Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Dreapta credinta a poporului roman (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=531)

phradmon 30.06.2006 15:32:18

Extras din cuvantarile parintelui Cleopa

Sa stiti ca radacina si viata poporului nostru, inaintea lui Dumnezeu, este credinta cea dreapta in Hristos, adica Ortodoxia. Noi ne-am increstinat de aproape doua mii de ani, din timpul Sfantului Apostol Andrei.

Colonistii romani, carora le-au predicat Sfintii Apostoli Petru si Pavel la Roma si cei din Grecia, cand au venit aici cu legiunile romane, au adus credinta ortodoxa. Eram daci pe atunci; stramosii nostri dacii si romanii, de la care am ramas noi romanii. De atunci, de cand am primit sfanta si dreapta credinta in Dumnezeu, poporul nostru a avut viata. Pana atunci a fost mort; numai cu trupul era viu, iar cu sufletul era mort. Viata poporului roman este dreapta credinta in Iisus Hristos. Bagati de seama ! Ca popor crestin de doua mii de ani de cand suntem noi, am avut toata administratia noastra si toata traditia noastra sfanta. Sa tinem cu tarie la credinta Ortodoxa.

Ati vazut dumneavoastra, de la primii voievozi crestini ai romanilor, de cand sunt cele trei Tari Romane, Moldova, Muntenia si Ardealul, toti au fost crestini ortodocsi.
Ati vazut pe Mihai Viteazul ? Mama lui a fost calugarita. Du-te la Manastirea Cozia si vei vedea langa Mircea cel Batran, care a intemeiat aceasta manastire ca-i inmormantata acolo, o lespede de piatra pe care scrie : " Aici odihneste Monahia Teofana, mama lui Mihai Viteazul ". Ai auzit ? El domn peste trei principate si mama lui calugarita. Apoi si Stefan cel Mare. Du-te la Manastirea Probota, unde este ingropat Petru Rares, facuta de el. Vei vedea langa dansul scris : " Aici odihneste roaba lui Dumnezeu, Monahia Maria Oltea, mama lui Stefan cel Mare ". Ei domni si mamele lor calugarite ! Vedeti voi cata unire era intre credinta si conducere atunci ? Cel ce conducea tara avea mama calugarita si frate calugar. Asa trebuie sa murim !

Au cunoscut ca totul este desertaciune. Da, erau adevarati domni. Oricat ar fi, viata asta este umbra si vis ! Este o scurta trecere ! Dar eu cand mor, ma duc la o viata care nu are sfarsit. Cine are sa se roage pentru mine ? Asa cugetau inaintasii.

Ai vazut ca toti isi faceau cate o manastire si mormant in manastire ? Fericiti si de trei ori fericiti au fost domnii nostri ortodocsi : Stefan cel Mare si Sfant, la Putna; Ieremia Movila si Gheorghe Movila, la Sucevita; Petru Rares, la Probota; Lapusneanu, la Slatina; Alexandru cel Bun, la Bistrita; Mircea cel Batran, la Cozia. Ai auzit unde era inima lor ? Unde este inima ta, acolo va fi si comoara ta. Pentru aceea au facut ei manastiri, ca sa fie pomeniti sute de ani la Sfanta Liturghie.
Stefan cel Mare n-a fost baptist ! Mircea cel Batran n-a fost evanghelist sau adventist ! Alexandru cel Bun n-a fost martorul lui Iehova; nebunii astia care au iesit acum. Nicio secta nu exista in tara noastra pe atunci. Acestia vin din strainatate sa ne strice dreapta credinta si originea noastra si radacina noastra de popor ortodox.
Ce spune Sfantul Efrem Sirul ? " Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai ". Acestia sunt inaintemergatorii lui Antihrist. ca Mantuitorul a spus la Efeseni, prin Apostolul Pavel : Biserica este Trupul lui Hristos, iar cap al Bisericii este Hristos. Fiecare sectar care s-a despartit de Biserica, s-a despartit de Hristos. Este om al satanei.

phradmon 30.06.2006 15:44:37

Evanghelia spune : In vremea de apoi vor iesi hristosi mincinosi si pe multi vor insela. Paziti-va de sectari, care dau brosuri prin trenuri, prin gari si prin cutiile de posta si unde vad oameni, dau gratuit otrava lor. cand vei vedea o carte ca nu are aprobarea Sfantului Sinod si nu are cruce pe ea, da-o pe foc, chiar Biblie daca este ! Daca-i sectara si scrie sa nu va mai inchinati la icoane, da-o pe foc ! Nici un pacat nu ai ! Aceasta este otrava semanata de inaintemergatorii lui Antihrist. Toate sunt otrava.
Sa tineti credinta pe care ati supt-o de la piepturile maicilor voastre ! Sa tineti credinta pe care o avem de doua mii de ani ! Nu va luati dupa slugile satanei, care vin din Apus cu milioane de dolari. Ei cumpara pe cei prosti si nelamuriti in credinta, sa rupa unitatea si sufletul poporului roman si vor sa faca cele mai mari erezii si nebunii in tara asta.
Paziti-va de nebunii acestia ! Au case de rugaciuni, dar acolo-i casa satanei. Unde nu sunt preoti si arhierei, nu este Hristos . Ca Mantuitorul a spus asa la Apostoli : Luati Duh Sfant ! Carora le veti ierta pacatele, iertate vor fi. Iar carora le veti tine, tinute vor fi.Nu la sectari le-a spus acestea, ci la Apostoli, la episcopi si la preoti. Caci Apostolii, prin punerea mainilor si prin succesiunea apostolica, au dat darul Duhului Sfant la toti preotii din lume, prin hirotonii.

Deci, bagati de seama, ca sectarii nu au ierarhie canonica; n-au pe Duhul Sfant in ei; n-au cele sapte Sfinte Taie, nu cinstesc pe maica Domnului si Sfanta Cruce si nu au mantuire . Auzi ce spune Apostolul Pavel ? Luati aminte de voi si de turma voastra, intru care v-a pus pe voi Duhul Sfant pastori, zice la preoti si la arhierei.
Celor doisprezece Apostoli, pe care i-a ales Hristos, cand S-a inaltat la cer, le-a spus : Stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus !Si la Duminica Mare, dupa zece zile, a venit peste ei Duhul Sfant de sus, in chip de limbi de foc. Pe urma, vorbeau toate limbile de sub cer. Si dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, i-a trimis, zicand : Mergand, propovaduiti Evanghelia la toata lumea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cine nu, se va osandi. Deci, Biserica lui Hristos are ierarhie canonica, Duhul Sfant este in Biserica si cap al Bisericii este Hristos. Toti sectarii care s-au rupt de Hristos si nu merg la Biserica, sunt fiii lui Antihrist si inaintemergatorii satanei. Sa nu va luati dupa ei ! Sa nu spuneti ca nu v-am aratat adevarul !

Sa tinem credinta noastra pe care au tinut-o toti voievozii nostri si toti protoparintii nostri si toti romanii cei adevarati. Daca vrei sa fii fiu adevarat al lui Hristos si al Tarii Romanesti, sa tii credinta cea dreapta, ortodoxa, care o tinem de doua mii de ani. Daca nu, nu esti fiu al lui Hristos si al Bisericii, si esti strain de neamul romanesc. Nu poti fi cetatean crestin si roman, daca nu ai dreapta credinta in Hristos. Esti strain. Nu esti fiu al tarii. Ca fiu adevarat al Romaniei este cel care-i ortodox, pentru ca Biserica Ortodoxa predomina in tara noastra de doua mii de ani. Iar pe cei care-s sectari sa nu-i primim in casele noastre.

Iar cei care au confesiuni aprobate de stat, cum sunt catolicii si lipovenii, treaba lor. Aceia sunt cu credinta lor. Dar acestia care s-au rupt din Biserica Ortodoxa si s-au facut sectari, nu sunt fii adevarati ai tarii noastre, nici ai Bisericii, ci sunt inaintemergatori ai satanei. Asa sa stiti. Sunt prooroci mincinosi care vor sa va rupa credinta si sa duca la pierzare, poporul nostru bland. Tineti dreapta credinta si nu ascultati de ei!

Tara noastra romaneasca a fost ortodoxa dintotdeaunua si trebuie sa tina linia Ortodoxiei. Ortodocsi ne-am nascut de la origine, de la colonizarea Daciei, ortodocsi am trait timp de doua mii de ani si ortodocsi trebuie sa stam pana la moarte. Asta este adevarata credinta ortodoxa a Romaniei. Nu primiti nimic din afara, ca toti vor sa ne strice unitatea neamului, a credintei si a Bisericii. Toti acestia sunt vrajmasii Crucii lui Hristos.

alexie 20.02.2007 17:32:26

Foarte adevarat! Am avut o colega la serviciu, de origine sarba, (in Arad) si avea o matusa intr-un sat din judet. Veneau o multime de sectanti la acea matusa ca s-o atraga la asa-zisa lor biserica si la asa-zisele lor slujbe. La inceput a refuzat, dar odata, agasata de atatea insistente, a acceptat. S-a dus... Povestea familiei dupa aceea: la inceput s-au facut nu stiu ce rugaciuni de-ale lor, s-au tinut ceva cuvantari pioase, mai apoi s-a stins lumina si au ramas pe intuneric. Ei bine, vecinul de langa matusa colegei a pus mana pe ea, daca intelegeti... A "pipait-o" si matusa a strigat. S-a aprins lumina si au intrebat-o de ce a tipat. "Pai, uite ce s-a intamplat... Vecinul..." "Si ce, asa e la ei, in momentul acela fac sex cu vecinii. Asa sunt mai aproape de Dumnezeu" sau nu mai stiu ce-au zis. Matusa a plecat ca trenul de acolo. Dar a spus familiei ei ca, atunci cand a vrut sa plece, a simtit un duh necurat care statea in fata ei, ii bloca iesirea si o impiedica sa plece...
Alta intamplare adevarata. Asteptam trenul de Arad in Gara de Nord din Timisoara. O femeie de la tara mi-a dat niste colaci pentru sufletul unui nepot care a murit. Si am intrat in vorba. Alaturi de noi statea o alta femeie, tot de la tara, dar sectanta. A inceput sa vorbeasca impotriva Maicii Domnului, ca ar fi fost o femeie pacatoasa. Noi am contrazis-o si n-a mai indraznit sa spuna nimic. Am urcat in tren si, pe drum, doamna care mi-a dat colaci mi-a povestit o intamplare ce se petrecuse la dansa in sat (numele satului l-am uitat, un sat intre Timisoara si Arad). Un tanar din acel sat, impreuna cu alti tineri, a fost atras de niste sectanti sa intre la ei in secta (un cult neoprotestant, nu mai stiu care). Si tanarul s-a inteles cu ceilalti baieti sa se boteze. I-a spus mamei sale ce vrea sa faca in cutare zi. Mama lui l-a implorat sa nu se duca, dar fara succes. In ziua cand avea loc "botezul", mama lui a stat tot timpul in genunchi in fata icoanei si s-a rugat cu lacrimi ore si ore in sir Maicii Domnului sa-l salveze pe fiul ei, sa-i lumineze mintea.
In timpul asta, baiatul s-a intalnit cu tovarasii lui si s-au indreptat spre casa aceea a sectantilor. Pe drum tanarul se lauda ca el va intra primul si se va boteza. Au ajuns la casa aceea, tanarul a deschis primul usa, dar a vazut un caine mare si negru ca smoala, cu niste ochi rosii ca focul si groaznic la vedere. Baiatul s-a inspaimantat. N-a mai vrut sa intre. Ceilalti au ras de el si au intrat. Baiatul a stat la usa sa vada ce se petrece. Si a vazut ca, dupa ce s-a "botezat" primul tanar, cainele acela negru s-a dus la el si l-a lins in toate locurile unde fusese miruit la botezul ortodox. La fel au patit si ceilalti, dar ei nu si-au dat seama. Ei nu vedeau nimic. Cand i-a venit randul la "botez" a rupt-o la fuga, a ajuns acasa si i-a povestit mamei lui tot. Mama lui l-a dus la preotul ortodox din sat si sfintia sa i-a explicat baiatului ca acel caine era diavolul care le-a sters botezul ortodox acelor tineri si au ramas in puterea lui. Si sa-i multumeasca mamei lui care s-a rugat pentru el si Maica Domnului i-a dat "vederea spirituala" (sau cam asa ceva) care i-a aratat ce se petrecea cu adevarat.

Dar cred ca intalnirile ecumenice sunt si ele foarte periculoase. Nu stiu care e pozitia inaltilor ierarhi ai Bisericii noastre fata de tentativele de a ne atrage spre catolicism. Se face o propaganda foarte sustinuta, se incearca sa ne atraga prin apelul la latinitatea noastra, si sunt credinciosi ortodocsi care se intreaba de ce suntem noi ortodocsi in timp ce italienii sunt catolici. Ca fiind si noi latini ar trebui sa fim catolici.
Am rasfoit o carte la librarie, o carte despre Parintele Arsenie Boca si am citit acolo un lucru care m-a inspaimantat. Scria acolo ca Parintele Arsenie ar fi spus ca In Romania, mai ales in Ardeal, ortodoxia aproape va disparea. Ca doar Sibiul va rezista dar, apoi va cadea si el. N-am avut atunci bani la mine sa cumpar cartea si nu stiu cat de bine am inteles ce se scria acolo. Dar daca a citit cineva cartea as ruga sa comenteze. Si cine cunoaste pozitia ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane in legatura cu tentativele catolice de atragere a noastra. Sa nu se intample ca in secolul XVIII cand cu "unirea cu Roma", Doamne fereste!!!

mirelat 21.02.2007 04:43:37

Draga Alexie, bine ai venit printre noi!

Foarte interesanta postarea ta, si cred ca parte din ea ai putea sa o faci cunoscuta si la rubrica "Intamplari adevarate", cred ca i-ar folosi pe multi. Doamne ajuta !

alexie 21.02.2007 17:05:49

Doamne ajuta!

omulet 21.02.2007 17:46:48

Citat:

În prealabil postat de alexie
Am rasfoit o carte la librarie, o carte despre Parintele Arsenie Boca si am citit acolo un lucru care m-a inspaimantat. Scria acolo ca Parintele Arsenie ar fi spus ca In Romania, mai ales in Ardeal, ortodoxia aproape va disparea.

Din cate stiu eu, de la PS Daniel Partosanul, pr. Arsenie Boca considera Biserica Ortodoxa si pe cea Romano-Catolica drept Biserici mantuitoare.


alexie 15.03.2007 16:47:26

Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, dar nu prea am timp acum. Voi reveni mai tarziu cu un raspuns mai amplu, poate in luna aprilie. In orice caz, parintele Arsenie spunea - scrie in aceeasi carte - ca noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra. Si mai scria tot in acea carte ca parintele Arsenie a spus ca Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa.

Mirean 16.03.2007 20:57:48

Citat:

În prealabil postat de alexie
Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, dar nu prea am timp acum. Voi reveni mai tarziu cu un raspuns mai amplu, poate in luna aprilie. In orice caz, parintele Arsenie spunea - scrie in aceeasi carte - ca noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra. Si mai scria tot in acea carte ca parintele Arsenie a spus ca Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa.

"noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra"...cati ar face, pe bune, asta?
Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa. Cine zice ca B catolica ar vrea sa aiba de-a face cu ortodocsii? Ai semnale in sensul asta? Mi se pare ca e o falsa problema. Adica e o schimbare de discurs...nu tu "fratii catolici" si "Biserici surori" cum zice PF Teoctist ci aia care ne vor sub "ascultare".
Prietene...esti cel putin malitios. ;)

alexie 20.03.2007 13:07:18

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

În prealabil postat de alexie
Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, dar nu prea am timp acum. Voi reveni mai tarziu cu un raspuns mai amplu, poate in luna aprilie. In orice caz, parintele Arsenie spunea - scrie in aceeasi carte - ca noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra. Si mai scria tot in acea carte ca parintele Arsenie a spus ca Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa.

"noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra"...cati ar face, pe bune, asta?
Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa. Cine zice ca B catolica ar vrea sa aiba de-a face cu ortodocsii? Ai semnale in sensul asta? Mi se pare ca e o falsa problema. Adica e o schimbare de discurs...nu tu "fratii catolici" si "Biserici surori" cum zice PF Teoctist ci aia care ne vor sub "ascultare".
Prietene...esti cel putin malitios. ;)

Din pacate, am semnale ca Biserica Catolica vrea sa "aiba de-a face cu ortodocsii":(
"Fratii catolici", "Biserici surori"... Astea sunt discursuri ecumeniste.

Mirean 20.03.2007 13:20:15

Citat:

În prealabil postat de alexie
Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

În prealabil postat de alexie
Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, dar nu prea am timp acum. Voi reveni mai tarziu cu un raspuns mai amplu, poate in luna aprilie. In orice caz, parintele Arsenie spunea - scrie in aceeasi carte - ca noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra. Si mai scria tot in acea carte ca parintele Arsenie a spus ca Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa.

"noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra"...cati ar face, pe bune, asta?
Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa. Cine zice ca B catolica ar vrea sa aiba de-a face cu ortodocsii? Ai semnale in sensul asta? Mi se pare ca e o falsa problema. Adica e o schimbare de discurs...nu tu "fratii catolici" si "Biserici surori" cum zice PF Teoctist ci aia care ne vor sub "ascultare".
Prietene...esti cel putin malitios. ;)

Din pacate, am semnale ca Biserica Catolica vrea sa "aiba de-a face cu ortodocsii":(
"Fratii catolici", "Biserici surori"... Astea sunt discursuri ecumeniste.

Lumineaza-ne si pe noi in legatura cu aceste semnale. Concret....
Si daca ar vrea sa aiba de a face cu ortodocsii care e problema? Atata timp cat ne pastram identitatea religiosa (cel putin) nu vad nici o problema.
Ce problema cu "ecumenismul"? Adica nu esti de acord cu liderii BOR? Nu faci ascultare?:D:p
Ce e rai in ecumenism?
Parerea mea e ca asta e problema ortodocsilor romani care nu fac fata la discutii cu alte religii. Sau nu au abilitati de comunicare. sau pur si simplu sunt limitati. Sau inca se mai cred dupa "Cortina de fier".
BOR a participat activ la majoritatea conferintelor ecumeniste. Cu popi, episcopi, cu binecuvantari de la patriarhi...

dulcineea 20.09.2007 12:24:04

poate ca asa este.nu se stie.doar DUMNEZEU poate decide asta.dar spunandu-se asemenea lucru il face pe roman sa se mandreasca si poate sa isi zica :e bine ca sunt ortodox,e deajuns... si ma voi mantui ,ca asta conteaza.si stiind asta nu mai lucreaza la mantuirea sufletului ....


OvidiuO 19.10.2007 16:59:29

Am gasit pe un forum. Poate ca va intereseaza.

False traditii si libertati în spiritualitatea ortodoxă contemporană

În Ortodoxie toate rânduielile bisericești sunt creatoare de comuniune între oameni, și de smerenie, căci aduc credinciosului conștient harul Duhului Sfânt, harul Duhului Iubirii dumnezeiești. Să fim clar înțeleși că: aprinsul a 9 lumânări, sau acatistele date la 7 biserici simultan, sau chiar împlinirea strictă a pravilei de post și rugăciune cu gura, sau alăturarea în vreo grupare de "elită duhovnicească" nu ne ajută automat la mântuire, ci păzirea poruncilor dumnezeiești în Duhul întregii Biserici. Tradiția autentică de spiritualitate românească s-a păstrat în cumințenie, în omenie, în lumină și în simplitate, pe când falsele tradiții (amestecate cu superstiții, cu practici de magie populară) imprimă omului o agitație, o atmosferă ocultă, întortocheată, o imagine răsturnată despre om -comunitate - lume - Dumnezeu, făcând posibilă justificarea unor exhibiții și bizarerii, străine Ortodoxiei.

Exemple

Deși poate unora dintre practicile enunțate mai jos nu li se poate nega un oarecare folos de moment, totuși ele nu pot fi acceptate ca autentic-bune întrucât sunt riscante, sau deviante de la sensul lor real, sau chiar profanatoare. Unele dintre aceste practici sunt întreținute de câte unii preoți sau călugări, altele de creștini mireni, bineînțeles, promotorii lor încadrându-se în tipologia expusă mai înainte; unele sunt deformări ale rânduielilor liturgice, altele sunt "inovații popești" iar altele sunt "rețete băbești".

Iată o enumerare a câtorva dintre cele dintâi:
- deschisul cărții (sau a pravilei, sau a Psaltirii, sau a Sfintei Evanghelii, uneori la sfârșitul Sfântului Maslu) urmată de tâlcuirea fragmentului de text ce cade mai întâi sub ochii "credinciosului" care eventual a ținut trei zile de post negru;

- împărțitul de părticele (miride) luate de pe Sfântul Disc și date "credinciosului" cu mențiunea că "ele sunt mai mari în sfințenie decât aghiasma și anafura și se iau după o zi de post total" (de unde invenția aceasta?)

- oficierea contra cost a unor "rugăciuni și slujbe speciale" pentru cei sinuciși, eretici, morți, avortați, lucru oprit de Biserică [6];

- "botezul" unor păpuși sau cârpe pe 7 ianuarie în locul copiilor avortați care-și "primesc" un nume fictiv de Ion-Ioana (această invenție este opera babelor care descântă și ghicesc pe la țară, invenție preluată și de unii "popi mincinoși" care câștigă bine de pe urma ei);

- săvârșirea Spovedaniei în grup la adulți, uneori rostindu-se doar dezlegarea cea mare urmată chiar de Sfânta Împărtășanie, fără nici un canon dat cuiva (cazurile Vladimirești, Recea, Plumbuita și or mai fi și altele);

- săvârșirea Spovedaniei de gen anchetă sau în fața icoanei Mântuitorului, fără preot, acesta citind doar dezlegarea finală;
- omiterea exorcismelor de la Botez;

- Împărtășirea cu Sfintele Taine a celor ce sunt în comă, sau în agonie, sau tocmai au murit;

- atingerea și păstrarea (40 zile) pe și sub Sfânta Masă a unor icoane, fotografii, acte, haine și obiecte ca să se "sfințească";

- săritul cu Cinstitele Daruri peste oameni și haine (lucru riscant pentru slujitor);

- atingerea capetelor credincioșilor cu Sfântul Potir de către slujitor (din nou riscul e foarte mare);

- abuzul de pomeniri la Vohodul mare;

- oficierea mai des (chiar de două ori pe zi la Arad) a Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și a altor exorcisme apocrife (suspect este că în acestea se pomenește mai des numele vrăjmașului decât al Mântuitorului);

- miruitul fotografiilor (practică magică inventată tot de babe dar încurajată de unii clerici);

- împărțirea de tămâie sau cenușă din cădelniță pentru a fi consumate de credincioși prin mâncare, câteva zile consecutive (riscul intoxicării este evident);

- oficierea unor "slujbe speciale" de "dezlegat (și spălat) cununiile și vrăjile" (aceste practici ca: trecerea rochiei de mireasă prin cununii, punerea amânduror cununiilor pe cap, sunt tot invenții popești și băbești ce țin de magie și de vrăjitoria populară);

- condensarea pentru aceeași persoană a 2 sau 3 slujbe de pomenire a morților într-un singur parastas;

- deschisul bisericii dimineața de către unii tineri și tinere pentru grăbirea căsătoriei;

- încurajarea unor forme de evlavie catolică: invocarea lui Anton de Padova, mai ales pentru măritișul fetelor, postul de marțea (chiar de 9 ori consecutiv), folosirea de statui și tablouri religioase total neortodoxe: Madona singură, Madona cu rochie decoltată...);

- acceptarea și încurajarea unor dialoguri cu duhuri, a unor vedenii și vise profetice ca în cazurile: Noul Ierusalim, Vladimirești, Cocoș, Maglavid, Ionești, Arad, Medjugorje), chiar recomandarea pelerinajelor în asemenea locuri;

- acreditarea în biserică a grupării și a învățăturii promovate de Taica Părintele Visarion Iugulescu, de turma Sfântului Ilie;

- acceptarea și încurajarea doctrinelor sincretiste și practicilor de vrăjitorie, radiestezie, bioenergie, yoga, parapsihologie, masonerie, zodiace, ghicit;

- promovarea unor învățături și practici noi legate de isihasm, ca cele propuse de Părintele Ghelasie de la Frăsinei, Vasile Andru - "oratio mentis" străine de tradiția filocalică și chiar profanatoare a ei; aceste noi proceduri de isihasm fac casă bună cu păgânismele orientale și unele rețete de-a dreptul băbești:

- ținerea a mai multe lumânări la Sfânta Împărtășanie (chipurile pentru cei morți neîmpărtășiți);

- dăruirea unui cocoș preotului slujitor în noaptea de Înviere (chipurile pentru cei morți "nespovediți, neîmpărtășiți, fără lumânare";

- sărutarea icoanelor după Sfânta Împărtășanie;

- aprinderea a 7, 9, 12, 33 lumânări puse în formă de cruce și lăsate să ardă în 4 reprize (câte un sfert fiecare) separate prin câte 10 metanii, ultima repriză obligatoriu fiind la ora 12.00 noaptea;

- folosirea și purtarea cărticelelor apocrife ca Visul Maicii Domnului, Epistolia și Talismanul Domnului, Evanghelia după Toma ș.a.;

- săvârșirea unor "rugăciuni de blestem" (nu de îmblânzire) a dușmanilor, uneori ținând o lumânare cu flacăra în jos;

- datul în aceeași dimineață, personal, a 9 pomelnice la 9 biserici, în timpul Sfintei Liturghii;

- folosirea unor obiecte bisericești sau părți din ele în practicile vrăjitorești, ș.a.

Asupra acestor practici (ca și a altora de același gen) merită să facem câteva

Observații:
1) ele sunt "tradiții" locale unele foarte noi, neacceptate ba chiar condamnate de Sfântul Sinod și chiar de toți creștinii sănătoși;

2) în general, au răspândire între oameni creduli, neinstruiți, grupați de obicei în jurul unui om-inițiatorul "tradiției" care este ajutat de un "colegiu" (aceștia îi asigură "capului" publicitatea și propovăduirea învățăturilor și practicilor inventate de el);

3) în general inițiatorii sunt bărbați, care-și iau "libertățile" și prestanța de a inova mai ușor (cad mai ușor pradă duhului rău care le oferă calitatea de "înțelept", "mentor", "prooroc"; ei sunt de tipul psihopaților și impostorilor;

4) în special femeile sunt atrase de asemenea tradiții pe care le răspândesc automat, fără a se interesa de raportul lor cu tradiția autentică a Bisericii Ortodoxe; ele aparțin tipului primitivilor în credință;

5) în cazul când inițiatorul e preot hirotonit, sau mai ales călugăr (și eventual dintr-o mănăstire faimoasă), credibilitatea "tradiției" lui crește între aderenții la ea și între viitoarele victime;

6) totdeauna sunt forme exagerate de evlavie, având mai degrabă un fond păgân decât creștin, care aduc a magie și vrăjitorie populară;

7) folosindu-se de unele tradiții bisericești adevărate, "tradițiile" false le compromit autenticitatea, abuzurile acestora din urmă fiind un motiv serios de sminteală pentru intelectuali și de înjosire a Ortodoxiei de către sectanți;

8) ele subminează unitatea liturgică și de credință a întregii Bisericii Ortodoxe românești, creând motive de dispută și chiar dezbinare și între clerici și între credincioși;

9) cei ce săvârșesc "exercițiile" duhovnicești expuse au impresia că, în mod automat, în viitor "le va merge bine", creându-și iluzii și nădejdi mincinoase;

10) desconsideră Sfintele Taine și ierurgiile bisericești, dând întâietate practicilor acestea oculte, esențializând accesoriile și pierzând din vedere esențialul însuși;

11) principala ofensă este adusă Tainei Sfintei Spovedanii, întrucât oamenii uită că pentru păcate Dumnezeu îngăduie încercările și necazurile; de aceea și diavolii îi poartă, pentru mândria lor, pe alte drumuri numai pe drumul pocăinței, nu;

12) unii își reduc întreaga viață religioasă la un lanț de asemenea practici pe care-l străbat inconștient (cu discernământul adormit); au impresia că sunt pe calea mântuirii doar făcând aceste exerciții, permițându-și fapte imorale uneori chiar pentru îndeplinirea lor (exemplu: multe femei se înghesuie, se ceartă chiar, ca să ajungă să le pună preotul Sfântul Potir pe cap); cei ce devin dependenți de aceste tehnici, ajung obsedați de scrupulozitatea lor pierzându-și libertatea de fii prin har ai lui Dumnezeu; treptat, încrâncenarea și îngustimea gândirii lor pot duce la urmări psiho-patologice, mai ales în cazul persoanelor labile psihic;

13) în conținutul lor nu respiră duhul smereniei și al iubirii de oameni; nici o tehnică în sine nu deschide omului perspectiva comuniunii, a rugăciunii comunitare, a asumării semenului în iubire; sunt "exerciții"; individualiste și reduse la folosul propriu, care agravează boala secularizării și a individualismului credinței și chiar a Bisericii însăși; această consecință este cea mai gravă, căci "din cauza înmulțirii fărădelegii, dragostea multora se va răci" <Matei 24.12> și mulți se vor abate de la adevărata credință în forme de idolatrie păgână și magie;

14) toate aceste "tradiții și libertăți" fals religioase trebuiesc demascate și prevenite prin catehizarea credincioșilor în dreapta și autentica credință creștină, prin educarea unui discernământ minimal care să le permită oamenilor observarea abuzului și a exagerărilor evlavioase.

Ortodoxia pune totdeauna în lumină Adevărul ca Persoană, pe Mântuitorul Iisus Hristos și iubirea Lui de oameni prezentă și între credincioși, în Biserică, în rânduielile ei sfințitoare și mântuitoare. Orice inovație, orice abatere de la Sfânta Scriptură și de la Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe, orice "tradiție" și orice "libertate" care iese din cadrul cumințeniei Ortodoxiei, este limpede străină de Duhul Adevărului și deci nu duce la Adevăr, nu duce la mântuire. Mai mici sau mai mari, mai autohtone sau mai exotice, mai restrânse sau mai răspândite, formele eronate de evlavie, înainte de a se încetățeni ca "tradiții", trebuiesc evitate și eliminate fără rezerve.

vsovi 05.11.2007 12:21:14

foarte adevarat, ortodoxia, sfanta ortodoxie, adica ortodoxul nostru cel de toate zilele, fratele nostru, sau chiar noi inshine... dar am discutat ieri cu un prietem prin telefon, shi nu mai discutasem de foarte multa vreme, shi i-am zis ca trebuie sa aiba grija ca numai ortodoxia a ramas sa fie Biserica sfanta shi adevarata shi intreaga, fiindca restul au cazut, au plecat, s-au despartzit, au schimbat adevarul, lucrarile, au modificat, deci nu mai sunt cu Hristos... la care el imi pune o intrebare de 100 de puncte shi care m-a zvarcolit in pat ceva timp...

zicea cam asha ceva in intrebarea lui semi-retorica:

ortodoxia, da ortodoxia, shi intreba:

ortodocshi, ortodocshi, dar catzi suntem shi creshtini? shi mi-am tradus pentru mine in sensul korect al intrebarii:
ortodocshi, ortodocshi, dar catzi suntem shi creshtini-ortodocsi?

:) lucru de o profunzime in intrebarea asta ceva de speriat ca n-am reushit decat minunandu-ma cum o singura intrebare simpla contzine atat intzelepciune cat VT shi NT deci n-am reushit decat sa-i dau dreptate... ca m-a intrebat foarte bine ca shi la mine se referea... ???

omulet 05.11.2007 17:13:54

Citat:

În prealabil postat de vsovi
ortodoxia, da ortodoxia, shi intreba:

ortodocshi, ortodocshi, dar catzi suntem shi creshtini? shi mi-am tradus pentru mine in sensul korect al intrebarii:
ortodocshi, ortodocshi, dar catzi suntem shi creshtini-ortodocsi?

Slava Domnului cand aceste intrebari ne vin de la prieteni de la care primim cuvant!

Cred ca e foarte necesar sa ne intrebam acest lucru. Chiar ieri, la predica, un parinte calugar a talmacit pilda bogatului nemilostiv spunand ca noi, cateodata, suntem "imbracati" in porfira si vizonul bucuriilor ortodoxiei dar uitam de atati Lazari care stau pe la portile si usile parohiilor noastre.

cozia 05.11.2007 18:10:57

Cum crezi ca este bine sa procedam in cazul Lazarilor "plantati" acolo si care sunt "culesi" mai tirziu de mertane si scuturati de bani de "administratori". Cum ii deosebim de cei adevarati, deoarece eu nu vreau sa ingras Clanul Caisa(un exemplu):(

omulet 05.11.2007 18:59:12

Citat:

În prealabil postat de cozia
Cum crezi ca este bine sa procedam in cazul Lazarilor "plantati" acolo si care sunt "culesi" mai tirziu de mertane si scuturati de bani de "administratori".

Era vorba de Lazarii spirituali!

OvidiuO 05.11.2007 20:23:31

Citat:

În prealabil postat de cozia
Cum crezi ca este bine sa procedam in cazul Lazarilor "plantati" acolo si care sunt "culesi" mai tirziu de mertane si scuturati de bani de "administratori". Cum ii deosebim de cei adevarati, deoarece eu nu vreau sa ingras Clanul Caisa(un exemplu):(

Pai daca vrei sa vezi la cine dai si la cine nu, stai si urmaresti daca apare mertzanul.:)
Doamne ajuta !

carmen4243 02.07.2008 02:57:12

Citat:

În prealabil postat de OvidiuO
Am gasit pe un forum. Poate ca va intereseaza.

False traditii si libertati în spiritualitatea ortodoxă contemporană

În Ortodoxie toate rânduielile bisericești sunt creatoare de comuniune între oameni, și de smerenie, căci aduc credinciosului conștient harul Duhului Sfânt, harul Duhului Iubirii dumnezeiești. Să fim clar înțeleși că: aprinsul a 9 lumânări, sau acatistele date la 7 biserici simultan, sau chiar împlinirea strictă a pravilei de post și rugăciune cu gura, sau alăturarea în vreo grupare de "elită duhovnicească" nu ne ajută automat la mântuire, ci păzirea poruncilor dumnezeiești în Duhul întregii Biserici. Tradiția autentică de spiritualitate românească s-a păstrat în cumințenie, în omenie, în lumină și în simplitate, pe când falsele tradiții (amestecate cu superstiții, cu practici de magie populară) imprimă omului o agitație, o atmosferă ocultă, întortocheată, o imagine răsturnată despre om -comunitate - lume - Dumnezeu, făcând posibilă justificarea unor exhibiții și bizarerii, străine Ortodoxiei.

Exemple

Deși poate unora dintre practicile enunțate mai jos nu li se poate nega un oarecare folos de moment, totuși ele nu pot fi acceptate ca autentic-bune întrucât sunt riscante, sau deviante de la sensul lor real, sau chiar profanatoare. Unele dintre aceste practici sunt întreținute de câte unii preoți sau călugări, altele de creștini mireni, bineînțeles, promotorii lor încadrându-se în tipologia expusă mai înainte; unele sunt deformări ale rânduielilor liturgice, altele sunt "inovații popești" iar altele sunt "rețete băbești".

Iată o enumerare a câtorva dintre cele dintâi:
- deschisul cărții (sau a pravilei, sau a Psaltirii, sau a Sfintei Evanghelii, uneori la sfârșitul Sfântului Maslu) urmată de tâlcuirea fragmentului de text ce cade mai întâi sub ochii "credinciosului" care eventual a ținut trei zile de post negru;

- împărțitul de părticele (miride) luate de pe Sfântul Disc și date "credinciosului" cu mențiunea că "ele sunt mai mari în sfințenie decât aghiasma și anafura și se iau după o zi de post total" (de unde invenția aceasta?)

- oficierea contra cost a unor "rugăciuni și slujbe speciale" pentru cei sinuciși, eretici, morți, avortați, lucru oprit de Biserică [6];

- "botezul" unor păpuși sau cârpe pe 7 ianuarie în locul copiilor avortați care-și "primesc" un nume fictiv de Ion-Ioana (această invenție este opera babelor care descântă și ghicesc pe la țară, invenție preluată și de unii "popi mincinoși" care câștigă bine de pe urma ei);

- săvârșirea Spovedaniei în grup la adulți, uneori rostindu-se doar dezlegarea cea mare urmată chiar de Sfânta Împărtășanie, fără nici un canon dat cuiva (cazurile Vladimirești, Recea, Plumbuita și or mai fi și altele);

- săvârșirea Spovedaniei de gen anchetă sau în fața icoanei Mântuitorului, fără preot, acesta citind doar dezlegarea finală;
- omiterea exorcismelor de la Botez;

- Împărtășirea cu Sfintele Taine a celor ce sunt în comă, sau în agonie, sau tocmai au murit;

- atingerea și păstrarea (40 zile) pe și sub Sfânta Masă a unor icoane, fotografii, acte, haine și obiecte ca să se "sfințească";

- săritul cu Cinstitele Daruri peste oameni și haine (lucru riscant pentru slujitor);

- atingerea capetelor credincioșilor cu Sfântul Potir de către slujitor (din nou riscul e foarte mare);

- abuzul de pomeniri la Vohodul mare;

- oficierea mai des (chiar de două ori pe zi la Arad) a Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și a altor exorcisme apocrife (suspect este că în acestea se pomenește mai des numele vrăjmașului decât al Mântuitorului);

- miruitul fotografiilor (practică magică inventată tot de babe dar încurajată de unii clerici);

- împărțirea de tămâie sau cenușă din cădelniță pentru a fi consumate de credincioși prin mâncare, câteva zile consecutive (riscul intoxicării este evident);

- oficierea unor "slujbe speciale" de "dezlegat (și spălat) cununiile și vrăjile" (aceste practici ca: trecerea rochiei de mireasă prin cununii, punerea amânduror cununiilor pe cap, sunt tot invenții popești și băbești ce țin de magie și de vrăjitoria populară);

- condensarea pentru aceeași persoană a 2 sau 3 slujbe de pomenire a morților într-un singur parastas;

- deschisul bisericii dimineața de către unii tineri și tinere pentru grăbirea căsătoriei;

- încurajarea unor forme de evlavie catolică: invocarea lui Anton de Padova, mai ales pentru măritișul fetelor, postul de marțea (chiar de 9 ori consecutiv), folosirea de statui și tablouri religioase total neortodoxe: Madona singură, Madona cu rochie decoltată...);

- acceptarea și încurajarea unor dialoguri cu duhuri, a unor vedenii și vise profetice ca în cazurile: Noul Ierusalim, Vladimirești, Cocoș, Maglavid, Ionești, Arad, Medjugorje), chiar recomandarea pelerinajelor în asemenea locuri;

- acreditarea în biserică a grupării și a învățăturii promovate de Taica Părintele Visarion Iugulescu, de turma Sfântului Ilie;

- acceptarea și încurajarea doctrinelor sincretiste și practicilor de vrăjitorie, radiestezie, bioenergie, yoga, parapsihologie, masonerie, zodiace, ghicit;

- promovarea unor învățături și practici noi legate de isihasm, ca cele propuse de Părintele Ghelasie de la Frăsinei, Vasile Andru - "oratio mentis" străine de tradiția filocalică și chiar profanatoare a ei; aceste noi proceduri de isihasm fac casă bună cu păgânismele orientale și unele rețete de-a dreptul băbești:

- ținerea a mai multe lumânări la Sfânta Împărtășanie (chipurile pentru cei morți neîmpărtășiți);

- dăruirea unui cocoș preotului slujitor în noaptea de Înviere (chipurile pentru cei morți "nespovediți, neîmpărtășiți, fără lumânare";

- sărutarea icoanelor după Sfânta Împărtășanie;

- aprinderea a 7, 9, 12, 33 lumânări puse în formă de cruce și lăsate să ardă în 4 reprize (câte un sfert fiecare) separate prin câte 10 metanii, ultima repriză obligatoriu fiind la ora 12.00 noaptea;

- folosirea și purtarea cărticelelor apocrife ca Visul Maicii Domnului, Epistolia și Talismanul Domnului, Evanghelia după Toma ș.a.;

- săvârșirea unor "rugăciuni de blestem" (nu de îmblânzire) a dușmanilor, uneori ținând o lumânare cu flacăra în jos;

- datul în aceeași dimineață, personal, a 9 pomelnice la 9 biserici, în timpul Sfintei Liturghii;

- folosirea unor obiecte bisericești sau părți din ele în practicile vrăjitorești, ș.a.

Asupra acestor practici (ca și a altora de același gen) merită să facem câteva

Observații:
1) ele sunt "tradiții" locale unele foarte noi, neacceptate ba chiar condamnate de Sfântul Sinod și chiar de toți creștinii sănătoși;

2) în general, au răspândire între oameni creduli, neinstruiți, grupați de obicei în jurul unui om-inițiatorul "tradiției" care este ajutat de un "colegiu" (aceștia îi asigură "capului" publicitatea și propovăduirea învățăturilor și practicilor inventate de el);

3) în general inițiatorii sunt bărbați, care-și iau "libertățile" și prestanța de a inova mai ușor (cad mai ușor pradă duhului rău care le oferă calitatea de "înțelept", "mentor", "prooroc"; ei sunt de tipul psihopaților și impostorilor;

4) în special femeile sunt atrase de asemenea tradiții pe care le răspândesc automat, fără a se interesa de raportul lor cu tradiția autentică a Bisericii Ortodoxe; ele aparțin tipului primitivilor în credință;

5) în cazul când inițiatorul e preot hirotonit, sau mai ales călugăr (și eventual dintr-o mănăstire faimoasă), credibilitatea "tradiției" lui crește între aderenții la ea și între viitoarele victime;

6) totdeauna sunt forme exagerate de evlavie, având mai degrabă un fond păgân decât creștin, care aduc a magie și vrăjitorie populară;

7) folosindu-se de unele tradiții bisericești adevărate, "tradițiile" false le compromit autenticitatea, abuzurile acestora din urmă fiind un motiv serios de sminteală pentru intelectuali și de înjosire a Ortodoxiei de către sectanți;

8) ele subminează unitatea liturgică și de credință a întregii Bisericii Ortodoxe românești, creând motive de dispută și chiar dezbinare și între clerici și între credincioși;

9) cei ce săvârșesc "exercițiile" duhovnicești expuse au impresia că, în mod automat, în viitor "le va merge bine", creându-și iluzii și nădejdi mincinoase;

10) desconsideră Sfintele Taine și ierurgiile bisericești, dând întâietate practicilor acestea oculte, esențializând accesoriile și pierzând din vedere esențialul însuși;

11) principala ofensă este adusă Tainei Sfintei Spovedanii, întrucât oamenii uită că pentru păcate Dumnezeu îngăduie încercările și necazurile; de aceea și diavolii îi poartă, pentru mândria lor, pe alte drumuri numai pe drumul pocăinței, nu;

12) unii își reduc întreaga viață religioasă la un lanț de asemenea practici pe care-l străbat inconștient (cu discernământul adormit); au impresia că sunt pe calea mântuirii doar făcând aceste exerciții, permițându-și fapte imorale uneori chiar pentru îndeplinirea lor (exemplu: multe femei se înghesuie, se ceartă chiar, ca să ajungă să le pună preotul Sfântul Potir pe cap); cei ce devin dependenți de aceste tehnici, ajung obsedați de scrupulozitatea lor pierzându-și libertatea de fii prin har ai lui Dumnezeu; treptat, încrâncenarea și îngustimea gândirii lor pot duce la urmări psiho-patologice, mai ales în cazul persoanelor labile psihic;

13) în conținutul lor nu respiră duhul smereniei și al iubirii de oameni; nici o tehnică în sine nu deschide omului perspectiva comuniunii, a rugăciunii comunitare, a asumării semenului în iubire; sunt "exerciții"; individualiste și reduse la folosul propriu, care agravează boala secularizării și a individualismului credinței și chiar a Bisericii însăși; această consecință este cea mai gravă, căci "din cauza înmulțirii fărădelegii, dragostea multora se va răci" <Matei 24.12> și mulți se vor abate de la adevărata credință în forme de idolatrie păgână și magie;

14) toate aceste "tradiții și libertăți" fals religioase trebuiesc demascate și prevenite prin catehizarea credincioșilor în dreapta și autentica credință creștină, prin educarea unui discernământ minimal care să le permită oamenilor observarea abuzului și a exagerărilor evlavioase.

Ortodoxia pune totdeauna în lumină Adevărul ca Persoană, pe Mântuitorul Iisus Hristos și iubirea Lui de oameni prezentă și între credincioși, în Biserică, în rânduielile ei sfințitoare și mântuitoare. Orice inovație, orice abatere de la Sfânta Scriptură și de la Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe, orice "tradiție" și orice "libertate" care iese din cadrul cumințeniei Ortodoxiei, este limpede străină de Duhul Adevărului și deci nu duce la Adevăr, nu duce la mântuire. Mai mici sau mai mari, mai autohtone sau mai exotice, mai restrânse sau mai răspândite, formele eronate de evlavie, înainte de a se încetățeni ca "tradiții", trebuiesc evitate și eliminate fără rezerve.

Sunt de acord cu tot ce ai scris în acest articol foarte interesant și util, în afară de un singur lucru. Autorul pe care l-ai citat, consider că din necunoașterea exactă a situației, îl amintește pe Părintele Ierodiacon Visarion ca fiind unul dintre cei care îndrumă pe credincioși pe căi greșite, străine ortodoxiei. Pe acest părinte (care de curând a murit), l-am cunoscut încă din primul an de după Revoluție. Prima dată l-am auzit predicând în Biserica "Sfântul Nicolae" de pe Str. 11 Iunie din București. Figura lui arăta multă pace, curăție și bunătate. Iar cuvântul lui era blând, dar hotărât. Vorbea cu smerenie, dar și cu multă convingere și vorba era întărită de exemplul său personal de viață. Pot spune că acea predică mi-a mângâiat sufletul și mi-a luminat mintea. Multe dintre predicile sale au fost mai apoi culese în revista "Pâine și apă pentru suflet". Acum se află și pe site-ul "ierodiaconvisarion.ro". Nu am auzit vreodată pe cineva să spună că a găsit ceva neortodox în aceste predici. Din contră, îi povățuia pe oameni spre o viață duhovnicească, dusă sub îndrumarea preoților creșin-ortodocși ai bisericii noastre .Învăța pe credincioși să participe cât mai des la Sfintele Slujbe, să se spovedească, să asculte de preoții duhovnici. Îi povățuia să fie uniți în lucrarea faptelor bune, să pună cât mai mult în practică învățătura creștină. Am cunoscut mulți ucenici ai părintelui, cu adevărat lucrători ai poruncilor lui Dumnezeu. Ei au organizat în decursul anilor multe vizite la spitale, orfelinate, azile, închisori, unde au dat milostenii, atât materiale(în limita posibilităților), cât și pentru suflet(reviste, casete, cărți ortodoxe). Părintele Visarion avea și meritul de a-și jertfi sănătatea și timpul liber pentru ajutorul oricărui suflet care venea la dânsul. Nu pleca nimeni de la el fără măcar o alinare sufletească. De asemenea cunosc personal ucenice ale sale care au fost povățuite către mânăstire. Acum unele sunt deja maici la mânăstirile Iezer(Vâlcea), Brâncoveni(Olt), Petru-Vodă(Neamț)și care au venit și la înmormântarea părintelui(la Mânăstirea Cernica), pentru a-i aduce un ultim gest de mulțumire. Într-adevăr, din păcate, am cunoscut și persoane (unele chiar bolnave psihc), care susțineau că sunt ucenice ale părintelui, deși prin comportarea lor ieșită din comun, se abăteau de la calea cea dreaptă. Părintele punea chiar mult accent pe smerenie și dreaptă socoteală. Faptul că unii nu țineau cont de acestea, consider că nu era vina părintelui. Mai vreau să adaug și faptul câ acest părinte îndruma credincioșii atât spre cunoașterea Sfintei Scripturi, cât și spre studierea a cât mai multor cărți scrise de Sfinții Părinți sau de alți teologi ortodocși. Nu doar o dată am împrumutat, de la ucenici de-ai lui, cărți cu totul deosebite. Cărți ale Părintelui Ilie Cleopa, ale Părintelui Arsenie Boca, sau ale Părintelui Teofil Părăian, sunt nelipsite din bibliotecile lor. Nu pot să vorbesc despre aceste minunate creștine pe care le-am cunoscut, fără ca să amintesc și aceasta, că au fost alături de mine și m-au ajutat cu toată dragostea, în toate momentele mai grele, de încercare, pe care le-am avut în ultimii ani. Carmen Funieru

crista 13.08.2008 03:55:53

Draga Carmen,insusi Mantuitorul l-a avut in ceata de apostoli pe iuda. Si eu am cunoscut ucenici de-ai parintelui Visarion,care nu ii faceau cinste. Nu stiu daca alt preot, in regimul ceausist a facut ce a facut acest parinte cu atata curaj.. a umplut bisericile de tineri si copii,intr-o vreme cand nici unii dintre clerici nu se inchinau cand treceau prin fata bisericilor. cunosc ucenici de ai sfintiei sale care nu s-au indepartat cu nici un pas de la randuiala ortodoxa si Dumnezeu le-a rasplatit rabdarea.Iar pe parintele Visarion ,il va judeca Domnul, daca va gasi ceva rau la sfintia sa, nu suntem noi netrebnicii,in masura sa emitem verdicte.

7th_Brigade_TzHL 09.09.2008 15:24:50

Deuteronomul 6
14. [color=red]Sa nu mergeti dupa alti dumnezei[/color], dupa dumnezeii popoarelor, care se vor afla imprejurul vostru;
15. Ca sa nu se aprinda mania Domnului Dumnezeului tau asupra ta si sa nu te piarda de pe fata pamantului, ca Domnul Dumnezeul tau, Care se afla in mijlocul tau, este [color=red]Dumnezeu zelos[/color].
16. Sa nu ispititi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-ati ispitit la Masa.


Da cu adevarat multi au simtit pe propria piele ce inseamna sa starnesti duhul de gelozie al lui Dumnezeu prin plimbari la diferite culte neoprotestante.

7th_Brigade_TzHL 09.09.2008 15:31:48

Deuteronomul 12:30. Atunci sa te pazesti ca sa nu cazi in cursa si sa le urmezi lor, dupa ce le vei pierde de pe fata pamantului, [color=red]si sa nu cauti pe dumnezeii lor[/color], zicand: Cum au slujit popoarele acestea dumnezeilor lor, asa voi face si eu.

Dintre miile de culte care se autointituleaza crestine cine poate garanta ca toate slujesc Domnului. Dar cine isi permite sa se plimbe si sa incerce sa vada cum ii acolo si cum ii dincolo, isi va trage carbuni in cap, din focul geloziei lui Dumnezeu.

sofiaiuga 10.09.2008 20:31:51

Citat:

În prealabil postat de alexie
Doamne ajuta!

eu cred ca s-a implinit aceasta profetie a par A.BOCA cu Sibiul ,anul acesta cind a fost marea adunare edumenica de la Sibiu ,caci rugaciunile cu ereticii spurca bisericile noastre!..si va scadea harul ...se va strica agheasma ...DOAMNE NE FERESTE!

sofiaiuga 10.09.2008 20:44:13

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

În prealabil postat de alexie
Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, dar nu prea am timp acum. Voi reveni mai tarziu cu un raspuns mai amplu, poate in luna aprilie. In orice caz, parintele Arsenie spunea - scrie in aceeasi carte - ca noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra. Si mai scria tot in acea carte ca parintele Arsenie a spus ca Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa.

"noi ortodocsii mai bine sa ne punem gatul pe butuc dacat sa renuntam la credinta noastra"...cati ar face, pe bune, asta?
Biserica Catolica (papalitatea) nu va reusi niciodata sa aduca Biserica Ortodoxa sub ascultarea sa. Cine zice ca B catolica ar vrea sa aiba de-a face cu ortodocsii? Ai semnale in sensul asta? Mi se pare ca e o falsa problema. Adica e o schimbare de discurs...nu tu "fratii catolici" si "Biserici surori" cum zice PF Teoctist ci aia care ne vor sub "ascultare".
Prietene...esti cel putin malitios. ;)

NOOO,IACATA CA VREMURILE DE ACUM TE contrazic ,CA E VB SA-L CHEME IAR PE PAPA LA NOI,de parca nu ne-a ajuns ca a venit o data ,acuma vrea sa faca prozelitism in Ardeal!Noi ,ortodocsilor majoritari nu ne e dor de el si sa vedem dc pt sinodalii nostri conteaza mai mult politica sau ce vrem turma pe care ei zic ca o pastoresc!??sa vedem ce vor hotari ..poate ca si pe 8-9 iulie .Atunci chiar ca-si dau foc la valiza ,adica turma ,noi ,nu vom mai crede ca sint pastorii nostri .Asa ca sfintiile lor sa se gindeasca f. f. bine inainte de a vota ,a cui reprezentanti sint ,pe cine pastoresc si ..sa nu faca voia celor care urmaresc tocmai discretitarea Sinodului de catre proprii credinciosi .Eu una am inceput sa ma cam satur sa tot aud papa in sus si papa in jos ,de parca am fi catolici si nu orotocsi !.Decit sa invitam pe papa sa ne vedem mai bine de credinta noastra ortodoxa si sa nu luam seama la conducerea politica atee,de la noi ..treaba ei ce face conducerea politica ,iar dc Sinodul va reprezenta cumva interesele lor politice ,care sint lumesti ,inseamn ca nu poate in acelasi timp sa reprezinte si interesele credinciosilor ortodocsi .Asa ca vom vedea dc ei sustin dreapta credinnta ortodoxa cu adevarat ,din hotaririle lor ,caci Dumnezeu a zis ca pomul se cunoste dupa roade ,iar cel care va deveni ca maslinul neroditor ,va pati ca el ,se va usaca!

ancah 10.09.2008 21:56:11

Prozelitism in Transilvania? Poate nu intamplator se afla acolo IPS Bartolomeu Anania, care si-a demonstrat verticalitatea nu demult.

alynnna 19.09.2008 08:47:06

Da ancah, dar totodata prezenta in numar mare a casatoriilor mixte in Adreal, Banat propulseaza tot mai mult acesta mentalitate. Am citit recent un studiu despre necesitatea ardelenilor de a-si (forma) sfinti. In ultimii 250 de ani ardealul nu a mai dat niciun sfant oare de ce?

alynnna 20.09.2008 21:57:52

http://www.danionvasile.ro/blog/2008/09/19/sos-inselarea-focolarelor-si-ps-sofronie-al-oradiei/

achimovjan 24.09.2008 23:09:06

Citat:

În prealabil postat de alynnna
Da ancah, dar totodata prezenta in numar mare a casatoriilor mixte in Adreal, Banat propulseaza tot mai mult acesta mentalitate. Am citit recent un studiu despre necesitatea ardelenilor de a-si (forma) sfinti. In ultimii 250 de ani ardealul nu a mai dat niciun sfant oare de ce?

Pai se pare ca matale esti ceva din spita divina,de stii ca de 250 de ani nimeni din Ardeal nu a mai ajuns in Rai.Oricne ajunge in Rai este Sfant,ca insusi Hristos a zis ca nimic necurat nu va intra in Imaparatia Cerurilor.Deci poate vrei sa spui ca nu au mai fost canonizari,dar sa spui asa ceva,ca nu au mai fost oameni sfinti,cred ca nu stii ce vorbesti,sau nu te-ai gandit ce ai spus.

ancah 25.09.2008 00:42:28

Citat:

În prealabil postat de alynnna
Da ancah, dar totodata prezenta in numar mare a casatoriilor mixte in Adreal, Banat propulseaza tot mai mult acesta mentalitate. Am citit recent un studiu despre necesitatea ardelenilor de a-si (forma) sfinti. In ultimii 250 de ani ardealul nu a mai dat niciun sfant oare de ce?

alynna, Ardealul l-a dat pe Pr. Arsenie Boca; sa avem rabdare pana va fi canonizat.

Anca-Miha 24.10.2008 00:48:12

Cea mai buna dovada a credintei innascute a romanilor: se boteaza, se cununa religios si cand mor au parte de slujba de inmormantare.

vasinec 24.10.2008 17:46:33

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 97345)
Cea mai buna dovada a credintei innascute a romanilor: se boteaza, se cununa religios si cand mor au parte de slujba de inmormantare.

Poate suna ciudat, dar am facut niste calcule matematice din care a reiesit ca poporul roman nu este crestin (asta nu inseamna ca nu exista romani cu adevarat crestini - dar sunt putini). Mai exact. Anul acesta si in alti ani au avut loc inundatii. Multi oameni au ramas fara case. Am facut niste calcule simple si am vazut ca problemele acestea ar fi un fleac pentru un popor crestin (fara ajutorul guvernului sau alt gen de ajutor). Calculati si dvs., daca fiecare cetatean roman ar dona pentru oamenii ramasi fara case o suma foarte mica (eu am pus o medie de numai 5 lei) ce suma s-ar aduna. Veti fi uimita sa vedeti ca s-ar putea construi case cu mult mai multe decat au fost distruse de inundatii. Apoi, daca cei buni de munca isi sacrifica numai o zi pentru construirea unei case (pentru altii, nu pentru propria persoana), ar trebui sa avem dezastre mult mai mari ca sa nu facem fata.

De vreme ce oamenii inca mai dorm in containere, corturi sau locuinte improvizate, rezulta ca nu suntem un popor de crestini.

Anca-Miha 24.10.2008 19:42:36

Sunt de acord ca o mica donatie ar rezolva problema multora, dar lipseste organizarea, nu buna vointa a populatiei. Asta insa nu anuleaza faptul ca romanii sunt crestini. A fi crestin inseamna in primul rand a fi botezat. Eu stiu ca adventistii, baptistii, penticostalii dau zeciuiala. Dar NT nu ne mai cere zeciuiala. Ne cere sa dam cat putem, dar sa dam din tot sufletul.
Se pot face multe cu 5 lei/persoana donati. Dar ce ne facem cu cei care primesc pensii de 16 lei? Pe acestia sa nu ii luam in calcule la donatii; ei ar trebui sa primeasca, nu sa dea.

vasinec 25.10.2008 18:24:11

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 97475)
Sunt de acord ca o mica donatie ar rezolva problema multora, dar lipseste organizarea, nu buna vointa a populatiei. Asta insa nu anuleaza faptul ca romanii sunt crestini. A fi crestin inseamna in primul rand a fi botezat. Eu stiu ca adventistii, baptistii, penticostalii dau zeciuiala. Dar NT nu ne mai cere zeciuiala. Ne cere sa dam cat putem, dar sa dam din tot sufletul.
Se pot face multe cu 5 lei/persoana donati. Dar ce ne facem cu cei care primesc pensii de 16 lei? Pe acestia sa nu ii luam in calcule la donatii; ei ar trebui sa primeasca, nu sa dea.


Zeciuiala (sau zecimea) este altceva. Si in NT, Domnul Iisus Hristos vorbeste despre zeciuiala (Matei 23:23). Dar nu despre asta discutam. Zeciuiala este una iar impreuna simtire cu cei in nevoi este altceva. Nu din zeciuiala s-au construit case pentru fratii ramasi fara adapost. Nu din zeciuiala se are grija de saracii bisericii (ca vorbeati despre pensionari). Este la indemana oricarei biserici sa-si aiba grija de "vaduve si orfani".

Nu trebuie sa dea cei saraci (cu pensie de 16 lei). Am spus ca daca s-ar da in medie 5 lei. Poti sa-i socotesti si pe saraci si pe bebelusi, etc. Eu cunosc un caz, in care, o biserica de 200 persoane majore si bune de munca, la prima strigare, a adunat 200.000.000 lei vechi (fara sa mai pui la socoteala ce a mai urmat). Adica, in medie, 1.000.000/persoana. Daca mai pui si copii, saracii, etc. tot nu scazi la sub 200.000/persoana (adica 20 lei).

Anca-Miha 26.10.2008 10:47:00

"23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați"

Deci pe acestea trebuie sa le facem, dupa cum spune Sf. Evanghelist Matei: judecata, mila si credinta.

vasinec 26.10.2008 10:57:00

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 97752)
"23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați"

Deci pe acestea trebuie sa le facem, dupa cum spune Sf. Evanghelist Matei: judecata, mila si credinta.

Exact: "dreptatea, mila si credinciosia"; despre acestea Mantuitorul ne spune ca trebuie sa le facem. Iar despre "zeciuala" si altele spune ca nu trebuie sa le lasam nefacute.

P.S. referitor la o postare anterioara a dvs. Nici zecimea nu este obligatorie; tot din suflet se da. Este un mod de a recunoaste ca tot ceea ce ai castigat ti-a fost dat de Dumnezeu.

Referitor la fatarnicie: cand se face o colecta pentru cei in nevoie, nimeni nu stie cat a dat celalalt. Doar Dumnezeu stie. Se afla public, doar suma colectata si modul cum va fi folosita.


Ora este GMT +3. Ora este acum 13:30:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.