![]() |
Cu ce fel de cantari trebuie sa-i aducem lauda lui Dumnezeu?
In ultimii ani,in randurile protestantilor,au inceput sa se dezvolte f mult asa-zisele genuri muzicale ca:rock-ul crestin,hip-hop-ul crestin,etc...;genuri care dupa parerea mea nu au absolut nici un miez duhovnicesc si sunt lipsite de trairea adevarata crestina.In afara de faptul ca aceste melodii(asa-zise crestine) au versurile schimbate,cei care le interpreteaza fac aceleasi gesturi si se imbraca la fel ca si cei care nu canta rock sau hip-hop crestin !!!
Eu nu cred ca,crestinii din primele secole (de care protestantii incearca sa-si lege originile lor)i-au adus lauda lui D-zeu cu un asemenea gen de muzica sau cu unul asemanator !!! Astept si alte pareri !! |
Si dac-ar fi s-aducem lauda asa cum ar trebui Domnului, n-am putea ca suntem facuti din tina si n-am auzit noi inca in ce fel slavesc ierarhiile ceresti pe Dumnezeu. Dar pentru ca suntem pamantesti, il slavim pe Dumnezeu asa cum putem, numai s-o facem, ca noi il suparam ca nu o facem si asa cum putem, ci lenevim Duminica-n pat intr-o indiferenta si delasare desavarsita...:2:
|
muzica psaltica ,..este cea odihnitoare si cea cintta la harpa ,instrument la care se ricdica in sus sunetele ,spre cer.Poate ca de aceea DAVID a cintat la harpa si nu la alt instrument.
|
Citat:
Este adevarat ca se canta, in unele biserici protestante, genuri de muzica fara pic de sacralitate. Unele din aceste genuri le numim "manele crestine". Dar, repet: nu toti au fost luati de acest val "creator". |
Citat:
Eu nu sunt 100% pt muzica bizantina, desi o prefer in proportie covarsitoare, nu-ti poti imagina o liturghie, o utrenie, o vecernie fara cantarile consacrate, dar sunt de acord si cu pricesnele care se canta aici la mine in ardeal, pt ca in ciuda multor comentarii, acestea nu-s superficiale, ci chiar zidesc, in ardeal nu mi-asi putea imagina bisericile fara pricesne Totusi cand ii cantam lui Diumnezeu trebuie sa pastram un anumit respect pt ca este Dumnezeu si sa nu fim atat de atenti la nevoile noastre la simtirile noastre ci la ceea ce vrea Dumnezeu sa fim , ca multi zic "daca canti din inima poti canta oricum" dar nu-i chiar asa deoarce urmand acestui indemn s-a deviat enorm de la o cantare decenta inclusa in limitele a ceea ce inseamna credinta si spiritualitate la niste simple manifestari emotionale in care nu mai este Hristos in centru ci propriile noastre simtiri si nevoia noastra de satisfacere emotionala prin cantarile care-ti creaza un impuls ce te face sa crezi k esti aproape de Dumnezeu |
La ortodocsi cantarea are un rol foarte important ne e asa alandala , in primu rand la ortodocsi cantarea-i rugaciune, slujbele Bisericii sunt cantate nu recitate deoarece in slujba, in intalnirea cu Dumnezeu ne rupem de lume si ne unim cu Hristos cand canti esti la un alt nivel de spiritualitate , biserica este un mic rai si la fel cum in rai ingerii pururea canta in fata lui Dumnezeu asa si noi in acest mic rai cantam pt Dumnezeu si nu de dragul cantarii ci pt prefigurarea inaltei spiritualitati
La neo-protestanti, cantarea este asa mai mult de umplutura ca sa completeze serviciul divin, la inceputul protestantismului a existat si o disputa pe chestia asta daca e bine sau nu sa canti la biserica si multi erau total impotriva oricarei cantari in adunare Acum cantarea a devenit mai ales pt tineri un mod de a se manifesta in adunare si un prilej de creari a unei atmosferi foarte degajate prin interpretarea cantarilor acompaniati de orga , chitara, mandolina, tobe..asta deja este o deviere totala de la ceea ce ar trebui sa insemna o adunare crestina, bineinteles sa nu generalizam nu in toate cultele este chiar asa eu cunosc mai bine penticostalii pt ca la ei am umblat mai mult timp, dar si la baptisti e tot asa, |
Cantati Domnului dintr-o inima curata, sincera, cu bucurie si El va primi ! Dumnezeu nu tine la forme, pe Dumnezeu il intereseaza in primul rand ce este in interior!
Ex lui David...el canta lauda Domnului cu veselie, cu bucurie, o sa vedeti asta in toti psalmii de lauda! |
Citat:
Da dar cand se canta in unele adunari la fel ca pe scenele concertelor rock sau hip-hop acolo nu mai e spirit crestin si inima curata ci doar spectacol |
Intr-un moment al vietii mele mergeam si eu la niste sectanti (cred ca fac parte din curentul New Age, isi spun Thw Family). Tot ce ii cantau lui Dumnezeu ii cantau pe ritm rock. Nu simti nimc cand asculti astfel de melodii. Dar cand asculti un grup psaltic simti cum te inalti, cum te apropie de Dumnezeu.
|
cu SIGURANTA NU! cantand la chitara: o isuse vino in inima mea!
si un coleg baptist zicea ce muzica asculta: rock dur si cu versuri: goliat si david erau...bam bam chitara,david a scos,prastia si la invins si nuj exact cum dar de astea..asta clar nu i lauda lui Hristos sau lui Dumnezeu in general..asta i o blasfemie |
Nu trebuie sa ne deranjeze doar tipul de muzica,ci mai ales instrumentele care le folosesc.
Nu am gasit in BIBLIE (ca zicem ca o citim) ca Apostolii au utilizat CHITARE ,ACORDEOANE,FLUIER,NAI,TROMPETA sau ORGA in timp ce cantau cantece la serviciul religios. De unde astea? Nu ca am ceva cu instrumentele muzicale,dar se zice c-am des: NOI FACEM CE SCRIE IN BIBLIE,NU NE LUAM DUPA POVESTI. |
Cu ce fel de cantari trebuie sa-i aducem lauda lui Dumnezeu?
Cititi psalmii si vedeti cu ce instrumente canta David lui Dumnezeu din cate erau la acea vreme si cu care instrument nu canta. Personal n-as crede
ca instrumentul este problema ci omul care canta cu ce iubire ,cu ce daruire, ce este in stare sa faca pentru Dumnezeu adica pentru cei din jur sau pentrul a nu se lepada de Domnul, este capabil sa moara ? atunci poate canta cu orice instrument chiar daca este afon. Ma revolta totusi muzica si intrumentele transmise de posturile de radio ortodoxe asazise care transmit muzica usoara si populara 100% unele chiar englezesti cu texte total neportivite. A m mai citit un forum anterior si nimeni na militat nici contra acestora nici contra chefurilor si nuntilor cu muzica de "harfa" . Apropo la o asemenea nunta protopopul din Caransebes tocmai a dat 50 de lei la tigani pentru o dedicatie muzicala mirele era un tanar preot si mai erau si alti preoti. Eu sunt ortodox fac parte din Oastea Domnului Imi place muzica psaltica cand este cantata cu har am ascultat multe Sfinte Liturghii ingeresti mai ales in manastiri dar si corale aberante scrise de muzicieni fara har sau poate chiar fara credinta iar in afara bisericii muzica noastra romaneasca a Oastei Domnului imi este deajuns Nu comentez muzica penticostala dar poate nu numai instrumentele sant de vina. |
Citat:
Si in ortodoxie se folosesc instrumente, dar nu in rugaciunile sacramentale ci in intruniri religioase inafara spatiului liturgic, tu fiind de la Oastea Domnului sti ca ostasii folosesc la intrunirile lor instrumente si nu-i condamn deoarece sunt inafara timpului liturgic si unii preoti folosesc instrumente in bisericile lor mai ales la intrunirile cu tineretul, dar in niciun caz la slujbele sfintelor taine, liturghie sau alte slujbe prevazute in cartile de cult |
|
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=k66mV4nf9uw |
Muzica bizantina- psaltica este o muzica ingereasca.
|
Cantarea bisericeasca, asemenea icoanei, are la randul sau, anumite canoane (norme) pastrate prin traditie. Potrivit acestora, cantarea ortodoxa, folosita in cult este exclusiv vocala. Nu sunt acceptate instrumentele, pentru a o delimita astfel de muzica laica. Muzica psaltica, chiar daca are elemente comune cu muzica traditionala a popoarelor din jurul bazinului mediteranean, se distinge insa in mod concret de aceasta, prin multe elemente specifice.
Nu trebuie sa pierdem din vedere ca cea mai mare parte a operelor imnografice a fost compusa de catre sfinti. Liturghiile, stihirile si imnurile de de la diferite slujbe, de asemnea. Partea teoretica a muzicii psaltice a fost la randul ei alcatuita si sistematizata tot de catre sfinti precum Ioan Damaschinul si Ioan Cucuzel. |
Nu este surprinzator faptul ca ortodocsilor le place muzica bisericeasca greaca iar NP muzica crestina americana.
Acestea sunt influientele. In ce ma priveste, cred ca pentru bisericile romanesti cel mai bine se potriveste muzica romaneasca. Cantarile lui Nicolae Moldoveanu pe versurile poetului Traian Dorz nu au inca egal in muzica bisericeasca romaneasca. Aceste cantari au fost compuse de oameni sfinti in timpuri de prigoana si in inchisori. Ele constituie o valoare inestimabila a crestinismului romanesc. |
Citat:
Da intradevar cantarile vechi specifice Oastei Domnului sunt chiar frumoase, ele se canta si in bisericile ortodoxe din ardeal, dar adunarile neo-protestante mari au cam renuntat la ele si prefera sa foloseasca in serviciile religioase o muzica fara nimic duhovnicesc in ea, doar spectacol si sentimentalisme |
Vizionati filmul Ostrovul! Acatistele interpretate de Marian Moise sunt deosebit de frumoase:Slava Lui Dumnezeu pentru toate, de exemplu este deosebit. Mai sunt si altele.
|
Citat:
Unde se cauta si miscarea sufletului in muzica? Parerea mea este ca nu e suficient sa aduci lauda lui D-zeu daca nu participi si sufleteste la cantare.... este ca si cum ai pune un CD sa cante; cantarea de pe CD lauda pe D-zeu iar casetofonul nu face decat sa redea cantarea asa cum a fost inregistrata pe CD... Asa si NP-ul lauda pe D-zeu cu buzele... |
Citat:
Dar felul cum pui problema imi aduce aminte de o rugaciune din Biblie: Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti, adulteri, sau ca si acest vames. Postesc de două ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate cate castig... |
Citat:
Eu am vb de muzica doar...fariseul se indreptatea in fata lui D-zeu cu ceea ce facea in viata de zi cu zi...asa fac si NP se lauda ca numai ei citesc si implinesc... |
Citat:
PS problema pe care am pus-o, o vezi tu cum vrei. In ochii fariseului vamesul era un pacatos. Eu spun ca si voi il laudati pe D-zeu, insa numai cu buzele...nu v-am judecat, am tras doar concluzii . |
Citat:
În plus generalizezi nepermis de mult. Vei fi auzit tu de "manea creștină", însă să ști că cvasi-majoritatea NP nu sunt de acord cu așa ceva. Vei întâlni muzică duhovnicească și la NP, nu doar la ortodocși; trebuie doar să fi cinstit în a o recunoaște. |
Candva in negura timpului vietuiau trei ciobani, p'un picior de plai, p'o gura de rai, si unu' se ruga asa : "Doamne, noi suntem trei".
|
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
|
Cand am cantat cu inima uscata,
Fara de griji in cantec alintat. Mi se parea ca ingeri coboara In ritmul veseliei de chitara Stiu insa azi ca atunci nu am cantat Dar cand am fost cu inima mahnita Sub cruce apasat si-mpovarat N-a fost nici melodia stralucita Nici vers de poezie iscusita Stiu insa azi ca atuncea am cantat Cand am cantat sa se auda bine Cu sunet sigur bine intonat Si sa nu cante nimenea ca mine Si sa fiu laudat de orsicine Oricum as fi cantat n-a fost cantat Dar cand am fost cu inima zdrobita Sub cruce-apasat si-mpovarat Rugandu-L sa ma scoata din ispita Si-n voce-mi era lacrima topita Nu se auzea nimic dar am cantat. Valentin Popovici |
Laudati pe Domnul intru sfintii Lui;
Laudati-L pe El intru taria puterii Lui. Laudati-L pe El intru puterile Lui; Laudati-L pe El dupa multimea slavei Lui; Laudati-L pe El in glas de trambita; Laudati-L pe El in psaltire si- n alauta. Laudati-L pe El in timpane si in hora;laudati-L pe El in strune si organe. Laudati-L pe El in chimvale bine rasunatoare;laudati-L pe El in chimvale de strigare. Toata suflarea sa-L laude pe Domnul! |
Muzica psaltica! In ortodoxie se canta din suflet si nu e spectacol instrumental!
http://www.youtube.com/watch?v=Ol6k0...eature=related |
Citat:
|
Hai, frate gibi, recunoaste ca ai o simpatie deosebita fata de fratele penticostalu`. Pe unde scrie el , tzop si dumneata sa-l completezi. Sunt convinsa ca iti apreciaza dragostea... :8:
|
Citat:
orsicum Dumnezeu a pus diferenta intre femeie si barbat de la facerea lumi faurindu-o din costa lui adam cel cazut mai tirziu nu vreau ca si eu sa cad din cauza domniei tale nu din acelas motiv din altul social. |
V-am raspuns aici. Topicul acesta este inca frumos, sa nu-l stricam:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...337#post250337 |
Lui dumnezeu trebuie sa aducem lauda
cu cintari duhovnicesti inaltatoare care ne ridica de la pamint la cer imnografia psaltica,cintarea bizantina care se aseamana cu cintarile ingeresti pe care nici o cintare nu o egaleaza pe pamint.
|
Citat:
|
Citat:
ce cinti tu si eu pot, o data chear am cintat, dar tu bizantina nici nu o visezi,mai cintatorule zi din sax hai ca deabea astept. |
Frate Gibi, nu e frumos sa dispretuiesti Muzica Bisericeasca alta decat a ta.
In unele biserici se canta muzica germana, in altele muzica americana in altele muzica greceasca. Nici una nu e mai sfanta ca cealalta. Important este daca imima omului care canta este curata si daca el cu adevarat se inchina lui Dumnezeu prin muzica. In rest, gusturile sunt diferite. Unul iti va spune ca muzica greceasca este cereasca, altul ca doar muzica americana e de la Dumnezeu. Unii doar cu instrumente altii doar fara. Dintre instrumente pentru unii doar unele-s sfinte si altele nu. Gusturi...Asa-s oamenii. |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:01:45. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.