![]() |
Slujbe or fi sau nu prea lungi la bisericile noastre?
Hristos a inviat!
Slujba la Florii, a inceput la ora 10AM si s-a terminat la ora 3:50PM ceea ce inseamna 6 ore. Asta pentru ca pomelincele erau peste o ora, apoi parastasele, apoi a continuat cu predica. Ieri la Inviere, si azi dupa Inviere, stand de vorba cu mai multe persoane prezente, am auzit spre surprinderea mea ca mai toti se plang de lungimea slujbelelor, adica Invierea a inceput la 11:30PM si s-a terminat la orele 5:05AM, ceea ce inseamna 5.5 ore. Multi se plang si vor sa mearga la Baptisti, sau alte secte tocmai din acest motiv. Ma intreb acuma, cit dureaza slujba in tara? Totusi daca si aici pierdem credinciosii, apoi nu e bine fratilor! |
Slujbele pot dura si mai putin daca se canta mai vioi,nu se citesc pomelnicele cu glas tare,etc
|
Citat:
|
Sf Liturghie de Florii a durat normal, de la 9 15 AM pana pe la 12PM. Parastasele se fac separat sambata, iar pomelnicele nu se citesc cu voce tare.
Slujba din noaptea de Inviere a durat de la 11.30 AM pana la 4 AM. Sfintirea pastii s-a facut dupa 4. |
Citat:
Citirea pomelnicelor nu este obligatorie dar este buna (sigur, daca sunt prea multe, poate ar trebui ca preotul sa fie econom, asta in cazul in care nu e singur), iar la parastas asisti doar daca se pomeneste cineva dintre ai tai. Cat despre Inviere, in putine locuri se mai face slujba dupa tipic, adica atunci cand tine pana la 5 dimineata. La mine la biserica s-a terminat in jur de 3:30 - 3:40 Se duc la baptisti pentru atata lucru? Mi se pare asa o scuza jalnica. Pai nu sta omule pana la sfarsit! Pleaca cand nu mai poti sta! Sa iti tradezi credinta pentru atata lucru.... Nu este chiar bine ca slujbele sa fie scurtate. Fiecare parte a unei slujbe are importanta si semnificatia ei. Nu sunt doar niste vorbe aruncate in vant. Problema nu e lungimea slujbelor ci scaderea credintei si dragostei, in si pentru Dumnezeu. |
lungimea slujbei?
unii,nu inteleg nimic din slujba,indiferent care ar fi ea. sa vedeti cand se spune la sf Liturghie":cei chemati,capetele voastre sa le plecati". Sunt oameni care au imbatranit in biserica si isi pleaca capetele.Dar daca ar fi putin atentiar auzi urmatorul indemn:"cei chemati iesiti....ca nimeni din cei chemati sa nu ramana....etc"..Apoi,daca ar fi atenti la slujbanu ar mai pleca capetele,pentru ca ,obligatoriu,ar trebui sa si iasa afara din biserica..si,daca nu cunosti semnificatia slujbei,normal ca te plictisesti si dezertezi acolo unde ti se spune ca "nu e pacat nimic din ce iti face placere"Dar zicea parintele Cleopa,ca din turma nu se pierd decat oile bolnave.....Hristos a inviat!
|
La Timisoara, ritualul invierii a durat doua ore jumate. Cu procesiunea de jumatate de ora inclusa. Liturghia s-a tinut la 09:30.
In Moldova (Bt, Bc, Is) la oras Liturghia de Paste se face noaptea. Iar la tara se citesc si pomelnicele mai ales acolo unde slujeste un singur preot, ceea ce dureaza. Si sfintirea mancarii de dupa, samd... Nu-i usor sa stai atat la slujba, insa si asta e o jertfa bineplacuta lui Dumnezeu, daca se face fara cartire. Aceia care cauta scaune baptiste si ceremonii scurte nu au inteles nimic din credinta ortodoxa. Era o istorioara prin Pateric in care ingerul pazitor numara pasii celui care cara apa pentru un frate al sau neputincios, de la multi km departare... |
Cam asa, scaderea credintei este problema majora, iar pe de alta parte, este distanta enorma de aici.
Trebuie condus ( depinde unde locuiesti) cam in jur de o ora. Deci, pentru cei care nu merg in mod normal la biserica, doar la anumite sarbatori, cum ar fii Invierea, este prea lunga. Insa slujba Invierii era doar d 2-2.5 ore in general, dupa cum imi aminteam eu din tara. Pomelnicele puteau fii citite si de celalalt preot prezent, probabil se economisea putin timp. Ce sa spun, mie mi se pare ca pierdem vazind cu ochii credinciosi, tocmai din cauza acestui fapt......trist, dar adevarat. Pe de alta parte, mai este si faptul ca s-a cerut cifra de 1000$ pentru construirea bisericii de la fiecare. Ceea ce va insemna ca multi nu vor mai merge la biserica, deoarece multi sint fara loc de munca acuma. Nu stiu cum va fii, insa, majoritatea ridica aceasta problema. Preotul lucreaza si singur pune multi bani, iar botezurile/sfintirea caselor etc merg toti banii pentru constructia bisericii. Pun si crestinii, fiecare cum poate, unii mai mult, altii mai putin, insa se pare ca vor sa ridice biserica cu bani lichizi, ceea ce ar insemna ca trebuie adunat peste o jumatate de milion de dolari... adica, lumea va renunata sa mearga la biserica, incet-incet.:mad: |
Cum sa mai spus, depinde de zone, aici la cluj e in felul urmator, la 12 fix a inceput Invierea , care la ora 1 era gata, s-au impartit pastile si toata lumea a mers acasa, dimineata la 9 a inceput utrenia, la 10 sf Liturghie si la 12 fara 10 era gata tot tacamul inclusiv predica, anunturi, urari, tot, nu cred ca a fost exagerat, aici pomelincele se citesc in randuiala Proscomidiei
|
apoi, amagitorul umbla sa amageasca, de va fi cu putinta chiar si pe cei alesi, dupa mine lungimea slujbelor e doar un motiv, insa poate si preotul ar trebui sa revizuiasca, insa pana la urma la biserica mergi sa te rogi nu sa cronometrezi slujba, iar cei ce vor sa treaca ...ce ne pasa noua, ei vor da seama...
|
Slujba de Inviere tine de la ora 23.30 pina spre orele 4 dimineata deoarece se oficiaza si Sfanta Liturghie.
Asta se petrece odata pe an. |
Citat:
|
Da, totusi sa ii tii pe oameni, printre care si copii si batrani ma gandesc, nemancati pana la aproape 4 dupa amiaza mi se pare o exagerare. Nu am inteles daca asta se intampla in fiecare duminica, sau doar de Florii.
Dar na, probabil ca daca oamenii ar pleca mai repede si daca ar ramane preotii aproape singuri de cateva ori, posibil ca ar reviziu felul in care fac slujba. |
La noi parintele spune in vinerea mare asa: Cine din binecuvantate pricini nu poate sa se impartaseasca in noaptea de Inviere sa vina sambata dimineata la Impartasit. Credeti-ma sunt ff putini cei care merg atunci, majoritatea sunt copii. La noi Liturghia de Paste si de Craciun ( 24 spre 25) se oficiaza noaptea. Se termina pe la 4 dimineata dar nimeni nu s-a pans ca e prea devreme sau prea tarziu. Ba sunt bucurosi pentru ca impreuna am hotarat cu parintele sa facem acesta jertfa. Anul acesta am avut si o surpriza placuta. Noi am fost la manastire cu ocazia sarbatorii pascale dar mi-au spus vecinii ca dimineata dupa Liturghie s-a pus masa in trapeza (casa praznicala) si au stat TOTI la masa. A fost cel mai frumos Paste..mi-au spus vecninii mei. Oboseala nu mai exista..ramasese doar Bucuria.:9: In rest in toate duminicile de peste an incepe la ora 8 Utrenia apoi se continua cu Sfanta Liturghie pana pe la ora 12, 12.30. De Florii a durat pana la 1 datorita sfintirii salciei.
Daca la voi Nina, sunt nemultumiri poate ca ar trebui sa discutati deschis cu parintele. Mereu am sustinut ca e cea mai buna cale. Liturghia trebuie sa fie motiv de Bucurie nu de poticneala. Stiu in Occident e greu, nu sunt biserici, se slujeste pe unde primeste apropbare si ora este tot in functie de cei ce iti ofera spatiul...dar...cu toate acestea daca nu vorbiti cu el din timp, mai tarziu vor fi nemultumiri mai mari.. E o vorba, cum iti cresti copilul..asa il ai.. Hristos a inviat! |
Citat:
Pentru mine e ok, eu ma bucur, insa majoritatea se plang. Asta e marea problema. Pai slujba a fost tinuta intr-un Community Services, unde s-a putut insa sala e buna ca este imensa si incapatoare. Preotul e binevoitor, si nu s-ar mai duce acasa :41:, insa vedeti voi lumea e obosita tare, si se plange mult. |
Te inteleg Nina, dar rabdarea de a pierde o noapte intreaga la o petrecere...de unde vine? :65: Si aici nu fac referire la tine, dealtfel nici in prima postare nu am facut. Vorbesc la general, nu imi permit sa afirm ceva despre o persoana despre care nu stiu nimic.:25: Problema dupa parerea mea in acest caz nu e numai la preot este si la enoriasi.. Probabil se doresc slujbe de o ora ca la cei de alta confesiune...dar bucuria Invierii?? Bucuria jertfei proprii? Pastele e o singura data in an..in schimb petrecrile sunt destul de dese.. Revin la ce am spus in prima postare, vorbiti deschis cu parintele si gasiti o cale de mijloc. mai mult daca ati ruga sa se faca si un strop de cateheza..ca sa inteleaga cei ce nu au rabdare ce se petrece in Sfantul Altar. Atunci cand stii momentele Liturghiei, participi efectiv ( dand raspsunsuri impreuna cu strana) si timpul trece altfel. Te simti implinit! Nu mai intarziati vorbiti cu parintele, asta e parerea mea. Alt sfat nu pot sa iti dau. Bucurie!
|
Inteleg ce spui, si ai dreptate.
Cine merge la petreceri? Eu una nu merg...dar ai dreptate. Poate si oamenii au credinta la inceput de drum, si asta ii poate speria, eu nu stiu ce sa spun. Sluba Invierii este o singura data pe an, deci, cine a postit, o astepata cu mare nerabdare. Eu una am asteptat-o mult. Negresit il voi intreba pe parintele, sa vedem ce se poate face. Poate pomelnicele sa fie citite de preotul ajutor, care era prezent, deja se scurteaza o ora, sau cine stie, dansul va gasi o solutie pina la urma. Multumesc Edduard. |
Omul nu trebuie sa fie luat pe sus de greutatile nevointei crestine, iar slujbele sunt si ele o nevointa (pe langa bucuria ce vine prin ele). Sunt oameni care au nevoie de "lapte", nu de "carne", de aceea un incepator nu poate rabda o slujba de multe ore. Cu toate acestea, randuielile crestine nu se pot ciopli dupa masura omului, caci asa, multe dintre aceste randuieli ar fi disparut de mult. Se cade insa ca [COLOR=darkred]preotul sa simta masura comunitatii sale[/COLOR], spre a sluji potrivit acesteia. Aceeasi slujba se poate savarsi, in intregime, intr-o ora sau in doua ore (o Vecernie poate tine o ora sau doua-trei ore, in functie de cantare si de preot). Daca la strana se canta minunat, slujba trece repede si noi uitam de ceas, insa daca se canta mai urat, slujbele devin greoaie (parere personala).
La mine slujba a inceput la ora 11.30 si a tinut pana spre 3.30 - 4.00. Sincer sa fiu, fiind la slujba impreuna cu familia, nici nu am simtit cu a trecut vremea, iar mai apoi am uitat sa ma uit la ceas. Dupa slujba, parintele nu a rostit nici o predica, nici un cuvant, ci doar "Cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur" si "Hristos a inviat!" Atat. Minunat. Caci la ora aceea din noapte, slujba a atins pe fiecare. Nimeni nu mai simtea nevoia unui cuvant. Totul vorbea de la sine despre Inviere si Dragoste. |
Citirea pomelnicelor cu voce tare, spre a fi auzite de intreaga biserica, este o cadere din dreapta credinta.
Izvorul acestei practici este necunostinta preotului si mandria celor ce dau pomelnicele. (parere personala) |
Citat:
Pai in general pomelnicele erau citite doar sub voce, cu exceptia celor pentru morti, cind era cu voce tare. De data asta, nu stiu ce s-a intimplat, este o exceptie d ela regula. Voiam sa spun, ca multi nu vin in timpul anului la biserica din cei ce erau prezenti la Inviere. Dar totusi voiam sa adaug, ca preotul stie ca sint foarte multi, care au o mare bucurie pentru slujbele lungi, din cei care vin de obicei la biserica. |
Citat:
|
Frati crestini, care este treaba cu slujbele astea foarte pe scurt?
Slujbele nu sunt decat o impletitura de rugaciune, cuvant de invatatura si cantari de lauda. Aceste slujbe, au aparut ca o necesitate a primilor crestini si anume : a. Dupa ce a murit si inviat Hristos,crestinii au simtit nevoia sa-L atinga si sa I se inchine. b. Crestinii au simtit nevoia sa asculte Cuvantul lui Dumnezeu si asa a venit predica. Asa ca nu va mai temeti de rugaciune, stati acolo pentru ce frumos spune un parinte "haideti in rai" adica in Biserica si mai spune : "cum vrei sa stai cu Dumnezeu o vesnicie in rai, daca tu uite, nu poti sta cateva ore" ..... asa ca iubitilor ne putem testa singuri. Cei care parasesc Biserica Ortodoxa ca-s prea lungi slujbele, inseamna ca nu cauta rugaciune si intalnire cu Hristos, ci doar se multumesc cu o scurta predica si cateva minute de rugaciune si mai mult de atat "habar n-au ca-s ortodoxi" cum spune iarasi pr. Arsenie Papacioc. Har si pace de la Domnul |
Claudiu, sa-mi fie cu iertare dar avem si biserici unde nu se canta cum trebuie, avem si preoti care tin predici de ore fara a spune ceva de esenta. Pentru unul obisnuit nu-i o problema, dar poate deveni. Cat pentru unul care doreste sa puna inceput bun, devine o majora problema.
Nu sunt adeptul slujbelor scurte, cat mai putin, sa nu se plictisesca omul. Dimpotriva, totul dupa randuiala, dar sa se cante si sa se predice cum trebuie. Daca se vor intampla aceste lucruri, nu o sa ne mai punem probleme de timp in Biserica. Aici "toata grija cea lumeasca" trebuie lepadata. Asa ca cel care intra in Biserica cu gandul ca la ora X trebuie sa plece, sa plateasca o factura... nu a inteles inca rostul petrecerii cu Hristos. Prezenta in Biserica nu are rolul de "bifa". Am trecut si pe aici. Ci rolul de a deveni una cu ceilalti si cu Hristos. |
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa existe si biserici unde se face slujba dupa tot tipicul, si biserici in care se mai scurteaza si se face mai repede, pentru cei care au familii, mai ocupati, mai incepatori, mai necontemplativi.. (nu suntem toti la fel)
De altfel in orasele unde sunt mai multe biserici asa si exte. Nu lungimea, ci duhul conteaza. Si bucuria si atmosfera duhovniceasca. Pe timpuri, pana in sec al 14lea, daca nu ma insel, exista si un 'tipic de catedrala' pentru mireni diferit de cel calugaresc. Pana la urma nu a mai ramas decat cel calugaresc. Uneori e greu pentru cei care traiesc in lume sa se adapteze la el. Si eu gandeam ca slujbele trebuie sa fie cat mai lungi pana sa am familie si copil.. Intrebarea mai grea e ce te faci cand nu e decat o biserica ortodoxa in oras.. Cum sa-i impaci pe toti? |
Cred eu ca o Liturghie nu-i de loc lunga ( o ora jumatate nu-i chiar o vesnicie iar pe masura ca incepe sa-ti placa este chiar prea putin)
Dar ca si Costel exista preoti care "uita" sa mai sfirseasca cuvintul de zidire. Nu fiecare are darul vorbirii. Nu fiecare poate "acapara" masele. Din pacate ca sa nu riste sa vorbeasca singuri nu tin cuvintul de zidire dupa Liturghie ci in timpul ei (daca asi fi preot mi-ar fi frica sa fac asa ceva, sa amestec cele Dumnezeiesti cu ineptiile mele) si daca acest cuvint tine o jumatate de ora sau o ora atunci Liturghia tine si ea cu totul 2 ore sau 2 ore jumatate! O alta "pierdere de vreme" (dupa parerea mea si stiu ca o sa-mi fac dusmani pe forum) sint acele pricesne cintate in nestire (la noi se ajunge si la cite 3-4) Daca mai adaugam problemele organizatorice de dupa Liturghie, felicitarile si laudele se ajunge usor la 4 ore. Acum Duminica este ziua pe care o rezervam lui Dumnezeu dar din cele 4 ore doar una jumatate am dat lui Dumnezeu, restul prin nervi, ginduri, discutii nefolositoare nu-s cu siguranta date lui Dumnezeu! |
Fani, Liturghia nu e importanta doar in anumite parti ale ei. Ea nu trebuie luata pe bucati, ci ca un intreg. Vezi, invocam tot timpul ca nu mai avem timp, ca suntem presati de timp si asa dorim sa petrecem cat mai putin in Biserica, in locul unde timpul se umple de vesnicie.
Impartirea in liturghie pentru monahi si liturghie pentru cei din lume, nu e fireasca. Liturghia are menirea de a ne face asemanatori cu Hristos. Asa ca atat monahul, cat si noi cei din lume trebuie sa ajungem la asemanarea cu Hristos. |
Citat:
De fapt liturghia nici nu e prea lunga daca nu se lungeste artificial cu pomelnice, pricesne si predici nesfarsite. Dar mai sunt si alte slujbe, mai ales de sarbatori. Eu nu sunt pentru minimalism. Sunt pentru realism - ca nu toti suntem la fel. Daca ai un bebelus sau un copil mic nu poti sa-l tii 5 ore la sujbe. Daca lucrezi nu poti sa-ti iei poate liber mai mult de doua ore. etc. Impartirea asta n-o fi justa, dar ea a existat pana in sec. al 14-lea. Bineinteles ca toti trebuie sa ajungem la asemanarea cu Hristos, dar fiecare in felul lui. Monahoi priveghesc mai mult la slujbe, noi priveghem si la capul copiilor bolnavi.. la declaratia de impozit.. la gatit.. etc! Si la forum :-D |
Citat:
Nina, cred ca discutiile au depasit cu mult intrebarea ta dar fiind vorba tot de Liturghie..am simtit nevoia sa ii raspund lui ClaudiuT:1: |
Costele, zice foarte frumos parintele Arsenie Papacioc : "nu mai judecati preotii, daca credeti ca puteti sa-i ajutati, merge-ti langa ei" .
Dute frate langa preotul de care esti nemultumit, daca ai autoritate in domeniu spune-i sa te lase sa predici si arata-i cum ar trebuii s-o faca, daca nu pune umaru si fa ceva pentru ortodoxie cu adevarat. Tot un parinte zice asta ... Har si Pace de la Domnul! |
Citat:
|
Citat:
ClaudiuT: Mie mi se pare pertinenta si postarea lui Costel. Mai mult nu vad niciun strop de judecata sau rautate acolo. Bucurie! |
Citat:
|
Daca e vorba de vecernie, privegheri, ceasuri...cam ai dreptate. Mi-a fost oarecum teama (trebuie sa recunosc) ca fratii de forum vor intelege slujbe= Liturghie. Fiind acesta subiectul.. Scuze daca te-am nedreptatit.:1:
cat despre scurtarea Utreniilor, vecerniilor chiar si a Canonului cel Mare din Postul Pastelui..trebuie sa iti dau dreptate:2: ..mare pacat..mai ales in acesta perioada pana la Inaltare sunt pur si simplu minunateee cantarile si stihirile. Bucurie! |
Da, e pertinenta nu zic ca nu! Dar trebuie mai multa grija in cuvinte, pentru ca usor se pot naste confuzii si foarte usor putem aluneca in eterodoxie sau chiar erezie (Doamne fereste), si greselile de genul am sa le evidentiez si de asemenea am sa incerc in masura in care pot sa le corijez.
Daca vrei putem discuta mai mult : claudiuteologie@yahoo.com ps: Ma gandesc ca stau de vorba cu niste oameni seriosi si doritori sa faca treaba. De asta am certitudinea ca nu o sa ne suparam daca o sa apara crtici, ci o sa le luam ca pe un sfat si o indreptare. A trecut timpul cand sa ne suparam daca ne critica cineva. Important de stiut e ca prin critica se naste progresul, si nu e vorba de o critica in sensul rau, cum e inteleasa pe meleagurile noastre; e vorba de o critica menita sa construiasca si sa zideasca duhovniceste. Har si pace de la Domnul! |
Nu am cum să fiu supărat pentru simplu motiv că în 30 de minute plec spre Apuseni la o mânăstire. Nimic nu-mi poate tulbura bucuria asta!
Aveți dreptate trebuiesc limpezite gândurile să nu ne facem prilej de sminteală pentru cineva. |
Se stie referitor la aceasta din viata Sfantului Spiridon :
" In insula aceia era un sat care se numea Eritra, departe de mitropolia Constandiei, nu mai mult de treizeci de stadii. Acolo mergand marele Spiridon pentru oarecare trebuinta, a intrat in biserica si a poruncit unui diacon din cei ce erau acolo, sa faca o sfanta rugaciune pe scurt, pentru ca sfantul se ostenise de calea cea indelungata, mai ales ca era vremea secerisului si era arsita mare. Iar diaconul acela cu zabava facea ceea ce i se poruncise si cu dinadinsul lungea rugaciunea, citind si cantand cu mandrie si marindu-se in desert cu glasul sau. Deci fericitul, uitandu-se la el, desi era bun cu firea, il ocari cu asprime, zicandu-i: "Taci!". Si indata i s-a legat limba, incat nu numai glasul, ci si vorba si-a pierdut si sta mut ca unul fara limba. Atunci li s-a facut frica la toti care erau acolo, apoi s-a auzit despre aceea in tot satul si s-au adunat toti sa vada acea minune, iar diaconul a cazut la picioarele sfantului rugandu-se in tacere, ca sa i se dezlege limba. Se mai rugara pentru dansul si acei prieteni ai lui si rudenii, incat abia l-au imblanzit, pentru ca sfantul era aspru cu cei mandri si mareti in desert. Deci l-a iertat si, dezlegandu-i limba, i-a dat si graiul. Insa a lasat oarecare semn al cercetarii, nelimpezindu-i limba cu totul, pentru ca l-a lasat cu glas mic, zabavnic la limba si poticnindu-se la vorba, ca sa nu se mai mandreasca cu glasul sau, nici sa se mai mareasca in desert cu vorba sa cea limpede." |
Asadar iubiti frati intru Dreapta-Credinta, cand ne mai vin ganduri de genu ca sunt prea lungi slujbele, sa nu ne mai fie teama de rugaciune si la atac! (vin de pe fereastra cu O.D. :)) )
Har si Pace de la Domnul! |
Cei care zic caci mirenii trebuie sa aibe viata de rugaciune identica cu calugarii interpreteaza in mod gresit invatatura crestin ortodoxa.
Se stie ca Sfantul Imparat Constantin a zis ca el nici nu putea sa vada locul unde erau calugarii de multa lumina de ce era acolo. Nu toti din imparatia cerurilor au comuniune nemijlocita cu Dumnezeu. Dupa Sfantul Dionisie Areopagitul numai primele 3 cete ingeresti. Mai mult se arata la Pateric caci calugarii sunt obligati de nu pot sa faca rugaciune continua sa participe la cele sapte laude in fiecare zi. Deci iata ca si la calugari sunt trepte si trepte de viata duhovniceasca. Cu atat mai mult la mireni. Daca mireanul lucreaza la ceva folositor pentru comunitate aia ce e nu e rugaciune? E rugaciune. Ia mai cititi ce zice parintele Dumitru Staniloae la articolul "Cele doua imparatii". Si nu mai rastalmaciti dreapta credinta. |
Luati omiliile Sfantului Grigorie Palama si vedeti ce scria pe acolo Sfantul Grigorie Palama ca mitropolit si Sfantul Grigorie Palama era inspirat de Dumnezeu.
|
Spunea Parintele Rafael Noica:"Doua persoane care se iubesc nu-si conditioneaza timpul intalnirii" doresc sa petreaca tot timpul inmpreuna. daca intalnirea mea cu Dumnezeu in Liturghie se bazeaza pe iubire jertfelnica, neconditionata cred ca timpul nu va mai fi un incovenient.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:12:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.