![]() |
Spovedanie
Buna......as vrea sa stiu daca e pacat sa schimbi duhovnicul? eu as vrea sa ma spovedesc la un calugar,pana acum am avut duhovnic un preot de la mine din localitate.Si cat trebuie postit inainte,3 zile?
|
Citat:
|
Citat:
Despre schimbat duhovnicul, intai trebuie binecuvantare de la cel vechi, de obicei. Insa daca esti nemultumita de el (e usuratic, eretic, da prea usor Sf. Impartasanie, sau ai alte motive serioase) cred ca te poti sfatui intai cu alt duhovnic dintr-o manastire si sa vezi ce e de facut. Oricum ar fi, e mai bine sa te sfatuiesti cu un duhovnic decat sa faci de capul tau. Parerea mea. Bogdan. |
In general avem tendinta de a merge la duhovnici aspri ( calugari adesea) dar NU respectam canonul si invataturile primite! Mai mult la duhovnic mergi des ( sau cel putin asa ar trebui) daca e calugar ce faci te spovedesti doar in posturi? Eu am duhovnic calugar de cand ma stiu si este greu. Deci, grija! O spun din experienta! Daca poti sa postesti, posteste daca nu, NU! Nu in post sta curatirea inimii..mai bine cercetetaza-ti inima si constiinta cu deamanuntul. Canoanele NU sunt facute sa ucida ci sa indrepte! Domnul sa iti ajute!
|
Isaia - Cap 58
3. Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte? Da, în zi de post, voi vă vedeți de treburile voastre și asupriți pe toți lucrătorii voștri. 4. Voi postiți ca să vă certați și să vă sfădiți și să bateți furioși cu pumnul; nu postiți cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. 5. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul își smerește sufletul său? Să-și plece capul ca o trestie, să se culce pe sac și în cenușă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? 6. Nu știți voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. 7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. |
poti sa nu poti sa te spovedesti
Buna ziua,
As vrea sa pun o intrebare in general fetelor. Nu stiu daca poti sa te spovedesti in timp ce esti la menstruatie. Stiu asta sigur ca nu te poti impartasi. Dar de spovedanie nu stiu nimic. Am auzit pareri ca poti sa te spovedesti si pareri ca trebuie sa treaca 7 zile de la ultima zi a menstruatiei. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am tinut tot postul si nu stiu ce sa fac. |
Iuliana, te poti spovedi. Nu trebuie sa astepti 7 zile.
|
Citat:
|
|
Sf. Simeon al Tesalonicului, care a trait in secolul al XV-lea, a insistat asupra necesitatii curatirii sufletuluî prin Taina Spovedaniei , recomandand crestinilor : " Sa ne smerim , sa facem pocainta si sa ne marturisim lui Dumnezeu si pe El sa-L chemam spre mila si sa ne grabim sa ne impartasim cu cuminecare tainica si sa facem acest lucru incontinuu cu luare - aminte si smerenie a sufletului ; pentru ca aceasta inseamna a fi noi cu Dumnezeu si a fi Dumnezeu cu noi , lucru pentru care S-a si intrupat". Sfantul recomanda impartasirea deasa atat preotilor si episcopilor, cat si credinciosilor mireni, propunandu-le sa nu treaca 40 de zile fara a se impartasi : "Ne-a predat aceste taine ca sa fim una cu El, si noi , arhireii si preotii slujitori, sa ne impartasim continuu din aceste infricosatoare taine cu luare aminte , strapungere a inimii si marturisire, dar si ceilalti șa se desfete incontinuu de cuminecare in marturisire, in zdrobirea si evlavia sufletului, si nimeni din cei ce se tem si iubesc pe Domnul sa nu lase sa treaca patruzeci de zile , ci , pe cat ii e puterea si luarea-aminte sa se apropie si mai des de cuminecarea cu Hristos. " Pe batrani si pe bolnavi , Sf.Simeon ii indeamna sa practice o impartasire mai deasa decat intervalul de patruzeci de zile, caci " acest lucru e pentru noi viata si puterea ." Sf. Simeon Noul Teolog, in Catheza a IV-a, face cunoscut ca vrednicia pentru primirea Sf. Impartasanii este absolut necesara : "Sa nu socoteasca cei ce se impartasesc cu neurednicie de dumnezeiestile Taine ca prin ele se alipesc si se unesc pur si simplu de Dumnezeu cel nevazut; caci acest lucru nu se va face nicidecum, nici nu se va petrece vreodata." El avertizeaza pe cei care primesc cu nevrednicie Sf. Impartasanie ca nu primesc " darul Sfantului Duh, hranindu-si numai trupul, nu si sufletul " si nu le este cu folos duhovnicesc : "Lumina te lumineaza , si tu esti orb ; focul te incalzeste si nu te aprinzi ; viata te-a adumbrit, dar nu s-a unit cu tine ; apa cea vie a trecut prin sufletul tau ca printr-o trestie, fiindca nu te-ai gasit vrednic de primirea ei " .
|
Am si eu o nelamurire, am fost si m-am spovedit, parintele mi-a sp ca o sa imi dea Aghiazma mare, insa eu nu am reusit sa ii spun chiar tot ce aveam pe suflet pt ca mai erau care asteptau dupa mine, practic m-am spovedit pe fuga...ce ar trebui sa fac in situatia asta, sa merg maine sa iau aghiazma mare sau sa merg sa ma mai spovedesc odata?
cat despre Aghiazma mare puteti sa imi spuneti mai multe? Multumesc frumos pt raspunsuri! |
Citat:
|
nu am un Duhovnic, inca, incerc sa imi gasesc unul cu care sa pot discuta si sa ma indrume, dar, Dumnezeu sa ma ierte, in ziua de azi toti suntem foarte agitati, lipsiti de timp, cam asta am observat ca se intampla si cu preotii. Nu ii condamn, ii inteleg ca sunt si ei oameni dar avem nevoie de acesti oameni...pt linistea sufletelor noastre.
Acum ce imi spuneti sa fac sa ma duc sa iau Aghiazma sau sa ma duc dupa sarbatori sa ma spovedesc din nou? |
Draga Ada, ceea ce banuiam se adevereste. Unica ta prioritate este sa-ti gasesti un Duhovnic stabil. Graba si lipsa timpului nu este o justificare solida pentru nici una din parti. Deci ce-ti recomand , dupa sarbatori, imediat, iti cauti un Duhovnic. Iti recomand sa stai de vorba cu credinciosi mai in varsta, din cercul tau de rudenie si prieteni, pentru un sfat in acest sens. Trebuie sa reti ca Sfintele Taine se dobandesc cu vrednicie, respectand intocmai Inv.Sf.Parinti. Nu facem Spovedanie de fatada si nu ne Impartasim in nevrednicie. Deci urgent un Duhovnic , in rest poti considera ca incepi totul de la 0. Este mult mai bine asa, altfel ne amagim inutil.
|
Ada, du-te la biserica si ia Agiasma Mare pentru ca sa simti si tu ca nu intampini Nasterea Domnului asa, ca cei pagani. Nu ai de ce sa te temi ca te impartasesti cu nevrednicie fiindca Agiasma Mare nu este Sfanta Impartasanie, ci se da celor cu pacate mai mari, sau neindeajuns pregatiti pentru impartasanie. (BTW Agiasma Mare este acea Aghiasma sfintita doar la Boboteaza.)
De spovedit poti sa te spovedesti oricand, nu numai in posturi, trebuie doar sa vorbesti cu parintele inainte. Daca ai reusit totusi sa spui cat de succint cu ce te simti tu vinovata in fata lui Dumnezeu tot e bine, si sa stii ca pacatele pe care le-ai spovedit au fost iertate, chiar daca spovedania a fost "pe fuga." Si pe viitor, pe langa sfatul lui Cristi de a-ti gasi un duhovnic, incearca sa nu lesi spovedania si impartasania pe ultimul moment (desi si eu in postul asta am tot amanat si am tot amanat :46:), fiindca exact atunci preotii sunt mai ocupati si sunt mai multi oameni la spovedit si nu ai sa ai acea multumire sufleteasca din cauza grabei si multimii de oameni care asteapta in spatele tau. |
Spovedanie si impartasanie
Nu sunt nici preot, nici un mare credincios, sunt un crestin ortotox pacatos, ca multi altii sau chiar mai mult decat ei...
Am citit aici o multime de pareri si vreau sa le spun si pe ale mele: Ar fi bine chiar de scris o carte despre RANDUIALA SPOVEDANIEI SI A SFINTEI IMPARTASANII... Cateva reguli pe care le stiu si le recomand tinerilor in acest sens: 1.Duhovnicul se poate alege...Daca de copil ti-a fost dat sa ai un duhovnic de care nu-ti place sau daca simti ca se poate sa ai pe cineva mai bun, ai dreptul sa ti-l alegi.Cum facem asta?Mergem la Sfanta Liturghie, in mai multe locuri, la mai multe biserici, in parohii diferite sau manastiri diferite.Unde ni se pare slujba cea mai frumosa, cea mai miscatoare,cea mai povatuitoare, acolo putem zabovi sa ne alegem duhovnicul...Dupa ce l-am ales, trebuie mai intai sa-i cerem dansului acordul sa ne primeasca, iar daca avem acest acord de principiu, mergem la preotul la care ne spovedisem pana la momentul alergerii ii cerem dezlegarea sau binecuvantarea, dupa care ne vedem de viata noastra.SE SPUNE CA IDEAL AR FI SA AVEM ACELASI DUHOVNIC PE TOT PARCURSUL VIETII.Daca acest lucru nu este posibil, sa incercam sa nu il schimbam acusi,acusi, sau oricum daca suntem nevoiti sa facem acest lucru sa nu facem nimic fara acordul celui dinainte. 2.Nu putem lua aghiazma mare de capul nostru, chiar daca am postit un post intreg si nu am apucat sa ne spovedim.Aghiazma mare nu se ia decat noua zile de la Boboteaza inainte de anafora si in rest, doar cu binecuvantarea preotului (duhovnicului). De mentionat ca aghiazma mica se ia,pe cat se poate,in fiecare dimineata, dupa anafora mai putin in zilele cand esti impartasit si mai putin in cele noua zile dupa Boboteaza. 3.Daca esti fata nu poti merge sa te spovedesti in cazul in care ai perioada critica (ciclu).Iti poti organiza in asa fel timpul incat sa poti merge mai la inceputul sau la sfarsitul postului, astfel incat in aceasta perioada nefasta sa nu te atingi de vasmantul parintelui.Nu mai spun de faptul ca e interzis cu desavarsire sa te impartasesti la vremea respectiva... 4.Sfanta impartasanie se poate primi de catre orice credincios doar astfel: -daca s-a impacat cu toata lumea; -daca si-a savarsit canonul dat de parintele duhovnic; -daca si-a facut rugaciunile pentru impartasanie care se gasesc in anumite carti de rugaciuni (cele care depasesc 3-4 lei ca pret); -daca a participat la Sfanta Liturghie in ziua cand se impartaseste.Aici doar oamenii bolnavi si ce care au dezlegari speciale de la duhovnic au voie sa primeasca Sfanta Impartasanie. ATENTIE: in cazul in care nu respecti toate acestea, foc ai putea lua in gura si mai rau ti-ai putea face... |
Citat:
|
Spovedania nu trebuie sa se termine niciodata.:1: A trecut postul dar spovedania nu se face DOAR in post. Te spovedesti cu adevarat Nu atunci cand mergi la parintele ii spui, parinte am facut asta si asta..am luat (sau nu) Sfanta impartasanie apoi mi-am vazut multumita de viata.. Spovedania adevarata din punctul meu de vedere este prezenta continua in fiecare clipa a prezentei Lui Hristos in fata/inima noastra. Am cunoscut un parinte care dupa fiecare cuvant (aproape) spunea; Doamne iarta-ma. Doamne miluieste-ma. spunea usor ca o rasuflare, ca un oftat, in taina dar suficient sa il auzi daca erai atent.. Odata l-am intrebat de ce asa? Mi-a spus, pentru ca Hristos ma vede pururi si daca uit ceva la spovedanie sa cer iertare din timp.. De aceea indraznesc sa spun, sa nu facem din spovedanie un formalism, un lucru ce trebuie infaptuit in post si gata. Sa ne fie viata o spovedanie continua. Amin!
|
Citat:
|
Da, Cristi. Si am scris acestea pentru noi (deci si ptr. mine) toti, nu ca o atotstiitoare ci ca un inndemn. Sa cautam sa ne spovedim si in afara posturilor. S-a mai vorbit despre acestea pe forum dar e bine sa repetam unele. Bucurii sa aveti in noul an..:1:
|
Citat:
|
mare dreptate aveti cristi si jenica dar asta e problema cea mare :gasirea duhovnicului potrivit...eu am trecut prin asta chiar postul trecut si am scris la un alt topic,oamenii nu au timp dar nici rabdare sa il caute,intra intr-o biserica la pasti,vad un preot si se spovedesc mai mult ca asa se face nu ca asa simt,la craciun se repeta povestea dar poate la alt preot...ptr mine preotul e ca un doctor daca nu stie ce boli ai avut nu are cum sa-ti dea medicamentul potrivit.nu stiu daca ma credeti sau nu dar de cand mi-am gasit duhovnicul pe care-l cautam abia astept sa merg sa ma spovedesc chiar si atunci cand nu e post,mai cer o binecuvantare,niste sfaturi cu care ma hranesc pana la urmatoarea spovedanie, si ca un sfat este mult mai bine sa-ti faci din timp listuta cu pacatele ptr ca altfel le spui si pe parcurs iti mai aduci aminte..decat sa te gandesti atunci cand iesi de la serviciu hai sa ma duc si eu la spovedit.spovedania e ca o baie (iertati expresia):mai intai iti iei cele necesare (post,rugaciune),apoi pregatesti apa (faci listuta cu pacate,te pregatesti,canon) si apoi intri in ea(Spovedania la preot)
|
Dezlegare
Am o intrebare referitoare la felul in care se face dezlegarea de pacate. Ce miscari face preotul cu mainile pe capul celui spovedit si ce cuvinte spune el cu aceasta ocazie? Sunt mentionate acestea undeva in scris de cum trebuie facute si ce trebuie spus, sau sunt la latitudinea preotului?
|
Foarte importanta este molifta inainte de spovedanie care conditioneaza iertarea pacatelor de sinceritatea si cainta celui care se spovedeste.
Eu am auzit dupa spovedanie urmatoarea formulare-citez aproximativ: "Eu smeritul preot si duhovnic cu harul ce mi-a fost dat te iert si te dezleg de toate pacatele spovedite.Slabeste,lasa iarta pacatele robului lui Dumnezei....care se caieste de pacatele sale." Aceasta este una din formulele pe care orisice pacatos ar dori s-o auda de la preot care asa cum stiu are puterea sa ierte dar si sa "tina" pacatele asa cum spune la o rugaciune de la sf.Maslu "Carora le veti ierta pacatele iertate vor fi si craora le veti tine, tinute vor fi". Participarea la Sf.Maslu impreuna cu spovedania ajuta la iertarea pacatelor. Si eu am unele intrebari in legatura cu rugaciunile acestea care se spun de catre preot la taina spovedanie si daca va dori un preot sa ne spuna mai multe..... Dupa spovedanie saruti crucea din mana preotului iar unii duhovnici pun mainile pe capul credinciosului. Daca spovedania a fost sau nu eficienta aceasta o simte fiecare ,iar simtirea nu este aceiasi la toata lumea. |
Tocmai ca nu am auzit spunandu-se nici "eu pacatosul", nici "eu smeritul". Ce-i drept, e posibil sa-mi fi scapat, caci eram atenta la mainile sale, cu care mi-a strans capul: odata punand mainile pe frunte si ceafa; si odata in dreptul tamplelor.
Eu m-am mai spovedit si atunci parintii respectivi au tinut mainile pe crestet si apoi au rostit rugaciunea de dezlegare. Intreb, caci sunt f atenta la ce se intampla in biserica, stiind ca se vine cu tot felul de inovatii. |
Daca nu ma insel si imi aduc bine aminte:
"Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos cu harul si cu iubirea Sa de oameni, sa te ierte pe tine fiica (fiule) duhovniceasca de toate pacatele tale. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic te iert si te dezleg de toate pacatele tale, in numele Tatalui, si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin." |
Multumesc Noesia; promit ca data viitoare sa fiu mai atenta la rugaciunea de dezlegare.
|
Si duhovnicul eu procedeaza la fel strangandu-ma cu mainile mai intai la frunte si ceafa si apoi la tample,in semnul SF Cruci..culmea e ca apoi am o liniste si ma simt f usoara...zilele acestea m-am simit rau sufleteste iar sotul meu intalnindu-se cu duhovnicul nostru acesta l-a intrebat prima data cum ma simt eu....mare e legatura intre un duhovnic si cei pe care ii spovedeste..
|
Multumesc eea. Invat in fiecare zi cate ceva nou...
|
Intreb disperata in stanga si dreapta
Citat:
Am citit toate postarile voastre de mai sus printre altele spunea cineva la un moment dat ca " foc manaci daca primesti impartasania pe nedrept" Eu ma rog demult sa-mi gasesc un duhovnic , nu cred ca l-am gasit insa trebuie sa merg odata la spovedit ca nu mi-e bine deloc cu sanatatea. Acu am mai auzit despre acest preot " de cartier" ( ma iertati ) ca e tare bland si nu da canoane. De canon as putea sa-i cer eu dar daca vrea sa ma impartaseasca si nu ar trebui , ce fac ?"foc manac" cum am scris mai sus?? Ca doar n-o sa-i spun eu ce are de facut !!!!! Ma ajutati ???? |
clementia nu te panica..citeste cu foarte mare atentie un indreptar de spovedanie daca nu ai acasa gasesti si pe internet,noteaza-ti pe o hartiuta toate pacatele pe care le-ai facut de la ultima spovedanie iar daca e prima data cand te spovedesti la acest parinte le spui si pe cele dinainte,fara rusine.daca parintele nu-ti da canon poti sa intrebi tu de acest aspect retine insa ca acest canon trebuie facut intocmai, urmat cu strictete,si la urma daca nu-ti spune intrebi tu daca poti sa te impartasesti sau sa iei ageheasma mare, oricum nimeni dintre noi nu este vrednic de Ipmartasanie insa Bunul Dumnezeu prin milostivirea Sa ne ingaduie acest lucru..Mult ajutor in ceea ce ti-ai propus sa faci!
|
Sfânta Spovedanie:
Citat:
http://biserica.org/Publicatii/1995/NoIV/05_index.html |
Arhimandritul Teofil Părăian
"Eu, personal , cred că nu trebuie neapărat să te spovedești la un singur duhovnic, după ce te-a pus un duhovnic pe calea cea bună. Vin atâția oameni la spovedit, care nu știu ce să spună, în sensul că nu-i interesează, nu iau aminte la sufletul lor. Dar sunt și oameni care trăiesc o viață superioară și n-au ce spune, la drept vorbind ! Pentru că lucrurile nu-s chiar așa , cum zic unii : "Părinte, la top pasul păcătuim !" . Nu-i adevărat ! Păcatul este călcarea legii lui Dumnezeu cu deplină voință și ștință. Și-atunci, dacă totuși faci niște lucruri negative, să zicem , nu toate-s păcate ! Păcate sunt acelea când, de exemplu, știi că nu trebuie să furi și furi. Atunci e păcat ! Dar dacă faci o greșeală, e altceva ; de exemplu, dacă nu știi că-n 29 august este zi de post și mănânci de dulce. Dacă - țî atrage cineva atenția : "Măi frate, fii atent că astăzi este post", altă dată ești atent și postești. Asta-i greșeală, nu păcat, pentru că n-ai urmărit tu să faci un rău".
|
1 atașament(e)
Pentru perfectionisti, click mai jos:
|
Superb spune parintele Teofil Paraianu. Asa este.
Multumesc mult Cristiboss pentru citat. |
Sunt puțin intrigată!
În cărticica mea de rugăciuni la capitolul despre spovedanie la capitolul "Păcate de căpetenie"(le voi enumera poate cineva nu le știe)
1.Măndria/2.Iubirea de argint,de avuții/3.Desfrânarea/4.Lăcomia/5.Invidia/6.Mânia/7.Lenea. scrie următoarele: "Întreabă-te apoi și adă-ți aminte dacă n-ai văzut cumva pe altul făcând păcate grele și i-ai îngăduit să le facă,ori te-ai făcut că nu vezi;căci de s-a întâmplat aceasta,ai luat parte la păcatul aceluia și răspunzi de el înaintea lui Dumnezeu..." Ei bine pe mine această frază mă intrigă deoarece încurajează și "legalizează" păra care după umila mea părere este un păcat urât care poate pricinui multă suferință și poate deterioara grav relațiile dintre oameni. De ce să mă duc eu la duhovnic- ul la care se spovedește de exemplu și soțul,și alții din familie,sau vecinul sau prietena și să spun "părinte a făcu...a spus...a furat,a înjurat,a curvit,s-a împărtășit cu nevrednicie etc!" Dumnezeu le știe pe toate.De ce eu,om supus păcatului în orice clipă să spun păcatul altuia??? Dacă de exemplu ai văzut în biserică sau într-o mănăstire un fapt pe care îl consideri păcat mare și îl vei spune este foarte posibil să ți se spună că : "te-a înșelat cel rău" și că de fapt nu ai văzut nimic ci doar ai gândit că cineva face un păcat dar de fapt tu ești cel păcătos . Am auzit că în psihologie este un fenomen "vezi ,nu vezi" Poate cineva care are studii în domeniu să mă lămurească? |
Nu am studii in domeniu, dar, cred ca aici se refera la pacate pe care le-ai fi putut impiedica si nu ai facut nimic ca sa le impiedici. Nu este vorba sa te duci si sa enumeri ce pacate ai vazut la altii. :D Sau daca ai favorizat practicarea unor pacate (ex: ai dat cheia apartamentului tau cand nu esti acasa unui cuplu necasatorit ca sa se distreze si ei in liniste), sau ai dat bani unei femei ca sa faca avort, sau ai consimtit la minciuna sau inselare, sau ai gadilat cuiva orgoliul care deja era mare, facandu-l si mai mandru, sau stiind ca cineva te invidiaza pentru eu stiu ce, tu in loc sa eviti conflictul te duci si te mai dai si mare in special ca sa il faci si mai invidios...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
a sfătui pe altul la păcat; a porunci altuia să păcătuiască; a consimți la păcatele altuia; a lăuda păcatele altuia; a ajuta pe altul la păcat; a apăra păcatele altuia. Deci, comitem păcat străin nu când nu îl dăm pe hoț pe mâna cremenalului, ci când îl sfătuim să fure, când îl lăudăm pentru cât de bine a fraierit victima, când vocea lui Dumnezeu care e conștiința lui îl face să ne întrebe dacă o fi bine că a furat iar noi îi spunem că e minunat lucru acesta, etc. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:59:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.