Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Timpul , un element important al vietii noastre, o investitie pretioasa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5871)

cristiboss56 17.03.2009 10:19:46

Timpul , un element important al vietii noastre, o investitie pretioasa

Un program de viață ne propune Sfântul Pavel : răscumpărați vremea ( timpul ), căci zilele rele sunt. Adică să considerăm timpul ca o investiție prețioasă. Timpul este cel mai delicat element al vieții, ce trebuie folosit cu ințelepciune. Noi risipim timpul, iar mai târziu, când avem nevoie de el , nu mai este . Singura clipă in care putem folosi timpul in favoarea noastră este prezentul. Trecutul nu se mai poate schimba, indiferent de regretele noastre, iar viitorul nu-l cunoaștem. Clipa prezentului este singura palpabilă , asupra careia suntem "stăpâni", dar doar pentru o clipă. De multe ori , avem o impresie foarte greșită : credem că timpul ne aparține, că putem face ce vrem noi cu el, că-l putem risipi sau pierde, că am fi stăpâni pe el. Timpul , această perioadă in care noi ne perindăm pe acest pământ, este un mare dar al lui Dumnezeu. O oră e o nimica toată, are doar 60 de minute și o risipim așa de ușor, o pierdem in lucruri inutile, sau o folosim pentru a face rele, in a păcătui, in a ne risipi. Să prețuim fiece clipă, pentru că odată trecută e trecută pentru totdeauna.

cristiboss56 17.03.2009 17:04:35

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 122922)
Un program de viață ne propune Sfântul Pavel : răscumpărați vremea ( timpul ), căci zilele rele sunt. Adică să considerăm timpul ca o investiție prețioasă. Timpul este cel mai delicat element al vieții, ce trebuie folosit cu ințelepciune. Noi risipim timpul, iar mai târziu, când avem nevoie de el , nu mai este . Singura clipă in care putem folosi timpul in favoarea noastră este prezentul. Trecutul nu se mai poate schimba, indiferent de regretele noastre, iar viitorul nu-l cunoaștem. Clipa prezentului este singura palpabilă , asupra careia suntem "stăpâni", dar doar pentru o clipă. De multe ori , avem o impresie foarte greșită : credem că timpul ne aparține, că putem face ce vrem noi cu el, că-l putem risipi sau pierde, că am fi stăpâni pe el. Timpul , această perioadă in care noi ne perindăm pe acest pământ, este un mare dar al lui Dumnezeu. O oră e o nimica toată, are doar 60 de minute și o risipim așa de ușor, o pierdem in lucruri inutile, sau o folosim pentru a face rele, in a păcătui, in a ne risipi. Să prețuim fiece clipă, pentru că odată trecută e trecută pentru totdeauna.

"Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale intunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față. Căci cele ce se fac intru ascuns de ei, rușine este a le grăi . Iar tot ce este pe față, se descoperă prin lumină, căci tot ceea ce este descoperit, lumină este. Pentru aceea zice : << Deșteaptă-te cel ce dormi și te scoală din morți și te va lumina Hristos>>. Deci, luați seama cu grijă, cum umblați, nu ca niște neânțelepți, ci ca cei ințelepți, răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt. Drept aceea, nu fiți fără minte, ci ințelegeți care este voia Domnului" . ( Efeseni 5, 11-17 )

cristiboss56 19.03.2009 14:08:10

Câte lucruri se pot face intr o oră, chiar și intr-un minut ! . O oră poate să ne schimbe viața, ba chiar și veșnicia. Tâlharul din dreapta Mântuitorului, pe Golgota , s-a mântuit in câteva clipe. Cântările noastre liturgice ne spun că tâlharul a furat raiul, l-a furat intr-o clipă. Nu a avut nevoie de ani intregi.
Poate multe vieți s-au schimbat intr-o clipă. Maria Egipteanca intr-o clipă a părăsit păcatul și din acel moment a inceput să devină Cuvioasa Maria Egipteanca, sfânta din Impărăția lui Dumnezeu. Exemple sunt multe, la indemână ori și cui, de aceea să nu deznădăjduim nici când in lupta noastră cu patima , pentru că deznădejdia este cea mai periculoasă in viata unui creștin. Dar am mai vorbit de acest aspect in alte topice și nu e cu nimic rău a reaminti acest aspect. Să considerăm timpul ca o investiție prețioasă, poate cea mai bună investiție a noastră.

patinina34 06.04.2009 05:29:05

Orice minut din viata mea fara macar un
Doamne Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa!
este total pierdut si irosit!

cristiboss56 06.04.2009 18:38:26

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 126956)
Orice minut din viata mea fara macar un
Doamne Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa!
este total pierdut si irosit!

Trebuie să recunosc, că în zăpăceala zilei de muncă ce se întinde cu mult peste 9-10 ore, mai sunt perioade când nu rostesc în gând Rugăciunea inimii, dar Psaltirea și câteva Acatiste iau la mine . Și din acestea de multe ori nu reușesc la serviciu să le citesc pe toate, dar nu încep munca fără a citi câțiva Psalmi .
De multe ori ne bucurăm ca a trecut ziua de muncă, fără a realiza de fapt, că a mai trecut o zi din viață. Contorul timpului este neiertător !. . .

windorin 06.04.2009 19:44:52

Nici un minut fara rugaciune face parte din lupta unui practicant viu al rugaciunii.

Dea Domnul sa nu treaca nici o ora fara inaltarea macar a unui singur gand spre cele sfinte si spre dragostea lui Dumnezeu.

Nadajduiesc in acel minum un gand de rugaciune pe ora!
Desi rugaciunea neincetata este o datorie a fiecarui crestin, fara exceptie !!

tigerAvalo9 11.04.2009 20:43:56

Si ce zvonuri se aude ,multi vad in 2012 ca se va intampla ceva,se va opri timpul,asa vad acei clarvazatori,oare nu cumva vad ei timpul venirii lui Hristos ?Poate vad si ei ceva bun pentru omenire...

patinina34 11.04.2009 21:49:01

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 127030)
Trebuie să recunosc, că în zăpăceala zilei de muncă ce se întinde cu mult peste 9-10 ore, mai sunt perioade când nu rostesc în gând Rugăciunea inimii, dar Psaltirea și câteva Acatiste iau la mine . Și din acestea de multe ori nu reușesc la serviciu să le citesc pe toate, dar nu încep munca fără a citi câțiva Psalmi .
De multe ori ne bucurăm ca a trecut ziua de muncă, fără a realiza de fapt, că a mai trecut o zi din viață. Contorul timpului este neiertător !. . .

Foarte frumos, Cristi!
Eu la munca nu am posibilitatea sa citesc nici un fel de rugaciuni, insa Rugaciunea Inimii, o pot rosti de mii de ori pe zi, fara ca cineva sa ma obesrve!
Eu lucrez de obicei intre musulmani si budisti!

tigerAvalo9 11.04.2009 23:25:32

Nina,credeam ca vei zice cu protestanti caci in America sunt foarte multi sau catolici.Sunt multi musulmani si budisti acolo?

patinina34 12.04.2009 00:36:16

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 128094)
Nina,credeam ca vei zice cu protestanti caci in America sunt foarte multi sau catolici.Sunt multi musulmani si budisti acolo?

Enorm de multi.
Penticostalii/ catolicii si altii isi vad de lae lor. Nu sint agresivi, cred in felul lor si atit.

Musulmanii si budistii in schimb, sint ca serpii, te pandesc...si sint foarte , foarte multi aici.

cristiboss56 12.04.2009 18:20:06

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 128082)
Foarte frumos, Cristi!
Eu la munca nu am posibilitatea sa citesc nici un fel de rugaciuni, insa Rugaciunea Inimii, o pot rosti de mii de ori pe zi, fara ca cineva sa ma obesrve!
Eu lucrez de obicei intre musulmani si budisti!

Să știi că nici între atei nu-i ușor. Partea bună, ca să spun așa, este că ateii te sancționează imediat când greșești, chiar mă simt monitorizat și până la urmă este în beneficiul meu, îndreptând niște greșeli de ale mele din mers.

George.m 14.02.2012 23:26:37

"Sa luam aminte la noi insine, fratilor. Sa fim treji cat avem timp. De ce sa nu avem grija de noi? Sa facem orice bine, ca sa aflam ajutor in vremea ispitei. De ce sa pierdem viata noastra? Auzim atatea si nu ne pasa, ci le nesocotim. Vedem pe fratii nostri rapiti din mijlocul nostru si nu stam treji, macar ca stim ca ne apropiem si noi putin cate putin de moarte.

Iata de cand sedem aci vorbind, am pierdut doua sau trei ceasuri din timpul nostru si ne apropiem de moarte; si vedem ca pierdem timpul si nu ne temem.

Cum nu ne aducem aminte de spusa batranului acela care a zis: De va pierde cineva aur sau argint, poate afla in locul lui altul, dar cel ce pierde timpul, vietuind in nelucrare si nepasare, altul nu mai poate afla. Cu adevarat, vom cauta un ceas din timpul acesta si nu-l vom mai putea gasi" (Avva Dorotei, Felurite invataturi lasate ucenicilor sai, c.XI, Filocalia IX).

nicolae44 15.02.2012 00:03:50

din vorba ap Pavel am inteles ceva minunat
Efeseni 5:16
Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele//.ca poti rascumpara, adica recupera timpul pierdut si ca daca ai pierdut timp din viata cu alte lucruri decat cele ce duc la zidire avem sansa intr-un timp mult mai scurt sa zidim de ex ce n-am zidit pana acum.adica Domnul nu tine seama de timpul tau pierdut si-ti ofera oportunitatea sa faci intr-un timp mai scurt sau cat mai ai din viata ceea ce trebuia sa faci de fapt mult mai de demult pana in momentul respectiv.cred ca se aplica indeosebi pe plan duhovnicesc .caci unele pacate chiar daca sunt iertate pot avea unele urmari pentru noi sau pentru altii de ex ai calcat pe cineva cu masina.te iarta Domnul ca n-ai vrut,te iarta omul ca te intelege dar omul ramane olog.pentru ca alternativa e pe plan spiritual si oferita de Domnul IIsus inseamna ca sigur poate fi dusa si la bun sfarsit.AMIN

Daniel_7 15.02.2012 11:53:47

Nu cred ca numai timpul trebuie rascumparat.Adica nu asa ajungem la o anumita calitate a vietii.

Odata cu folosirea timpului mai cu rost,trebuie sa avem o anumita vointa de a ne lepada de lume si de trup.O rugaciune fara aceste coordonate ,cred ca de multe ori merge in gol.

Marius22 15.02.2012 13:17:21

Este bine sa vedem in timp un aliat, nu un dusman. Curgerea lui are un rost, o tinta, ca si trecerea noastra prin el. In fond, tinta noastra este una comuna. Acesta ne conduce dincolo de el, in vesnicia lui Dumnezeu. Deoarece chipul lumii create, vazute, poarta in sine ratiunile divine necreate, nevazute, si timpul istoric poarta in sine mugurii vesniciei dumnezeiesti.

Sa nu uitam insa ca o clipa are mult mai multe a ne spune despre vesnicie, decat zecile, sutele si miile de ani.

Daniel_7 15.02.2012 13:25:46

Se considera timp pierdut,dupa parerea mea,acel timp pana cand iei hotararea de a-i urma lui Hristos,fara sa te mai uiti inapoi...

George.m 15.02.2012 22:33:32

Parintele Staniloae subliniaza ca "nici-o ora, nici-o clipa nu e ca alta. Ce am putut face in ea, nu mai putem face in alta. Imprejurarile s-au schimbat. Dezvoltarea noastra se face altfel, cand am pierdut o clipa, fara o buna lucrare. Nu numai timpul in general are o valoare absoluta, ci fiecare clipa.

Totusi, o mare pocainta ne poate reface. Dar cand pierdem timpul cu gandul ca ne vom reface printr-o pocainta ulterioara, ne obisnuim sa lasam clipele sa treaca mereu, asteptand alta clipa pentru pocainta, fara sa mai avem puterea sa folosim vreuna in acest scop. Pierderea timpului devine ea insasi o obisnuinta. Ea nu mai e o chestiune exterioara, ci interioara.

A la recherche du temps perdu
nu poate fi o cautare a unor prilejuri identice, ci o mare pocainta. Dar timpul pierdut e o slabire interioara a noastra pentru luarea unei hotarari. Timpul pierdut lucreaza impotriva noastra. E un vierme care creste".

cristiboss56 02.08.2012 20:33:08

Nu lăsa să treacă timpul

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 429748)
Este bine sa vedem in timp un aliat, nu un dusman. Curgerea lui are un rost, o tinta, ca si trecerea noastra prin el. In fond, tinta noastra este una comuna. Acesta ne conduce dincolo de el, in vesnicia lui Dumnezeu. Deoarece chipul lumii create, vazute, poarta in sine ratiunile divine necreate, nevazute, si timpul istoric poarta in sine mugurii vesniciei dumnezeiesti.

Sa nu uitam insa ca o clipa are mult mai multe a ne spune despre vesnicie, decat zecile, sutele si miile de ani.

Nu lăsa să treacă timpul
Până îngenunchezi.
Vino și apleacă-ți trupul,
Capul, ochii, sufletul,
Timpul să nu-l pierzi.

Din dragoste fă un mănunchi
De un plăcut miros
Vino la Domnul în genunchi
Și vei fi cum este-un trunchi:
Viu, frumos și viguros.

Timpul nu-l lăsa să treacă
Cu totul în zadar
Nu-l primi pe-acel ce-atacă,
Se lipește, nu mai pleacă
Lipsindu-te de har.

Cu drag, genunchii ți-i coboară
Înalță-ți mâinile
Și tot ceea ce te-nconjoară
Tremurând, rămân afară
De rugăciunile,

Ce cu putere, tu le înalți
La Domnul Dumnezeu.
Chiar de șoptești sunt mii de wați
Când la Fața Domnului tu cauți
Șoptind cu glasul tău:

Nu mai las să treacă timpul!
În genunchi eu stau!
Viața, inima și trupul!
Mintea, văzul ca și gândul
Totul Ție Îți predau!

Din tot ce sunt, fac un mănunchi
Și Ți le dăruiesc.
Triumfător sunt pe genunchi
Când fac buchet de rugăciuni
Spunându-Ți, Te iubesc!

Un raspuns in versuri dat de N.Adinuta:1:

ovidiu b. 02.08.2012 20:39:50

Să prețuim timpul, e mai scump decât aurul. La dreapta Judecată vom da seama și de timpul pe care l-am avut și nu l-am folosit cum trebuie. :1:

"Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul". - Părintele Arsenie Boca

"Nu înțepeniți în fața televizorului, nu uitați că butonul nu se folosește doar ca să-l deschideți, ci și să-l închideți". - Părintele Paisie Aghioritul

glykys 03.08.2012 14:35:56

E un pps care circula pe mail:
  • Pentru a realiza valoarea UNUI AN, întreabă un student care și-a picat examenele.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI LUNI, întreabă o mamă care a dat naștere prematur copilului ei.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI SĂPTĂMÂNI, întreabă editorul unui ziar săptămânal.
  • Pentru a realiza valoarea UNUI MINUT, întreabă o persoană care a pierdut trenul.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI SECUNDE, întreabă un șofer care tocmai a evitat un accident.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI FRACȚIUNI DE SECUNDĂ, întreabă persoana care a câștigat medalia de argint la Olimpiade.
Prețuiește fiecare moment pe care îl ai! Prețuiește-l și mai mult pentru că ai pe cineva drag alături cu care merită să îți petreci timpul.

Și ține minte: timpul nu așteaptă pe nimeni!

costel 03.08.2012 15:37:24

Citat:

să considerăm timpul ca o investiție prețioasă. Timpul este cel mai delicat element al vieții, ce trebuie folosit cu ințelepciune. Noi risipim timpul, iar mai târziu, când avem nevoie de el , nu mai este . Singura clipă in care putem folosi timpul in favoarea noastră este prezentul.

Romanul are o vorba: "Nu lasa pe maine ce poti face azi". Deci, clipa prezenta trebuie valorificata. Orice clipa poate fi ultima. Mi-a placut mult ce a spus Dostoievski: Iadul nu este altceva decat un "prea tarziu", un "acum" irosit.

glykys 03.08.2012 15:39:59

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 462990)
Romanul are o vorba: "Nu lasa pe maine ce poti face azi".

Sa mai si glumim putin - eu stiam ca romanul are alta vorba:
Nu lasa pe maine ce poti face poimaine. :21:

Yasmina 03.08.2012 21:16:13

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 462992)

Eu is aia,omul ultimei clipe :)
Imi dau emotii singura sa termin deadline-urile. Sa vezi atunci vrednicie :)

cristiboss56 04.08.2012 13:23:34

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 462992)

Mai in gluma mai in serios , tare s-a comprimat timpul asta , trece mult , mult prea repede , si nu prea avem timp de perdut , din Pacate . . . !:2:

glykys 07.08.2012 22:43:15

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 463061)
Eu is aia,omul ultimei clipe :)
Imi dau emotii singura sa termin deadline-urile. Sa vezi atunci vrednicie :)

Hoho, da, da, si eu la fel!:6:

cristiboss56 19.12.2012 23:58:40

Dumnezeu traieste intr un vesnic prezent !

Timpul si dumnezeirea nu au nimic in comun , timpul de care vorbim aici pe acest thread este masura noastra , masura chibzuintei noastre , contorizarea inceputului si sfarsitului nostru in asta lume
Pentru Dumnezeu nu exista succesiune temporala, ci El traieste intr-un vesnic prezent. Acest prezent razbate in Liturghie, care este expresia culminanta a actualizarii si contemporaneizarii in Biserica. Asa cum remarca un teolog ortodox, in Liturghie, "nu se afla trasaturile timpului mort al repetitiilor, ci totul ramane o data pentru toti". In acelasi inteles, Sfantul Ioan Gura de Aur afirma: "Este aceeasi jertfa pe care noi o aducem, nu una azi si alta maine. Iar Teodor de Mopsuestia exprima astfel identitatea Liturghiei din Biserica cu cea din cer. "Nu este ceva nou - spune el - ci este Liturghia care are loc in cer, si noi suntem cel care e in cer" (adica trupul tainic al lui Hristos n.n.).

cristiboss56 23.02.2013 20:54:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 462869)
Să prețuim timpul, e mai scump decât aurul. La dreapta Judecată vom da seama și de timpul pe care l-am avut și nu l-am folosit cum trebuie. :1:

"Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul". - Părintele Arsenie Boca

"Nu înțepeniți în fața televizorului, nu uitați că butonul nu se folosește doar ca să-l deschideți, ci și să-l închideți". - Părintele Paisie Aghioritul

Cata "bucurie" ca a mai trecut o saptamana de munca , de truda , si a venit binemeritatul sfarsit de saptamana , in care putem sta cu cei dragi noua in voie , caci daca stam bine sa ne gandim , extraordinar de putin petrecem impreuna in cursul saptamanii cu cei din familia noastra , cu prietenii apropiati , cu cei dragi noua . Majoritatea timpului il petrecem la serviciu sau pe la scoala , iar cand se sfarseste ziua , suntem bucurosi sa-i reantalnim , pentru putin timp ce-i drept , pe cei din famiia noastra . Ce "bucurie" amagitoare ca a mai trecut o zi , si iar o zi , si iar o saptamana !
Ce "bucurie" amagitoare ca a mai trecut un an ! Poate constient sau nu , ne bucuram ca ne apropiem in fiece clipa de sfarsit , de sfarsitul de aici , caci cu fiecare clipa ne apropiem de temuta moarte , pe care o vrem sa vina cat mai tarziu , dar o chemam fara sa ne dam seama in fiecare clipa de "bucurie" trecatoare .
Ma uit in urma , si nu-mi vine sa cred ca au trecut asa de repede anii mei din viata !
Ma uit in urma , si nu-mi vine sa cred ca au trecut intr o clipita sapte ani de cand citesc si scriu aici , incredibil de repede trece acest timp pamantesc !
De multe ori ma intreb , asa ca o statistica personala , cat petrece omul in general in viata lui in pacate , in lenevie , in trandaveala , cat timp risipeste omul in viata lui cu lucruri inutile ?
Timpul cu adevarat este extrem de pretios , dar din pacate realizam , daca realizam aceasta , pe ultimii metri din viata noastra , caci daca tragem linie dupa ani si ani , dupa treizeci-patruzeci de ani de munca , satisfactile si roadele lumesti sunt 0 , in afara de o familie , un copil sau doi , si cam atat . Caci nici stinta noastra , nici forta ce o aveam odata nu ne mai folosesc spre final , si groazinca este amanarea asta a noastra intru cele bune spre dobandirea celor viitoare , caci daca nici in cele viitoare nu mai credem , atunci toata viata noastra e un simplu fas de balon spart , si nimic altceva !
Doamne ajuta !

cristiboss56 10.03.2013 22:09:45

„Timpul nu e ultima realitate!”

„Omul capabil de viață spirituală simte mai puțin timpul.”

„Dacă timpul ar fi singura formă de existență, învăluită din toate părțile de moarte, atunci n-ai putea spera nimic cu adevărat. Căci speranțele pentru scurte plăceri viitoare, care trec, nu merită acest titlu. „Nu spera și nu ai teamă” ar fi cel mai înțelept sfat ce s-ar putea da omului. Anticipează moartea de acum, fă-te apatic față de toate, dacă în curând nu ne așteaptă altceva decât nimicul! Sau îneacă-ți gândurile acestea neplăcute în zgomotul petrecerii, în uitarea amețelii alcoolice și în paroxismul simțurilor periferice dezlănțuite!
Dar nu, timpul nu e ultima realitate! Timpul e numai o fază a vieții. E fața exterioară, fața lumii căzute din regiunea trăirii spirituale. Omul capabil de viață spirituală simte mai puțin timpul. Fiecare știe din experiență că ceasurile fericite nu se observă când trec. Dimpotrivă, suferințele puternice se experiază ca timp foarte lung, mai lung decât timpul matematic. Timpul se măsoară cu două măsuri: cu trăirea internă și cu unitatea matematică, iar legătura dintre aceste două forme ale timpului este foarte laxă. O oră de timp matematic poate fi experiată uneori ca ceasuri întregi, iar alteori, ca un moment, sau pur și simplu nu se observă. Aceasta înseamnă că veșnicia străbate în timp, invadează în el și determină curgerea lui.”
(Fragment din: Pr. Dumitru Stăniloae, „Un an nou”, Telegraful Român, an LXXXIII, nr. 1, 1 ian. 1935, p.1)

Annyta 29.04.2013 18:09:33

Da, timpul trece repede, prea repede. Odată cu înaintarea în vârstă, ni se pare că trece mai repede decât atunci când eram copii. În același timp există voci care spun că s-a scurtat pur și simplu... nu știu să explic cum, dar ziua este parcă mai scurtă ca odinioară. Poate că și din cauza ritmului alert al vieții de zi cu zi. Încerc să mă gândesc cum aș putea "prinde" niște momente... Pentru asta e nevoie de momente "memorabile", frumoase, peste care să nu se aștearnă timpul și uitarea. Poate e nevoie de acea trezvie, sau prezență continuă... în relațiile cu ceilalți... sau cu Domnul, în rugăciune...

cristiboss56 05.07.2013 20:45:18

Prețul timpului

Ne-am comporta unii față de alții dacă momentul prezent ar fi singurul moment de care dispunem și dacă acest moment ar trebui să exprime toată dragostea și grija ce-o avem pentru celălalt! Am trăi cu o intensitate și cu o profunzime pe care altfel nu am putea să le atingem vreodată.

Gândiți-vă numai cum ar fi dacă am conștientiza că fiecare clipă a vieții noastre ar putea fi și cea din urmă, că acest moment ne e dat pentru a atinge o anume desăvârșire, că vorbele pe care le spunem ar putea fi și ultimele, și că ele trebuie să exprime toată frumusețea, înțelepciunea, cunoașterea și, mai presus de orice, toată dragostea pe care am dobândit-o de-a lungul întregii vieți, oricât de lungă sau scurtă ar fi fost ea! Cum ne-am comporta unii față de alții dacă momentul prezent ar fi singurul moment de care dispunem și dacă acest moment ar trebui să exprime toată dragostea și grija ce-o avem pentru celălalt! Am trăi cu o intensitate și cu o profunzime pe care altfel nu am putea să le atingem vreodată. Dar nu suntem conștienți de ceea ce reprezintă momentul prezent. Trecem de la trecut la viitor fără să trăim cu intensitate momentul prezentului.
În jurnalul său, Dostoievski ne spune ce i s-a întâmplat când a fost condamnat la moarte. Aflându-se în așteptarea momentului execuției prin spânzurătoare, stătea și privea lumea din jurul lui. Cât de strălucitoare era lumina și cât de minunat era aerul pe care îl respira, cât de frumoasă lumea din jurul lui, cât de prețioasă fiecare clipă a vieții, acum când încă mai era în viață, dar se afla în prag de moarte. „O, spuse el în acel moment, dacă mi s-ar dărui viața, nici o clipă n-aș mai irosi-o în zadar." I se dăruise viața, și atât de mult risipise din ea. Dacă am fi conștienți de aceasta, cum ne-am trata unii pe alții, și chiar pe noi înșine! Dacă am știi că persoana căreia îi vorbim ar putea muri dintr-o clipă în alta și că sunetul vocii noastre, conținutul cuvintelor, gestul pe care îl facem, modul în care ne adresăm, intențiile noastre ar putea fi ultimele lucruri percepute de ea și pe care le-ar lua cu sine în veșnicie, cât de atenți, de grijulii, de iubitori am fi, cu adevărat.
Căci experiența arată că în fața morții orice resentimente, amărăciuni, antipatii reciproce se șterg și dispar. Moartea este prea mare față de ceea ce ar trebui să ne apară nesemnificativ chiar și la scara vieții vremelnice. Văzând moartea din acest unghi, gândul și aducerea aminte de moarte ar fi singura putere ce ar face ca viața să fie intensă. A trăi pentru a fi la înălțimea morții, a trăi în așa fel încât, oricând neam întâlni cu moartea, să ne găsească pe culme, pe creasta valului, nu în groapă, pentru ca ultimele noastre cuvinte să nu fie inutile și ultimul nostru gest să nu fie zadarnic!

(Mitropolitul Antonie al Surojului, Viața, boala, moartea, Editura Sf. Siluan, p. 79-81)

adam000 05.07.2013 21:04:01

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 525607)
În jurnalul său, Dostoievski ne spune ce i s-a întâmplat când a fost condamnat la moarte. Aflându-se în așteptarea momentului execuției prin spânzurătoare, stătea și privea lumea din jurul lui. Cât de strălucitoare era lumina și cât de minunat era aerul pe care îl respira, cât de frumoasă lumea din jurul lui, cât de prețioasă fiecare clipă a vieții, acum când încă mai era în viață, dar se afla în prag de moarte. „O, spuse el în acel moment, dacă mi s-ar dărui viața, nici o clipă n-aș mai irosi-o în zadar." I se dăruise viața, și atât de mult risipise din ea.
(Mitropolitul Antonie al Surojului, Viața, boala, moartea, Editura Sf. Siluan, p. 79-81)

Nu vi s-a intimplat sa priviti lumea exact asa (cum descrie atat de precis si concis acest fragment), de obicei dupa ce va Impartasiti?

cristiboss56 05.07.2013 21:17:14

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 525612)
Nu vi s-a intimplat sa priviti lumea exact asa (cum descrie atat de precis si concis acest fragment), de obicei dupa ce va Impartasiti?

Nu stiu , dar dupa Sfanta Impartasanie lacrimez , plutesc , parca visez , uit de toate durerile fizice ce greu ma apasa in zilele obisnuite , este o stare aparte , unica , greu de descris in cuvinte . . . !

cristiboss56 02.08.2013 20:37:56

Nu vom mai avea alt timp în care să reparăm ce am stricat în ființa noastră

Tocmai conștiința despre scurtimea timpului ne poate ajuta să ne cunoaștem provizoratul nostru pe acest pământ și folosirea lui cu maximă intensitate
Credința creștină dă o valoare nemărginită timpului. Nu vom mai avea alt timp în care să reparăm ce am stricat în ființa noastră, în timpul de acum. Nu relativizăm importanța acestui timp ca în teoriile reîncarnaționiste. Dacă devalorizăm timpul acesta, în mod consecvent am devaloriza orice alt timp. Niciodată nu am ajunge la o seriozitate adevărată și la un bine absolut. Totul ar deveni o plictiseală veșnică. Dar devalorizarea unei temporalități veșnice înseamnă a nu pune preț niciodată pe luarea aminte la noi înșine, în veșnicie. Înseamnă a rămâne veșnic într-o neconcentrare în esența noastră și deci în neîntâlnirea prin ea cu Dumnezeu, esența supremă.
Dar noi pierdem adeseori timpul nefolosindu-l pentru a ne cunoaște și a ne desăvârși. Faptul că timpul nostru e scurt nu ne împiedică de a-i împlini acest rost. Tocmai conștiința despre scurtimea timpului ne poate ajuta să ne cunoaștem provizoratul nostru pe acest pământ și folosirea lui cu maximă intensitate. Tocmai scurtimea timpului cere o concentrată luare aminte la noi înșine.
Părintele Dumitru Stăniloae

cristiboss56 31.08.2013 21:37:09

Inceputul noului an bisericesc - 1 Septembrie

Binecuvintează Stăpâne, cununa anului milostivirii Tale,
Și rânduiește-ne nouă pocăință lucrătoare întru răbdare,
Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu dăruiește-ne mare milă,
Ca petrecându-ne vremea rămasă întru rugăciune să aflăm a minții lumină.
Am mai trecut de o treaptă a anilor, dar întâiul pas al pocăinței n-am făcut,
Nu m-am trezit din lenevirea cea cumplită, de patimi fiind cu totul răpus,
Dă-mi Hristoase, să pun început bun, Însuți aducând ca zestre a Ta milostivire,
Căci nelucrând eu până acum vreo faptă bună, nu am temelie pentru a mea îndrăznire.

Intrăm in Anul Nou Bisericesc !
La Multi Ani!
Doamne ajută si Mantuire, frati ortodocsi intru Hristos !

Annyta 11.04.2014 06:25:30

Timpul este un dușman pentru cei care își pun speranța în această viață. Ei (se) plâng că odată cu trecerea timpului îmbătrânesc, se îmbolnăvesc, se urâțesc...părinții mor...pier bucuriile copilăriei, ale tinereții... falsele speranțe...

Dar dacă am ajuns, cumva, să credem în Dumnezeu, timpul nu are prea mare valoare... cred... ci hotărârea și lupta de a fi cu Domnul, de a lupta împotriva păcatelor...

Mi-a spus o prietenă, acum mulți ani, povestioara cu un om/ sfânt, care se ruga Domnului să-i mai dea o zi, pentru a se pocăi de păcatele sale... și în fiecare zi la fel.... ajungând să trăiască vreo 100 de ani...

Tâlharul cel bun a fost iertat, în ultimul moment dinaintea morții pe cruce...

Unul dintre cuvintele cele mai pline de nădejde din Patericul egiptean este al avvei Alonios: „Dacă omul vrea cu adevărat, din zori până seara ajunge după măsura dumnezeiască“ (Alonios 3).

Alte apoftegme:

„Dacă omul nu va spune mereu în inima sa: numai eu și Dumnezeu suntem pe lume, nu-și va găsi liniștea.“ (Alonios 1).

„Dacă nu aș fi dărâmat totul, nu aș fi putut să mă zidesc.“ (Alonios 2).

cristiboss56 31.12.2014 00:30:17

Timpul e numai o fază a vieții ( La multi ani , tuturor forumistilor ! )

„Dacă timpul ar fi singura formă de existență, învăluită din toate părțile de moarte, atunci n-ai putea spera nimic cu adevărat. Căci speranțele pentru scurte plăceri viitoare, care trec, nu merită acest titlu. „Nu spera și nu ai teamă” ar fi cel mai înțelept sfat ce s-ar putea da omului. Anticipează moartea de acum, fă-te apatic față de toate, dacă în curând nu ne așteaptă altceva decât nimicul! Sau îneacă-ți gândurile acestea neplăcute în zgomotul petrecerii, în uitarea amețelii alcoolice și în paroxismul simțurilor periferice dezlănțuite!
Dar nu, timpul nu e ultima realitate! Timpul e numai o fază a vieții. E fața exterioară, fața lumii căzute din regiunea trăirii spirituale. Omul capabil de viață spirituală simte mai puțin timpul. Fiecare știe din experiență că ceasurile fericite nu se observă când trec. Dimpotrivă, suferințele puternice se experiază ca timp foarte lung, mai lung decât timpul matematic. Timpul se măsoară cu două măsuri: cu trăirea internă și cu unitatea matematică, iar legătura dintre aceste două forme ale timpului este foarte laxă. O oră de timp matematic poate fi experiată uneori ca ceasuri întregi, iar alteori, ca un moment, sau pur și simplu nu se observă. Aceasta înseamnă că veșnicia străbate în timp, invadează în el și determină curgerea lui.”

(Fragment din: Pr. Dumitru Stăniloae, „Un an nou”, Telegraful Român, an LXXXIII, nr. 1, 1 ian. 1935, p.1)

forever... 31.12.2014 04:14:44

"Timpul este intervalul între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul omului în dragoste."

cristiboss56 03.07.2015 22:13:19

Părintele Nicodim prețuia foarte mult timpul și niciun minut nu-l risipea în zadar.
– Timpul, zicea el, este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.
Bătrânul cerea ucenicilor lui să facă toate cu rugăciune și cu sfat; să-și facă dinainte canonul și rugăciunea pentru timpul cât lipsea din mănăstire.
Uneori învăța pe maici, zicând:
– Dacă plângi numai și nu pui început bun, nu te folosești. De aceea, să fim cu grijă, să nu ne găsească moartea dormind. Vai de noi, de ne va afla moartea dormind. Că în ce ne va găsi, în aceea ne va judeca (Romani 2, 6).
Zicea părintele Nicodim:
– Patru sunt felurile de viețuire în lume:
a. Viețuire diavolească, a celor ce se ridică împotriva lui Dumnezeu, a Bisericii și a oamenilor. Adică a celor ce hulesc împotriva Duhului Sfânt și fac rău binefăcătorilor lor.
b. Viețuire dobitocească, a celor ce se răzbună pe semenii lor, care răsplătesc rău pentru rău, care nu iartă și nu rabdă nedreptatea, precum și a celor ce trăiesc în beții și desfrânări.
c. Viețuire omenească, a celor ce răsplătesc cu bine pentru bine și iubesc pe cei ce îi iubesc; a celor ce cad și iarăși se ridică din păcate.
d. Viețuire duhovnicească, a celor ce se ostenesc a face bine vrăjmașilor lor. Adică a celor ce iartă, miluiesc și vorbesc de bine pe cei ce îi urăsc, precum și a celor ce pururea cugetă la legea Domnului.
Zicea iarăși:
– Creștinul are patru feluri de părinți:
a. părinți trupești, care ne-au născut după legile firii;
b. părinți sufletești, nașii de la botez, de la cununie sau călugărie;
c. părinți duhovnicești, adică preoții și duhovnicii, și
d. Tatăl nostru Cel ceresc, Care ne-a creat și ne poartă în toate de grijă.
Pe părinții noștri cei pământești se cuvine să-i cinstim și să-i ascultăm, iar pe Dumnezeu se cade neîncetat să-L slăvim și să-L lăudăm.
Zicea iarăși părintele Nicodim:
– Sunt patru feluri de împărtășiri:
a. prin săvârșirea a toată fapta bună, după cuvântul Domnului, Care zice: Cine face poruncile Mele acela Mă iubește pe Mine (Ioan 14, 21);
b. prin ascultarea cu atenție a cuvântului lui Dumnezeu, adică prin citirea sfintelor cărți, prin slujbe și cântări duhovnicești, după cuvântul care zice: Nu numai cu pâine va trăi omul, ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu (Matei 4, 4);
c. prin sfânta rugăciune făcută cu smerenie și luare-aminte, și
d. prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos; aceasta este împărtășirea cea mai înaltă, fără de care nimeni nu se poate mântui.

cristiboss56 21.08.2016 01:13:52

Expresia: "Nu am timp!" Este o blasfemie adusă la adresa lui Dumnezeu, căci timpul este creat de El. Timpul curge din izvorul vieții veșnice și se întoarce în izvorul vieții veșnice. Este ca un izvor de munte care curge în propria apa! Așa și Timpul, nu se măsoară în clipe, nu se măsoară în minute, ci se măsoară în rugăciuni, se măsoară în fapte bune și în realizări. Cum spune proverbul popular: Dacă nu ai făcut o casă, ai trăit degeaba, dacă nu ai făcut o fântână, dacă nu ai făcut un copil, o troiță.. așa spun românii, așa este credința noastră. Din când în când ne trezim că urâm, din când în când purtăm pizmă, din când în când ne aducem aminte că nu am mai fost demult la biserică și mai suferim o încercare. Să ne lăsăm în seama lui Dumnezeu! Să ne facem curat în suflet cu postul, să ne facem ordine în minte cu rugăciunea de seară sau cu cea de dimineață!
Timpul este distanța de la Poarta Raiului la inima omului credincios...Timpul este rugăciune, este fapta bună, este lucrare, timpul este credința vie lucrătoare nu doar ore, zile, luni ani și vârstă.Timpul înseamnă veșnicie.
https://www.youtube.com/watch?v=r7k8Ont2t9c

Demetrius 22.08.2016 01:01:07

Citat:

...Singura clipă in care putem folosi timpul in favoarea noastră este prezentul. Trecutul nu se mai poate schimba, indiferent de regretele noastre...

E drept ca acum, la timpul prezent, alegerile noastre devin fapte pentru care vom da socoteala daca au urmari nefericite; de aceea avem nevoie de ajutorul Duhului Sfant(painea noastra) la momentul deciziei, adica ACUM, astazi, asa cum ne invata Iisus Hristos in rugaciunea Tatal Nostru: 'Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-O noua astazi..'

insa chiar si faptele pe care rau le-am chivernisit(pentru care oricum vom da seama) isi pot schimba urmarile, dar numai prin atitudinea noastra de cainta, pocainta, iertare si rascumparare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:08:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.