Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   BARFA- rana a sufletului! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5549)

snowdrop 06.02.2009 07:08:32

BARFA- rana a sufletului!

[SIZE=3]Doamne ajuta!Ma numesc Alina, si as dori sa aflu cat mai multe informatii despre judecarea aproapelui, asa zisa "barfa". Astept parerile voastre, mai ales sfaturi. Va multumesc anticipat.[/SIZE]
[SIZE=3]Doamne ajuta![/SIZE]

vsovi 06.02.2009 08:45:46

ajea ceva!

marea "responsabilitate" de a socoti aburul plin de fum shi apoi cu manie proletara de "viceconsul", desi defapt te crezi superconsulabil ori superconsumabil ori supradotat, asha ca sa ieshi la'naintare pentru ca sa scri un gol splendid, o foliaseca din foarfeca daca s-ar putea, aidoma lui Bele ori Jurzinio ori Rojaldinio, fiindca itzi place sa fi stimat, sa tzi se zica mult-sti-mate, te apuci nici mai mult nici mai putzin ca sa te umfli shi sa te dezumfli shi sa-tzi aratzi deznadejdea ori ingrijorarea, ca sa te aratzi cat eshti de grijuliu, ca un grijulici, aici... shi sa nu se mai vada astfel, sa se mushamalizeze ceva din trecutul tau interior de eretic-ortodox, un fel de fur shi ucigash care la inceput se va arata bland, tocmai ca sa-i scoata din mintzi, sufleteshte vorbind, sa scoata sufletul din mintzi, a celor ce s-ar incumeta sa te creada, sighi, pauza, sighi, de la secu shi de la sigurantza, deci sighi, sa revin, deci ca sa mushamalizeze el, el advocatul, el fricosul, cat de mult ii place sa fie vedeta de televiziune, ori de ceva acolo, o vedeta ascunsa, asha ca un scriitor maretz, ascuns, neshtiut de nimeni, deci pana la urma itzi da in cap pentru slava de la oameni... te bate, te scuipa, te socoteshte mereu, te huleshte, asha ballcaniceshte, ca shi cum ar da un gol magnific, ar bea o beri-cica cu bajuetzii, s-ar distra ei ca intre prieteni, pe seama ta... ca tu sa vezi roshu cand auzi ce a zis mitica despre tine, ca ai fi un zevzec... de parca atunci se rastoarna gLumea shi se invarte tavanul shi casa cu tine... deci carevasazica mangafaua, s-a dat iarashi la Mitza... shi atunci tu, umilt, shi invins, spashit, te adresezi sigurantziunii, ca sa ia in considerare cererea ta... dar la ghisheu dai de tanti joitzica, adica scartzi cartzi pana martzi, shi tot asha... pana se face caldura mare... shi ceri iarashi :
"daca nu te superi, inca un pohar cu apa"

adica este tren-dul asta modern , ca sa fi trendy shi sa te crezi un fel de tip jegxy...

fireshte ca la o cafea...

ce n-au numuit-o bine rumanii? e nechezol frate... asha i-au zis.
te-ai suparat raspopitule? taie-i nasul! (zise pacala catre tandala)

dar tandala nu facu... poi dice nu facushi, ma? dice nu-i taiashi nasul?
poi cica nu-i taiase nasul ca area racit shi nu vru sa-l contamineze pe raspopit... vezi mai la suca, la tandala asta ce om? auzi acolo cica sa nu-l contamineze... pe raspopit. Fiecare cu grijulicile lui, mai frate... mai stimate... deci carevazica asha e cu barfa... la o cafea, un nechezol ori negrezol... nasol mai frate.

MarinaAlca 06.02.2009 09:48:41

Despre Barfa

"Daca exista o mizerie care sa coboare cel mai mult o societate in mocirla urateniei, atunci aceasta este barfa.
Barfa este un microb pe care oamenii fara discernamant il folosesc pentru a capata stima, prestigiu mai mult in ochii celorlalti si pentru a distruge.

Barfa este arma celui slab (spirite slabe), este arma celui ascuns si ipocrit.
Feriti-va asadar de spiritele murmurande caci va vor da otrava lor.

Femei si barbati, deopotriva, o folosc adesea ca arma de control a societatii in care traiesc.
Se spune ca o femeie te ridica, o femeie te coboara. Emotiile lor din fire ar trebui sa fie ca un medicament tamaduitor pentru suflet.
Noi ar trebui sa intelegem puterea emotiilor noastre si sa nu ne mai lasam implicati si pacaliti de barfitori.
Emotiile nostre pot fi transformate foarte usor prin atatare, instigare in arme de distrugere a relatiilor dintre oameni, a puritatii si a linistii sufletesti.

Barfa este unealta omului cu sufletul incarcat de ura, de lasitate si minciuna.
Este lopata care sapa la temelia cetatii unei colectivitati pentru a-i scadea taria.

Barfa este in opozitie totala cu compasiunea, iubirea si increderea.
Fii si ficele ei sunt neincrederea, agresivitatea, falsitatea, gelozia, frica, mania, ura.
Cel mai mare efect al ei, frate, sora, prietene, vere, este ca ma impiedica sa te cunosc. Sunt lipsit de vraja cuvintelor tale, de bucuria revederii tale. Barfa ma face sa te privesc cu suspiciune si sa-mi te inchipui ca un monstru hidos. Aceasta otrava ma impiedica sa te vad asa cum esti draga, iubitule frate, sora, vere, prietene.

Cum se manifesta barfa ? stim asta. Un om de nimic incearca sa-si creasca importanta incepand sa vorbeasca despre ceilalti ca un mare cunoscator: "Acela-i egoist !", "Acela-i lipsit de inocenta!", "Acela-i un betiv notoriu!" ... . DRAGA barfitorule si ce daca ? Daca un om a avut un defect minor in aceasta viata el merge mai departe. A cazut, a vazut adevarul si s-a ridicat gata de lupta. Tu insa, suflet murmurand, continui ca de fiecare data, sa cobori nemuritorul din fiecare din noi de pe piedestal.
Tie-ti place mocirla, noroiul. Tie iti place sa-i vezi pe ceilalti murdariti si intinati. Tu nu vrei sa vezi in nimeni un frate, o sora, un prieten. Tu te hranesti cu suferinta pe care o provoci caci asta te face sa te crezi puternic, te face sa crezi ca ai controlul asupra celorlalti, poate chiar incepi sa te crezi un LIDER de oameni.

Este ironic, caci un lider este acela care s-a invins pe el, si-a invins mania, orgoliul, impuritatiile si a devenit lumina.
Un lider este cel care le arata celorlalti calea pe care trebuie s-o urmeze si toti simt in inima lor ca acolo este adevarul"

scrabble 06.02.2009 09:52:34

Detest barfa. Imi detest vecinii care nu fac altceva decat sa-si barfeasca vecinii in fiecare zi. Detest barfele mondene din ziare si reviste si de la televizor.

Prin urbanizarea lumii devenim mai straini unii de ceilalti, din cauza mobilitatii oamenilor. Comunitatile nu mai sunt cum erau odata, unde toata lumea se cunostea cu toata lumea. Asta inseamna ca cei carora le place barfa nu mai au despre cine sa barfeasca, drept pentru care s-au inventat vedetele. Pe vedete le stie toata lumea, de la televizor, din filme si asa mai departe. Asa ca barfele despre vedete au inlocuit pentru multi barfele despre neamuri, vecini, cunostinte.

Lumea a devenit un sat global, unde se barfeste despre iubitele fotbalistilor, moravurile actorilor si problemele cantaretilor. Cand vin in fiecare dimineata la munca si vad cata lume citeste Libertatea ma simt de fiecare data mai neputincios. Inainte vedeam numai oameni de conditie proasta citind asa ceva, acum vad oameni bine imbracati, cu slujbe bine platite.

Este ingrozitor, pentru ca eu nu ma uit la televizor si nu am de unde sa stiu cat de generalizat a devenit fenomenul. Asa ca aflu pe pielea mea care este anvergura apetentei pentru barfa a romanului. Si devin si mai trist.

cristiboss56 06.02.2009 10:19:22

Clevetirea e patima veche si continua , cu sanse mici de vindecare. Omul limbut nu-i de ieri , de azi . Pe mine nu ma deranjeaza bârfa ci perversitatea !

heaven 06.02.2009 10:26:00

Imi aduc aminte de o pilda,ma iertati,insa nu mai stiu unde am citit-o,in care se spunea ca Dumnezeu l-a iertat pe un om pentru toate pacatele sale doar pentru un singur motiv: omul acela nu judecase si nu vorbise de rau pe nimeni in viata lui.

cristiboss56 06.02.2009 10:40:20

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 114050)
Imi aduc aminte de o pilda,ma iertati,insa nu mai stiu unde am citit-o,in care se spunea ca Dumnezeu l-a iertat pe un om pentru toate pacatele sale doar pentru un singur motiv: omul acela nu judecase si nu vorbise de rau pe nimeni in viata lui.

Da, Dumnezeu e mult milostiv cu cei ce cred in El. El ne cunoaste toate slabiciunile si neputintele noastre, dar a miza tot timpul intr o nesimtire fara margini, ca El e milostiv si iertator, parsivenie se numeste. Multi spun "dar ce nu mai eu am gresit ?Asa sunt milioane, miliarde chiar. Pe toti o sa-i duca in Iad ? " Cineva spunea mai ieri parca pe forum, ca El este ca un dictator ! Adica cum tu Doamne, care mi-ai dat libertate deplina, poti sa-mi ceri socoteala si chiar sa ma condamni ? Iar cel sau cei ce gandesc astfel spun : "Asta e Dumnezeul vostru ?". Iata pana unde merge parsivenia si nesimtirea !

heaven 06.02.2009 11:22:52

Cristiboss,intr-adevar cu totii gresim fara deosebire,suntem oameni,insa unde cred eu ca se cerne cu adevarata faina ...este inima omului,sufletul.Cu totii mai scapam o vorba,cu totii mai facem neajunsuri aproapelui,dar putem sa o facem si din inconstienta,insa acolo unde e vorba de a ne pata sufletul de ura,invidie,trufie,frustrari revarsate asupra celorlalti,bucuria ca moare si capra vecinului si nu doar a noastra...e,acolo e buba si trebuie sa avem mare grija pentru ca toate astea ne otravesc cu adevarat si cred ca aici discutam despre adevarata semnificatie a pacatului.

cristiboss56 06.02.2009 11:45:28

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 114075)
Cristiboss,intr-adevar cu totii gresim fara deosebire,suntem oameni,insa unde cred eu ca se cerne cu adevarata faina ...este inima omului,sufletul.Cu totii mai scapam o vorba,cu totii mai facem neajunsuri aproapelui,dar putem sa o facem si din inconstienta,insa acolo unde e vorba de a ne pata sufletul de ura,invidie,trufie,frustrari revarsate asupra celorlalti,bucuria ca moare si capra vecinului si nu doar a noastra...e,acolo e buba si trebuie sa avem mare grija pentru ca toate astea ne otravesc cu adevarat si cred ca aici discutam despre adevarata semnificatie a pacatului.

Of , Doamne ! Pai cei ce se hraneșc cu disperare, obsesiv din suferinta altora , se pot oare ei oare numi oameni ? Doritorii de sange si cei ce blesteama, doresc raul altora, se bucura si se consoleaza privind cu satisfactie la nenorocirea celor din jur, merita a discuta despre ei ? Sa ne indepartam gandul de la asa ceva . Nu, nu ne foloseste cu nimic , ci din potriva ! De langa hulitori, vrajitori, blestematori, uratorii de suflete, trebuie sa fugi si nici cu gandul sa nu te indrepti catre ei. Asta nu o spun eu, ci din cele ce-mi aduc aminte din Invataturile Sf. Parinti ! Sa ne indreptam gandul catre cele bune , sa nu ne tulburam mai mult decat trebuie.

snowdrop 06.02.2009 14:07:39

Barfa

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 114091)
Of , Doamne ! Pai cei ce se hraneșc cu disperare, obsesiv din suferinta altora , se pot oare ei oare numi oameni ? Doritorii de sange si cei ce blesteama, doresc raul altora, se bucura si se consoleaza privind cu satisfactie la nenorocirea celor din jur, merita a discuta despre ei ? Sa ne indepartam gandul de la asa ceva . Nu, nu ne foloseste cu nimic , ci din potriva ! De langa hulitori, vrajitori, blestematori, uratorii de suflete, trebuie sa fugi si nici cu gandul sa nu te indrepti catre ei. Asta nu o spun eu, ci din cele ce-mi aduc aminte din Invataturile Sf. Parinti ! Sa ne indreptam gandul catre cele bune , sa nu ne tulburam mai mult decat trebuie.

Da, intr-adevar ai dreptate. nu ar trebui sa ne unim cu cei care savarsesc diferite lucruri rele. Aseara am urmarit o emisiune despre "barfa" pe TrinitasTV. Si spunea parintele ca nu ar trebui sa ne facem "prieteni" pe cei care obisnuiesc sa barfeasca, pt ca inevitabil ne vor trage si pe noi dupa ei. Pacatul e dulce foc, si ademenitor. Pentru mine e mare lucrul si sunt plina de respect profund pt oamenei care stiu sa isi vada de ale lor, nu poarta griji de altii. Parintele chiar se roaga sa le dea dusmanilor griji noi, adica alte preocupari, ca sa uite de tine, sa nu te mai barfeasca.

heaven 06.02.2009 14:24:34

Citat:

În prealabil postat de snowdrop (Post 114165)
Parintele chiar se roaga sa le dea dusmanilor griji noi, adica alte preocupari, ca sa uite de tine, sa nu te mai barfeasca.

-apropo,mai crestineste ar fi sa se roage sa le dea gandul cel bun,nu griji noi.Umila mea parere...

snowdrop 06.02.2009 14:26:04

barfa

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 114179)
-apropo,mai crestineste ar fi sa se roage sa le dea gandul cel bun,nu griji noi.Umila mea parere...

parintele a zis, nu eu.

cristiboss56 06.02.2009 14:37:56

Citat:

În prealabil postat de snowdrop (Post 114182)
parintele a zis, nu eu.

Vedeti ! ! ! Asa incepe si incolteste bârfa, incet, incet dar sigur. Pace si multa bucurie in suflet sa aveti !

dianadi 06.02.2009 14:57:42

E foarte important ce prieteni ai. Trebuie sa recunosc ca e foarte greu sa iti controlezi limba si sa faci delimitarea dintre barfa si o discutie normala. Pacatul acesta te prinde foarte usor fara sa iti dai seama te intereseaza din ce in ce mai mult ceea ce se intampla cu altii. O spun asta din proprie experienta. M-am imprietenit cu o fata care era foarte preocupata de tot ceea ce se petrecea cu altii...si initial doar ascultam povestile, secretele ce mi le impartasea despre altii. Dar, curand, am inceput sa o intreb: ce, cum si de ce...si gata. Barfa era in floare.
Am reusit si am indepartat aceea persoana din preajma mea din simplul fapt ca am constientizat ca tot ceea ce faceam si ce nu faceam era stiut de toti cunoscutii si necunoscutii.
Abia acum constientizez gravitatea si greutatea acestui pacat si mai ales greutatea cu care te mai domolesti....ca sa renunti e f greu, si cred ca noi ca oameni suntem permanenti tentati sa vedem pe altii.

Anca-Miha 06.02.2009 15:38:36

“Atunci când cerem pocăință de la Dumnezeu pen*tru lume, să ne punem și pe noi înșine printre aceia care au greșit și să nu spunem: “Ajută lumea care este păcătoasă“. Cei trei tineri s-au născut în robie și cu toate acestea n-au spus: “Cu ce suntem noi vinovați?”, ci au spus: “Pe dreptate suferim, trebuia și mai multe să suferim“. Vorbeau ca și cum ar fi fost și ei printre cei ce au călcat poruncile lui Dumnezeu mai înainte de robia babilonică, ca și cum ar fi fost și ei părtași la păcat, în timp ce erau nevinovați, căci încă nu se născuseră. Cât mă mișcă rugăciunea ce au făcut-o atunci când se aflau în mijlocul văpăii cuptorului! „Drept ești, Doamne, în tot ce ai făcut cu noi… că am păcătuit și am făcut fărădelege… și acum nu suntem vrednici să deschidem gura noastră. Nu ne părăsi pe noi până în sfârșit… și nu întoarce mila Ta de Ia noi, pentru Avraam cei iubit al Tău”

La fel e si cu barfa; sa nu ne situam in afara ei, atunci cand o combatem, ci in noi insine sa dam ca in niste pacatosi ce suntem.

patinina34 06.02.2009 15:54:01

Barfa: barfa este unul dintre pacatele de care este vinovat fiecare, deoarece fiecare a barfit cel putin odata in viata lui/ ei.
Este ceva care uneori este peste masurile omului de a controla.

Personal consider ca barfa este ceva urit, este cind vorbesti despre cineva in absenta persoanei respective.

Cum ma apar eu?
Simplu.
Spun: pai uite persoana respectiva nu este de fata, hai sa nu vorbim despre el/ea. Hai sa vorbimd despre noi, ca sintem prezenti.

silverstar 06.02.2009 16:05:40

[COLOR=green]
Citat:

În prealabil postat de snowdrop (Post 114018)
[SIZE=3]Doamne ajuta!Ma numesc Alina, si as dori sa aflu cat mai multe informatii despre judecarea aproapelui, asa zisa "barfa". Astept parerile voastre, mai ales sfaturi. Va multumesc anticipat.[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=green][SIZE=3]Doamne ajuta![/SIZE]

[/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Adevarul despre... barfa!
Cuvintele pot rani
[/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]De curand, pe ecranele tv. romanesti am vazut un clip publicitar care indemna la barfa! Pe scurt: un grup de tinere femei vorbeau despre mancare, iar una dintre ele, foarte contrariata, le intreba: „Voi altceva nu mai stiti sa vorbiti? Numai despre mancare? Dar o barfa... ceva... nu mai stiti?” Am ramas pe ganduri, cu atat mai mult cu cat, dupa prezentarea obiectului publicitatii, clipul se incheia cu: „Apropos de barfa!”... Nedumerirea mea este, de ce „barfa” ar fi mai importanta decat mancarea, de exemplu. Nemaivorbind despre faptul ca nici un moment n-a fost oferita o alta alternativa: o carte, un spectacol de teatru sau un film. Nu! Alternativa a fost... barfa! Ciudata optica asupra subiectelor de conversatie... [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Barfa - de ce si de cand [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Barfa este colportarea unui adevar deformat, a unui zvon „imbunatatit” sau a unui neadevar flagrant, despre una sau mai multe persoane, ori una sau alta dintre situatii si fapte, de cele mai multe ori - fara a fi fost martori oculari ai acestora. Barfa este veche de cand lumea, ea existand si astazi si fiind la mare cautare. De cele mai multe ori, barfa este mai puternica decat adevarul; barfeste toata lumea, femei si barbati, in situatii diverse, in timpul liber, la serviciu, la petreceri si, vai, oricand. Cercetarile au demonstrat ca doua din trei persoane sunt influentate de evenimentele vazute la televizor sau de viata asa-ziselor vip-uri; barfa devine astfel ocazia de a ne „apropia” de acestea, ofera subiect de conversatie si ne da iluzia ca putem socializa cu altii. In mod gresit, barfa este considerata distractiva si stimulativa, iar acest mod de a percepe barfa este diabolic si distrugator. De ce se intampla astfel ? Sa vedem ce spun psihologii. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Psihologia barfei [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]La prestigiosul „Max Plank Institute for Evolutionary Biology”, cercetatorul Ralf Sommerfeld a facut un experiment cu acest subiect, ale carui rezultate au scos la iveala efectele profund nocive ale barfei. Este vorba despre faptul ca barfa tradeaza, de cele mai multe ori, adevarul; il deformeaza si-l negativizeaza; barfa influenteaza modul de gandire al convorbitorilor, facandu-i sa creada lucruri foarte diferite de realitate; barfa fiind astfel extrem de periculoasa si avand o mare putere de manipulare asupra persoanelor si opiniilor acestora. Barfa este un fenomen social si trebuie sa cautam ce se afla in spatele acestei daunatoare obisnuinte de a vorbi, intr-un fel sau altul, despre ceilalti, in lipsa lor si, de cele mai multe ori, in necunostinta de cauza. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Conform psihologilor, barfa este o obisnuinta „infantila”, fiind un mod in care fugim de propriile responsabilitati, barfirea unei persoane absente fiind perceputa ca o supapa de descarcare, de eliminare a propriilor nemultumiri, a insatisfactiilor din viata personala. Trebuie subliniat faptul ca barfa este distrugatoare si razbunatoare (romanul are o vorba „razbunarea este arma prostului”!) Foarte des barfa se afla la baza certurilor, a conflictelor, a despartirilor dureroase sau a ruinarii unor cariere promitatoare. Trebuie sa mai adaugam si problemele de sanatate ce intervin datorita insatisfactiilor noastre (insomnii, tristete, apatie, lipsa de vitalitate etc); pentru aceste probleme personale barfa devenind astfel un mod de „refulare” a acestor stari sau resentimente. Daca ni se pare ca: barfind facem parte dintr-un grup, „aruncand cu noroi” suntem interesanti, lezand onoarea si reputatia altora ne „ridicam” pe noi, nu dovedim altceva decat ca avem carente de educatie, suntem lipsiti de cultura si, in ultima instanta, acestea sunt dovada unei lipse totale de civilizatie. [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Ce putem face? [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Pentru inceput trebuie sa intelegem ca discreditand pe altii, pierdem increderea celor din jur. Apoi este necesar sa ne analizam propriile trairi, emotii, sentimente, pentru a intelege ce anume ne impinge la barfa. Intotdeauna este necesar sa gandim inainte de a deschide gura! Evitati cu eleganta orice inceput de barfa, altfel veti fi „luati de val”. Nu trebuie sa reactionati excesiv la barfa, dar nici nu trebuie sa credeti tot ce vi se spune, mai ales daca se vorbeste despre persoane care nu sunt prezente sau ale caror fapte nu pot fi cunoscute indeaproape. Nu „alimentati” barfa; romanul spune „ceea ce semeni - vei culege”; s-ar putea ca in viitor dvs. sa fiti subiectul barfei! Intr-o conversatie, mai ales cand aceasta lancezeste, vorbiti decent despre dvs. si despre altii, dar mai ales cu grija si in limitele unei bune educatii. Si... in sfarsit, gasiti alte subiecte de conversatie. Daca nu excelati intr-un anumit domeniu, nu vreti sa va sufocati interlocutorii cu propriile probleme, nu gasiti in literatura si arta subiecte de conversatie, folositi exemplul clasic al englezilor: vorbiti despre vreme! [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Cuvintele pot rani [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Cunoscand sintagma din titlu, rabinul Chaim Feld din Aish Hatorah, fondatorul organizatiei „Words can heal” (Cuvintele pot vindeca) a lansat de curand o campanie pentru stavilirea si diminuarea barfei, campanie sustinuta de numerosi politicieni americani, de staruri hollywoodiene si oameni de rand. Considerata ca fiind tot atat de nociva ca si drogurile, barfa a devenit o adevarata problema peste tot, in scoli, la serviciu, in politica si in mass-media. Cuvintele pot rani, iar daca noi toti dorim sa punem „sare si piper” in conversatiile noastre, ar trebui sa fim atenti sa nu exageram!
[/COLOR]
[COLOR=green]Vor fi foarte greu de... digerat! [/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[SIZE=1][COLOR=green]Sursa: Revista ElyStar OnLine[/COLOR][/SIZE]

silverstar 06.02.2009 16:07:58

[COLOR=green][SIZE=3]Bîrfa - [COLOR=green][COLOR=#e61a1a]citate[/COLOR] [/COLOR]și maxime[/SIZE]

Iată pentru început ce spune folclorul:

„Nu toate femeile repetă zvonuri și bîrfe; unele le creează.”

„Tuturor ne place să auzim adevărul, dar mai ales despre alții.”

„Datorită bîrfei o limbă de 10 cm ucide un om de 2 m.”

„Cel care adeseori seamană buruieni, să nu se aștepte niciodată că o să culeagă după aceea trandafiri.”

Noul Testament, Prima scrisoare către Timotei: „Totodată să nu uitați că unele femei se deprind să umble fară nicio treabă din casă în casă. Și atunci ele nu numai că sînt leneșe, dar totodată ele sînt și limbute iscoditoare și vorbesc ce nu trebuie să fie vorbit.”

Vechiul Testament, Proverbe: „Acela care nu pomenește despre o mică greșeală a altuia caută fară îndoială dragostea, dar acela care o menținonează mereu în discuțiile cu ceilalți, aduce dezbinare între prieteni.”

Whiliam Cooper: „Acela care este avid să caute bîrfe și calomnii, poate să fie sigur că astfel aude 'trompeta' care vestește ceartă și scandal.”

Marele poet Ovidiu spune. „Chiar dacă tu nu știi, de multe ori tu poți fi subiectul bîrfelor de tot felul care circulă în tot orașul.”

Genialul William Shakespeare spune: „Șoaptele mizerabile și înveninate se raspîndesc totdeauna cu mare repeziciune.”

Marele poet Virgiliu spune: „Bîrfa cea mizerabilă, pe care aproape niciun alt om rău nu o poate întrece, capătă dimensiuni cu atît mai mari cu cît « călătorește » pe la mai mulți oameni.”

Un gînditor anonim spune: „Plictiseala și telefonul sînt sursele bîrfei și ale calomniei.”

Unul dintre înțelepții sufiști afirma: „Păziți-vă să deveniți suspicioși, căci suspiciunea este unul dintre aspectele cele mai neplăcute pe care omul îl poate exprima.”, iar îndemnul unui alt ințelept este : „Nu faceți anchete și nu spionați! De fapt spiritul polițienesc este solidar cu un moralism bănuitor și totodată coroziv care fară îndoiala că exprimă trăsăturile incipiente ale maniei persecuției. Atunci cînd apare în mod spontan, ca urmare a unei impresii juste, suspiciunea poate fi legitimă. Însă ea nu este justificată atunci cînd ea devine o tendință puternică sau chiar un principiu de acțiune sau simțire, deoarece atunci ea, suspiciunea, se schimbă într-un fel de maladie a sufletului, care este incompatibilă cu virtutea și, prin urmare, cu starea de sănătate globală a ființei. Trebuie să luăm însă în considerare faptul că suspiciunea nu este alimentată doar de iluzii subiective și ea se bazează, de asemenea, și pe aparențele de natură obiectivă, care sînt și ele iluzii, dar care totuși își au rădăcinile în faptele reale. De fapt, deși ignoră Legile Sincronicității și ale Paradoxului, suspiciunea pare să colaboreze, de multe ori în mod misterios, cu aparențele conjuncturale care iau atunci forma unor enigmatice coincidențe, a unor evidențe contradictorii și a unei realități care disimulează, înșelînd astfel de multe ori percepția corectă.”

Fri Juo Shuon spune: „Anumite experiențe ale vieții ne obligă să constatăm urmatoarele aspecte. Omul obișnuit îi judecă, cel mai adesea, pe ceilalți după propriile sale posibilități intelectuale, după interesele sale și după trăsăturile sale de caracter. De pildă, atunci cînd un om sincer își exprimă puterea sa, care totodată este și varianta corectă în ceea ce privește un anumit aspect, omul josnic va avea imediat tendința să afirme că această părere exprimă ambiție, vanitate sau un alt aspect rău. Această opinie survine mai ales datorită faptului că detașarea și, prin urmare, obiectivitatea, lipsește cu desăvîrșire din concepțiile și din comportamentul omului cel rău, de o mică valoare.” Așa după cum afirmă înțelepții hinduși: „Nu este nimic mai « sufocant » decît apropierea unei stări spirituale elevate, de o mare josnicie sau o meschinărie concretă care nu se poate autodepăși.”

Cicero spunea: „Nimic nu este atît de rapid precum este calomnia. Nimic nu se propagă mai ușor decît aceasta. Nimic nu este mai curînd crezut și nimic nu circulă pe o arie mai întinsă decît acuzele calomnioase.”

Filozoful Diogene spunea: „Calomnia nu reprezintă altceva decît « zgomotul » pe care îl fac cei nebuni.”

Un gînditor anonim spunea: „Adeseori calomnia se umflă precum marea; nimeni nu știe de unde vine însă ea poate să provoace pagube foarte mari.”

În Biblie, în Proverbe 19.9. se spune: „Martorul mincinos nu rămîne niciodată nepedepsit, iar cel ce spune numai minciuni, pînă la urmă va pieri.”

Iisus Christos a afirmat că, înainte de toate: „diavolul este tatăl minciunii și al denigrării.”

Grația cea tainică și Binecuvîntarea lui Dumnezeu nu se revarsă niciodată din plin asupra acelora care bîrfesc și care calomniază. Dimpotrivă, mai devreme sau mai tîrziu, ei vor trebui să suporte

consecințele și fructele amare ale acțiunilor rele. Mai mult decît atît, să nu uitați că, în ciuda rugăciunilor pe care, poate, aceste persoane le adresează uneori lui Dumnezeu, dorințele lor nu vor fi împlinite atîta timp cît ele vor continua să se complacă în această stare mizerabilă.[/COLOR]

silverstar 06.02.2009 16:10:54

[SIZE=3][COLOR=green]Parabola [/COLOR][/SIZE]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]In Grecia antica Socrate (469-399 BC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:
- Socrate, stii ce-am auzit chiar acum, despre unul dintre studentii tai?
- Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
- Trei?
- Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
- Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
- E-n regula, zise! Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
- Nu, dimpotriva...
-Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
Omul a ridicat din umeri, putin stanjenit.
Socrate a continuat.
- Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba - filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos? - Nu, nu chiar...
- Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?
Omul era invins si s-a rusinat.
Si astfel Socrate nu a aflat niciodata ca nevasta-sa il insela cu studentul
respectiv. :21:[/COLOR]

snowdrop 06.02.2009 18:12:20

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 114223)
[SIZE=3][COLOR=green]Parabola [/COLOR][/SIZE]

[COLOR=green]In Grecia antica Socrate (469-399 BC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus: [/COLOR]
[COLOR=green]- Socrate, stii ce-am auzit chiar acum, despre unul dintre studentii tai? [/COLOR]
[COLOR=green]- Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei. [/COLOR]
[COLOR=green]- Trei? [/COLOR]
[COLOR=green]- Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat? [/COLOR]
[COLOR=green]- Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el. [/COLOR]
[COLOR=green]- E-n regula, zise! Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine? [/COLOR]
[COLOR=green]- Nu, dimpotriva... [/COLOR]
[COLOR=green]-Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat? [/COLOR]
[COLOR=green]Omul a ridicat din umeri, putin stanjenit. [/COLOR]
[COLOR=green]Socrate a continuat. [/COLOR]
[COLOR=green]- Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba - filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos? - Nu, nu chiar... [/COLOR]
[COLOR=green]- Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui? [/COLOR]
[COLOR=green]Omul era invins si s-a rusinat. [/COLOR]
[COLOR=green]Si astfel Socrate nu a aflat niciodata ca nevasta-sa il insela cu studentul [/COLOR]
[COLOR=green]respectiv. :21:[/COLOR]

Interesanta parabola, eah poate mai bine ca nu a aflat de infidelitatea sotiei..... cine stie ce se mai intampla.

georgeval 06.02.2009 19:00:48

[SIZE=4]Cred ca in acelasi timp trebuie sa ne gandim si la atidotul acestei patimi. Si cred ca un medicament este TACEREA.
[/SIZE]
[SIZE=4]Tacerea duhovniceasca este semnul unei adanci experiente interioare. Acolo [/SIZE][SIZE=4]unde o intalnim, ea este semnul ca omul duhovnicesc, adica acela care a dobandit-o, se afla intr-o lucrare profunda de adunare din ratacirile si imprastierile pe care le prilejuieste lumea, intr-un efort duhovnicesc de descoperire si experiere a darurilor lumii interioare, a Imparatiei lui Dumnezeu dinlauntrul nostru, in care se afla Hristos.
[/SIZE]

georgeval 06.02.2009 19:02:09

[SIZE=2]Prin urmare, nu cat vorbim conteaza mai ales, ci cum si ce fel, caci adevarata [/SIZE][SIZE=2]tacere nu inseamna a tacea cu gura. Pentru ca exista unii, aflam de la Parintii [/SIZE][SIZE=2]filocalici, care spun zeci de mii de cuvinte folositoare si li se socoteste lor aceasta tacere, iar altul vorbeste un singur cuvant desert si i se socoteste lui ca si cum ar fi calcat in picioare toate invataturile Mantuitorului.[/SIZE]

scrabble 06.02.2009 19:47:49

Eu cred ca placerea de a barfi tine si educatie si de conditia barfitorului. Unii oameni se simt mai bine cand vad pe altii ca sunt mai rau ca ei, ca au probleme. In acest fel se raporteaza ei la lume, dupa cat de rau o duc altii. Si discuta despre asta in lipsa celor despre care se discuta - deci este vorba si de lasitate.

De-aia ii detest pe barfitori, pentru ca placerea de a barfi nu e ceva innascut, e ceva dobandit in mod voit, ca si si viciile.

Bineinteles, doar a vorbi despre cineva cand nu este prezent nu inseamna ca se barfeste. Trebuie sa existe si malitiozitate, sa vorbesti de rau pe acel cineva ca sa se numeasca barfa.

adrian010155 09.02.2009 00:29:45

Barfa tine de natura umana. Declarandu-ne impotriva barfitorilor si aratand cat de mult rau fac ei, de fapt devenim barfitori ai barfitorilor. Eu cred ca este bine sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem, cu defecte, cu lipsuri in educatie, cu lacune in cultura si, de ce nu, poate chiar cu unele mici calitati.

scrabble 09.02.2009 10:11:50

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 114859)
Barfa tine de natura umana. Declarandu-ne impotriva barfitorilor si aratand cat de mult rau fac ei, de fapt devenim barfitori ai barfitorilor. Eu cred ca este bine sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem, cu defecte, cu lipsuri in educatie, cu lacune in cultura si, de ce nu, poate chiar cu unele mici calitati.

Si violenta este intrinseca naturii umane. Asta nu o legitimizeaza.

vsovi 09.02.2009 10:59:32

domnilor, exista ceva mai rau shi mai spurcat ca shi barfa:

auto-barfa,
adica aia pe care tzi spui dumneata doar tzie, in interiorul tau ca un eretic-ortodox ce eshti, asha ca un tip jegxy, la un fel de pismegoglinda-buhooglinda...

adrian010155 09.02.2009 15:42:14

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 114907)
domnilor, exista ceva mai rau shi mai spurcat ca shi barfa:

auto-barfa,
adica aia pe care tzi spui dumneata doar tzie, in interiorul tau ca un eretic-ortodox ce eshti, asha ca un tip jegxy, la un fel de pismegoglinda-buhooglinda...

Sint sigur ca ai spus ceva fosrte important dar, spre rusinea mea, nu reusesc sa decriptez.

adrian010155 09.02.2009 15:45:09

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 114899)
Si violenta este intrinseca naturii umane. Asta nu o legitimizeaza.

Ai dreptate dar subiectul discutiei era barfa. Pentru multe aspecte ale violentei exista legi. Pentru barfa, din cate stiu eu, nu exista legi care sa o incrimineze.

tigerAvalo9 09.02.2009 15:48:00

Pai Mantuitorul Iisus Hristos spune SA NU JUDECAM PE NIMENI pentru faptele lor pentru ca are cine sa ii judece.

vsovi 09.02.2009 16:08:47

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 114962)
Sint sigur ca ai spus ceva fosrte important dar, spre rusinea mea, nu reusesc sa decriptez.

poi nu shtii ce faci la egoglinda? cum itzi spui mereu auto-barfa? tu singur itzi spui cand mergi pe strada privind la cate una, dimineatza cand tre sa te trezeshti, cand cineva nu-tzi da pace, cand tre sa faci o treaba in timp ce altzii stau... aia e... shi e mai grava decat barfa ca uneori te batjocureshti shi te pierzi pe tine insutzi shi nici nu-tzi dai seama fiindca o asimilezi ca pe o placere... ca un fel de matzochism... ce se arata printre shtiri la rubrica nouatzti... asha ca slava de la lume... deci nu e nimic de descifrat ci de incercat sa fii atent shi sa iei aminte la tine insutzi... lucru care trebuie sa marturisesc ca e foarte greu...

"cand mananci sa o faci cu cercetare de sine" ceva de genul asta ne indeamna sa facem sfintzii parintzi... taind mereu din bertate shi odihna, din voire shi din mancare... ci cu multzumire Lui Dumnezeu toate sa le rabdam...

vsovi 09.02.2009 16:11:48

Citat:
În prealabil postat de adrian010155 http://www.crestinortodox.ro/forumac...s/viewpost.gif

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 114968)
poi nu shtii ce faci la egoglinda? cum itzi spui mereu auto-barfa? tu singur itzi spui cand mergi pe strada privind la cate una, dimineatza cand tre sa te trezeshti, cand cineva nu-tzi da pace, cand tre sa faci o treaba in timp ce altzii stau... aia e... shi e mai grava decat barfa ca uneori te batjocureshti shi te pierzi pe tine insutzi shi nici nu-tzi dai seama fiindca o asimilezi ca pe o placere... ca un fel de matzochism... ce se arata printre shtiri la rubrica nouatzti... asha ca slava de la lume... deci nu e nimic de descifrat ci de incercat sa fii atent shi sa iei aminte la tine insutzi... lucru care trebuie sa marturisesc ca e foarte greu...

"cand mananci sa o faci cu cercetare de sine" ceva de genul asta ne indeamna sa facem sfintzii parintzi... taind mereu din bertate shi odihna, din voire shi din mancare... ci cu multzumire Lui Dumnezeu toate sa le rabdam...

caci acestea shi obijnuintza acestora surpa pe om shi sufletul lui... ne spune sf Pimen...

costel 09.02.2009 16:23:06

Prin barfa sunt aproape, insa artificial, de cel pe care il barfesc si de cel in fata caruia barfesc. Barfa nu uneste, ea doar dezbina. Prin barfa ma instrainez de omul care este bine placut lui Dumnezeu.

simona62 07.04.2009 19:59:06

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 114970)
Citat:
În prealabil postat de adrian010155 http://www.crestinortodox.ro/forumac...s/viewpost.gif

caci acestea shi obijnuintza acestora surpa pe om shi sufletul lui... ne spune sf Pimen...

Draga VSOVI,
Daca ai putea renunta la stilul tau alambicat ,ar fi un mare castig ....

coralina 07.04.2009 20:46:25

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 114219)
Conform psihologilor, barfa este o obisnuinta „infantila”, fiind un mod in care fugim de propriile responsabilitati, barfirea unei persoane absente fiind perceputa ca o supapa de descarcare, de eliminare a propriilor nemultumiri, a insatisfactiilor din viata personala.

Cred ca citatul de mai sus explica apetenta multora pentru barfa care a acaparat mass media in totalitate; in ziua de azi aproape ca nu mai poti face diferenta intre un tabloid si un ziar serios sau, la fel de bine, intre un post de televiziune gen OTV si un canal cu (,) coloana vertebrala.

Exista barfa si la nivelul individului, cum sa nu, insa ceea ce izbeste retina si timpanul in zilele noastre este expunerea excesiva, disecarea, analizarea si intoarcerea pe toate fetele a vietilor celor care au strans o bruma de notorietate, persoanele publice. Eu cred ca oamenii isi pironesc privirile-n ecran si sorb cuvintele Magdei Ciumac nu pentru ca ii fascineaza profunzimea celor emise de dansa ci pentru ca au nevoie de prestatii tv care sa le distraga atentia de la multele probleme pe care le intampina in viata de zi cu zi. Acelasi rol il indeplinesc si telenovelele - sunt un substitut existential - te uiti la Marimar si pentru 50 de minute nu mai esti Ionel cel cu datorii la intretinere si copii neascultatori, ci esti direct implicat intr-o poveste fascinanta cu si despre oameni bogati care intotdeauna are un happy end! Lipsa de optimism care domina mentalul colectiv in zilele noastre ii face pe oameni sa simta nevoia acuta a unui happy end, chiar daca nu e al lor.

Stiti cum se spunea pe timpul imparatilor romani: dati poporului circ si paine si el va fi multumit. Cu painea nu stam prea bine din pacate in ziua de azi asa ca doza de circ a trebuit suplimentata pentru a mentine satisfactia "spectatorilor" la aceeasi cota. Neajunsul major al acestei "teorii" este ca circul dureaza 50 de minute (in cazul telenovelelor) si respectiv 2-3 ore in cazul transmisiilor de la OTV... Iar apoi, dupa ce inchizi televizorul, revii la stadiul de "Ionel, cel cu datorii la intretinere si ai carui copii sunt neascultatori". In plus de asta ramai si cu "rana din suflet" de care pomeneste titlul topicului, rana cauzata de sentimentele de invidie si frustrare care te incearca in timp de "plonjezi" in existenta altora tocmai pentru a te elibera, fie si pret de o clipa, de neajunsurile vietii tale...

Doamne ajuta!

windorin 07.04.2009 21:43:28

Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.

coralina 07.04.2009 22:21:06

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 127306)
Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.

Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!

Traditie1 08.04.2009 05:58:30

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 127317)
Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!

Trebuie sa te raportezi întotdeauna la Dumnezeu. Numai El stie ce e bine si ce e rau, nu exista niste reguli fixe. Iar ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia ta, atât de a face cât si de a nu face ceva (prima idee e din Sf. Siluan, a doua din Scararul).

Dar pentru asta trebuie întâi sa fi luat decizia sa mori lumii, sa fii gata de orice renuntare, marginalizare sociala, suferinta.

windorin 08.04.2009 09:59:23

Este ziditor tot ceea ce vine din dragoste fata de aproapele si fata de Dumnezeu.

Cearta si mustrarea sunt ziditoare daca nu vin din mania noastra, ci din dragoste.

LapetiteMoc 05.05.2009 13:26:15

Hristos a Inviat!

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 114859)

__________________________________________________ __________________________

Nu oamenii sunt judecati aici, dragule, ci este aratat cu degetul pacatul. Pacatul clevetirii este amendat! Trebuie sa facem distinctie intre pacat si pacatos... Cu totii suntem pacatosi , asadar sa lasam piatra la locul ei. Dar pacatele trebuie aratate!

Doamne ajuta intru sporire sufleteasca!

Anca-Miha 05.05.2009 13:44:28

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 127317)

Doamne ajuta!

Coralina, exista si cuvinte neutre, care nu sunt nici spre folosul nostru duhovnicesc, si nici nu au efect negativ.
La fel e si dragostea: cea fata de sot, fata de rude e neutra. Doar dragostea de dusman, cand tu te calci pe tine si sentimentele tale in picioare, facand voia lui Dumnezeu, doar aceea este dragostea ziditoare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:39:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.