Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   La ce ne ajuta rugaciunile? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5699)

Mihailescu_Daniel 19.02.2009 13:59:26

La ce ne ajuta rugaciunile?
 
La ce ne ajuta rugaciunile? iata o intrebare simpla dar totusi plina de incarcatura emotionala cel putin din punct de vedere spiritual.
As vrea sa dezbatem cateva rugaciuni si ma refer la rugaciunile incepatoare.

Mihailescu_Daniel 19.02.2009 14:02:34

Tatal nostru
Care esti in ceruri
Sfinteasca-se numele Tau
Vie imparatia Ta
Faca-se voia Ta
Precum in cer asa si pre Pamant
Painea noastra cea de toate zilele
Da-ne-o noua astazi
Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri
Si nu ne duce pre noi in ispita
Ci ne izbaveste de cel rau
Ca a Ta este imparatia
Slava si puterea
In numele Tatalui
Al Fiului
Al Sfantului Duh
Amin.

nadia.r 19.02.2009 15:24:32

Fructul linistii este rugaciunea
Fructul rugaciunii este credinta. (Mother Teresa de Calcuta)

eu imi gasesc linistea in rugaciune,ma rog la Dumnezeu oriunde ma aflu,incepand de dimineata si pana seara repet in gand,ii multumesc pentru ca mi-a dat tot cei mai frumos in lume,o familie minunata

georgeval 19.02.2009 15:46:44

Citat:

În prealabil postat de Mihailescu_Daniel (Post 117509)
La ce ne ajuta rugaciunile? iata o intrebare simpla dar totusi plina de incarcatura emotionala cel putin din punct de vedere spiritual.
As vrea sa dezbatem cateva rugaciuni si ma refer la rugaciunile incepatoare.

Rugaciunea ca forma de dialog este cea mai potrivita forma de a-L cunoaste pe Dumnezeu, iar cel care ajunge la cunoasterea lui Dumnezeu se intelege pe sine, isi intelege sensul existential. Astazi se vorbeste despre o cunoastere a lui Dumnezeu mai mult abstracta si mai putin existentiala. Rugaciunea nu este facultativa este este existentiala- hrana ptr suflet.

adrian010155 19.02.2009 15:49:28

Eu, spre rusinea mea, in afara de Tatal nostru si rugaciunea inimii, nu prea stiu multe rugaciuni. De regula ma rog cu cuvintele mele, asa cum simt eu in inima mea.

Marius22 19.02.2009 16:53:42

Rugaciunea sub cele doua forme ale sale, individuala si comunitara, este absolut necesara noua crestinilor ortodocsi. Observam aceasta si din faptul ca rugaciunea ocupa un loc central in cadrul cultului Bisericii noastre. Nu exista slujba sau ierurgie fara rugaciuni. Nu stiu o alta cale de a dobandi harul Sfantului Duh in afara rugaciunii.

Sfantul Maxim Marturisitorul - Talcuire a rugaciunii Tatal nostru - AUDIO

georgeval 19.02.2009 21:02:28

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 117538)
Eu, spre rusinea mea, in afara de Tatal nostru si rugaciunea inimii, nu prea stiu multe rugaciuni. De regula ma rog cu cuvintele mele, asa cum simt eu in inima mea.

Daca sunt rostite din inima sunt mantuitoare. Sunt exemple in Pateric cand acestia se rugau simplu culminand cu rugaciunea inimii si care se bucurau de mari daruri- vederea luminii dumnezeiesti.

sofiaiuga 19.02.2009 23:32:45

rugaciunea este o cale de sfintire a omului ,prin convorbirea cu Dumnezeu,de admirare a unor rugaciuni si acatiste frumoase care exprima si simtirile noastre dc le citim cu mare atentie ,reusim sa le savuram frumusetea,este o cale de a ne da seama de neputintele noastre si de a deveni mai smeriti.E o cale de a incerca sa obtinem Harul Duhului Sfint.

eduardd 20.02.2009 12:40:28

:1: Florin, de dezbatut nu stiu daca suntem noi in masura sa dezbatem rugaciunile...Insa, daca ai anumite semne de intrebare ( legate de rugaciune in general) e bine sa vorbesti cu duhovnicul tau. Daca nu ai unul, atunci cu parintele paroh. Sunt sigura ca isi va face timp sa te asculte. A porni "la drum" cu un asemenea subiect poti ori sa te intaresti ori sa te afunzi mai rau.. Sa nu ma intelegi gresit, nu te alung (Doamne iarta-ma) ci mi-am permis sa iti dau un sfat. Atat! Si ca sa iti raspund la intrebarea de inceput, La ce ajuta rugaciunile? Eu as spune simplu, e modul meu personal de a-i arata Domnului cat de mult il iubesc. Asa cum tu iti dezmierzi iubita sau sotia sau sora asa si cel ce Il iubeste pe Hristos si pe Maicuta Domnului simte nevoia sa o arate, cum? Prin rugaciune. Pentru ca ea, rugaciunea...nu trebuie "facuta" numai la vreme de nevoie..ci si din Iubire..si din multumire...si din preaplinul inimii tale...:1:

eduardd 20.02.2009 12:42:11

Iertare
 
Iti voi da un miel la paste, Daniel...:77:

Mihailescu_Daniel 20.02.2009 13:09:18

multumesc
:)

adorcrysti 20.02.2009 13:14:20

Despre rugaciunea lui Iisus
 
http://biserica.org/Publicatii/1994/NoX/06_index.html

adorcrysti 20.02.2009 13:18:52

Rugaciunea
 
Stim cu totii. In Filocalia ( Culegere din scrierile Sfintilor Parinti care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi ), aflam ca rugaciunea inseamna vorbirea mintii noastre cu Dumnezeu. Dumnezeu este Duh, este Minnte, este Intelepciune. Deci, tot cu aceasta latura a vietii noastre comunicam cu Dumnezeu prin rugaciune.

Cand ne rugam lui Dumnezeu, cand dialogam cu El, cand Ii spunem pasurile noastre si Il rugam sa ne ajute in necazurile noastre, se cuvine sa lepadam din minte toata grija cea lumeasca, asa cum se canta in biserica imnul heruvimilor, in timpul iesirii cu Sfintele Daruri.

Sa cugetam numai la Dumnezeu. Sa nu ne rugam numai cu buzele, iar mintea. sa fie departe de cuvintele rugaciunii." Cum puteti pretinde lui Dumnezeu sa ia aminte la rugaciunile voastre - ne intreaba un sfant parinte, Sfantul Ciprian al Cartaginei -, daca voi insiva nu luati aminte la rugaciunile voastre a" Nu stiti ce spuneti ! Adeseori mintea, in timpul rugaciunii, colinda netrebnic pe alte plaiuri ale vietii, iar rugaciunile sunt spuse numai cu buzele : cu ochiul urmarim textul, iar mintea colinda pe alte plaiuri, in pacat si in necuviinta !

Rugaciunea trebuie facuta cu evlavie, cu inima curata. Ea cere o anumita pregatire, frate, si supravegherea simturilor noastre. Proorocul Moise n-a putut sa se apropie de Rugul aprins din Sinai, decat dupa ce si-a lepadat incaltamintea picioarelor sale. Dezleaga incaltamintea picioarelor tale, striga din rug Dumnezeu, pentru ca locul pe care te afli este sfant !

Orice loc in care ne rugam este un loc sfant, unde Dumnezeu este de fata. De aceea trebuie si fim si noi gata. Receptorul vietii noastre launtrice sa fie deschis pentru aceasta convorbire a vietii noastre cu Dumnezeu. Sa ne straduim ca, inainte de a incepe rugaciunea, sa ne pregatim, sa izgonim din inima noastra orice gand patimas, caci inima noastra este templu al Duhului Sfant, ne spune marele Apostol Pavel; si trebuie sa-i acordam cinstea cuvenita ca astfel sa ascultam de Mantuitorul care ne indeamna, zicand : Iar tu, cand te rogi, intra in camara ta, inchide usa si roaga-te Tatalui tau Care este in ascuns - totdeauna este Dumnezeu de fata, insa este ascuns de ochii trupesti - si-ti va rasplati tie la aratare.

Camara este inima, simturile sunt poarta. De aceea trebuie bine zavorate, caci prin ele vine sminteala in timpul rugaciunilor noastre; prin aceasta usa, prin aceasta poarta a vietii noastre.

Rugaciunea trebuie facuta cu staruinta. Sa nu ne descurajam cand ni se intampla ca rugaciunea sa fie neascultata, ci sa staruim. Avem in Sfanta Evanghelie multe exemple de staruinta in rugaciune. Sa ne aducem aminte de acea femeie pagana, acea cananeianca din partea de nord a Tarii Sfinte, ce striga disperata in urma Mantuitorului sa-i vindece pe fiica ei care era indracita. Iisus Mantuitorul parca nu aude, dar pana la urma ii vindeca fiica, si inca de la distanta.

Sa ne aducem aminte de Bartimeu, fiul lui Timeu, acel orb din Ierihon. Lumea ii cerea sa taci, dar el, dimpotrivi, striga si mai tare. Si Iisus, Care il auzea, i-a tamaduit orbirea lui.

Ne putem intreba, cand ne implineste Dumnezeu mai repede rugaciunile noastre a Si raspunsul este in mai multe chipuri : cand rugaciunea noastra este insotita de post, de milostenie si de viata fara prihana. Milostenia si postul sunt cele doua aripi ale rugaciunii.

Aceste trei etape bune, rugaciunea, postul si milostenia, se intrepatrund si se ajuta intre ele pentru folosul nostru. De asemenea, rugaciunile noastre sunt foarte repede ascultate cand luam in ajutor pe Maica Domnului si pe sfintii lui Dumnezeu, prietenii lui Dumnezeu, si cand aceste rugaciuni sunt facute de mai multi credinciosi impreuna.

Sfantul Apostol Petru a fost inchis de Irod in temnita cu picioarele in butuci, iar rugaciunile neincetate facute inaintea lui Dumnezeu de multi credinciosi pentru dansul, au fost atat de puternice, incat Dumnezeu a trimis un inger din cer si, in chip minunat, a eliberat pe Petru din temnita.

Asadar, adeseori Dumnezeu raspunde rugaciunilor noastre. Sunt insa si cazuri, destul de multe, cand El nu primeste rugaciunile noastre. Si pentru ce a Pentru ca multi, asa cum am mai spus, se roaga numai cu buzele, iar mintea lor colinda pretutindeni, nefiind atenti la cuvintele rugaciunii. Mantuitorul nostru mustra o astfel de rugaciune, zicand : Poporul acesta so apropie de Mine numai cu gura; Ma cinsteste numai cu buzele, iar inima lor este departe de Mine. Si de asemenea, Dumnezeu nu asculta rugaciunile noastre atunci cand ne rugam rau sau cerem ceva pagubitor chiar pentru propria noastra viata fara sa ne dam seama.

adorcrysti 20.02.2009 13:19:48

Rugăciunea este o iarbă de vindecare și de folos, dar, dacă nu știm unde se cade s-o punem, nu vindecă boala noastră.

Sfântul Ioan Gură de Aur

adorcrysti 20.02.2009 13:20:24

Rugăciunea este, după ființa ei, apropierea și unirea omului cu Dumnezeu; iar după lucrare, rugăciunea este puterea susținătoare a lumii, împăcarea cu Dumnezeu.

Sfântul Ioan Scărarul

adorcrysti 20.02.2009 13:21:05

Rugăciunea este o stare de permanentă recunoștință.

Sfântul Ioan de Kronstadt

adorcrysti 20.02.2009 13:21:48

Rugăciunea este prezența lui Dumnezeu în toți și în toate.

Sfântul Grigorie Sinaitul

adorcrysti 20.02.2009 13:23:00

Rugăciunea este lucrarea credinței, arătarea celor nădăjduite, iubirea realizată, mișcarea îngerească, puterea celor fără trupuri, descoperirea inimii, nădejdea mântuirii, semnul sfințirii, devenirea sfințeniei, cunoașterea lui Dumnezeu, unirea Duhului Sfânt, bucuria lui Iisus, veselia sufletului, mila lui Dumnezeu, semnul împăcării, pecetea lui Hristos, steaua de dimineață a inimilor, descoperirea lui Dumnezeu, izvorul tăcerii, pecetea lăcașului îngeresc.

Sfântul Grigorie Sinaitul

amatyyy 08.05.2009 01:08:51

La ce ne ajuta rugaciunea?
 
Rugaciunea ne ajuta sa scapam de patimi, ne intareste credinta in Dumnezeu, si nu in ultimul rand este o comunicare cu Dumnezeu, o cerere, o multumire si o Slava!

s_snape 08.05.2009 20:13:00

Da, foarte buna intrebare. "La ce ne ajuta rugaciunea" - Pe mine personal cu nimic, de aia nici nu-ti pierd timpul spunand rugaciuni. Dar...asta e parerea mea.

cristiboss56 08.05.2009 20:19:51

Citat:

În prealabil postat de s_snape (Post 135049)
Da, foarte buna intrebare. "La ce ne ajuta rugaciunea" - Pe mine personal cu nimic, de aia nici nu-ti pierd timpul spunand rugaciuni. Dar...asta e parerea mea.

Nici răspunsul tău nu ne ajută cu nimic , pentru că nu ne-ai spus cu ce-i bine a ne pierde timpul !

s_snape 08.05.2009 20:22:26

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 135052)
Nici răspunsul tău nu ne ajută cu nimic , pentru că nu ne-ai spus cu ce-i bine a ne pierde timpul !

Tocmai asta e...nu e bine sa-ti pierzi timpul. De exemplu in loc sa faci un proiect pentru serviciu sau sa mergi in parc cu copii, stai si spui rugaciuni...si asta e o pierdere de timp din privinta mea.

cristiboss56 08.05.2009 20:27:13

Citat:

În prealabil postat de s_snape (Post 135055)
Tocmai asta e...nu e bine sa-ti pierzi timpul. De exemplu in loc sa faci un proiect pentru serviciu sau sa mergi in parc cu copii, stai si spui rugaciuni...si asta e o pierdere de timp din privinta mea.

Nu are nici o legătură una cu alta, sau crezi că cei de aici nu se plimbă , nu-și cresc copiii, nu au planuri si proiecte în vîața lor ? Cam o dai pe lături !

s_snape 08.05.2009 20:30:49

Erau pur si simplu exemple despre cum iti poti petrece timpul....dar vad ca nu ma intelegi, nici nu ma astept sa o faci. Oricum fiecare e liber sa-ti petreaca timpul cum vrea, intr-un mod folositor pentru sine insusi, pentru altii sau intr-un mod total nefolositor, rugaciunea. Si cum am zis, parerea mea.

cristiboss56 08.05.2009 20:34:01

Citat:

În prealabil postat de s_snape (Post 135059)
Erau pur si simplu exemple despre cum iti poti petrece timpul....dar vad ca nu ma intelegi, nici nu ma astept sa o faci. Oricum fiecare e liber sa-ti petreaca timpul cum vrea, intr-un mod folositor pentru sine insusi, pentru altii sau intr-un mod total nefolositor, rugaciunea. Si cum am zis, parerea mea.

Corect, văd că preferi totuși , a-ți petrece timpul în mod folositor, stând pe un site Ortodox.

s_snape 08.05.2009 20:38:42

Ce e mai frumos decat sa stai seara in fata calculatorului, savurand un ceai cald si relaxandu-te intr-o discutie atat de interesanta?

Anca-Miha 09.05.2009 15:37:09

Si mai frumos ar fi sa ne rugam si sa-L simtim aproape, in inima noastra pe Dumnezeu.


Ora este GMT +3. Ora este acum 02:29:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.