Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   Cantarile Ortodoxiei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5777)

cristiboss56 27.02.2009 23:21:54

Cantarile Ortodoxiei

"Dumnezeieștile tale mâini, cu care ai ținut pe Făcătorul Cel ce din bunătate S-a intrupat, Fecioară Preacurată, intinzându-le, roagă-L , pe El să izbăvească de ispite, de patimi și de primejdii pe cei ce te laudăm cu dragoste și strigâm ție: Slavă Celui ce S-a sălășuit intru tine ; Slavă Celui ce a ieșit din tine ; Slavă Celui ce ne-a slobozit pe noi, prin nașterea ta " ( Maica Domnului "Oranta" - de la Sedelena după Cântarea a 3 -a din Canonul zilei )

cristiboss56 28.02.2009 13:40:15

"Cum să nu ne mirăm de nașterea ta cea dumnezeiasca, cu totul cinstită ? Că ispită de bărbat neluând, ceea ce ești cu totul fără de prhană, ai născut, fără de tată, pe Fiul cu trup, Cel născut din Tatăl mai inainte de veci, fără de mamă ; Care nicicum n-a suferit schimbare, sau amestecare, sau despărțire, ci a păstrat neatinsă deosebirea celor două firi. Pentru aceasta, Stăpână Maică și Fecioară, pe Acesta roagă-L să mântuiască sufletele celor ce cu dreaptă credință te mărturisesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu" ( a Născătoarei de Dumnezeu - Dogmatica glasului 3, glasul de rând din Octoih )

cristiboss56 02.03.2009 17:32:02

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul ( cântare și rugăciune specifică acestei perioade )

Rugăciunea si cântarea de față este considerată drept rugăciunea specifică acestei perioade a postului.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este alcătuită din trei părți și este insoțită de patru metanii mari și 14 inchinăciuni , conform celor spuse de Doctor in Liturgică Nicolae Preda . Să o rostim și noi din tot sufletul acum la inceputul Postului Mare : " Doamne si Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei , al grijii de multe , al iubirii de stăpânie și al grăirii in deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției , al gândului smerit , al răbdării și al dragostei dăruiește- l mie , slugii Tale. Așa Doamne, Impărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești in vecii vecilor. Amin + " Post in liniște , ferit de ispite dragii mei frați și surori de pe forum .

cristiboss56 25.03.2009 19:38:49

De la Domnul, Cel ce S-a smerit pe Sine, până la moarte prin cruce pentru tine, invățându-te, suflete al meu, din inălțare umilință și din umilință inălțare, nu te inălța pentru virtuțile tale, nici nu te socoti pe tine drept să osândești pe aproapele tău ca fariseul cel lăudăsos, ci , cu gândul plecat, aducându-ți aminte de păcatele tale, ca vameșul strigă : Dumnezeule, milostiveste-te spre mine păcătosul și mă mântuiește !

cristiboss56 31.03.2009 23:05:58

" Postul cel omorâtor de patimi fiind de față, vestește vindecarea celor vătămați de păcate ; pe care să-l cinstim ca pe un ajutor de Dumnezeu dăruit, primind tablele cele scrise de Dumnezeu prin Moise. Să nu cinstim mai mult neânfrânarea care l-a sfărâmat, ca să nu ne facem părtași celor ce le-au căzut mădularele în pustie. Să nu ne mâhnim ca iudeii, ci să ne luminăm bisericește, ca să nu ne fățărnicim ca fariseul, ci să ne împodobim, după cuvântul Evangheliei, lăudându-ne cu Crucea lui Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. "
<Stihovană din slujba Utreniei >

cristiboss56 07.04.2009 19:18:49

Imnele Triodului

"Râvnind nebunește bogatului celui nemilostiv, cu plăcere mă veselesc, în plăceri și în patimi cufundându-mă ; și văzându-mi mintea, Doamne , zăcând pururea înaintea ușilor pocăinței ca și Lazăr, o trec fără simțire, flămândă fiind și bolnavă și rănită de patimi ; pentru aceasta vinovat sunt a fi în văpaia ghenei ; din care izbăvește-mă, Stăpâne, Unule mult - Milostive " ( Stihira a 3 - a Triodului , de la "Doammne strigat-am . . .", de la Vecernia zilei ) .

cristiboss56 08.04.2009 18:56:38

Imnele Triodului (2)

"Cu profiră împărătească de Dumnezeu țesută și cu haina nestricăciunii fiind îmbrăcat, suflete al meu, ți-ai ocârât vrednicia ta, făcându-ți din păcat bogăție și desfătare, și defăimând pe cei de un neam cu tine, precum și bogatul a trecut cu vederea pe Lazăr cel sărac. Dar ca să nu fiu osândit împreună cu acela, fii sărac cu duhul și strigă Domnului, Celui ce a sărăcit pentru tine : Cel ce ai purtat haină roșie de batjocură mai înainte de răstignire și gol ai fost pironit pe Cruce pentru mine, prin îmbrăcămintea împărăției Tale , Hristoase , scapă-mă de rușinea cea veșnică " ( Stihira zilei, a Triodului, de la Stihovana Vecerniei zilei )

cristiboss56 09.04.2009 20:22:07

"Bogat fiind în patimi, m-am îmbrăcat cu veșmântul cel înșelător al fățărniciei, veselindu-mă în răutățile neânfrânării, și arăt nemilostivire nemăsurată, neuitându-mă la mintea mea cea lepădată înaintea ușilor pocăinței, flămândă de tot binele și bolnavă de nepurtarea de grijă. Dar Tu, Doamne , fă-mă Lazăr sărac de păcate, ca nu cumva, rugându-mă , să nu aflu deget să-mi răcorească limba mea, jeluindu-se în văpaia cea nestinsă ; ci mă sălășuiește în sânurile patriarhului Avraam, ca un iubitor de oameni . "( Prima stihiră de la "Doamne, strigat-am . . ." , de la Vecernia zilei )

danyel 09.04.2009 21:17:29

Scuza-ma ca intervin, vreau sa postez si eu 3 mici cantari pe care le aud la
Utrenie, cantari care imi plac foarte mult si le retin de multa vreme

[COLOR=black]"Sfatul cel neurmat și dumnezeiesc, al întrupării Tale celei de sus, celei din Fecioară, proorocul Avacum avându-l în minte, a strigat: Slavă puterii Tale, Doamne!"
[/COLOR][COLOR=black]
"Înțelepții de Dumnezeu, care faceți acest praznic dumnezeiesc și cu totul cinstit, al Maicii lui Dumnezeu, veniți să batem din palme, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce S-a născut dintr-însa."

"[/COLOR][COLOR=black]Pe tinerii cei binecredincioși, în cuptor, nașterea Născătoarei de Dumnezeu i-a mântuit, atunci fiind închipuită, iar acum plinită; pe toată lumea ridică să-ți cânte ție: pe Domnul lucrurile lăudați-L și-L prea-înălțați pe Dânsul întru toți vecii."[/COLOR]
[COLOR=black]
[/COLOR]

cristiboss56 10.04.2009 20:01:10

"Primește , Sioane , pe Împăratul, că iată vine la tine blând, înviind pe Lazăr și stricând împărăția morții cea amară. Mulțimea cea de Dumnezeu aleasă sfinților sihaștri, împreună cu poporul, adunați-vă să întâmpinați cu stâlpări pe Hristos strigând : Bine ești cuvântat Cel ce vii să mântuiești neamul omenesc, prin Patima Crucii, și să dai tuturor nepătimire pentru bunătatea Ta . "
<< Stihira a 2 - a de la " Doamne, strigat-am . . . ", de la Vecernia zilei )

cristiboss56 11.04.2009 14:46:32

"Săvârșind patruzeci de zile cele de suflet folositoare, să strigăm : Bucură-te cetate Betanie, patria lui Lazăr ; bucurați-vă Marta și Maria , surorile lui, că mâine vine Hristos să învieze cu cuvântul pe fratele vostru cel mort ; al Cărui glas, auzindu-l amarnicul și nesățiosul iad, cutremurându-se de frică și suspinând foarte tare, va slobozi pe Lazăr legat cu înfășurăturile. De a Cărui minune mirându-se mulțimea iudeilor va întâmpina pe Domnul cu ramuri și cu stâlpări, și se vor arăta lăudând pruncii pe Acesta, pe Care Îl pizmuiesc părinții : Bine este Cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel".

cristiboss56 13.04.2009 18:16:09

Cântările Patimilor +

"Iată, Mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care o va afla priveghind ; iar nevrednică este iarăși cea pe care o va afla lenevindu-se . Vezi dar suflete al meu , cu somnul să nu te ingreunezi, ca să nu te dai morții și afară de împărăție să te încui ; ci te deșteaptă grăind : Sfânt , Sfânt , Sfânt ești , Dumnezeule ; pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne pre noi " ( Troparul de la Denia de Duminică seara - Ultrenia din Sfânta și Marea Luni ) +

cristiboss56 14.04.2009 19:44:44

Cântările Patimilor (2) +

"Iuda, cel cu mintea iubitoare de argint, s-a întărâtat asupra Învățătorului, vrăjmașul ; s-a sfătuit , a gândit vânzarea , a căzut din lumină , primind întunericul ; a tocmit prețul și a vândut pe Cel fără de preț. Pentru aceasta a și aflat răsplătire , precum a făcut ticălosul : spânzurare și moarte cu durere. Pe noi izbăvește-ne , Hristoase Dumnezeule , de partea lui , iertare de greșeale dăruind celor celor ce prăznuim , cu dragoste , preacuratele Tale Patimi ! " ( Sedealna după a treia Catismă , de la Utrenia zilei ) .

cristiboss56 15.04.2009 10:37:21

Cântările Patimilor (3) +

"Doamne , femeia ceea ce căzuse în păcate multe, simțind Dumnezeirea Ta, luând rânduială de mironosiță, și tânguindu-se a adus Ție mir mai înainte de îngropare, zicând : Vai mie ! Că noaptea îmi este mie înfierbântarea desfrâului și întunecată și norii apă din mare ; pleacă-Te spre suspinurile inimii mele , Cel ce ai plecat cerurile cu nespusa plecăciune. Ca să sărut preacuratele Tale picioare și să le șterg pe ele iarăși cu părul capului meu. Al căror sunet auzindu-l cu urechile Eva în rai în amiazăzi , de frică s-a ascuns. Cine va cerceta mulțimea păcatelor mele și adâncurile judecăților Tale , Mântuitorule de suflete , Izbăvitorul meu ? Să nu mă treci cu vederea pe mine , roaba Ta, Cel ce ai nemăsurată milă. "

cristiboss56 16.04.2009 13:48:56

"Cinei Tale celei de Taină, astăzi Fiul lui Dumnezeu părtaș mă primește ; că nu voi spune vrăjmașilor Tăi taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda. Ci ca tâlharul mă mărturisesc Ție : Pomenește-mă , Doamne , întru împărăția Ta ! "
<< Heruvicul și Chinonicul zilei >>

monica.miholca 17.04.2009 00:51:35

Cand slavitii ucenici

Cand slavitii ucenici, la spalarea Cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rau credincios, cu iubirea de argint bolnavindu-se, s-a intunecat si judecatorilor celor fara de lege pe Tine, Judecatorul cel drept, Te-a dat. Vezi, iubitorule de avutii, pe cel ce pentru acestea spanzurare si-a agonisit; fugi de sufletul nesatios, care a indraznit unele ca acestea asupra Invatatorului. Cel ce esti spre toti bun, Doamne, slava Tie!
(Troparul din Joia Mare)

cristiboss56 17.04.2009 09:52:51

Citat:

În prealabil postat de monica.miholca (Post 129065)
Cand slavitii ucenici, la spalarea Cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rau credincios, cu iubirea de argint bolnavindu-se, s-a intunecat si judecatorilor celor fara de lege pe Tine, Judecatorul cel drept, Te-a dat. Vezi, iubitorule de avutii, pe cel ce pentru acestea spanzurare si-a agonisit; fugi de sufletul nesatios, care a indraznit unele ca acestea asupra Invatatorului. Cel ce esti spre toti bun, Doamne, slava Tie!
(Troparul din Joia Mare)

"Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape. Cu cunună de spini a fost încununat Împăratul îngerilor. Cu profiră mincinoasă a fost îmbrăcat Cel ce îmbracă cerul cu nori . Lovire peste obraz a luat Cel ce a slobozit în Iordan pe Adam. Cu piroane a fost pironit Mirele Bisericii. Cu sulița a fost împuns Fiul Fecioarei ! Închinămu-ne patimilor Tale , Hristoase . Arată-ne nouă și slăvită Învierea Ta "
{ Antifonul al 15-lea de la Denia de Joi seara } .

danyel 17.04.2009 21:48:09

"Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând prea curat trupul Tãu, cu giulgiu curat înfãsurându-l si cu miresme, în mormânt nou îngropându-l, l-a pus”

"Când Te-ai pogorât la moarte, Cela ce ești Viața cea fără-de-moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea Dumnezeirii; și când ai înviat pe cei morți din cele de desubt, toate Puterile cerești au strigat: Dătătorule de viață, Hristoase, Dumnezeul nostru, slavă Ție!"

danyel 18.04.2009 21:23:28

Hristos a inviat din morti!
Cu moartea pe moarte calcand
Si celor din mormanturi
Viata daruindu-le.

Ziua Invierii, sa ne luminam, popoare,
Pastile Domnului, Pastile!
Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer,
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi,
Cei ce-I cantam cantare de biruinta.

Sa ne curatim simtirile
Si sa vedem pe Hristos stralucind,
Cu neapropiata lumina a Invierii.
Si bucurati-va zicand: "luminati sa-L auzim",
Cantandu-I cantare de biruinta.

Veniti sa bem bautura noua
Nu din piatra stearpa facuta cu minuni
Ci din Izvorul nestricaciunii
Care a izvorat din mormantul lui Hristos
Intru care ne intarim.

Acum toate s-au umplut de lumina
Si cerul si pamantul si cele dedesubt.
Deci sa praznuiasca toata faptura
Invierea lui Hristos,
Intru care s-a intarit.

Ieri m-am ingropat impreuna cu tine, Hristoase
Astazi ma scol impreuna cu Tine, inviind Tu.
Rastignitu-m-am ieri, impreuna cu Tine,
Insuti impreuna ma preaslaveste, Mantuitorule,
Intru Imparatia Ta.

La dumnezeiasca straja,
De Dumnezeu graitorul Avacum
Sa stea impreuna cu noi si sa arate
Pe ingerul cel purtator de lumina
Care a grait cu mare glas:
"Astazi este mantuirea lumii,
Ca a Inviat Hristos, ca cel Atotputernic!"

Sa ne apropiem purtatori de Lumina
La Hristos, Cel ce a iesit
Din mormant ca un Mire
Si sa praznuim impreuna cu cetele
Cele iubitoare de Praznic
Pastile lui Dumnezeu, cele mantuitoare.

Coboratu-te-ai intru cele mai de jos ale pamantului
Si ai sfaramat incuietorile cele vesnice
Care tineau pe cei legati, Hristoase.
Si a treia zi, precum Iona din chit,
Ai inviat din mormant.

Fragmente din Canonul Invierii

danyel 18.04.2009 21:24:05

Ingerul a strigat celei pline de dar:
"Curata Fecioara, bucura-te!
Si iarasi zic, bucura-te!
Ca Fiul tau a inviat a treia zi din groapa."
Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime
Ca Slava Domnului peste tine a rasarit!
Salta acum si te bucura Sioane,
Iara tu, curata Nascatoare de Dumneze
Veseleste-te intru Invierea Celui nascut al tau.

O, dumnezeiescul, o iubitul, o preadulcele Tau glas
Caci cu noi Te-ai fagaduit sa fii cu adevarat,
Pana la sfarsitul veacului, Hristoase!
Pe care intarire de nadejde, credinciosii avandu-l,
Ne bucuram

O, Pastile cele mari si preasfintite, Hristoase
O, intelepciunea lui Dumnezeu si Cuvantul lui Dumnezeu si Puterea
Da-ne noua mai adevarat sa ne impartasim cu Tine,
In Ziua ce neinserata a Imparatiei Tale.

cristiboss56 23.04.2009 17:17:21

"Răsărit-a primăvara, veniți să ne desfătăm !"

"Răsărit-a primăvara, veniți să ne desfătăm ! Strălucit-a Învierea lui Hristos, veniți să ne veselim ! Arătatu-s-a pomenirea purtătorului de chinuri, care luminează pe cei credincioși. Pentru aceasta, iubitorilor de prăznuire, veniți cu taină să o prăznuim. Că acesta ca un bun ostaș s-a luptat împotriva tiranilor, și pe aceia i-a rușinat, următor făcându-se patimii Mântuitorului Hristos. Nu și-a miluit vasul cel de lut al său, ci gol l-a strujit cu chinurile, schimbându-l. Aceluia să strigăm : Purtătorule de lupte, roagă-te să se mântuiască sufletele noastre ! "

cristiboss56 25.04.2009 09:35:38

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu- "podoaba alexandrinilor"

"Învățat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos, și ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandrinilor ai fost, fericite , căci prin tine Egiptul s-a slobozit de înșelăciune, și ca un stâlp al Bisericii, prin învățătura ta cea evanghelească, pe toți ai luminat. Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Marcu ; roagă pe Dumnezeu, înduplecat prin tine, să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre ".
{ Troparul Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu } .

cristiboss56 26.04.2009 14:07:05

Pe ceea ce este mărirea a toată lumea !

Pe ceea ce este mărirea a toată lumea, care din oameni a odrăslit și pe Stăpânul L-a născut, pe ușa cea cerească, lauda celor fără de trupuri și podoabă credincioșilor, pe Maria Fecioara să o lăudăm. Că aceasta s-a arătat cer și biserică a Dumnezeirii ; aceasta , surpând peretele cel din mijloc al vrajbei, pace a adus și împărăția a deschis. Deci , pe aceasta având-o întărire a credinței, apărător avem pe Domnul, Cel ce S-a născut dintr-însa. Îndrăznească, dar , îndrăznească poporul lui Dumnezeu ; că Acesta va birui pe vrăjmași , ca un Atotputernic +

cristiboss56 27.04.2009 19:57:46

"Învierea lvi Hristos văzând. . ."

"Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase , și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim ; că Tu ești Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu știm, numele Tău numim. Veniți toți credincioșii să ne închinăm sfintei Învierii lui Hristos ! Că iată a venit prin Cruce bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui ; că răstignire răbdând pentru noi , cu moartea pe moarte a stricat ".

cristiboss56 29.04.2009 14:44:11

Neîncrederea s-a transformat în credință autentică

"Venita-i , Doamne , cu strălucirea cea neumbrită a dumnezeirii Tale, ușile fiind încuiate ; și stând în mijlocul ucenicilor, le-ai dezvelit coasta Ta ; și arătându-le semnele mâinilor și ale picioarelor Tale și risipind mâhnirea tulburării lor , ai glăsuit lămurit : Precum vedeți, din trupul cu care m-am întrupat, prieteni , nu port fire de duh. Iar pe ucenicul care se îndoia, l-ai îndemnat să se atingă cu frică, zicându-i : Cel ce pe toate le iscodești , vino și nu te îndoi ! Iar el, simțind cu mâna firea Ta cea îndoită, cu frică și credincioșie a grăit, pătruns de credință : Domnul meu , și Dumnezeul meu, slavă Ție ! " .

cristiboss56 29.04.2009 18:30:34

Suntem "turmă", dar o "turmă"care înțelege iubirea de Dumnezeu

"Proorocul David, care , după tine , este al lu Dumnezeu părinte, cu cântare mai înainte despre Tine a glăsuit, către Cel ce a făcut Ție măriri : << Stătut-a Împărăteasa aproape de-a dreapta Ta >> . Că pe tine, Maică, pricinuitoare a vieții te-a arătat Dumnezeu, Cel ce fără de Tată din tine a se face om a binevoit, ca iarăși să zidească chipul Său cel stricat de patimi. Și oaia cea rătăcită, pierdută prin munți , aflând-o , pe umeri ridicând-o , la Tatăl să o aducă și după voia Sa, cu puterile cerești să o unească, Născătoare de Dumnezeu ; și lumea să o mântuiască Hristos, Cel ce are mare și bogată milă ".

cristiboss56 30.04.2009 19:30:37

"Mucenicie și Înviere" +

"Bucurați-vă, Mucenicilor , întru Domnul, că lupta cea bună v-ați luptat ; împăraților v-ați împotrivit și pe chinuitori ați biruit ; de foc și de sabie și de fiarele cele sălbatice, care sfâșiau trupurile voastre, nu v-ați înfricoșat ; lui Hristos , împreună cu îngerii, cântare înălțând, cununi din ceruri ați primit. Rugați-vă să dăruiască lumii pace și sufletelor noastre mare milă ".

cristiboss56 04.05.2009 20:00:26

"Dorind de Botezul cel preacinstit și mântuitor , Pelaghie muceniță cu osârdie l-ai căutat. Și aflând pe Cel ce te-a învățat Taina, degrab cu bucurie și cu veselie ai alergat către Cel pe Care L-ai dorit și te-ai învrednicit de vedeniile cele străine, vrednică de minune, și ca o tânără ai alergat după Mirele tău".
( Mineiul lunii mai )

cristiboss56 05.05.2009 17:43:33

"Cu profiră luminată din sângele tău, fiind îmbrăcată, Preacinstită, ai alergat către Cel ce ai dorit, Împăratul , Ziditorul și Domnul a toată lumea, și de la Dânsul adevărat ai primit cununa biruinței, împărățind acum împreună cu Dânsul, ca o fecioară și muceniță mult pătimitoare. "

cristiboss56 06.05.2009 18:52:55

Iov, chipul lui Hristos

"Bogăția virtuților lui Iov văzând-o vrăjmașul drepților, a unelitit a o fura, și rupând turnul trupului, visteria duhului nu o a furat, căci a aflat întrămat sufletul celui fără de prihană, iar pe mine și golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârșit întâmpinându-mă, izbăvește-mă de cel viclean, Mântuitorule, și mă mântuiește".
<<Iov este modelul suferinței asumate și prin aceasta viața lui preinchipuie jertfa Crucii lui Hristos, Care asumă toate durerile lumii, dar și Invierea Domnului, prin restaurarea situației lui în belșug și în bucurie. >> ( Pr. Dr. Ioan Valentin Istrati )

cristiboss56 07.05.2009 19:36:07

Arătarea pe cer a Sfintei Cruci +

"Ca o scară preacinstită s-a văzut astăzi Crucea cea preacinstită și mărită, care mută de la pământ către cele cerești pe cei ce o cinstesc cu credință neîndoită ; se bucură toate neamurile și , alergând cu îndrăzneală la botez, se veselesc , și chipul Bisericii cel dumnezeiesc se împodobește ca o mireasă. Căci Crucea pe care se nevoiau iudeii să o ascundă strălucește de la înălțime deasupra și mântuiește pe cei ce cu credință aleargă către dânsa ".

cristiboss56 08.05.2009 18:26:42

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan

"Rezemându-te pe pieptul Învățătorului tău Hristos, la Cina Domnului, iubite ucenice, de acolo ai cunoscut cele negrăite, și cerescul glas tuturor ai tunat: La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu , lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul care vine în lume, Hristos Dumnezeu și Mântuitorul sufletelor noastre ".

cristiboss56 09.05.2009 10:52:32

Aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nicolae la Bari

"Ca o stea de la Răsărit până la Apus au răsărit moaștele tale , sfințite Nicolae, și marea s-a sfințit prin trecerea ta, iar cetatea Bari te primește pe tine dar, căci pentru noi te-ai arătat făcător de minuni ales, preaminunat și preamilostiv, mare ierarhe Nicolae "!
Fragmentul din cântarea de azi ne reamintește momentul când Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae , mare făcător de minuni, au fost luate de marinarii barezi și duse în cetatea Bari. Asta se întâmpla în anul 1087. Mutarea moaștelor sale la Bari este asemuită cu o cermonie a sfințirii mării. Rugăciunile și cântările adresate Sfântului Ierarh Nicolae ne apără de ispite, boli, vrajmași , întărindu-ne neâncetat în credința noastră cea dreaptă Ortodoxă.

cristiboss56 12.05.2009 18:11:20

Sfântul Ioan Românul ( Valahul ) +

"Robit ai fost cu trupul de păgâni , dar cu sufletul te-ai arătat râvnitor slobozeniei celei de sus, a fiilor lui Dumnezeu, fericite Ioane. Pentru aceasta împotrivindu-te până la sânge celor ce te asupreau, ai câștigat prin moartea trupului viața cea fără de sfârșit a duhului, sălășuindu-te în cămările cerești"

cristiboss56 15.05.2009 10:29:14

Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare +

"Luminator luminos te-ai arătat marginilor lumii și pustiul cetății l-ai făcut cu mulțime de călugări. Pe tine însuți te-ai răstignit, crucea ta pe umeri luându-ți , și cu înfrânare trupul ți-ai topit , rugându-te neîncetat pentru noi toți".
-Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare este unul dintre organizatorii și întemeietorii vieții monastice chinoviale, strângând cu sine prin rugăciune , sfat și nevoință , mai mult de o mie patru sute de călugări. Acest condac al Sf. Cuvios Pahomie cel Mare îl numește luminator al marginilor lumii. Sfântul prin rugăciune adună cerul în suflet și îl dăruiește ca lumină și miracol în lume, devine un soare secund care dăruiește " lumina lui Hristos care luminează tuturor", devine o lumină transparentă.

cristiboss56 21.05.2009 21:57:35

"Lumina cea prea luminoasă, luceafărul cel de seară, din necredință la credința Dumnezeirii venind, te-ai adus să sfințești pe popor și cetatea. Și chipul Crucii pe cer văzându-l , ai auzit de acolo: Intru aceasta biruiește pe vrăjmașii tăi. De unde luând cunoștința Duhului, preot ai fost uns și împărat, cu untdelemn, întărind Biserica lui Dumnezeu.
Părinte al ortodocșilor împărați, al căruia și sicriul izvorește tămăduiri, Constantine , cel ce ești întocmai cu apostolii, roagă-te pentru sufletele noastre"

danyel 06.06.2009 19:56:01

Troparul Pogorarii Duhului Sfant

Bine cuvantat esti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce prea intelepti pe pescari ai aratat, trimitindu-le lor Duhul Sfant, si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, marire Tie.

cristiboss56 08.06.2009 18:29:19

O cântare ( rugăciune ) care ni s-ar potrivi fiecăruia dintre noi

Textul pe care l-am ales la această postare , din rânduiala liturgică ne pune înainte un model de rugăciune care ni s-ar potrivi foarte bine fiecăruia dintre noi. Printr-o fină analogie, vedem că păcatele și greșelile noastre cotididiene au, pe tărâmul vieții spirituale, aceleași efecte pe care bolile și suferințele le au asupra trupului. De fiecare dată când păcătuim , slăbim rezistența sufletului în fața patimilor. Dar iată textul acestei minunate cântări ( rugăciuni ) : <<< Pe mine , cel ce zac în greșelile mele ca în patul durerii și am mădularele slăbite, Hristoase mult Milostive, ca unul care Te-ai făcut om de bună voie, pentru noianul cel mare al iubirii Tale de oameni , ridică-mă acum în chip nevăzut, ca și pe slăbănogul, și mă îndreptează să umblu în cărările dumnezeieștilor Tale porunci, Mântuitorule , Cel ce mai înainte de Patimă ai arătat poporului iudeilor, că Dumnezeu fiind, pătimești de bună voie cu trupul >>> . Repetând păcatul, sufletul ajunge să se îmbolnăvească, iar boala netratată la timp poate produce chiar decesul, în acest caz vorbim despre moartea sufletului care, după cuvintele Mântuitorului , este mult mai gravă decât moartea trupului : <<<< Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă ; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheenă >>>> .

cristiboss56 12.08.2009 23:38:59

Adormirea Maicii Domnului + ( stihiră a Laudelor praznicului Adormirii )

<< Întru slăvită Adormirea ta , cerurile se bucură și oștile îngerești se veselesc ; și tot pământul se bucură, cântare de îngropare glăsuind ție , Maica Săpânului tuturor , ceea ce nu știi de nuntă, Preasfântă Fecioară , care ai izbăvit neamul omenesc de osândirea vrăjmașilor . >>

cristiboss56 12.08.2009 23:49:26

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 159848)
<< Întru slăvită Adormirea ta , cerurile se bucură și oștile îngerești se veselesc ; și tot pământul se bucură, cântare de îngropare glăsuind ție , Maica Săpânului tuturor , ceea ce nu știi de nuntă, Preasfântă Fecioară , care ai izbăvit neamul omenesc de osândirea vrăjmașilor . >>

În Ortodoxie, Maica Domnului, înainte de a se muta cu trupul la cer, trece prin moarte. De aceea, sărbătorirea ei din 15 august se numește Adormirea Maicii Domnului, nu Înălțarea la cer cu trupul Maicii Domnului. Ea trece prin moarte apoi se mută la cer, fiindcă este Maica lui Hristos, Cel Care a murit și a înviat din morți , pentru ca toți cei ce mor în Adam să învieze în Hristos ( I Corinteni 15, 22 ) . Prin însuși faptul că Maica Domnului trece prin moarte și apoi se mută la cer, "ea rămâne icoana Bisericii purtătoare a tainei lui Hristos, prin care lumea se mută de la moarte la viață". ( "Comori ale Ortodoxiei")

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:07:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.