Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Editura Egumenita - Niste stilisti "undercover" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5454)

mihailt 28.01.2009 15:17:34

Editura Egumenita - Niste stilisti "undercover"

Am pe acasa cateva carti de la Editura Egumenita.
Una din ele este "Viata Sfantului Grigorie Palama".
Ciudat este ca mai exista o carte "Viata si Invatatura Sfantului Grigorie Palama" scrisa de parintele profesor Dumitru Staniloae.
Cartea este complet aberanta si prezinta niste erezii cumplite.
Niciunul din textele tomurilor aghioritice nu sunt date ci sunt date niste comentarii aiurea .
Cel mai mult m-a distrat urmatorul comentariu:
"Sfantul Grigorie Palama accepta sa numeasca pe Fiul si pe Sfantul Duh ca energii enipostatice a Tatalui".
:)
Unele comentarii mai coincid cu ce zice prin tomuri.

E tradusa cica dupa o carte aparuta la mrea cu hramurile Sfintii Apostoli si Adormirea Maicii Domnului din Colorado , SUA.

Acum manastirea asta e "Genuine Orthodox Church of Greece" adica stilisti din Grecia.
Asta ca sa intelegeti cam cat de "ortodocsi" pot sa fie stilistii si cam cat de "bune" sunt cartile de apar la editura Egumenita.

mihailt 28.01.2009 16:00:03

Alta formulare absurda:
"trupul vostru este lacas celui dintru voi Duh Sfant".
Adica Duhul Sfant este din noi?
....
Cartea a fost luata de la pangarul manastirii Antim din Bucuresti.
Cum a ajuns acolo nu stiu.

geo.nektarios 28.01.2009 16:11:25

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 112018)
Alta formulare absurda:
"trupul vostru este lacas celui dintru voi Duh Sfant".
Adica Duhul Sfant este din noi?
....
Cartea a fost luata de la pangarul manastirii Antim din Bucuresti.
Cum a ajuns acolo nu stiu.

...am si eu cartea si inca nu am citi-o, o am si pe cea a Pr.Staniloae din !1992 parca, e mov... e editie f.veche si de o luna am luat-o si pe asta... culmea, are binecuvantarea unui IERARH ne-stilisit, a PS.GALACTION al Teleormanului.... sa stii ca dupa Licenta o sa ma ocip si eu de ea! Multam de "observatii" carcotasule... :3:

mirelat 29.01.2009 04:49:03

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 112011)

E tradusa cica dupa o carte aparuta la mrea cu hramurile Sfintii Apostoli si Adormirea Maicii Domnului din Colorado , SUA.

asta trebuie sa fie cheia.
uneori traducerile sunt lamentabile si pot denatura complet sensul.

nu cred ca e vorba de stilisti si ne-stilisti, ci pur si simplu de o traducere neprofesionista.

asta e, daca editorii se scumpesc la tarate... sau vorba aceea, scumpul mai mult pagubeste!

mihailt 31.01.2009 09:42:40

E de fapt am gresit eu din mandrie si din rautate.
Dumnezeu sa ma ierte ca am acuzat de formulari eretice din sufletul meu cel intunecat de mandrie ,rautate si pofta de osandire a altora.

De fapt zice:
"
Anti-palamitii recunosteau că conceptul de „energie” cuprindea ideea de dependentă în legătură cu o cauză. Acceptând că dumnezeiestile energii erau nezidite, ei le identificau cu Fiul si cu Duhul. Astfel Akindin zice: „Deci Fiul si Duhul sânt puterile firesti si fiintiale ale lui Dumnezeu Tatăl”. Palama
accepta doar ca Fiul si Duhul să fie numiti „energii ipostatice”, spre deosebire de energiile ne-ipostatice ce apartin celor trei Ipostasuri Dumnezeiesti.
"
Probabil asa o fi fost si Sfantul Grigorie accepta acea numire a Fiului si a Sfantului Duh anume de energii ipostatice (ipostatic = de sine stator) pentru a nu produce dezbinare in Biserica.
Formularea nu era nedogmatica caci daca zici ipostatic automat e persoana.

Cartea e foarte frumoasa si poate fi citita aici:
http://www.scribd.com/doc/7362798/Vi...rigorie-Palama
Da va rog daca o cititi nu faceti ca mine , de vi s-a parut ceva aiurea mai stati mai va rugati cititi intr-o alta zi.

mihailt 31.01.2009 11:42:28

Oricum cine are "Viata si invatatura Sfantului Grigorie Palama" de parintele Dumitru Staniloae sa o prefere pe aceea ca e mult mai completa

In cea de la stilisti (editura Egumenita) s-au omis multe invataturi folositoare din care cea mai importanta e cea in care arata Sfantul Grigorie Palama motivul pentru care se tine post si privegheri pentru a ajuta la rugaciunea curata si or mai fi si altele de nu le-am vazut eu datorita lenii de a cerceta diferentele dar si intunecarii mintii datorita mandirie si placerilor in care traiesc.

In cartea de parintele profesor Dumitru Staniloae nu e omis asa ceva.

Iar avem in cartea de la stilisti niste discutii ale Sfantului Grigorie cu musulmanii care nu prea stiu de unde s-au scos.
Ca in cea de parintele Dumitru Staniloae nu avem asa ceva.

mihailt 31.01.2009 11:48:33

Iata linkul de unde se poate lua cea a parintelui Dumitru Staniloae , o carte excelenta o adevarata marturisire a credintei crestin-ortodoxe.

http://www.editurapatriarhiei.ro/pro...a779ede9a0b33a

Se poate lua si de cei din strainatate si de cei din tara.

mirelat 31.01.2009 21:02:25

:6::25:multumim, Mihail, pentru tot efortul pe care il depui pentru a ne mai lumina si pe noi. :103:

mihailt 02.02.2009 13:02:19

Tot ca o completare:
http://www.scribd.com/doc/4061105/Ie...unea-lui-Iisus

mihailt 04.02.2009 20:26:15

Ce dom-le astia de la Egumenita sunt masoni mai fratilor.
Ia uitati ce carte au scos:
[COLOR=black]"Sfanta Cuvioasa Filoteea, eroina mucenica din Atena"[/COLOR]

Mucenicii de s-ar duce cu mentalitatea ca sunt eroii nu ar rabda nici 5 minute chinurile.
Mucenicii se duc la mucenicie smeriti si asa ramane Hristos in ei care este cel ce le da puterea de a duce chinurile.

mihailt 04.02.2009 20:34:38

Crestinii nu sunt ei eroi si nici Domnul nostru Iisus Hristos nu a fost erou caci s-a dus la moarte cu smerenie facand ascultare de Tatal.
Asa zice Domnul nostru Iisus Hristos:

[SIZE=2]"28.[/SIZE]

[SIZE=2]Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. [/SIZE]
[SIZE=2]29.[/SIZE][SIZE=2]Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre. [/SIZE] "

mihailt 04.02.2009 20:43:20

Ba mai avem si pe acolo si o carte a ereticului Hrisostom de Etna care este exarh in America al Sinodului de rezistenta al Bisericii Ortodoxe de stil vechi din Grecia.

Eu unul m-am convins de "ortodoxia" celor de la editura Egumenita.

mihailt 04.02.2009 21:11:25

Icoana Maicii Domnului de acolo e desenata necanonic fara Domnul nostru Iisus Hristos in brate , iar din aura de la cap ii ies niste raze mov-rosii chestie nemaivazuta la vreo icoana ortodoxa pana acum!
Eu ma intreb astia sunt yoghisti sau crestini-ortodocsi?
Dumnezeu sa ma ierte caci mie imi par yoghisti-stilisti sau stilisti-yoghisti.
Admirati si fratiile voastre:
http://www.egumenita.ro/

mihailt 04.02.2009 22:12:37

A sa nu uit cartea despre Sfantul Grigorie Palama e o rastalmacire in stil yoghist a vietii Sfantului.
S-a scos controversa cu Varlaam referitoare la necesitatea postului si a simtirii durerii in simtului pipaitului la rugaciune.
S-a rastalmacit modul in care Sfantul Grigorie Palama folosea respiratia.
Sfantul Grigorie Palama zice ,ca pentru cei ce devin mai avansati in rugaciune normal, sa fii atent la respiratie cum intra in corp ca pe aceasta cale sa iti intorci mintea la vederea celor din interiorul sufletului.
Nicidecum nu indeamna la exercitii de respiratie cum s-ar intelege in cartea eretica aparuta la stilisti in SUA si tradusa la Egumenita.
Unde se zice de "stapanirea respiratiei impreunata cu rugaciunea" clar tehnica yoghista.
Puteti sa cercetati si fratiile voastre aveti linkul la carte si aci aveti cele scrise despre post si reaua patimire necesare pentru rugaciune de se gasesc si in Filocalia volumul sase prezent si aici pe site:
http://www.crestinortodox.ro/cuvant_...7-p31-new.html
Vedeti de la alineatul 4 la alineatul 7.
Iar ca sa vedeti rastalmacirea yoghista despre respiratie vedeti de fapt cum zice Sfantul Grigorie Palama de la alineatul 25 la alineatul 30.
Si cum se vede nu zice nicidecum Sfantul Grigorie Palama de vreo "stapanire a respiratiei impreunata cu rugaciunea" ci de "lipirea" rugaciunii de respiratie.

Nu am mai atacat pe cei de le Egumenita si ereziile lor caci nu am vrut sa ii mai atac pe chestii nefondate ca prima data.

mihailt 07.02.2009 11:59:43

Dar ei nu si-au dat seama caci si din putine cuvinte Domnul nostru Iisus Hristos , Adevarul tot iese la iveala.
In capitolul in care se vorbeste despre "rugaciunea neincetata" Sfantul Grigorie Palama zice ca si mirenii trebuie sa se roage neincetat.
Dar la ce se referea Sfantul Grigorie Palama se va vedea imediat din ce zice acolo.
Sfantul Grigorie Palama citeaza din Sfantul Prooroc David:
"Mai inainte am vazut pe Domnul inainte mea pururea".
Negresit ca aceasta vedere a lui Dumnezeu cuvantul mai intai e cea din legea de el ne-a dat-o.
Deci iata la ce se referea Sfantul Grigorie Palama.
Ca nu se referea la a repeta "Doamne Iisus Hristoase fiul lui Dumnezeu milueste-ma (pe mine pacatosul/pacatoasa)" si datorita acestei repetari sa uiti legea lui Dumnezeu.
Ca doar de ai zice asa ceva si ai curvi sau te-ai imbata sau ai omora pe cineva nu se poate zice ca te-ai rugat neincetat.
Ca aceasta nu ar fi credinta cea crestin-ortodoxa propovaduita de Sfantul Grigorie Palama ci ar fi erezia evhita.

Deci cand Sfantul Grigorie Palama cand zice asa ceva , el nedeosebindu-se de loc de dreapta invatatura , se referea ca mai intai sa aiba omul inainte lui legea lui Dumnezeu incontinuu si sa incerce sa o respecte si aceasta ii va fi primul grad de rugaciune neincetata si vederea lui Dumnezeu.
Ca Dumnezeu Cuvantul mai intai in lege s-a aratat si apoi in trup.
Si normal ca si noua tot asa ni se arata.
Si aceasta se zice viata ascetica la care se adauga si viata cea cu Sfintele Taine din Biserica din care primeste omul luminare si har peste har.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:19:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.