Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

Florin-Ionut 10.10.2008 14:52:04

Mantuirea - numai la ortodocsi?!

Parintele Staniloaie a fost intrebat, la finalul unui interviu, daca Raiul este numai pentru ortodocsi sau si pentru catolici. A raspuns ca si catolicii ajung in Rai, dar vor sta un pic mai departe de slava lui Dumnezeu. La care reporterul a continuat sa intrebe acelasi lucru si despre (neo)protestanti. Bineinteles ca Parintele a raspuns in acelasi fel: se vor mantui, insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu decat catolicii.

Dupa cum spunea si alt parinte ortodox serios, s-ar putea sa avem surprize la usa Raiului...

Deci, nu va pripiti sa ingustati prea mult calea, ca nu stiti judecatile Domnului.

Parerea mea de ortodox convins.

cristiboss56 10.10.2008 18:26:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 95172)
Parintele Staniloaie a fost intrebat, la finalul unui interviu, daca Raiul este numai pentru ortodocsi sau si pentru catolici. A raspuns ca si catolicii ajung in Rai, dar vor sta un pic mai departe de slava lui Dumnezeu. La care reporterul a continuat sa intrebe acelasi lucru si despre (neo)protestanti. Bineinteles ca Parintele a raspuns in acelasi fel: se vor mantui, insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu decat catolicii.

Dupa cum spunea si alt parinte ortodox serios, s-ar putea sa avem surprize la usa Raiului...

Deci, nu va pripiti sa ingustati prea mult calea, ca nu stiti judecatile Domnului.

Ca Ortodox convins, putem clasifica Preotii ( Parintii) , in seriosi si neseriosi ? Pun aceasta intrebare, draga Ionut, pentru ca ai facut aceasta afirmatie in cele de mai sus.

Florin-Ionut 10.10.2008 19:36:04

Putem:

1. Exista preoti care, prin munca lor de-o viata, se remarca pe plan teologic si ajung sa contribuie mult la cultura crestin-ortodoxa universala. Preoti care primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universitati. Care sufera pentru credinta ani de temnita si-L marturisesc pe Hristos toata viata lor. Aparatori ai credintei, cunoscatori ai multor limbi straine noua. Acestia sunt cei seriosi.

2. Exista si ceilalti, preotii "normali", care nu se remarca prin cele de mai sus. Buni si ei, dar nu de talia Parintelui Staniloaie sau Galeriu. Acestia nu sunt "neseriosi", n-am afirmat eu asa ceva...

Daca Parintele Staniloaie face o afirmatie dupa o viata de cercetari teologice, atunci eu tind s-o cred. Ceilalti, creada cine ce-o vrea.

cristiboss56 10.10.2008 20:19:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 95223)
Putem:

1. Exista preoti care, prin munca lor de-o viata, se remarca pe plan teologic si ajung sa contribuie mult la cultura crestin-ortodoxa universala. Preoti care primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universitati. Care sufera pentru credinta ani de temnita si-L marturisesc pe Hristos toata viata lor. Aparatori ai credintei, cunoscatori ai multor limbi straine noua. Acestia sunt cei seriosi.

2. Exista si ceilalti, preotii "normali", care nu se remarca prin cele de mai sus. Buni si ei, dar nu de talia Parintelui Staniloaie sau Galeriu. Acestia nu sunt "neseriosi", n-am afirmat eu asa ceva...

Daca Parintele Staniloaie face o afirmatie dupa o viata de cercetari teologice, atunci eu tind s-o cred. Ceilalti, creada cine ce-o vrea.

Foarte corect ce spui. Dar, vezi, avem destui "adversari" ai Preotilor nostri si nu trebuie lasat, loc pentru interpretari. Nu o lua in nume de rau, dar asa este !

danyel 13.10.2008 18:57:56

Mantuirea o da Dumnezeu dupa criteriil Sale nu dupa cum credem noi si cui credem noi ca o da sau n-o da, sa nu ne facem judecatori in locul Judecatorului

Iustin32 15.10.2008 19:43:45

Citat:

Nu cred ca Parintele Dumitru Staniloaie a afirmat si de protestanti ca se vor mantui caci L-ar contrazice chiar pe Iisus Hristos care a spus ca cei care nu vor manca trupul Lui si nu vor bea sangele Lui (Sfanta Impartasanie) nu vor avea viata in ei si nu vor intra in Imparatia lui Dumnezeu. Ori, protestantii spun ca aceste sunt doar simboluri. Plus ca ei nu se spovedesc preotilor conf Ioan 20,21 ci direct lui Dumnezeu, asa ca ei cum primesc iertare de pacate? Inseamna ca nu e nici o problema sa ne unim si cu catolicii si cu protestantii. Asa sa fie???

costel 15.10.2008 23:02:45

Hristos ni se da prin chipul painii si vinului in starea Lui de jertfa si de inviere, ca sa ne ridice si pe noi in aceasta stare. Sa nu uitam ca la Cina cea de Taina, Mantuitorul a spus: "Aceasta sa o faceti spre pomenirea Mea". Trebuie sa retinem ca pomenirea Lui nu este fara prezenta Lui si prezenta Lui nu are loc fara pomenirea Lui. Euharistia nu este o simpla pomenire a lui Hristos fara prezenta Lui.

Eu un lucru stiu - Hristos in ortodoxie si ieri si astazi si maine e Acelasi, in alta parte ma tem ca ieri nu a fost Acelasi cu Cel de astazi si cu atat mai mult cu Cel de maine.

geo.nektarios 16.10.2008 01:22:40

Citat:

E adevarat ca nu stim noi oamenii judecatile Dlui XC, dar catolicii detin o erezie destul de grava: FILIOQUE! Si pt mine ei sunt eretici! Aceeasi idee au Athonitii! A poi tot catolicii sunt cai care ne-au prigonit pe noi ortodocsii si ne-au facut o seama de Mucenici... Mila Domnului peste noi!!!

razvan_m 27.10.2008 16:52:57

Citat:

Iubite frate intru Hristos Florin-Ionut,

Daca parintele Staniloaie a declarat ceea ce afirmi tu ca a declarat, atunci vine in contradictie cu afirmatiile Sfintilor Parinti ce sustin ca numai drept-credinciosii care au facut si fapte bune [a se observa ca singura, credinta, fara fapte nu este mantuitoare -citat f. aproximativ dintr-una din Epistolele Sfantului Apostol Pavel] vor mosteni Imparatia Cerurilor. Despre eretici, fie marea mila a Domnului peste ei, insa crezand stramb in Dumnezeu, cu totii vor ajunge in gheena ce le-a fost rezervata celor lipsiti de pocainta de-a lungul vietii lor pamantesti. Inseamna ca daca parintele Dumitru nu si-a revizuit intre timp pozitia fata de ereticii catolici si protestanti [dar numai in acest caz] ca si-a facut partasie cu ereticii ecumenisti. Cum erezia ecumenista a fost aspru condamnata de mai multe Biserici Ortodoxe [a Ciprului, a Greciei, ROCOR - Biserica Rusa din Afara Granitelor], inseamna ca este posibil ca parintele Dumitru [prin posibilul ecumenism de care a dat dovada] sa fie in afara Bisericii celei Uneia Sfinte, Apostolesti si Sobornicesti - Biserica Ortodoxa.

Doamne ajuta!
Razvan

Iustin32 30.10.2008 22:26:33

Sfintii Parinti au stabilit in mai multe canoane ca ereziile sunt pacate impotriva Sfantului Duh si sunt anatemizate, deci cum se pot mantui cei care au sfasiat Biserica cea una a lui Hristos. E adevarat, e posibil ca si catolicii sa se mantuiasca pentru ca au spovedanie si impartasanie, fiind Biserica harica, dar protestantii au ceva Sfant?

razvan_m 31.10.2008 16:33:59

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 98482)
Sfintii Parinti au stabilit in mai multe canoane ca ereziile sunt pacate impotriva Sfantului Duh si sunt anatemizate, deci cum se pot mantui cei care au sfasiat Biserica cea una a lui Hristos. E adevarat, e posibil ca si catolicii sa se mantuiasca pentru ca au spovedanie si impartasanie, fiind Biserica harica, dar protestantii au ceva Sfant?

Iubite frate intru Hristos Iustin,

Catolicii s-au desprins din Sfanta, Soborniceasca, Apostoleasca si Unica Biserica a lui Hristos, adaugand de-a lungul timpului circa 20 [douazeci] de erezii, intre care Filioque, Primatul Papal, Papa=loctiitorul lui Hristos pe pamant [papa vicarus Domini], neprihanita conceptiune a Prea-Sfintei
Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, impartasirea cu azima, nu cu paine nedospita precum la Ortodocsi. Deci sunt eretici, precum Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe a lui Hristos de dupa Marea Schisma de la 1054 i-au denumit fara exceptie.

Deci, nici catolicii nu au in ei nimic sfant, ci doar duhul razvratirii impotriva Sfintei Biserici a lui Hristos, Biserica Ortodoxa, nu numai protestantii.

Doamne ajuta!
Razvan

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Florin-Ionut 31.10.2008 17:19:24

Fratilor... Nu va grabiti sa condamnati la IAD o omenire intreaga non-ortodoxa. Lasand la o parte cele patru criterii care vor fi folosite la Judecata... Nu stiti voi judecatile ascunse ale lui Dumnezeu.

Am intregistrarea in care Parintele Staniloaie raspunde afirmativ la intrebarea reporterului privitoare la mantuirea crestinilor catolici si nu numai. Cred ca dansul a avut la momentul respectiv o cultura teologica mult mai vasta decat a tuturor care scriu pe forumul asta, deci versetele si argumentele invocate de voi i-au fost binecunoscute. Eu personal n-as vota asa usor impotriva Parintelui.

Ganditi-va ca foarte multi oameni, care se nasc si traiesc o viata model intr-un mediu crestin, nici n-au auzit de Ortodoxie. Si nu sunt cativa, e vorba de o lume intreaga si de generatii si generatii! Daca e sa dau un exemplu comparabil, la noi in Romania sunt extrem de multi crestini ortodocsi care nu stiu nici macar lucrurile elementare ale credintei noastre stramosesti. Care n-au citit nici macar Noul Testament, care nu au notiuni de baza de dogmatica ortodoxa (si nu vorbesc neaparat de cei de la tara). Pe aceia dintre ei care traiesc o viata normala, cu rugaciunile lor simple catre Dumnezeu si Maica Domnului, unde-i va aseza Dumnezeu, langa El sau departe de El?

Inca o data, nu va grabiti cu afirmatiile.

marmat 31.10.2008 17:36:07

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 98480)
,Fara spovedanie ,nu exista pocainta adevarata si fara pocainta nu poti crede in EUHARISTIE,adica in trupul mistic al lui HRISTOS.

eu cred in iubirea lui Hristos care da mintuirea ,nu in trupul mistic.
mintuirea o simti .

Anca-Miha 31.10.2008 19:50:07

Paine dospita/nedospita

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 98561)
impartasirea cu azima, nu cu paine nedospita precum la Ortodocsi.

Oare noi, ortodocsii, nu ne impartasim cu paine dospita si catolicii cu cea nedospita?

razvan_m 31.10.2008 21:10:52

Anca-Miha a scris:
Citat:

Oare noi, ortodocsii, nu ne impartasim cu paine dospita si catolicii cu cea nedospita?
Multumesc mult, mult de tot, scumpa sora intru Hristos, pentru ca mi-ai atras atentia, caci altfel, as fi mers pe calea unei minciuni, care tot erezie este la urma-urmei.
Azima fiind turta, deci aluat nedospit, inseamna ca impartasirea ereticilor catolici se face cu paine nedospita, in vreme ce Sfanta Taina a Euharistiei la noi, la Ortodocsi, se face prin paine dospita, exact invers fata de cum am spus intr-un post anterior.
Sa te intareasca si sa te povatuiasca , sora, Preaiubitul Domn si Mantuitor al nostru Iisus Hristos.

Doamne ajuta!
Razvan

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Doamne ajuta!
Razvan

geo.nektarios 01.11.2008 00:19:26

Nu poti avea comuniune cu cei care nu fac ascultare de UNA, SFANTA, APOSTOLEASCA SI SOBORNICEASCA BISERICA, INTEMEIATA PE JERTFA PE CRUCE A DOMNULUI SI MANTUITORULUI HRISTOS!!!
[COLOR=red]"CEL CARE NU MANANCA TRUPUL MEU SI NU BEA SANGELE MEU, NU VA AVEA VIATA VESNICA!" [/COLOR]
[COLOR=black]ORI DACA SECTARII (adventistii, penticostalii, iehovistii, etc) NU CRED IN PREZENTA REALA A LUI HRISTOS IN PAINEA SI VINUL TRANSFORMATE IN TRUPUL SI SANGELE LUI HRISTOS DE DUHUL SFANT IN URMA RUGACIUNII DE INVOCARE A PREOTULUI, CUM OARE POT AVEA MANTUIRE, CAND EI HULESC FARA RUSINARE???? DACA NU CRED IN CELE DOUA FIRI ALE DOMNULUI HRISTOS???[/COLOR]
DACA NU CRED IN PURUREA-FECIORIA MAICII DOMNULUI SI O HULESC INGROZITOR???? DACA CATOLICII AU RUPT COMUNIUNEA CU BISERICA MAMA DE LA INCEPUT (inainte cu cateva secole de 1054, cand a fost oficial) SI SI-AU FACUT EI CULT PROPRIU BA INCA AVAND INDRAZNEALA SA SCHIMBE SI DIN SIMBOLUL DE CREDINTA NICEO-CONSTANTINOPOLITAN!!! TOATA TRADITIA AU SCHIMBAT-O!!! APOIN DIN EI S-AU FACUT N EREZII... CARE MAI DE CARE BLASFEMIIND CREDINTA SI TRADITIA APOSTOLICA!!!
EU NU CRED CA CEI CARE S-AU RIDICAT IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU SI CARE L-AU HULIT INFRICOSATOR DUCAND SI PE ALTII IN INSELACIUNE, VOR AVEA PARTE DE MANTUIRE!!! "PIARA PACATOSII DE PE PAMANT SI CEI FARADELEGE, CA SA NU MAI FIE!"

"...nici betivii, nici curvarii, nici malahienii... NU vor intra in Imapartia lui Dumnezeu" spune clar ca NU VOR INTRA!!!
ATUNCI CUM VOR INTRA NISTE APOSTATI IN IMPARATIA CEREASCA DACA UN "BETIV" NU INTRA???? Aasta numai bea, se imbata si ori face scandal, ori se culca! si ce APOSTAZIE FACE??? daca asta e o patima de care nu poate scapa, dar el VREA sa scape, vine HArul Duhului Sfant si il scapa, nu-l lasa!!! DAR UN APOSTAT CARE DUCE N OAMNENI IN INSELACIUNE DRACEASCA???

Fratilor, DUMNEZEU PE LANGA IUBIREA NESFARSITA CE O ARE, MAI ARE CEVA: [COLOR=red]DREPTATEA DIVINA!!! [/COLOR][COLOR=black]SA NU NE JUCAM CU FOCUL!!! CA AAAARRRDEEEEEE!!![/COLOR]

PS: AR FI DE RECOMANDAT SA LASAM ACESTE DISCUTII DE NIVEL TEOLOGIC PE SEAMA IERARHILOR SA DICUTE ACESTE PROBLEME IN SINOADE, IAR NOI SA NE VEDEM DE PACATELE NOASTRE, CUM VOM STA INAINTEA JUDECATORULUI: [COLOR=red]EU, NU EL!!![/COLOR]

[COLOR=#ff0000]AMIN!!![/COLOR]

sofiaiuga 11.11.2008 21:42:54

Citat:

În prealabil postat de matad (Post 95998)
Iustin tu chiar crezi cu tarie ca maninci trupul si bei singele lui Hristos la impartasanie ? E tare magia asta . Scuza-ma .Eu credeam ca e vorba de credinta. Isus ne invata sa facem acest ritual in memoria Lui pina la a doua venire .Eu unul nu sint dipus sa devin mistic cu tendinte spre magie alba.Abia am renuntat la ateism si magia nu are loc acolo.
Iar faptul ca tu pui o distanta fata de alti frati diferiti de tine , aduce aminte de farisei care se considerau numai ei curati.

Apoi de ce il crezi pe Dumnezeu atit de rau ,sa nu ierte pacatele . Nu EL ne considera deja neprihaniti ,daca ne intoarcem cu fata catre EL?
Mai trebuie citit Pavel.
Unde zici tu ca un alt om pacatos si neprihanit poate ierta pacatele? Stiu ca ,conducerea bisericii vrea aceasta putere.Dar asta e o ncumetare fata de Dumnezeu ,pt ca numai El are acest drept . Stii tu vreun judecator atit de curat si drept ,afara de Hristos?

Daca vrei ceva sa te intareasca vezi emisiunile de pe www.oxigen.tv
Dureaza 15min in fiecare zi.
Acolo nu se fac discriminari denominationale.

LA PRIMA MEA IMPARTASANIE TOCMAI ACESTA ISPITA AM AVUT-O DE LA CEL RAU CEEA CE AI SCRIS TU tu chiar crezi cu tarie ca maninci trupul si bei singele lui Hristos la impartasanie ? E tare magia asta.aM INLATURAT imediat ACEASTA ISPITA SI ..EA A PLECT INSTANTANEU .Asaca totul este sa fii hotarit in a inlatura acest gind f.f.pacatos si el nu te va ataca:40:

C.tin 11.11.2008 22:46:41

Singura ortodoxia

Citat:

Afirmatia de mai sus e valabila doar in cazul MANTUIRII.
Se pot mantui si din alte neamuri,... adica cei care din fire sunt echilibrati in a lucra BinelE. A lucra binele fara sa cunoasca Legile Hristice...

Insa dupa treapta MANTUITOARE, urmeaza calea DESAVARSIRii...deci apropierea de Dumnezeu. De asta spunea Parintele Staniloaie, ca cei MANTUITI din alte neamuri vor sta undeva mai departe de Dumnezeu, ...si asta pt ca numai celor DESAVARSITI, le e dat sa se apropie de Dumnezeu.

Si in ale DESAVARSIRII, doar ORTODOXIA E SINGURA care are invatatura de baza (si din trairile Sfintilor Parinti) pt a urma calea spinoasa a DESAVARSIRII... Nici o alta religie nu o mai are!

BogdanF2 11.11.2008 23:21:00

Citat:

E un subiect delicat si bine de evitat, pentru a nu crea impresii false. Se pot mantui si noin-ortodocsii atat timp cat nu au luat contact cu Ortodoxia si nu au respins-o. Intrebat de mantuirea non-ortodocsilor, Sf. Teofan Zavoratul raspunde ca Hristos doreste mantuirea tuturos, sa ne vedem de pacatele noastre, si ca noi ne vom pierde sufeltul cu siguranta daca vom abandona Ortodoxia:

"You ask, will the heterodox be saved... Why do you worry about them? They have a Saviour Who desires the salvation of every human being. He will take care of them. You and I should not be burdened with such a concern. Study yourself and your own sins... I will tell you one thing, however: should you, being Orthodox and possessing the Truth in its fullness, betray Orthodoxy, and enter a different faith, you will lose your soul forever" (http://www.orthodoxinfo.com/inquirer...heterodox.aspx)

Florin-Ionut 12.11.2008 09:55:09

Departe de mine gandul lepadarii de Ortodoxie! Nu am pus problema asa. Si n-am vorbit despre catolicii si (neo)protestantii care au studiat credinta ortodoxa si au considerat-o departe de adevar, ci m-am gandit numai la cei simpli, oameni din toata lumea care habar nu au de Dogmatica, de lucrurile grele din teologie; nu i-am numarat de pei care o desconsidera pe Fecioara Maria... Sa nu ma intelegeti gresit.

Orisicum, din moment ce suntem pe un forum, fiecare cu parerea lui si nu-i neaparat sa declaram acest subiect interzis mirenilor.

Negroponte 12.11.2008 12:33:54

:22:Am intrebat un parinte induhovnicit care a facut si ani de temnita comunista,daca neortodocsii se mantuesc(asta cu multi ani in urma).Si mi-a raspuns:"In masura in care fac ale ortodoxiei"Deci,cam avea dreptate parintele Staniloae.Doamne ajuta!

ilieion 14.11.2008 15:42:25

Citat:

A spune ca stai departe de slava lui Dumnezeu,inseamn in primul rand o mare erezie.Dumnezeu este la fel in Rai,pentru ca El este smerit,si cum zis,"cei din urma vor fii cei dintai".Daca vrei sa fii mai aproape de Dumnezeu,trebuie sa fii cat mai smerit,iar cine face astfel de categorisiri,cum ca unii sunt mai aproape,altii mai departe,inseamna ca se crede el insusi Dumnezeu.Dumnezeu s-a nascut in pestera,a stat intre coibanii evrei,aprimit darururi de la magii pagani, astat intre vamesi si desfranate la masa,a plans pentru Lazar.El a marturisit despre dutasul roman"atata credinta nu am gasit nici in Israel.De aceea va spun,ca multi de la rasarit is de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam,Isaac i Iacov,iar fiii Imparatiei vor fii dati afara".Iaca-ta cum est de fapt dumnezeu,iata pe cine iubeste si de cine se apropie Dumnezeu,de cei "blanzi si smeriti cu inima",de pruncii nevinovati,de vamesi,talhari si desfranatele smerite.
Teolog este cel care vorbeste cu Dumnezeu,nu cel care isi face un titulu din doctorate.Toate ajuta,toate cunostintele ajuta,dar pot duce si la ingamfare,cn d aceste cunostinte nu sunt spre slava lui Dumnezeu ci spre slava proprie.

costel 14.11.2008 16:08:46

Sunt in Ortodoxie multi care isi iau titlul de ortodocsi, dar care nu au radacina in viata Ortodoxiei. Putine persoane ofera raspuns la chemarea preotului sa ne impartasim: "Cu frica, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati...". Si din nefericire, de multe ori acestea dau raspunsuri despre cine se mantuieste si cine nu.

Eu nu cer de la Dumnezeu sa-mi dea raspuns la aceasta intrebare. Ii cer sa ma faca sa iubesc mai mult, ca cei de alte confesiuni sa cunoasca si prin mine nevrednicul frumusetea Ortodoxiei.

Florin-Ionut 14.11.2008 16:35:22

Citat:

În prealabil postat de ilieion (Post 100618)
A spune ca stai departe de slava lui Dumnezeu,inseamn in primul rand o mare erezie.Dumnezeu este la fel in Rai,pentru ca El este smerit,si cum zis,"cei din urma vor fii cei dintai".Daca vrei sa fii mai aproape de Dumnezeu,trebuie sa fii cat mai smerit,iar cine face astfel de categorisiri,cum ca unii sunt mai aproape,altii mai departe,inseamna ca se crede el insusi Dumnezeu.Dumnezeu s-a nascut in pestera,a stat intre coibanii evrei,aprimit darururi de la magii pagani, astat intre vamesi si desfranate la masa,a plans pentru Lazar.El a marturisit despre dutasul roman"atata credinta nu am gasit nici in Israel.De aceea va spun,ca multi de la rasarit is de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam,Isaac i Iacov,iar fiii Imparatiei vor fii dati afara".Iaca-ta cum est de fapt dumnezeu,iata pe cine iubeste si de cine se apropie Dumnezeu,de cei "blanzi si smeriti cu inima",de pruncii nevinovati,de vamesi,talhari si desfranatele smerite.
Teolog este cel care vorbeste cu Dumnezeu,nu cel care isi face un titulu din doctorate.Toate ajuta,toate cunostintele ajuta,dar pot duce si la ingamfare,cn d aceste cunostinte nu sunt spre slava lui Dumnezeu ci spre slava proprie.

Vom trai (putin), vom muri (sigur) si vom vedea (care si cum). Pana atunci, sa avem grija ce spunem si ce facem.

iosif 21.11.2008 16:20:14

Vesnica pomenire a intrebarii

Vesnic aceeasi intrebare! Se mantuiesc altii???? Dar eu ma mantuiesc? Eu, pacatosul ma mantuiesc??? Purtam de grija altora....dar noua nu???

Se vor mantui toti pe care ii va mantui Dumnezeu! Sunt catolici si protestanti care-L slavesc pe Dumnezeu prin ceea ce sunt si fac mai mult decat o fac sute de mii de ortodocsi!

Cine se mantuieste in acest caz???

Florin-Ionut 21.11.2008 20:33:43

Citat:

În prealabil postat de ilieion (Post 100618)
A spune ca stai departe de slava lui Dumnezeu,inseamn in primul rand o mare erezie.Dumnezeu este la fel in Rai,pentru ca El este smerit,si cum zis,"cei din urma vor fii cei dintai".Daca vrei sa fii mai aproape de Dumnezeu,trebuie sa fii cat mai smerit,iar cine face astfel de categorisiri,cum ca unii sunt mai aproape,altii mai departe,inseamna ca se crede el insusi Dumnezeu. ... Teolog este cel care vorbeste cu Dumnezeu,nu cel care isi face un titulu din doctorate.Toate ajuta,toate cunostintele ajuta,dar pot duce si la ingamfare,cn d aceste cunostinte nu sunt spre slava lui Dumnezeu ci spre slava proprie.

Ai aici doua versete pe care mi le-am amintit:

Zic vouă: Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan; dar cel mai mic în împărăția lui Dumnezeu este mai mare decât el. (Ioan 14,2)

Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor. (Matei 18, 4)

Si apoi, daca exista ierarhii de ingeri, de ce sa nu existe si trepte de desavarsire si de mantuire? Crezi tu ca acela care se mantuieste aproape de ceasul al doisprezecelea va sta langa cel care s-a nevoit o viata intreaga in pocainta si care eventual a ajuns la contemplatia lui Dumnezeu inca din viata?

PS: Te rog sa ai grija cum vorbesti despre Parintele Staniloaie.

cosmin_lovin 21.11.2008 23:01:19

Citat:

În prealabil postat de Negroponte (Post 100312)
:22:Am intrebat un parinte induhovnicit care a facut si ani de temnita comunista,daca neortodocsii se mantuesc(asta cu multi ani in urma).Si mi-a raspuns:"In masura in care fac ale ortodoxiei"Deci,cam avea dreptate parintele Staniloae.Doamne ajuta!

-Deci neortodocsii se pot mantui ''in masura in care fac cele ale ortodoxiei'',frumos si intelept raspunsul parintelui, putem afla numele sau?

heaven 28.11.2008 13:23:33

Si restul milioanelor de oameni de alte religii vor arde in focurile Iadului...ei,asta n-o mai cred!
Sa privim putin obiectiv:o persoana de total alta religie,care se naste,traieste in ea si nu are posibilitatea macar,datorita culturii,zonei geografice etc in care a trait sa aiba vreo tangenta cu ortodoxia,dar care,in acelasi timp are un suflet frumos si senin,ei bine,acel om dupa spusele voastre se va perpeli in iad.Cum vine asta?Chiar credeti ca Dumnezeu priveste lucrurile atat de simplist si radical?El le priveste prin prisma iubirii si ne da tuturor sansa sa avem un suflet mai frumos sau sa ne indreptam slabiciunile.Chiar credeti ca il intereseaza atat de mult de care religie sau etnie apartinem?Il intereseaza sufletul nostru!Il intereseaza sa ne iubim intre noi,sa incetam sa ne mai autodistrugem in numele a tot felul de aberatii si interese.Sunt sigura ca asta Il doare mai mult ca orice!
Sa stiti ca si Vaticanul a renuntat la a emite teorii conform carora numai catolicismul este unica credinta prin care se ajunge la mantuire.

BogdanF2 28.11.2008 19:02:23

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 102571)
Si restul milioanelor de oameni de alte religii vor arde in focurile Iadului...ei,asta n-o mai cred!
Sa privim putin obiectiv:o persoana de total alta religie,care se naste,traieste in ea si nu are posibilitatea macar,datorita culturii,zonei geografice etc in care a trait sa aiba vreo tangenta cu ortodoxia,dar care,in acelasi timp are un suflet frumos si senin,ei bine,acel om dupa spusele voastre se va perpeli in iad.Cum vine asta?Chiar credeti ca Dumnezeu priveste lucrurile atat de simplist si radical?El le priveste prin prisma iubirii si ne da tuturor sansa sa avem un suflet mai frumos sau sa ne indreptam slabiciunile.Chiar credeti ca il intereseaza atat de mult de care religie sau etnie apartinem?Il intereseaza sufletul nostru!Il intereseaza sa ne iubim intre noi,sa incetam sa ne mai autodistrugem in numele a tot felul de aberatii si interese.Sunt sigura ca asta Il doare mai mult ca orice!
Sa stiti ca si Vaticanul a renuntat la a emite teorii conform carora numai catolicismul este unica credinta prin care se ajunge la mantuire.

Fiecare va fi judecat dupa cat i s-a dat. Noua, crestinilor ortodocsi ni s-a dat cel mai mult. Sf. Teofan Zavoratul spunea (n-am timp sa traduc):
"You ask, will the heterodox be saved... Why do you worry about them? They have a Saviour Who desires the salvation of every human being. He will take care of them. You and I should not be burdened with such a concern. Study yourself and your own sins... I will tell you one thing, however: should you, being Orthodox and possessing the Truth in its fullness, betray Orthodoxy, and enter a different faith, you will lose your soul forever."

Anca-Miha 30.11.2008 19:54:39

http://www.ortodoxmedia.com/dn/0198-...apostaziei.mp3

mirelat 01.12.2008 02:30:09

Actualitatea Sf. Teofan Zavoratul

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 102644)
Fiecare va fi judecat dupa cat i s-a dat. Noua, crestinilor ortodocsi ni s-a dat cel mai mult. Sf. Teofan Zavoratul spunea (n-am timp sa traduc):
"You ask, will the heterodox be saved... Why do you worry about them? They have a Saviour Who desires the salvation of every human being. He will take care of them. You and I should not be burdened with such a concern. Study yourself and your own sins... I will tell you one thing, however: should you, being Orthodox and possessing the Truth in its fullness, betray Orthodoxy, and enter a different faith, you will lose your soul forever."

Foarte bine ales citatul, Bogdan... :9: am sa ajut eu cu o traducere:

[SIZE=3]“Intrebi daca vor fi neortodocsii mantuiti... De ce te ingrijorezi pentru ei? Ei au un Mantuitor care doreste mantuirea fiecarei fiinte umane. El va avea grija de ei. Tu si cu mine nu ar trebui sa ne impovaram cu o asemenea preocupare. Uita-te la tine si la pacatele tale… O sa iti spun un lucru, totusi: daca tu, fiind ortodox si avand Adevarul in toata plinatatea lui, tradezi Ortodoxia si treci la o alta credinta, atunci iti vei pierde sufletul pentru totdeauna.” [/SIZE]

BogdanF2 01.12.2008 23:57:39

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 102899)
Foarte bine ales citatul, Bogdan... :9: am sa ajut eu cu o traducere:

[SIZE=3]“Intrebi daca vor fi neortodocsii mantuiti... De ce te ingrijorezi pentru ei? Ei au un Mantuitor care doreste mantuirea fiecarei fiinte umane. El va avea grija de ei. Tu si cu mine nu ar trebui sa ne impovaram cu o asemenea preocupare. Uita-te la tine si la pacatele tale… O sa iti spun un lucru, totusi: daca tu, fiind ortodox si avand Adevarul in toata plinatatea lui, tradezi Ortodoxia si treci la o alta credinta, atunci iti vei pierde sufletul pentru totdeauna.” [/SIZE]

Multumesc de traducere, eram in criza de timp cand am raspuns, si nu am mai apucat sa traduc. Sper insa ca marea majoritate a celor de pe acest forum inteleg engleza.

Luly 02.12.2008 22:54:02

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 102571)

Acest subiect este foarte delicat si din acest motiv Sf Teofan Zavoratul ne indruma sa ne vedem de sufletele noastre, sa nu ne lasam inselati de uneltirile vrajmasului deoarece noi avem "Adevarul in toata plinatatea lui". De ce ne-ar indruma spre a nu dezbate asa ceva? Pt că Sfantul era constient de iscusinta vrajmasului de a se juca cu gandurile si ideile omului, era constient totodata de naivitatea omului care, uneori fara a cerceta, crede si totodata promoveaza idei contrare Adevarului de Credinta. Din aceste cauze omul se poate depărta de Biserica cea Mântuitoare, de Cuvântul cel Viu ce lucrează în Biserica lui Hristos.

Daca tot am adus vb de Biserica lui Hristos voi incerca sa expun ceea ce au spus Sf Parinti si Însusi Mantuitorul despre acest lucru facand referire la tema acestui topic.

Biserica lui Hristos cea Mantuitoare este doar una singura, deoarece este doar un singur Hristos. De-a lungul istoriei am vazut ca unii oameni (clerici si mireni), ispititi de diavolul au nascocit idei care nu erau conforme cu Adevarul de Credinta transpus noua in scris de Sf Parinti, acestia din urma fiind luminati de Duhul Sfant. Astfel prin cele 7 Sinoade Ecumenice si prin Sinoadele Locale s-a cladit Biserica cea Mantuitoare a lui Hristos Dumnezeu, eliminand acele idei care nu caracterizau, care nu prezentau cu adevarat Adevarul de Credinta. DAR, asa cum observăm, Biserica cea Mantuitoare este a lui Hristos... DAR CARE HRISTOS? Oare orice biserica sau cult religios care crede in IISUS HRISTOS este Biserica Mantuitoare? SA STITI CA NU! O sa va intrebati de ce... Sf Sinoade au pus hotarari de netrecut si de neschimbat referitoare la persoana Mantuitorului, a lui Iisus Hristos. In Simbolul Credintei (Crezul) este prezentata adevarata "identitate", adevăratul Iisus Hristos Mântuitorul oamenilor. Cel ce crede intr-un alt Iisus Hristos, diferit de cel descris in Crez, acela crede intr-un hristos al minciunii,al unei inchipuiri,care nu aduce mantuirea sufletului nimanui. In Sfanta Scriptura Mantuitorul ne explica acest lucru destul de clar printr-o pilda in care sufletele unor oameni ajungand in fata Mantuitorului acestia asteptau judecata si plata pt faptele lor, dar Mantuitorul i-a trimis de la el spunand ca "...nu va cunosc pe voi!". Acestia, nedumeriti, au spus lui Hristos ca : "Doamne, au nu in Numele Tau demoni am scos, bolnavi i-am vindecat ...?" Iar Iisus Hristos Dumnezeu le-a raspuns din nou: "...nu va cunosc pe voi!" Iata ca acei oameni, chiar daca au facut "minuni" in numele lui Hristos, ei nu o faceau in numele Adevaratului Hristos, ci al unui hristos ipotetic, rod al imaginatiei...poate va ridicati intrebarea ca totusi cum de au facut acele "minuni"? "Minunile" respective erau lucratura diavolului, care face orice pentru al departa pe om de Dumnezeu, de sansa mantuirii.

Astfel singura credinta mantuitoare este acea credinta care respecta hotararile Sf Sinoade de-a lungul timpului, acea credinta care nu a adus adaugiri, schimbari, eliminari in Dogma Bisericii Mantuitoare a lui Iisus Hristos.

Concluzionand, in zilele noastre, singura Biserica in care lucreaza Cuvantul lui Dumnezeu, care îl are ca intaistatator pe Iisus Hristos Mantuitorul, este Biserica Ortodoxa, singura care pastreaza cu sfintenie Asezamintele Sf Parinti.

venypad 22.12.2008 14:13:09

Credeti ca si apusenii se mantuiesc? Poate daca sunt oameni despre care zice Scriptura ca "se mantuiesc din fire" poate asa, da. In alte feluri, nicidecum.

tigerAvalo9 17.02.2009 23:04:15

Este o aberatie faptul ca un catolic nu ajunge in Rai sau ca nu are aceeasi primire ca un ortodox.Nu conteaza religia,cu ce e de vina catolicul ca e catolic?Sau budistul ca e budist?Grav e cel ce e budist si incearca sa dovedeasca ca ei au dreptate ,calcand stramb.Crestinismul este calea,adevarul si viata dar asta nu inseamna ca un musulman nu va fi mantuit.

bmd 18.02.2009 07:05:48

[SIZE=3][COLOR=black]Uite un citat pentru cei care au "monopolizat" mintuirea:[/COLOR][/SIZE]

12.Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase. 13.Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul. 14.Căci [COLOR=red]bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios.[/COLOR] Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.

bmd 18.02.2009 07:09:37

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 117098)
Crestinismul este calea,adevarul si viata dar asta nu inseamna ca un musulman nu va fi mantuit.

Dumnezeu iarta totul...inafara de hula impotriva Sfintului Duh! A spus-o EL.
Musulmanii considera ca Duhul care trebuia sa vina (de care vorbise Iisus) este Mohamed!!!!!! Acum stim cu totii viata acestui "duh" asa ca daca nici asta nu-i hula impotriva Sf. Duh nu mai stiu care ar putea fi!

razvan_m 18.02.2009 12:51:13

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 117145)
Dumnezeu iarta totul...inafara de hula impotriva Sfintului Duh! A spus-o EL.
Musulmanii considera ca Duhul care trebuia sa vina (de care vorbise Iisus) este Mohamed!!!!!! Acum stim cu totii viata acestui "duh" asa ca daca nici asta nu-i hula impotriva Sf. Duh nu mai stiu care ar putea fi!

Imi pare rau, frate bmd, insa Dumnezeul Crestinilor si Allah al Musulmanilor nu exista nicio legatura, nu pot fi Unul si Acelasi. Allah este un idol, un zeu, deoarece mulsulmanii nu ii recunosc existenta niciunui fiu, ba inca in Coran, ii critica indirect pe crestini, cum poate sa aiba Dumnezeu un fiu cu o femeie pamanteanca.? Asta pentru ca nu inteleg existenta consubstan-tiala a Persoanelor Preasfintei Treimi si nu inteleg de asemenea ca Iisus Hristos a avut o fire omeneasca, separat de firea Sa Dumnezeiasca si nu contopite asa cum afirma ereticii monofiziti si toate ramurile lor. Cu alte cuvinte, musulmanii sunt pagani- si daca este sa se mantuiasca vreunul dintre ai lor va fi dupa legea firii - legea paganilor - in niciun caz nu se vor mantui prin Duhul Sfant. Iar Duhul Sfant nu poate fi identificat cu o persoana omeneasca cum considera paganii acestia, cu atat mai mult una care a hotarat, prin decizii la nivel inalt, uciderea multor mii de persoane din tabara considerata inamica a musulmanilor!

R>

mihailt 18.02.2009 13:23:05

Dom-le da de ce sa ne preocupe pe noi daca se mantuiesc altii pe care noi nu avem cum sa ii ajutam?
Oare Dumnezeu nu o purta de grija tuturor?
Avem noi oare mai multa grija de altii decat are Dumnezeu?
Sau ii iubim noi mai mult pe altii decat ii iubeste Dumnezeu?
Sau cumva Dumnezeu i-o fi creat si apoi nu mai are grija de ei si nu ii mai proniaza?
Noi sa ne preocupam de mantuirea noastra si a celor de pe langa noi.
Cei de la servici , cei de acasa etc.
Iar daca vrem sa propovaduim acestora cu fapta,cu vorba sa propovaduim . Cand zic cu vorba nu inseamna ca sa ne apucam sa ii osandim sau sa le cerem socoteala ci ca sa vorbim frumos adica fara sa injuram , fara sa judecam pe altii , fara sa clevetim , fara sa barfim etc.
Ca de astea o sa ne ceara socoteala Dumnezeu la a sa judecata.

bmd 19.02.2009 18:24:33

Sincer Razvan, imi pare ca si tu esti din cei care isi formeaza o parere fara sa citeasca atent cele scrise. Eu spuneam ca la musulmani am o mare indoiala in mintuire tocmai prin faptul ca gresesc impotriva Sfintului Duh (si asta poti sa o faci si ca necrestin)
In privinta lui Allah el este Dumnezeu asa cum il percep musulmanii sau evreii. Noi prin Iisus avem o intelegere mai larga a Dumnezeirii, a aceluiasi Dumnezeu. Cred ca amesteci un pic intelegerea lui Dumnezeu de catre musulmani -prin ochii lui Mahomed- cu notiunea de Dumnezeu comun a lui Avraam din care s-au tras si ei si noi si mai ales evreii.
Sau Dumnezeul Vechiului Testament nu-i si Dumnezeul nostru?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.