Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Maslul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5023)
-   -   Maslu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=477)

arifa 09.06.2006 17:22:53

Cat de puternic este un maslu?

NiCcoleta 25.06.2006 00:27:25

cred ca e foarte puternic.E o Sfinta Taina si cred ca e la fel d e putenic ca si celelate Sfinte Taine.

marlene 15.07.2006 18:03:31

Citat:

În prealabil postat de NiCcoleta
cred ca e foarte puternic.E o Sfinta Taina si cred ca e la fel d e putenic ca si celelate Sfinte Taine.

Taina Sfantului Maslu nu e puternica e foarte puternica ....nu sa crezi ...sa fi convins ca are o putere imensa de a-ti vindeca sufletul si trupul incarcat de multe pacate, iar trupul imbolnavit nu este altceva decat urmarile pacatelor noastre.Pe mine participarea la Taina Sfantului Maslu m-a vindecat atat trupeste cat si sufleteste.

23.08.2006 22:27:09

arifa eu nu stiu cat de puternic este maslul...dar stiu ca Hristos exista si cat este El de puternic tot atat este si Biserica Lui de puternica cu toate slujbele si rugaciunile care se savarsesc acolo.

iuda 16.06.2007 00:36:33

maslul are putere sa te scoale de pe patul de moarte dar conteaza mult credinta ta,daca crezi te vindeci daca nu nu te vindeci.Mie mi-a explicat un preot asa :imagineaza-ti o usa si niste cuie,cand faci pacate cuiele sunt batutu in usa,cand te spovedesti si te caiesti cuiele sunt scoase ,iar maslul are rol de a acoperi gaurile,adica consecintele pacatelor,vindecare trupeasca si sufleteasca asta e maslul.

CM 26.06.2007 13:48:23

Eu nu cunosc nici un caz de vindecare, adica de minune savarsita prin practica acestui ritual religios.
A spune ca de vina ar fi cel in suferinta este cea mai mare dovada a lipsei responsabilizarii din partea celor care savarsesc ritualul.
De ce ritualul nu are aceleasi rezultate in toate cazurile?
Adica si cu Maslu savarsit omul tot moare de boala, asta am vazut in nenumarate cazuri.
Este acest ritual mai mult mit decat realitate?
Sau lipsesc preotii "cu har"?
Nu este cumva vorba de o anumita stare de curatenie sufleteasca a preotului care savarseste acest ritual?
De ce nu se abordeaza niciodata si aceasta tema de discutie?
De ce oamenilor le place sa se lase amagiti si apeleaza la aceste ritualuri, platesc pentru ele, cand sunt constienti ca cel/cei care le savarsesc sunt doar simpli cetateni care au un serviciu, casa de construit, parohie cat mai centrala de gasit, cat mai multe averi de adunat.
Chiar ne este greu sa acceptam ca un ritual nu are nici o putere atata timp cat cel care il savarseste nu are nici o legatura cu fenomenul?
Nu aduc nici o critica preotilor dar, meseria este meserie iar harul este har, adica cu totul altceva.

iuda 26.06.2007 14:33:16

preotul chiar daca are pacate ori cat de mari ar fi tot are HAR.iar maslul conteaza si cu ce credinta te duci ca te vindeci,daca nu crezi dar te duci sa te vindece cum vrei sa lucreze Dumnezeu.nu stiu citate dar poate ma ajuta cineva si il da undeva se spune ca daca ai credinta cat un bob de mustar poti sa munti si munti,deci problema e credinta.eu in viata mea au fost momente in care am crezut si s-au indeplinit unele lucruri duhovnicesti sa fie ele,si chiar rog pe cei care au crezut si s-au indeplinit unele lucruri cu ajutorul lui Dumnezeu sa le numeasca ca si ceilalti sa vada ca credinta ne lipseste si nu harul din preoti,caci acela exista oricat ar fi de pacatos preotul.de exp daca te blestema un preot care poate fi betiv fumator etc,blestemul se prinde din cauza harul chiar daca la judecata de apoi acel preot va da raspuns in fata lui Dumnezeu pt asta pt ca e un pacat.

CM 26.06.2007 15:47:22

Ce spui tu iuda este ca in monarhie, regele este deasupra legilor, este rege si are voie sa faca orice.
La fel si cu preotul, daca este preot are har, adica poate face orice si o face pt ca oricum nu crede in nici o judecata de apoi, asta am inteles eu de la tine, ce face face pt ca nu are nici o frica.
Eu vad altfel lucrurile.
Prin slujba de hirotonisire, care este tot un ritual, se deschide centrul inimii, sufletul celui care devine preot pt ca sa poate sa face anumite lucruri, nu este cazul sa intram in detalii tehnice.
Dar, odata ce ai capatat acces la ceva, cel putin asa spun TOTI calugarii preoti care sunt autorizati de Sf Sinod sa-si exprime parerea, trebuie sa continui, sa sustii ce ti s-a daruit prin exercitiu permanent si neintrerupt si printr-o curatenie exemplare a sufletului, altfel nu merge, nu este ca la piata, adica merge oricum, eu am ocupat pozitia, functia de preot si gata fac orice.
S-o crezi tu ca daca preotul emite ganduri care nu au nici o legatura cu spiritualitatea, ca sa nu mai vorbim de fapte, mai lucreaza Sfantul Duh in inima lui.
Nici gand.
Chestia ca va raspunde el la judecata dupa moarte este puerila, problema este pt cei care sunt in viata si apeleaza la preotii in viata si nu despre viata de apoi.

Nu exista nici o deosebire intre preoti, calugari si mireni.
Toti sunt oameni, au acelasi loc sub soare.
La preoti este vorba de o mai mare responsabilitate si nicidecum de o pasuire pana la judecata de apoi. Aici intervine interpretarea zic eu tendentioasa a oamenilor, in favoarea unei clase zice-se superioare "preotii" si in defavoarea mirenilor.

iuda 26.06.2007 21:56:48

imi pare rau ca nu ai inteles ce am vrut sa spun,dar eu dupa cuvintele tale ce sa inteleg ca preotii nu pot sa sfinteasca si sa faca aghiazma din pricina pacatelor?pt ca au pierdut harul?asta sa inteleg?

cristina83 26.06.2007 22:25:46

Citat:

În prealabil postat de CM
Eu nu cunosc nici un caz de vindecare, adica de minune savarsita prin practica acestui ritual religios.
A spune ca de vina ar fi cel in suferinta este cea mai mare dovada a lipsei responsabilizarii din partea celor care savarsesc ritualul.
De ce ritualul nu are aceleasi rezultate in toate cazurile?
Adica si cu Maslu savarsit omul tot moare de boala, asta am vazut in nenumarate cazuri.
Este acest ritual mai mult mit decat realitate?
Sau lipsesc preotii "cu har"?
Nu este cumva vorba de o anumita stare de curatenie sufleteasca a preotului care savarseste acest ritual?
De ce nu se abordeaza niciodata si aceasta tema de discutie?
De ce oamenilor le place sa se lase amagiti si apeleaza la aceste ritualuri, platesc pentru ele, cand sunt constienti ca cel/cei care le savarsesc sunt doar simpli cetateni care au un serviciu, casa de construit, parohie cat mai centrala de gasit, cat mai multe averi de adunat.
Chiar ne este greu sa acceptam ca un ritual nu are nici o putere atata timp cat cel care il savarseste nu are nici o legatura cu fenomenul?
Nu aduc nici o critica preotilor dar, meseria este meserie iar harul este har, adica cu totul altceva.

Cum adica lipsesc preotii cu har? Toti preotii au har,nu conteaza ce fel de oameni sunt: rai, avari,etc. Noi trebuie sa stim sa ne folosim de harul lor;sunt atitia medici renumiti care trateaza aceeasi boala la foarte multe persoane si rezultatele sunt diferite. Din ce vad eu tu ai ceva cu preotii si asta este treaba ta,tu te uiti la ei si nu te vezi pe tine.Daca erai mai credincios decit ei, care isi fac "meseria" nu ai mai fi scris asemenea aberatii.TE POTI TAMADUII UNEORI FARA SA TE VINDECI.Cer iertare daca te-am suparat.

cozia 26.06.2007 23:24:48

Citat:

Nu exista nici o deosebire intre preoti, calugari si mireni.
Toti sunt oameni, au acelasi loc sub soare.
La preoti este vorba de o mai mare responsabilitate si nicidecum de o pasuire pana la judecata de apoi. Aici intervine interpretarea zic eu tendentioasa a oamenilor, in favoarea unei clase zice-se superioare "preotii" si in defavoarea mirenilor.

Carol, sti doar cine vorbeste asa despre preoti...daca esti dintre aceia, este pacat...ca-mi facuse-i impresie buna la inceput. Te rog mult, nu ispiti pentru ca aici nu o sa gasesti auditoriu pur si simplu poti sa faci afirmatii dar nu astepta sa ti se raspunda
Din nou, e pacat ce faci...

cozia 26.06.2007 23:29:29

Citat:

Prin slujba de hirotonisire, care este tot un ritual, se deschide centrul inimii,

Noua ne place sa-i spunem TAINA, una din cele sapte Sfinte Taine, ...iar in privinta deschiderii chacrelor...sa le lasam frate pentru Yoghini

CM 27.06.2007 12:33:48

Fiecare este liber sa-si apere meseria.
Dar ca orice meserie nu pt toti este la fel.
Nu exista padure fara uscaturi, numai ca in ultima vreme este seceta mare.
Nu trebuie sa ne mire faptul ca oamenii in marea lor majoritate apeleaza la secte religioase si alte forme de cult si mai cu seama la vrajitoare, ghicitoare in carti si alte asemenea.

Daca cineva se simte deranjat de modul de exprimare al semenului, poate sa-si analizeze propriul mod de exprimare mai intai.

Totusi sa nu ne abatem de la topic.
Era vorba despre maslu si eu mi-am exprimat punctul de vedere.

cozia 27.06.2007 15:27:40

Scuza-ma este vorba de o confuzie. Credeam ca esti altcineva cu pseudonim asemanator si de la care asteptam altceva. Binenteles ca ai drept la opinie.
Iertati-ma!

ancah 27.06.2007 17:32:45

CM:[i][/Nu trebuie sa ne mire faptul ca oamenii in marea lor majoritate apeleaza la secte religioase si alte forme de cult si mai cu seama la vrajitoare, ghicitoare in carti si alte asemenea. i]

Crezi ca acestea constituie o solutie buna pentru vindecari miraculoase?
Eu am alta experienta cu maslu. Un om bolnav de cancer s-a refacut vizibil dupa maslu. Dar ma conteaza si credinta noastra. Cum zicea si Paracelsus despre un pacient de-al sau pe care nu l-a putut vindeca: "boala regelui este expresia unei optiuni ferme pentru boala. Nu se poate face nimic pentru un prea puternic bolnav, fascinat de raritatea sau de strania maretie tragica a bolii lui". Unii bolnavi folosesc boala ca pe o arma, pentru a se impune. Sa privim deci efectul maslului din perspectiva bolnavului si nu a preotilor, caci sunt mai multi care participa la aceasta taina, care efectueaza in acelasi fel maslul; la unii are efect, la altii nu. Deci nu la preoti este "cheia", caci ei fac ritualul, iar Iisus Hristos, acolo prezent, face vindecarea. Dar daca cineva nu-L primeste pe Hristos, nu poate fi vindecat. Sau daca nu vrea sa fie vindecat, iarasi ramane nevindecat. Dar nu numai simplul ritual, ci mult mai multe elemente concura la vindecarea omului.

ancah 27.06.2007 17:39:46

CM: Daca cineva se simte deranjat de modul de exprimare al semenului, poate sa-si analizeze propriul mod de exprimare mai intai.

Daca vii cu explicatii din afara credintei crestine, nu trebuie nici sa le agreem si nici sa ne facem un proces de constiinta. Un singur lucru vrem, sa discutam din punct de vedere cresti-ortodox problemele ce ne framanta.

Daca ne-ar interesa parerile budiste, am fi cu siguranta pe alt site, unde te invitam sa te duci, in cazul in care vrei iar sa vii cu teorii, care nu-si au locul aici.

CM 02.07.2007 08:59:00

Multumesc pt invitatie ancah dar nu ma intereseaza budismul sau alte religii asa cum insinuezi, asa ca nu am unde sa ma duc.
Te rog sa ma ignori daca nu-ti convine ce scriu, este atitudinea cea mai corecta.

Revenind totusi la tema discutiei, inca nu a venit nimeni cu o explicatie mai detaliata a acestei taine, a maslului.
Daca totul depinde de credinta bolnavului, atunci ce nevoie mai are de ajutor din exterior, adica de la preotii care oficiaza slujba, ar putea f bine sa se vindece prin rugaciune directa catre Iisus, este pana la urma acelasi lucru, adica are acelasi rezultat.
Totusi eu cred ca maslul inseamna mai mult decat ce se spune si ca fiecare ritual are un anume sens.
Si rugaciunea este pana la urma un ritual, individual, al fiecaruia dintre noi.
Ar mai fi un aspect al ritualelor de vindecare in general, ce inseamna vindecarea pentru sufletul celui bolnav?
Este ea cheia mantuirii sau de fapt este doar un pas catre aceasta, o scolarizare?
Boala este data omului ca sa invete, daca reuseste sa scape de ea repede si usor, el neintelegand nimic din aceasta, este posibil ca de fapt vindecarea sa fie doar de suprafata, in fond omul ramanand acelasi.
Si atunci apar alte probleme, fara sfarsit, de fiecare data omul asteptand mila lui Dumnezeu dar refuzand sa se schimbe in interiorul lui.
Poate de asta anumite ritualuri nu reusesc, pt ca cel care cere ceva o face cu un scop, iar iubirea nu poate sa aiba scop, ea este pur si simplu.

prflorin 06.07.2007 20:11:15

Taina Sfantului Maslu, ca si celelalte Sfinte Taine, este o forma de comunicare a harului divin.In cazul Maslului, acest har are proprietatea de a vindeca de boala trupeasca dar si de cea sufleteasca. Faptul ca nu se vindeca toti dupa ce participa la Maslu (mi se pare putin hilar pt ca n-ar mai fi existat medicina,nu?), nu arata ineficienta Tainei. Harul vine dar trebuie sa si conlucreze omul cu el. Omul pacatuieste singur, deci cu ajutorul lui Hristos, la care adauga lucrarea lui, sa se vindece.
Spunea cineva-nu mai stiu cine, iertare- ca la hiritonie se deschide inima sau asa ceva:dontgetit:... Si la hirotonie se primeste un har: " oricate veti lega pe pamant...". Se presupune ca inima e deschisa deja...Asta ma duce cu gandul la tehnicile Reiki

tuta 29.10.2007 20:01:49

Citat:

Multumesc pt invitatie ancah dar nu ma intereseaza budismul sau alte religii asa cum insinuezi, asa ca nu am unde sa ma duc.
Te rog sa ma ignori daca nu-ti convine ce scriu, este atitudinea cea mai corecta.

Revenind totusi la tema discutiei, inca nu a venit nimeni cu o explicatie mai detaliata a acestei taine, a maslului.
Daca totul depinde de credinta bolnavului, atunci ce nevoie mai are de ajutor din exterior, adica de la preotii care oficiaza slujba, ar putea f bine sa se vindece prin rugaciune directa catre Iisus, este pana la urma acelasi lucru, adica are acelasi rezultat.
Totusi eu cred ca maslul inseamna mai mult decat ce se spune si ca fiecare ritual are un anume sens.
Si rugaciunea este pana la urma un ritual, individual, al fiecaruia dintre noi.
Ar mai fi un aspect al ritualelor de vindecare in general, ce inseamna vindecarea pentru sufletul celui bolnav?
Este ea cheia mantuirii sau de fapt este doar un pas catre aceasta, o scolarizare?
Boala este data omului ca sa invete, daca reuseste sa scape de ea repede si usor, el neintelegand nimic din aceasta, este posibil ca de fapt vindecarea sa fie doar de suprafata, in fond omul ramanand acelasi.
Si atunci apar alte probleme, fara sfarsit, de fiecare data omul asteptand mila lui Dumnezeu dar refuzand sa se schimbe in interiorul lui.
Poate de asta anumite ritualuri nu reusesc, pt ca cel care cere ceva o face cu un scop, iar iubirea nu poate sa aiba scop, ea este pur si simplu.

fratilor,nu huliti preotii ,ca mare pacat faceti. haideti sa ne invatam unii pe altii lucruri curate,care sa ne ajute sa ne mai spalam de pacate.numai cine se duce cu multa credinta la Sf.Maslu simte binefacerile sale.sunt noua pe forum,sper sa ne mai "intilnim"Doamne ajuta!

irina4m 26.11.2007 11:25:31

am si eu o intrebare. am auzit ca la sf maslu vin oamenii care au pacatuit foarte foarte greu sau sunt posedati etc. dar eu de ex nu pot zice ca am ucis pe cineva sau am fost la misa cum am auzit de o femeie care s-a lasat de misa si prin sf maslu post rugaciune etc s-a linistit sufleteste. am pacate , poate nu atat de grave dar sunt multe si mi-au intunecat sufletul. pot sa ma duc si eu la sf maslu ? se pot duce si oamenii care au necazuri, sunt tristi sau pur si simplu vor sa se curateasca ?

costel 26.11.2007 11:48:11

Sigur ca poti merge Irina. Dupa invatatura ortodoxa, prin Taina Maslului se impartaseste harul care vindeca bolile trupesti si sufletesti si se iarta pacatele (Marturisirea ortodoxa I, 119) : "Rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica si de va fi facut pacate se vor ierta lui" (Iacov 5, 15). Este adevarat ca Biserica romano-catolica a socotit Taina maslului o ceremonie administrata celor aproape de moarte, numai pentru intarirea sufletului in momentele agoniei. De aici si denumirea de ungerea cea mai de pe urma, data acestei Taine. Dar practica aceasta, privind Taina sfantului maslu, este departe de practica apostolica, potrivit invataturii Bisericii Ortodoxe. Sfantul Iacov vorbeste despre bolnavi in general si nu numai despre cei grav bolnavi, aratand ca maslul nu este savarsit in vederea sfarsitului apropiat, ci pentru vindecarea bolnavului : "Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va ridica" (Iacov, 5, 15), de aceea este nevoie de spovedanie si de Sfanta impartasanie : "Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi" (Ioan 6, 54 si 58). Iar din punct de vedere psihologic, Taina sfantului maslu, administrandu-se numai celor greu bolnavi si stiindu-se ca ea este o pregatire pentru moarte, in loc sa linisteasca si sa intareasca, mai mult ii tulbura pe cei bolnavi.

viorela 29.11.2007 12:58:54

Citat:

În prealabil postat de iuda
preotul chiar daca are pacate ori cat de mari ar fi tot are HAR.iar maslul conteaza si cu ce credinta te duci ca te vindeci,daca nu crezi dar te duci sa te vindece cum vrei sa lucreze Dumnezeu.nu stiu citate dar poate ma ajuta cineva si il da undeva se spune ca daca ai credinta cat un bob de mustar poti sa munti si munti,deci problema e credinta.eu in viata mea au fost momente in care am crezut si s-au indeplinit unele lucruri duhovnicesti sa fie ele,si chiar rog pe cei care au crezut si s-au indeplinit unele lucruri cu ajutorul lui Dumnezeu sa le numeasca ca si ceilalti sa vada ca credinta ne lipseste si nu harul din preoti,caci acela exista oricat ar fi de pacatos preotul.de exp daca te blestema un preot care poate fi betiv fumator etc,blestemul se prinde din cauza harul chiar daca la judecata de apoi acel preot va da raspuns in fata lui Dumnezeu pt asta pt ca e un pacat.

- ^Trebuie sa-ti alegi preotul (preotii) sa ai incredere in el. in aceassta lume si in acest moment exista putini preoti cu har. Daca vrei i-ti recomand eu unul.

serb_crina 11.12.2007 12:54:45

Draga Irina, sigur ca poti sa participi la taina Sf.Maslu, dar ca sa ti gasesti linistea trebue mai intai sa te spovedesti si sa te impartasesti si intradevar conteaza sa mergi la un preot cu har de la Dumnezeu, adica sa simti si tu ca Dumnezeu e cu parintele respectiv , prin felul cum te sfatuieste , iar taina Sf. Maslu fiind savarsita de acesta alaturi de credinta ta si nadejdea in Dumnezeu si Sf.Feciaoara te va ajuta sa ti gasesti linistea.
Nu trebue sa mergi la maslu numai daca esti bolnav.Poti sa mergi si pentru linistea sufletului.
Eu am fost bolnava, am participat si la maslu la Biserica, dar nu am simtit efectul de a mi face bine, de a ma intarii atat sufleteste cat si trupeste decat dupa ce am fost la parintele (pe care l-am intalnit dupa ce am rugat-o pe Maicuta Sfanta si pe Fiul Domnului )si care acuma este parintele duhovnic care ma sfatuieste si ma indruma .
Atunci cand rugaciunea Maslului mi-a fost facuta de acest parinte desii credinta mea nu era foarte puternica atunci, eram mai mult in deznadeze , m-a ajutat foarte mult.
Chiar in timpul rugaciunii si dupa aceasta am simtit o stare mai pozitiva iar dupa ce am inceput sa folosesc uleiul si faina sfintita am simtit cum ma intaream.
Desii sunt si eu un om pacatos si nu am meritat , Dumnezeu m-a ajutat ca a mijlocit parintele pt mine si m-a ajutat sa mi mai intaresc credinta.
Pentru aceasta si pt tot ajutorul ii multumesc in 1 rand la Dumnezeu si la Sf: Fecioara, apoi Parintelui duhovnic, ca a mijlocit pt.mine si il rog sa ma ierte de toate supararile care i le-am pricinuit.
Doamne ajuta.

anita 11.12.2007 14:31:26

Citat:

În prealabil postat de irina4m
am si eu o intrebare. am auzit ca la sf maslu vin oamenii care au pacatuit foarte foarte greu sau sunt posedati etc. dar eu de ex nu pot zice ca am ucis pe cineva sau am fost la misa cum am auzit de o femeie care s-a lasat de misa si prin sf maslu post rugaciune etc s-a linistit sufleteste. am pacate , poate nu atat de grave dar sunt multe si mi-au intunecat sufletul. pot sa ma duc si eu la sf maslu ? se pot duce si oamenii care au necazuri, sunt tristi sau pur si simplu vor sa se curateasca ?

Eu merg la maslu in fiecare vineri si ma simt f.bine ,nu neaparat pt.sanatate ci pentru a ma intari si a ne feri de cele rele ,pentru sufletul nostru si al celor din familie.
Slujba Sf.Maslu vindeca daca participi de cel putin 7 ori la rind ,si toti cei din familie duc o viata duhovniceasca ,post ,spovedanie ,impartasanie.
Bineinteles ca si cel bolnav trebuie sa se roage si sa se spovedeasca.Asa ne-a spus parintele si si a mai spus ca rezultatele se vad ,chiar daca nu imediat.
Un preot spunea undeva ,am citit ,ca pentru multi din cei care merg la maslu si sunt sanatosi ,prin participarea la aceasta slujba se previne aparitia unor boli.

costel 11.12.2007 15:28:25

Sa nu uitam ca prin Taina Sfantului Maslu se impartaseste credinciosului pe langa harul tamaduirii, intarirea su*fleteasca si iertarea pacatelor. Daca suntem sanatosi, sa multumim Domnului pentru acest lucru. Eu zic sa participam cat mai des la aceasta taina, caci prin ea primim si iertarea pacatelor. Iar daca putem spune ca suntem sanatosi si nu avem nevoie de aceasta taina, nu putem spune ca suntem fara de pacate.

serb_crina 11.12.2007 19:22:16

Am uitat sa adaog cateva cuvinte.
Irina, sa nu intelegi gresit ce ti am scirs mai jos.....
Participarea la Sf. Maslu si in cadrul Bisericii normal ca te ajuta f- mult si sufleteste si trupeste, dar e mult mai bine , pentru a -ti gasii linistea , pe langa particparea la Sf. Maslu sa mergi la Parintele Duhovnic sa te spovedesti si sa te impartasesti. Si poate sa iti faca si acesta rugaciunile Sf. Maslu dar asta nu inseamna ca nu poti participa si la Biserica la Sf.Maslu.
Astfel vei simti schimbarea ce o astepti, parerea mea.
Dumnezeu sa ti ajute sa ti gasesti linistea sufleteasca.
Doamne ajuta.

irina4m 11.12.2007 20:30:30

azi am fost pentru prima data la sf maslu. nu pot zice ca a fost ceva prea deosebit, de fpt da, a fost. dar din pacate eu inca nu m-am spovedit si am sufletul plin de pacate si de pasuri. am si plans azi. dar ce folos pt ca eu m-am dus la sf maslu inainte sa ma spovedesc. este minunat acolo in sensul ca se citeste din sf scriptura de 7 ori si se spun rugaciuni. dar trebuie sa recunosc ca eram atenta cand se citea sf scriptura dar, la rugaciuni, nusj cum pierdeam firul si mintea mea era in alte parti.si ma rugam la Dumnezeu sa ma ajute sa fiu atenta la rugaciune. era si foarte multa lume si galagie, nusj...probabail si asta a f de vina, pt ca au f atatea miscari bruste in jurul meu, iar eu fiind slaba ma uitam cand in stanga , cand in dreapta. si ceilalti faceau la fel. dar as fi vrut sa simt ceva in mine, si acum imi vine sa plang cand comentez aici la topic. pt ca voiam sa simt ceva nespus, sa simt nusj...ca m-am curatzat . si nu simt. in loc sa fiu fericita imi vine sa plang : ((((((

irina4m 11.12.2007 20:41:55

si acum nu plang de fericire, ci de tristete pt ca sufletul meu este apasat, nu mai zic ca nici macar nu am duhovnic pt ca m-am mutat in alta localitate si de cand m-am mutat nu mi-am gasit alt preot duhovnic pt ca nu ma mai pot duce la cel din orasul de unde am plecat. si am zis azi ma voi duce la maslu. poate ca am privit sf maslu ca pe ceva prea extraordinar, am crezut ca imi va ierta pacatele, dar cred ca fara spovedanie ma duc degeaba la sf maslu. si mai si plang ca aiurita, m-am dus acolo ca sa stau acolo in coltz retras. as fi vrut sa fie mai multa liniste, nu vreau sa judec pe nimeni dar era multa galagie, slujba incepuse si lumea punea ulei si de-ale gurii pe masa. ce sa aud prin fosniturile alea ? sa ma ierte Dumnezeu dar nu am putut fi atenta mereu. si acum imi pare rau si plang pt ca nu am fost atenta, poate ar trebui data viitoare sa stau mai in fatza, nu in spate unde e galagie. si eu nu m-am rugat destul la Dumnezeu sa imi atraga atentia numai asupra Lui, ca poate daca eram obisnuita cu rugaciunea in Biserica, nu ma mai deranja zgomotul, nici nu auzeam. duminica asta a f prima data cand m-am dus si eu la slujba in noul oras si am stat de la capat la coada. dar parca a f si liniste asa, pt ca am f mai atenta atunci. unul din preoti fiind mai batran...nu prea i se auzea vocea. de fpt de f mult tp nu am mai f la slujba in general, la sf liturghie, nu mai zic de sarbatori. "intalnirea " cu primul maslu la care a asista in viatza mea sa fi fost oare un esec ? pun pariu ca numai din vina ma. cam atat am impartasit despre prima mea experienta pe tema asta. nu vreau sa smintesc pe nimeni, dar dati-mi va rog sfaturi ce sa fac sa simt cu adevarat farmecul sf maslu pt ca nu vreau sa renuntz, vreau sa ma mai duc, poate poate data viitoare voi simtit acea senzatie incomparabila de fericire launtrica. iertati-mi daca am zis ceva deranjant. sunt o mare pacatoasa. am avut vointza sa ma duc acolo pt ca de obicei mi-e lene sa ma duc la slujbe dar azi mi-am pus cu tot dinadinsul sa ma duc. si m-am dus. dar fericirea aceea...curatirea aceea. oare este sau nu la mine ? este si oare nu o simt eu in mine ? : (((( iertati-ma ca am scris atat de multa dar voiam sa ma descarc . iertare : (((

irina4m 11.12.2007 20:46:25

eu cred ca are mare putere sf maslu dar cred ca pacatele mele sunt asa de multe si de grele ca nu s-a simtit si asupra mea ( nu m-am mai spovedit de mai bine de un an si s-au adunat prea multe ). eu cred ca are efect asupra credinciosului. dar eu nusj cat sunt de credincioasa sa il simt cu adevarat. acum m-as intoarce in biserica sa plang dar ce folos. fericiti cei ce simt cu adevarat efectul sf maslu pt ca stiu ca exista ! dar nu si asupra mea, cel putin eu nu am simtit. vai mie, sa ma ierte Dumnezeu. sa ma ajute data viitoare sa fie bine : ((((((

irina4m 11.12.2007 20:57:03

Citat:

În prealabil postat de serb_crina
Draga Irina, sigur ca poti sa participi la taina Sf.Maslu, dar ca sa ti gasesti linistea trebue mai intai sa te spovedesti si sa te impartasesti si intradevar conteaza sa mergi la un preot cu har de la Dumnezeu, adica sa simti si tu ca Dumnezeu e cu parintele respectiv , prin felul cum te sfatuieste , iar taina Sf. Maslu fiind savarsita de acesta alaturi de credinta ta si nadejdea in Dumnezeu si Sf.Feciaoara te va ajuta sa ti gasesti linistea.
Nu trebue sa mergi la maslu numai daca esti bolnav.Poti sa mergi si pentru linistea sufletului.
Eu am fost bolnava, am participat si la maslu la Biserica, dar nu am simtit efectul de a mi face bine, de a ma intarii atat sufleteste cat si trupeste decat dupa ce am fost la parintele (pe care l-am intalnit dupa ce am rugat-o pe Maicuta Sfanta si pe Fiul Domnului )si care acuma este parintele duhovnic care ma sfatuieste si ma indruma .
Atunci cand rugaciunea Maslului mi-a fost facuta de acest parinte desii credinta mea nu era foarte puternica atunci, eram mai mult in deznadeze , m-a ajutat foarte mult.
Chiar in timpul rugaciunii si dupa aceasta am simtit o stare mai pozitiva iar dupa ce am inceput sa folosesc uleiul si faina sfintita am simtit cum ma intaream.
Desii sunt si eu un om pacatos si nu am meritat , Dumnezeu m-a ajutat ca a mijlocit parintele pt mine si m-a ajutat sa mi mai intaresc credinta.
Pentru aceasta si pt tot ajutorul ii multumesc in 1 rand la Dumnezeu si la Sf: Fecioara, apoi Parintelui duhovnic, ca a mijlocit pt.mine si il rog sa ma ierte de toate supararile care i le-am pricinuit.
Doamne ajuta.

probabail ai dreptate. de-asta nu am simtit. de fpt am simtit ceva. stii cand? acum cand am plans si am regretat :( . am simtit in mine ceva...poate ca totusi nu m-am dus degeaba. poate ca Dumnezeu ma iarta. poate ca trebuie sa fac mai mult de atat ca sa ma usurez sufleteste

serb_crina 13.12.2007 13:47:18

Draga Irina, nu te descuraja , nici eu la inceput nu am simtit efectul asa dintr-o data si gandeam exact ca tine, trebue sa mergi in continuare cu credinta in Dumnezeu va fii totul bine si vei simti efectul, dar roaga te la Dumenzeu si la Sf.Feciaora sa ti indrume pasii spre un preot duhovnic.
Nu renunta esti pe calea cea buna, roaga te cand iti vin alte ganduri in timpul maslului sau la slujbe , nu te descuraja pentru asta ca oricui i se poate intampla , cum mi s-a intamplat si inca mi se intampla si mie.
Fii tare , roaga te si gaseste ti un preot duhovnic si fii optimista, ca totul va fii bine. Incearca cat de mult poti sa fii atenta la ce zice preotul in timpul maslului ca sa nu mai auzi fosnetele din jur.
Ai grija de tine.
Doamne ajuta.

anita 13.12.2007 13:59:18

Nu renunta sa mergi la sf.Maslu ,dar cel mai bine e sa nu lipsesti de la Sf.Liturghie de duminica.Eu simt farmecul sf.Liturghii . Iar la sf.Maslu mergi unde nu e agitatie ,o biserica mai mare si te retragi intr-un colt unde nu vei mai fi deranjata.
Nu trebuie de la inceput sa fii atenta ,asta va veni cu timpul ,mie imi place si apostolul care se citeste inainte de fiecare Evanghelie ,e plin de intelepciune si invataminte.
E bine ca stai in provincie ,acolo e mai multa liniste in biserici ,daca te interesezi poti gasi un preot duhovnic bun.

irina4m 13.12.2007 17:59:05

a, stateam ca m-am stabilit in bucuresti. acum caut un duhovnic care sa ma ajute sa merg pe calea cea buna. imi pare rau daca am deranjat cu mesajele mele pe care le-am trimis aici zilele trecute, dar eram foarte agitata, trista, oarecum dezamagita, atat de dezamagita ca nu ma gandisem ca o rana nu se vindeca peste noapte. multumesc pt sfaturi, o sa vad cum pot sa supravietuiesc. Doamne ajuta !

serb_crina 15.12.2007 11:47:49

Cu placere, te am sfatuit cum am stiut si noi, dar tu trebuie sa alegi drumul bun.
Aduti aminte de pilda fiului ratacit, al omului cu doi fii si cat de fericit era tatal sau ca s a intors acasa, asa si Dumnezeu se bucura cand cautam sa ne intoarcem pe calea cea buna catre El. Asa ca fii tare, curaj!
Ai grija de tine si Dumnezeu sa te ajute sa ti gasesti un duhovnic care sa te ajute sa mergi pe calea cea dreapta.
Doamne ajuta!

georgeval 21.12.2007 21:49:10

Citat:

În prealabil postat de arifa
Cat de puternic este un maslu?

Cat de puternica este Taina Maslului? Cred ca aceasta reiese chiar din cuprinsul rugaciunilor si al cantarilor. Sunt multi care s-au tamaduit si sunt in masura sa vorbeasca.Taina aceasta poate fi socotita, prin excelenta, Taina a trupului, sau Taina randuita pentru insanatosirea trupului. Prin ea se pune in relief valoarea pozitiva acordata de Dumnezeu trupului omenesc, ca Unul care insusi a luat trup si il tine in veci, ne mantuieste prin el, impartasindu-ne viata dumnezeiasca.
In rugaciunea citita dupa al doilea Apostol si a doua Evanghelie se cere lui Hristos insanatosirea bolnavului, pe baza faptului ca El S-a intrupat si "S-a zidit (creat) pentru zidirea Sa", aratand vointa Lui de a mantui trupul si de a-l inalta in imparatia lui Dumnezeu, de a face din trupuri un mijloc de comunicare vesnica intre Dumnezeu si oameni.

pui 07.03.2008 22:29:33

Eu am o problema de sanatate si sunt imobilizata intr-un fotoliu rulant. Merg aproape in fiecare vineri la Sf maslu. Nu pot spune ca m-am facut bine. Dar intotdeauna simnt mangaiere, alinare si prezenta Lui:)NU IMI PIERD NICI ODATA SPERANTA IN DUMNEZEU! Doamne ajuta

cristiboss56 09.03.2008 19:37:16

Citat:

În prealabil postat de pui
Eu am o problema de sanatate si sunt imobilizata intr-un fotoliu rulant. Merg aproape in fiecare vineri la Sf maslu. Nu pot spune ca m-am facut bine. Dar intotdeauna simnt mangaiere, alinare si prezenta Lui:)NU IMI PIERD NICI ODATA SPERANTA IN DUMNEZEU! Doamne ajuta

Asta este adevarata credinta si dragoste de Dumnezeu. Suferinta ta nu te-a impiedicat in dragostea-ti fata de EL, nu ti-a luat speranta, nu ti-a slabit credinta. Esti vrednica de dragostea LUI, mult , mult mai vrednica decat noi toti la un loc.

georgeval 10.03.2008 22:00:25

Citat:

Exemplul tau este cel mai convingator argument. Cuvintele noastre sunt chiar de prisos. Dumnezeu sa te intareasca in continuare.

pui 11.03.2008 21:06:12

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Citat:

Exemplul tau este cel mai convingator argument. Cuvintele noastre sunt chiar de prisos. Dumnezeu sa te intareasca in continuare.

Multumesc f mult:)

B0gdana 11.07.2010 15:21:28

am si eu o intrebare.. la Maslu trebuie sa mergi spovedit sau intr-un anumit fel? Exista ceva ce te opreste sa participi la aceasta Taina? Daca stiti careva dintre voi mai multe va rog tare frumos sa-mi spuneti si mie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:43:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.