![]() |
Semnificatia obiceiurilor de Craciun !
Nu mai este mult pana cand ne vom bucura de marea sarbatoare a Nasterii lui Iisus. Atat cei mici , cat si cei mari vom cinsti cum se cuvine insemnatatea momentului si ii vom multumi lui Mos Craciun pentru darurile oferite. Sub pomul impodobit, in cantec de colind, vom fi alaturi de cei dragi, vom fi fericiti. Noi, cei de astazi, vedem sarbatoarea prin ochii omului modern, care printr-un simplu gest isi poate procura toate cele necesare sarbatorii, doar printr-o vizita la supermarket. Unde sunt cozonacii cu nuca, aromati, ai bunicii, merele, nucile si colacii oferiti colindatorilor, gerurile si zapezile de altadata ? Sabina Ispas, folclorist, director al Institutului De Etnografie si Folclor "C. Brailoiu"ne-a lasat cate ceva explicatii despre :Masa traditionala ; Bradul cu lumanari ;Plugusorul si sorcova . Le voi prezenta in mai multe episoade sub titulatura :"De prin presa adunate si voua cu drag daruite "!
|
<< Masa traditionala simbolzeaza sacrificiul >> - : Masa traditionala inchinata sarbatorii, binevenita dupa perioada postului, cercetatorul Sabina Ispas spune ca era momentul in care se consumau preparatele porcului, ale animalului sacrificat. Alaturi se gasea colacul, o alta forma a sacrificiului, de data asta hristic, si vinul. In centru stau ramura verde , garantia invierii. Ramura verde o gasim si in ipostaza pomului raiului , care apare in textul de colind, vegetalul care asigura viata dupa moarte. De asemenea pe masa se puneau paie. Pentru ca acel colac care se punea pe masa se presupunea a fi trupul lui Iisus, paiele intruchipau ieslea. Langa toate acestea se mai punea grau incoltit sau crengulete inflorite, aduse in casa de ziua Sfantului Andrei si se aprindea focul . ( Va urma cu :Bradul de Craciun )
|
< Bradul cu lumanari , pom al vietii > - : Bradul, asa cum dovedesc sursele documentare, a aparut in a doua jumatate a secolului al noulea , probabil pe filirea legaturilor cu lumea germanica. Bradul, in traditia noastra, era legat de momentele importante ale vietii - nastere, casatorie , moarte . Pe scurt, bradul simbolizeaza ideea de pom al vietii. Este interesant ca in unele parti ale lumii germanice , podoabele de pom nu erau chiar intamplatoare. Se puneau mere, nuci , corabia , care simbolizeaza biserica, crucea , ingerasii , lumanarile. Cat priveste sarbatoarea Craciunului de astazi , Sabina Ispas conchide : " Nu este numai marketing , ci si o regandire a locului omului in Univers. Se merge pe existenta eminamente seculara , in acelasi loc. In acelasi loc nu poate exista deodata si sacru si profan. Este o schimbare de mentalitate si de raport intre om si divinitate. Astazi , sarbatoarea s-a transformat in serbare, mai mult din ratiuni de destindere , si nu pentru ca sarbatoarea in sine inseamna ceva pentru om. Sarbatoarea Craciunului este una dintre ofertele pe care Dumnezeu le face omului. Individul o accepta sau nu accepta. De el depinde . "
|
Nu uitati ca Iisus s-a nascut intr-un loc sarac,in iesle.
|
<< Plugusorul si sorcova >> : sorcovitul si Plugusorul nu le gasim in alte culturi. Plugusorul este un text, prin intermediul caruia, comunitatea este expiata, graul chinuit preia pacatele omului . "Totodata, cred ca ar trebui mentionat umblatul cu capra. De obicei capra insotea cetele de colindatori , nu se regasea in perioada Anului nou. Acest obicei s-a raspandit in perioada ultimilor 50 de ani ", adauga Sabina Ispas. "Intreaga perioada a sarbatorilor de iarna se bazeaza pe ceea ce putem numi desfasurarea unui sistem dramatic. Colindatul este o drama liturgica, la fel ca si mersul cu steaua , dar si semanatul si plugusorul iarasi sunt o desfasurare dramatica. Si ce se intampla de Boboteaza este o desfasurare dramatica. Deci, ne aflatm in fata unui structuri dramatice prin gesturile tuturor celor implicati , de obicei barbati, care detin autoritatea, ei sunt sacraficatori, ei sunt oficiantii. Femeile aveau alte tipuri de sarcini. In decursul celor 12 zile se consuma aceste acte dramatice, in spatiul si timpul sacru. "
|
cand eram mic obisnuiam sa ma bucur si chiar sa ma distrez de sarbatorile acestea si de revelion
am crescut si acum realizez ca sarbatoarea invierii a devenit o sarbatoare pagana (pom de craciun , mos craciun ...cadouri ....sa fim seriosi cadouri poti face oricand nu ai o perioada anume impusa pentru a face cadouri .......revelionul ...plugusorul) apoi vine sarbatoarea Invierii Domnului care s`a transformat intr`un "nevinovat" iepuras pe care nu stiu de unde l`au scos oamenii astia sau ce insemnatate are acest iepuras si multe lucruri care usor usor intra in sarbatorile noastre crestine facandule non crestine sper ca nu am jignit sau suparat pe cineva.. Cu iertare...Doamne ajuta fratilor |
Citat:
|
Acum , sa fim cinstiti, e bine ca se daruieste si se bucura mai mult orice om in parte, dar asa cum am mai spus sa nu se uite nici cand ca nu se serbeaza Mos Craciun , ci Nasterea Domnului. Asta trebuie sa avem cu totii in sufletele si constinta noastra. Restul sunt rezultatul celor lumesti, a unei societati consumiste, impoleita si fardata, precum o baba urata si neputincioasa. Sarbatori fericite !
|
Citat:
foarte putini iti vor zice "Nasterea Lui Hristos" Doamne ajuta |
<< Colindatul cu Steaua >> :
Din dimineata de 25 decembrie incepe colindatul cu steaua, formata din grupuri de copii. Steaua era confenctionata dintr-o sita, cu raze din sipci de lemn, captusita cu hartie colorata. Pe cap copiii purtau coroane de hartie. Cantecul de stea se compunea din troparul Nasterii Domnului. De asemenea, in unele sate, pana la Anul Nou, isi fac aparitia irozii, grupuri formate din personaje biblice : craii Baltazar, Gaspar si Melchior, Irod imparat, preotul Ozia, ciobanul si ingerul. |
Mi se pare mie sau umblatul cu irozii este interzis de biserica!
|
Citat:
|
Obiceiuri de anul nou - Capra, Turca,Brezaia , Calutii
In multe parti ale tarii se practica jocurile cu masti de Anul Nou, dar parca nicaieri nu sunt mai frumoase ca in Moldova, in Judetul Bacau. Acolo in fiecare an, flacaii, barbatii si uneori , copiii se mascheaza si joaca cete mari. Se umbla cu ursul, cu capra, cu cerbul. In ceata se aduna mai multe masti, care danseaza si canta. Zgomotul facut de tobe, fluiere si scripici, clopote, talangi si alte instrumente este asurzitor. Mastile canta si joaca, trecand din gospodarie in gospodarie. ( Sursa : Ana Pascu -etnograf- corespondent la ziarul Lumina )
|
Ce masti se fac de Anul Nou ? - Din ce sunt facute mastile ?
Ce masti se fac : Capra , Ursul , Baba , Mosneagul , Uratul , Ciobanul , Imparatul , Mirele , Doctorul , Muzicantul , Arnautul , Turcul , Vanatorul , etc. Din ce sunt facute mastile : Tartacute, dovleci, piele, blana de oaie , capra, urs sau iepure, coarne de tap, stiuleti de porumb , margele, pietricele , boabe de fasole, sarma , palarii vechi , urechi de porc , nasturi, tesaturi de tot felul, pene. Mascatul poarta un costum special , de obicei un costum popular, uneori, de masca este cusuta o patura care il acopera. Ursul este imbracat din cap pana in picioare intr-o blana de urs, un cojoc intors sau un sac pe care s-a cusut stuf. Costumele sunt impodobite cu panglici de hartie. ( Sursa : Etnograf Ana Pascu , corespondent al ziarului Lumina si alte surse editate de Patriarhia Romana )
|
Aceste masti si si obiceiuri se fac tocmai in aJunul sfantului Vasile si ele ne binecuvanteaza inceputul unui nou an in locul lui Dumnezeu!Din punct de vedere crestin ortodox sunt idolatrie si insulte aduse Bisericii!Ca atare ,oamenii au parte de ceea ce isi doresc la inceput de an nou:
ca de ar dori pe Dumnezeu si nu ar fi fatarnici,nu s-ar uita la astfel de jocuri si obiceiuri paganesti.Ne laudam in toata lumea cu obiceiurile noastre,adica recunoastem ca practicam ritualuri pagane si ne mandrim cu asta>Halal crestini! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu dupa spusele mele, ci dupa invatatura crestina,instituita de Sfintii apostoli si cele Sapte Soboare Ecumenice!
Daca vei citi orice dogmatica crestina cei gasi exact ce am postat eu!si pacatul exista de la Adam si mai devreme inca! Daca anul nou(ajunul sarbatoarei Sfantului Vasile) il sarbatorim in mod necrestin,nu stiu ce fel de crestini crezi ca suntem,dar sigur ne manifestam in mod pagan. Un crestin se defineste prin prin credinta in Iisus Hristos si in invatatura celor ce au primit puterea de la Mantuitorul de a lega si dezlega.Nici un crestin autentic nu face selectie dintre obiceiuri pagane!Nu confunda ,,calea de mijloc''obiceiuri pagane. Ce amestec are Dumnezeu cu satan?Ce amestec are un cult crestin cu obiceiuri crestine? Nu confunda intelepciunea,echilibru ... cu slabiciunile noastre ,pe care in loc sa le recunoastem,ne straduim sa le ascundem sub rationamente false.De aceea,de multe ori,culte protestante si neoprotestante au dreptate cand ne acuza de multe! Intreba orice arhiereu al bisericii ortodoxe daca nu este corect ce spun eu!Iar daca invatatura unui unui arhiereu nu o accepti nu esti cresti-ortodox ci pseudo-crestin ortodox!Iar daca pretinzi ca apartii altui cult crestin,tot greseti pt ca nici acolo nu vei gasi aprobare pt obiceiuri pagane. De altfel trebuie sa te informez ca si etnografii spun ca aceste obiceiuri sunt de origine pagana,Deci aceste obiceiuri sunt recunoscute ca pagane!...Si nu obiceiurile pagane ne-au ajutat sa faurim un stat independent,ci Bunul Dumnezeu! Cineva echilibrat psihic nu va spune ca albul este negru si negru alb! Roaga-te sa nu-ti ispiteasca Dumnezeu trufia gandirii mai mult decat poti gandi Sfantul Andrei era nebun pentru Dumnezeu!a gresit cu ceva???!!! ,,Saule,Saule,greu este a lovi cu calcaiul in tepusa!'' |
Eu nu teoretirizez ,ci sunt crestin-ortodox practicant!Si ceea ce postez aici sunt convingerile mele,pe care incerc sa le pun in practica cu orice risc!Eu nu postez ,doar de dragul de a posta!Eu postez pt a ajuta si caut de asemeni invatatura dreapta in postarile altora,sau ma simt avertizat de multe erori dezvaluite de altii!Pt mine forumul este un mod de a ne zidi impreuna ca implinitori a adevarului hristic!Pt altii poate este altceva un forum ,dar pt mine asa este!Sper sa nu mai fiu nevoit sa utilizez asa de mult cuvantul,,eu''!
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:26:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.