschid un topic despre probleme de fertilitate. @cristina 2012 - n-am sa ma contrazic cu tine pe probleme medicale. Eu a trebuit sa iau mare parte din viata hormoni si am luat si pilula (in scop terapeutic). Dar raman o laica nestiutoare. Pilula mi-a ajutat f.bine. In rest n-am sa discut aici problemele mele. |
Si eu zic la fel, ca daca o iei in scop terapeutic si nu in scop contraceptiv, nu e pacat (sigur, cu conditia sa fii cu adevarat sincer in sufletul tau in legatura cu motivele pentru care o iei). Deschide topicul Sophia, particip cu placere.
|
In anumite situatii, mult mai rare decat se prescrie, pilulele reprezinta optiunea pe care o avem la indemana de tratament alopat. Chiar daca eu nu-l agreez, nu consider ca tratamentul cu pilule anticonceptionale este un pacat. Nu efectul contraceptiv pune probleme aici, ci efectul abortiv (care exista intr-un mic procent in timpul tratamentului si intr-un procent mai mare in lunile care urmeaza incheierii tratamentului). Eu asupra acestuia vreau sa atrag atentia. Cum nu cred ca ne putem permite sa riscam viata unui om intr-un procent oricat de mic, eu cred ca in cazul in care un tratament de acest fel se impune, sa avem grija sa evitam posibila sarcina care se poate pierde (sarcina poate aparea in timpul tratametului si la o femeie care are chisturi ovariene). Putem evita asta fie facand abstinenta toatala de-a lungul tratamentului, fie, daca nu putem tine, ca totusi abstinenta se tine in doi... sa folosim in timpul tratamentului o metoda contraceptiva care e sigur neabortiva (prezervativ).
Cristinamaria, imi pare rau, nu te pot ajuta cu statisticile pe care le doresti. Eu ma ocup de probleme de fertilitate in sensul ca predau o metoda simpto-termica de palanning (metoda Roetzer), aceasta metoda folosindu-se fie pentru a favoriza conceptia (si chiar creste bine sansele conceptiei), fie pentru a evita o sarcina. Avem tangente cu medicina naturista, homeopata, pentru ca ne intereseaza reglarea naturala a ciclului pentru a putea folosi cu usurinta metoda. Pe de alta parte, homeopatia spre exemplu recomanda folosirea metodelor naturale pentru ca pilulele deregleaza serios organismul si fac aproape inutil tratamentul homeopat. Mihion, e adevarat ca se considera ca pilulele reduc riscul de cancer ovarian, dar cresc serios riscul de cancer de san, cancer de col, cancer de endomentru, plus celelalte riscuri cel putin la fel de grave. Daca sa folosesti pilulele ca tratament mai treaca-mearga, sa le folosesti preventiv nu se merita, risti mai mult decat poti sa castigi. O alimentatie sanatoasa previne cu mult mai mari sanse de succes cancerul de orice tip. Sophia, sa stii ca am insistat nu ca sa-ti dovedesc tie ca eu am dreptate si tu nu, ci pentru ca ma deranjeaza foarte mult ca pe site-uri crestine se dau informatii eronate (si nocive) despre contraceptia hormonala si ca urmare orice doctor ne "demoleaza" argumentele si asa ajung femeile sa se nenoroceasca cu pilule fiind convinse de doctor ca pilulele nu au deloc actiune abortiva, sau fiind convinse ca le sunt indispensabile sanatatii. cum ceea ce stiu nu e cules din reviste ci din lucrari serioase, din cursuri de la facultatea de medicina, din alte lucrari medicale, imi permit sa insist. Altfel chiar ca nu as avea motiv sa-mi pierd timpul si asa prea putin doar ca sa ma contrez. Daca te-am suparat, te rog sa ma ierti :53: |
@cristina2021: Sunt de acord cu tine in tot ce ai scris, si pe mine ma deranjeaza enorm transmiterea de informatii medicale eronate in orice imprejurare si consider asta o lipsa crasa de responsabilitate din partea celui care da informatiile. Cu informatiile astea poti schimba o viata de om, nu strica sa te asiguri inainte ca sunt corecte.
Metoda pe care o predai adreseaza si alte tipuri de infertilitate decat PCO cu ciclu neregulat (de ex. cicluri anovulatorii, cauze ale infertilitatii necunoscute la ambii parteneri, trompe infundate etc.)? Da-mi te rog un link cu info, sunt interesata direct (cred ca se subintelege si din postarile mele anterioare). Multumesc anticipat. |
Metoda simpto-termica Roetzer te invata sa-ti cunosti organismul, sa recunosti semnele legate de fertilitate, sa identifici fazele ciclului. Daca stii cand se apropie ovulatia, te straduiesti sa nu "ratezi" zilele importante. Sunt cupluri care din diverse motive sunt fertile o perioada foarte scurta, chiar cateva ore intr-un ciclu. Pe acestia ii putem ajuta in primul rand. De asemenea, in graficele in care notezi inregistrrile zilinice se pot vedea anumite probleme, ca de exemplu o deficienta de progesteron. Daca vrei o sarcina, iei dupa sfatul medicului un supliment de progesteron.
Dincolo de cunoasterea perioadelor, avantajul mai mare din punctul meu de vedere este faptul ca ajungi sa iti cunosti organismul, sa te imprietenesti cu el si constientizand ce se intampla cu tine, incepe sa actioneze si creierul in sensul vindecarii. Un exemplu povestit de prof. Roetzer: o femeie care luase mult timp anticonceptionale in scop contraceptiv a hotarat sa renunte la ele si sa foloseasca pentru planning metode naturale. Doar ca din momentul in care a intrerupt pilulele, nici nu i-a mai venit ciclul. A apelat la doctori ca sa rezolve amenoreea, i s-a dat iar tratament hormonal care mima ciclul normal (cam ce se intampla cu pilulele trifazice). Cum intrerupea tratamentul, ciclul disparea. In fine, a renuntat la tratament si s-a apucat sa-si faca inregistrari in fiecare zi... invatand sa-si cunoasca corpul si sa-l aprecieze, a ajuns sa-si dea seama ca pilulele "au tinut-o intr-o stare de castrare" (expresia ei)... dupa ce a realizat acest lucru a ajuns sa se si vindece si sa aiba cicluri normale. Fertilitatea e o chestie spectaculoasa, e fascinant sa cunosti cate ceva despre ea, chiar iti schimba perceptia desre tine. Nici n-ai idee ce industrie lucreaza pentru a se ajunge la fecundatie. Domeniul nostru nu este vindecarea, noi nu suntem terapeuti sau medici (adica unii sunt), ci cunoasterea fertilitatii. Roetzer recomanda anumite tratamente, ca de exemplu suplimente de magneziu cand glera cervicala nu are o calitate corespunzatoare (glera cervicala este cea care hraneste si asigura transportul spermatozoizilor, deci e bine sa fie cat mai buna) sau recomanda suplimente de Vitex Agnus Castus pentru reglarea ciclului. Ti-as recomanda sa cercetezi un site englezesc, al unei organizatii care are succese in rezolvarea problemelor de infertilitate bazandu-se pe analiza firelor de par (parintii trimit intr-un plic cate un fir de par, ei le testeaza, descopera anumite lipsuri de minerale/vitamaine sau prezenta unor elemente toxice cum ar fi metale grele si apoi iti indica si un tratament). Pe langa rata de succes impotriva infertilitatii se lauda si cu un numar mult mai mic de copii bolnavi/cu malformatii decat apar in media populatitei: http://www.foresight-preconception.org.uk/ |
Cred ca ne-a mai scapat o greseala aici, in discutia medicala legata de PCO si poate de aici si neintelegerea.
Tratamentul acesta cu pilule anticonceptionale il fac si fete necasatorite si care nu au relatii sexuale. Si ele pot avea PCO. In cazul lor chiar nu dicutam despre sarcina si avorturi si etc., ci doar despre terapie. Aici trebuie facuta diferenta totusi. Aceleasi pilule sunt mai nou prescrise si femeilor/fetelor cu probleme ale pielii sau pilozitate pe fata. Eu mai spun ca este gresit a se pune niste etichete unor medicamente numai pentru o anumita actiune din spectrul lor. Anticonceptionalele or avea aceasta actiune, dar nu sunt de cat un amestec de hormoni util in atatea boli si dereglari, inclusiv la ...barbati. La fel cum de ex. Viagra nu este numai pastiluta minune pentru barbati, ci are si alte actiuni. De ex. am citit ca se poate administra si femeilor pentru diverse probleme (ex. pregatirea mucoasei uterine pentru nidare) si chiar un bebelus a fost salvat de la moarte cu ajutorul acestui tratament folosit pentru probleme cardiace si circulatorii. |
Citat:
Indiferent de efectul contraceptiv sau abortiv, prescrierea pilulelor contraceptive in scop terapeutic se face adesea nejustificat. Ele sunt medicamente cu multe si seriose efecte secundare, deci trebuie extrem de bine chibzuit daca avantajele depasesc riscul. In mare majoritae a cazurilor riscul e mult mai mare decat posibilele avantaje. In cazul fetelor tinere este si mai grav, dezvoltarea lor ginecologica fiind stopata. Daca o fata se trateaza cu pilule de la 16 ani pentru "reglarea ciclului" sau alte motive, sa nu ne miram ca la 26 nu mai poate procrea... este doar un efect negativ al pilulei! Citat:
Citat:
Punand pilulele in categoria simpla a medicamentelor putem zice despre ele acelasi lucru ca si despre antibiotice, se folosesc in scopuri terapeutice prea mult si cel mai adesea nejustificat. Iar in privinta efectelor negative, pilulele stau mult mai rau, mai ales ca afecteaza si psihicul. Deci sunt niste medicamente destul de rele! Citat:
Despre Viagra stiu ca are si ea serioase efecte negative asupra inimii si circulatiei, putand conduce la deces. In rest nu-mi dau cu presupusul. Daca are si efecte pozitive asupra sanatatii si in anumite cazuri exista avantaje mai mari decat riscurile si tratamentul este acceptat de catre pacient in deplina cunostinta de cauza, e absolut OK. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:01:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.