![]() |
Sfantul Grigorie Palama- teologul harului dumnezeiesc
Maine praznuim un Sfant care ne-a descoperita calea prin care ajungem la autentica relatie cu Dumnezeu- rugaciunea inimii- sa ne rugam si noi dimpreuna cu acesta Sfant ca "Dumnezeu sa ne lumineze intunericul"
|
Stihuri de la Vecernia de Sâmbăta Seara
Sfântul Grigorie Palama : "fiu al Dumnezeieștii și neânseratei lumini ; trâmbiță a teologiei ; stâlpul Bisericii cel nemișcat ; steaua cea luminoasă care luminează fâptura ; apărătorul adevăratei evlavii ; vestitorul Dumnezeieștih lumini ; cunoscătorul tainei celei cerești a Treimii "
|
"Respingerea din parte teologiei catolice si protestante a invataturii lui Palama despre energiile necreate si indumnezeitoare ale Sf. Treimi desemneaza in spatiul eclesiastic vest-european imposibilitatea indumnezeirii omului si a impartasirii lui reale de viata divina. Astfel, in realitate, se neaga in continuare invatatura crestina primara privitoare la urcusul omului in Dumnezeu, indumnezeirea lui, care constituie nucleul teologiei si spiritualitatii Revelatiei si Sfintilor Parinti.
Crestinismul occidental saraceste spiritual in acest fel, fiind in pericol de a se transforma intr-un simplu sistem umanist si moralist. Dupa cum marturiseste cu sinceritate teologul catolic contemporan Jurgen Kuhlmann, din nefericire teologii ortodocsi au avut dreptate. Nu exista in cuprinsul teologiei vestice intelesul indumnezeirii in adevaratul sens al cuvantului, asa cum poate fi gasit el la Sf. Parinti si la Sf. Grigorie Palama. De aceea, adreseaza teologiei occidentale urmatoarea afirmatie, cu care si inchei: "De acum incolo teologia noastra va trebui sa nu mai respinga evidenta pe care o da Sf. Grigorie Palama Treimii iconomice cu energiile ei dumnezeiesti. Pentru aceea, teologia are datoria sa pastreze vie credinta Bisericii in indumnezeirea reala a omului. Intr-o lume secularizata, ideea unei Treimi absolut transcendente, cu totul in afara lumii, care nu vine in reala si nemijlocita legatura cu omul, nu provoaca nici neplacere, dar nici nu conduce la mantuire". Prof. Univ. Dr. Gheorghios Martzelos |
Sfantul Grigorie Palama face o despartire a apelor, fara a inlatura rolul teoretic si practic al ratiunii in cunoasterea realitatilor naturale, considera ca la Dumnezeu se ajunge prin credinta si practicarea virtutilor, intrucat Dumnezeu este o persoana, si la El nu avem acces doar prin ratiune. Fiind Persoana, accesul este conditionat de credinta, de virtuti, de nadejde, de iubire, de un intreg set de premise si de un dispozitiv duhovnicesc si practic. Ratiunea opereaza cu obiecte, ea transforma tot ceea ce cunoaste prin reprezentari si obiectiveaza tot ceea ce cunoaste, pe cand credinta personalizeaza totul. Cele doua tendinte s-au confruntat in secolul IV, arianismul care era la fel de speculativ si de rationalist si Capadocienii, adeptii personalismului teologic trinitar si ecleziologic. Parintele Ioan Ica jr.
|
Ma alatur si eu voua, tuturor care ati scris despre acest mare sfant, cu repectul de rigore pentru El si pentru voi care v-ati ostenit aici.Sf Grigorie de \Palama sa ne ajute si sa ne ocroteasca pe noi toti!
|
Pacatele noastre sunt considerate boli, iar calea spre mantuire presupune pocainta si vindecare prin unirea cu Dumnezeu si prin salasluirea harului Sau in noi. Daca harul ar fi creat, asa cum sustin catolicii, atunci am avea de-a face cu o religie morala in care pacatele sunt considerate incalcari ale legii, ceea ce face ca in indreptare sa predomine pedeapsa si se minimalizeaza iubirea. Dimpotriva, in ortodoxie, harul este trait ca fiind necreat, iar invatatura despre mantuirea ca vindecare accentueaza foarte mult iubirea.
|
Mi-a placut foarte mult rugaciunea sfantului Grigorie Palama:"Dumnezeule lumineaza-mi intunericul". Este clar ca nu-L putem vedea pe Dumnezeu lucrand in viata noastra din pricina intunericului patimilor noastre.
|
Cartea "Viata si nevointele Sfantului Grigorie Palama" o gasiti aici:
http://www.scribd.com/doc/7362798/Vi...rigorie-Palama |
Toti membrii familiei Sfantului Grigorie Palama au fost canonizati (tatal, mama, cei doi frati si cele doua surori). Fiecare dintre acestia a imbracat haina monahala pana la sfarsitul vietii sale. Tatal Sfantului Grigorie Palama, un apropiat al imparatului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, era numit adesea de catre acesta "sfantul", pentru viata sa crestina autentica.
http://str.crestin-ortodox.ro/foto/1...rie-palama.jpg |
Cat de actuala este teologia Sfantului Grigorie Palama. Sunt oameni care vorbesc astazi despre energii pozitive sau negative, dar nu sunt interesati de subiectul acestor energii. Sfantul Grigorie ne-a vorbit despre har ca energie necreata, dar ca manifestare personala a iubirii lui Dumnezeu. Cred ca este un raspuns si pentru vremurile noastre cand omul cauta divinitatea prin diferite cai si cade intr-o forma impersoanala, uitand ca pe Dumnezeu il intalnim prin rugaciune si ni se descopera in lumina.
|
Sfântul Grigorie Palama - din Omilia a 17-a
La Evanghelia Duminicii celei noi, despre taina Sâmbetei și a Duminicii
În această omilie, Sf Grigorie explică de ce a binecuvântat și a sfințit Dumnezeu, ca fiind cea mai aleasă, tocmai ziua a șaptea, în care nu a săvârșit nimic, ci s-a odihnit. Selectez din omilie o parte din răspuns, cu scuzele de rigoare pentru trunchierea mesajului: Dumnezeu "a binecuvântat ziua a șaptea, în care s-a oprit din lucrarea celor ce încap sub simțuri, întrucât acea zi era, prin zăbavă și răgaz, ca o înălțare de la cele de jos și de puțin preț, către cele ce erau mai bune și mai presus de lume. ... El ne învață a căuta să intrăm, în măsura în care este cu putință, în acea odihnă, care este vederea duhovnicească a minții noastre și înălțare spre Dumnezeu. ... Lucrarea cea fără de început a lui Dumnezeu înseamnă întoarcerea în Sine, căci El se mișcă, fără de început, întru contemplarea de Sine. ... Dacă vei îndepărta mintea ta de la orice cugetare - chiar dacă este ea bună - și dacă te vei întoarce în întregime spre tine însuți, printr-o rugăciunea stăruitoare și necurmată, cu adevărat vei intra atunci și tu în odihna dumnezeiască și vei dobândi binecuvântarea celei de-a șaptea zile, contemplându-te tu pe tine însuți și prin tine înălțându-te spre vederea lui Dumnezeu; căci scopul rugăciunii - zice Scriptura - este răpirea către Domnul." |
Despre buna randuiala a postului - Sfantul Grigorie Palama
Dar noi, fratilor, in vremea postului si a rugaciunii, sa scoatem din sufletul nostru – rogu-va – ceea ce avem impotriva cuiva, fie ca in adevar si pe drept avem, fie ca doar socotim ca avem, si sa fim cu totii oameni evlaviosi, sa gandim mai mult unii despre altii sub indemnul dragostei si al faptelor celor bune, graindu-ne de bine, cumpanind in noi in sine si cugetand la cele bune inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, pentru ca sa postim noi cu postul cel aducator de laude si fara de prihana.
Iar cererile noastre catre Dumnezeu, cele din vremea postului, sa fie bine primite, si sa-L numim pe El “Tata dupa har, in chip cuvenit, invrednicindu-ne astfel a-l grai cu indrazneala: “Tata, iarta-ne noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:21:46. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.