Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Timpul alocat pentru somn (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5803)

tigerAvalo9 04.03.2009 11:54:10

Timpul alocat pentru somn

Buna ziua.Deschid acest topic de pura curiozitate si totodata pentru ca vreau sa aflu cate ore dormiti voi dar si cata importanta ii dati somnului.O treime din viata noastra o petrecem dormim,daca ne gandim cat timp pierdem dormind..dar este vital somnul totodata.Cat va trebuie ca sa va odihniti?La ce ore va culcati?Nu este obligatoriu sa raspundeti,aici vreau sa vorbim despre somn ,este o intrebare de curiozitate dar vreau sa aflam cate ore doarme un credincios sau care sunt regulile somnului pentru el.Doamne ajuta!

MarinaAlca 04.03.2009 13:16:44

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 120374)
Buna ziua.Deschid acest topic de pura curiozitate si totodata pentru ca vreau sa aflu cate ore dormiti voi dar si cata importanta ii dati somnului.O treime din viata noastra o petrecem dormim,daca ne gandim cat timp pierdem dormind..dar este vital somnul totodata.Cat va trebuie ca sa va odihniti?La ce ore va culcati?Nu este obligatoriu sa raspundeti,aici vreau sa vorbim despre somn ,este o intrebare de curiozitate dar vreau sa aflam cate ore doarme un credincios sau care sunt regulile somnului pentru el.Doamne ajuta!

Eu, in medie 5 ore pe noapte:20:

simona76 04.03.2009 13:58:37

In medie,cam 7-8 ore....

simona76 04.03.2009 14:04:43

am omis sa spun ca ma bag pe la 22.00-23.00 h in pat...si ma trezesc la 7.00 h

alx 04.03.2009 14:04:58

Noptii ii dau 8 ore, din care 4-5 somn, si restul rugaciune, gandire si obedienta asupra voii divine.
Ziua fac ce mai pot, o preacucernica roaba a Domnului.

Tia 04.03.2009 15:06:57

Seara, 22-22:30, dimineata 6:30. Asta, ca o medie. De multe ori, ma culc mai tarziu.

adrian010155 04.03.2009 15:56:46

Citat:

În prealabil postat de alx (Post 120400)
Noptii ii dau 8 ore, din care 4-5 somn, si restul rugaciune, gandire si obedienta asupra voii divine.
Ziua fac ce mai pot, o preacucernica roaba a Domnului.

Am citit de mai multe ori postarea ta si nu reusesc sa observ nici un semn de ironie, desi formularea parca ar indica ceva de genul asta. Daca chiar ai vorbit serios, ma faci sa cad in pacatul invidiei. Asta imi mai lipsea.

alx 04.03.2009 16:07:37

Adrian, daca iti dai seama ca te incearca invidia, asta e semn bun; poti sa alegi, fie sa lupti cu ea, fie sa te lasi in voia pacatului. E si asta o incercare pentru un bun crestin.
Lupta, lupta, si viata te va recompensa inzecit pentru truda ta.

adrian010155 04.03.2009 16:17:55

Citat:

În prealabil postat de alx (Post 120433)
Adrian, daca iti dai seama ca te incearca invidia, asta e semn bun; poti sa alegi, fie sa lupti cu ea, fie sa te lasi in voia pacatului. E si asta o incercare pentru un bun crestin.
Lupta, lupta, si viata te va recompensa inzecit pentru truda ta.

Lasa-ma Dumnezeului Alx, ca tot in voia pacatului am fost mereu. Cat despre "bunul crestin", precis te referi la altcineva. Invidia nu m-a chinuit niciodata, de aceea ziceam ca asta cazna imi mai lipsea, dar sa stii ca m-a impresionat postarea ta si m-a facut sa ma simt un prapadit care nu face doi bani. Ma bucur pentru tine.

adorcrysti 04.03.2009 19:29:05

Cat trebuie sa dormim pentru a fi sanatosi?

Probabil nu exista om care sa creada ca se odihneste suficient. Insa studiile recente demonstreaza ca, in realitate, dormim mai mult decat avem nevoie.

Majoritatea celor intervievati sunt convinsi ca nu dorm indeajuns si ca acest lucru ii afecteaza in viata de zi cu zi. Realitatea este ca, de fapt, singurul care sufera de pe urma privarii organismului de somn este creierul. Restul organelor nu fac diferenta intre somnul propriu-zis si timpul petrecut in pat, la televizor, spre exemplu, informeaza Daily Mail.

Majoritatea oamenilor au nevoie de mai putin de opt ore de somn pe noapte. De fapt, aceste opt ore pot fi reduse la 5 - 7 ore, rezultatul fiind acelasi.

O singura noapte de nesomn, insa, isi pune amprenta asupra creierului. Cortexul, care controleaza procesul gandirii, al vorbirii, al memoriei si senzatiilor, are nevoie de o pauza, iar aceasta survine, de obicei, noaptea.

Fara aceasta perioada de relaxare, functiile se deterioreaza rapid. Incepem sa uitam, sa ne comportam aidoma robotilor, nu mai suntem in stare sa purtam o conversatie sau sa ne achitam de sarcinile noastre zilnice.

Halucinatii dupa patru zile fara somn

In 1996, Randy Gardner, un adolescent de 17 ani care incerca sa stranga bani in scop caritabil, a stat treaz timp de 11 zile. Recordul n-a fost pana in prezent depasit.

La patru zile de cand incepuse experimentul, liceanul a inceput sa aiba halucinatii. Spre sfarsitul perioadei in care s-a privat cu buna stiinta de odihna, Randy nu mai era capabil sa poarte o discutie cu cineva si nici nu mai percepea ce se intampla in jurul sau.

Interesant e ca in tot acest timp, abilitatea sa de a juca pinball a ramas intacta, ceea ce demonstreaza ca partea din cortex care raspunde de coordonarea dintre ochi si maini nu este afectata in vreun fel de lipsa somnului.

Pregatiri pentru un somn de calitate

Temperatura camerei Temperatura ideala in dormitor este de 18 grade Celsius. Daca in incapere este prea cald, 24 de grade Celsius, spre exemplu, creierul nu va trimite comanda corecta catre corp. In cazul in care este prea frig, 12 grade Celsius, organismul se va lupta sa-si mentina temperatura, fapt ce va tine somnul la distanta.

Ventilatia Intotdeana lasati un geam deschis la camera, chiar si iarna. Temperatura scazuta incurajeaza somnul.

Patul E locul in care iti petreci 25 de ani din viata. O persoana normala isi schimba pozitia de 40 - 60 de ori pe noapte. Alegeti un pat ferm, cu o saltea nu prea moale, pe care sa o schimbati o data la 12 ani.

Miros Studiile au aratat ca o picatura de ulei de levantica turnata pe perna sau un spray de levantica puverizat in incapere mareste calitatea somnului cu 20%.

Tinuta de noapte Aceasta trebuie sa fie lejera si din fibre naturale. A dormi cu sosete nu e deloc o idee rea, circulatia buna facand creierul sa transmita starea de bine in intreg organismul.

Ceasul cu alarma Nu-l puneti in imediata vecinatate. Daca puteti, opriti alarma. Anticiparea sunetului acesteia este un lucru stresant si poate duce la insomnii.

Iluminat Perdelele sau draperiile trebuie sa fie cat se poate de grase si grele. In mod ideal, in dormitor trebuie sa fie perfect intuneric, macar pana la 04.00 dimineata. Acesta stimuleaza producerea hormonului numit melatonina, care induce somnul. Inchide orice sursa de liumina, chiar si pe cea de veghe. Chiar si o dara de luminia venita pe sub usa te poate tine treaz.

Televiziorul Ar fi bine nici sa nu se afle in dormitor. Cand intri in dormitor ar trebuie sa-ti spui ca aceasta este o camera de odihna, si nu amuzament.

Partenerul Daca acesta are tendinta sa sforaie, poate ar trebui sa iei in considerare paturile separate. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acestea nu ruineaza viata sexuala si, implicit, mariajul, ci il salveaza.

Baie calduta Iti va relaxa muschii si te va trimite la culcare. Evita dusul deoarece acesta are tendinta de a te trezi.

Evita alcoolul Cateva ore petrecute cu paharul in mana te pot tine, apoi, treaz cu orele. In plus, s-ar putea sa te trezesti mai devreme decat de obicei. Ca sa nu mai vorbim de calitatea somnului.

Sursa: Ziare.com

Hartford 04.03.2009 19:50:11

sfaturi

Citat:

În prealabil postat de adorcrysti (Post 120471)
Probabil nu exista om care sa creada ca se odihneste suficient. Insa studiile recente demonstreaza ca, in realitate, dormim mai mult decat avem nevoie.

Majoritatea celor intervievati sunt convinsi ca nu dorm indeajuns si ca acest lucru ii afecteaza in viata de zi cu zi. Realitatea este ca, de fapt, singurul care sufera de pe urma privarii organismului de somn este creierul. Restul organelor nu fac diferenta intre somnul propriu-zis si timpul petrecut in pat, la televizor, spre exemplu, informeaza Daily Mail.

Majoritatea oamenilor au nevoie de mai putin de opt ore de somn pe noapte. De fapt, aceste opt ore pot fi reduse la 5 - 7 ore, rezultatul fiind acelasi.

O singura noapte de nesomn, insa, isi pune amprenta asupra creierului. Cortexul, care controleaza procesul gandirii, al vorbirii, al memoriei si senzatiilor, are nevoie de o pauza, iar aceasta survine, de obicei, noaptea.

Fara aceasta perioada de relaxare, functiile se deterioreaza rapid. Incepem sa uitam, sa ne comportam aidoma robotilor, nu mai suntem in stare sa purtam o conversatie sau sa ne achitam de sarcinile noastre zilnice.

Halucinatii dupa patru zile fara somn

In 1996, Randy Gardner, un adolescent de 17 ani care incerca sa stranga bani in scop caritabil, a stat treaz timp de 11 zile. Recordul n-a fost pana in prezent depasit.

La patru zile de cand incepuse experimentul, liceanul a inceput sa aiba halucinatii. Spre sfarsitul perioadei in care s-a privat cu buna stiinta de odihna, Randy nu mai era capabil sa poarte o discutie cu cineva si nici nu mai percepea ce se intampla in jurul sau.

Interesant e ca in tot acest timp, abilitatea sa de a juca pinball a ramas intacta, ceea ce demonstreaza ca partea din cortex care raspunde de coordonarea dintre ochi si maini nu este afectata in vreun fel de lipsa somnului.

Pregatiri pentru un somn de calitate

Temperatura camerei Temperatura ideala in dormitor este de 18 grade Celsius. Daca in incapere este prea cald, 24 de grade Celsius, spre exemplu, creierul nu va trimite comanda corecta catre corp. In cazul in care este prea frig, 12 grade Celsius, organismul se va lupta sa-si mentina temperatura, fapt ce va tine somnul la distanta.

Ventilatia Intotdeana lasati un geam deschis la camera, chiar si iarna. Temperatura scazuta incurajeaza somnul.

Patul E locul in care iti petreci 25 de ani din viata. O persoana normala isi schimba pozitia de 40 - 60 de ori pe noapte. Alegeti un pat ferm, cu o saltea nu prea moale, pe care sa o schimbati o data la 12 ani.

Miros Studiile au aratat ca o picatura de ulei de levantica turnata pe perna sau un spray de levantica puverizat in incapere mareste calitatea somnului cu 20%.

Tinuta de noapte Aceasta trebuie sa fie lejera si din fibre naturale. A dormi cu sosete nu e deloc o idee rea, circulatia buna facand creierul sa transmita starea de bine in intreg organismul.

Ceasul cu alarma Nu-l puneti in imediata vecinatate. Daca puteti, opriti alarma. Anticiparea sunetului acesteia este un lucru stresant si poate duce la insomnii.

Iluminat Perdelele sau draperiile trebuie sa fie cat se poate de grase si grele. In mod ideal, in dormitor trebuie sa fie perfect intuneric, macar pana la 04.00 dimineata. Acesta stimuleaza producerea hormonului numit melatonina, care induce somnul. Inchide orice sursa de liumina, chiar si pe cea de veghe. Chiar si o dara de luminia venita pe sub usa te poate tine treaz.

Televiziorul Ar fi bine nici sa nu se afle in dormitor. Cand intri in dormitor ar trebuie sa-ti spui ca aceasta este o camera de odihna, si nu amuzament.

Partenerul Daca acesta are tendinta sa sforaie, poate ar trebui sa iei in considerare paturile separate. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acestea nu ruineaza viata sexuala si, implicit, mariajul, ci il salveaza.

Baie calduta Iti va relaxa muschii si te va trimite la culcare. Evita dusul deoarece acesta are tendinta de a te trezi.

Evita alcoolul Cateva ore petrecute cu paharul in mana te pot tine, apoi, treaz cu orele. In plus, s-ar putea sa te trezesti mai devreme decat de obicei. Ca sa nu mai vorbim de calitatea somnului.

Sursa: Ziare.com

Iti multumesc pentru sfaturile astea foarte bune pentru mine, eu am multe luminite prin casa: candela, ceasul electronic, computerul, o gramada de ele poate asta e promblema mea,ma trezesc in fiecare zi la aceeasi ora 5 dim. Eu dorm 5-6 ore pe noapte restul mai citesc rugaciuni sau in psaltire.

costel 04.03.2009 20:11:04

Cand eram mic, nu-mi facea placere sa vina Mosul Ene. Eram cuprins de furie cand eram luat de la joca sa ma duca la culcare. Acum nu se mai poarta el cum se cuvine cu mine. De multe ori, nu ma trezesc odihnit. E adevarat ma indrept spre el destul de tarziu si stau si putin cu el. Sper sa am putere sa-i rezerv mai mult timp. Nu vreau sa ajung o leguma.

coralina 04.03.2009 20:15:49

Eu acord o mare importanta somnului, dorm cel putin 7 ore pe noapte. In weekend-uri se-ntampla sa dorm chiar 9 ore - asta in contextul in care ma si culc mult mai tarziu, in jur de 1-2 noaptea.

Imi permit sa adaug cateva sfaturi la cele postate de adorcrysti (foarte folositoare de asemenea):
- a se evita, pe cat posibil, lucrul pe calculator cu minim 2 ore inainte de culcare;
- sunt persoane care prefera sa bea o cana de ceai seara, inainte de-a merge la somn; in acest caz este de preferat sa consumati ceaiuri naturale, produsele Pickwick de exemplu contin cofeina (abia recent au scos pe piata si ceaiuri fara cofeina);
- daca mergeti la culcare si nu reusiti sa adormiti in jumatate de ora (statul in pat devenind mai mult chin decat odihna), mergeti din nou in camera de zi si incercati sa cititi o carte relaxanta, o rugaciune; in nici un caz nu aprindeti toate luminile din camera si nu dati drumul la tv - melatonina nu-si va mai face efectul si starea de somn va fi cu greu indusa. Cand veti simti din nou ca vi se face somn, mergeti din nou in pat.
- e recomandat ca salteaua pe care dormiti sa fie intoarsa in mod periodic pentru a se "toci" in mod uniform; adica si cu susul in jos dar si cu partea de la picioare inspre cap. Executati operatiunea asta de 2-3 ori pe an si veti lungi durata de viata a saltelei plus ca veti imbunatati si calitatea somnului dvs.

(mentionez ca sfaturile le-am primit la randul meu din partea unor terapeuti specializati in problematica somnului)

cristiboss56 04.03.2009 20:17:14

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 120481)
Cand eram mic, nu-mi facea placere sa vina Mosul Ene. Eram cuprins de furie cand eram luat de la joca sa ma duca la culcare. Acum nu se mai poarta el cum se cuvine cu mine. De multe ori, nu ma trezesc odihnit. E adevarat ma indrept spre el destul de tarziu si stau si putin cu el. Sper sa am putere sa-i rezerv mai mult timp. Nu vreau sa ajung o leguma.

Din punctul ăsta de vedere, semănăm ca două picături de apă ! Somnul meu max. 4 ore pe noapte .

anne 04.03.2009 20:27:52

Nu vreau sa-mi dorm viata!

4-5 ore....maxim pentru somn. Poate ar trebui ceva mai mult...insa ..prefer sa stau treaza...sa citesc sau...sa-mi intaresc sufletul..cu dulcea rugaciune...Nimic nu se compara cu rugaciunea facuta in miez de noapte!!!
(Sa nu-mi fie spre a ma mandri...:9: Iertare...Sunt convinsa ca multi o faceti...si intelegeti ce vreau sa spun...Poate incearca si cei care nu o fac inca....mai ales acum in Marele Post)

geo.nektarios 04.03.2009 20:38:59

Pr.Arsenie Boca cand era staret la Sambata (1940 - 1949) recomanda parintilor sa nu aiba somn mai ptin sau mai mult de 6 ore! De altfel programul de la Sambata este foarte lejer si te poti odihni, chiar de in timpul zilei tragi de tine cat se poate de tare... slujbele se termina la cel mult 9- 9.30 si pana iti faci cononul pana ce faci un dus, de la 23 pana la 5 este somul ideal! de la 6 poti merge linistit iar la slujba!
Si eu impartasesc aceeasi idee a Pr.Arsenie Boca si am vazut ca sunt intr-adevar odihnit dupa 6h de somn! Somn Binecuvantat tuturor!!!

tigerAvalo9 04.03.2009 21:28:17

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 120486)
Din punctul ăsta de vedere, semănăm ca două picături de apă ! Somnul meu max. 4 ore pe noapte .

Cristian,cum reusesti sa te tii treaz dupa vreo 3 zile de dormit a cate 4 ore?Au fost zile cand dormeam cate 3-4 ore din cauza unei masele care imi dadea de furca,s-au adunat si apoi intr-o luna deabia mi-am revenit cu somnul deoarece cascam mereu si eram obosit si chiar daca dormeam.Bei cafele multe?25 de ani ne petrecem stand in pat..ce statistica..Doamne ajuta!

Noesisaa 04.03.2009 22:23:06

Cand eram in anul I la facultate o profesoara ne-a recomandat sa avem grija sa dormim cel putin 6 ore daca vream sa facem bine la examen. Din proprie experienta, cam asa este. Cei care suntem studenti avem impresia ca daca nu stai inanite de un examenpan invatand pana la o ora tarzie nu e bine. Din proprie experienta, mai bine dormi macar 6 ore decat sa mai te uiti o data prin curs, invatatul pe ultima suta de metri nu prea ajuta mult oricum.

Dar au fost momente in care eram asa de ocupata incat se intampla sa nu dorm deloc cate o noapte, adica ma prindea dimineata citind, lucrand, ma spalam, ma imbtacam. plecam si o luam de la capat...foarte greu. Ajungi sa nu iti mai doresti nimic altceva decat sa te intinzi putin sa dormi. :2: Si daca tot nu dormi, incepi sa te simti ca un zombi...

Mie imi trebuie cam 8 ore de somn ca sa ma trezesc perfect odihnita. De fapt dupa exact opt ore ma trezesc automat, fara ceas desteptator. Dar ma descurc si cu sase-sapte ore.

cristiboss56 04.03.2009 22:32:56

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 120511)
Cristian,cum reusesti sa te tii treaz dupa vreo 3 zile de dormit a cate 4 ore?Au fost zile cand dormeam cate 3-4 ore din cauza unei masele care imi dadea de furca,s-au adunat si apoi intr-o luna deabia mi-am revenit cu somnul deoarece cascam mereu si eram obosit si chiar daca dormeam.Bei cafele multe?25 de ani ne petrecem stand in pat..ce statistica..Doamne ajuta!

Nu, cafeau chiar nu beau mult, comparativ cu anii tinereții ! Tot timpul am dormit asa . Adorm foarte târziu pentru că toate se comprimă, timpul "liber" devine o adevărată comoară . Adorm ori cu o carte , ori cu forumul in "mână", cam pe la 23.45 - 1 noaptea și la 4. 20 deșteptarea !

windorin 05.03.2009 08:58:58

Mi-au ramas in minte cuvintele unui parinte: "Din cele 24 de ore ale unei zile, 8 ore sa dormi, 8 ore sa muncesti si tot 8 ore sa te rogi." Daca am reusi sa facem rugaciune continua in cele 8 ore, pe langa cele 8 de munca, cu siguranta cele 8 de somn ar fi binevenite.

Somnul ca asceza. Cred ca mai toti sfintii s-au luptat cu somnul, ca si cu un dusman care ii despartea de Dumnezeu si de lume (desi rugaciunea inimii, dobandita de ei, se lucra si in somn). Sunt sfinti care s-au rugat sa le fie luat somnul, ca sa nu mai doarma. Raspunsul primit de ei a fost urmatorul: "Da firii cele ale firii, si ca sa nu cazi in mandrie, dormi cu masura." Somnul este o bucurie a trupului, facuta insa spre odihna sufletului. Un suflet obosit, cu greu va face toate cele de trebuinta, insa daca este odihnit, va reusi cu spor in toate.

Somnul ca necesitate a firii. Nu toti avem nevoie de acelasi numar de ore de somn. Unii pot dormi doar 4 ore pe noapte, insa altii au nevoie de 8 ore. Ceea ce este insa cert este faptul ca tot ceea ce face omul in timpul zilei ii hotaraste numarul de ore de somn de noaptea. Cu cat are un serviciu mai greu, cu atat are nevoie de un somn mai bun.

Ora de culcare este esentiala. Taranii nostri adormeau devreme si se trezeau devreme (si erau sanatosi tun). Noi adormim tarziu si ne trezim devreme sau tarziu (si suntem obositi toata ziua). Somnul devreme este cel bun, sanatos si odihnitor. Un om care se culca la 22.00 si doarme pana la 04.00 (6ore) este cu mult mai odihnit decat unul care se culca la 02.00 si doarme pana la 10.00 (8ore).

Florin-Ionut 05.03.2009 11:22:31

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 120556)
Ora de culcare este esentiala. Taranii nostri adormeau devreme si se trezeau devreme (si erau sanatosi tun). Noi adormim tarziu si ne trezim devreme sau tarziu (si suntem obositi toata ziua). Somnul devreme este cel bun, sanatos si odihnitor. Un om care se culca la 22.00 si doarme pana la 04.00 (6ore) este cu mult mai odihnit decat unul care se culca la 02.00 si doarme pana la 10.00 (8ore).

Da, bunica-mea se culca la 8 seara si la 4 dimineata se trezeste si face treaba pana seara, "mai mult ca unu' tanar"... Acum are 87 de ani.

Am constatat si eu din experienta ca e mult mai bine sa adormi seara pe la 10-11 si sa dormi pana dimineata la 7-8. Ideal ar fi sa te trezesti fara ceas si, atunci cand te destepti din somn, sa nu sari ars din pat, ci sa stai cateva minute sa-ti revii, sa te intinzi... (ca sa nu fii obosit toata ziua)

Mihailescu_Daniel 05.03.2009 12:14:09

Buna ziua

Salut, eu dorm ca un porc, dorm dupa amiaza dupa ce vin de la servici, la un servici care nu fac nimic, ma duc acasa, mananc bine, apoi trag un pui de somn de vre-o 2-3 ore, ma trezesc, mananc iara si ma joc pe calculator, ma pun sa dorm pe la 23 si ma trezesc la 6:30
Deci numai un porc asa ca mine doarme atat de mult, mananca atat de mult, si nu face nimic.

Doamne ajuta.

alx 05.03.2009 13:23:52

Cine a incercat sa citeasca din Scrierile Sfinte, sau sa se roage, incepand cu lasarea serii, si sa adoarma in mod natural, "imbatati" de cele citite, usor, fara sa se uite la ceas? Si dimineata, se vor trezi odihniti, veseli, iar lucrurile bune se vor tine lant de acestia.

Thheo 05.03.2009 13:32:20

Au fost momente in viata mea cand dormeam ca o" valiza in gara"....nu ma uitam la ceas ...pur si simplu dormeam....daca aveam chef.....dar au venit casnicia, copiii.....si timpul alocat somnului s-a diminuat....l-a inceput m-am vaitat dar cu timpul am realizat ca nu-i bai....mai bine citesc o carte....sunt nopti in care nu reusesc sa dorm mai mult 4 ore....m-am obisnuit asa si acum nu mai regret....dimpotriva folosesc timpul ptr a citii....noaptea e liniste .....

adrian010155 05.03.2009 16:35:30

Citat:

În prealabil postat de Mihailescu_Daniel (Post 120581)
Salut, eu dorm ca un porc, dorm dupa amiaza dupa ce vin de la servici, la un servici care nu fac nimic, ma duc acasa, mananc bine, apoi trag un pui de somn de vre-o 2-3 ore, ma trezesc, mananc iara si ma joc pe calculator, ma pun sa dorm pe la 23 si ma trezesc la 6:30
Deci numai un porc asa ca mine doarme atat de mult, mananca atat de mult, si nu face nimic.

Doamne ajuta.

Daniel, chiar exista serviciu la care sa nu faci nimic? Nu am mai auzit de asa ceva. Poti sa faci o recomandare, ceva? Cat despre pofta de somn si de mancare, nu este nici o problema, fii linistit. Cand va veni perioada problemelor, se vor schimba lucrurile.

ory 05.03.2009 16:47:12

Daniel,n-ar fi rau sa-ti atasezi o poza la profil,dupa programul pe care-l ai,sincer,ar trebui sa arati precum spui....asta daca nu esti un norocos in arderile rapide.

tigerAvalo9 08.03.2009 20:42:43

Atunci cînd sînt întrebați dacă ar vrea să doarmă mai multe ore, cei mai mulți oameni răspund afirmativ. Dar acest lucru nu înseamnă că ei nu dorm deja suficient.
Din cauza afirmațiilor repetate adesea, conform cărora strămoșii noștri dormeau mai mult decît noi, precum și a bolilor despre care se consideră că sînt accelerate de orele insuficiente de somn, asemenea diabetului, obezității și a hipertensiunii arteriale, este lesne de înțeles de ce mulți oameni consideră că suferă de insomnie cronică. Adevărul este că cei mai mulți dorm exact atît cît au nevoie, însă au ajuns să se convingă singuri de faptul că duc lipsă de somn.
Acesta nu este un lucru nou. În anul 1984, British Medical Journal avertiza că "graba și emoția" vieții moderne avea să conducă la o epidemie de insomnie.
Spre deosebire de muncitorul obișnuit de acum 150 de ani, care trudea timp de 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămînă, iar apoi mergea acasă pentru a dormi într‑un pat alături de o grămadă de alte persoane, în prezent, cei mai mulți dintre noi dorm în condiții adecvate.
În ultimii 40 de ani au fost realizate numeroase studii importante privind numărul mediu de ore de somn. Rezultatele au scos la iveală faptul că un adult obișnuit doarme în fiecare noapte circa șapte ore – șapte ore și jumătate.
Mult repetatul aspect cum că strămoșii noștri dormeau aproximativ nouă ore este, de fapt, un mit, care își are originea într‑un studiu realizat în 1913 de un grup de cercetători din California, în urma căruia s‑a aflat că tinerii cu vîrsta cuprinsă între 8 și 17 ani obișnuiau să doarmă atîtea ore pe noapte. Și în zilele noastre, cifra rămîne valabilă pentru această categorie de vîrstă. Însă, adulții nu au nevoie de atît de mult somn. Unii se simt perfect după cinci ore de somn, în timp ce alții au nevoie de șapte.
Cea mai afectată parte a organismului de o adevărată lipsă de somn (cîteva zile nedormite) este creierul. Testele au demonstrat că nu există diferențe fiziologice în mușchii și organele corpului în timpul somnului, în comparație cu momentele în care stăm pur și simplu întinși în pat. În schimb, creierul are nevoie de somn. Cu toate că reprezintă doar doi la sută din greutatea corporală, creierul folosește 20 la sută din energia consumată de organism.
Creierul este alcătuit din trei părți principale: cortexul, mezencefalul și cerebelul. Ultimele două componente au ca scop controlarea funcțiilor motorii, precum respiratul, presiunea sîngelui, pulsul și activitatea ficatului. Ele funcționează chiar și în timpul celui mai profund somn. În schimb, cortexul, care controlează gîndirea, vorbirea, memoria și percepția, are nevoie de o pauză, pe care și‑o alocă în timpul somnului.
Fără somn, aceste funcții se deteriorează extrem de repede. După doar o singură noapte nedormită nu mai sîntem în stare să facem față unei presiuni mari, ne enervăm mai repede și nu putem suporta schimbarea rutinei zilnice. În plus, uităm lucruri, ne comportăm ca niște roboți, nu reușim să avem o conversație normală și nici să ne ducem la capăt sarcinile obișnuite. Dar există și cîteva zone ale cortexului foarte rezistente la oboseală și efort.
În anul 1966, un tînăr în vîrstă de 17 ani, pe nume Randy Gardner, a strîns bani pentru scopuri caritabile stînd treaz timp de 11 zile. Recordul său nu a fost încă doborît de nimeni. La patru zile de la începerea experimentului, băiatul a început să aibă halucinații. La final, el reușea cu greu să articuleze cîteva cuvinte și să perceapă ce se petrecea în jurul său. În schimb, Randy putea să joace cu ușurință pinball. Astfel, partea cortexului care controlează coordonarea mîini‑ochi pare să fie neafectată de lipsa de somn.
Există multe așa‑zise pericole ale somnului insuficient, însă cel mai mare poate fi considerat producerea unui accident de circulație, deoarece șoferul adoarme la volan.
Persoanele care suferă de insomnie tind să fie foarte stresate, anxietatea afectîndu‑le sistemul imunitar și făcîndu‑le mai predispuse la infecții. În ciuda faptului că cei mai mulți dintre noi dormim suficient, s‑a dezvoltat o întreagă industrie pentru a ne ajuta să ne rezolvăm "problema somnului".
Remediile și băuturile din plante reprezintă o soluție de scurtă durată pentru cei ce suferă de insomnie, în sensul că vor dormi liniștiți în respectiva noapte. Medicamentele sînt nepotrivite pentru o perioadă îndelungată, deoarece insomnia nu este o problemă fiziologică, ci una psihologică provocată de stres. Singurul mod de a trata un insomniac este discutarea în timpul zilei a subiectelor care îl deranjează. Odată rezolvată problema, persoana va adormi mult mai ușor.
Iată și cîteva sfaturi pentru a adormi mai ușor și pentru a vă face somnul mai liniștit.
Temperatura camerei: Temperatura ideală este de 18 grade Celsius, potrivit lui Chris Idzikowski, de la Edinburgh Sleep Clinic. Aceasta va asigura faptul că temperatura corpului dvs va scădea suficient de mult pentru a încuraja somnul. Dacă în încăpere este prea cald (peste 24 de grade Celsius), creierul nu va trimite mesajele corecte pentru somn. În schimb, dacă este prea frig (sub 12 grade Celsius), corpul se va strădui să își mențină temperatura și va afecta în mod negativ somnul.
Aerisirea camerei: Deschideți mereu o fereastră, chiar și în timpul iernii. Aerul proaspăt favorizează somnul.
Patul: Nu vă zgîrciți, deoarece acesta este locul în care petreceți 25 de ani din viață. O persoană obișnuită transpiră foarte mult în timpul somnului și își schimbă poziția de 40‑60 de ori. Dr Neil Stanley, de la British Sleep Society, recomandă alegerea unui pat bun și rezistent, cu o saltea solidă și groasă, ce trebuie schimbată după maxim 12 ani.
Lenjeria de pat: Lenjeriile din bumbac și din in sînt cele mai recomandate, deoarece absorb foarte repede umezeala.
Levănțica: Puteți pune cîteva picături de ulei de levănțică pe perna dvs sau pulverizați spray în aer. Cercetările au demonstrat că mirosul de levănțică poate îmbunătăți calitatea somnului cu pînă la 20 la sută.
Ținuta de noapte: Alegeți să dormiți în haine largi, comode și produse din fibre naturale. Șosetele sînt și ele o idee bună, deoarece picioarele calde semnalează o circulație sangvină bună, ce contribuie și la inducerea unui somn liniștit.
Ceasul deșteptător: Dați‑l mai încet sau chiar opriți‑l. Dr Neil Stanley este de părere că anticiparea alarmei deșteptătoare este extrem de stresantă și cauzează insomnie.
Draperiile: Cît mai groase posibil. În mod ideal, într‑un dormitor trebuie să fie întuneric beznă cel puțin pînă la 4 a.m. pentru a avea parte de un somn liniștit. Întunericul stimulează glanda pineală (epifiza) să producă hormonul numit melatonină, ce are ca efect stimularea somnului.
Televizorul: Nu este recomandat să aveți un astfel de aparat în dormitor. Această cameră trebuie să fie un refugiu de liniște și calm, în care creierul să primească semnale că este locul ideal pentru a dormi.
Partenerul: Dacă partenerul dvs se agită foarte mult în timpul somnului sau sforăie, ar trebuie să vă gîndiți la posibilitatea de a dormi în paturi separate. "Persoanele care nu dorm bine au o rată a divorțului mai mare, iar paturile separate le pot îmbunătăți viața sexuală, în loc să o distrugă", a mai spus dr Stanley.
Baia caldă: Aceasta vă va alina durerile și vă va relaxa mușchii, dar trebuie să evitați, dușul deoarece acesta vă va trezi.
Evitați alcoolul: Băuturile alcoolice încurajează producerea de noradrenalină, un hormon secretat ca răspuns la starea de agitație și de stres. La cîteva ore după ce ați băut, o explozie de noradrenalină vă poate întrerupe somnul și este posibil chiar să vă treziți mai devreme decît de obicei.

tigerAvalo9 08.03.2009 20:47:19

Sursa:realitatea.net

janina 08.03.2009 20:57:50

Ce simpatici mai sînteți unii!

tigerAvalo9 08.03.2009 21:05:36

Citat:

În prealabil postat de janina (Post 121138)
Ce simpatici mai sînteți unii!

Tu cat dormi janina?

veilur 08.03.2009 22:08:36

Da, somnu e important. Ca sa ma simt bine de tot, dorm cam 13 ore. Insa nu e o prioritate zilnica. Au fost momente in care am dormit si 5 ore in unele nopti si m-am simtit la fel de odihnit ca si atunci cand am dormit 13.
Odata am reusit recordu sa ma culc la ora 9 seara si sa ma trezesc la ora 15:00 a doua zi, intr-o vara. Voi cat ati reusit cel mai mult?

cristiboss56 08.03.2009 22:25:32

Citat:

În prealabil postat de veilur (Post 121156)
Da, somnu e important. Ca sa ma simt bine de tot, dorm cam 13 ore. Insa nu e o prioritate zilnica. Au fost momente in care am dormit si 5 ore in unele nopti si m-am simtit la fel de odihnit ca si atunci cand am dormit 13.
Odata am reusit recordu sa ma culc la ora 9 seara si sa ma trezesc la ora 15:00 a doua zi, intr-o vara. Voi cat ati reusit cel mai mult?

Deja la 13 ore , putem discuta la Topicul deschis tot aici la Generalități de fratele Costel, intitulat : Trândăvia .

Z.Lidia 08.03.2009 23:48:39

Cineva mi-a spus la un moment dat, cand eram prin facultate, ca somnul este o problema de obisnuinta. La inceput e mai greu, dar daca insisti, poti sa te obisnuiesti sa dormi 6 ore pe noapte in mod constant.
Cateodata, dorm chiar mai putin: 4-5 ore, fara sa recuperez. Din pacate, ma plang de insomnii, am incercat cu muzica, aerisire a camerei, baie. Lapte cald seara- cand nu e post. Am mai auzit o idee, ca poti dormi cat de putin, daca recuperezi la sfasit de saptamana. Aiurea! De cate ori incerc sa recuperez, ma trezesc fara sa sune ceasul. Se simte stressul.
Imi inchipui ca daca n-as avea griji, sau daca nu as fi constienta de ele, as dormi bustean!

patinina34 09.03.2009 00:55:14

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia (Post 121174)
Cineva mi-a spus la un moment dat, cand eram prin facultate, ca somnul este o problema de obisnuinta. La inceput e mai greu, dar daca insisti, poti sa te obisnuiesti sa dormi 6 ore pe noapte in mod constant.
Cateodata, dorm chiar mai putin: 4-5 ore, fara sa recuperez. Din pacate, ma plang de insomnii, am incercat cu muzica, aerisire a camerei, baie. Lapte cald seara- cand nu e post. Am mai auzit o idee, ca poti dormi cat de putin, daca recuperezi la sfasit de saptamana. Aiurea! De cate ori incerc sa recuperez, ma trezesc fara sa sune ceasul. Se simte stressul.
Imi inchipui ca daca n-as avea griji, sau daca nu as fi constienta de ele, as dormi bustean!

:8:
Ma gindesc ca ai dreptate, totusi daca nu incerci sa faci ceva ca sa mai elimini din stress, problema se agraveaza.
Somnul normal, dupa studiile recente, ar fii 8 ore pentru unii si 10 pentru altii. Orice este mai putin=> stress. Orice est mai mult=> overslept( ai dormit prea mult). Mai putin sau mai mult creeaza acea stare de oboseala neplacuta.
Pentru c tu dormi mi putin: incearca mai multa miscare in aer liber. Plimbari lungi ajuta inainte de a dormi.
:53:
Daca ai explorat tote metodele si nimic nu ajuta, incearca sa cumperi ceva pastile naturale:valeriana care sint inofensive, sau melatonina cre este substanta ce deosebeste noaptea de zi in corpul nostru, si care din cauza stress-ului organismul inceteaza sa o mai produca.
Asta este ceva natural, si vei dormi cu siguranta.:53:

veilur 09.03.2009 16:48:18

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 121159)
Deja la 13 ore , putem discuta la Topicul deschis tot aici la Generalități de fratele Costel, intitulat : Trândăvia .

Pai hai sa discutam. Adevarat ca somnu poate fi transformat si-n trandavie, insa in topicu asta facem si noi un schimb de experienta in ale somnului. Tu cat ai dormit cel mai mult?

carmina 09.03.2009 17:41:32

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 121159)

e adevarat ca dimineata de azi a fost insorita,dar replica asta mi-a insorit dupa-amiaza...

inseamna ca eu trandavesc atunci cand,ajunsa acasa,la mama,dorm in nestire pret de cateva zile? daca asa stau lucrurile,vai mie..

scrabble 09.03.2009 17:42:01

Eu dorm chiar si 4 ore pe noapte uneori. Recuperez orele nedormite la sfarsit de saptamana.

Simiganovski 09.03.2009 18:33:39

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 121335)
Eu dorm chiar si 4 ore pe noapte uneori. Recuperez orele nedormite la sfarsit de saptamana.

Daca nu dormi suficient,devi stresat si multe din boale sunt din cauza ca multe oameni sant stresate."Eu zic cucului sa tace,el se urca pe alte lemnele."

tigerAvalo9 09.03.2009 22:01:55

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 121335)

Si lucrezi ziua ?

monica.miholca 09.03.2009 23:21:32

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 121403)
Si lucrezi ziua ?

Si mie mi se intampla sa dorm 3-4 ore pe noapte uneori, stau si invat ca noaptea pot mai bine (hm desi nu cred ca e adevarat), apoi a doua zi la scoala abia rezist sa tin ochii deschisi plus ca incep sa ma enerveze cumplit toate nimicurile, iar uneori incep sa visez de-a dreptul, cu ochii deschisi, am tot felul de senzatii ca am mai trait situatia respectiva sau nu am mai trait-o niciodata ;imi piere pofta de mancare si incep sa am palpitatii si simt cat de greu trece fiecare minut din zi...
zic si eu ca recuperez in weekend, dar ajung sa dorm sambata pana la 12-13 si uneori duminica nu ma pot trezi sa merg la biserica, groaznic. si cu programul asta haotic, mai mult ma obosesc si tot nu reusesc ca invat mare lucru; ma gandesc serios sa-l schimb:39:

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:11:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.