Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pelerinaje la locuri Sfinte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5037)
-   -   Impresii din pelerinaje-tari straine (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4799)

sofiaiuga 24.10.2008 23:45:23

Impresii din pelerinaje-tari straine

ISRAEL
Dupa 4 ani de pelerinaje in tara ,in care timp am vazut Romania pitoreasca si Romania spirituala ,am considerat ca e bine sa vad si tarile straine,precum ISRAEL ,GRECIA ,RUSIA ,UCRAINA ,dar ca ar fi bine sa incep cu TARA SFINTA..si Dumnezeu mi-a rinduit sa pierd un pelerinaj in Grecia ,ca sa-mi implineasca prima dorinta ,aceea de a merge in ISRAEL la locurile sfintite de pasii Mintuitorului.Iata-ma asadar intr-o conjunctura mai favorabila , care imi permite sa nu ajung foarte obosita in TARA SFINTA.Plecam 7 persoane din aeroportul de la TIMISOARA ,cu TAROMUL ,pina la Bucuresti unde ne intilnim cu alte 10 de la Bucuresti ,Constanta ,Botosani,Suceava si cu un preot dela manastirea BISTRITA –VILCEA ,parintele GRIGORE ,si dumnealui moldovean de origine si o maica ,calugarita, tot de la aceeasi manastire ,Ecaterina ,venita cu mama ei impreuna ,la care se adauga unul din fratii LUPU,organizatori de pelerinaje numai in Israel,acesta din urma adunindu-ne cu mare graba caci aveam deja legatura spre Tel Aviv.Ajungem acolo la ora 24 ,dupa ceasul nostru si 23 dupa ceasul lor ca tocmai si l-au dat dupa ora de iarna. Am observat ca acolo ziua apare mai repede ,si noaptea tot asa ,mai repede decit la noi.Ne asteapta ghidul nostru ,un calugar de la biserica romaneasca din Ierusalem ,parintele ROMAN, care s-a dovedit a fi un excelent ghid ,asa incit si cei care pleaca cu mai putine cunostinte la locurile sfinte ,se pun la punct ,aflind multe lucruri interesante in legatura cu locurile vizitate ,istorice si teologice,dar pe parcursul drumurilor noastre ,presarate cu niste cunostinte despre tara pe care o parcurgem.Plecam cu autocarul spre IERIHON ,la biserica romaneasca de maici unde vom fi cazati in conditii foarte bune cite doua persoane in camere cu aer conditionat ,cu terasa si dotate cu baie si ap calda si rece non stop.Dupa cazare reusim sa inchidem becul ca ne culcam la ora 3 noaptea ,dupa ora lor.La ora 4 incepe o banda pusa cu vocea muezinului ,care se aude foarte bine de la moscheea de linga manastire ,care ne trezeste si pe noi ,cei mai multi spre fericirea lor reusesc sa adoarma ,lucru care mie mi s-a intimplat doar in ultimele doua nopti dormite acolo.Ma gindeam daca tinerii musulmani se mai scoala sa se roage de cite ori cinta banda cu muezinul,adica de 7 ori pe 24 ore .Ei invoca pe ALLAH sa le dea ploaie ,caci pamintul Iudeii este fertil daca ar avea apa.Nu stiu daca ei se mai roaga toti si cit timp ,dar daca au apoi insomnie ca mine ,poate, ce sa faca??!?...copii probabil .Asa imi exprimam eu necazul ca nu mai pot adormi dupa asemenea trimbita de desteptare!
PRIMA ZI DE PELERINAJ IN TARA SFINTA
Incepe la mine dupa o ora de somn ,de la 3 la 4.Temperatura de dimineata fiind de 30 grade! Simt un aer cald care vine de afara inauntru,in camera.Luam masa de dimineata intr-o sala de mese capitonata cu marmura si gresie ,foarte moderna.Aici ,la manasitrea romaneasca de la IERIHON,vom dormi si vom minca dimineata si seara timp de 7 zile,minus una..
BETLEEM
[SIZE=3]Inseamna CASA PIINII[/SIZE],si este situat la 8 km de Ierusalem.La intrare trecem pe linga cimpul mazarii verzi,un cimp cu pietricele,care seamana cu mazarea verde ,din cauza unei vorbe in raspar a unui om care la intrebarea ce seamana a zis ca pietricele ,cind de fapt,el semana mazare;asa ca a gasit precum a zis ,la recoltare....lasam la dreapta mormintul Rahilei ,pe care nu il vedem din cauza unei cladiri Raminem un pic sa admiram biserica nasterii de afara din curte ,aceasta impunatoare constructie din piatra ,construita de imparateasa Elena in anul 323.Vizavi se afla manastirea armeana ,iar in stiga cum intram cea catolica.Ascultm explicatiile ghidului nostru si apoi intram aplecindu-ne pe o usa mica ,facuta astfel ca sa nu intre turcii cu camilele ,in perioada de ocupatie turca.Biserica e foarte mare cu 44 coloane de marmura cite doua rinduri pe o parte si doua pe cealalta,avind pe fiecare coloana zugravit cite un sfint pe el .In biserica pe jos se mai vad urme de la mozaicurile primei biserici.La fel pe pereti se vad portiuni din vechile picturi .In fata ne apare altarul ortodox grec, care este construit deasupra pesterii unde s-a nascut Mintuitorul,si se urca pina la el 4 trepte.Ne asezam la coadacare era deloc neglijabile ,timpul pina am ajuns la grota nastreii a fost de cam o ora si jumatate daca nu mai mult!am avut o carte de rugciuni primita de la preotul nostru insotitor ,si m-am apucat sa citesc capitolul - rugaciuni de folos.Niciodata nu am simtit frumusetea acestor rugciuni ca atunci asteptind sa intram spre a ne inchina la locul unde s-a nascut Mintuitorul omenirii.Dar pe masura ce ne apropiam de locul unde se intra in partea dreapta a altarului ,situatia devenea tot mai critica ,caci ne aflam dupa un grup de rusi si din spate ne presa un grup de italieni,fiecare aveam steagul tarii ,dar in biserica era strins ca nu era voie cu steaguri desfasurate acolo.In ciuda acestei situatii de stat ca in presa ,am cumparat citva luminari si le-am aprins in acel loc unde se afla si icoana facatorea de minuni si protectoare a BETLEEMULUI ,numita BETLEEMITA.,imbracata in aur si care avea un zimbet superb!!Nu ma saturam sa privesc aceasta deosebita icoana si sa admir zimbetul linistit al MAICII DOMNULUI ,care parca ne spunea:vedeti ce v-am adus pe lume?!,pe Minutitorul .Presa devenea tot mai puternica pe masura ce ne apropiam de usa de coborire in pestera.In sfirsit ajungem si noi grupul de romani la momentul mult asteptat.la inchinare!Sarutam steaua de argint care are 14 raze,dupa nr.neamurilor de la Avraam la David,stea daruita de un domnitor roman,imi scapa pe moment numele lui.Apoi admiram icoanele toate cu Maica Domnului,Bunavestire,Nasterea,Botezul Rastignirea ,luarea de pe cruce si inaltarea.Ascultam ce ne spune ghidul ;marturisesc ca nu am reusit sa aud fiind ocupata cu meditatia la umilinta Mintuitorului ,care asa a vrut sa se faca cunoscut oamenilor.Acest moment ,meditatia la semnificatia celor vazute de noi cred ca este cel mai important si in cazul de fata nu se poate sa nu curga macar o lacrima din ochii fiecaruia dintre noi ...sau mai multe.Dar nu asa meditatie cum a vazut o colega dintre noi ,pe niste indivizi care stateau acolo in grota intr-o anumita pozitie ,nemiscati si cu miinile intr-o anumita pozitie,ca aia cu yoga!Dar culmea ca astia nu erau grabiti de calugar sa paraseasca grota pt, a o elibera de aglomeratie,asa ca acea colega ,care a intrat mai repede ,in grupul rusilor ,intru-cit i s-a spus sa plece ,iar ea trebuia sa ne astepte pe noi ,ceilalti a stat si ea asa ca aceia si nu a mai fost apostrofata sa mai plece de acolo.ha,ha,ha,Asa a observat ca nemtii nu stateau la coada ci au intrat pe partea dinspre iesire. Iaca deci ca unii triseaza si cind se inchina la locurile sfinte! De..ce sa mai zicem!!??!Acolo ne-am inchinat si la staulul unde a fost pus Mintuitorul ,unde era o icoana frumoasa cu sfinta familie,acesta fiind tapetat cu marmora alba.Cintam grupul nostru doua colinde inainte de a pleca.
Am plecat alaturi ,la biserica catolica pentru a cobori in pestera unde se afla mormintul lui IERONIM,care a tradus BIBLIA din aramaica veche in latina ;tot aci se mai afla si un paraclis a ldreptului IOSIF pe locul unde ingerul i-a vestit sa fuga in EGIPT cu pruncul si mama lui.
Din pacate nu mai prindem deschisa GROTA LAPTELUI,inchisa intre orele 12-14,caci fiind importanta biserica nasterii, ,ghidul nostru nu a mai socotit sa mergem prima data acolo ,si apoi sa ne asezam la coada caci programul era pina la ora 17 ,asa ca nu am vazut nici magazinele de cumparaturi de la grota la biserica ,eu raminind fara icoana BETLEEMITA ,pe care voiam sa o cumpar.Coborind de la biserica am trecut pe linga multe magazine cu sculpturi ,portelanuri si margele,dar nu cu icoane.!Mi-am luat in graba in trecere o cana cu Betleemul si o farfurioara cele 4 orase importante –Beteleem,Nazaret,Ierusalem si Ierihon ,care se agata de perete. Cu regrete nu mici ca nu am vazut nici mormintele pruncilor ucisi la Betleem ,nici fintina magilor ,am intrat mai jos putin la biserica greceasca din satul PASTORIOR.BEIT SAHOUR ,construita pe locul unde au primit pastorii vestea cea buna de la inger.Dupa inchinare in biserica vizitam ruinele unei vechi biserici bizantine sec,3-4aflate in curte, ,admiram si doi maslini seculari la care unii dintre noi ne facem poze,dar admiram si frumoasa curte cu alei strajuite de flori ,eu luindu-mi si apa de baut de la fintina cu robinet din curte.Plecam mai departe in

sofiaiuga 24.10.2008 23:50:19

PUSTIUL IUDEII

la manastirile SFINTUL SAVA SI SFINTUL TEODOSIE.Parcurgem un drum cu foarte multe curbe ,cu minibusurile arabilor ,pe sosele foarte bune si fara nici o gaura in ele ,chiar si in pustie ,ele sint impecabile.Trecem prin localitati care au in constructie blocuri asa de tip comunist,dreptunghiulare ,cu geamuri mici ,fara nici un gust.,multe din ele fiind in constructie.In fata si pe lateral ne apare pustia in toata maretia ei ,adica dealuri si munti golasi fara nici un fir de iarba sau de copaci nici vorba sa fie asa ceva ..doar munti de culoarea pamintului .In sfirsit ne apare jos in vale un turn ce apartine manastirii SFINTUL SAVA.Coborim din minibus si dupa un drum curbat pe care il parcurgem pe jos si in panta descendenta ,ne apar in fata zidurile de piatra ale manastirii SF.SAVA.Admiram si grotele ,gurile de pesteri care se vad ,unde au pusnicit sihastrii.Aici femeile nu au voie sa intre ,dar rugaciunea lor este auzita de sfint ,caci cineva avind cancer [medic fiind] dupa rugaciune s-a vindecat.Putinii barbati care erau cu noi, au intrat in manastire ,iar noua ni s-au adus moaste afara la poarta sa ne inchinam la ele ,am fost servite cu bomboane de ciocolata de catre un calugar romin pe nume ZOSIMA ,de loc de la Buzau.,care ne-a mai servit si cu apa de la izvorul sfintului SAVA,care a aparut prin rugaciunea calugarilor care trebuiau sa aduca apa de la mari distante.Sfintul i-a ascultat si a izvorit apa din piatra.La acest izvor aveau voie pe din afara sa ajunga si femeile ,dar pt ca izvorul este acum prea subtire ,apa nu ar ajunge pt toata lumea si pt calugari ,si de aceea ni se da apa la poarta .Am mai primit si o carte in lb.romana cu viata sfintului SAVA si manastirea.Ne ruam linga zidul manastirii ,simtim sfintenia din jurul nostru .Ni se spune ca in curte exista un finic care ajuta la nasterea de prunci pe femeile care nu pot face copii.Se dau frunze din acest finic ,din care se face ceai pe care il beau ambii soti ,dar dupa ceva zile de post si rugaciune.Dupa ce sosesc barbatii ,care desi au stat mult inauntru ,noi nu am simtit cum a trecut timpul si chiar daca nu am intrat am simtit o parere de rau ca trebuie sa plec de acolo. Ajungem pe drumul de intoarcere la manatirea Sfintul TEODOSIE ,care este intemeietorul vietii de obste,la moartea sa avind 700 de calugari de toate nationalitatile,.unde ne deschide o maica calugarita romanca,Intram si ne inchinam in manastire la icoane ,mai ales la icoana facatoare de minuni a SF.TEODOSIE ,aflata in stinga pe iconostas. Apoi intram si in pestera unde si magii s-au odihnit in drumul lor de intoarcere de la Beteem ,ascultind de porunca ingerului care le-a spus sa mearga pe alt drum spre a nu se mai intilni cu irod cel rau si ucigas de prunci.Aci in pestera se afla mormintul sfintului TEODOSIE ,dar el este gol ,moastele fiind luate de catolici.Tot aci se mai afla mai multe morminte:ELODI A,mama sf.Teodosie, SOFIA ,mAma sf.SAVA,SF .Teodora ,mama sf.COSMA si DAMIAN ,SF. Ioan MOSHOS,care a scris Limonariul, sf MARIA ,mama sf.ANATOLIE si IOAN. Iesim din nou in curtea manastirii ,admir frumoasele coloane ,cele 4 mari de la intrarea in manastire,dar si via din curte.Sintem serviti cu curmale si apa de baut.Aci sint 4 maici romince,la aceasta manastire.
Am incheiat aceasta prima zi cu puternice impresii de neuitat ,impresii care ma fac sa mai doresc sa ajung prin aceste locuri ..cindva,chiar daca este vorba de pustiul Iudeii.Acesta apare mult mai bogat decit marile si modernele noastre orase ,care offffff.sint atit de sarace de cele mai multe ori in a ne oferi noua ,calatorilor de pe acest pamint seva de viata.!Plecam spre IERIHON ,dar inainte oprindu-ne pe la un magazin al unor arabi crestini ,care are de toate cele de la aur la casete video,mici obiecte religoiase.Admiram multiplele lumini ale oraselor de pe coline ,caci Iudeea este o tara a colinelor.Admiram in stinga noastra IERUSALIMUL in noapte,plin de lumini ,caci evreii se pare ca stau extrem de bine cu curentul electric si cu sosele,au sosele de invidiat,fata de sarmana Romanie!! Ne asteapta o masa gustoasa la Ierihon cu doua feluri de mincare.Ma grabesc la culcare ca a doua zi sa nu fiu obosita.In ciuda unei singure ore de somn cu o noapte inainte,nici nu am simtit in timpul acestei prime zile nici o oboseala.,caci nu am avut timp de asa ceva.

sofiaiuga 25.10.2008 20:41:45

ZIUA A DOUA
MUNTELE CARANTANIEI
Dupa servirea mesei de dimineata plecam la muntele Carantaniei ,unde ,de la poalele muntelui urcam pe jos pe drum serpuit ,nu prea mult ,admirind superbul peisaj de sus,cu gradinile ce rodesc de 4 ori pe an ,cu diverse culturi.Lasam in stinga noastra drumeagul ce duce spre pestera unde a pusnicit o vreme si SF.ILIE.Aci e un paraclis unde se slujeste o data pe an de sf.Ilie ,pe 20 iulie.Dar noi urcam mai sus si ajungem la o manastire in stinca unde asteptam putin sa ni se deschida.Este o constructie lunguiata ca un coridor ,unde in dreapta apare o pestera.Sintem asteptati cu apa rece de la frigider ;dupa ca ne racorim ,intram intr-o biserica ortodoxa greceasca ,unde se afla un singur calugar tinar,grec,celaalt ,mai in virsta care era inainte este plecat.Ne-a deschis un arab localnic se pare.Ne inchinam pe la icoane ,aprindem luminari ,urcam citeva trepte spre un paraclis unde se afla un altar deasupra unei pietre pe care a stat HRISTOS cind a fost ispitit de diavol ,dupa 40 de zile de post ,ca sa faca din pietre piini ;atunci Mintuitorul i-a raspuns ca nu numai cu piine traieste omul ci si cu tot cuvintul ce iese de la Dumnezeu.Minunat sa ajungi sa te rogi lui Dumnezeu ,sub acest altar tocmai pe piatra sfintita de picioarele lui Dumnezeu ,piatra pe care a stat cind a avut aceasta ispita f.puternica ,tinind cont ca eu nu ii prea fac fata de cele mai multe ori.Adica prin aceasta ispita Domnul ne-a aratat ca pentru a trece multe ispite ale lumii noi trebuie sa rezistam in primul rind ISPITEI TRUPULUI ,adica poftei trupesti cu diversitatea alimentara din zilele noastre ,caci cum vom rezista cind va veni foametea ,daca nu ne exersam de pe acuma!!Am intrat pe un balcon care da spre o prapastie foarte mare ,de unde ni se dezvaluie un peisaj superb!Luam pietre aflate intr-o ladita ,luate de pe munte de calugar si puse acolo pt a ne lua mai usor aceste pietre care sa le privim cind suntem ispititi de pofta alimentara si sa ne amintim sa rezistam si noi tentatiilor diverse culinare din aceasta lume ...cam greu ..dar daca ne rugem cu staruinta..o de am putea macar asta sa facem ...tot ar fi bine. De altfel ca sa trecem prin moarte la inviere ,asa cum HRISTOS A INVIAT si noi trebuie sa trecem prin carantania acestei vieti ,sa rezistam ispitelor din pustiul acestei vieti,asa cum el a rezistat ,pilda pentru noi ,oamenii ,la ispitele de pe muntele Carantaniei .Astfel am inteles eu mesajul de la aceasta minunata manastire :CONDITIA INVIERII TRECE PRIN REUSITA DIN PUSTIUL CARANTANIEI!Muntele se mai numeste si SARANDARION ,dupa numele celor 40 zile cit a postit Mintuitorul aici.La plecare am cumparat si cele 3 icoane care arata ispitirea Mintuitorului,una cu altarul si piatra de sub el,caci intotdeauna mi s-au parut MAGISTRALE aceste icoane ;si am mai primit una cadou de la calugar cu Maica Domnului ,o icoana f. veche ,de fapt sub forma de vederi .Cum sa nu dai si niste pomeniri pe acest important munte al ispitirii??!!! Ca Domnul sa ne ajute sa rezistam ispitelor de tot felul ale acestei lumi desarte.Asa cum spune ecleziastul –desertaciune sint toate ,ale acestei lumi,idee care mi s-a intarit prin vizitarea acestei minunate manastiri.

GHETIMANI
Plecam la Ierusalem de aici si intram inainte de a se inchide la ora 12, gradina Ghetimani,care tradus inseamna presa de ulei sau depozit de ulei.De la intrare admiram maslinii f.f.vechi care sint imprejmuiti cu gard.Este foarte multa lume ,unii au toti berete galbene pe cap ,pt a se recunoaste in caz de pierdere,nu stiu din ce tara erau ;noi aveam steagul tarii,altii erau ca berete albe pe care scria ceva in germana Stam un pic la coada pentru a intra in BISERICA NATIUNILOR ,care este catolica ,dar are 12 cupole ,si la care au contribuit toate natiunile .Se mai cheama si BISERICA AGONIEI ,caci inauntru se afla piatra pe care IISUS HRISTOS a plins cu lacrimi de singe ,inainte de patima sa ,rugindu-se ,ca om ,sa treaca acest pahar amar de la EL ,daca este cu putinta!Aci MINTUITORUL SI-A CALCAT VOIA PROPRIE A SIMTURILOR OMENESTI ,fiind pentru omenire o pilda vie, caci numai astfel putem si noi trece la viata vesnica prin rabdarea supararilor de tot felul ce ne vin in aceasta lume .Aceasta piatra o admiram deja de afara .In biserica tocmai se desfasura o slujba catolica.Am iesit din nou in pridvorul sustinut de coloane f.inalte de marmora si am privit in fata VALEA LUI IOSAFAT ,vale in care Dumnezeu va judeca lumea la a doua SA venire.Si arabii si evreii stiu asta ,caci toti au locuri de veci in cavouri suprapuse pentru a fi primii la judecata!Vizavi privim zidul cetatii Ierusalimului ,si tocmai la aceasta pozitie ,vizavi de biserica natiunilor ,se afla POARTA DE AUR ,SINGURA INCHISA PINA LA A DOUA VENIRE A MINTUITORULUI.Privid aceasta poara am avut SIGURANTA ca asa se va intimpla ,asta nu e poveste ci o realitate care se va intimpla ..si m-am gindit ca Dumnezeu nu poate fi cumparat ,nici cu donatii pentru manastiri sau fapte de milostenie DACA NOI NU NE INDREPTAM VIATA ,daca continuam sa rivnim ceea ce apartine aproapelui ,daca ii creem greutati in aceasta viata in loc sa il ajutam!Vai de noi ,cum vom da raspuns si cum ne vom prezenta cu mintea si sufletul imbicsite de atitea ispite pe care nu le putem trece cei mai multi.!!Sa ne ajute DOMNULsa putem sa le biruim ,sa biruim rautatea si indiferenta si mai ales ,unii ,satisfactia de a face rau altuia ,sau de a dori razbunare pt ceva nedreptate facuta noua!De aici ne indreptam spre

MORMINTUL MAICII DOMNULUI IN GHETIMANI
Construita de imparateasa Elena in anii323-333
Ajungem repede caci este foarte aproape ,stam putin la intrare caci un grup tocmai iesea,asa ca am scapat de coada pe care am vazut-o la intrare cind am intrat in gradina Ghetimani la bis.Natiunilor sau a agoniei.Coborim mai multe trepte ,45,.In dreapta cum intram apare altarul parintilor Maicii Domnului Ioachim si Ana,iar in stinga ,altarul SF.Iosif.Ne inchinam in ambele parti si coborim in continuare ,iar in dreapta apare locul de piatra in care a fost depus trupul MAICII DOMNULUI,inconjurat de o sticla ;intram aplecindu-ne ,ingenunchem ne rugam ,lasam pomelnice pt acatist inauntru sa cada pe piatra ,cu dolari depusi acolo ,caci ele sint luate apoi si citite.Admiram icoanele cu adormirea MAICII DOMNULUI .Lespedea are dimensiunile de 2m/1,2m.Mormintul serveste ca masa de altar pt.ortodocsi.In spatele acestui mormint se afla ,dupa ce iesim prin partea stinga pe o alta usa spre altarul armean,iar altarul coptilor este vizavi.,se afla deci in spatele mormintului ICOANA FACTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI IERUSALIMITISA ,PROTECTOAREA IERUSALIMULUI,icoana care s-a pictat singura,caci maica la care s-a aratat in vis DE 3 ORI,nu a vrut sa o picteze spunind ca este prea frumoasa ca ea sa o poata picta,asa ca intr-o dimineata a gasit-o gata pictata si a chemat tot soborul sa o vada.Maica Domnului a zis sa o puna in Ghetimani la mormintul ei ..INTR-ADEVAR ESTE CEA MAI FRUMOASA ICOANA A MAICII DOMNULUI!Ne-am inchinat si ne-am rugat la aceasta faimoasa icoana si am sarutat-o ,considerind acest fapt ca pe o mare cinste de care ne-a invrednicit Maica Domnului noua oamenilor care ajungem in TARA SFINTA!Daca cerem ceva de folos pentru sufletul nostru se implineste .In anul 1989 ,cind a fost inundatie singura icoana care nu a fost atinsa de apa a fost aceasta,iar in anul 1947 ,cind au fost mari inundatii cind a intrat apa pe geamul din spatele icoanei,singura s-a ridicat si a inchis geamul si a coborit numai dupa ce a fost scoasa apa.Cind a fost dusa in Bulgaria 4 paralitici care s-au atins de EA s-au vindecat!Nu am vazut din pacate si grota apostolilor care era inchisa intre orele 12-14.Ce program rau au si ei sa le inchida in amiaza mare ,cind sint vizitatori din toata lumea!

CALEA CRUCII

sofiaiuga 25.10.2008 23:40:43

Intram prin poarta leilor spre pretoriu si in drept cu un arc, in dreapta la locul unde se afla pretoriul ,unde Domnul fost judecat,in dreapta se afla biserica flagelarii ,catolica CU VITRALII UNDE Iisus este legat la miini,,iar vizavi de ea alta tot catolica ,unde IISUS APARE IN doua statui ce reprezinta ECCE HOMO ,dupa ce a fost batut ,iar alta cu crucea pe umar ;se mai vad si azi urme din vechiul LITOSTRATOS-GABATA,PE ALOCURI!
Intram in inchisoarea pretoriului ,unde IISUS a fost tinut cu picioarele in butuci .Este aci manastire ortodoxa greaca .Intram intr-o camera logitudinala in care ne apare o cruce si apoi imediat linga ea ,icoana MINTUITORULUI CU PICIOARELE IN BUTUCI .Impresionanta aceasta icoana pe care o vad pentru prima oara in viata!.Pe peretele din stinga ,acela pe care se afla si usa de la intrare ,sint icoane pictate cu drumul crucii pe care le fotografiez,impresionant de bine pictate! Vizitez si inchisoarea ,care are multe compartimente ,in care au stat si cei doi tilhari si barabas.Ma inchin la altarul grec unde admir niste icoane deosebite cu MAICA DOMNULUI pe care nu le-am vazut nicaieri altundeva,decit aici ,f.vechi..Aceasta manastire greceasca mi-a facut cea mai puternica impresie dupa CARANTANIA si mormintul MAICII DOMNULUI!
De aci incepe drumul crucii sau via dolorosa cu 14 opriri ,primele doua pe teritoriul pretoriului ,urmatoarele 7 pe drumul ce urca spre Golgota de-a lungul strazilor ,iar celelalte sint in interiorul bisericii invierii.La a 3-a oprire IISUS cade prima oara sub greutatea crucii .Aci se afla urma unui palme a LUI ce se-a sprijinit de perete ,la care ne inchinam si o sarutam ,apoi intram intr-o biserica unde ne impresioneaza o mare icoana ce reprezinta magistral acest eveniment ,cind Iisus cazut sub cruce este privit cu mirare si mihnire de mai multi ingeri care nu sint vazuti de oameni ,asa ca apar ca pe un fundal usor transparent.La statia a 4-a IISUS se intilneste cu mama Lui.Statia a 5-a este aceea care marcheaza locul unde crucea este dusa de Simon Cirineul.Statia a 6-a este locul in care Sfinta VERONICA face mila cu Mintuitorul stergindu-l cu o naframa;aci este o icoana cu sf.Veronica ,tinind in miini naframa cu chipul lui HRISTOS imprimat pe ea.Statia a 7-a cu inscriptia POARTA JUDECATII,prin care DOMNUL a parasit cetatea ,indreptindu-se spre locul rastignirii,aci EL cazind a doua oara sub greutatea crucii.Statia a 8-a este statia unde IISUS a intilnit femeile care il plingeau si este marcata de o cruce in piatra pe care scrie NIKA,in peretele unei biserici grecesti.Statia a 9-a,cu a 3-a cadere, este marcata de un STILP ,intre doua porti,aflat in stinga nostra cum urcam pe o straduta curba.

BISERICA INVIERII
Intram pe o poarta ce ne conduce in curtea bisericii INVIERII.De aci admiram aceasta mareata si mare biserica,in care se intra printr-o poarta inalta strajuita de mai multi stilpi ,dintre care unul din stiga cum privim spre intrare este crapat de la minunea venirii sfintei lumini cind ortodocsii au facut SFINTA LITURGHIE DE PASTE in curte pentru ca nu au fost lasati sa tina slujba inauntru la mormint .Dar SFINTA LUMINA nu a venit la armeni ,care slujeau inauntru ci tot la ortodocsi ..si in fiecare an vine la ortodocsi .Acest fapt ar putea sa puna pe ginduri celelalte confesiuni ce isi zic crestine ,dar ...minune !!......nu se intimpla acest lucru ,ele persistind in modul lor de manifestare si de a crede .Ne facem cruce si sarutam acest stilp marturie a credintei adevarate ,ortodoxe si intram in marea biserica.In fata noastra apare PIATRA UNGERII ,cu foarte multe candele deasupra ei ,iar pe peretele din fata noastra se desfasoara un mozaic cu luarea de pe cruce si ungerea cu miresme pe piatra ungerii.In centrul bisericii invierii se afla mormintul de unde DOMNUL a inviat .Ne asezam la coada ,care nu e foarte mare ,fiind deja dupa,masa,si rugindu-ne, asteptam sa ne vina rindul la intrare in mormintul gol pentru a ne inchina si ruga.Candele multe deasupra intrarii in capela ingerului ,unde acesta s-a aratat femeilor mironosite;ne-am inchinat in fata pietrei pe care a stat ingerul si am asteptat sa ne vina rindul sa intram in mormint.Am stat in genunchi si cu capul pe piatra rugindu-ma cit mai simplu si nesofisticat ,am privit icoanele cele 3 cu invierea ,pe care mi s-a dat voie sa le fotografiez,de fapt o singura poza mi s-a spus..dar eu nu m-am conformat ci am facut 3 poze;.ies si dintr-o incapere situata intre piatra ungerii si mormint cumpar niste luminari si le aprind.Urcam citeva trepte spre Golgota ,la altarul catolic ,unde ne apare in dreapta o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu o sageata in inima , Maica durerii,dupa cum a proorocit dreptul Simeon,ca o sabie va trece prin sufletul Ei.Este o statuie facuta de un spaniol.Ajungem si la locul rastignirii cu mintuitorul rastignit pe Golgota si avind pe sf.Apostol IOAN si pe Mama Sa de o parte si de alta .Ne inchinam si ingenunchem sub altar unde se afla un disc ce marcheaza locul unde a fost infipta crucea lui HRISTOS.Sub altar ,dupa ce coborim treptele vedem stinca Golgotei care s-a crapat in momentul mortii DOMNULUI si cineva, care a facut o poza ii apare in poza piatra rotunda ca un cap de om.Se spune ca aici ar fi ingropat ADAM,iar singele mintuitorului ,cazind pe el i-a spalat pacatul neascultarii.Dupa paraclisul lui ADAM ,ne sint prezentate de catre ghidul nostru si celelalte paraclise.in total fiind 17 paraclise.
PARACLISUL CUNUNII DE SPINI,capela biciuirii ,unde sub masa de altar se vede o parte dintr-o coloana de stilp pe care a fost DOMNUL ASEZAT CIND I S-A PUS CUNUNA DE SPINI.
Paraclisul aflarii sfintei cruci,la care coborim mai multe trepte pe linga capela frumoasa a armenilor,cu picturi deosebite si foarte vechi,in care se afla o statuie cu sfinta ELENA putind sfinta CRUCE.
Paraclisul Impatit-au hainele mele lorusi,locul unde Domnul a fost dezbracat de hainele sale,si pentru camasa au aruncat sorti ,adica nu au sfisiat-o ,ea fiind biserica ortodoxa a lui Hristos.
Paraclisul Sfintului LONGIN sutasul,unde am vazut doua icoane cu sf. Longin
Paraclisul butucilor ,unde sub sfinta masa se afla o placa cu doua orificii in care au fost puse picioarele domnului.
Paraclisul inchisorii lui Hristos SI ,IAR IN SPATELE PARACLISULUI BUTUCILOR SE AFLA ICOANA UN PARACLIS MIC CU ICOANA Maicii Domnului plingind.Acum aceasta icoana nu se afla acolo ,caci era la renovare
Paraclisul latinilor unde se afla stilpul biciuirii,oparte din el ,inchis intr-un acoperamint de fier.
ParaclisulNU MA ATINGE,locul unde s-a aratat Mariei Magdalena si un altar inchinat Mariei Magdalena,cu o icoana a DOMNULUI .
Paraclisul coptilor se afla in spatele mormintului si trecem pe linga el stind la coada pentru a intra la sfintul mormint pt inchinare.
Biserica ortodoxa a sfintei invieri.ACI se afla un suport de piatra ca si o cupa asemenea unei flori ,ce are un glob deasupra impartit de 4 linii ce se unesc la nivelul unui buton negru,la nivelul acestuia fiind CENTRUL UNIVERSULUI.,mijlocul pamintului.
Desi nu doream sa plecam de aici din aceasta biserica ..totusi am plecat putin la bazrele din preajma ca sa ne mai cumparam niste lucruri precum icoane ,samirna ,tamiie ,amintiri pt cei de acasa,esarfe..suc natural de rodii,facut pe loc sub ochii nostri.Inainte de a cobori din nou de la Ierusalem la Ierihon,am vizitat si

Biserica ortodoxa romana de la Ierusalem
Situat mascat de o pompa de benzina ,intram intr-o curte cu alei ce ne conduce la intrarea in biserica ,urcam citeva trepte ,trecem pe linga locul de aprins luminari si intram in holul bisericii unde ne inchinam la o cruce apoi intram sa ne inchinam in biserica frumos pictata,cumparam mir ,icoane ...s.a.,apoi plecam spre Ierihon unde luam masa si sintem cazati.Ni se spune ca aici nu prea sint locuri de cazare si nu au conditii ca la Ierihon ,dar eu am citit undeva ca ar avea 60 locuri de cazare.!

mirelat 26.10.2008 05:52:03

de ce fonturile astea

sofia, mi-ar place sa citesc tot ce ai scris, dar de ce ai ales caracterele astea obositoare, care fac citirea aproape imposibila?

siana 26.10.2008 16:24:54

Intradevar impresinant

Scumpa mea!Din tot sufletul iti spun ca ai reusit sa redai viata acelei calatorii,prin puterea stiloului(a tastaturii aici).Iti spun ca am citit cu sulfetul la gura si lacrimi in ochi.
Acum ma rog ca Dumnezeu sa-mi daruiasaca si mie acea bucurie de a avea posibilitatea si sanatatea de a avizita Locurile Sfinte.
Doamne Ajuta!
Daca ai mai vizitat ceva de curand te rog multa sa scrii.Ai un dar de a scrie prin care redai viata acelor momente traite .

sofiaiuga 26.10.2008 20:06:13

ZIUA A TREIA
MUNTELE TABOR
Pe muntele Tabor a avut loc evenimentul schimbarii la fata a Mintuitorului nostru.Situat la doar 562 m deasupra vailor inconjuratoare ,el apre maiestuos din mijlocul cimpiei.Urcam de la un anumit nivel ,unde se afla un bazar pentru cumparaturi,cu minibusurile arabilor.Sus ni se dezvaluie o panorama splendida a imprejurimilor.Ne apare in fata biserica din piatra ,zidita de un pustnic roman arhimandritul IRINARH ROSET ,UNUL DIN MARII CALUGARI ROMANI,a carui mormint se afla in partea dreapta a bisericii ,dar nu imi amintesc ca ghidul nostru sa ne fi spus unde este ingropat ca mergem si la mormint ,fiind in curtea manastirii.Aci ne-a deschis o maica rominca.Am avut norocul sa nu mai fie nimeni decit grupul nostru.Am intrat in curte,admirind copacii grosi si florile, si apoi in manastire .Aci in stinga cum intram se afla o icoana a Maicii Domnului ,mare vindecatoare,unde lumea cumpara cu 10 dolari placute cu ochi ,miini sau picioare ,placute pe care scrie in lb.greaca EUHARISTIA,de multumire ,pt cununie...etc..sau alta parte a corpului de care sufera fiecare aflat in cauza, si se roaga acolo la icoana apoi le leaga linga icoana de suport.Erau f.f.multe astfel de placute legate acolo.Am legat si eu 4 ,apoi m-am inchinat la icoanele celelalte si am admirat picturile .Am iesit in curte ,trecind prin pangar ,dupa ce am cumparat luminari si am dat pomeniri la sf.Liturghie,am privit la arborele de piper si la gradina de maslini ,si in acest timp a venit un NOR PE TABOR SI AM FOST BINECUVINTATI CU O PLOAIE SCURTA DE VARA ,TOCMAI CIND EU AM INGENUNCHIAT IN FATA CELOR 3 COLIBE DIN SPATELE MANASTIRII . ca sa ma rog,deci m-am rugat pe acea ploaie minitorentiala.Apoi ploaia a trecut asa cum a venit si a aparut iar soarele .Pina la venirea minibuselor am simtit o pace in suflete si imprejur ,deosebita,dar nu numai eu ci si altii au simtit aceasta INVALUIRE A PACII IN SUFLET SI IMPREJURUL ,EXTERIORUL NOSTRU.Am profitat de acest rastimp de aprox.20 minute ca sa admiram nu numai peisajul de sus ci si gradina cu flori multicolore din dreapta manastirii ,inainte de intrare.Aci ne-am facut toti mai multe poze.Am plecat cu regret ca trebuie sa parasim aceasta minunata zona care raspindea atita pace in jur.!

RIUL IORDAN

Plecam mai departe si ajungem la riul Iordan .Cu doua zile inainte ne-am cumparat cu 5 $fiecare o camasa cu botezul Domnului pictat pe ea.Dupa ca am admirat locul amenajat pentru scalda ,am luat camasa peste costumul de baie ,caci ea devine f. transparenta dupa ce se uda.Preotul nostru insotitor si cu diaconul ghid au facut intr-un vas adus de la Ierihon SFINTIREA APEI ,apoi am sarutat crucea si ne-a stropit cu apa proaspat sfintita si apoi am intrat in apa la scalda zicind si niste rugaciuni in gind ,de multumire ca ne-a invrednicit Dumnezeu sa ajungem aici sa ne scaldam in apa binecuvintata de botezul Mintuitorului,apoi psalmul de umilinta 50 a lui David.Am primit fiecare din vasul cu apa sfintita si am luat apa in sticle pe care sa o ducem acasa ,ca sa ne stropim cu ea casele,dupa ce punem in apa de la Iordan din riu si putina aghiasma din aceea primita.Baia ne-a inviorat pe moment ,dar seara am simtit parca mai puternic oboseala zilei ;dar in zilele ce au urmat am fost revigorati de aceasta baie.Plecam mai departe admirind in drumul nostru MAREA TIBERIADEI,lac cu apa dulce ,unde s-a gasit in anul1986 o barca veche din lemn ,ingropata in namol,care se presupune ca era de pe vremea apostolilor.Trecem prin orasul TIBERIAS ,lasam in stinga localitatea MAGDALA ,unde a trait Maria Magdalena ,inconjuram lacul acesta numit si MAREA GALILEII ,in jurul caruia Mintuitorul a propovaduit si ajungem la o biserica catolica TAGBA,in localitatea cu acelasi nume.,aflata pe locul unde Mintuitorul a inmultit pestii si piinile.Sub altar se afla piatra pe care Mintuitorul a stat cind a facut aceasta minune.In fata se afla un mozaic cu pesti si piine.Desi aproape se afla si biserica celor 9 fericiri nu pot sa inteleg cauza pentru care nu am fost dusi acolo si sa ni se citeasca ,dupa obicei ,cele 9 fericiri ,ca sa ni le reamintim.Cu regret ..am tacut ..pt ca eu mereu ceream ceva ce trebuia sa vedem si nu voiam ca acest fapt sa devina un leit motiv.Vizitam biserica franciscana din piatra neagra,ce contine inauntru piatra pe care HRISTOS s-a aratat ucenicilor dupa inviere ,asteptindu-i cu peste si piine .Aci a avut loc a doua pescuire minunata!Piatra se cheama MENSA CRISTI .Afara intr-un parcdin curtea manastirii se afla o statuie neagra, care ne reaminteste de repunerea in drepturi de apostol a lui PETRU.Admiram peisajul frumos spre MAREA GALILEII ,UNDE INTRAM IN APA CU PICIOARELE.Apa este calda ,placuta imbiindu-ne la o baie ,dar penrtu care nu mai era timp!.Am vazut aproape de biserica 6 discuri mari de piatra ,ce reprezinta urme ale unei biserici mai vechi numita cele 12 tronuri,ridicata in amintirea promisiunii facuta apostolilor.Plecam mai departe de-a lungul lacului la CAPERNAUM,ORASUL CARE A DEVENIT RUINE ,ASA CUM A SPUS Mintuitorul ,din cauza necredintei locuitorilor ei ,in ciuda atitor minuni facute in acest oras.Iata o prevestire a ceea ce se va alege de frumoasele noastre orase ,daca in ele va persista necredinta oamenilor ,dar si a politicienilor si a conducatorilor acestor orase.Ei ar trebui adunati aici ,toti politicienii si magnatii lumii ca sa vada unde duce NECREDINTA !!!.Ar trebui adunati aici asa cum a spus EMINESCU despre oamenii ,care sint”niste rai si niste fameni.”Aici se afla o biserica catolica pe locul casei lui PETRU ,apostolul ,ruine care se mai vad si astazi!S-a pastrat f. bine si templul cu ziduri si citeva coloane albe,iar la intrare intr-un parc este o statuie a lui apostolul PETRU.Dupa admirare ruinelor si cainarea[plingerea] in gindul meu a acestor locuitori necrediciosi ,plecam in apropiere la o biserica ortodoxa greceasca ,aflata pe locul vindecarii slabanogului.,foarte interesanta ca si constructie cu cupole rotunde rosii.Azi am fost in mai multe biserici catolice decit ortodoxe ,doar in doua aci si pe Tabor si va marturisesc ca am avut ,in ciuda evenimentelor importante din viata Mintuitorului care au avut loc pe locurile unde se aflau bisericile catolice ,o senzatie de neimplinire ,de disconfort.Deee..sufletului nu poti sa-i comanzi sa simta si aici in bisericile catolice ca si cind intru in bisericile ortodoxe,ci el simte asa cum ..trebuie ,zic eu ,in functie de locul in care se afla si trupul.Mergem spre Nazaret ,unde sintem cazati la etajul 4 de unde ni se ofera o panorama splendida de noapte a orasului cosmopolit NAZARET.

sofiaiuga 26.10.2008 20:10:46

Citat:

În prealabil postat de siana (Post 97807)
Scumpa mea!Din tot sufletul iti spun ca ai reusit sa redai viata acelei calatorii,prin puterea stiloului(a tastaturii aici).Iti spun ca am citit cu sulfetul la gura si lacrimi in ochi.
Acum ma rog ca Dumnezeu sa-mi daruiasaca si mie acea bucurie de a avea posibilitatea si sanatatea de a avizita Locurile Sfinte.
Doamne Ajuta!
Daca ai mai vizitat ceva de curand te rog multa sa scrii.Ai un dar de a scrie prin care redai viata acelor momente traite .

mai m de scris zilele 4,5,6,si 7,:67:dar pe rind caci e destul de obositor sa ma concentrez .Eu le scriu si pt mine in word ca sa-mi ramina si asa a aparut scrisul dupa copypaste,dar acuma am modificat scrisul in word si cred ca se vede mai bine .Nici eu nu vad fara ochelari:43:

siana 27.10.2008 20:51:52

Abia astept

Sincer abia astept si povestea zilelor urmatoare.
Eu deocamdata nu am avut probleme cu cititul,nu m-au durut ochii.
Poate am fost entuziasmata de ceea ce citeam :).
Doamne ajuta!

sofiaiuga 27.10.2008 21:36:55

ZIUA A PATRA
NAZARET
BISERICA BUNEIVESTIRI

Dimineata dupa ce luam micul dejun la restaurantul hotelului,plecam la obiectivele din NAZARET.prima biserica este catolica si e impunatoare .Intram in curte si admiram pe un coridor ,un fel de prispa lata ,icoane mari ale Maicii Domnului din toate tarile crestine ale lumii,iar icoana ce reprezinta pe Maica Domnuluidin Romania, este in dreapta ,nu departe de intrare si are pe Fiul la pieptul ei ,adica ininima ei ,vrea sa ne spuna icoana.Intram in biserica latina ,facuta pe ruinele casei lui Iosif ,pe care le privim de la exterior.Inauntru pe pereti apare in stiga amvonului o icoana mare de 3/1,5 m cu bunavestire ,iar de jur imprejur ,biserica este tapetata cu icoane ale Maicii Domnului din intreaga lume ,adica imbracata in costumul specific tarii respective,chinez ,japonez,spaniol ,tailandez,brazilian....etc,in mozaic

BISERICA DE LA FINTINA MARIEI
Aci este o biserica greceasca cu o pictura facuta de romani ,de fratii MOROSANU ,din MARAMURES.Ne inchinam pe la icoane ,admiram frumoasele picturi ,in care domina mult culoarea alba,apoi lasam in dreapta altarul si mergem citiva metri spre izvorul ce susura de jos.ACI se afla o icoana mare a BUNEIVESTIRI ,in care in momentul acceptarii vestii de la inger ,se vede tatal deasupra si in pintecele fecioarei cum s-a intrupat Dumnezeu Fiul!Este o icoana UNICA IN LUME si are cam2/1m.Admiram aceasta frumoasa si foare sugestiva icoana a intruparii Mintuitorului ,ne rugam la ea ,ne facem poze si ne grabim sa luam apa, caci in urma noastra tocmai au intrat un grup de nemti care aveau si ei sticle de luat apa.Apa o luam dintr-un vas inox aflat in stinga izvorului ,mai sus ,caci izvorul este jos si apa este adusa prin teava in acest vas dotat si cu un robinet.Aprindem si ceva luminari ,si plecam caci tocmai au intrat un grup de rusi ,care s-au apropiat sa cinte in fata iconostasului. Ce frumos sa vezi aici ,in Tara Sfinta toate natiile inchinindu-se la locurile cele mai sfinte ale crestinatatii! La poarta in dreapta ,un arab crestin ,care si stie romaneste ne face reduceri daca luam mai multe obiecte.Am luat una in lb.romana cu binecuvintarea casei ,breloc cu crucea ierusalimiteana ,unul cu icoana buneivestiri descrisa,unul cu crucea de la Beteeem si 3 cu icoana buneivestiri cu magnet.

CANA GALILEII
Aici Mintuitorul a facut prima minune,desi nu ii venise ceasul inca ,dar a facut-o la rugamintea mamei sale,ascultind de ea.Cit de rataciti sint cei care se mai indoiesc ca Domnul nu asculta rugaciunile Fecioarei mame!Dar fericiti cei care se roaga ei sa ii ajute in lupta cu ispitele ,caci EA este cea care a zdrobit capul sarpelui!,deci are aceasta putere sa ne ajute in luptele noastre cu fortele raului!Intram in curte si vedem o biserica din piatra ,caci aici piatra este din abundenta ,iar inauntru sint doua din cele 6 vase de piatra in care Domnul a preschimbat apa in vin,de o parte si de alta a altarului,avind fiecare o icoana mare cu Mintuitorul ,iar celalalt vas ,din stinga ,icoana cu Maica Domnului.Biserica este ortodoxa greceasca,pe locul unde a fost situata casa mirelui ,SIMON,ale carui moaste se afla in partea dreapta la intrare.Hramul bisericii este Sfintul apostol TOMA.Ne inchinam la icoane ,dar mai ales la icoana facatoare de minuni a lui Simon cu sf.Bartolomeu ,acel Natanail despre care spune in Biblie;la ea este bine sa se roage tinerii pentru o casatorie reusita.La iesire am cumparat un litru de vin in 2 sau 4 sticlute ,dupa cum a voit fiecare.Apoi am trecut si pe la citeva magazine din Cana ,unde am fost serviti cu vin in pahare mici si ni s-a oferit vin negru si galben in sticle de forme foare interesante dotate unele si cu robinet .Preturile dupa marimea sticlei,nu prea ieftin.

HAIFA
Oras situat la poalele muntelui CARMEL ,statiune si port la Marea MEDITERANA ,ne-a oferit o imagine superba ,panoramica de sus ,unde am admirat si niste gradini ce imprejmuiau templul BAHAI Aci am facut multe poze si nu ne mai saturam de priveliste!Dar inainte de admirare am vizitat manastirea catolica STELA MARIS ,care are sub altar o grota in care a stat profetul ILIE ;in curte se afla o statuie cu sfintul ILIE cu sabia ridicata,iar pe o terasa in stinga intrarii se ajunge la pangar,unde este f.f.multa lume.Plecam spre

CEZAREEA PALESTINEI
Alaturi de ruinele vechiului oras,intinse ,care ar necesita ,ni se spune 2 ore de vizitare, se afla un oras nou ,modern cu vile frumoase ,cu spatii verzi ,vile situate pe malul marii Mediterane,unde si noi oprim jumatate de ora sa admiram APEDUCTELE ROMANE si sa intram macar cu picioarele in marea Mediterana ,care era foarte limpede si calda cu un nisip extrem de fin,incit nu ne mai dadeam dusi de acolo.Dar am plecat spre

IOPPE SAU IAFFA de azi,
la manastirea ortodoxa greaca ,aflata chiar pe malul marii Mediterane,pe locul unde sfintul apostol PETRU a inviat-o pe Tavita,in casa lui Simon tabacarul.Alaturi de altarul grec,cu hramul sfintii Arhangheli, in stinga se afla un altar romanesc chiar pe locul unei coloane ,stilp de piatra pe care s-a rugat sfintul apostol PETRU pentru invierea Tavitei,cu hramul Sfintii apostoli PETRU SI PAVEL.De pe terasa am admirat marea si alaturi am vazut si biserica rusa SF. PETRU ,unde era multa lume ,caci se pregateau de o cununie religioasa.Am urcat niste trepte marginite de balustri albi pina la o sala de mese ,unde un calugar roman de acolo ne-a servit cu ceai si cafea.Acesta manastire s-a construit in mai putin de un an ,caci altfel ar fi trebuit retrocedat evreilor locul.Deci iaca si o minune ca o biserica sa se faca asa repede ,intr-un termen greu de atins!Nu ma mai saturam sa privesc peisajul marin ;batea un vint caldut dinspre mare.Tot din portul IAFFA proorocul IONA a calatorit pe mare spre Tarsis si a fost inghitit de un peste mare.Mi-ar placea foarte mult sa revin la Ioppe,IAFFA de azi!plecam mai departe si trecem prin orasul modern ,situat pe malul marii TELAVIV,admirind marea ,dar si hotelurile internationale moderne de pe malul marii.Ne indreptam spre

LYDDA
PATRIA SFINTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE.Biserica e ortodoxa, este construita pe locul unde a fost casa mamei sfintului si este locul unde a fost ingropat SF.GHEORGHE,LA SUBSOL.,in cripta.Aci nu se mai afla trupul lui ,el a fost luat de catolici si dus nu retin unde,in ce localitate,si a ramas doar mormintul ce are deasupra pe capac un mulaj al sfintului .E seara si intuneric cind intram in biserica ,unde se afla o maica rominca.Ne inchinam la o icoana argintata cu sfintul GHEORGHE ,dar si la aceea de pe iconostas ,facatoare de minuni ,precum si la moastele aflate intr-o mica ladita,tot acolo.Altarul din stinga are hramul Nasterea Maicii Domnului ,iar altarul mare desigur hramul SF.MARE MC.GHEORGHE.In partea dreapta a altarului mare,se afla LANTULcu care a fost legat sf.GHE.inainte de a fi omorit!Trecem si il sarutam ,apoi ne facem cite unii poza cu el pe gitul nostru.Apoi ne cumparam luminari si mir ,ulei de la candela sfintului ,agheasma,aprind o luminare ,apoi mai admir icoanele pina la plecare dupa ce urc de la cripta aflata la subsol.Pe intuneric ,plecam spre Ierihon ,admirind in drumul nostru multiplele lumini de pe coline ce indica localitatile aflate pe traseu .

sofiaiuga 28.10.2008 22:44:00

ZIUA A CINCEA
MUNTELE MASLINILOR
MANASTIREA TATAL NOSTRU
Dupa ce urcam in serpentine pe munte ,ne oprim la aceasta manastire carmelitana ,aflata pe ruinele unei manastiri orotodoxe,biserica ELEON,construita de SF.ELENA.Intr-o pestera aflata aici IISUS HRISTOS i-a invatat pe apostoli sa se roage ,i-a invatat rugaciunea TATAL NOSTRU ,de unde vine si numele acestei manastiri.Intram in curtea cu copaci grosi si umbrosi si admiram peretii de jur imprejur atit in curte cit si inauntru in manastire ,pe care scrie rugaciunea Tatal Nostru in 62 de limbi.In lb.romana scrie in partea dreapta a altarului.Dar nu imi amintesc sa fi vazut grota in care Mintuitorul a spus aceasta frumoasa rugaciune apostolilor.PACAT MARE ca nu ni s-a aratat! Si nici manastirea DOMINUS FLAVIT ,care nu e prea departe de ea si care era in program .Chiar ca nu inteleg nici acuma de ce!!??

CAPELA INALTAREA DOMNULUI
Este o constructie rotunda si are o cupola cu mici ferestre.Aci am admirat si privit urma TALPEI MINTUITORULUI cind s-a inaltat la cer!.Ne-am inchinat si am sarutat acest loc deosebit sfintit de pasii Mintuitorului.Locul este incadrat de o ladita de lemn,iar alaturi se poate aprinde luminari cumparate de la intrare,si sa le punem intr-o ladita cu nisip ,aflata linga urma talpei .Curtea capelei este inconjurata de ziduri inalte.Acest loc este cinstit nu numai de crestini ci si de musulmani
Mai urcam pina la manastirea ruseasca de calugarite cu hramul Inaltarii , de pe ELEONcare este inchisa fiind in renovare .Intram intr-o curte mare cu alee cu pomi umbrosi si ajungem la locul care marcheaza piatra pe care a stat Maica Domnului ,cind s-a inaltat la cer Fiul EI,in partea de sud-est a bisericii,avind deasupra o icoana a MAICII DOMNULUI.Ne inchinam aci si apoi trecem prin curtea cu pomi umbrosi si admiram Ierusalemul de sus si o priveliste minunata a imprejurimilor ,despre care nu stiu nimic pt ca nimeni nu ne explica ce se vede jos ,ce sate ,localitati .Am inteles ca din turn se vede pustiul Iudeii pina la Marea moarta.Lasam in dreapta acest peisaj si intram in paraclisul construit pe locul unde s-a aflat CAPUL SF. IOAN BOTEZATORUL ,unde se mai vede groapa in care a fost gasit si partial din frumosul pavaj original.Ne inchinam si sarutam acest loc sfintit unde a stat ingropat capul SF.IOAN BOTEZATORUL ,ne inchinam si la icoana sfintului,admiram celelalte icoane din paraclis ,aprindem lumainari si dam pomelnice ,caci aici ,pe linga maicile rusoaice sint si maici romince.Plecam spre iesire cind tocmai intrau in acest paraclis un alt grup, straini.La poarta ne luam icoane cu Inaltarea Domnului si mir cu o frunza in el ,verde ,cu mir imbatator ,care cuprinde si uleiuri de la icoane mari facatoare de minuni ,cum este si aceea din aceasta manastire rusa.La poarta le vinde un paznic roman.Intru si la pangar dupa ce imi iau apa de drum de la un robinet aflat linga poarta,dar nu cumpar nimic preturile la rusi fiind cam saltate.
Plecam de aici la
MUNELE SION
,la biserica unde a adormit Maica Domnului ,dar urcam putin cu autocarul si ne oprim la ZIDUL PLINGERII .Era simbata ,sarbatoarea evreilor si aici la intrare am stat la coada si am fost controlati ca la vama ,doar ca nu aveam decit bagaje minime.Pentru noi crestinii zidul plingerii are doar semnificatia unui vestigiu al templului lui SOLOMON ,ruine ce le privim in dreapta noastra ,asteptind la coada la intrare.Acest zid mare la care se roaga evreii si pun biletele in el ,de o parte femeile ,de o parte barbati ,ma face sa ma intreb daca Dumnezeu le mai asculta rugaciunile ,caci ei se roaga la un Dumnezeu UNIC ,NU TREIMIC .Asa ca la zidul plingerii evreilor eu am pus miinile pe zid si m-m rugat pentru ...EVREI:DA-LE DOAMNE SA TE CUNOASCA PE TINE DUMNEZEUL CEL ADEVARAT IN 3 PERSOANE ,sa isi foloseasca inteligenta urmind cele 10 porunci ale tale spuse de FIUL TAU, lor,pe muntele fericirilor,si nu sa faca rau omenirii in speranta desarta a unei imparatii din lumea aceasta.Plecam si urcam pe jos pe linga zidurile inalte le Ierusalimului pe SION la biserica impunatoare catolica unde la demisol se afla locul adormirii MAICII DOMNULUI ,cu un mulaj al EI din lemn de abanos, pe un pat mortuar cu o cupola pictata cu Domnul IISUS si femei din Vechiul Testament .Parca nu mi-a placut ,desi stiu ca om fiind si EA a fost muritoare.Aci a fost casa SFINTULUI IOAN EVANGHELISTUL ,caruia DOMNUL i-a dat-o spre ingrijire.Tot aci s-a pogorit si Duhul Sfint asupra apostolilor.Aci sint 9 altare ,iar sus in biserica aflata deasupra sint 7 altare .Iesim si trecem pe linga memorialul holocaustului.Mergem tot prin aceeasi zona si vedem casa si locul unde a avut loc CINA CEA DE TAINA ,un spatiu gol,camera cu citeva coloane la care urcam citeva trepte; inconjurat de niste coloane se afla un maslin pe o masa ,unde a fost CINA;apoi foarte aproape intram la mormintul regelui DAVID ,aflat pe un piedestal inalt si acoperit cu o cuvertura albastra.Se intra separat femeile pe o parte si barbtii pe alta parte ,dar un zid fals de pinza ne impiedica sa vedem bine si clar pina la mormint.Camera este ingradita cu o usa de fier care nu permite intrarea pina la mormint,cel putin la acea ora si dinspre partea femeilor.Mormintul se afla sub cina cea de taina ,adica sub acest foisor de foc,unde si Duhul Sfint s-a pogorit asupra apostolilor.Locul unde odihneste scriitorul PSALTIRII,prorocul lui Israel si stramosul lui HRISTOS este venerat de iudei ,crestini si musulmani. Iesind din aceste locuri coborim spre autocar admirind de sus de pe SION biserica SF.PETRU GALICANTU ,aflata si ea in program...dar...e locul in care PETRU S-A LEPADAT DE HRISTOS si am aflat ca este biserica catolica.Admiram de sus gradina Ghetimani cu Biserica Natiunilor ,biserica SF. STEFAN ,primul martir ,biserica Maicii Domnului si a Mariei Magdalena ,svelta si cu cupole de aur ...aflate si ele pe lista de vizitare...dar....mai erau si altele pe muntele de vizavi ,numit si muntele sfatului rau ,unde s-au sfatuit evreii sa-l vinda pe HRISTOS ,dar care nu erau in program .In Ierusalem sint foarte multe biserici acestea enumerate sint mai aproape una de alta si totusi ..nu le-am vazut decit de departe ,caci a trebuit sa plecam in patria sfintului IOAN BOTEZATORUL

sofiaiuga 28.10.2008 22:45:04

AIN –KAREM
Vizitam biserica catolica zidita pe locul casei in care s-a nascut sfintul Ioan Botezatorul,Dupa ce admiram icoanele din biserica ,coborim in pestera unde s-a nascut SF.IOAN BOTEZATORUL,aflata pe locul casei unde au locuit parintii Lui ,Zaharia si Elisaveta,ne inchinam in acest important loc ,unde s-a nascut “cel mai mare om nascut din femeie”.Din pacate din nou am fost privati de a vizita BISERICA VIZITARII ,unde Elisaveta se intilneste cu Maica Domnului ,care vine la ea sa o ajute ,dupa ce a aflat de la ingerul Gavriil ca si ea este insarcinata,asa ca nu am vazut cele 3 fresce impresionante din acesta biserica ,motivatia fiind sa prindem deschisa biserica franciscana din

PUSTIA SF.IOAN BOTEZATORUL SI
PESTERA SF. IOAN BOTEZATORUL
Coborim dupa un drum nu prea lung ,din autocar si mergem pe jos coborind si admirind o vale adinca ,un peisaj frumos in care apar si destui copaci ,spre deosebire de pustia Iudeii.Ajungem la o manastire benedictina ,intram pe o poarta de piatra ,strabatem un culoar pietruit si strajuit de copaci,pina la manastire ,unde se afla izvorul ce curge din pestera sf. IOAN BOTEZATORUL,numit si izvorul pustnicului, in stinga ,iar in fata intram print-un coridor lunguiet in manastire. .Apa din acest izvor curge intr-un bazin mic ,unde femeile ce vor sa nasca copii se scalda . Coborim niste scari si ocolim bazinul maricel cu pesti rosii ornamentali in el ,inconjurat de un gardulet de fier ,incadrat de o terasa rotunda.Apoi urcam niste scari pina la pestera unde a trait singur de la virsta de doi ani si jumatate,SF.IOAN ,hranit de ingeri ,caci mama lui a murit cind el avea aceasta virsta.Admiram superbul peisaj spre Valea lui IOSAFAT unde se afla si multe pesteri si nu departe originea izvorului SILOAM, si urcam sa luam apa de la izvor ,care este o apa binecuvintata ,foarte buna de baut si rece .Ea curge prinr-un jgheab natural de piatra deasupra caruia se afla o candela . Corespunzator cu acest izvor la care se coboara 3 trepte ,in dreapta, inainte de intrarea in manastire se afla o terasa cu o pictura bizantina a SFINTULUI IOAN ,mare,pe perete,care parca ne priveste pe noi cei care venim inchinatori la aceasta manastire.In sfirsit intru si in biserica ,strabat coridorul lung si ajung int-un hol pardosit cu pietre naturale ,iar in dreapta se afla usa de intrare in manastirea propriuzisa ,care este lunguiata ,cu scaune si icoane tablouri pe pereti pina la altar. Totusi imediat linga intrare se afla o icoana mare bizantina a Sf. IOAN Botezatorul cu o candela aprinsa si linga ea un disc cu nisip si luminari.Am prins 3 luminari ,apoi inca una rugindu-ma putin la acest mare sfint pe care eu il pretuiesc in mod deodebit. ESTE PRIMA MANSTIRE CATOLICA CE IMI PLACE ,poate pentru faptul ca se afla in aceasta frumoasa pustie cu icoane bizantine ale Sfintului ,cu o apa f. buna si rece de baut si cu un peisaj splendid in jur la care se adauga o liniste deosebita,Imi place f.f.mult si il rog pe SF.IOAN sa ma invredniceasca sa mai ajung cindva in aceasta pustie care ii poarta numele si sa ma mai rog la icoanele Sale frumoase de aici ,mai mult decit am facut-o acuma ,cind am fost ocupata si cu filmatul si cu luatul apei si cu...luatul de ulei de la candela SA din biserica ...cu seringa.:76::64:

sofiaiuga 30.10.2008 00:02:36

ASEZAMINTUL ROMANESC DE LA IERIHON
Azi este Duminica si participam la Sfinta Liturghie la biserica romaneasca din IERIHON ,cel mai vechi oras din lume de1000ani vechime si situat la 400m sub nivelul marii.
Terenul a fost donat de de o familie de romani ,familia SAMOILA ,care faceau prescuri pentru diferite manastiri ortodoxe.Alaturi de acest teren ,insuficient pentru costructia manastirii s-a mai cumparat un teren limitrof de catre Patriarhia romana.In octombrie 1999 s-a pus temelia acestui lacas.Azi vedem o manastire gata pe dinauntru si pe dinafara numai din piatra si marmora cu gust asamblate ,cu o pictura frumoasa ,atit in paraclis ,cit si in manastire.Daca in paraclis exista iconostas ,manastirea are in loc de iconostas ,doua coloane de o parte si de alta a a altarului ,noi putind sa admiram si picturile din altar ,de unde ne priveau IISUS HRISTOS si MAICA DOMNULUI.Dam pomeniri ,aprindem luminari si ne rugam ,fiecare dupa puterile sale ,dupa terminare unii isi mai iau cite ceva amintiri pentru acasa.In curte ne privesc niste flori din glastrele puse pe balcoanele cladirii ce inconjoara manastirea,unde sint 80 locuri de cazare in camere de 2-3 persoane cu aer conditionat ,terasa ,baie.Intrarea nu este terminata ,se lucreaza la sala de primire si protocol ,precum si la anticamera de la paraclis.Nu sint terminate nici terasele ,cea de la sala de mese si cea de la etajul intii.Aici pe scari marmora roz este la ea acasa ,ca si pe pereti pina la un nivel oarecare si pe unele terase de la etajul unu.Cred ca nici chiar toate camerele nu sint terminate .Sus pe acoperis ,care este in stil arab ,tip terasa ,se afla panourile solare ce incalzesc apa.Este bine a veni in TARA SFINTA prin firme ca asigura cazarea aici ,pentru ca beneficiati de ghizi foare buni si cu multe cunostinte religioase ,fiind calugari ,dar si istorice,chiar agronomice un pic si ajutati cu o parte din acesti bani la terminarea lucrarilor .Aici mai au un teren linga asezmint unde se preconizeaza a se face o BAZA DE TRATAMENT PENTRU BOLI DE PIELE ,REUMATICE SI GINECOLOGICE ,fiind aproape de Marea Moarta.Daca doriti sa ajutati asezamintul romanesc de la Ierihon puteti trimite ajutor prin orice fililala a BCR DIN TARA:
-CONT LEI:2511.31-25.106ROL cod IBAN RO 92-RNCB-5040-0000-0025-0106
CONT USD:2511.31-25.108,cod IBAN:RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108
-CONT EURO:2511.31-25.107,cod IBAN:2511.31-25.107 cod IBAN:RO65-RNCB-5040-0000-0025-0107
DIN STRAINATATE se pot folosi urmatoarele coordonate:ROMANIAN ORTHODOX PATRIARCHATE-ROMANIAN CHURCH,46 SHIVTEI ISRAEL STR95105,JERUSALEM,ISRAEL la banca:”LEUMI LE ISRAEL”-KING GEORGE BRANCH,22KINGGEORGE STR94262,JERUSALEM,ISRAEL:cont:302632/16[tip-070/3]CODiban:lumii il it tlv
Nr.oficial de contal clientului in moneda tarii este:902-330-302629/85 .
Dupa Sfinta Liturghie am luat masa si al plecat in PUSTIA IORDANULUI la

MANASTIREA SFINTUL GHERASIM
Aflata la 3 km de riul Iordan si de Marea Moarta,are inauntru icoana facatoare de minuni acestui sfint care a trait in secolul 5.Intram de la o parcare medie ,printr-o poarta intr-un parc cu copaci exotici si apoi printr-o intrare de piatra intram in curtea interioara in care se afla in mijloc o cruce mare de lemn ,la care ne inchinam .Remarc pe partea stinga pe perete la intrare, o icoana mai deosebita care il reprezinta pe Mintuitorul in genunchi si rugindu-se ,avind in mina citiva avortoni din care curge singe prelingindu-se pe mina LUI pina jos la pamint.Vai de noi care avem milioane de astfel de copii avortati!! pentru care IISUS se roaga TATALUI si vai de ce raspuns vom da noi ,care ii ucidem si nu ne mai rugam pentru ei ,uitind ca i-am lipsit de mintuirea sufletului!.Ne inchinam la crucea din curte ,privim la standurile din curte ,vreo 4 cu obiecte de cumparat ,icoane ,mir ,ulei de la candelele icoanelor facatoare de minuni,pe care le abordam la iesire.Urcam niste trepte pina la manastire si aci ne inchinam la icoane si mai ales la icoana facatoare de minuni a SFINTULUI GHERASIM,care are imprejur ca si icoana de pe muntele TABOR a Maicii Domnului ,multe tablite agatate ,dar si multe poze ale vizitatorilor.Eu nu am stiut de acest fapt si nu am avut nici o poza la mine!Apoi coborim si intram in paraclisul aflat in pestera Aci s-a ascuns sfinta familie ,cind treceau spre Egipt.Ne inchinam la sfintele moaste din dreapta aflate in doua racle ,apoi ne inchinam si ne rugam ,dupa ce admiram pe un perete mare o icoana foarte frumoasa a MAICII DOMNULUI,numita HRANITOAREA CU LAPTE.Alaturi pe peretele lateral din stinga se afla icoana Sfintului GHERASIM CU LEUL ,caci pe el l-a ajutat si l-a ascultat un leu pe care la pansat la o laba .Acesta ,recunoscator a venit si l-a slujit pe calugar ,misiunea lui fiind de a avea grija de magarul ce era folosit la carausie.Dar acesta a fost rapit se arabi ,in trecerea lor pe acolo ,iar Sfintul ,crezind ca leul l-a mincat ,l-a pus pe el sa faca acea carausie in locul magarului! Si leul a facut ascultare .Dupa ceva timp oamenii care au furat magarul se reintorc pe acolo ,iar leul il recunoaste pe magar si il duce de capastru la sfintul Gherasim.Acesta isi da seama ca leul nu era vinovat si i-a dat drumul in libertate .Dupa moartea Sfintului ,leul a venit ,l-a jellit la mormint si ..a murit pe mormintul lui .Nu vi se pare ca aceasta poveste adevarata este o pregustare a raiului??!!eu asa cred!Cei care au iesit ceva mai repede au fost serviti de calugarul grec de acolo cu mincare de orez ,si curmale ,apa de baut ,intr-o trapeza aflata pe fundalul din spate al curtii si care era foarte frumos pictata.Am luat in graba citeva curmale ,apoi apa ca erau foarte dulci si m-am grabit sa mai apuc si sa-mi cumpar ceva de la pangar ,ulei de la icoana SF. GHERASIM ,si inelul cu semnul Sfintului Mormint.De aci am plecat cu mare regret ca nu am mai stat putin pentru reculegere ,ratind mai totdeauna acest important moment de introspectie ,penrtu ca trebuia sa mergem la

sofiaiuga 30.10.2008 00:03:51

MAREA MOARTA
PENTRU A FACE O BAIE IN APA FOARTE SARATA.Aproape de manastire se afla statiunea sotiei lui SADAM HUSSEIN al Iordaniei ,draguta ,de 10 euro intrare izolat si 5 euro in grup.In stinga cum intram se afla magazine si terasa cu servire cu de toate ,de unde se poate admira marea moarta ,pina la care trebuia sa coborim mai multe trepte .In dreapta se aflau cabinele de schimb si un mgazin mare cu CREME cu minerale si cu aloe vera ,creme renumite ,dar nu prea ieftine ,dar cred ca totusi ieftine daca ne gindim ca la noi nu se gasesc ,sau daca se gasesc la ce pret saltat ar putea fi aceste creme cu alge si minerale si sare din marea aceasta hipersarata si ...unsa.Pe fundul ei scafandri au gasit urme si obiecte ale celor care au trait in cetatile SODOMA SI GOMORA.Si mai zic unii cu tupeu ca homosexualitarea nu e pacat ci normalitate!!Pai sa se duca la marea moarta si sa se convinga !!Cumpar si eu doua sapunuri ,au albe si negre ,alea albe miros placut si sint si cu glicerina si doua creme ,caci se dau doua creme la pret de una...zic ei ,sau doua pungi cu creme la un pret .In sfirsit cobor si ajung pe malul apei ,intru si fac gresala sa inot putin ..si vai de ochii mei ,caci a trebuit sa ies ca sa mi-i clatesc .In apa nu trebuie sa faci nimic decit sa plutesti, apa calda,fiind cu o concentratie de sare foarte mare si unsa.Nivelul ei este cu 396m sub nivelul marii Mediterane si la 1154 sub nivelul Ierusalimului,avind o suprafata mare de 17/77 km cu o adincime maxima de 400 metri si deci 800 m sub nivelul mediteranei.Admiram pe partea dinspre IORDANIA muntele Galaadului .Nu ne aflam in partea in care se afla stilpul de sare ce o reprezinta pe femeia lui LOT ,careia i-a parut rau dupa localitatea ce trebuia sa o paraseasca !!.Aceasta intimplare este un aviz si pentru noi sa nu ne atasam prea mult de aceasta lume desarta!Aci se gaseste in apa si mult namol negru pe care l-am aplicat pe partile durerose ale oaselor ce sufereau din cauza reumatismului.Ne-am facut poze si dupa baie am mai stat sus pe spatiul verde amenajat cu scaune ,la povesti .S-a inserat si pe malul celalalt se vedeau foarte frumos luminile ce se aprindeau in noapte.Am plecat spre Ierihon pe la ora 20 si dupa luarea mesei am facut o plimbare prin orasul
IERIHON
,CEA MAI VECHE CETETE DIN LUME ,EA FIIND LOCUITA DE CANAANITI CU 7000ANI INAINTE DE HRISTOS.Aici este locul lui ZAHEU ,vamesul ,aci a fost vindecat orbul Bartimeu si alti doi orbi PIRIUL PROFETULUII ELISEI si piriul HORAT din care a baut si SF. ILIE in pustie ,adapa cei 10000 locuitori ,dar si iriga gradinile de banai ,portocali,lamii,curmali ,vie.Pe la periferie este cam intuneric ca si la noi in localitatile mai mici ,dar centrul este foarte luminat si plin cu magazine ce au afara acelasi stil de bazar ;sint deschise pina la ora 24.Intram in citeva ,dar mai mult ma impresioneaza bogatia si diversitatea fructelor,....dar si mizeria din centru ,unde nu am vazut ..nici macar un cos de gunoi.!!Era ca si la noi in pietele murdare.!!Plecam acasa ,adica la manasire ,trecind pe linga biserica lui ZAHEU,cu dudul ,pe care o vom vizita a doua zi.

mirelat 30.10.2008 05:13:19

multumiri!

multumim mult de tot sofia, pentru impartasirea acestor impresii.

poate ne pui si niste poze aici, sau si mai bine, poate iti faci niste mici albume atasate la user profile-ul tau.

asa o sa calatorim si noi pe urmele tale! :25:

sofiaiuga 30.10.2008 21:03:54

PUSTIUL HOZEVA
MANASTIREA SFINTUL GHEORGHE
Plecam in ultima zi de pelerinaj la pustiul Hozeva,de la un anumit loc din IERIHON UL vechi,unde se afla un shop cu de toate si cu o taraba cu multe si diverse fructe exotice,admiram taraba dar si spatiul cu gust aranjat ,cu doua fintini arteziene si copaci ,finici .Plecam cu minibusele arabilor pentru care ni s-a perceput o taxa de 6 dolari ,desi la plecare din tara noi stiam ca intrarile si transporturile sint asigurate in pret.!!Admirind ciudatul peisaj din jur cu munti golasi ,m-am gindit la frumoasele noastre paduri din muntii nostri.Ajungem intr-un loc mai inalt unde minibusele se opresc ,noi urmind sa coborim print-o poarta de piatra curbata in partea de sus ,dupa care apare o cruce mare ;cam in dreptul ei se afla pestera in care s-a nevoit SFINTUL ROMAN ,IOAN IACOB HOZEVITUL.In coborirea noastra vor sa ne ajute doi beduini cu cite un magarus fiecare .Avem printre noi un amator ,pe ION ,care e slabut ca si magarusii ,care circula contra 10 euro pe magarus .Admiram stincile golase si multele guri de pesteri unde au pustnicit sihastrii ,iar aproape de manastire se vede o pestera cu cu o scara plonjanta de lemn ,fapt ce indica prezenta sihastrilor in aceasta pestera .Vedem in jos piriul HORAT,secat acuma,dar foarte adinc ;incep sa apara si citiva copaci .Linga manastire nu mai coborim ,ci urcam pina la poarta ,intram intr-o curte ,urcam niste trepte din piatra in alta curte ,unde se afla doua morminte ,unul din ele apatine lui Ioanichie Piriiala ,ucenicul SF.IOAN IACOB ROMANUL.Intram in manastire dupa ce mai urcam citeva trepte ,admirind peisajul grandios de sus si cu multe guri de pesteri ;intr-una din acestea a trait si Sf.GHEORGHE HOZEVITUL;pesterile poarta numele se schitul Sf.ANA ,pentru ca aici Sfinta ANA s-a retras cu 12 fecioare in rugaciune multumind lui Dumnezeu pentru implinirea rugaciunii ei.De aceea locul se numeste pina azi Der-benat ,adica manastirea fecioarelor.Sintem intimpinati cu apa rece si cu un suc bun de catre ...un calugar ..roman!Admiram holul spatios din piatra si icoanele de pe pereti ,apoi intram in manastire lasind in stinga noastra pangarul unde ne oprim la iesire;intram pe un coridor lung ,unde imediat in dreapta se afla o icoana cu SFINUL ILIE ,intram in stinga ,unde ne inchinam la moastele mai multor sfinti si admiram icoanele de pe iconostas ,apoi trecem in paraclisul din capatul coridorului unde se afla intregi, moastele SFINTULUI IOAN IACOB ROMANUL ,plecat in Tara Sfinta de la manastirea Neamtului.Ne inchinam la icoane,admirind aceste icoane foarte frumoase si la racla sfintului ,unde fiecare se roaga dupa puterile proprii.Eu am ingenunchiat ceva mai tirziu pentru ca nu terminasem cu filmatul ,dupa ce s-a inceput citirea acatistului Sf.IOAN IACOB,fapt care se pare ca nu i-a placut Sfintului ,ca dupa aceea ,voind sa definitivez filmarea, NU MI S-A MAI PORNIT APARATUL ,desi cind am ajuns la Ierihon ,AM CONSTATAT CA MAI AVEAM BATERIA INCARCATA LA 240 MINUTE!Asa ca dupa plecare la pestera sfintului ILIE ,aflata deasupra paraclisului ,m-am inchinat la icoane ,am admirat prea putin timp icoanele aflate in pestera si m-am multumit doar cu niste poze ,caci aparatul de filmat nu mai mergea.De altfel am auzit ca SFINTUL I-AR FI SPUS CUIVA ca nu il respecta romanii si de atunci toti ii citesc acatistul cind ajung la inchinare la sfintele sale moaste .IL rog pe SFINTUL NOSTRU ROMAN SA MA IERTE CA IN DORINTA MEA DE A RAMINE SI PE PELICULA CEEA CE AM VAZUT IN PARACLIS AM INTIRZIAT UN PIC CU FILMAREA SI DUPA INCEPEREA ACATISTULUI.Venind la pangar am intilnit un grup de romani din Bucuresti,care tocmai se racoreau cu apa rece si suc .Apoi au intrat in paraclis si au inceput sa cinte Acatistul Sfintului IOAN IACOB,cu voci atit de frumoase ca nu ma mai dadeam plecata si tot i-as fi ascultat ...dar a trebuit totusi sa plec si eu sa urc la pestera sus deasupra dupa ce am cumparat o sticluta cu ulei de la sfinti din manastire si am aprins luminari dind si pomeniri la acatistul Sfintului.
Ma gindesc ca si noi am fi putut cinta acest acatist caci proful de teologie de la Timisoara are o voce superba si se ocupa tocmai cu muzica la facultate ,si mai avea si citeva coriste cu el cu voce buna .Dar sfintia sa nu a urcat ,avind 65 ani si fiind a treia oara pe la Locurile Sfinte de aici.PACAT !,ar fi fost o multumire foarte mare din partea noastra ,mai ales ca aveam cu noi si o maicua tinara si un preot de la manasirea BISTRITA VILCEA.Am plecat penultima de la aceasta manastire la care simt ca trebuie sa mai revin ,recuperind intirzierea si ajungindu-i pe ceilalti inainte de a ajuge sus la minibuse.Plecam la frumosul shop unde admir niste esarfe foarte frumoase si scumpe 12 dolari una,ma mai uit la multimea de fructe exotice care se fac in aceasta parte a tarii,unii se racoresc cu suc ,altii la umbra finicilor ,unii ne facem poze in aceasta ambianta foarte placuta.Plecam la manastire,cu oprire la manastirea lui ZAHEU ,aflata pe locul casei lui ZAHEU VAMESUL.Intram intr-o curte spatioasa cu copaci grosi ,iar in centru se afla DUDUL LUI ZAHEU ,uscat cu radacina in pamint ,cu o inaltime de aproape 2 m,si avind linga sticla ce il inconjoara o icoana cu Mintuitorul ,la care ne inchinam.Intram in biserica si ne inchinam la icoana lui ZAHEU ,aflat in dud ,icoana pictata mare pe perete ,dar si pe iconostas.Tot pe iconostas se afla icoana facatoare de minuni a profetului ELISEI.,la care ne inchinam .Admiram icoanele din biserica in care se arata si vindecarea orbilor din Ierihon.Parabola cu ZAHEU ,care este o intimplare adevarata ma duce cu gindul la fiecare om care doreste sa IL cunoasca mai bine pe Dumnezeu.Azi nu trebuie sa urcam in dud pentru asta ,ci sa citim BIBLIA si sa apelam la oamenii lasati pentru aceasta,adica la preoti.Iar daca am facut pacate si nedreptati sa luam pilda de la ZAHEU ,care a spus :”daca am nedreptatit pe cineva voi da impatrit inapoi”..si numai dupa aceea a spus Mintuitorul ca “s-a facut mintuira casei acesteia”Adica nu e chiar asa de simplu pentru cei care fac nedreptati altora ,mai ales ca in zilele noastre unora care mereu nedreptatesc nici nu se sinchisesc de faptul ca o fac ci cred ca lor li se cuvine totul si ceea ce nu este a lor!VAI DE EI!!Chiar daca dau milostenii pe la biserici si manastiri ,daca nu isi indreapta faptele lor rele asa cum spune aceasta pilda ,ba mai mult fac nedreptati in continuare dau milostenie din nedreptatile lor ,motiv pentru care devin uriciune in fata lui Dumnezeu.Plecam apoi la manastire ,sa luam masa de seara la prinz ;ni se da un sandvici de drum,apoi mai avem o ora la dispozitie pentru definitivarea bagajelor ,pe care unii le-am cintarit ,avind grija sa nu depaseasca 25 kg.Al meu avea 24,5 la vama ,caci mi-am pus hainele in alta plasa ca sa le duc in avion .Peste 25 kg se plateste o taxa ,iar bagajele erau grele nu atit din cauza cumaparaturilor cit a sticlelor cu apa bineuvinatata de la NAZARET ,IORDAN ,IZVORUL din pustia Sf. Ioan Botezatorul. Eu am folosit acest moment sa merg pentru a filma manastirea de pe locul casei lui Zaheu,unde m-am intilnit cu grupul de romani din Bucuresti care au cintat asa frumos la HOZEVA. Am plecat apoi la IERUSALEM si ne-am

sofiaiuga 30.10.2008 21:04:59

Am plecat apoi la IERUSALEM si ne-am oprit din nou ,tot dupa amiaza sa ne inchinam la Sfintul Mormint.Ne-am inchinat la GOLGOTA ,LA MORMINT ,UNDE AM STAT LA COADA CA SI DATA TRECUTA VREO JUMATATE DE ORA Acum cel care era de serviciu m-a lasat sa filmez ,dar ...repede!...a zis el.,ne-am inchinat la piatra ungerii ,unde am rugat sa mi se faca si poze.Am avut din nou o nemultumire in suflet ,ca fiind dupa masa din nou am gasit usa de la TEZAURUL SFINTULUI MORMINT incuiata ,acolo unde se afla o multime de sfinte moaste si o parte din crucea originala a rastignirii pe o cruce de metal mai mare, la care evident ca nu ne-am inchinat ,dar nimanui ,adica organizatorilor NU LE-A PASAT DE ACEST AMANUNT ,PENTRU EI CARE VIN MEREU CU INCHINATORI ,nu turisti la locurile sfinte.Cred ca firma dl. LUPU a uitat ca noi nu sintem turisti ci inchinatori ca un pelerinaj in TARA SFINTA este cel mai scump ca si pret dintre toate si ca inchinatori se cuvenea sa ni se rinduie o zi asa fel ca sa ajungem la sfintul mormint si ziua ,caci nici icoanele nu le-am putut bine vedea si filma ,fiind intuneric in paraclisele prezentate!Apoi am iesit afara si ne-am mai uitat cam o ora pe la bazare pentru ultimele cumparturi ,pentru cei care mai aveau bani de cheltuiala Mi-am luat si eu o bratara cu piatra svarovski ,ce se gaseste doar in Israel cu 10 dolari ,de la o dugheana ,dupa ce nu am gasit pe la altele ,dar pe care am pierdut-o dupa 3 zile de la sosire acasa ! fara sa stiu cind a cazut de pe mina!Asta e!!am ramas fara bratara amintire!Dar ATENTIE MARE ,la Sfintul Mormint nu au grupuri sanitare ...desi circula pe acolo lume din toata lumea!!.Am revenit in curtea Sfintului Mormint si tocmai se inserase !era foarte multa lume si un grup toti cu celularele sus sa filmeze ,caci la acea ora nu li se mai dadea voie inauntru1caci la ora 19 s-a inchis poarta mare a Sfintului Mormint.Am admirat Sfintul Mormint noaptea cu luminile aprinse si avea o tainica atractie ,iar curtea era plina de lume din diferite tari ,dar si politia era pe acolo prezenta.Am plecat spre poarta noua ,unde am lasat autocarul ,am mai stat putin acolo cu ghidul care nu a mai venit cu noi pina la TELAVIV,la aeroport ,am admirat zidurile luminate ale Ierusalemului si multiplele lumini de pe o colina a orasului ,aflata vizavi de locul unde ne aflam si noi,ne-am luat ramas bun de la ghid si soferul ne-a dus la aeroport

PLECAREA
.Aci cineva care stia engleza a fost chemata sa spuna despre grup ,unde am fost ,ce avem cumparaturi ,se face control la vama in bagaje ,ei cautind bombe ,nu altceva.Ni se atrage atentia ca ele ,bombele pot fi in jucarii primite de la anumite persoane sau in sticlute cu diverse ..lichide.Am plecat cu avionul spre tara si admirind de sus Telavivul in noapte ca si strimtoarea Bosfor si orasul Istanbul ,puternic luminat,ajungem la Bucuresti la ora 4 dimineata.Aci avem surpriza sa stam pina la ora 9 in hol ,sala de asteptare pe niste scaune cu bare care nu se pot ridica ,fiind fixe ,ca sa te intinzi putin !Ce nenorocire ..la care nu se gindesc cei de la aeroport ,si nici nu au legaturi bune spre Timisoara TAROMUL ,dar nici sali de asteptare dotate cu citeva paturi de campanie ..sau macar scaune cu brat mobil .Sint anume facute acele scaune ca sa nu se poata odihni calatorii care vin de departe si au legaturi proaste!spre alte zari din tara.Asa ca noua vesticilor ne cam piere cheful de a mai merge cu taromul ,mai bine de la BUDAPESTA ca pt. noi e mai aproape!.In sfirsit plecam la Timisoara pe ziua ,caci spre Bucuresti am mers pe noapte.Admiram peisajul ,cimpiile ,muntii ,vaile ,lacurile ,orasele ,este f.frumos si mai atenueza din disconfortul creat de nepasarea celor din aeroportul bucurestean.Luam fiecare ce poate ,masini ,taxiuri si ne imprastiem fiecare la casele noastre,eu ..la caminul fiicei mele sa-i aduc cadourile din TARA SFINTA ,iar a doua zi ajung si eu la domiciliu.

sofiaiuga 30.10.2008 21:05:51

CONCLUZIILE PELERINAJULUI

BENEFICII.Pentru un suflet crestin un pelerinaj in Tara Sfinta este benefic ,caci imaginile vazute ramin vii ,ele intarindu-ne credinta .Sufletul devine mai imun la necazurile vietii de zi cu zi si la relele pe care cauta sa ni le faca altii,reusim mai usor sa ne lasm in grija lui Dumnezeu si a Maicii Domnului!Povestim si altora ceea ce am vazut ,eventual si simtit ,beneficiind si ei indirect de pelerinajul nostru si intarindu-si dorinta DE A MERGE CINDVA SI EI .Nu stiu daca Dumnezeu imi va rindui sa mai merg acolo ,dar din dorintele mele de a vedea GRECIA .RUSIA,UCRAINA a rams o dorinta de a reveni in tara Sfinta si de revedea unele locuri importante si de a vedea pe cele omise ,aceste tari enumerate fiind pe loc secund.!Dorinta noastra de a ne schimba in bine este mai puternica.
REGRETE.Stiam ca nu se poate vedea totul in cele7 zile ,acest fapt fiind un regret.Alt regret este cind l-am auzit pe dl.LUPU zicind ca NU SE POATE VEDEA TOTUL INSCRIS PE LISTA LOR PE CARE AM PRIMIT-O CU PROGRAMUL !Alt regret este ca eu stiu ca am pierdut obiective din cauza ca se pleca foarte tirziu,inadmisibil de tirziu pentru un pelerinaj incarcat ca acesta,intre orele 8,30 -9 dimineata ,cind plecarea ar fi trebuit sa fie la ora 7,30 cel tirziu ,sa ajungi pe la 8 cind se deschid obiectivele ,bisericile ,ca sa poti vedea tot ce e inscris in program .Vina este a organizatorilor !!,care trebuiau sa-si respecte programul scris pe hirtie ,inclusiv zilele!si sa aiba grija de ora de plecare ,ca sa fie mai de dimineata si sa fie respectata!!!.Ghidul ,chiar daca este f.bun ,nu inseamna ca e si bun organizator ,caci un bun organizator nu pleaca intr-un punct indepartat important cum este BETLEEM ,cind plecarea este la ora 10 in prima zi din cauza ca am ajuns la ora 2,30 noaptea si s-a dormit mai mult ,poate unii.Erau locuri multe foarte apropiate de IERIHON!CE PUTEAU FI VIZITATE IN ACEA ZI .Asa ca am ajuns la ora 11.30 la Betleem si am stat 2 ore la coada ,si daca eram de dimineta nu se pierdea nici un obiectiv scris pe lista ,chiar si cu aceasta asteptare ..si stateam si noi un pic mai mult in acest oras important biblic.
PROPUNERE.In general daca sintem satui dimineata nu putem sa ne rugam cu stomacul plin asa ca ar fi bine in loc de masa de dimineata sa se dea 2 sandviciuri ,o jumatate de litru de ceai gata preparat si un pahar de unica folosinta cu cafea ca sa-l bem pe drum in autocar ,ascultind ghidul. O sa ziceti ca fiecare este liber sa faca ce vrea ,dar daca tot trebuie sa astepti pe altii si vezi masa imbietoare,asta este o ispita.In plus se face economie si de timp ,care este pretios.Si la hoteluri cu mesele lor stil bufet de dimineata,este la fel , ba mai rau ca nu te lasa sa iei sandvici de drum daca tu nu vrei sa maninci dimineata.
Pentru Ierusalem sint necesare 2 zile de dimineata pina seara sau macar o zi si jumatate ,nu este acelasi lucru cu 2 jumatati de zile si o seara!
Este bine sa fim informati ,sa ne informam in legatura cu locurile si evenimentele religioase pe care le vom vedea caci este alta perceperea cind stii ce vezi sau cind nu stii aproape de loc .Daca ghidul este bun ,cum a fost al nostru ,parintele ierodiacon ROMAN,cei citiva care si-au notat ce au auzit s-au folosit mai mult ca ceilalti ,caci la multitudinea de date oferite ,este imposibil sa nu uiti din datele expuse.VA RECOMAND IN ACEST SENS INAINTE DE A PLECA IN TARA SFINTA SA CITITI cartea recent scoasa de EDITURA PELERINUL ROMAN ,ORADEA,de diaconul GHEORGHE BABUT ,care a stat o luna acolo pentru vizitare si documentare ,intitulata:VINO SI VEZI,tara unde locuieste IISUS HRISTOS.Adresa editurii pentru a o procura cine doreste este:EDITURA PELERINUL ROMAN ,str.IULIU MANIUnr.22,ORADEA,cod410104,judetul BIHOR.
RECOMANDARE:informativa pe cit puteti despre seriozitatea firmelor de la cei care au mai fost ,caci am impresia ca se mizeaza pe faptul ca omul ajungind la locurile sfinte este multumit oricum si daca se pierd obiective pentru care am dat o gramaduta de bani.Eheiiiiii!! nu e chiar asa!!

SLAVA TIE DOAMNE ,SLAVA TIE!
RECUNOSTINTA [fata de EL]ESTE[inscrisa in]MEMORIA INIMII ,caci INIMA ARE RATIUNI PE CARE RATIUNEA NU LE CUNOASTE!
SOFIA IUGA:11:

icamilin 30.10.2008 23:08:24

Felicitari din suflet !

:53::53::53:

Bunul Dumnezeu sa-ti rasplatesca stradania cu care ne-ai coplesit, postand toate aceste lucruri minunate, pe care oricine le va citi va putea simti puterea Duhului Sfant ce ne-a insotit pe aceste frumoase meleaguri sfinte !

Multumesc draga Sofia , esti minunata si ma bucur ca te cunosc !
DOAMNE AJUTA ! Cu mult drag, icamilin

sofiaiuga 31.10.2008 18:45:56

MA BUCUR CA TI-AU PLACUT SI SPER SA LE FIE DE FOLOS SI ALTORA .doamne ajuta!:103:

Hartford 31.10.2008 20:24:57

Multe multumiri

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 98576)
MA BUCUR CA TI-AU PLACUT SI SPER SA LE FIE DE FOLOS SI ALTORA .doamne ajuta!:103:

Draga Sofia si eu iti multumesc pentru stadania ta ne-ai povestit cu detalii amanuntite am citit tot si m-am simtit in calatorie cu tine.
Dumnezeu sa-ti raplateasca.

Anca-Miha 01.11.2008 00:12:18

Draga Sofia, multumesc si eu, ca ne-ai impartasit din impresiile tale din pelerinajul de la Ierusalim. Este visul oricarui crestin sa ajunga acolo si sper sa ajung si eu.
In privinta tarilor pe care ti-ai propus sa le vezi, ti-as mai sugera si Turcia si Cipru. Din pacate Cipru este impartit si multe manastiri sunt in partea turceasca (Dumnezeu cu mila!)
Iti doresc sa ajungi unde ti-ai propus si sa ne mai povestesti, ca tare frumos le mai zici.

sofiaiuga 16.11.2008 20:47:18

Va mai scriu ce am mai uitat din pelerinaj:
[SIZE=3]Inainte de a parcurge DRUMUL CRUCII,intram la biserica unde s-a nascut MAICA DOMNULUI ,pe locul casei parintilor IOACHIM si ANA,BISERICA NASTERII MAICII DOMNULUI,ne inchinam si admiram si frumoasele icoane ale sfitilor ,dar eu cobor si in pivnita ,unde se afla locul nasterii ,admir si ma inchin la o frumoasa icoana care ii reprezinta pe sfintii IOACHIM SI ANA ,CU MAICA DOMNULUI.Este o pestera ,ca o pivnita naturala,cu mai multe compartimente ,cu icoane ale Maiciii Domnului si ale parintilor EI.[/SIZE]
[SIZE=3]Aoi la biserica TATAL NOSTRU am fost totusi ininte de a intra in biserica in GROTA unde Mintuitorul i-a invatat pe apostoli rugaciune TATAL NOSTRU;e o inrare pe lateral stinga si coborimputin intr-o grota mica ,unde ne cam inghesuim ,desi sintem numai 25 oameni!Asa ca nevind timp de meditatie ,din cauza inghesuielii si a filmarii ,pe moment am uitat de ea.[/SIZE]

tigerAvalo9 23.11.2008 20:46:57

Multumesc Sofia,ai reusit sa ne scrii calatoria ta intreaga facandu-i si pe altii sa cunoasca locurile prin ce ai scris tu.

heaven 05.12.2008 07:46:09

Foarte frumos scris,se vede ca toate cuvintele ti-au venit din suflet si ma bucur pentru tine ca ai reusit sa faci o calatorie care ar imbogati pe oricine spiritual.
Te mai rog doar,daca esti dragutza,sa imi spui si mie cine organizeaza astfel de excursii si un pret estimativ.Daca nu poti pune datele aici,te rog trimite-mi pe privat.
Multumesc anticipat!

sofiaiuga 05.12.2008 17:14:02

este plin netul de anunturi de organizare .ex.miriamturism.ro,patriarhiaromana,biroul de pelerinaje ,bunavetire ,prin dl.Lupu ,gasesti pe site-urile pelerinaje.ro ,cu costuri si trasee pe zile cu ce este si ce nu este inclus in pretul pelerinajului.peleriaj.Ce se vede nu se uita niciodata!;)

heaven 05.12.2008 18:18:40

Da,stiu ca sunt,numai ca nu stiu sigur in cine ma pot increde si in cine nu,de aceea as fi dorit parerea cuiva care a facut o astfel de excursie si a fost multumit.
Multumesc pentru indicatii,oricum!

sofiaiuga 05.12.2008 20:38:19

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 103459)
Da,stiu ca sunt,numai ca nu stiu sigur in cine ma pot increde si in cine nu,de aceea as fi dorit parerea cuiva care a facut o astfel de excursie si a fost multumit.
Multumesc pentru indicatii,oricum!

cel mai bine este cu biroul de turism al patriarhiei romane ,mi s-a spus ,dar eu nu am ascultat pt ca aveam ocazia sa plec cu o persoana cunoscuta din zona noastra ,care a mers prin BUNAVESTIRE de la Suceava a dl.LUPU si vezi ca am avut nemultumiri ca nu prea sit asa seriosi cum am crezut. Si eu m-am gindit mult,si nu intotdeauna comoditatea e si cea mai buna solutie ,adica de la ni din vest sa mergi cutrenul o noapte sau o zi intreaga pina la Bucuresti si sa mai te si cazezi la un hotel e nu numai cheltuiala ,deloc neglijabila ,in plus ,ci si oboseala..si acolo e f.f mult de umblat si pe jos.Oricum este benefic indiferent cu cine te duci ,e de neuitat.Conteaza mult ca si ghidul sa fie bun ,de preferat un calugar roman de la bis ,din IERUSALEM ,romaneasca.

heaven 06.12.2008 08:15:34

Multumesc frumos pentru informatii! :)

icamilin 16.12.2008 16:52:27

Poze de la Tara Sfanta

Dragii mei, ma tin de promisiunea facuta la intoarcerea mea din primul pelerinaj, in a va posta mai multe poze facute in Tara Sfanta !
Le puteti vedea pe blogul fiicei mele, Laura.

eduardd 16.12.2008 18:02:18

Multumim Icamilin. Minunate si fotografiile si familia ta. Maica Domnului sa iti rasplateasca dragostea.:6:

icamilin 16.12.2008 23:42:16

Emotii intemeiate - poze Tara Sfanta

De bucurie ca in sfarsit am reusit impreuna cu fiica mea sa sortam pozele din cele doua pelerinaje, am omis a multumii d-nei Sofia Iuga pentru faptul ca a acceptat de a posta, noi, aceste poze, aici unde dansa a explicat cu lux de amanunte traseul pelerinajului. Inca o data, mii de multumiri pentru impresiile descrise, draga Sofia !:6:
Mai avem multe poze de postat, speram sa va faca placere sa le vedeti, insa din motive obiective ( nepotelul meu a facut febra ), vom relua postarile in zilele ce urmeaza.
Draga Jenica, ma bucur ca ti-au placut pozele pe care le-ai vazut, sa sti ca vor mai fi si altele, la fel de minunate.
Vizionare placuta, tuturor celor ce veti dori sa vedeti poze din Tara Sfanta !
Cu mult drag, icamilin Doamne ajuta!

tigerAvalo9 20.12.2008 23:00:50

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 104658)
Dragii mei, ma tin de promisiunea facuta la intoarcerea mea din primul pelerinaj, in a va posta mai multe poze facute in Tara Sfanta !
Le puteti vedea pe blogul fiicei mele, Laura.

Multumesc pentru adresa,Domnul sa te tina in pace.Imi plac foarte mult acele fotografii..

icamilin 21.12.2008 17:22:37

Vizionare placuta!

:53::53::53: pentru Sofia Iuga care a descris cu lux de amanunte pelerinajul

iar voua tuturor celor care a-ti lasat treburile deoparte si ati intrat pe site sa va umpleti sufletul cu binecuvantare, sa va fie de folos iar bunul Dumnezeu sa va ajute sa pasiti cat mai curand pe pamantul sfant.

Doamne ajuta! va imbratisez pe toti ci mult drag, icamilin

tigerAvalo9 22.12.2008 23:15:28

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 105274)
:53::53::53: pentru Sofia Iuga care a descris cu lux de amanunte pelerinajul

iar voua tuturor celor care a-ti lasat treburile deoparte si ati intrat pe site sa va umpleti sufletul cu binecuvantare, sa va fie de folos iar bunul Dumnezeu sa va ajute sa pasiti cat mai curand pe pamantul sfant.

Doamne ajuta! va imbratisez pe toti ci mult drag, icamilin

Sarbatori fericite si multa sanatate Icamilin.Doamne ajuta!

icamilin 23.12.2008 00:56:08

poze Tara Sfanta !

tigerAval09 : multumesc din suflet pentru caldele urari transmise.

Ce pot sa zic, iti doresc din suflet sa ai parte de un Craciun Fericit! iar Noul An 2008 care bate la usa, sa fie un an mai bun, mai linistit, cu multe realizari pe plan spiritual cat si pe plan material.

Sa sti ca am mai postat ceva poze si inca mai avem de postat ( sper cu ajutorului bunului Dumnezeu ca pana de Sfanta Sarbatoare a Craciunului ) sa epuizam tot ce am selectionat, spre a va fi marturie, tuturor celor care doriti sa vedeti ceva frumos si sa va umpleti sufletul de har.

Doamne ajuta! cu mult drag, icamilin

sofiaiuga 30.12.2008 17:54:10

si totusi ..a fost cel mai ieftin si avantajos pelerinaj

Studiind acuma traseele de pelerinaj ale diferitelor agentii si preturile ,am constatat cu uimire ca Patriarhia Romana ,care are preturi saltate ,nu are prea multe obiective incluse ,nici macar HOZEVA si Carantani!!Apoi vad la alte fieme niste preturi de aeroport de-a dreptul fabuloase ,ce depasesc 100 euro!Asa ca am ajuns la concluzia ca prin firma dl LUPU ,de care eu am fost usor nemultumita pt ca erau scrise obiective care s-au pierdut ..si nu chiar putine ,punind in balanta ceea ce am citit pe la alte firme ,preturi ,trasee ,am ajuns la CONCLUZIA CA S-A VAZUT CEL MAI MULT SI LA PRETUL CEL MAI MIC ,adica la 800 euro nu am platit nici o taxa de aeroport,ni s-a platit transportul spre TABOR ,care este cel mai scump si am mai facut si BAIE IN MAREA MOARTA ,cu intrare la juma de pret ,fiind grup.Asa ca am nedreptatit firma domnului LUPU ,fiind ca am fost suparata ..de pierderi de obiective ,care de fapt au fost mai multe decit am vazut ca scrie la alte diverse fireme de pe net ,care au si preturi de te sperii!

tigerAvalo9 30.12.2008 23:37:09

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 105494)
tigerAval09 : multumesc din suflet pentru caldele urari transmise.

Ce pot sa zic, iti doresc din suflet sa ai parte de un Craciun Fericit! iar Noul An 2008 care bate la usa, sa fie un an mai bun, mai linistit, cu multe realizari pe plan spiritual cat si pe plan material.

Sa sti ca am mai postat ceva poze si inca mai avem de postat ( sper cu ajutorului bunului Dumnezeu ca pana de Sfanta Sarbatoare a Craciunului ) sa epuizam tot ce am selectionat, spre a va fi marturie, tuturor celor care doriti sa vedeti ceva frumos si sa va umpleti sufletul de har.

Doamne ajuta! cu mult drag, icamilin

Fii binecuvantata,Doamne ajuta!

icamilin 31.12.2008 00:27:38

Imi cer iertare !

TigerAvalo9: sa ma ierti ca am gresit anul in urare, anul 2008 sa se duca iar anul 2009 sa fie un an plin de bucurii duhovnicesti, multa sanatate tie si intregii familii ! Doamne ajuta! cu mult drag, icamilin

sofiaiuga 25.10.2009 22:38:14

Impresii din pelerinaj-muntele sinai

IMPRESII DIN PELERINAJE-EGIPTUL CRESTIN

ASCENSIUNEA PE MUNTELE SINAI
Reusim ,eu si colega mea de camera sa ne culcam la ora 21 ,dupa ce am pregatit tot ce ne trebuie pentru a urca pe muntele Sinai in aceasta noapte ,in care la ora 1 suna telefonul pentru a ne scula ,dar apoi ,aproape imediat si celularul.Colega mea craioveanca ,ce a urcat si anul trecut …stiind cum este o aud zicind cu tot sufletul de 3 ori ,indata ce deschide ochii:’Doooaamne ajuta-ne!...Doamne ajutane!....Doooaamne ajuta-ne!..”.Imediat apoi eu sar din pat ,merg la baie sa ma spal pe ochi ..si in 10 minute sint gata pentru a cobori din camera!Plecam amindoua impreuna in urmatoarele 5 minute ca sa avem timp sa bem la restaurant un ceai fierbinte sau o cafea ..,dupa cum doreste fiecare ,inainte de a urca pe munte.Noi bem ceai .La ora 1,30min. urcam in autocar si plecam la parcarea de la manastirea Sf.Ecaterina de pe Sinai ,de unde incepe urcusul .Aci cei care doresc sa urce cu camila se separa de cei care vor sa urce pe jos ,care sintem predati in grija unui arab pe nume Hussein ,care vb.putin din fiecare limba ..engleza,rusa franceza…Acesta pe tot parcursul uracusului ne striga cu numele de ROMAINA ,adica voia sa zica pe unde mai sinteti ,ca sa –si dea seama cum sintem sau nu de resfirati pe traseu .Noi ii raspundeam cu YEEEEESSS!.De la baza muntelui la cea ora din noapte ,ora 2,deja sus pe traseul numit al camilelor ,se vedea un sir de luminite ,care reprezentau lanternele celor ce urcau ;ele apareau in sir indian..erau f.f.multe si noi ,uitindu-ne in sus pina unde se vedeau ele ..ameteam un pic la gindul ca si noi avem de urcat pina acolo unde se vad luminitele!Cerul plin de stele ne incinta privirea ca si drumul serpuit luminat in noapte de lanterne ce apartineu oamenilor de diverse natii ce urcau pe munte…rusi ,nemti ,romani ,rasa galbena ,italieni[o doamna mi-a spus ca ei sint italieni].Ce frumos ca toate natiile pamintului sa se indrepte spre acelasi tel,acesta fiind in aceasta noapte muntele Sinai.!In fruntea convoiului nostru se mentinea o doamna in virsta de 73 ani! Erau doua astfel de doamne ,ambele se pare ca pe parcurs au recurs la urcarea cu camila ,ce costa 10 euro sau 15 dolari.indiferent din ce punct al drumului ai fi urcat pe ea,de jos ..de la mijloc sau de mai sus .La plecare o gramada de beduini ne asaltau sa luam camila ,ne-au insotit pe parcursul drumului ,pentru cazul in care oboseala ne-ar fi doborit si n-am mai fi putut urca.Urcusul avea locuri de refugiu ,cam in numar de 9 in total .locuri in care lumea se odihnea ,putea sa cumpere apa ,dulciuri ,suc .Refugiile erau laminate electric si erau tot mai apropiate pe masura ce urcusul devenea mai greu .Dar lumea se odihnea si intre refugii!!.Nu stiu daca toti citi au urcat au spus si rugaciuni …eu da si stiu ca si altii.Chiar intre doua refugii ma odihneam si aproape ,cam la un metru de mine s-a asezat un calugar rus[erau doi cu un grup ce urca] si-l auzeam rugindu-se destul de tare din cauza oboselii.Dupa odihna ,a pornit-o cu pasi zglobii mai departe.Pe masura ce urcam lumea se odihnea tot mai des.Ajungem si la ultimul refugiu ,luminat ,tapetat cu covoare sau pleduri arabe,inainte de urcarea celor 700 trepte din piatra pina sus unde se afla un mic paraclis,incuiat ,pe care unii greci sau rusi ,iau cheia de jos si oficiaza o Sfinta Litughie acolo.Azi nimeni nu a procedat in acest fel!Tocmai cind am ajuns sus linga paraclis am auzit inceputul unor rugaciuni in limba romaina .M-am bucurat foarte mult ,extrem de mult ca am putut participa la o rugaciune in comun cu romanii pe limba mea stramoseasca!!.Calugarul preot spunea rugaciunile fara a le citi si noi dupa el,.la fel .Va marturisesc ca niciodata nu am simtit profunzimea si maretia acestor rugaciuni ,ca si Psalmul 50 ,Crezul ..dar si celelalte , ca aici pe muntele Sinai!!Este cea mai mare surpriza pe care Dumnezeu mi-a facut-o la finalul urcusului!Grupul de maramureseni se afla in dreptul pietrei de linga clopotnita paraclisului,linga piatra pe care ,[mi-a spus ulterior preotul acela] s-a odihnit MOISE ,pina la intilnirea cu Dumnezeu pentru a-I da tablele legii. Pe parcursul rugaciunilor m-am simtit dintr-o data foarte pacatoasa si aveam o mare parere de rau pentru ca l-am suparat pe DOMNUL de-a lungul vietii mele de nenumarate ori!!Daca Moise l-a vazut pe Dumnezeu in maretia si dreptatea LUI ,daca Sfintul prooroc ILIE ,L-a vazut in finetea LUI ,ca un vint lin ,noi crestinii cred ca il intilnim pe Dumnezeu pe Sinai ,pe acest munte sfint pe care EL a stabilit sa se intilneasca cu omul fata catre fata,in PLINSUL pentru ale noastre pacate,caci IISUS HRISTOS nu a ris niciodata,dar de plins a plins de citeva ori ,cind a umblat pe pamint printre oameni si cu oamenii.In acest plins simtim marea milostivire a lui DUMNEZEU pentru noi ,oamenii pacatosi. Am filmat ,mi s-au facut poze ,apoi m-am indreptat spre partea mai inalta a unei terase unde se auzeau cintind rominii.De data aceasta erau cei din grupul nostru ..si aveam aci doi preoti cu voce f.f.buna cu noi.Astaptam rasaritul de soare pe care DUMNEZEU ni-l oferea ca o rasplata imediata pentru efortul nostru fizic .Rusii ,care erau cu un terasament mai jos ,cintau ,romanii cintam si noi..slavindu-L pe DOMNUL ..iar la rasaritul soarelui pe Sinai ,cintam CU NOI ESTE DUMNEZEU,INTELEGETI NEAMURI SI VA PLECATI,CACI CU NOI ESTE DUMNEZEU..minunat…!!!minunat…minunat…!!apoi iar au cintat rusii ..din nou noi .Am filmat lumea dimprejurul nostru si am vazut un tinar arab care fredona dupa noi in limba romina..desi nu stia romaneste..se poate vedea pe filmare asta…ceilalti ascultau si privea toata lumea in aceeasi directie ,spre rasarit ..asa cum vom privi toti in aceeasi directie ..spre rasarit la a doua venire a MINTUITORULUI pe pamint!Acest rasarit de soare de pe muntele Sinai nu este decit o anticipatie,o prefigurare a ceea ce va fi ,adica a tuturor privirilor indreptate catre Dumnezeu la a doua LUI venire!!Linga noi un grup de ucrainieni cred,caci aveau steag albastru cu galben ,care aveau si doi preoti cu ei si o icoana a Maicii Domnului au reinceput sa cinte si ei ,apoi au binecuvintat pe cei din grup..m-am dus si eu si m-au binecuvintat ,primul m-a intrebat ce natie sint si cind am zis Romania ,a zimbit cu foarte mare ama bilitate ,fapt ce denota ca noi ,crestinii ortodocsi ne simpatizam ,reciproc ,indifferent de relatiile care sunt la virful ierarhiilor!Am continuat sa filmez atmosfera de pe Sinai dupa rasaritul SOARELUI ..lumea isi facea poze in acest tinut selenar cu munti stincosi de coloratii diferite ,in care predomina mai ales rosul ,dar si galbenul.Am rugat sa mi se faca poze ,am cumparat de la arabul de sus citeva pietre interesante culese de pe munte mai ales acea piatra alba pe care cind ei o sparg apare rugul ,in care Moise l-a vazut pe Dumnezeu..o minune de care noi crestinii nu ne mai minunam…caci stim ca la Dumnezeu totul este posibil!
Lumea a inceput demult sa coboare ,primii fiind romanii din grupul in care eram si eu ,..dar eu am coborit cu 10 minute mai tirziu ,intirziind si pe traseu pentru a-mi cumpara acele pietre colorate si de diverse forme ce le vindeau beduinii.Dar nu m-am indoit nici o clipa ca nu voi ajunge din urma grupul meu de romani,avind binecuvintarea de la doi preoti ,capatata sus pe virful muntelui,desi era aglomeratie mare la trepte ,la coborire si greu se putea inainta mai repede …eu trebind sa fac totusi acest efort pentru a reusi sa filmez si de jos in sus sirul si atmosfera de la coborire [o sa vedeti pe filmuletele puse pe netlog pe pagina mea ].Am ajuns dupa scurt timp din urma grupul ,dar am filmat aspectele interesante ale unor pietre si coloritul deosebit al lor ,apoi o mica oaza linga manastire ,nu chiar aproape ,unde se nevoia singur,mi s-a spus de beduin ,un calugat grec,..dar am vazut si sirul de oameni ce coborau pe calea monahilor ,mai abrupta..pe care nu a urcat nimeni noaptea!!!.Noi am coborit tot pe calea camilelor ,pentru a nu face febra musculara..care s-ar fi manifestat la o eventuala coborire mai abrupta!
Din tot pelerinajul foarte interesant in lumea crestina a coptilor ,cel mai mult m-a impresionat propria mea intilnire cu DUMNEZEU pe muntele Sinai ..m-a impesionat marea LUI milostivire pe care am simtit-o fata de mine ,in aceste momente de rugaciune sus pe munte ,cu grupul de romani maramureseni ,care veneau din Israel , si acest moment capital..nu-l voi uita niciodata!
Cine doreste poate sa vada urcusul ,atmosfera inainte de rasaritul soarelui ,rasaritul soarelui pe Sinai ,atmosfera dupa rasarit si atmosfera la coborirea de pe muntele Sinai ,cautind cu Google ,pagina mea ,anume ..Adakaleh pe Netlog.Iar in zilele urmatoare pozele ,aproape 100 de pe Sinai ,inclusiv de la manastire,pe pagina mea …h5-ADAKALEH.
Dar sa dati si sonorul ..caci va fi cu totul altfel!!..la filmari!..

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:16:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.