![]() |
fara sa par a fi judecator, ma intreb oare cinstea care se da arhiereilor nu e exagerata?
nu inteleg cum un slujitor al Domnului accepta cinste lumeasca. ma refer la sarutatul mainii de catre diacon in timpul sfintelor slujbe si de imnul arhieresc care se canta in cinstea sa, e putin ciudat, si devine un fel de cult, nu? in speranta ca nu m-ati inteles gresit, astept opiniile voastre, Domnul sa ne ajute |
totusi au harul Divin - sunt niste icoane vii :) cred ca asta inseamna
|
Legat de subiect, iata un articol al lui Savatie Bastovoi:
Ierarhie sau dictatura bisericeasca? Autoritatea pe care trebuie sa o aiba conducatorul bisericesc asupra turmei sale, cu parere de rau, de multe ori, se transforma în dictatura. Intentionat am folosit cuvântul turma, nu supusi, deoarece, în Biserica, chiar daca exista supunere, totusi nu exista supusi. Dimpotriva, potrivit doctrinei ortodoxe, singurul supus este însusi conducatorul. Replica lui Hristos este foarte categorica, când zice: „Stiti ca ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele si cei mari le stapânesc. Nu tot asa va fi între voi, ci care între voi va vrea sa fie mare sa fie slujitorul vostru. Si care între voi va vrea sa fie întâiul sa va fie voua sluga” (Matei 20, 25-27). Hristos, Preotul ideal, este numit de Ioan Gura de Aur „sluga a mântuirii noastre”. Asemeni Lui trebuie sa fie orice preot. În relatia dintre oameni cele mai urâte lucruri sunt tradarea si dictatura. A porunci altui om înseamna a-i smulge de pe cap cununa libertatii pe care I-a daruit-o Însusi Hristos. Caci „si Fiul Omului, spune Hristos, n-a venit ca sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru multi” (Matei 20, 28). Dictatura contravine naturii umane, deoarece noi suntem chip si asemanare a libertatii si a suveranitatii lui Dumnezeu. De aceea, si Hristos, vrând sa pastreze acest principiu, înainte de a le da ucenicilor puterea de a lega si a dezlega, le-a spalat picioarele, aratându-le felul în care trebuie sa-si manifeste puterea. Evanghelia trebuie sa intre în viata crestinilor, ea nu este doar un florilegiu de metafore si proverbe frumoase. Si în zilele noastre exista astfel de preoti „evanghelici”. Un contemporan de-al nostru din Grecia, parintele Epifanie, aplica pilda spalarii picioarelor la propriu. Pentru ca a fost un parinte carturar si cu multa deschidere, veneau la el multi studenti, care marturiseau pacate caracteristice acestei vârste. Dar staretul nu le dadea matanii, ci îi lua în chiliuta sa, punea un lighean cu apa si le spala picioarele, în tacere. Acesta era „canonul” pe care îl dadea parintele Epifanie pentru pacate grele. Unii dintre acesti tineri marturiseau pe urma ca, chiar si când îi trageau prietenii la distractii, se fereau, pentru ca le era rusine ca batrânul sa le spele iarasi picioarele. Daca toti preotii ar fi pastrat acest principiu elementar lasat de Hristos, niciodata n-ar fi fost nevoie de reforma lui Martin Luther si n-ar fi existat nici scolile de „ateism stiintific”. Noi însa nu trebuie sa cadem în excesele de acest tip, ci sa cautam o iesire, fara sa anulam preotia, caci Hristos ne-a lasat si libertatea, dar si preotia. Pentru aceasta trebuie sa deosebim autoritatea de dictatura. Autoritatea si puterea i-au fost date preotului (ma refer si la mai marii preotilor, arhi-ierei), pentru a condamna raul si pentru a instaura binele. Atunci când aceasta putere, data de Hristos, este folosita abuziv si în alte scopuri, ea devine dictatura. Tradând principiile lui Hristos, noi Îl tradam pe Hristos. Cum este posibila porunca si supunerea, fara a degenera în dictatura? Dragostea face totul posibil. „Lege noua dau voua, iubiti-va unii pe altii” (Ioan 13, 34). |
Frumos articol Eugen.
Extraordinar lucru facea acel preot din Grecia, cat tact duhovnicesc... |
Citat:
|
Dupa cum am observat,pana aici toti ati raspuns afirmativ subiectului initiat de danyel,sincer nu prea sunt de-acord cu voi,si asta pentru ca asa se exprima o relatie intre "stapan si supus",nu asa i se spune;STAPAN,deci cum altfel sa-l numim pe ocarmuitorul si pastorul nostru pamantean,decat "stapanul nostru",nu este o exagerare.De altfel,si Lui Dumnezeu ai spunem "Domnul",si oamenii sunt de-asemenea numiti cu apeletivul "domnul",dar aceasta nu inseamna ca este de-opotriva comparat cu DOMNUL DUMNEZEU.Deci,nu cred ca se exagereaza atunci cand este cinstit si apreciat un Arhiereu,nici nu va dati seama cat reprezinta acesta inaintea lui Dumnezeu,dar mai ales cata responsabilitate duce pe umerii sai.In cadrul social,in respectarea bunelor maniere intaietate au femeile,acestora fiindu-le sarutate mainile de catre partea masculina,in semn de respect,in cadrul religios,lucrurile stau invers,intaietate au barbatii,la biserica ei sunt primii carora li se acorda diferite servicii(miruire,etc),si de asemeni in manastiri in functie de statutul fiecaruia li se saruta mana.Treaba cu sarutatul mainii de catre diacon,sau preot,ori arhimandrit, a episcopului,este de la sine inteleasa,acestea sunt exprimarea fireasca a calitatii fiecaruia,in functie de treptele ierarhice pe care viata i-a invrednicit pe fiecare sa se situeze.Este o forma de respect,si nu de umilire asa cum precizati voi,ori de mandrie din partea celor mari.Aceste lucruri sunt indinspensabile,fara ele lumea ar lua-o razna,pentru ca in toate trebuie sa exsiste o delimitare,si intru toate un echilibru care sa faca mersul lucrurilor mai viabil.
|
Noi cinstim de fapt nu omul propriu zis ci persoana oficiala pe care o reprezinta ,caci daca intilnesti un arhiereu in oras si e imbracat simplu nu-i dai nici o atentie daca nu-l cunosti .Sa stiti ca mare raspundere are in fata lui Dumnezeu.Sint lucruri pe care numai arhiereul le dezleaga .Acest "post"ca sa zic asa este inzestrat cu mult har .Este voia lui Dumnezeu .In ce priveste "cinstea " care deranjaza , oare n-ati citit ca pe Dumnezeu nu-l intereseaza decit INIMA . De unde stii tu ca el nu plinge in inima lui cind tu ii saruti mina .(in nici un caz nu se unfla in pene cum crede lumea ).Dar sint unii care iau seama numai la lucrurile care tubura .De ce nu zici "vai de ce slujba frumoasa am avut parte",si sa-i multumesti lui Dumnezeu . Nici eu nu sint o sfinta .Drept sa va spun cuvintul "stapin "m-a deranjat si pe mine ,dar am alungat repede gindul aducindu-mi aminte "cine nu judeca nu va fi judecat".Trebuie sa fim tot timpul costienti ca duhul rau lucreaza chiar si in biserica .Nu-l primi ,a venit gindul rau alunga-l de la tine si nu vei avea pacat.Nu ma va intreba Dumnezeu niciodata ce a facut un arhiereu .
Sa ne rugam la Maica Domnului sa pastreze pacea in bisericile noastre . Doamne ajuta ! |
Citat:
|
Domnule, eu mereu m-am ferit de sarutarea mainii adica a mainii popilor desi ma simtzeam impins de la spate s-o fac... poi n-o fac domnule... iar Arhiereii ori popii sa si le tzina acasa ca daca mi-o intinde la pupat s-ar putea sa ma ia "nebunia" si sa le-o scuip... si asta clar ca nu se cade... mai degraba ar face dincandincand spalatul picioarelor si ar pune "bisericoshii" la pupatul picioarelor... sa-i vedem atunci pe arhierei daca se coboara la a se descaltza ei asha frumos si a ne pune pe noi pacatoshii la aceste taine adevarate... sau cum?
|
Draga Euftalia ,indraznesc sa spun ca te inteleg ,si stii de ce ?si eu am in familie persoane bolnave chiar si o schizofrenica .Pe linga aceasta am avut si eu tulburarile mele , numai credinta m-a scapat de psihiatrie . Mare este Dumnezeu ! Vreau sa-ti spun ca nu se cere unui om bolnav sa stea 5 ore in biserica .Daca te duci la Sfinta Liturgie si stii ca nu-ti prieste mai mult de o jumatate de ora , alege punctul culminant si du-te atunci ,la sfintirea Darurilor .Sa stii ca Dumnezeu nu-ti cere mai mult . Am citit si eu ce spun Parintii nostri .Bonavul sa primeasca boala in pace sa-i multumeasca lui Dumnezeu . Asta-i tot. In ce priveste cele 40 de "Doamne miluieste" ,sa stii ca nimic nu-i fara rinduiala in casa lui Dumnezeu .Dar daca tie nu-ti prieste ocoleste-le .Te poti mintui si fara acest numar. "mai bine va las in pace" ,nu te-asi sfatui pentru ca nimeni nu e perfect si dupa cum vezi invatam unii de la altii .Asa ca daca mai schimbam o vorba pe internet cred ca e bine .Pe mine , un cuvint sau o fraza care mi s-a pus la inima ma tine "treaza " toata ziua .Vorbesc de bucuria sufleteasca pe care o simt .Sa stii ca sint oameni la care nu le ajunge ziua sa se roage .Sa ne bucuram , ca precis se roaga si pentru noi.
Fii binecuvintata ! |
E adevarat ca arhiereul are o putere si o responsabilitate aparte asupra credinciosilor, nu neg puterea si importanta sa pt ca ar insemna sa-l neg pe insusi Hristos care i-a oferit aceasta putere si care l-a trimis in aceasta misiune, dar aceste forme lumesti de exprimare a respectului nu sunt tocmai potrivite in Biserica pentru ca am fost chemati sa traim o viata de fraternitate si aceste simboluri pot sa-i sminteasca pe unii slabi in credinta, Episcopul e chemat la o sfanta misiune si jertfa pentru ca este urmas direct al Apostolilor fapt ce nu ar trebui sa permita o asfel de cinste lumeasca, sa nu uitam ca Biserica nu trebuie sa umble dupa lume ci dupa Hristos, din pricina favorurilor si cinstirii exagerate multi arhierei uita de misiunea la care au fost chemati si uita ca atunci cand au intrat in viata monahala au jurat smerenie si saracie si lipsa de slava lumeasca. eu unul daca asi fi sa ma pun in postura unui arhiereu nu asi accepta sa mi se pupe mana si sa mi se cante un imn adegvat, gandindu-ma ca sunt un om pacatos egal in fata lui Dumnezeu cu cei care imi canta si raspunzator si pt sufletele lor. fie ca Domnul sa ne lumineze acolo unde noi nu putem. Doamne ajuta!
|
Citat:
|
Citind danyel ,
e bine ca atunci cind incepem sau continuam o discutie sa ne intrebam daca nu producem mai mult rau decit bine . A provoca pe cineva la pacat , nu e bine .Nu judeca dragul meu , ce-ai face tu in locul..... Deocamdata nu esti .Mutati-va gindul in alta parte , voi care n-aveti liniste din cauza lor ,numai Dumnezeu judeca ! Aduceti-va aminte ce scrie in scriptura " Nu va atingeti de unsii Mei si nu vicleniti impotriva profetilor Mei" . Eu va spun :nu va legati la cap daca nu va doare ,retrageti-va cel putin la timp sa nu mai provocati si pe altii ! iertati-ma ,dar pe cuvint nu stiti ce faceti !Daca vezi ceva ce nu-ti place ,roaga-te pentru el! Doamne lumineaza-ne pe toti ! |
Nu cred ca ar fi cazul sa fim asa prapastiosi si sa nu spunem nimic! Sunt lucruri care ne apasa si tocmai de aceea exista forum! Insa asa cum spunea si Maria55, trebuie sa stim despre ce vorbim si mai ales sa discutam in acelasi duh pe care il solicitam si noi de la acesti slujitori! Categoric, arhiereul este un slujitor si toti cei care au inteles aceasta au facut lucruri extraordinare! Respectul se cuvine pentru harul daruit de Dumnezeu, pentru ca mana aceea pe care o saruti este mana care savarseste jertfa suprema, e mana care il tine pe Hristos!
Sunt insa si celalalte aspecte si cu siguranta nu sunt de noutate! Insa e in tot in mana lui Dumnezeu! Rugaciunea pe care o facem pentru ei ne ajuta pe noi, in primul rand si apoi pe ei! Rugati-va ca sa nu cadeti in ispita si fiti slujitori si prin rugaciune si fapte bune! |
Uimitor, eu care nu prea sunt de acord cu exagerata cinstire a arhiereilor, joi seara dupa slujba vecerniei din Catedrala Mitropolitana din Cluj , precedata de un "energizant"cuvant duhovnicesc al pr. prof. Constantin Necula, m-am dus sa primesc binecuvantare de la P S Irineu episcop vicar al Clujului, nustiu ce m-a indemnat, pana acum nu mergeam sa primesc binecuvantare de la vre-un arhiereu, dar acum m-am dus, am inteles un lucru, nu el ca persoana care poate fi supusa pacatelor, da binecuvantarea ci Domnul o da prin harul pe care i l-a dat episcopului, Doamne minunate sunt lucrarile tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre marirea numelui Tau!
|
Citat:
isi marturiseste ca Hristos este doar trup si sange,doar om. Harul mai este pe langa el si pleaca de tot cand este excomunicat la un sinod ecumenic. Nimeni nu poate sa zica Domn este Iisus ( Hristos este Dumnezeu ) decat in Duhul Sfant. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Am fost pe la Ptriarhia cand a avul loc Sf Sinod...parca e salonul auto. Masini tari, scumpe, episcopi cu alai (parca ar avea servitori)....
Era si presa acolo. se inghesuiau care sa iasa mai in fata pentru poze, pentru TV, care sa fie mai aproape de Patriarh....scandalos. Ca sa nu zic ca aveau si oameni (cred ca soferii) care nu lasau pe nimeni sa fotografieze masinile....jenant.... |
pt MIREAN; AU SALARII MARI SI ISI PERMIT DESI EI NU ADUNA PT EI CA NU AU URMASI ,NU AU FAMILIE.CEL PUTIN NU LE-AU LUAT DIN BANII CONTRBUABILILOR CA SI POLITICIENII.CI DIN PROPRUIL CISTIG.
|
Citat:
Ar fi aproape 10.000 de euro pe luna, cam mult pentru un salariu, nu crezi? Eu nu zic sa nu aiba....zic sa aiba cu limita. Nu saracie (cum prevede pravila monahala) ci decenta! |
Citat:
|
Citat:
|
nu stiu dak s-a mai spus asta...
in timpul slujbelor si nu numai, i se saruta mana arhiereului de catre celelalte fetze bisericesti pentru a lua blagoslovenie. mirenii saruta si ei cu acelasi scop... sunt unii kre isi trag mana, din smerenie nu te lasa sa le-o pupi, dar asta nu inseamna, neaparat, k cei kre te lasa sa le pupi mana accepta slava lumeasca. probabil le e frik sa nu-i supere pe credinciosi, sunt unii kre se intristeaza dak nu apuk sa le sarute mana. am inteles ca in timpul slujbei preotii, diaconii, canteretii etc reprezinta kte un slujitor de-al Domnului cum sunt ingerii, arhaghelii.. ma rog, nu-i stiu pe toti pe dinafara. deci lumea knd le ofera aceasta "slava", le-o ofera tocmai pt aceea ce ei reprezinta. parerea mea... |
Nu stiu daca mai citeste cineva pe aici,dar eu voi scrie pt ca vad greseli mari.
Cuvintele Mantuitorului citate la inceput sunt adresate apostolilor sai si nu tuturor celor ce credeau in el.Abordarea de la inceput e de factura protestanta. Arhiereii si preotii il reprezinta pe Iisus Hristos si se afla in har iar sarutarea mainilor se face asa cum un copil cat de cat cu bun simt fata de parintii sai le saruta mainile acestora.Evident,cine nu-si respecta chiar asa de mult parintii incat sa le sarute mainile nu poate intelege nici de ce trebuie sa sarute mainile arhiereilor si preotilor,dar asta arata doar probleme de eductie.Arhiereii si preotii sunt parinti spirituali! |
Dorstor, nu stiu unde ai crescut tu. Dar eu imi iubesc foarte mult mama si o respect la fel de mult, si cred ca mi-a dat o educatie foarte buna. Totusi pur si simplu nu m-a invatat ca trebuie sa ii sarut mainile. As face-o fara nici o retinere, dar este mult mai fericita daca o sarut pe obraz si o imbratisez cu drag. Sarutarea mainilor mi se pare foarte distanta si rece. Asta e, toti parintii cu ale lor, ai tai cu ale lor si la fel si ai mei.
Nu am nimic impotriva sarutarii mainilor preotilor sau arhiereilor, o fac fara nici o problema. Dar mai mult ca semn de respect, si nu de dragoste filiala. Cred ca e putin cam anacronic, si ii respect pe preotii care se feresc sa li se sarute mana. Dar, da cred si eu ca ar putea macar mai marii bisericii sa se fereasca de excese materiale. Passatul e masina buna, dar sunt si altele bune, dar mai putin ostentative. Nu e bine sa cumperi ce e mai ieftin ca se strica repede, dar nici ce e mai scump ca de obicei nu iti foloseste. Pana si hainele liturgice, desi frumoase, mi se par cateodta exagerate, mai ales cele cu fir de aur si mai stiu eu ce. Da, preotul il reprezinta pe Hristos, dar pana la urma, mai bine te lipsesti de poleielile lumii asteia. Un exemplu sa va dau. Asta vara l-am vazut pe IPS Pimen vorbind la telefon. Si ce fel de telefon credeti ca avea? Ultimul racnet cu camera de 3 mp, si mp3 player? Nu. Era un telefon vechi lipit cu banda scotch.Da, am ramas uimita. Probabil ca bateria nu se mai tinea te telefon si a lipit-o. Pana acum nu demult mergea intr-o dacie 1310. Acum nu mai stiu. Poate a upgradat la un Logan. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu e nicicum saraca. |
Am ascultat recent un interviu cu IPS Ioan. Era imbracat in rasa fara cruce fara engolpion. Privindu-l puteai jura ca e un simplu calugar. Sfintia a fost ales sa imbrace cinstitele moaste ale Sf Ioan Iacob Hozevitul.:) Am un deosebit respect pentru IPS Ioan. Tare l-as fi vrut Patriarh:D
|
Citat:
|
EISCOPII sint urmasii lui DUMNEZEU care au har deosebit in functie de curatirea launtrica si acestia sint foarte smeriti
nu e adevarat, episcopii sunt urmasii SFINTILOR APOSTOLI, fiecare episcop in parte e urmasul tuturor apostolilor, iar acestia au fost cinstiti cu batjocura, hula, batai,lovire cu pietre, rastignire si moarte. Este mai usor sa batjocoresti lumina decit sa luminezi in intuneric |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Biserica se afla in prigoana si de unde stii tu ca in curind va fi sau nu prigoana si vor fi prigoniti si episcopi si preoti si mireni credinciosi.progonirile nu sint non stop ci cum le rinduieste Domnul pt pacatele noastre!:thumbsup: |
Citat:
Ma intreb acum si eu: de ce sa cerem de la altii ceva, de care noi nu suntem in stare: sa traiasca in saracie. Dar si saracia e relativa, nu? |
arhiereii intradevar sunt urmasii indirecti ai sf. apostoli.Mantuitorul spune k cel mai mare dintre noi va fi cel mai mic si cel mai mic dintre noi va fi cel mai mare.si mie mi se pare k arhiereilor li se acorda o cinste prea exagerata si chiar unii dintre ei profita din plin de acest lucru
|
si mie mi se pare prea de tot ce masini au.oare nu puteau sa isi cumpere o masina la 10000 de euro si restul de bani sa ii doneze saracilor?sa nu uitam k arhiereii sunt veniti din randul monahilor,iar unul din voturile monahale este saracia de bunavoie
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:20:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.