![]() |
A cina cu necunoscuti
Sa fii lipsit de orice criteriu de diferentiere, de ierarhizare, atunci cand iei decizia de a lua cina cu necunoscuti, e o dovada ca omul din Biserica locuieste in tine. In biserica nu esti deranjat ca ai langa tine un sarac, un bolnav, un om fara de carte, o persoana de o anumita varsta. Dimpotriva, esti cu adevarat fericit in mijlocul lor. Nu te plictisesti, cu toate ca rostesti, ceea ce rostesc si ceilalti. Te impartasesti din acelasi potir, din acelasi Hristos. Iti devin frati, fara sa le cunosti viata. Este de ajuns sa iei aceasta Cina impreuna cu ei. Primesti puterea de a nu mai trece nepasator pe langa ceilalti. Ai reusit sa legi mana de inima.
Ce face cel care nu cunoaste viata din Biserica? Ia neincetat masa in fuga. Nu mai are timp de cina, nu mai are vreme pentru altii. Isi traieste viata cu perdelele trase. E deranjat de alte chipuri. Daca prin minune, ia cina cu persoane necunoscute, exista riscul sa se plictiseasca sau chiar sa se certe, caci raspunsul sau poate fi in contradicitie cu raspunsurile celorlalti. Nu poate sta nici mult cu ei, caci indeletnicirile ii sunt poveri. Trebuie sa le gasesasca mereu alte raspunsuri. Astfel, nu poate cunoaste odihna in semeni. In episodul cu Zaheu Vamesul, Mantuitorul, stiind ca acesta "cauta sa-L vada", nu S-a aratat dornic numai sa schimbe cateva cuvinte cu el, ci l-a anuntat ca doreste sa fie prezent in casa sa. Acest lucru trebuie sa faca orice om care doreste sa cunoasca prefacerea necunoscutilor in frati: sa fie prezent in Biserica. Adrian Cocosila |
Am gasit acest articol pe prima pagina si ideea mi se pare interesanta, caci invita la un anumit comportament al nostru fata de aproapele.
Dragostea fata de aproapele starneste intotdeauna intrebari, caci este o lectie de viata pe care cu greu o invatam. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus nu numai sa iubim, ceea ce este prima porunca din VT, ci a adaugat un lucru nemaiauzit pana la EL: dragostea noastra sa fie infinita si sa cuprinda in ea si pe dusmanul nostru. Autorul articolului face diferenta intre omul , in care "Biserica locuieste in el" si cel, "care nu cunoaste Biserica". Dar sa vedem ce este dragostea in acceptiunea biblica: Epistola catre Corinteni: 13.4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. 5. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. 8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; 13. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. Cap. 14 1. Căutați dragostea. Râvniți însă cele duhovnicești, dar mai ales ca să proorociți. Am adus aceste versete din biblie, caci in ultima instanta e vorba despre dragostea pe care o avem sau nu pentru aproapele. |
Foarte frumos articol. Parintele meu din parohie imi povestea ca, acum ani in urma se lua masa in trapeza dupa slujba (duminica). Fiecare aducea ce putea de acasa si mancau impreuna. Si cei ce aduceau si cei ce nu aduceau. Oare de ce s-a pierdut acest obicei?
|
De ceva vreme Adminul nostru ne lumineaza prin eseurile sale crestine cu privire la texetele Evangheliilor de duminica. Este un teolog profund si un bun eseist. Felicitari Admin.
|
Intr-adevar, ca si in biserica, si la trapeza, toti care vin sunt egali, tratati cu aceeasi nemarginita dragoste si ospatati, ca nici unul sa nu inseteze sau sa infometeze.
Oamenii vin si acum cu bunatati la manastire si sunt tratati la randul lor cu bunatati. Ceea ce-i atrage insa la manastire este tocmai sentimentul de egalitate in fata lui Dumnezeu, caci de multe ori onorurile pe care le primesc oamenii in lume, sunt impovaratoare. La fel si o viata plina de detoate, comparativ cu o viata simpla, lipsita de balastul inutil, intregeste sentimentul de bine pe care il simtim in acest colt indepartat de lume, care e manastirea. |
Citat:
Sa dea Domnul sa fie asa la toti romanii de pretutindeni. |
De cativa ani merg la o manastire din aprpierea orasului meu.Aici vin oameni nevoiasi din satele din jur impreuna cu copiii care merg multi Km. pe jos dis de dimineata pentru a ajunge la liturghie,dar si multi din orasul meu,din Iasi, Bacau sau din alte parti in masini luxoase si incarcati cu de toate.Atmosfera este atat de frateasca incat,la sfarsitl slujbei cand bate clopotul si toti merg la trapeza la masa incarcata cu toate bunatatile aduse de pelerini toti suntem la fel si sarac si bogat si copil si batran si calugar si mirean.
|
Ce faceau crestinii Biserii Primare? Ce spune Sf.Scriptura?
Fapte 2,42: "stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni!!!"
Fapte 2,45: "își vindeau bunurile și averile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare" Fapte 2,46: "si în fiecare zi, stăruiau într-un cuget în templu și, frângând pâinea în casă, luau împreună hrana întru bucurie și întru curăția inimii" Asta faceau crestinii Bisrcii Primare!!! TRAIAU IN COMUNIUNE, erau toti uniti, fara sa faca diferente intre ei!!! Astazi nu mai e asa intre oamnenii laici... numai Dumnezeu ii stie!! Dar va dau exemplu din Manastirea Vatopedi din Sf.Munte unde am fost: daca se intampla ca un parinte sa cada la pat fara sa anunte pe cineva, TOATA obstea se INGRIJOREAZA pt acela!!! De lipseste de la Slujba fara Binecuvantare, adica daca nu are ascultare de facut undeva, Staretul, Pr.Efrem, imediat trimte pe doi parinti ca sa se intereseze de acela!!! Adevarata IUBIRE!!! Cand IMI PASA de aproapele meu... azi la noi in tara daca cineva e in lipsa, nu numai ca nu ii dam, ba il si batjocorim, ocarandu-l si zicand sa mearga la munca, nu la intins mana!!! NU trebuie sa ma intereseze ce face el cu banii ce ii dau, PORUNCA este sa DAU!!! el RASPUNDE DE CE A FACUT CU EI, mai ales daca a mintit ca isi ia de mancare si el isi ia de baut si se imbata, NU MAI RASPUND EU de el, ci EU raspund ca NU am dat!!! si o mana calda de ii dau si un zambet sincer si plin de dragoste, MA VA RASPLATI HRISTOS!!! |
Crestinii Bisericii Primare aveau foarte mult har. Ei traiau pentru Dumnezeu, ceea ce oamenii de zi, cu putine exceptii nu o mai fac,cum bine remarci, Geo. Lipsa de har este urmare fireasca a impatimirii. Mai exista si oameni cu har, care stiu ce e adevarata comuniune si astazi; la ei insa nu este vorba de o iubire naturala, ci de iubirea ca si culme, ca incununare a desavarsirii duhovnicesti. Unde e patima, nu poate fi har, nici dragoste. Deci la cei putini, ajunsi prin procesul indelung de dezpatimire la dragoste desavarsita de aproapele, gasim si Harul lui Dumnezeu coborat in inima dezpatimita.
|
Din pacate Geo si la pomana adevaratii sarmani stau pe langa usi si adulmeca mirosurile fine ale mancarurilor, iar cei "crestinii" stau la masa si in alunga cu vorbe usturatoare. Dar oare noi nu suntem cersetori? Nu cerem noi zilinc de la Domnul ceva? El ne alunga? Ne inghionteste? Ne spune mergeti la altul Eu nu am? Spunea cineva pe un alt topic, nu dau de pomana, nici chiar la cel care cere pentru o manstire ..poate ma minte. Dar daca acela era chiar Hristos si ne-am ratat mantuirea pentru un banut? Merita? Vine craciunul, ma gandesc daca am lua fiecare din noi la masa cate un vecin (macar) mai sarac?
|
Citat:
|
Citat:
“Ar trebui sa harazim lucrurilor duhovnicesti, rugaciunii, întreaga noastra viata - iar noi o risipim în fapte nedemne, în talazuiri, în vorbiri rusinoase, în convorbiri si placeri ticaloase, în vinovate aratari mândre, fara folos si spre pierzania noastra. Si dupa toate, ne mai si întrebam ce rau este rau întru acestea - fara sa întelegem ca nimic nu trebuie mai bine studiat ca vremea. De vei cheltui bani, e cu putinta sa-i întorci; vremea risipita se rascumpara cu anevoie si cu truda. Putina ni s-a dat pentru aceasta viata - iar de nu o vom folosi cum trebuie, ce vom zice când vom trece în cealalta viata? Dumnezeu ne va zice: “Ti-am dat un rastimp ca sa înveti îndeletnicirea milei, de ce l-ai prapadit cu treburi zadarnice si usuratice?” Dar veti zice: De ce Dumnezeu ne-a dat un rastimp atât de scurt? O, prostie, o nerecunostinta… Tocmai pentru aceasta ar trebui sa-i fim recunoscatori, de a ne fi scurtat truda, de a fi pus liman necazurilor - si de a ne fi facut, dimpotriva, lunga si fara sfârsit vremea linistirii noastre în viata cealalta… Pentru aceasta îl tineti de rau - si de aceasta va plângeti?!…“. (Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvinte alese, Editura Reintregirea, Alba-Iulia, 2002, preluat de pe site-ul dedicat Sfantului Ioan Gura de Aur) |
Citat:
|
[SIZE=3][COLOR=green]Ce penibili sunteti! Bine macar ca nu constientizati... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Și voi vă credeți credinciosi? Vă adunați ciotca și-i judecați pe cei care nu sunt ca voi... Cu ce drept? Cine sunteți voi de vă permiteți? Asta nu e credinta! Ce fățarnici sunteți! Și mai e și post![/COLOR][/SIZE] |
Ai dreptate, silverstar, ca nu suntem mai buni ca altii. Doar Unul Dumnezeu este bun.
Dar credinciosi suntem. |
Citat:
Fiecare sa isi vada PACATELE, cuvioase frate, ca asa se spune in rugaciunea din POST "daruieste-mi sa imi vad PACATELE MELE si SA NU OSANDESC ("ce fatarnici sunteti") pe FRATELE meu..."!!! |
George-Jorjica iar ai luat una.:21:Dar ai dreptate, starea crestinului de azi e deplorabila. Stii, daca punctezi mai dur macar ne mai trezim si noi. tine-o tot asa cu sfaturile
|
In loc sa ne gandim ca adevarul doare, mai bine ne-am pune intrebarea DE CE doare.
Oare nu e de preferat adevarul? Sau preferam jumatati de adevar spuse pe ocolite, ca sa ne fie mai comod si pentru a nu trebui sa ne schimbam atitudinea? |
Pentru mine, multe dintre postarile lui geonektarios sunt pumnale!!! Pumnale infipte in constiinta si in sufletul meu pacatos....un amalgam de sentimente starnite in mine la citirea acestor postari: rusine, suparare, revolta, disperare,dorinta de indreptare... Dar iata un lucru curios... desi pacatul madriei e mare in mine, si de multe ori nu mi-a convenit ce am citit, niciodata nu am simtit in postarile lui Geonektarios malitiozitate sau atacuri personale...
|
Cauzele venirii lui Hristos in lume
Citat:
1.) Dragoste lui Dumnezeu, pentru neamul omenesc : " Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel unul-nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica " ( Ioan 3, 16) 2.) Innoirea chipului dumnezeiesc in omul cazut, dupa cum canta Biserica: " Pre cel cazut pentru neascultare, care era chipul lui Dumnezeu si care s-a facut cu totul in stricaciune, cazand din cea mai buna viata dumnezeiasca, iarasi il innoieste inteleptul ZIditor " ( Primul canon de Nasterea Domnului cantarea 1) 3.) Mantuirea sufletelor : " Caci Dumnezeu n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca s-o osandeasca, ci pentru ca lumea sa se mantuiasca prin El" ( Ioan 3,17) Despre credinta, Sfantul Serafim de Sarov, spune: Inainte de toate trebuie sa credem in Dumnezeu: "Fara credinta, dar, nu este cu putinta sa fim placuti lui Dumnezeu, caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca Se face rasplatitor celor care il cauta". Faptele credintei sunt: dragostea, pacea, indelunga rabdare, milostenia, smerenia, purtarea crucii si viata dupa duh. Nu poti avea credinta adevarata fara fapte. Despre datoria si dragostea fata de aproapele nostru, Sfantul Serafim de Sarov, spune: Cu aproaptele se cuvine sa ne purtam prieteneste, fara sa-l suparam macar cu privirea. Cand il parasim, sau il intristam, atunci parca i s-ar pune o piatra pe inima. Duhul omului tulburat ori mahnit sa ne straduim sa-l mangaiem cu vorbe bune; izvorate din iubire. Pe fratele care a gresit, acopera-l, cum ne invata Sfantul Isaac Sirul:" Intinde rasa ta peste cel ce a gresit si acopera-l ". Pe aproapele trebuie sa-l iubim nu mai putin decat pe noi insine, dupa porunca Domnului: " Sa iubesti pe aproapele tau, ca pe tine insuti". (Lc.10,27) Cu rugaciunea lui Iisus: " Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pre mine, pacatosul ", vom afla linistea launtrica, vom dobandi curatia sufleteasca si trupeasca si se va salaslui, in noi, Duhul Sfant, vistierul tututror bunatatilor, Carele va calauzii pasii vietii noastre spre sfintenie si spre toata evlavia si curatia....AMIN ! |
Citat:
ADEVARAT este in TOTce spui! Insa eu ma refeream la starea CRESTINULUI DE AZI!!!! Pot spune si eu multe din carti, dar ce folos??? NU ajuta la mai nimic... si crestinul de azi merge la Biserica si aude atatea de la Hristos (prin Sf.Evanghelie) dar CINE AUDE??? E frmuos sa privim realitatea fara rautate, adica sa o vedem asa ca in prima zi a facerii lumii... perfecta, fara de pacat, fara de rautate... E adevarata MAREA IUBIRE a lui Dumnezeu pt noi, incat EL S-a pogorat facandu-Se TRUP ca noi ca macar asa sa CONSTIENTIZAM ca DACA EL, FIUL LUI DUMNEZEU S-A FACUT OM CA NOI, CE ALTCEVA MAI TREBUIA SA NE INDREPTAM??? DA A MAI TREBUIT CRUCEA, ASTA A MERITAT DUMNEZEU, EL CE NE-A DAT VIATA, I-AM LUAT VIATA, NOI NISTE NEMERNICI!!! BA MAI MULT, NU INCETAM CU PACATELE SI ASA IL TOT RASTIGNIM PE HIRTOS DE MII DE ORI!!! AVAND INCREDEREA CA NE IARTA... NESIMTIREA DE A PACATUI CU GANDUL CA DUMNEZEU NE IARTA, ESTE PACAT IMPOTRIVA DUHULUI SFANT "SI NU SE VA IERTA IN VEACUL VEACULUI"!!! Va spun: NESIMTIREA DE A PACATUI SI OBRAZNICIA DE A FI INCREZATORI IN IERTAREA LUI, SUNT PACATELE CELE MAI CRUNTE PE CARE NU LE VA IERTA DUMNEZEU DE NU NE VOM SMERI SI SA II CEREM IERTARE SI SA PUNEM INCEPUT BUN PRIN POCAINTA SINCERA!!! VA ROG SA MA IERTATI DE V-AM GRESIT SAU MAHNIT CU CEVA!!! Sa fiti binecuvantati!!! |
Citat:
De ce sa ranesc un suflet spunandu-i DIRECT in fata sau pe forum? daca am ceva de spus spun in mesaj privat! sau generalizez lucrurile in asa fel ca fiecare care citeste sa se regaseasca!!! chiar daca scriu la persoana Intai singular!!! Eu fac asa cum simt!!! SUNT IMPOTRIVA FATARNICIEI, a JOCULUI CU CELE SFINTE, a NEORANDUIELII, sunt impotriva a tot ce e smecheresc si de subtilitate! Trebuie sa fim SINCERI, sa fim NOI INSINE!!! sa fim SERIOSI cu cele sfinte, si sa nu fim batjocoritori mai ales cand vine vorba de Traditie, in sensul ca nu ne convine ceva din ce au lasat prin CANOANE Sf.PArinti, sa ne aratam desteptaciunea "mai mare" decat a lor, decat a Sfintilor! auzi: eu un nemernic sa ma ridic mai sus decat un Sfant!!! Doamne fereste! Va rog sa ma iertati, pana sa ajung la acea Sfintenie eu trebuie sa ma supun ACELOR HOTARARI Sinodale a Sfintilor Parinti! Eu sunt un atom dintr-un ocean, ce pot face eu ca sa curat oceanul de muradrii? NIMIC!!! Asa ca trebuie sa ne SMERIM si sa ASCULTAM (adica sa IMPLINIM, nu numai sa AUZIM) de BISERICA si de Invataturile Sf.Parinti si asa ne vom MANTUI!!! Fii Binecuvantata MarinAlca!!! |
Citat:
Pe de alta parte, dragostea ce ne suntem datori fata de propria persoana ne indemna sa analizam in liniste mesajele si sa nu lasam sa ne raneasca toate cuvintele pe care le citim. Sa discernem ceea ce e bun de cea ce e mai putin folositor in mesaj si sa clasam cele rele. Sa facem un zid de protectie a sufletului in jurul nostru, si sa nu lasam pe oricine si orice sa ne raneasca. Dar, nu toate vorbele bune care ne sunt adresate ne vor binele, asa cum nu toate vorbele care par aspre ne vor raul. |
Asa trebuia sa se intample ca Domnul sa patimeasca rastignire si batjocoriri ca oamenii altfel nu ar fi realizat cat de mult ii iubeste Dumnezeu si cat de milostiv si de smerit este dar si pentru alte motive care nu le stim si/sau nu putem sa le intelegem noi.
Deci oamenii de l-au rastignit pe Domnul nostru Iisus Hristos au fost condusi de sutasul Corneliu de il alesese Domnul nostru Iisus Hristos spre a-i jertfi preacuratul sau trup si a-i varsa scumpul sau sange pe cruce. Isi alesese Domnul om curat si smerit pentru aceasta inalta lucrare bine-placuta Lui. Caci se stie ca sutasul Corneliu mai incolo a ajuns Sfant. Ca Domnul nostru Iisus Hristos mult s-a maniat pe Sfantul Petru cand acesta i-a zis neintelegand inca cele ale lui Dumnezeu "Doamne sa nu iti fie tie aceasta" - adica sa nu fie rastignit si i-a zis lui Sfantul Petru "Inapoia mea Satana , ca nu cugeti cele ale lui Dumnezeu ci cele ale oamenilor". Deci vezi ca i-a zis Domnul nostru Iisus Hristos lui Sfantul Petru satana pentru aceasta dupa ce mai inainte il laudase pentru marturisirea cea dogmatica. Ca adica sa arate si cine il invatase pe Sfantul Petru sa zica asa ceva adica Satana care nu dorea ca Domnul sa fie rastignit si sa ii prade sufletele de le tinea in inselare. Ca Satana nu a stiut ca Domnul nostru Iisus Hristos este Dumnezeu de aceea a si venit sa il ispiteasca ci credea ca e om. De aceea Maica Domnului primise pe Sfantul Iosif de sot ca sa fie inselat Satana. De la cine primise Maica Domnului pe Sfantul Iosif de sot daca nu de la arhiereii templului care stiau foarte bine ce si cum? Ca au si incercat pe dreptul Iosif punand toiegele celor din neamul lui David intr-o camera si lasandu-le peste noapte iar cel caruia i-a inverzit toiagul i-a fost data Maica Domnului in ingrijire. |
[quote=geo.nektarios;104848]ADEVARAT este in TOTce spui! Insa eu ma refeream la starea CRESTINULUI DE AZI!!!!
Da, stiu ca te-ai referit la starea "crestinului de azi", insa am postat acele invataminte, ca poate, citindu-le si auzindu-le de mai multe ori, vom reusi cu totii,sa punem in practita tot ce citim sau ascultam in timpul Sfintei Liturghii. Doamne ajuta-ne! |
Citat:
Iertare! |
Trebuie neaparat sa fim administratori de forum ca sa ne adresam unii altora rugaminti, in vederea unei mai bune intelegeri a mesajelor pe care ni le adresam? Cred ca nu.
Cred ca am formulat si am explicat clar si frumos rugamintea mea, fara sa lezez pe cineva. Administratorul se preocupa de respectarea regulilor forumului. |
Am vazut ca unii dau lectii de cum sa fim milostivi!Intrebare:puneti in practica cele ce afirmati!Cine va iesi in ziua de Craciun si va aduna la masa sa si in casa sa oameni saraci,adunati de pe strada si zdentarosi?
Cei care veti face asa postati sfaturi mai departe pt ca sunteti vrednici s-o faceti,iar ceilalti rusinati-va in fata lui Dumnezeu pt fatarnicie! Alegerea (daca postati sau nu) sa o judece Dumnezeu!!! |
Fratilor , macar in asta perioada mai multa intelegere, mai multa bunatate, mai mult optimism, mai multa intelegere, mai multa dragoste , mai multa prietenie . Un zambet, o floare, o rugaciune frumoasa, o muzica adecvata. Sa lasam lectile, morala , urecheala , incrancenarea, orgolile si alte cele ce 11 luni si , le-am folosit din plin. Pauza ! ! !
:6::76::77: |
"...asa Doamne Imparate, daruieste-mi sa imi vad PACATELE MELE si sa nu osandesc pe FRATELE MEU, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin!"
Cel smerit niciodata nu se intereseaza de ce fac ceilalti, ci numai de PACATELE sale se nevoieste ca sa le spele! Nici nu este batjocoritor sau ironic cu fratii lui, nu face altceva decat sa placa Domnului, pastrand tacerea! Cel smerit sta la locul lui, Cel smerit nu cere faptele aproapelui, ci se nevoieste ca sa i le vada numai Dumnezeu pe ale lui proprii! cel smerit nu are pretentii de la aproapele ci se da pe sine exemplu! Cel smerit ii odihneste pe cei de langa el, cel smerit e ca HRISTOS de BUN!!! (Arhim.Teofil Paraian) |
Citat:
Imi cer iertare ptr acei membrii ai forumului care nu se incadreaza in categoria clevetitorilor si malitiosilor. |
Citat:
:6: |
Ca initiatoare a acestui topic, va rog sa revenim la tema in discutie "A cina cu necunoscutii".
Celelalte discutii off-topic se pot muta pe topicul "Forumul nostru", unde le este locul cu adevarat. |
Citat:
|
Te-am iertat Marina, si iarta-ma si tu pe mine, sora draga intru Hristos!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:00:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.