Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul Craciunului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5134)

Anca-Miha 18.12.2008 16:28:29

Postul Craciunului

Uitandu-ma in calendarul bisericesc, am vazut ca abia pe 26.12. este trecut "harti", nu si pe 25.12, in ziua de Craciun. Ce inseamna asta : ca de Craciun inca e post si abia de a doua zi de Craciun putem manca de dulce?

Noesisaa 18.12.2008 16:44:10

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 104886)
Uitandu-ma in calendarul bisericesc, am vazut ca abia pe 26.12. este trecut "harti", nu si pe 25.12, in ziua de Craciun. Ce inseamna asta : ca de Craciun inca e post si abia de a doua zi de Craciun putem manca de dulce?

Nu, in toate praznicele mari, imparatesti se mananca de dulce, indiferent in ce zi cad. Doar ca 26 decembrie cade vineri, si probabil ca este scris harti ca nu cumva cineva sa posteasca gandindu-se ca e vineri, zi de post in mod obisnuit.

Anca-Miha 18.12.2008 19:15:38

Multumesc mult, Noesiaa. Acum inteleg de ce e specificat harti la a doua zi de Craciun.

C.tin 24.12.2008 10:34:58

Doamne, Vino Doamne... Eroii de la "revolutia'89"

Si ei tot in Postul Craciunului au marturisit chiar cu pretul vietii, dorinta de libertate si nu in ultimul rand credinta stramoseasca... si nu se cade sa-i uitam in aceste momente!

http://www.youtube.com/watch?v=-ZMjEp6gfxc

luciansro 12.11.2009 10:55:34

de ce postul nasterii Domnului incepe pe data de 15-11 ?

GeorgeS 12.11.2009 11:25:31

Pentru ca pe 14 se lasa sec de postul Craciunului. Daca lasata secului cade in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec cu o zi mai inainte. Deci 15 (in acest an) este prima zi din post, chiar daca este duminica.

luciansro 12.11.2009 13:49:24

Citat:

În prealabil postat de GeorgeS (Post 180968)
Pentru ca pe 14 se lasa sec de postul Craciunului. Daca lasata secului cade in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec cu o zi mai inainte. Deci 15 (in acest an) este prima zi din post, chiar daca este duminica.

revin cu intrebarea :)
ce reprezinta lasata secului ?

GeorgeS 12.11.2009 14:19:46

Lasata secului este ultima zi de dinaintea inceperii unui post de durata. Pentru postul Pastilor se lasa sec mai intai de carne in Duminica Infricosatei Judecati, si apoi sec de branza in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Pentru postul Nasterii Domnului care dureaza tot 40 de zile se lasa sec pe 14 noiembrie, respectiv pe 13, daca ziua de 14 cade miercuri sau vineri.Pentru Postul Adormirii Maicii Domnului se lasa sec pe 31 iulie, respectiv pe 30 daca 31 cade miercuri sau vineri(asa a fost anul acesta).Pentru postul Sfintilor Apostoli se lasa sec in Duminica Tuturor Sfintilor(prima dupa Rusalii).Daca Sfintele Pasti cad prea in vara(dupa 1 mai) acest post se scurteaza pana la desfiintare si atunci Sfantul Sinod a hotarat ca inainte de sarbatoarea Sfintilor Apostoli sa se tina un post de trei zile, chia daca inca ne gasim in perioada Penticostarului. Pentru mai multe amanunte , cititi "Liturgica Generala" a Par. Ene Braniste care da indicatii in acest sens.

constantin77 13.11.2009 11:43:29

Imi doresc sa fiu si eu lamurit intr-o privinta: in Postul Nasterii Domnului, anul acesta prima zi este duminica. Este permisa mancarea de peste in aceasta prima zi a postului, tinand cont ca sambetele si duminicile sunt cu dezlegare la peste?

Va multumesc

Hector 13.11.2009 14:41:14

Citat:

În prealabil postat de constantin77 (Post 181356)
Imi doresc sa fiu si eu lamurit intr-o privinta: in Postul Nasterii Domnului, anul acesta prima zi este duminica. Este permisa mancarea de peste in aceasta prima zi a postului, tinand cont ca sambetele si duminicile sunt cu dezlegare la peste?

Va multumesc

Este dezlegare la peste in fiecare sambata si duminica de dupa sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in biserica, adica 21 noiembrie. Asadar duminica aceasta (15 noiembrie), nu va fi dezlegare. Dar in urmatoarele duminici va fi.

luciansro 13.11.2009 17:22:53

multumesc pentru lamuriri :)

luciansro 13.11.2009 17:24:29

multumesc pentru lamuriri :)

ory 14.11.2009 19:21:25

Va doresc POST USOR ! tuturor, si Impartasire Binecuvantata celor care se invrednicesc sa dobandeasca aceasta, dar si celor care nu li se acorda, sa ramana la fel de increzatori si sa se bucure de aghiazma mare.
" Cel ce mananca, Domnului mananca, iar cel ce nu mananca, Domnului nu mananca si multumeste Lui Dumnezeu ... "
Va rog sa ma iertati !,
Ory.

dorinastoica14 14.11.2009 19:32:24

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 181700)
Va doresc POST USOR ! tuturor, si Impartasire Binecuvantata celor care se invrednicesc sa dobandeasca aceasta, dar si celor care nu li se acorda, sa ramana la fel de increzatori si sa se bucure de aghiazma mare.
" Cel ce mananca, Domnului mananca, iar cel ce nu mananca, Domnului nu mananca si multumeste Lui Dumnezeu ... "
Va rog sa ma iertati !,
Ory.

Și ție dragă Florentina să ai post cu folos.Noi nu prea am vorbit dar citesc mereu cele scrise de tine.Nu sunt deacord întodeauna cu tine, dar îmi place foarte mult felul tău de a fii.
:6:Ești unică!

lore86 14.11.2009 20:36:09

post usor tuturor!
fie ca postul care tocmai incepe sa ne fie de folos ptr a ne sensibiliza si a intampina plin de bucurie praznicul Nasterii Domnului!

cristiboss56 14.11.2009 20:56:33

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 181703)
Și ție dragă Florentina să ai post cu folos.Noi nu prea am vorbit dar citesc mereu cele scrise de tine.Nu sunt deacord întodeauna cu tine, dar îmi place foarte mult felul tău de a fii.
:6:Ești unică!

Nu e unică, e ea ! Și asta contează cel mai mult , să fim noi , așa cum suntem, fără mască , fără viclenie , ci , pur și simplu NOI ! Post în liniște și pace tuturor ! Doamne ajută ! +
:25:

georgeval 14.11.2009 22:22:03

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 104886)

Pentru ca de la Praznicul Nasterii Domnului pana la ajunul Botezului Domnului este dezlegare- adica miercurea si vinerea- pentru bucuria praznicului Nasterii Domnului.

cristiboss56 15.11.2009 19:00:26

Adevărata libertate !

Într-o vreme în care libertatea este înțeleasă foarte adesea cu rătăcirea de la adevăr sau cu libertatea de a face răul și nu binele , vremea POSTULUI ne cheamă să redescoperim că liber cu adevărat este numai omul care iubește pe Dumnezeu și pe semenii săi. << La Nașterea Domnului fiecare din făpturile zidite de Dumnezeu aduce câte ceva : îngerii , cântarea , cerurile, steaua , magii , darurile , păstorii , minunarea , pământul , peștera , pustiul ieslea , iar tu , ce aduci ? . . . >> ( Părintele Stancu Alexandru ) .

glykys 15.11.2009 21:08:02

Despre post - http://www.youtube.com/watch?v=hJLU9Bb9LHc

cristiboss56 15.11.2009 21:21:56

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 181911)

Sărut mâna frumos ! 5 minute sugestive . Mi-a plăcut mult: "Numai cu ajutorul postului ne putem rupe de pământ" , sau "Numai cu ajutorul postului ne putem împotrivi puterí atrăgătoare a desfătărilor pământești " și poate cel mai important , "Numai cu ajutorul postului putem rupe legătura cu păcatul"
Să ai un post BINECUVANTAT ! +

glykys 15.11.2009 21:35:19

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 181914)
Sărut mâna frumos ! 5 minute sugestive . Mi-a plăcut mult: "Numai cu ajutorul postului ne putem rupe de pământ" , sau "Numai cu ajutorul postului ne putem împotrivi puterí atrăgătoare a desfătărilor pământești " și poate cel mai important , "Numai cu ajutorul postului putem rupe legătura cu păcatul"
Să ai un post BINECUVANTAT ! +

Ma bucur ca ti-a fost de folos. Multumesc la fel, sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa implinim voia Lui! :6:

vsovi 17.11.2009 17:30:47

"shi m-or arestat comunishtii de trei ori, ca sa nu mai invatz lumea..." (Par. Cleopa Ilie)

da, sa nu mai invatzam gLumea,
shi sa nu ne mandrim, shi sa nu lasam pe puii golashi de naparca sa caute la femeile straine, shi sa nu ne imbuibam, sa nu desfranam cu pofta, sa nu acuzam pe nedrept deci sa nu ne jucam lasandu-ne prada din bunatate ca sa fim jucaria satanei, sculandu-ne unealta sculata ca sa osandim sau sa barfim asa in joaca, nascocind noi metode patimashe de a ne inchipui ca suntem prin cruditate shi mitomanie cei mai populari actori... cei mai jegxy...

sa postim, sa postim la mandrie, la ingamfarea inimii, sa postim la babanul ochiului dracului... la somnul paxcatelor, la atzipicul pacatelor, la ispispismuire... sa nu ne lasam dushi de valul betziv al duhului minciunii maririi de sine...

ci in toate shi pentru toate sa dam slava lui Dumnezeu... nu asha ca nebunii inchinatorii de idoli ci dand slava in mod cinstit, shi asha dai slava lui Dumnezeu daca urmezi bunatatea shi dreptatea... rabdand ca acestea, nu este dupa voia ta care vrea mereu sa nu mai asculte...

deci nu uitatzi sa taitzi din mancare dar shi din voia proprie, caci Fiul Omului daca judeca nu cauta sa faca voia Sa ci judeca dupa cum aude shi vede cautand sa faca Voia Tatalui, a Celui care L-a trimis... iar Voia Tatalui este ca niciunul sa nu se piarda caci Fiul Omului a venit nu ca sa piarda pe vre-un nedrept sau pacatos ci ca sa afle oitza ratacita printre muntzi:

"speriata-i caprioara ratacita printre muntzi,
dar mai trist este copilul care nu are unde sa-shi plece capul"

necajita-i caprioara pierduta printre muntzi,
dar mai trist este copilul alintat cu griji desharte de parintzi"

"trista este caprioare ratacita printre muntzi
dar mai tris este copilul care-i singur la parintzi"

"trista este caprioara ratacita printre muntzi
dar mai trist este copilul lepadat de-ai lui parintzi"

"trista este caprioara ratacita printre muntzi
dar mai trisi este copilul care creshte fara parintzi"

bă... frate.

cristiboss56 06.11.2012 21:12:33

Vine , vine . . .

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 181919)
sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa implinim voia Lui! :6:

Pe 13 noiembrie avem lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului , caci pe 14 noiembrie miercuri este prima zi de post din cele 40 !
Sa ne ajute Dumnezeu sa punem inceput bun in toate cele de folos . Este cea mai frumosa perioada a anului , cand cad primii fulgi de nea , iar colindele rasuna peste tot , caci este Postul Bucuriei , si cum spunea glykis cu mai bine de un an :"sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa implinim voia Lui! :6:"

Simply_me 06.11.2012 22:03:26

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 480265)
Pe 13 noiembrie avem lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului , caci pe 14 noiembrie miercuri este prima zi de post din cele 40 !
Sa ne ajute Dumnezeu sa punem inceput bun in toate cele de folos . Este cea mai frumosa perioada a anului , cand cad primii fulgi de nea , iar colindele rasuna peste tot , caci este Postul Bucuriei , si cum spunea glykis cu mai bine de un an :"sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa implinim voia Lui! :6:"

Amin!

Intr-adevar este cea mai frumoasa perioada a anului.:1:

cristiboss56 08.11.2012 19:52:30

In asteptarea Craciunului: Postul trupesc si postul duhovnicesc

http://www.youtube.com/watch?v=jeOJT2zjjFs

stefan florin 08.11.2012 21:41:58

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 480272)
Amin!

Intr-adevar este cea mai frumoasa perioada a anului.:1:

nimic NU se compara cu saptamana patimilor. Si acum e frumos...dara parca nu se compara cu perioada mentionata anterior

glykys 13.11.2012 22:07:09

Si astazi s-a lasat secul pentru Postul Craciunului.
Sa ne ajute Domnul sa il tinem cu bucurie si cu folos!
Pe cei carora le-am gresit sau simtit lezati intr-un fel sau altul de mesajele mele ii rog sa ma ierte.

stefan florin 13.11.2012 22:30:40

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 481685)
si astazi s-a lasat secul pentru postul craciunului.
Sa ne ajute domnul sa il tinem cu bucurie si cu folos!
Pe cei carora le-am gresit sau simtit lezati intr-un fel sau altul de mesajele mele ii rog sa ma ierte.

...amin...!

Raoul 13.11.2012 22:57:12

Spuneti-mi si mie va rog care sunt "smecheriile" cu postul asta al Craciunului. Parca stiam ceva ca se mananca peste si se bea vin in sambete, sau cum e? Parca nu ai voie prima sambata?? Stie cineva toate dogmele privitoare la acest post?

glykys 13.11.2012 23:00:01

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 481717)
Spuneti-mi si mie va rog care sunt "smecheriile" cu postul asta al Craciunului. Parca stiam ceva ca se mananca peste si se bea vin in sambete, sau cum e? Parca nu ai voie prima sambata?? Stie cineva toate dogmele privitoare la acest post?

http://www.crestinortodox.ro/post/po...lui-68386.html

Mosh-Neagu 13.11.2012 23:31:15

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 481685)
Si astazi s-a lasat secul pentru Postul Craciunului.
Sa ne ajute Domnul sa il tinem cu bucurie si cu folos!

Multumim, glykys, chiar credeam ca am uitat cu totii ca intram intr-un post, care ar putea fi cu totul special!...

Miha-anca 14.11.2012 01:07:11

Va urez tuturor un Post binecuvantat!

Ekaterina 14.11.2012 01:29:58

Iata ce spune Sfantul Isaac Sirul despre post: Postul ocroteste orice virtute. Este inceputul luptei spirituale, cununa celor cumpatati, frumusetea fecioriei si sfinteniei, stralucirea cuminteniei, inceputul vietii crestine, mama rugaciunii, izvorul smereniei. Postul te invata linistea si el precede celelalte fapte bune.

Sa ne ajute Dumnezeu, ca acest Post al Craciunului sa ne fie spre indreptare si pocainta. Tuturor le doresc Post cu folos!

myself00 14.11.2012 06:27:22

http://i50.tinypic.com/2uogal1.pnghttp://i50.tinypic.com/rjmesn.pnghttp://i45.tinypic.com/11huzqb.pnghttp://i47.tinypic.com/2h6f5tf.png

myself00 14.11.2012 06:32:38

http://i49.tinypic.com/nwcuhx.pnghttp://i49.tinypic.com/33m7ujr.pnghttp://i49.tinypic.com/21kxsly.png

cristiboss56 14.11.2012 18:59:09

Potrivit părintelui Ene Braniște („Liturgica generală“), acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00-16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru). Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

cristiboss56 14.11.2012 19:06:01

https://lh6.googleusercontent.com/-a...randafiri-.jpg

Dacă postul a fost necesar în rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană.
Postul este medicament. Și dacă medicamentul este de mii de ori folositor, adeseori se face inutil și chiar păgubitor datorită lipsei de experiență a celui care îl folosește. Pentru că trebuie să știm și timpul în care îl folosim și cantitatea medicamentului și natura trupului acelora care îl vor primi și anotimpul anului și dieta corespunzătoare și multe altele, dintre care, dacă omitem numai unul, acesta strică pe toate celelalte mai sus însemnate.
In acest sfânt timp al postului să alungăm toată defăimarea din gura noastră, fiind convinși, că de am mânca numai cenușă, această viață aspră nu va putea folosi, dacă nu ne vom înfrâna totodată de prihanire și de defăimare. Să postim deci, iubiților, în așa chip, ca noi să ne înfrânăm nu numai de la mâncare, ci și de la păcate. Atunci noi încă din viața de acum vom avea bună nădejde de mântuire, iară în viața cea viitoare ne vom apropia de Hristos cu o veselă încredere și vom putea gusta bunurile cele negrăite ale cerului, de care fie să ne împărtășim cu toți, prin harul și prin iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, căruia împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt se cuvine cinstea în vecii vecilor ! Amin.
(Sfântul Ioan Gură de Aur)

Tina06 14.11.2012 19:45:02

Postul Craciunului

Am o intrebare cam prostuta asa :)

Pot manca in post salata cu otet si ulei si cartofi prajiti ?

Sau totul trebuie sa fie complet uscat???

cristiboss56 14.11.2012 19:54:50

Citat:

În prealabil postat de Tina06 (Post 481925)
Am o intrebare cam prostuta asa :)

Pot manca in post salata cu otet si ulei si cartofi prajiti ?

Sau totul trebuie sa fie complet uscat???

E o intrebare normala , fireasca ! Deci cele mentionate mai sus sunt pentru cei din manastiri , dar daca putem sa respectam cele impuse acolo , cu atat mai bine . Oricum , dreapta socoteala dupa puterea fiecaruia este de folos si se impune , pentru ca altfel unele lucruri facute peste puterile si intelegera noastra se pot intoarce , in timp , impotriva noastra !
Treapta cu treapta , incet , cu dragoste si credinta , toate la vremea lor !
Post binecuvantat !

Tina06 14.11.2012 20:00:46

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 481931)
E o intrebare normala , fireasca ! Deci cele mentionate mai sus sunt pentru cei din manastiri , dar daca putem sa respectam cele impuse acolo , cu atat mai bine . Oricum , dreapta socoteala dupa puterea fiecaruia este de folos si se impune , pentru ca altfel unele lucruri facute peste puterile si intelegera noastra se pot intoarce , in timp , impotriva noastra !
Treapta cu treapta , incet , cu dragoste si credinta , toate la vremea lor !
Post binecuvantat !

Dumnezeu sa te binecuvanteze Cristi si multumesc frumos pentru raspunsul tau cald si folositor ! Doamne- Ajuta

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:30:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.